Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русезнание и Образование / Education => Темата е започната от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 10:40:18Титла: "Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 10:40:18
Здравей Митко, аз съм завършил руската през 1967 година и поне като постъпвах директор беше Витан Василев (ти ми напомни името). Беше един математик с дълга практика на селски учител. Помня го - нисичък на ръст, с един кафявочервеникав балтон. Някои му викаха "плювко", защото лесно се палеше и му излизаха пръски от устата. В същност не беше лош човек. Даже добродушен. Може би и добър да е бил даже. Тих човек беше иначе. Може би и на гимназиалната ми диплома той да е подписал, тоест да е бил още директор, но вече не си го спомням. Тумбев, на Искра баща и, беше станал междувременно заместник директор, а и беше по-представителен и въобще хубав, висок мъж, знаеше хубав руски (все пак директор на руска гимназия!), та все той излизаше на по-преден план.
Както гледам - поне една година сме били в една гимназия - III-a гимназия. Едва от година на раждане 1948 взе да става руска. За годината на раждане 1948 имаше вече две паралелки руска и две нормални паралелки. Там беше, ако си спомняш Румен Жечев, който пееше Моля едно кафе ( в същност Moliendo Cafe). А в руските паралелки бяха Теди, Лимонка, Тони и тази Красимира с близнаците, дето ги роди на 61 или 62 години тази година - тя пък живееше на номер 10 на нашата улица. А на Тони майка и беше дълго време на пътническо бюро Рила на ул. Димитър Благоев. Живееха над кафене Куба, вход откъм Алеко Константинов. Та така. С тебе сме съученици, така да се каже. Тури някоя училищна снимка от онова време, може да се сетя даже кой си.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 05, 2010, 02:04:29
Здравей приятелю от ученическите години.Ще потърся някоя снимка,но годините са си казали много тежката дума.Както гледам снимката Ви в профила сте още младеж,докато аз съм един средно статистически дядо.Но както и да е,много е приятно да си спомни човек за отдавна минали времена.Радвам се че ни свързва любовта ни към миналото на Русе.Преди много години имах щастието да бъда допуснат в един елитарен кръг на стари русчуклии който се събираше в известната сладкарница "Тетевен" това бяха: /с риск да пропусна някои/Георги Чендов автор на книгата "Когато Русе беше Русчук",Димитър Сакакушев,създател на музикално дружество "Лира"и автор на историята на муз.живот в Русе,зх Кирил Станчев,собственика на кино "Модерен театър"Петър Томов,художника Стефан Кацаров, директор на художествената галерия,Апостол Арнаудов,известен културтрегер, племенник на Михаил Арнаудов ,Борис Василев и т.н с които надълго и нашироко говорехме за Русе ,коя къща на кого е ,жена му хубава ли е била,пошаввала ли е и пр.От него време имам някои  записки за който  се радвам че съм правил.Много ще се радвам да обменим информация.mitko_d


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 02:31:43
Здравей, снимката ми във форума е от 17.03.08. А и не ставаше дума да те позная на сегашна снимка, а на училищна. На сегашна и ти не ме познаваш.
Ето и една съвсем актуална - от 09.09.2010 - на MegaJet-a от Ираклион за Санторини.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 02:49:18
Кой Кирил Станчев? Той жив ли е? Тоя дето живее над музея на транспорта? С него се познавахме - ходех да слушам хубаво стерео - той още на времето имаше хубави уредби? Или говориш за негов внук? За Чендов - ясно, живееха до нас, към военния клуб. Познавах майка му, завеждаше педагогическата стая. Бащата беше май в просветата - един много спокоен човек - виждах ги като се прибираха в къщи, минавайки покрай нашата улица. Спортистът (на времето - или фехтовка, или тенис на маса, не знам вече) Чендов - да - бяхме в едно училище, мисля че беше роден 1951 година и съученик на братовчед ми в Благоев. Или става дума вече за негов син? Вече се объркаха понятията ми, затова спирам. Във всеки случай Сакакушев и Арнаудов са изключително големи големи имена и то далеч не само за Русе.
Ако племеникът на уважавания г-н Арнаудов е също диригент, а баща му е бил музикален педагог, се познавам с него, но по друг повод и не си струва да се пише тук. Казах спирам за да не се объркам съвсем.
За жалост аз сега като бях в Русе видях една единствена госпожа - от Русе. Много интересна. Весела, приказлива, контактна - беше на изложбата на фотографии на църкви и манастири през май. С една дума русчуклийка - и вика - няма кой да оцени, че съм русчуклийка, мъжът ми е от Варна! Поговорихме си за кое как и кой къде е живял, и кого познава, с кого е учила.
Та ако тия господа се събират в Тетевен най-много да отида да ги видя отстрани като дойда. Евентуално ти ще ме въведеш в елитното общество. Това в рамкикте на шегата. Ще ми е интересно във всеки случай кой на кого е син и внук. Поздрави


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 03:14:26
За жалост аз сега като бях в Русе видях една единствена госпожа - от Русе.
Видях се и с други русенци, вкл. и с най-големия специалист по история на Русе от форума!


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 05, 2010, 03:58:19
Кирил Станчев е същия, но за голямо съжаление всички с изключение на Стефан Кацаров са покойници.Георги Чендов живееше по Славянска /вляво/ в така наречения блок на операта, синът му се занимаваше със спорт.Румен Жечев мисля беше син на директора на техническото училище,ако е той,беше шеф на кинефикация софия.Апостол Арнаудов след 9ти е директор на електротехникума и е единствения приживе включен в "Българска енциклопедия",завършил е право, история,и педагогически науки.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 05, 2010, 04:06:05
В допълнение,пропуснах,Чендов дълго време е директор на операта.А къщата на Кирил Станчев продадоха,препродадоха и сега не знам на кого е, последно беше на Марин Русанов.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 05:41:18
Блокът на операта е до къщата на Канети, отдолу беше първо Инфлот, после Кореком, а в него живееха хора като Кирил Кръстев. С малкия му син Емил бях приятел и видях 1958 година за първи път в живота си у тях телевизия! И като Иван Кондов, като беше в Русенския театър. Синът му беше в Благоев - една година или две години по-малък. И още певци живееха там. Нашите задни прозорци гледаха към техните задни балкони. Блокът има балкони отпред и отзад.
А Чендови живееха някъде към дома на офицера през 50-те и началото на 60-те. Може после да се са преместили.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 05, 2010, 06:20:21
Домът Ви е бил както разбрах по ул.Добруджа,там има една къща със зазидани прозорци но не си спомням на кого е била, следваше водното и едни складове на аптечното. Следващата къща беше на едно семейство, съпругът е бил завършил Робът колеж,не си спомням как се казваха .Та /малко неудобно/но къде е бил домът Ви.Може да не ми отговаряте.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 05, 2010, 09:22:53
Зазиданите прозорци са на Петрови (имаха син Явор, голям, роден вероятно 1942-1943) - горния етаж и Чукилеви на долния (две деца имаха - Валда и Божидар, Божидар живее в Русе). Това е номер 2. Ние сме на номер 4 - лявата половина, дясната бяха Ангелови и още 2 семейства, сега цялата е Раиффайзен банк, на 6 е ВИК (на мястото на ВИК имаше една къщичка навътре и в нея живееше майстор Грозю Грозев - обущар моделист, имаше работник до към 1956 година, демек капиталист - при бай Грозю майка ми си поръчваше обувки по мярка. Беше голям майстор), на 8 е къщата на Ханчеви (Евлоги и Константин, дядо им беше ботушар, долният етаж беше работилницата му, имаше най-хубавото грозде, което съм ял в живота си, Евлоги Ханчев беше по едно време директор на Винпрома), на 10 живееше едно много хубаво семейство, градски хора - имаха едно дете - Тошко. Там живееше и тази Красимира с разнояйчните близнаци, дето ги роди на 61 или 62 години тази година. Освен това в същата къща - ъгловите прозорци живееше един капитан от БРП, жена му беше сръбкиня, имаха три деца - Елена, Росен и Ани. Също хубаво семейство. По едно време там живееше и един Коко. На нашата улица нямаше човек завършил истанбулския Робърт колидж. Това е сигурно. Някой си прави майтап. Освен това санитарните складове бяха от лявата страна като се влиза в улицата посока гимназията. И до към 1954 - 1955 година в най-последната къща, номер 10 имаше караулно помещение, а най-отпред - срещу Славянска 22а (което е пак Раиффаизен сега) имаше пост с кабинка и бариерата се сваляше лятото в 22.00, а зимата в 21.00 ч. и пускаха само живущите там. Но понякога имаше и проблеми със "Стой, ша стрелям!". После санитарните складове ги преместиха срещу по-късната търговска база. Зад, каква беше, една гара - зад руската гимназия. Там съм давал наряд самият аз.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 06, 2010, 07:31:16
Следващата къща беше на едно семейство, съпругът е бил завършил Робът колеж
Да не би моите братовчеди, с които живеехме в една къща да са зе "поизхвърлили" нещо - дядо ни беше завършил в Букурещ финанси, а баба ни беше следвала във Франция и Швейцария, ама само толкоз, с Робърт Колидж нямаме общо. Това бяха единствените хора на улицата, следвали в чужбина. Но пък и времето в Русе, с напускането ми на Русе, не е спряло. Може да се е заселил някой с Робърт колидж - интересно в коя къща точно. Но до 1967, съответно до 1972/73 там нямаше човек от RC, а и той ще да е бил на доста почетна възраст тогава.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 06, 2010, 09:17:46
Здравейте отново ,много благодаря за изчерпателната информация, с Евлоги Ханчев се познаваме той пак е нещо във винарството кара една Нива,с фирмени надписи . Страхувам се че досаждаме на съфорумците.За господина /завършил РК/вероятно е така както казвате,съпруга беше доста възрастен но работеше като икономист.Съпругата му беше касиерка в оптиката където работеше баща ми,бяха много приятни и ако си спомням правилно съм ги чувал да говорят на френски.Още един път благодаря за информацията,и сега си спомням че в ляво беше галеновата лаборатория а в дясно в един двор беше работилница на аптечното.Много се радвам че се запознахме /макар и задочно/,вече рядко се срещат знаещи хора.С уважение:mitko_d


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 20, 2010, 01:56:52
Ровейки се в стари публикации във форума от март 2008г.видях че има коментарии за филма "Понеделник сутрин" та си спомних че няколко вечери бях зрител на заснимането.Снимките се правеха по ул.Княжеска"точно срещу къщата на Александър Ковачев /бившият музикален магазин/срещу него беше лятното кино" 9ти септември"и ресторант"Стара круша".До тях имаше малка сладкарничка,точно пред нея и в съседния вход правеха снимките.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 03:06:27
Митко, ти си единственият жив участник!! В тая къща не живееше ли Георги Ковачев - хирургът от военна болница? Или бъркам малките имена?


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 20, 2010, 05:06:17
Казваше се Димитър Ковачев,дълги години работеше в Алжир,съпругата му Цеца Ковачева работеше в оптиката.Д-р Ковачев е син на Ал.Ковачев бивш кмет на Русе.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 06:48:01
Аз съм се объркал с малките имена. Синът на Димитър Ковачев е Георги и е сега лекар, също хирург, във Военномедицинска академия София, бащата е бил Димитър. Знам само че се познаваха с баща ми и са били съученици в мъжката - набор 1920. А пък това го знам конкретно, защото служих първата година във ВБШСИ и беше станало дума, но и така съм виждал да се поздравяват преди това. Докторът се връщаше с полковнишка униформа през града по главната след работа.
Пак се обърках. Георги може даже да е и внук на Димитър. Времето не е спирало скоро.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 07:35:55
Митко, били описал сладкарничката до кино 9-и Септември, че не ми е останала съвсем в главата. Не беше ли с врата от лявата страна и като влезеш, имаше две витрини отдясно, а между двете витрини беше тезгяхът.  А срещу вратата бяха масите - две или три на брой. Нещо такова ми се върти из спомените. Там не съм влизал често. Освен редките случаи вечер преди кино. Все пак ученик бях до 1967 година. Там съм гледал Един мъж и една жена и Да бъде или да не бъде на Ернст Лубич. Велик филм. И още един, за който не си спомням как се казваше.
Тия постове после ще ги изтрия.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 20, 2010, 08:43:53
Вратата беше в дясно имаше само две масички до витрината и там както и Вас след кино/те младите не знаят лятното кино /хапвахме по един маршал,или еклер,бяха по 7ст.Като по големи след дълго оглеждане пиехме, 4-5 човека бутилка вино в стара круша,струваше 1.20.Вероятно си спомняте бившият собственик на крушата "бай Георги" който, след като я събориха работеше в "Дунав".Боледуваше от ангина пекторис и казваше "жабата ,жабата ме мори",и "аз съм готвил на цар Борис не ми давай акъл".Дано не ставам досаден с някои подробности,просто познавам и съм имал контакти с много хора.С уважение:mitko_d


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 09:32:03
Значи греша с вратата, но си спомням, че съм влизал в тази сладкарничка и то преди кино. Благодаря за спомените!


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 09:35:22
Бай Георги го познаваха всички хора в Русе. Баща ми го поздравяваше, макар и да не бяха познати.
Помня и бай Маню - дето беше в Балкан после, на мокрия бюфет.
А като усетим, че досаждаме - ще махнем пак съобщенията. На ЛС не си струва, защото все пак някой може да се интересува от спомени.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 20, 2010, 09:49:04
Митко, помниш ли през септември, в началото на месеца, на 1966 година, че на небето на Русе имаше едни сребристи, неподвижни обекти. Бяха много нависоко и се виждаха особено добре малко преди залез, защото на тяхната височина бяха още силно освентени.
Първо бяха един, на втория ден си беше сменил мястото, а на третия бяха вече два - един малък и един по-голям. И доцент Златов беше писал в Дунавска Правда за някакви изгарящи в атмосферата цистерни от гориво на космически ракети. Ако си го спомняш - вече сме двама.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 20, 2010, 10:56:10
Дано не ставам досаден с някои подробности,просто познавам и съм имал контакти с много хора.
Г-да, mitko_d и Pfote2, не само, че не сте досадни, но и сте ни много полезни със спомените си! Поне на мен! Затова, продължавайте в същия дух!  :)


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 21, 2010, 03:35:32
Нещичко ми минава през главата, но конкретен спомен нямам.Вероятно не съм бил в Русе,но предполагам си спомняте  Максима който  правеше по 10 и повече "лупинга" с някакъв самолет,и особенно когато имаше футболен мач поощряваше играчите с 2-3 кръга отгоре.Имаше зададен въпрос какво е станало с премахнатата ограда на гр.градина.Демонтирана е внимателно и с нея е заграден двора на уч.Отец Паисий, а портата,нашия общ приятел з.х.Кирил Станчев сложи на къщата си зад старата морга на болницата.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 21, 2010, 10:18:08
Тази данна за оградата изби вече всичко!!! Отец Паисий!!! Ей това не го знаех. За портата той самият го казваше, но тогава не обръщах толкова внимание. Сега ти ми припомни.
Максим си го спомням много добре. Самолетът беше Месершмидт. Имаше два останали от въоръжението на българската авиация на летището, което се намираше по правата линия, ако се тегли от моста към Текето. Може би югоизточно от моста. Летището е германско и е било за охрана на понтонния мост (заплануван от германците по всяка вероятност още 1940 година), построено е веднага след влизането на България към тристранния пакт. Съдя по това, че още 1940 година у нас се настаняват двама германски подофицера-радисти от зенитната артилерия на летището и си живеят щастливо, плащайки наема си, хранейки се вечер и в неделя на масата на семейството на дядо ми. Това продължава до момента, в който Германия напада договорния си партньор СССР, от там и думата "вероломно". Тогава войничетата започват да плачат и да се търкалят по земята и двамата с думи нещо като: Това е вече краят, никога няма да се върнем живи. Тях ги откомандироват веднага и ги пращат другаде. Да не бъркам - към Гърция. Факт е, че единият се обади с писмо около 1956 година чрез Червения кръст. За това съм писал и другаде.
Та за самолетите пак. Имаше и един-два двуплощника за тия които се учеха да летят, както и да хвърлят "позиви" (така им викахме!), но се летеше с Месершмидтите. Най-последно видях един единствен зелен, избелял от слънцето, Месершмидт без двигател, но то беше след като от подобно летище в Шумен избягаха двама братя, летци от ДОСО. Тогава затвориха всичките летища на ДОСО.
Чакайте, че май имам и снимка!!!! Почвам да търся.
А иначе съм ходил като дете там, баща ми ме е водил. И бях намерих две коксови пръчки за прожектори, в една дълга тенекиена кутия с немски надписи, за ония големите прожектори, които слагаха като имаше заря, до Данъчното, а другия пред читалище Зора и Максим летеше с Месершимдта, а прожекторите го намираха в кръста на светлинните снопове. В същото време две картечници стреляха от съдебната и Тетевен, а с друго автоматично оръжие с халостни, както и с ракети от ракетни пистолети стреляха сержанти и старшини и ставаше истинска война. Радост за Русе, който война не беше видял и на сън.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 21, 2010, 10:34:30
Снимката я намерих, но тя не казва нищо. На фона на един двуплощник е. Не се вижда нито летището, нито нещо свързано с Русе.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: SW2FL в октомври 22, 2010, 02:45:40
На всички са ни интересни :)


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 22, 2010, 03:07:45
Най-вехтият ми спомен е вероятно от лятото 1953 година като отидох с дядо си на старата гара. Бил съм на 4 години. Дядо ми беше висок слаб господин с бастун (в Русе се казва бастон, което в същност е правилното, заемката е от италиански през румънски). Старата гара аз наричам гарата, която е на края на Славянска. От покрива щеше да говори Вълко Червенков, това го разбрах много по-късно.
Отивам аз с дядо си, дядо ми ме държи за ръка. Площадът пълен с хора. Ние заставаме някъде там, където Княжеска се влива в площада. Показват се някакви хора на покрива на гарата, който в "Понеделник сутрин" беше ресторант, всички скандират Чер-вен-ков. Говори нещо човекът, тия пак скандират. По едно време гледам - дядо ми го няма. Тръгвам си аз самичък за в къщи: Дей дядо ти? Ни знам, няма гу. Пък дядо ми го прибрали в милицията, защото вместо да вика Червенков размахвал заплашитено бастона. Бяха го задържали в милицията срещу милицията - тоест в по-късния хотел Сплендид. Към 3 часа сутринта са го пуснали без последствия. Той, обаче, не пропуснал да им обясни, че са селяндури и че не могат да се разполагат така с него в неговия град. Видяли че с него не се излиза на глава, а и е безобиден, пуснали го.
А за скандирането си спомням, че в кината, като покажеха Сталин на кинопрегледа започваше едно скандиране Ста-лин, Ста-лин, хората ставаха на крака и скандираха. В същност тия ми спомени са по-стари от гореописания, но са откъслечни. Спомням си, че чух за смърта на Сталин от един високоговорител закачен на ДЗИ - Популярна банка. И че имаше много сняг по това време.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 22, 2010, 06:28:09
...в Русе се казва бастон, което в същност е правилното, заемката е от италиански през румънски...
Баба ми точно така казваше: "бастон". А аз като дете все се чудех откъде ги измисля тия "сгрешени" думи.  :D


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 22, 2010, 06:34:54
Тогава си спомни дали е казвала: бутер, трамвай, юзъм, халчия, карфиол .... и ще сме наясно кой от къде е. Особено халчия.
Има и изчезнали думи: лебервурст


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 23, 2010, 12:05:45
Да, употребяваше ги! И все я поправях!  :D Особено за трамвая! Бях ходил много пъти в София и ми изглеждаше нелепо да казваш трамвай на автобуса!
Голямата ирония е в това, че все я поправях, когато казваше гоподин и госпожа, годината беше около 1988, струваше ми се неадекватно... ::) ::) ::) По-късно се оказа, че тия обръщения са в перпектива "коректни", но на моя детски промит мозък се струваха странни.  :o
П.П. И халчия употребяваше, ако се има предвид уплътнението на прозорците...


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 23, 2010, 08:23:59
Ами то друга халчия няма. Цяла България му вика маджун, пък маджун в Русе е петмез. Не си ли ял маджун!!! И останалите българи се заливат от смях.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: krasi_guteva в октомври 23, 2010, 02:12:47
Pfote2 , чета интересните ти "вехти" спомени. Чудя се как помниш толкова имена ,сгради от тези години. Явно е дарба ...От изброените съседи познавам Божидар Чукилев. Дълги години работи в Корабната като уважаван майстор-корпусник. Вече е пенсионер...
 А за русенските думи -трамвай и аз казвах на автобусите. Живеех в квартала над Гарата. И точно срещу по-късно построената пасарелка имаше спирка на 3-линия. Тя минаваше по Международното шосе и завиваше надолу към Мелницата. След това тръгваше по Цар Освободител.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 23, 2010, 05:28:38
Божидар беше чудесно момче. Помня как отидох да го викам да му кажа, че в нашия двор има змия. Може би на 4 години съм бил. Той е бил на 9. Той дойде заедно с Явор Петров, бате Яворчо и двамата ме успокоиха, че не е змия а дъждовен червей. Но бяха приготвили по един камък или сопа, вече не помня. Знам само, че бяха готови за бой. Помня колко добър и храбър ми се стори Божидар тогава. Няма да забравя как ми обясняваше кое животно какво е. И така добър и уравновсеен си остана до последния момент като се ожени и напусна нашата улица. Трябва да е било 1965 като се ожени.

Родителите му бяха много хубаво семейство. Бащата беше от категорията работници, каквито съм виждал много тук, в Германия и малко в България. Скромен, тих, но облечен, стегнат, градски човек, с хубава жена, която не работеше и която му роди две хубави деца. И като излизаха в неделя - няма помен от "завода". Сестрата на Божидар Валда Чукилева я видях като студент веднъж в София на Славейков - красавица. Красива глава, сини очи, една розова кожа и хубави дълги крака, с един гърлен привлекателен глас. Няма как да не го спомена.
Божидар беше умен, записа  ВИМЕСС (да не бъркам съкращението), но после реши, че ще прави семейство и стана работник. Мързеше го да учи. Сега разбира, че си е изживял сериозно трудовия живот. На баща си прилича. Това много се цени да приличаш на баща си и да има кой да го каже.
Ако се случи да го видиш поздрави го. Благодаря


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 23, 2010, 05:47:19
Краси, за трамвая имам следаната история. На площада зад Александър Невски през 70-те беше крайната спирка на автобус 80. И вървим сега ние с майка ми и аз казвам - ще се кача тук на автобуса, че отивам еди къде си. Майка ми пита: Тоя трамвай къде отива?
Крайна спирка, аз съм на задната врата, лято, всички хора в автобуса слушат с интерес. Моторът на автобуса угфасен. Потънах от срам. Майка ми да беше с кърпа на главата иди дойди, пък тя дама. Де да знаят хората, че е чак от Русе!


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 23, 2010, 06:09:10
Да се намеся и аз по въпроса за русенските "трамваи".Мисля че в книгата "Русенската община"на Любомир Златев и ИВан Радков/не съм сигурен/ се споменава за взето решение на Общинския съвет за прокарване на трамвайна линия,за целта ул.Борисова е разделена на две платна,по средата с градинки и където са поставени стълбовете за уличното осветление.По късно идеята е изоставена по неизвестни поне за мен причини.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 23, 2010, 07:17:27
От дядо си знам (той е следвал финанси по едно време с д-р Мустаков и д-р Константинов в Букурещ, приятели бяха тримата), че трамвай като название е пренесено от Букурещ, защото там е имало вече трамваи, а в Русе не е имало още градски транспорт. И първите автобуси са били наречени по логиката градски транспорт = tramvaiul = трамваи. Може да е имало планове за трамвай, но от едни планове гражданственост на една дума едва ли се получава.
Аз си спомням как селяните викаха на мотоциклетите "колелото". Може би логиката е същата. Заемка на понятие и пренасяне върху вещ с подобно предназначение. За мене е приемливо. Не че вярвам на дядо си толкова.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 24, 2010, 06:39:34
Митко, ти преди време попита за работилницата на аптечното на нашата улица. Спомням си дърводелеца на аптечното, който работеше в тази работилница. С дъщеря му бяхме в руската. Само не помня една година преди мене ли беше или в паралелен клас. Живееха на Георги Токушев (сега е преименувана) зад девическата в един блок. Забравил съм вече как се казваха бащата и дъщерята, но си ги спомням добре и с хубаво. Може би ти ги познаваш.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 24, 2010, 09:03:14
Техника се казваше бай Ангел и е идвал в къщи за дребни ремонти,но не си спомням за дъщеря му.Било ми е много интересно когато с баща ми сме ходили в галеновата лаборатория където разфасоваха различни медикаменти,риванол, ментови капки, давилови и други подаряваха ми разни шишенца на които много съм се радвал.Минали години... 


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в октомври 24, 2010, 09:37:53
Наистина говорим за различни хора" бай Ангел" за когото говоря аз,беше слабичък човек, просто съвпадение на имената и приблизителното място.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 25, 2010, 07:16:04
Освен този, другият, на аптечното дърводелеца да се е казвал и той Ангел. Не помня вече. Той беше слабичък, много благ и много тих човек. По-горе казай къде живееше.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 29, 2010, 10:40:05
Имаше зададен въпрос какво е станало с премахнатата ограда на гр.градина.Демонтирана е внимателно и с нея е заграден двора на уч.Отец Паисий, а портата,нашия общ приятел з.х.Кирил Станчев сложи на къщата си зад старата морга на болницата.

Беше ми много интересно да разбера, че оградата на училище Отец Паисий, покрай която съм минавал стотици, ако не и хиляди пъти, всъщност е автентичната ограда, която виждаме на снимките на Градската градина от първата половина на ХХ век! Даже специално минах покрай училището, за да видя оградата му с нови очи... Всъщност, има една разлика, която я нямаше сравнително до скоро. В първоначалния вид на оградата вертикалните пръчки завършваха горе с плоско острие, като на копие. Предназначението му е ясно. Във връзка с това един мой съученик от Английската, който до седми клас е учил в Отец Паисий, ми разказа свой неприятен спомен. Веднъж при опит да се преметне през оградата или просто да се наведе през горния й край усетил болка между ребрата, и като погледнал мястото, видял един от тези остри върхове, забит около сантиметър в гръдния му кош! Пак добре, че не е била пробита плеврата, защото щеше да стане особено "весело"... Но явно е имало и други подобни инциденти с учениците, защото в един момент (не помня точно кога) тези остриета бяха изрязани по цялата дължина на оградата. И въпреки това тя си е същата - автентична стара, майсторски и с вкус изработена ограда, която и до днес живее новия си живот около училището, а сигурно и още дълго ще го живее - ако може да се каже така... И това е още една от връзките на днешния облик на града с едни други, отдавна отминали времена, чийто дух е съхранен в извивките на желязото, излезли изпод ръцете на старите майстори...

P.S. Ако знаех коя точно е къщата на художника, щях да мина и оттам, за да видя и портата на Градината, през която са влизали за разходки и отдих в нея старите русенци...

P.P.S. Във връзка с тази знаменита ограда, оцеляла до наши дни и съхранила спомена за стария Русе, се сещам за една друга ограда в София, която също значи много за някои хора, свързани исторически с нея. Ще споделя накратко, макар да не става дума за нашия град и да е всъщност офтопик спрямо темата. Става дума за оградата на Военната академия, която е направена от цевите на хиляди пушки от края на XIX и първата половина на XX век, снети от въоръжение и разкомплектовани след 1944. Чел съм изказване на ветеран от войните до 1945, че за него и бойните му другари от миналото е особено мъчително да виждат някогашното си оръжие, с което са бранили собствения си живот и Отечеството си, превърнато в пръчки на ограда, върху която чакащите хора на спирката закачат чантите и другите си багажи. А е било време, когато за тези хора личното им оръжие е било скъпо като живо същество, близко като боен другар на фронта. Между войниците и пушките им в хода на сраженията се е създавала един вид емоционална връзка, която ги е направила чувствителни към по-нататъшната съдба на това оръжие - уви, съдба нерадостна...


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 30, 2010, 08:50:32
Ето истината. Авторските права са на http://rdsc.md.government.bg/BG/About/Raion/index.php (http://rdsc.md.government.bg/BG/About/Raion/index.php) - сайта на академията:
Исторически паметник и изключителна забележителност е уникалната кована ограда от цевите на пушките “Крънка” и “Бердана”, подарени на младата българска войска от Русия след Освободителната война. С тези сто и петдесет хиляди пушки достойно е защитено Съединението на България през 1885 г. За изработването на оградата съществува специален проект, който хармонира с общата архитектура на цялата композиция от ценни паметници на културата.

Струва си да се влезе в парка докато не са го направили на мол. Поне докато не са разграбили всичко, що е метал. И с фотоапарат в джоба.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в октомври 30, 2010, 09:36:00
За къщата на художника Станчев- достатъчно е да тръгнеш по стълбата с кръстчетата и ще видиш къщата.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в ноември 03, 2010, 09:28:19
Предварително се извинявам,въпросът ми не е свързан твърде с темата,но моля,ако някой знае къде може да се намерят фото ъгли за снимки да сподели.Предполагам че и други форумци са се сблъсквали с липсата на толкова дребно нещо,но необходимо.Благодаря


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 03, 2010, 11:08:51
Ако не намериш, обади се на ЛС, ще ти пратя от тук. Такива:http://www.amazon.de/s?ie=UTF8&tag=firefox-de-21&index=blended&link_code=qs&field-keywords=fotoecken&sourceid=Mozilla-search (http://www.amazon.de/s?ie=UTF8&tag=firefox-de-21&index=blended&link_code=qs&field-keywords=fotoecken&sourceid=Mozilla-search)
500 броя струват 1,60 - няма да ме вкараш в разходи.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 03, 2010, 05:42:12
А защо от Австралия - вероятно защото в Нова Зеландия и Тасмания не е имало на склад, както и в Папуа и Нова Гвинея сигурно са се попривършили. Керваните с камилите, обаче вече сигурно са натоварени и е въпрос единствено на време.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 03, 2010, 09:14:49
Дайте да махнем последните постинги - и на ЛС - по тая тема.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 04, 2010, 04:18:49
Имах една среща с една сервитьорка - трябва да е било 1992 година лятото в Дунав, в градината. Виж колко години след като съм напуснал Русе. И тя вика - ами аз те помня от ... Действително. Бях на кеф, възнаградих я. Стана ми драго, че все още някой ме познава. Между другото дъщеря и е женена в Рим. И най-големият майтап беше, че го разбрах от един Джим-канадеца в разговор с него от Канада преди няколко години. Той се видял в нея на някаква аерогара и летяли заедно за България.
А пък с Джим ме свърза една госпожа, която пък ме намери по icq ot Winnipeg. И аз викам, бе там един Джим, баща му българин от Русе. Тоя Джим - дето (не)завърши английската... Тя вика - ами да, познавам един такъв Джим, той и още една българка ми бяха на гости миналата седмица. И ми прати телефона му. За Джим съм писал тук във форума.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 04, 2010, 04:24:43
Оппа! Грешка, ами аз Денка я познавам. Тя е друга. Не е нейната дъщеря. Тя работи в залата за закуска на Сплендид. Знам я много добре. И тя ме знае. Можеш да и пратиш много поздрави от онзи, дето познава Мария (нейна състудентка, която се омъжи в Германия). Денка познава и жена ми. Денка е завършила хранително вкусовия (в нашата гимназия в сградата, отдолу им бяха кухните и печките). Тя е от търговищките села,  живеее 50 години в Русе. Тя действително беше в Славяни. Но тъй като за сервитьорки съм писал няколко пъти, не се сетих веднага за коя точно. Другата, която имам пред вид, с дъщерята беше на плаващия басейн, но и на много други места в Русе. По-висока от Денка. И направо като сервитьорката в Понеделник сутрин. Ако не знаех, че е актриса тая, щях да мисля, че са взели типаж.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 04, 2010, 04:54:07
Никога не съм и знаел името. Имаше една дъщеря, която беше приятелка на Косьо Геранлиев (говори ли ти нещо името - дето го бяха приемали и изключвали по поне 10 пъти от първа/втора гимназия, завърши като частен ученик в крайна сметка). Едно много слабичко и елегантно момичеце стил Туиги. Живееха някъде по Георги Димиров към ул. Видин.
Ако пишеш това при вехтите спомени никой няма да се смее, но ако ги оставим тук - ще са спам. Затова аз ще изтрия моите спомени още днес от тук.
А колкото до това дали си спомням новите неща - няма как да не си ги спмням. При нас пенсията е на 65+броя на месеците до и вкл. рожения месец. Аз съм роден април - знач 65 години и 4 месеца. Това е преходът към 67 години. Но за някои професии няма край. По малко е хубаво да с еработи за да си тренира човек мозъка. Спомням си всички нови неща, но не съм забравил нищо старо, поне от приципните, защото настояще без минало няма.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 05, 2010, 07:13:33
Митко, с тебе ще излезем роднини! Ако си учил 5-о средно, майка ми може да ти е била учителка по руски или по френски. Освен това аз самият съм учил там една година между Благоев и Г. Кирков - беше 6-и клас, класна ми беше Куюмджиева. На Сашо майка му. Мого хубаво семейство бяха.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 05, 2010, 09:31:49
Майка ми е. Да. А дето се вика - там може да сме се виждали и с тебе. Турям тука една снимка, която ще махна после. Дясната е другарката Овчарова като студентка по Раковски през 1941 година.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: mitko_d в ноември 05, 2010, 09:49:53
Без разрешение копирах снимката,предполагам няма да имаш възражение,ще я запазя в архива.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: SW2FL в ноември 06, 2010, 11:09:09
Ограничението е по време, до 12 часа след публикуване може да се трият. Мисля, че имаше и по брой постинги след този за изтриване, но трябва да погледна, май тази опция я изключих преди време.


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в ноември 06, 2010, 12:09:07
Благодаря за изтриването и за информацията. Това с 12-те часа някаква законна основа ли има - демек трябва да бъде така или може да се увеличава или намалява. Има неща, които на човек му идват на ум по-късно или вижда някоя груба грешка, граматична или фактологична, в писанията си. Знам форуми, където може да се променя и след години. Това, разбира се, не тябва да бъде целта, но остава въпросът за тези 12 часа. Не може ли да са примерно 36, 48, една седмица?


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: SW2FL в ноември 07, 2010, 12:02:58
Може, разбира се, аз съм го оставил по подразбиране ... ще го направя на 7 дена :)


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: NikoSoft в февруари 11, 2011, 03:37:41
Привет от един нов "форумец". По принцип не обичам форумите но тук се почуствах като у дома си. Макар и някъде в средата на поколенията, подвизаващи се тук (набор 1964 съм) се сблъсках с много позабравени спомени най вече от детските ми години. Особено в темите със снимките. До 7 годишна възраст живеех точно "под" сегашната сграда на "изчислителния център" и тези ми години преминаха по брега на Дунава, градинката на центъра и естествено в "Златните рибки" с наливната боза. Не пропускахме и "баните", редовно ходехме и в тази на Петко Д.Петков и в другата над транспортна болница. В една тема срещнах името на една съседка (Юлия Гърбозанова) която беше приятелка със сестра ми, ще трябва да я потърся тези дни. През 1971 г. събориха почти всички къщи в района за да построят високата сграда и всички ни "преместиха" в 2 блока на бул."Г.Димитров" та много семейства продължихме да сме съседи. А поради близостта с реката продължих да я посещавам с колелото и да се моткам по кея (слизайки по спираловидното "стълбище" без стъпала до техникума по облекло и детската ми градина). В момента свалям филма "Понеделник сутрин" и ще го гледам с интерес, но като малък си спомням че ми разказваха за снимането на епизод от "На всеки километър" в къщата до дома на "Българо-Съветската дружба" та и в него би трябвало да има кадри от града ни. А специално за гн. Pfote2 - баща ми беше голям любител на "Лебеда" и на него съм прекарал толкова много прекрасни часове. Аз във водата, под душовете и пред безалкохолните, баща ми естествено пред ракийката. Ех, спомени. Ще се поразровя какви снимки имам от тези години, току виж изскочи нещо интересно, макар и не "цифрово" :D


Титла: Re:"Вехти" спомени за Русе
Публикувано от: Pfote2 в февруари 11, 2011, 04:39:53
Здравей NikoSoft. Добре дошъл. Баща ти е вероятно малко по-голям от мене, иначе щях да кажа че може да съм го познавал, особено ако е живял там, където казваш. Макар че ние с фамилни имена не се познавахме тогава. Все пак деца бяхме.
Къщичките си ги спомням. Макар и бегло вече.
На кея се караше следобед и вечерта колело. Не че съм имал собствено, вземах на майка ми колелото, а то по това време на деня не и трябваше. Та си спомням много добре атмосферата на кея, която беше особено хубава в ранното лято. А, интересно, даже не си спомням да са минавали коли до към 1967. Някой знае ли как е било?
Ти прегледай снимките. Може да намериш нещо ценно. Всичко хубаво.