Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе някога и сега  (Прочетена 584731 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #615 -: юни 16, 2015, 02:10:38 »

Да, ето че с дружни усилия разкрихте загадката. Товаренето и разтоварването в този случай е ставало с парен кран на релси перпендикулярни на ж п линията. И се оказа, че поне две такива вертикални кейови стени е имало на пристанище Русе.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #616 -: юни 17, 2015, 02:20:36 »

Бре, бре, бре,на колко ли хора дружните усилия бяха необходими  Huh?
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #617 -: юни 20, 2015, 01:20:02 »

Много късно виждам дискусията. На това място имаше от едната страна все още полупълен бункер за въглища, а на релсите замръзнал завинаги кран с голяма кофа, приличащ повече на багер, с едни дълги стоманени въжета. После махнаха крана, горната му част, но остана застопорена талигата (ЖПейското понятие за колесарка). Дали не беше и заварена за релсите! Трябва да се види на релсите, може да има следи още. Беше на около 2-3 метра от отвеса. Вероятно им е била много тежка за превозване. И това до към края на 60-те, във всеки случай до 1967. Освен това там навсякъде земята беше покрита с въглища и въглищен прах.
Мъча се да си спомня въглищния бункер и се сещам за не правоъгълна, а с кръгло сечение, зидария от много големи варовични камъни.
"Дядо" Митко да каже ако си спомня. Но на него може да му е било далеч, а ние ходехме често долу като деца*, а и после от около 1965 (за себе си говоря) излизахме с приятелките там на високия бряг, от където се виждаше отдалеч всичко познато, виждано безброй пъти отблизо. Като ходехме долу като деца въдичарите ни гонеха да не сме им плашели рибата. После като по-големи - повечето само горе.
Но и като малки все нещо имаше интересно по високия бряг зад "военния", както наричахме "дома на офицера", понятие останало още от "Военния клуб". Освен това там всяка година от училище събирахме някакви билки, така че често се е ходило. Отгоре всичко се виждаше.
Ходили сме и вечер със семейството във военния - там през летния сезон, зад сегашния летен театър, отваряше градинска бирария, че и "джаз" имаше по едно време. Раковината на оркестъра си беше там и по-късно. А това за джаза струва да се спомене - винаги пишеше "Свири първокласен джаз" - на афиши, покани за вечеринки и празненства.
* А като деца си спомням, трябва да съм бил в най-много 5-и клас (до към 1961 година), че отсреща на вишката имаше моряшки пост и като излизаше военен кораб, моряк на борда влизаше във връзка с флагова сигнализация с поста. Имаше нещо много притегателно в този вид сигнализация и затова се записах в кръжок по флажна сигнализация и гребане - събирахме се на открито - на най-старата гара - сега музея на транспорта. Беше май към ДОСО. Долу бяха и лодките - едни шлюпки с по 8 или 12 гребла (вече не помня точно).
Изместих малко темата за да се върна пак при нея. Тази площадка, от снимката на "дядо" Митко я знам много добре от времето на ДОСО-то. Не съм намирал нищо особено в това да има подобно съоръжение и на друго място и ми е било ясно, че става дума за еднакви по предназначение съоръжения за бункеруване на корабите.
Ходил съм там, както и по целия русенски бряг с баща си, с дядо си - и винаги времето е минавало във въпроси и обяснения. Още повече, че дядо ми е бил морски офицер, макар и не по мое време вече.
Тук една снимка на боен кораб в лимана. Дядо ми е единият от тримата - в работна униформа по време на запас 1935 или 1936 година. Същевременно това е доста информативна снимка на кораб от Дунавската флотилия. За жалост името му не е останало никъде по снимки, които имам, а хората отдавна ги няма. Виж ако някой намери списък на дунавските военнни кораби от 30-те години на миналия век - може да "изчислим" кой е.

snimka 2.jpg
Русе някога и сега
* snimka 2.jpg (230.65 KB, 1925x1265 - видяно 5803 пъти.)
« Последна редакция: юни 23, 2015, 01:11:51 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #618 -: март 22, 2017, 10:14:16 »

Пaметникът много прилича на оригиналния, което е хубаво. Жалко само, че не са издигнали и мачтата.
Чак сега виждам това за паметника и мачтата. Мачтата не е на паметника. Мачтата беше в двора на едно леко издигнато място и до нея се провеждаше вечерната поверка на моряците, които бяха към десетина човека - на един съвсем малък плац. Другаде съм писал за това къде им бяха помещенията - две плюс караулно (по памет) - срещу епидемиологичната станция, по-точно срещу сегашната улица Капитан-лейтенант Евстати Винаров. Съответно на мачтата имаше винаги знаме и гюйсове, морски знамена за сигнализация, на мачтата и сега се вижда, че има марс. Въобще - пълно копие на корабна фок мачта. Зад паметника (по мое време нямаше вече паметник) имаше ограда, а зад нея беше мачтата, тоест в двора. Помня, че като малък съм питал баща си защо има мачта, пък не е кораб!
Разстоянието от паметника до мачтата е към и над десетина метра. На фотографията изглежда като че и са едно.
---
Същите моряци се виждат във филма Понеделник сутрин някъде около фурната на Гладстон. Те даваха наряд просто по постовете, докато имаше флотилия, а и малко след това. Година - две- три след това. После всичките чинии, прибори, баки и пр. бяха дадени на казармата 5-и пехотен полк. И когато аз бях войник в самитарната школа, от време на време ми се падаше някоя от големите алуминиеви чинии с надпис Дунавска Флотилия и царския вензел. Не знам дали пишеше нещо НВ или не. Бяха едни особено големи алуминиеви чинии, с подгъната периферия. Стабилна работа. Говоря за 1967-68, когато ме взеха войник там. Тоест само около 5 години след окончателното затваряне на последната морска казарма в Русе.
---
А като имаше флотилия, имаше съответно и учения, които се провеждаха между остров Матей и Люляка. И тогава пристанищният надзор не даваше открит лист. Даже веднаж си спомням че бяхме с лодката, която по едно време баща ми държеше в Лома и като излязохме - имаше димна завеса и се чуваха изстрели на леки оръдия. Съответно ни върнаха. Майка ми само дето не умря от страх. На мен ми беше интересно. Да съм бил на 5-6 години. Това трябва да е било след като премахнаха откритите листове. Иначе трябваше да се вземат всеки път.
А иначе сигурно съм писал и друг път, че слизахме на тая площадка и гледахме бойните кораби като излизаха от лимана. Сигнализираха с флажна сигнализация с поста на вишката на лимана. Корабите бяха 5 - 6 на брой.
« Последна редакция: март 22, 2017, 10:27:21 от Pfote2 » Активен
mladenov
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


Профил
« Отговор #619 -: ноември 22, 2017, 07:31:21 »

Драги русенци, ще ви бъда много благодарен, ако някой разкаже историята на тази сграда:

29502908.jpg
Русе някога и сега
* 29502908.jpg (125.53 KB, 800x600 - видяно 2367 пъти.)
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2374


Профил
« Отговор #620 -: юни 29, 2018, 03:58:33 »

Тия дни се замислих, че нямам почти никакъв спомен от два много важни за Русе инфраструктурни обекта (те са и свързани) - създаването на бул. "Скобелев" и Кръговото. За "Скобелев" имам малко повече спомени, защото съм учил като дете в тогавашното училище "Мара Манева" (след 1989 г. го върнаха на мюсюлманите и сега е ислямско Духовно училище). Тогава започнаха да правят булеварда и отчуждиха половината двор на училището, освен това си спомням прокарването на подземните комуникации в района, общо-взето "Скобелев" беше една малка и невзрачна улица, с нищо неразличаваща се от много такива в града. Нямам никакъв спомен за сградите по нея, кои и какво са съборили и т.н. Съдейки по построените панелни блокове по цялото й протежение откъм южната страна, е падало голямо отчуждаване и събаряне на сгради. Какви са били тия сгради? И стигаме Кръговото. Никакъв спомен какво е било. Помня го вече като беше опасано с тараби и в този вид стоя много години. Вероятно е било обикновено кръстовище.
Та така - ще съм много благодарен, ако някой по-възрастен съфорумец се включи със спомени, а ако се намерят и снимки от тия обекти - ще е безценно. Smiley
Активен
rospur
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 20


Профил Ел. поща
« Отговор #621 -: юни 29, 2018, 05:38:45 »

На част от мястото на Търговския център Ялта и бензиностанцията до нея имаше варница-доста голям изкоп/с размерите и вида на голям басейн/, опасан от тополи/мисля, че беше така.../, в който гасяха вар-слагат варовика вътре, заливат с вода и продаваха гасената вар като се утаи. Ползваше се в строителството, за измазване на къщи отвън, за варосване на дръвчета... Идваха хората с кофи или каруци с по-големи съдове и купуваха. Говоря за края на петдесетте и началото на шестдесетте години. За лапешките ми представи беше голяма варница. Не съм ходил често, защото живеех в Портокал махала. На мястото на кръговото имаше голямо оживено кръстовище-мисля, че се казваше площад "Оборище"-беше с големи павета като на главната, както и бул."Липник" на изток от кръстовището. "Липник" по средата, между платната имаше зелена площ. От мен толкова. Който иска-да допълва или коригира споделеното от мен. Снимки от там нямам. На картата, на парцела за където говоря, има числото 52-за там става дума.

РУСЕ 1929.jpg
Русе някога и сега
* РУСЕ 1929.jpg (146.15 KB, 960x580 - видяно 1571 пъти.)
« Последна редакция: юни 29, 2018, 05:48:42 от rospur » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2374


Профил
« Отговор #622 -: юни 29, 2018, 10:43:13 »

Този площад "Оборище" до коя година е стоял в размерите, показани на картата? Сегашният площад "Оборище" е само една малка част от него. Освен половината днешно Кръгово, в него е влизал и района на днешната Областна дирекция на МВР. Интересно решение за такъв голям площад накрая на града.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #623 -: юли 01, 2018, 07:21:28 »

Областната дирекция на МВР се намира на територията на борсата. Зеленчукова борса. Не знам до кога е било действително борса, но до края на 50-те години и началото на 60-те там постоянно влизаха и излизаха камиони със зеленчуци. Самият площад беше доста неорганизиран и труден, погледнато откъм днешните правила за улично движение. Изхождам от това, че днешното кръгово е било част от площада. Може, обаче, да греша.
Там правиха два или три пъти "Търлъ". Между улица Оборище и площад Оборище имаше едно голямо празно място, което в същност може да е било и самият площад Оборище. А накрая на Скобелев и площада имаше едни бараки, в които правеха закуски (фурна, но само за закуски, мекици, милинки и пр.) Имаше и една-две едноетажни гради-магазини. Единият за платове. Който на времето е бил на търговеца Ардити. Писал съм другаде за тия хора. Всичко това до 1960 - 1962 година. След това започнаха да застрояват празното място с блокове.
« Последна редакция: юли 01, 2018, 07:33:57 от Pfote2 » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2374


Профил
« Отговор #624 -: август 06, 2018, 10:29:47 »

Докато се мотах в района зад училище "Христо Ботев", забелязах на ул. "Отец Паисий", точно на входа към ул. "Добруджа", две странни големи павета с изпилена метална част в средата. Сетих се, че Pfote2 разказваше, че някога там е имало бариера и караул.
Ето ги и тях:

Ще е интересно той или някой друг съфорумец да каже какво е това и за какво са служили.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5089Профил Ел. поща
« Отговор #625 -: август 06, 2018, 11:23:11 »

Малко вероятно е друг форумец освен Pfote2 да може да обясни тези находки, ако и той има достатъчно ясен спомен, разбира се. Pfote2 е един от най-"порасналите" потребители на форума, а освен това поне за известно време е живял в този квартал, ако правилно си спомням от разказите му.
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #626 -: август 07, 2018, 10:43:17 »

Не си спомням даже да съм ги виждал тия камъни, затова и не знам точно къде са.
Бариерите бяха две. Едната беше в самото начало на Добруджа - точно на ръба на първата сграда, продължение на ръба. Другата беше на номер 10.
И двете бариери сочеха към страната с четните номера.
Тогава на мястото на магазина (Русе ли беше) имаше градинка и точно на ръба на първата сграда беше бариерата, като на същото място имаше и караулна будка за закачане на гъбините през зимата, както и телефонът за извикване на караулното се намираше там. А къде беше караулното съм писал не веднъж. На номер 10, отдясно на входа на къщата. Бяха две помещения - едно след друго. Караулът се състоеше от трима войника и началник на караула, войник с някаква нашивка или две нашивки.
Часовият беше един само и проверяваше идващите откъм центъра - зиме след 21 часа и лете след 22.
От другата страна, откъм пожарната/гимназията я е идвал някой, я не, макар че си спомням да сме се прибирали от някъде с баща ми и не помня там някой да ни е спирал. Спираха откъм Славянска. То и кой да дойде: на номер 10 живееха трите семейства, на номер 8 Евлоги и Косьо Ханчеви с баща им+дядо (ботушар) и баба, на 6 Грозеви (обущар), на 4 живеехме ние, на 2 живееха Чукилеви и Петрови, Петрови имаха един син - Явор Петров, който беше по-голям - някъде 1942 - 43 раждан.
А аз съм, така да се каже, роден на №4, макар че в действителност съм роден в родилния дом до кино Ангел Кънчев или така се казваше булевардът към гарата. И съм живял на Добруджа 4 до 1967 година, както и като войник съм си идвал. След това вече не. Така че първите ми 18 години са минали там.  
---
Даже в Гугъл се виждат двата камъка. Някаква маркировка са. На същата снимка бариерата беше там, където е човекът с късите панталони.
На едната снимка е родилният дом, сега на Николаевска.
На другата се виждат двата камъка и съм маркирал мястото на бариерата.

Screenshot 2018-08-07 21.40.35.png
Русе някога и сега
* Screenshot 2018-08-07 21.40.35.png (2585.62 KB, 1751x975 - видяно 1345 пъти.)
Screenshot 2018-08-07 21.38.32.png
Русе някога и сега
* Screenshot 2018-08-07 21.38.32.png (2508.89 KB, 1916x888 - видяно 1381 пъти.)
Screenshot 2018-08-07 21.53.40.png
Русе някога и сега
* Screenshot 2018-08-07 21.53.40.png (2008.55 KB, 1916x888 - видяно 1200 пъти.)
« Последна редакция: август 07, 2018, 10:59:56 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #627 -: август 07, 2018, 11:10:41 »

Ъгловата къща на Добруджа се води на Славянска 22, до нея тази с червено-бялата реклама я строиха в началото на 60-те. На нейно място беше големият двор на Петрови/Чукилеви, в който си слагаха сандъците от медикаменти тия от Аптечно Управление, чиито вход за камиони и каруци беше голямата врата, а самото аптечно управление имаше вход откъм главната.
А тия сандъци бяха много интересни за нас - за всякакви скокове отвисоко, за криене в тях, въобще всякакви игри. На моменти там имаше по цели планини от сандъци най-различни размери.
Другото интересно там бяха двете черници от двете страни на вратата към двора на Петрови/Чукилеви. Ние постоянно висяхме особено по едната черница. Другата беше бяла и по-водна. Едната беше червена и вкусна, но пък ние не оставяхме да узрее нещо! Точно под нея се падаше бариерата.
« Последна редакция: август 07, 2018, 11:16:13 от Pfote2 » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2374


Профил
« Отговор #628 -: август 08, 2018, 12:58:07 »

Не знам, много странна маркировка. Smiley
Жалко, че май няма да разберем какво й е приложението.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #629 -: ноември 27, 2018, 09:48:10 »

Отговарям на един постинг на rusev_ivo от « Отговор #95 -: април 03, 2009, 08:10:49 » - тогава не съм го видял.
Последната снимка не е в Русе, а в София. Това е бившият хотел на БНА. Сега сградата е на министерството на транспорта. Намира се на улица. Дякон Игнатий - до Народния театър. Срещу бившата на това място, сега изгоряла отдавна, градска библиотека. На нейно място построиха фамозен хотел. Тоест срещу въпросния хотел.
Активен
Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.077 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 01, 2024, 12:43:46