Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
33
34
[
35
]
36
37
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 603764 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
victoria
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #510 -:
февруари 29, 2012, 08:11:10 »
Искате ли да направим някакво дружество(Старо Русе,или нещо подобно),да споделяме информация да привлечем стари русенци,да събираме пари да публикуваме спомените им и т.н.Откак прочетох книгата "Улица Оборище"на Александър Златарски,не е нещо специално,не ми излиза от главата,една книга за ул.Александровска в Русе.Излизат много книги за различни градове,купих си една за старите къщи в Бургас,представяне имаше в София,бургазлиите я изкупиха,въпреки ,че сруваше 50лв.Освен забавление и хоби ,това е реклама за града,защото няма толкова градски град,като Русе,в България.Ако цялата история на Русе излезе наяве,всички значими личности живели в града,всички други градове ще приличат на провинция.Сега чета на френски една книга на Gabriel Aubaret,Габриел Обаре,който е бил френски консул в Русчук през 1875г.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #511 -:
февруари 29, 2012, 11:03:49 »
Напомни ми за Васко Курдов ,не знам дали е жив и здрав,той както знаеш си боледуваше, срещахме се в т.н.парк на възрожденците,вдигаше гирички,бягаше,няма кого да питам,ще се опитам за някаква информация.Май,май ще ни обърнат внимание,лични разговори.Ще го изтрия след прочитане.
Активен
Balkanton
Newbie
Неактивен
Публикации: 6
«
Отговор #512 -:
март 08, 2012, 11:17:34 »
Здравейте отново! Този пост е провокиран от две снимки от галерията на ystoyanov със запечатани на тях джубоксове. Едната е от бившата сладкарница Дунав през 80те:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Rousse+80s/Picture+052.jpg.html
Втората е съвременна снимка на ресторанта? на летище Русе с изкормен джубокс Унитра Фоника М-122:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse+now/100_5075.JPG.html
Въпросът ми е какви са вашите спомени за тези джубоксове (мисля, че тогава са били наричани "Музик боксове")? Кога се появяват, в кои заведения (според категорията на заведението ли), с плочи с каква музика са зареждани. На летищния отстрони на отвора за монети пише "5ст." - явно цената за поръчаната музика. Забелязал съм, че част от малките плочи на "Балкантон" от края на 60-те години за 45 оборота (т. нар. сингли) са с широк отвор, а от около 70-та година вече всички малки плочи с музика са такива и вероятно целта е била те да се ползват от тези музикбоксове (които използват именно плочи с широк отвор). По принцип широкият отвор е и за домашните грамофони автомати, които сменят плочите, но май в България тяхното разпространение май е било минимално. Тъй като правя изследване по темата, попаднах на документи на фонда на Бюро "Естрада" към някогашното Министерство на вътрешната търговия и услугите - предприятие, което организира музикалната и развлекателната дейност в заведенията за обществено хранене - в които документи се споменава за т. нар. "мюзикбоксове", които също са под негова опека, но засега не открих нещо повече да се говори за тях.
А ето и едно видео на работещ такъв джубокс Унитра, зареден с унгарско парче
Eladу retro Fonica zenegйp ( wurlitzer jukebox )
Активен
http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #513 -:
март 09, 2012, 07:14:49 »
Джукбокс имаше в сладкарницата на Дунав. Годините - 1965-1966. После го махнаха изобщо. Вероятно е бил там до пролетта на 1967, защотo лятото го нямаше вече. Намираше се като се влезе и се отива към стълбата, отляво преди стълбата. Марката беше (разбира се) Wurlitzer. Беше явно купен от Германия, защото беше зареден с главно германски и по-малко американски хитове от това време - Гите, Драфи Дойчер, Гус Бакхус, Мануела, Кони Франсиз, Джим Рийвс (тъкмо беше катастрофирал 1965 г.) ... После май подмениха музиката изцяло с англоезична и друга. Имаше по едно време Рой Орбисън!! Явно някой се е занимавал с него и то относително с разбиране. Плочата не се свиреше вертикално, а хоризонтално и самият джукбокс изглеждаше доста по-луксозно от този "lemezjátszó" от Вашето видео. Не искам да обидя техниката, ама като всяка техника си има по-скъпа и по-евтина. Тонът в сладкарницата беше намален до минималното и трябваше да стоиш до него за да се насладиш. Струваше 5 стотинки. Да. Ама тогава 5 стотинки да дадеш за джукбокс беше като днес да дадеш 50 евроцента за нещо. Защо съм запомнил, че струваше 5 ст.? Защото 1966 година ходих до Одеса от Варна с кораба Васил Коларов (бяха кораби-сестри с Георги Димитров) и на кораба имаше точно същия джукбокс Wurlitzer като в Русе. Там вместо с 5 ст. ставаше с монета от 3 копейки. Напълнихме го със съветски копейки. А и разбрахме от къде се усилва - отдясно отзад си имаше потенциометър. И бяха 4 дена пàрти! Усещането за удоволствое и лукс се засилваше от факта, че се прибирахме на кораб и се хранехме в ресторанта му, идвайки от един направо беден град, с лошо облечени хора, с пияни, лежащи на улицата, с хора, които чакаха да купят някое пуловерче на входа на пристанището. И ние, учениците, си се връщахме на кораба след като си бяхме накупили с пуловерчетата от магазина за намалени цени на Ц. Освободител - часовници, будилници, фотоапарати FED 2, Зоркий 4, Любитель 2, светкавици, фотостативи, фоторазачки, минифотоапаратчета - копие на Минокс - доволни. И следваше вечеря в ресторантите - 2 бяха, единият с джукбокса. И следваха танци. На другия ден пак навън.
Тук няколко примера за музиката от това време. Жалко, че не мога да намеря оригинали. По-динамични бяха от този "Златен елен". А имаше и доста "танцувални" парчета.
Manuela - Schuld war nur der Bossanova 1991 (1963)
Petula Clark - Don't Sleep In The Subway
Distant Drums - 1st Cav to Vietnam Part 1.wmv
Така и не намерих оригинал в ютюб на Джим Рийвс. Слагам едно видео с това парче на фона на 8 мм филм, сниман от американци, заминаващи за Виет Нам. Това са истинските 1st Cav, за които става дума в Apocalypse Now, който явно многo е харесал на Волен С. за да вземе "Танц на Валкюрите" от филма. Как са свързани нещата!
Ние, тогава, разбира се, бяхме от другата страна на червения, дебел кордон и бяхме интимни приятели с виетнамците, които дойдоха в НРБ за да търгуват с американски дънки и да ходят с тъмни очила. Сега продават цигари. А американците още правят война, макар и да нямат вече набор. Life goes on. And on. And on.
----
И понеже запитването дойде от Унгария - във Вьорьошмарти, сладкарницата на Vörösmarti Tér (така се казваше тогава сладкарницата, която беше реституирана след 1989 г, сега кафе Gerbeaud) видях 1965 година същия Wurlitzer, вдясно от вратата. Но за разлика от в Русе там въобще не го пускаха. Вероятно заради действително изисканата публика и имперската, K&K, атмосфера. Но явно който е държал на себе си е имал JUKEBOX.
От тогава като се намирам в Будапеща, първата ми работа е да отида в тази забележителна сладкарница, каквато няма и във Виена. От там е връзката. Това, което видях в Европа, го бях виждал вече в Русчук.
«
Последна редакция: март 09, 2012, 08:16:10 от Pfote2
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
«
Отговор #514 -:
март 09, 2012, 02:36:18 »
В градината на р-т" Дунав" имаше една личност,Пижо,той излизаше с цвете,обикновено карамфил и танцуваше сам на дансинга,правеше невероятни фигури,винаги подаряваше цветето на някоя дама.Друга подобна личност беше Кольо Витринката,той имаше този прякор,защото преди години влязъл в мебелния магазин на П.Д.Петков и през нощта се настанил да спи на изложената спалня-мостра на витрината,завит с юргана.Хората,които отивали на работа преди отваряне на магзина го видели и така му дали този прякор.Питах за ресторант Бордо,аз го помня в детството си ,на ъгъла на П.Д.Петков,имаше бели покринки на масите,мисля,че беше на два етажа,наливно вино и много добра кухня,дансинг и оркестър.Ходехме с дядо и баба,мисля,че и преди 1944г.е бил ресторант на производители на вина.Може да греша,опитвам се нещо да изкарам от смътни спомени.Дядо ви беше любител на хубавото вино,ние имахме лозе до Левента.Той говореше за лозята на Захариеви.В Русе е имало големи винопроизводители.Някой отварял ли е тема за старите ресторанти в Русе?
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #515 -:
март 09, 2012, 04:33:17 »
Pfote,за джубокса си много точен, беше там до 67 г. Поддръжката му се извършваше от един Илийчо,беше ходил на курс, имаше ключ да го отваря, но имал и ключ за касичката, от съдържанието на която и нас е черпил по кафе.Та човека го поуволнили и оттогава бокса спря да работи и са го махнали.За пръв път там чухме "Къщата на изгряващото слънце" голяма работа си беше.След време за този Илийчо се чу че при опит за грабеж убил продавачката на някакъв зеленчуков магазин в Силистра.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #516 -:
март 09, 2012, 04:48:36 »
Към ystoyanov, питам, в един по горен пост виждам много грешна информация, та мога ли, без да ми се отчете пристрастие да споделя точни данни.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #517 -:
март 09, 2012, 05:23:24 »
Цитат на: mitko_d в март 09, 2012, 04:48:36
Към ystoyanov, питам, в един по горен пост виждам много грешна информация, та мога ли, без да ми се отчете пристрастие да споделя точни данни.
Да. Давай, каквото трябва- точни данни и т.н. Което е грешно, да го коригираме.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #518 -:
март 09, 2012, 06:09:08 »
Ех, Митко, веднъж и аз да съм точен. На Animals имаха там "Къщата на изгряващото слънце", но не мога да си спомня B-сайда.
И как няма да е хубав хит. В Германия е бил 10 седмици на първо място.
Бордо го помня много добре. Не помня, обаче, дали беше на два етажа. Влизал съм без особен повод веднъж - дваж. Много ме съмнява Лили Иванова да е пяла там. Щеше да се разбере, защото тя вече беше "някой", когато направиха Бордо да бъде Бордо. Не помня кога точно, но Бордо го направиха, мисля, 1965 година. Най-рано 1964 да е било. Митко да каже.
Ето го Eric Burdon & The Animals (1964 г.)
The Animals - House of the Rising Sun (1964) High Definition [HD]
«
Последна редакция: март 09, 2012, 06:23:39 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #519 -:
март 09, 2012, 06:50:00 »
Бордо го направиха някъде към 66-67 год.,най -напред беше прилично ресторантче /защото е малко по площ/,след това стана квартална кръчма.Там, не дансинг ,певица и оркестър ами нямаше място и да се обърнеш,а за Лили Иванова е просто смешно. Нямаше и тоалетна,ползваха тази в градинката отсреща.Такъв човек "Кольо Витринката "просто няма.Чуто недочуто.Описаната случка е станала преди 9-ти с Цанко,/приятно леко луд/номера на който е бил да се къпе гол в шадравана пред театъра и тъй като е бил извънредно мъжествено надарен е бил приятна гледка за дамите с което и най-вече е запомнен .Случката със спането е станала в магазина на бр. Бъклови,бившия 1001 стоки, и не е спал на спалня завит с юрган, а на един диван.За да бъда перфектен, си мисля че случката е описана някъде,но не си спомням в момента къде.
«
Последна редакция: март 09, 2012, 06:51:45 от mitko_d
»
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #520 -:
март 09, 2012, 07:03:35 »
Бордо го помня добре и аз. Работи някъде до 1990- 2 год. Малка кръчма, но популярна понеже на лично място. Имаше хубава кухня. Нямаше как да е на два етажа, защото над нея има апартаменти.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #521 -:
март 09, 2012, 07:32:58 »
Като се отвори дума за сладкарница Дунав,не знам дали си спомняте един поет,Христо Минков,беше известен под прякора "Шимо",беше от постоянното присъствие на сладкарницата,мога да кача снимка,ако има интерес , почина преди много години.Негов приятел,живеещ в Лондон издаде със собствени средства малка стихосбирка /на това което е запазено/.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #522 -:
март 09, 2012, 08:06:52 »
Минков не. Трябва да е бил от Троян. Помня, обаче, Нягол. И то в Тетевен.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #523 -:
март 09, 2012, 08:41:30 »
Дано не греша,Висок слаб с мустаци а ла Максим Горки, много, много ми е любопитно.
Активен
Balkanton
Newbie
Неактивен
Публикации: 6
«
Отговор #524 -:
март 09, 2012, 10:01:57 »
Благодаря на Pfote2 за обстойния отговор и на другите за разказаните спомени! Аз всъщност не успях да разбера на моето видео в крайна сметка дали е Унитра Фоника, защото в скобите пък пише Wurlitzer - да не би механизмът да е на Wurlitzer, а да е окомплектован в Полша под тяхната марка, не знам...
Но от казаното от вас се появява въпросът дали това на снимката на сладкарницата е втори джубокс Wurlitzer, появил се по-късно? По модата, прическите на хората определено става въпрос за 70-те, първите години на 80-те години, а и според спомените ви, това което помните като джукбокс изчезва през 1967 г.
Ако наблюденията ми за времето на появата широките отвори на българските плочи са вярни, то наистина нямало е как да има български репертоар на този Wurlitzer, за който си спомняте. Между другото, Gitte я знам от касетките на баща ми от втората половина на 70-те, когато явно е записвал някаква предавана по телевизията западна тв забавна програма (вероятно Западна Германия). Песента е тази
Gitte - So schцn kann doch kein Mann sein
Джубоксът на летището е от модел М-122
http://www.jukebox-world.de/Forum/Archiv/Europa/UnitraM122.htm
(по-хубави снимки има моделът М-123
http://www.jukebox-world.de/Forum/Archiv/Europa/UnitraM123.htm
)
«
Последна редакция: март 09, 2012, 10:09:03 от Balkanton
»
Активен
http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Страници: