Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 599396 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Berliner
Full Member
Неактивен
Публикации: 115
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #240 -:
октомври 08, 2009, 10:48:50 »
2 snimki ot mene
Русе някога и сега
Bg2009 2441.jpg
(454.07 KB, 2574x1716 - видяно 2270 пъти.)
Русе някога и сега
Sommer0041.jpg
(616.95 KB, 2612x1959 - видяно 2363 пъти.)
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #241 -:
октомври 09, 2009, 09:20:39 »
Цитат на: Orthodox в октомври 08, 2009, 08:26:44
В последната снимка от горния постинг на
ystoyanov
е използвана твърде дългофокусна оптика, от което перспективата е силно скъсена и различните планове са направо залепени един към друг.
Да, Фотографията е на Renard Dudley - художник фотограф от книжката Along the Danube ( издадена на английски) от изд. къща Willy Mayer. Само че, качеството се е загубило един път от печата и после съм я преснимал с обикновено апаратче.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #242 -:
октомври 31, 2009, 10:27:43 »
Искам да направим една дискусия за къщата в парка, на която съм качил снимки. За да разберем, чия е била, кога е строена и за какво е служила през изминалите години ?
снимките:
- снимка от 1920 год.
- снимка 1994 год.
- снимка 2009 год.
- мястото на къщата от Google Earth
Русе някога и сега
ruse1920.jpg
(51.35 KB, 536x824 - видяно 3192 пъти.)
Русе някога и сега
Picture 5085.jpg
(750.17 KB, 1906x2682 - видяно 2132 пъти.)
Русе някога и сега
100_2256.JPG
(948.27 KB, 2472x3296 - видяно 2105 пъти.)
Русе някога и сега
MladParkMark.jpg
(178.28 KB, 1021x682 - видяно 1225 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #243 -:
ноември 01, 2009, 09:03:47 »
Чия е била? Веднага казвам - била е собственост на богатата тълговска фамилия братя Гайдови (собственици на бакалии в града преди 1944). Зная го, защото съпругата ми работи за техния наследник Мирослав Гайдов, съпруг на д-р Константинова (акушер-гинеколог, бивш депутат в Парламента), който сега притежава верига от аптеки. След 1944 сградата известно време е ползвана от МВР за "Народната" милиция, след това не зная дали е имала други обитатели, преди да я превърнат в детска градина за деца с умствени увреждания.
След 1989 я закриха като такава и запустя, почнаха да влизат там наркомани, които поне два пъти предизвикваха пожар. При последния случай изгоря покривът на хубавата и стилна куличка.
Първоначално г-н Гайдов имаше намерение да реставрира сградата и да я направи семейно жилище (чувал към го лично от него), даже беше наел като пазач един мъж от близките къщички в парка. После обаче - по финансови или други причини - се отказа и май я дари на Общината, пък тя си има доста други приоритети, че да се занимава с нея. Постройката е консервирана (със зазидани врати и прозорци), стълбата на главния вход е доста съсипана и въобще за възстановяването на зданието като цяло ще са нужни доста пари. Дали Общината ще иска да ги отдели и за какво, е отделен въпрос. Може би ще я препродадат на частни предприемачи или просто ще я съборят.
Каменното мече на шадравана в двора отдавна изчезна, вероятно сега е в нечия частна вила. Кръглото басейнче около него, което през соца си беше редовно пълно с вода, и то отдавна е сухо. Като цяло сградата изглежда в забвение, което може да продължи неопределено време, щом нещата са в общински ръце...
«
Последна редакция: ноември 01, 2009, 09:07:44 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #244 -:
ноември 01, 2009, 10:11:57 »
Тази къща си я спомням в доста добро състояние като ученик. Благодаря за възможността да видя снимките, а и за историята от Orthodox.
Активен
спиро
Full Member
Неактивен
Публикации: 246
«
Отговор #245 -:
ноември 01, 2009, 12:03:51 »
Аз като малък съм бил на градина в тази сграда. Градината беше санаторна и въобще НЕ е била за умствено изостанли деца, а бяха деца основно на медицински персонал- доктори, медицински сестри и така нататък. После ни прехвърлиха в първия етаж на един от големите блокове до парка, мисля че се казваше Бисер- това явно е станало след 1989г.
Нямам много спомени от вътре на сградата, но имам някакви мътни спомени за много стълбища. Повече си спомням как играехме около нея.
Активен
Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #246 -:
ноември 01, 2009, 06:24:42 »
Благодаря ви за бързата реакция. Това изяснява нещата. Бях чувал, че Т. Константинова била наследница, ама то бил съпругът й. И друго бях чувал, че когато е била сграда на милицията в първите години след 44 год в нея са разпитвали и измъчвали заподозрените "врагове" на народа- нали е отдалечена и нищо не се чувало. Но не бях сигурен в тази информация. Ето това е силата на нашия форум- с дружни усилия успяваме да изясним загадките. И всеки научава това, което преди са знаели само някои от нас.
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 434
«
Отговор #247 -:
ноември 02, 2009, 03:22:44 »
Сградата на първата снимка изглежда просто зашеметяващо, сигурен ли си че става въпрос за същата сграда защото орнаментите значително се разминават. Предполагам че снимката е правена от другата страна на къщата, а пък и все пак са минали много години който са заличили фрагментите. Като човек който винаги се е заглеждал по старите сгради в града определено съм се спирал и пред тази и съм си задавал същите въпроси. Интересно е да се знае, че собственик в момента е общината. А колко ли още подобни паметници има които са изчезнали или тепърва им предстои.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #248 -:
ноември 02, 2009, 09:59:24 »
Цитат на: dunav_rousse в ноември 02, 2009, 03:22:44
Сградата на първата снимка изглежда просто зашеметяващо, сигурен ли си че става въпрос за същата сграда защото орнаментите значително се разминават. Предполагам че снимката е правена от другата страна на къщата, а пък и все пак са минали много години който са заличили фрагментите. Като човек който винаги се е заглеждал по старите сгради в града определено съм се спирал и пред тази и съм си задавал същите въпроси. Интересно е да се знае, че собственик в момента е общината. А колко ли още подобни паметници има които са изчезнали или тепърва им предстои.
Абсолютно сигурно е, че е същата. Виж фонтанчето отпред, сега е останала само долната му част. Отлявата страна фасадата е запазена, но отдясно е имало веранда широка около 2,5 м. и колоните са чак зад нея. По- късно са иззидали стена и тази веранда е затворена с квадратните прозорци. Виж на снимката от 1994 колоните остават вътре и се виждат през прозорците. По соц време поради промяна на предназначението на сградата са правени преустройства, които са променили не само фасадата. Специално ходих да я оглеждам и всичко е отговаря на снимките. Освен това сведенията, които дадоха Ортодокс и спиро потвърждават всичко.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #249 -:
ноември 02, 2009, 08:13:27 »
Цитат на: спиро в ноември 01, 2009, 12:03:51
Градината беше санаторна и въобще НЕ е била за умствено изостанли деца, а бяха деца основно на медицински персонал- доктори, медицински сестри и така нататък
Не твърдя, че е била за такива деца през цялото време, но имаше и такъв период - живея съвсем наблизо от 1965 и лично съм ги виждал с тяхното ненормално поведение, и съм се чувствал много тягостно от тази гледка. Не помня обаче по кое време беше и колко продължи. Мисля, че беше към края на използването на сградата, малко преди да я изоставят на наркоманите и клошарите.
«
Последна редакция: ноември 02, 2009, 09:10:52 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #250 -:
ноември 02, 2009, 08:28:28 »
Цитат на: ystoyanov в ноември 01, 2009, 06:24:42
Бях чувал, че Т. Константинова била наследница, ама то бил съпругът й.
Нека обаче да уточня. Аз самият не съм сигурен от предците на кой от двамата съпрузи (Гайдов или д-р Константинова) е дошъл в семейството им този имот - и двамата са имали заможни хора в родовете си. Твърдението, че сградата е била собственост на търговците братя Гайдови, по-скоро е моя лична интерпретация на думите на г-н Гайдов, които чух от него преди години (явно още сградата не е била предадена на Общината), когато го срещнах в парка близо до тази постройка: "Дойдох да СИ нагледам имота". Аз интерпретирах тези думи в смисъл, че това е негов наследствен имот, без обаче да имам сигурна информация за това. Когато наскоро говорих по този въпрос с жена ми (напомням, че тя е служител в аптека на Гайдов), по нейните думи сградата е била на предците на д-р Константинова, което споменава и
ystoyanov
. Така че напълно възможно е нещата да са именно такива. Е, при възможност ще попитам г-н Гайдов лично, за да получа информация не само за историческите собственици на имота, но и нещо повече за историята му. При евентуално негово съгласие ще постна тези сведения тук.
«
Последна редакция: ноември 02, 2009, 09:12:49 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
спиро
Full Member
Неактивен
Публикации: 246
«
Отговор #251 -:
ноември 02, 2009, 08:51:12 »
Специално за Теодора Константинова се знае, че баща и е бил доктор (също акушер-гинеколог) и са били много заможно семейство. Не знам дали и дядо 'и е бил лекар също. Така че е много възможно къщата да е била от нейната фамилия.
Активен
Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #252 -:
ноември 02, 2009, 09:30:13 »
На тази д-к Константинова къде и е кабинетът? Имаше един гинеколог, стар известен и тежък доктор Костантинов - на ул. Добри Немиров, откъм тая улица беше дворът, а самата къща е срещу девическата гимназия и имаше и от там вход - ул Иван Вазов. Ако е в тази къща - със сигурност е правнучка на доктора.
Активен
krasi_guteva
Full Member
Неактивен
Публикации: 190
«
Отговор #253 -:
ноември 02, 2009, 11:51:37 »
Кабинетът на д-р Теодора Константинова ,ако все още практикува частна практика ,е наистина в двора на къщата с вход откъм ул." Иван Вазов " Баща й беше лекар -д-р Константинов ,ако не се лъжа- също гинеколог.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #254 -:
ноември 03, 2009, 10:53:48 »
И аз разпитвах по този въпрос допълнително. Оказа се, че майката на д-р Константинова била от Симеоновия род ( на известните братя Симеонови ). Та, къщата в парка била наследство на д-р Константинова по майчина линия.
Активен
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...