Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Фотонаследство
»
Русе някога и сега
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
32
33
[
34
]
35
36
...
44
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Русе някога и сега (Прочетена 604053 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
dim1
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 74
Re:Русе някога и сега
«
Отговор #495 -:
февруари 16, 2012, 10:28:11 »
Благодаря ! Интересно кой я стопанисва сега ? Изглежда здрава...за сега !!
Активен
Berliner
Full Member
Неактивен
Публикации: 115
«
Отговор #496 -:
февруари 16, 2012, 11:54:17 »
ne e...
snimkata e ot predi 2 godini, drugata sega na koleda
Русе някога и сега
ruse 182.jpg
(884.3 KB, 3139x2093 - видяно 3639 пъти.)
Русе някога и сега
P1000955.jpg
(2519.89 KB, 3042x2028 - видяно 1761 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5218
«
Отговор #497 -:
февруари 20, 2012, 11:47:09 »
Цитат на: vesel в февруари 16, 2012, 08:46:31
Преди две-три седмици мярнах доста едри птици по реката. Бяха до входа на лимана на корабостроителницата. По едно време май се сборичкаха за риба
Аз бях покрай паметника на моряка, та ми беше трудно да ги различа добре от това разстояние. Сигурно са били пеликани
Макар този постинг да е по-подходящ за темата
Дивият Русе
, но понеже по-горе се споменава за тези интересни птици, поствам тук още малко информация за присъствието им в русенския участък на Дунава.
Пеликани потърсиха убежище на русенския кей
20 февруари 2012 / News.dir.bg
14 млади къдроглави пеликани потърсиха убежище от големия студ и от дни са в района на русенското пристанище. Птиците прекарват дните си в по-топлите течения на водата.
Превърнали са се в атракция за много русенци, тъй като без страх се приближават до понтоните и акостиралите кораби, съобщава БНТ.
Според орнитолозите, къдроглави пеликани са се появявали в района на Русе и други години. Обикновено птиците, чийто размах на крилата е над 3 метра, избирали водни площи, в които има достатъчно храна. Те следвали студените фронтове и ако някъде на север техните обичайни водни басейни започвали да замръзват, двойките пеликани се премествали по на юг. Сега било началото на размножителния им период и те са потърсили храна близо до Сребърна, където гнезди най-голямата им колония. Оказва се обаче, че ледоходът по Дунав пречи не само на хората, но и на птиците.
Венцеслав Петков - уредник в отдел „Природа” - РИМ - Русе: „Всички птици, които използват водата за намирането на храна, срещат трудности и ледоходът им се отразява зле. Рискът от замръзване или невъзможността да си намерят храна винаги съществува за тях. Когато ледоходът стане много голям, самите птици поемат някъде на юг и търсят други „водни огледала”.
Ледоходът носи риск не само за пеликаните, но и за кормораните.
http://rousse.dir.bg/news.php?id=10576011
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #498 -:
февруари 21, 2012, 10:58:00 »
Аз вече имам снимки от русенските пеликани. Авторските права са на д-р Н. Снимките са силно намалени.
Русе някога и сега
Pelikan 1.jpg
(388.8 KB, 1200x900 - видяно 1463 пъти.)
Русе някога и сега
Pelikan 2.jpg
(404.54 KB, 1200x900 - видяно 1406 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 21, 2012, 03:04:37 от Pfote2
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 65
«
Отговор #499 -:
февруари 28, 2012, 09:04:40 »
В тази къща живееха Вики и Катя Дряновски,една чехкиня Хана,която беше моделиерка в Арда и редовно ходехме да да си шием дрехи при нея.Още тогава къщата се рушеше,ок.1970г.,мисля,че всички те, бяха квартиранти на общината и вероятно после са купили частите си.Дъщерята на чехкинята, Рена,беше една от елегантните жени в Русе.Интересно кой е бил първия собственик и архитект?Прави ми впечатление,че се обръща внимание на сградата,а малко се пише за собственика,всяка къща има история,човешки съдби.Кога е построена?
[/quote]
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
Публикации: 155
«
Отговор #500 -:
февруари 28, 2012, 02:37:17 »
По една случайност Дряновски ми е кръстник, и мисля че бъркате къщата им, която се намираше на ъгъла на Дойран и Паренсов и беше съборена преди 2 години,а може и да сте права ,при съвпадение на имената.Интересно дали помните магазините по Александровска или сте чували за тях.На Александровска № 40 се е намирала адвокатската кантора на Ар.Майеров домът на когото е на снимката ,води се на ул.Червен №18. По Александровска №62 се е намирала и известната парфюмерия и оптика "Елида" собственост на баща ми Никифор Д. Недев известен сред обществото под прякора "Кинчо".
«
Последна редакция: февруари 28, 2012, 02:39:23 от mitko_d
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #501 -:
февруари 28, 2012, 05:48:36 »
Аз не живея вече 40г.в Русе,имам много информация от баща ми,баба ми,аз също помня някои къщи и хора,този сайт ми помага да си спомня някои неща.Излезе хубава книга "ул.Оборище"в София.Можем да започнем да описваме ул.Александровска.Къщата за която пиша се намираше на ъгъл.Виктория Дряновска ми беше съученичка в Първа гимназия,а Катя беше по голямата й сестра.Щом ги познавате бихте ли научили подробности за първия собственик на къщата.Магазините не помня,защото съм родена 1955г.,но семейството е държало магазин "НОМИ"на ул.Александроска,номера не знам,знам къщата,срещу кино Москва,беше магазин за обувки.Весито Оджакова може да даде повече информация,тя е по голяма и баща й,е собственик на "Дядо Мраз".Баща ми живя 95г.,много обичаше да разказва,но за съжаление,аз все бързах и сега е късно.Той знаеше всички значими търговци в Русе.Знам от него,че редовно е давал реклама в местните вестници:"За хубаво при НОМИ",имал е денонощна неонова реклама.
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #502 -:
февруари 28, 2012, 06:33:04 »
Може да излезем познати,аз съм по възрастен но спомените които споделям не са само мои, преразказвам и спомени от близките си както и спомени на стари русенци с които съм имал възможността да контактувам.Слагам една снимка на къщата на Дряновски ,не си спомням дали е моя,ако не е ,моля автора да ми прости.
Русе някога и сега
къщата на сем.ДРЯНОВСКИ.jpg
(69.47 KB, 425x497 - видяно 2045 пъти.)
«
Последна редакция: февруари 28, 2012, 06:35:08 от mitko_d
»
Активен
victoria
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #503 -:
февруари 29, 2012, 09:51:17 »
Къщата на Андрея Тюрийо,която е проект на Петрицки ,нарича ли се Виенската къща.Интересуваме,коя е къща е купил Иван Стоянов Соларя(Тузлу)р.1841г.Търново-ум.1917г.Русе.Той живее Гюргево,търговец на сол и газ,изключително богат,женен за Габриела фон Валтер.Почетен член на РК Букурещ.Подпомага финансово Книжовното дружество Браила,четите на Хр.Ботев,П.Хитов и Ст.Караджа,деец за Църковна независимост,депутат в Народното събрание 1882-1884г.Има 8 деца,по известни са проф.д-р Параскев Стоянов и Елена,женена за д-р Сава Иванчев,подпредседател на Народното събрание,юридически съветник на цар Борис III,братовчед на Ст..Стамболов.Иван Стоянов е собственик на хотела,известен като "Севастопол",имал е къща,в която живее със семейството си,прочетох някъде,че я купува от Андрея Тюрийо.Знаете ли нещо?Как може да се направят постъпки за именуване на улица,този българин е дал мило и драго за Освобождението.
Активен
ystoyanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 680
«
Отговор #504 -:
февруари 29, 2012, 01:04:31 »
Къщата на Андрея Тюрио- „Виенската къща“, както я нарекли русенци, е една от най-красивите къщи в Русе. Завършена е през 1900 г. Материалите били подбирани много внимателно и доставяни по специални поръчки от цял свят. Стаите на салоните са декорирани със стенописи, в стила на помпейската живопис. Спалните са с ръчно изрисувани тапети. През 1902 г. е закупена от Иван Стоянов- крупен вносител на каменна сол от Румъния. В една от гостните той поставил уникална гарнитура от четири стола и маса за покер, изработени от цели блокове кристална сол.
На снимката се виждат монограм с преплетени латински букви IS- Иван Стоянов.
През соц. времето тука беше така нар. "Дом за именуване на новороденото." По- късно тука се настани управлението на Безмитна зона. При пропадането на улицата през 90-те сградата получи увреждания, но не фатални. Направиха укрепване на брега и Придунавския булеверд, но за къщата не се погрижи никой!
Андрея Тюрийо си построява друга къща за живеене- сградата в която сега се настани МКБ Юнион банк:
http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t377/msg33206/#msg33206
http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t377/msg33637/#msg33637
«
Последна редакция: февруари 29, 2012, 01:29:15 от ystoyanov
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #505 -:
февруари 29, 2012, 01:42:24 »
Там беше природонаучният музей на Русе първо. Там са ни водили от училище (Благоев). И аз, като влязохме, все се оглеждах за мебелите от каменна сол, за които ми е разправяла майка ми. Нямаше ги, разбира се. Пак в моето семейство се разправяше, че руснаците ги изнесли 1944 г.
А историята е следната. Дядо ми, Антон Андреев, се е бил разбрал с Иван Стоянов - той да бъде кръстник на още неродения му син (вуйчо ми). Всичко е било приготвено, името определено - Иван. Като бащата на дядо ми. И изведнъж двамата се скарват. Вероятно по някакви банкови работи, защото познанството е от там, предполагам. Защото за някакво семейно приятелство не е ставало никога дума. Дядо ми имаше много сприхав характер и беше изключително честен за висок банков чиновник (или точно с качествата за такъв, според разбирането), така че съмненията ми са в другата партия. Както и да е сега. Но скарването довежда до това, че се разваля неписаната договореност за кръстничеството. Въпросът се решава бързо - един гоподин, приятел на семейството, на име Антон Страшимиров, става кръстник. Същият - писателят, поет и публицист. И понеже самият баща, дядо ми, се казва Антон, детето го наричат Страшимир. Тоест вуйчо ми - Страшимир Андреев.
Майка ми е ходила у Иван Стоянови, но освен за "мебелите от сол" за друго не ми е е разказвала. Стенописите ги имаше и по времето, когато сградата беше природонаузчен музей, но бидейки в 4-и клас - 1959/1960 г. не съм обръщал чак толкова внимание, а и подобни къщи, макар и не чак толкова изискани, не бяха рядкост в Русе. Но от художеството на Помпеи със сигурност не съм запазил спомени. От тази къща.
«
Последна редакция: февруари 29, 2012, 02:20:42 от Pfote2
»
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3492
«
Отговор #506 -:
февруари 29, 2012, 02:31:53 »
Дали някой няма снимка от интериора на къщата? Звучи като нещо, което би трябвало да е "фотографирано". Някой колеги тук доказаха, че нямат граници в намирането на информация
Активен
Във форума се ражда истината.
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #507 -:
февруари 29, 2012, 04:34:20 »
Знам че прочутата маса от един кристал каменна сол до 54-55 година е била на тавана, подробности знаеше Иван Хаджииванов ,баща на съдия изпълнителя Хаджииванов, които работеше в музея като препаратор,говорили сме че винаги на пипане е била мокра /солта е хигроскопична/.Единствен в момента който може да каже подробности е Еберхард Унджиян който също работеше там като уредник.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #508 -:
февруари 29, 2012, 04:45:51 »
Нищо чудно да си е там на тавана още. А на Еберхард Унджиян да му дава Господ още много години. Бях на "практика" при него едно лято - в музея. От гимназията. В историческия беше. Описвахме монети - с една Галя, която после завърши право и стана прокурорка в Русе.
«
Последна редакция: февруари 29, 2012, 04:47:59 от Pfote2
»
Активен
mitko_d
Full Member
Неактивен
«
Отговор #509 -:
февруари 29, 2012, 05:30:36 »
Със сигурност не е там,сега си спомням че на тавана известно време живя художника Йордан Парашкевов,щяло е да стане приказка,масата е била дълга около 2 метра и дебела около 15см./това знам от Еберхард,често го виждам,така че ще научим подробности ,знаеш че той е жива енциклопедия.
Активен
Страници:
1
...
32
33
[
34
]
35
36
...