Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русезнание и Образование / Education => Темата е започната от: sh_eklisiast в февруари 26, 2008, 05:32:44Титла: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: sh_eklisiast в февруари 26, 2008, 05:32:44
Готови ли сте за матурите?Какво мислите за тях?


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Linov в февруари 26, 2008, 06:39:29
според мен от гледна точка на гимназиите са удобни. от гледна точна на кандидат-гимназистите също, особено на тези дето сега за първи. причината е че след като бъдат проверени тогава ще бъде определен критерия за оценяване. за сега няма да има рпедварителни критерии. и така по първия випуск, държал матури ще се мери всеки следващ. какво да кажат обаче университетите, когато един гимназист, положил матура по испански е приет туризъм с първи английски и втори немски. какво да каже и студента де....
абе не са доизмислени нещата и университетите в стремежа си да са добри се съгласяват а не знаят мн подробности


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Кристин в февруари 26, 2008, 10:16:33
Абсолютно съм против...

Който иска да се доказва при кандидатстването за висше! Матурата е допълнително натоварване за ученика...

Пределно ми е ясно защо я правят... но... явно живеем на място, където нямаме право на глас... или не знаем как да си го остоим.


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: sh_eklisiast в февруари 28, 2008, 10:06:32
Абсолютно съм против...

Който иска да се доказва при кандидатстването за висше! Матурата е допълнително натоварване за ученика...

Пределно ми е ясно защо я правят... но... явно живеем на място, където нямаме право на глас... или не знаем как да си го остоим.

http://www.zamaturite.bg/universities-examinations/Natsionalna-akademiya-za-teatralno-i-filmovo-izkustvo-quot-Krastyo-Sarafov-quot-Sofiya.html (http://www.zamaturite.bg/universities-examinations/Natsionalna-akademiya-za-teatralno-i-filmovo-izkustvo-quot-Krastyo-Sarafov-quot-Sofiya.html)
za NATFIS niama da vajat maturite mojebi za tova negoduvash ;D


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Кристин в февруари 29, 2008, 08:30:39
Кой е казал, че ще кандидатствам в НАТФИС!?  :D

Не е затова. :)


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: sh_eklisiast в февруари 29, 2008, 12:10:39
Кой е казал, че ще кандидатствам в НАТФИС!?  :D

Не е затова. :)
izviniavam se moje i az da se burkam  @}->--


Титла: Re: Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Кристин в март 02, 2008, 10:11:16
опа. НАТФИЗ се пишеше.... леле много го бъркам...

това, че се занивам с театър не значи, че ще кандидатствам там ; ) там е само за много добрите  ;D

аз ще кандидатствам с история. и матурите ми важат (специално за СУ) само за паралелки и специалности тясно свързвани с даскалуването....
не че нещо, но даскалка не смятам да ставам. а и чиста история не мисля да уча.

те така. матурите са само в тежест. даже по-скоро са от типа:"хей, я да затъпим населението още повече, че да можем да действаме свободно в държава, в която никой не си търси правата, защото и не си ги знае, и където всички ще са еднакво тъпи благодарение на нас, милите управляващи..."

е, да ама не. аз отказвам да съм такава.


Титла: Поздравявам всички ученици
Публикувано от: sh_eklisiast в септември 12, 2008, 04:12:13
Поздравявам всички ученици по случай новата учебна година!!! Пожелавам им повече шестици :) и никакви двойки ;D.


Титла: Вълчев предупреди за повече двойки на тазгодишните матури
Публикувано от: sh_eklisiast в май 27, 2009, 04:35:14
Просветният министър Даниел Вълчев предупреди, че тази година двойките на матурите ще са много повече. В сряда той съобщи, че междинните резултати от досега проверените матури показват по-слабо представяне на зрелостниците спрямо миналата година. Средно тази година зрелостниците имат с около две точки по-малко.

Миналата година заради стреса от въвеждането на матури след многогодишна пауза от МОН обещаха, че матурите няма да са трудни и спазиха обещанието си. Въпросите се оказаха сравнително лесни, поради което нямаше и много слаби оценки.

Тази година слабите оценки са малко над 5%. Миналата година отличните оценки на матурата по български език и литература бяха около четири пъти повече от слабите като двойки имаха 3.8% от явилите се.

За сравнение резултатите от предварителния изпит по литература в Софийския университет, които излязоха във вторник, сочат че повече от 50% от явилите се имат двойки. Това е и причината Софийският университет да не признава оценките от матурите като равностойни на кандидат-студентските изпити.

Оценките от матурите все пак ще служат за вход в почти всички висши училища, но част от тях са въвели коефициенти, с които при балообразуването по-голяма тежест ще имат бележките от кандидат-студентските изпити.

"Миналата година децата, които нямаха достатъчно добра подготовка, се бяха спрели на предметите история и философия. Тогава резултатите там не бяха никак добри. Опасявам се, че тази година, тези които по-малко са знаели, са се прехвърлили на география и икономика. Сега резултатите там не вървят добре”, посочи Вълчев.

И тази година оценяването на матурите ще става по същите формули като миналата. Тогава скалата за преобразуване на точките от теста в оценки предизвика доста въпросителни и родителско неодобрение, тъй като до последно не се знаеше колко събрани точки каква оценка ще носят на зрелостниците. В хода на проверката на писмените работи стана ясно какъв брой точки на каква оценка ще съответстват, а сметката бе направена на базата на част от проверените тестове.

Във вторник Вълчев отново потвърди, че методът за оценяване ще е този. "Ние търсим средно представяне на випуска и съответно при нужда коригираме скалата за оценяемост”, посочи той.


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Orthodox в юни 29, 2009, 04:14:30
Хмммм... май постинги с рекламен характер не бяха разрешени във форума, доколкото си спомням... ;D


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: Orthodox в юни 29, 2009, 07:14:02
А бе лично на мен не ми пречи, ама заради принципа... :-[


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: martin1991m в май 16, 2010, 10:05:11
на нас скоро ни прочетоха ново правило - че дори да си написал всичките въпроси на теста,без грешка,но ако нямаш съчинение написано ще имаш 2ка.За мен това е нова подигравка с нас,учениците - за мен не е проблем да пиша съчинине,но има такива на които това не им се отдава...и какво да правят те?


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: mart0s в май 17, 2010, 05:56:49
ми както аз направих преразказвах ;д


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: martin1991m в май 17, 2010, 11:26:53
а някой има ли скалата за оценяване - спе6но ми трябва


Титла: Re:Готови ли сте за матурите?
Публикувано от: ilko в юни 21, 2011, 04:38:03
Учениците в Иваново – неграмотни
 Преобладаващата част от завършващите основно образование ученици в община Иваново са практически неграмотни.
Това показват резултатите от изпитите по български език и литература, и математика. Средният успех на около 200-та възпитаници на четирите училища в общината е под три, като единствено успехът на учениците от училището в Щръклево се доближава до тройката. .......... Това в контраст с постигнатото 5то място в цялата област на последното преди закриването му външно оценяване на училище в едно хубаво българско село в същата шибана община . Пожелавам на закрилите училището ,същите тия неграмотници ,да ви разбият мазите ,оберат лозето и ограбят вилите ! Община Иваново от силна крепост на българщината се превръща в бантустан . Браво на директората по образованието ,спестихте доста пари със закриването на училището в П....... ,ама сега лъсна голата истина ,когато тези деца не вдигат успеха на Иваново а предпочетоха Русе .  http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=35364&mode=thread&order=0&thold=0 (http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=35364&mode=thread&order=0&thold=0)