Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Акции и ценни книжа от Русе  (Прочетена 138381 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #75 -: март 07, 2012, 08:36:09 »

Г-жо  Viktoria ,тъй като не изпълнихте заканата си заради мен да напуснете форума, както очаквах, но както виждам постоянно следите коментарите, не бих взех отношение към отправеното ми  пожелание да изуча историята,то сега съм длъжен да Ви кажа,че много,много, много добре познавам историята на Русе. Естествено не знам подробности за гащите на Атина Болярска които Вие предполагам,ПОМНИТЕ , но това си остава за моя сметка.   С неуважение: Mitko   Извинявам се на съфорумците за това си писание но бях предизвикан.След като госпожата го прочете ще го махна.
Дядо Митко, не е много коректно да караш новата участничка във форума victoria да напуска, само защото не е на едно мнение с тебе! Нали в спора се ражда истината! Нека всеки да си каже мнението и да го отстоява. В края на краищата, затова светът е така пъстър и многобразен. Защото е изтъкан от разлики и противоречия, но въпреки това съществува и е още по- интересен. И  точно тези противоречия са движили прогреса. Ако всички бяхме еднакви щяхме да сме като еднотипни роботи. А и не се знае кой точно е прав. С течение на времето се променят и хората и мисленето им. Не бива така лесно да се зачертва мнението на другия. Може накрая да се окаже, че истината е на страната на другия...или по средата да речем.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #76 -: март 07, 2012, 08:44:33 »

Улицата преди 9-ти си е била "Болярска",после става "Минчо Топалов" и сега си е отново "Болярска", аз, че постоянно съм тук, не мога да ги оправя, много пъти със съпругата ми спорим, за тук, за там.На Цар Освободител, и "Болярска " ъгловия блок живееше  д-р Карло Ноивирт  чиито баща е бил ландшафт инженер,който е проектирал градската  градина .
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #77 -: март 07, 2012, 08:50:48 »

Йовчо , познаваме се ,тя ме засегна  без всякакво основание,не съм конфликтен човек,винаги съм добронамерен,тя сама каза че заради мен напуска форума.Прочети ми писанията и ми кажи с какво съм я засегнал.
« Последна редакция: март 07, 2012, 09:51:08 от mitko_d » Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #78 -: март 07, 2012, 09:02:59 »

Ставам банален но съм бесен,десетки години събирам, знаеш,,,анализирам и изучавам всичко  за Русе, и изобщо история, и някой да ми каже да уча историята,извинявай, да си гризе ушите. Ако сметнеш, повече няма да се появя във форума.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #79 -: март 07, 2012, 09:17:09 »

Ставам банален но съм бесен,десетки години събирам, знаеш,,,анализирам и изучавам всичко  за Русе, и изобщо история, и някой да ми каже да уча историята,извинявай, да си гризе ушите. Ако сметнеш, повече няма да се появя във форума.
Не съм искал да те засегна. Изобщо не искам никой да засягам. Напротив! Исках да се даде възможност на всеки да си каже мнението. Нека по този начин да покажем ,че сме умни и демократични. И с течение на дебатите да виждаме всичките гледни точки, за да може всеки да си състави мнение. А не да виждаме само едностранчива нещата. Повече мнения, повече участници във форума, повече знаещи хора- по- голяма вероятност да научим повече за нашия град. Това мисля, че трябва да е целта на нашия форум.
Нека въпреки различията да запазим уважение помежду си, защото всички сме се включили тук от любов към Русе!
« Последна редакция: март 07, 2012, 09:41:10 от ystoyanov » Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #80 -: март 07, 2012, 09:36:44 »

А за повода за вашия спор- личността на Иванчо хаджи Пенчович и двамата имате право.
Той наистина е бил родолюбец, ама по свой собствен си начин. Богат човек- чорбаджия- давал средства за българското просвещение и образование, помагал на Раковски и т.н. Но всичко това без да отива до идеята за революционна борба, за разлика от Раковски, Левски и Ботев. Все пак чорбаджиите са си гледали интереса и една република от мечтите на Левски би ги лишила от натрупаните богатства.  Дори станал член на Държавния съвет на Турската империя. Едва ли е можел да направи нещо повече от това, което се очаква от него на процеса срещу Левски. Въпреки всичко обаче след Освобождението го избрали за народен представител. А след Освобождението вече започва една обработка на общественото мнение и подмяна на ценностите. Нямам впредвид само личността на Иванчо хаджи Пенчович. Това са правили и Вазов и Захари Стоянов и Стоян Заимов, даже и Никола Обретенов. И сега след повече от сто години трудно може да се пресеят нещата. Трудно се събира информация след десетилетия обработки и унищожаване на източниците на информация. Българската история все още има нужда от проучване и анализиране, без да се робува на догмите, с които сме захранвани от пеленачета.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #81 -: март 07, 2012, 09:38:57 »

Бяхме близки с  много бившия  пастор на Методистката църква,та един ден  говорихме че е ходил в общината да говори за връщането на парцела където са погребани летците.Не знам какво стана но бяха сложили малки каменни пирамидки на гробовете им.Ще мина да ги видя.Книгата на Жейнов ще сканирам, по интересните неща и снимките  ще кача ,ако не мога ще прибегна за помощ до Йовчо и Камен дано се получи,има много интересни неща.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #82 -: март 07, 2012, 10:07:40 »

Pfote освен "Благодаря"не мога да кажа нищо,не знам кой как тълкува. За историята винаги съм казвал "историята е майка на познанието и баща на съмнението" /не съм го измислил аз/.
Активен
victoria
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


Профил Ел. поща
« Отговор #83 -: март 08, 2012, 09:07:20 »

Къщата,в която е роден Йосиф Цанков се намира срещу бившето кино Москва,на ул.Александровска,до къщата на д-р Казанджиев,боядисана е в бяло и розово.В София на ул.Добруджа,където е живял,вече е сложена плоча.Какво да направим,за да подсетим общината да изпълни ангажимента си към този русенец,с който се гордеем?
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #84 -: юни 13, 2012, 08:25:42 »

Фабрика „Енергия”- “Зимница” АД
В края на ХІХ в. русенецът Хартюн (Харутюн)  Манукян става представител на немската фирма „ Гебрюдер- Израел”  от Дрезден- производител на машини за мелничната промишленост.  По това време почти всички български мелници са стари воденици- „караджейки”, оборудвани с местни  мелнични камъни. Те са нископроизводителни и нямат съоръжения за почистване и пресяване на брашното.  Манукян започва да внася от Германия модерни мелнични машини и силови установки- парни локомобили и мотори. Монтьорът от дрезденската фирма Евгени Мюлхаупт ръководи монтажа на мелничните валцови машини. Като вижда големите възможности за развитие на мелничната промишленост в България, той предлага на Манукян да направят работилница  за ремонт и производство на мелнични машини. И така през 1900 е основана фабрика „Енергия”. Манукян назначава Е. Мюлхаупт за технически ръководител, като едновременно го прави скрит съдружник без капиталово участие, но с правото да получава  20 % от чистата печалба. Мюлхаупт привлича от Германия специалисти за новата фабрика: Херман Арндт- главен леяр на фабриката, Юлиус Рац- шлосер,  Михаил Ул- дърводелец, Даниел Вайбел- инструменталчик, Емил Брукнер- моделчик, Артур Холай- машинен монтьор и електротехник, Густав Дресен- мелничар и др.
Фабриката се развива много добре и реализира  добри печалби, като една част от тях се влагат за развите и разширение. През 1907 год. обаче,  Е. Мюлхаупт недоволен от неизплащането му на договорените суми напуска фирмата и заедно с Вилхелм Беман, Хайнрих Лангбен и Банка Буров основава нова фирма “Евгени Мюлхаупт и С-ие”- командитно дружество.
Въпреки, че Мюлхаупт привлича при себе си в новата фирма много от специалистите, които е докарал от Германия, фабрика „Енергия” не загива. Дори в една дописка в бр. 3 на вестник “Русенско ехо” от  21, І, 1911 год е подчертано, че в “Русе има две фабрики за “машинарии":  „Енергия”- бивша собственост на Хартюн Манукян и „Е. Мюлхаупт и Сие”, които са направили и правят в последно време грамаден успех ”. А в едно рекламно каре поместено в английския вестник The Times виждаме, че фабриката е носител на медал от изложението в Лондон през 1913 год. На акцията от 1920 год. вече се вижда, че фирмата е преобразувана в „Зимница”- мелничарско  търговско и  индустриално акционерно дружество. Въпреки, че навсякъде пише, че е бивша собственост на Хартюн Манукян, на акцията присъства неговия подпис, но вече като главен директор.
Прикачените снимки:
-   Акция на „Зимница” от колекцията на д- р Дитер Хес.
-   Рекламно каре от вестник “Таймс” от 27,01,1925 с русенски фирми- в центъра вдясно е рекламата на „Зимница”
-   Сградата на “Застрахователно дружество България” по ул. “Черно море”. Чугунените колони на фасадата са отлети във фабрика „Енергия”.
-   Чугунени колони  отлети във фабрика „Енергия”.
-   Надписът на чугунената колона отблизо

149.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* 149.jpg (276.61 KB, 641x956 - видяно 2019 пъти.)
TheTimesRustchuk1925.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* TheTimesRustchuk1925.jpg (279.63 KB, 984x812 - видяно 1892 пъти.)
100_2629.JPG
Акции и ценни книжа от Русе
* 100_2629.JPG (1022.96 KB, 3296x2472 - видяно 1983 пъти.)
100_2633.JPG
Акции и ценни книжа от Русе
* 100_2633.JPG (1062.43 KB, 2472x3296 - видяно 1899 пъти.)
100_2632.JPG
Акции и ценни книжа от Русе
* 100_2632.JPG (1138.25 KB, 3296x2472 - видяно 1872 пъти.)
« Последна редакция: юни 16, 2012, 09:21:52 от ystoyanov » Активен
Berliner
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 115


Профил Ел. поща
« Отговор #85 -: юни 17, 2012, 06:44:44 »

i ot mene neshto...

mu.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* mu.jpg (300.51 KB, 1484x2063 - видяно 1614 пъти.)
mu2.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* mu2.jpg (124.46 KB, 1203x974 - видяно 1564 пъти.)
« Последна редакция: юни 17, 2012, 06:58:49 от Berliner » Активен
venetabaeva
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


Профил Ел. поща
« Отговор #86 -: ноември 04, 2012, 07:02:29 »

 Cheesy Здравейте!!!
Ако позволите искам и аз да се включа.Не  съм русенка,но съм докосната косвено с този град.Прадядо ми е Христо Христов Баев-един от основателите на Акционерно дружество "Съединените фирми" основано 15 февруари 1920.Имам скриомни архиви от един от всичките му синове който е мой дядо Енчо Христов Баев.Не знам дали тук е мястото да ги кача?Huh??А и ми се ще ако някой има мнения или информация да я сподели,може да науча нещо ново?!!!! Smiley
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #87 -: ноември 04, 2012, 08:56:24 »

За нас винаги е голямо удоволствие да видим нещо ново "старо" свързано с Русе Smiley
А и тук има хора, които със сигурност може да коментират Вашите материали.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #88 -: декември 09, 2012, 06:23:09 »

БЪЛГАРСКА КРЕДИТНА БАНКА “ГИРДАП”, Русе
Акционерно- спестително дружество “Гирдап” е първата частна банка в България, основана в края на 1881 г., от видните русенци Христо и Коста Армянови. От самото начало на съществуването си, Банка  “Гирдап” е тясно свързана с Народнолибералната партия. В края на  ХІХ и началото на ХХ в. значението на банката  нараства изключително много, като през 1912 г. тя е една от трите най- големи частни банки в България,  наред с БТБ ( Българска търговска банка) и БКБ ( Българска кредитна банка). “Гирдап” разкрива банкови клонове: в София- нещо което се коментира веднъж във форума от mitko_d и pfote 2, но понеже махнаха снимката показвам линк към снимка в Изгубената България, където се вижда сградата на софийския клон: http://www.lostbulgaria.com/?p=3277, Варна, Ямбол, Пазарджик и др.
След войните обаче,  Банка “Гирдап” губи своите политически протекции. Вследствие на лошото управление и конфликта на интереси, банката изпада в тежко финансово положение. През 1922 г. БНБ  закрива сметките на “Гирдап”, което предизвиква паника сред вложителите. През следващата година са изтеглени депозити за 38 000 000 лв, а много полици на нейни длъжници са протестирани. През 1925 г. Русенския окръжен съд обявява Банка “Гирдап” в несъстоятелност, като процедурите по нейната ликвидация се проточват чак до края на 30- те години.
Сградата на Управлението на банката в Русе е построена преез 1896 г. по проект (вероятно) на Самуил Димитров. През 1913 г. вследствие на пожар мансардния етаж е опожарен. При възстановаването вместо мансардата е надстроен пълноценен трети етаж. При това изчезва островърхата куличка на ъгъла, но “часовника” остава и досега:
 http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/msg13867/#msg13867
Дълги години тук беше “Концертно бюро”. Сега в сградата е “Сметната палата”.
Прикачвам:
-   акция за 100 лв от 1917 г.
-   акция за 5 000 лв от 1919 г.
-   публична подписка за увеличаване на капитала на банката от 1914 г.

Girdap1917.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* Girdap1917.jpg (297.02 KB, 1347x1051 - видяно 1610 пъти.)
Girgap1919.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* Girgap1919.jpg (365.99 KB, 1325x1015 - видяно 1633 пъти.)
girdap1914.JPG
Акции и ценни книжа от Русе
* girdap1914.JPG (168.37 KB, 468x1084 - видяно 1590 пъти.)
« Последна редакция: декември 09, 2012, 06:32:39 от ystoyanov » Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 680Профил WWW Ел. поща
« Отговор #89 -: ноември 21, 2013, 11:39:42 »

В началото на ХХ век Хаим Хирш притежавал малка работилница за производство на бои, халчия (маджун за прозорци) и лакове. През  1914 г. той я модернизирал и превърнал във фабрика, оборудвана с машини. На базата на тази фабрика през 1920 г. е създадено акционерно дружество  „Х. Хирш” с капитал 3 000 000 златни лева.  След смъртта на Хаим Хирш синът му Симон основава еднолична фирма под името „Х. Хирш фабрика за безир, лакове, бои и гипс” през 1929 г. Фирмата обаче среща големи затруднения, вследствие на  силната конкуренция на „Искович и Леви”. През 1936 г. Симон Хирш регистрира „Командитно дружество Хирш и С- ие”, но отново не успява да се наложи на пазара - фирмата фалира, а фабриката е обявена за разпродажба.

H.Hirsh.jpg
Акции и ценни книжа от Русе
* H.Hirsh.jpg (61.58 KB, 641x389 - видяно 1565 пъти.)
« Последна редакция: ноември 24, 2013, 10:53:26 от ystoyanov » Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.061 секунди с 27 запитвания. (Pretty URLs adds 0.014s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 10, 2024, 03:15:27