Страници: 1 2 [3] 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Вехти" спомени за Русе  (Прочетена 26416 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #30 -: октомври 23, 2010, 08:23:59 »

Ами то друга халчия няма. Цяла България му вика маджун, пък маджун в Русе е петмез. Не си ли ял маджун!!! И останалите българи се заливат от смях.
Активен
krasi_guteva
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 190


Профил
« Отговор #31 -: октомври 23, 2010, 02:12:47 »

Pfote2 , чета интересните ти "вехти" спомени. Чудя се как помниш толкова имена ,сгради от тези години. Явно е дарба ...От изброените съседи познавам Божидар Чукилев. Дълги години работи в Корабната като уважаван майстор-корпусник. Вече е пенсионер...
 А за русенските думи -трамвай и аз казвах на автобусите. Живеех в квартала над Гарата. И точно срещу по-късно построената пасарелка имаше спирка на 3-линия. Тя минаваше по Международното шосе и завиваше надолу към Мелницата. След това тръгваше по Цар Освободител.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #32 -: октомври 23, 2010, 05:28:38 »

Божидар беше чудесно момче. Помня как отидох да го викам да му кажа, че в нашия двор има змия. Може би на 4 години съм бил. Той е бил на 9. Той дойде заедно с Явор Петров, бате Яворчо и двамата ме успокоиха, че не е змия а дъждовен червей. Но бяха приготвили по един камък или сопа, вече не помня. Знам само, че бяха готови за бой. Помня колко добър и храбър ми се стори Божидар тогава. Няма да забравя как ми обясняваше кое животно какво е. И така добър и уравновсеен си остана до последния момент като се ожени и напусна нашата улица. Трябва да е било 1965 като се ожени.

Родителите му бяха много хубаво семейство. Бащата беше от категорията работници, каквито съм виждал много тук, в Германия и малко в България. Скромен, тих, но облечен, стегнат, градски човек, с хубава жена, която не работеше и която му роди две хубави деца. И като излизаха в неделя - няма помен от "завода". Сестрата на Божидар Валда Чукилева я видях като студент веднъж в София на Славейков - красавица. Красива глава, сини очи, една розова кожа и хубави дълги крака, с един гърлен привлекателен глас. Няма как да не го спомена.
Божидар беше умен, записа  ВИМЕСС (да не бъркам съкращението), но после реши, че ще прави семейство и стана работник. Мързеше го да учи. Сега разбира, че си е изживял сериозно трудовия живот. На баща си прилича. Това много се цени да приличаш на баща си и да има кой да го каже.
Ако се случи да го видиш поздрави го. Благодаря
« Последна редакция: октомври 23, 2010, 05:40:57 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #33 -: октомври 23, 2010, 05:47:19 »

Краси, за трамвая имам следаната история. На площада зад Александър Невски през 70-те беше крайната спирка на автобус 80. И вървим сега ние с майка ми и аз казвам - ще се кача тук на автобуса, че отивам еди къде си. Майка ми пита: Тоя трамвай къде отива?
Крайна спирка, аз съм на задната врата, лято, всички хора в автобуса слушат с интерес. Моторът на автобуса угфасен. Потънах от срам. Майка ми да беше с кърпа на главата иди дойди, пък тя дама. Де да знаят хората, че е чак от Русе!
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #34 -: октомври 23, 2010, 06:09:10 »

Да се намеся и аз по въпроса за русенските "трамваи".Мисля че в книгата "Русенската община"на Любомир Златев и ИВан Радков/не съм сигурен/ се споменава за взето решение на Общинския съвет за прокарване на трамвайна линия,за целта ул.Борисова е разделена на две платна,по средата с градинки и където са поставени стълбовете за уличното осветление.По късно идеята е изоставена по неизвестни поне за мен причини.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #35 -: октомври 23, 2010, 07:17:27 »

От дядо си знам (той е следвал финанси по едно време с д-р Мустаков и д-р Константинов в Букурещ, приятели бяха тримата), че трамвай като название е пренесено от Букурещ, защото там е имало вече трамваи, а в Русе не е имало още градски транспорт. И първите автобуси са били наречени по логиката градски транспорт = tramvaiul = трамваи. Може да е имало планове за трамвай, но от едни планове гражданственост на една дума едва ли се получава.
Аз си спомням как селяните викаха на мотоциклетите "колелото". Може би логиката е същата. Заемка на понятие и пренасяне върху вещ с подобно предназначение. За мене е приемливо. Не че вярвам на дядо си толкова.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #36 -: октомври 24, 2010, 06:39:34 »

Митко, ти преди време попита за работилницата на аптечното на нашата улица. Спомням си дърводелеца на аптечното, който работеше в тази работилница. С дъщеря му бяхме в руската. Само не помня една година преди мене ли беше или в паралелен клас. Живееха на Георги Токушев (сега е преименувана) зад девическата в един блок. Забравил съм вече как се казваха бащата и дъщерята, но си ги спомням добре и с хубаво. Може би ти ги познаваш.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #37 -: октомври 24, 2010, 09:03:14 »

Техника се казваше бай Ангел и е идвал в къщи за дребни ремонти,но не си спомням за дъщеря му.Било ми е много интересно когато с баща ми сме ходили в галеновата лаборатория където разфасоваха различни медикаменти,риванол, ментови капки, давилови и други подаряваха ми разни шишенца на които много съм се радвал.Минали години... 
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #38 -: октомври 24, 2010, 09:37:53 »

Наистина говорим за различни хора" бай Ангел" за когото говоря аз,беше слабичък човек, просто съвпадение на имената и приблизителното място.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #39 -: октомври 25, 2010, 07:16:04 »

Освен този, другият, на аптечното дърводелеца да се е казвал и той Ангел. Не помня вече. Той беше слабичък, много благ и много тих човек. По-горе казай къде живееше.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4812Профил Ел. поща
« Отговор #40 -: октомври 29, 2010, 10:40:05 »

Имаше зададен въпрос какво е станало с премахнатата ограда на гр.градина.Демонтирана е внимателно и с нея е заграден двора на уч.Отец Паисий, а портата,нашия общ приятел з.х.Кирил Станчев сложи на къщата си зад старата морга на болницата.

Беше ми много интересно да разбера, че оградата на училище Отец Паисий, покрай която съм минавал стотици, ако не и хиляди пъти, всъщност е автентичната ограда, която виждаме на снимките на Градската градина от първата половина на ХХ век! Даже специално минах покрай училището, за да видя оградата му с нови очи... Всъщност, има една разлика, която я нямаше сравнително до скоро. В първоначалния вид на оградата вертикалните пръчки завършваха горе с плоско острие, като на копие. Предназначението му е ясно. Във връзка с това един мой съученик от Английската, който до седми клас е учил в Отец Паисий, ми разказа свой неприятен спомен. Веднъж при опит да се преметне през оградата или просто да се наведе през горния й край усетил болка между ребрата, и като погледнал мястото, видял един от тези остри върхове, забит около сантиметър в гръдния му кош! Пак добре, че не е била пробита плеврата, защото щеше да стане особено "весело"... Но явно е имало и други подобни инциденти с учениците, защото в един момент (не помня точно кога) тези остриета бяха изрязани по цялата дължина на оградата. И въпреки това тя си е същата - автентична стара, майсторски и с вкус изработена ограда, която и до днес живее новия си живот около училището, а сигурно и още дълго ще го живее - ако може да се каже така... И това е още една от връзките на днешния облик на града с едни други, отдавна отминали времена, чийто дух е съхранен в извивките на желязото, излезли изпод ръцете на старите майстори...

P.S. Ако знаех коя точно е къщата на художника, щях да мина и оттам, за да видя и портата на Градината, през която са влизали за разходки и отдих в нея старите русенци...

P.P.S. Във връзка с тази знаменита ограда, оцеляла до наши дни и съхранила спомена за стария Русе, се сещам за една друга ограда в София, която също значи много за някои хора, свързани исторически с нея. Ще споделя накратко, макар да не става дума за нашия град и да е всъщност офтопик спрямо темата. Става дума за оградата на Военната академия, която е направена от цевите на хиляди пушки от края на XIX и първата половина на XX век, снети от въоръжение и разкомплектовани след 1944. Чел съм изказване на ветеран от войните до 1945, че за него и бойните му другари от миналото е особено мъчително да виждат някогашното си оръжие, с което са бранили собствения си живот и Отечеството си, превърнато в пръчки на ограда, върху която чакащите хора на спирката закачат чантите и другите си багажи. А е било време, когато за тези хора личното им оръжие е било скъпо като живо същество, близко като боен другар на фронта. Между войниците и пушките им в хода на сраженията се е създавала един вид емоционална връзка, която ги е направила чувствителни към по-нататъшната съдба на това оръжие - уви, съдба нерадостна...
« Последна редакция: октомври 29, 2010, 11:08:53 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #41 -: октомври 30, 2010, 08:50:32 »

Ето истината. Авторските права са на http://rdsc.md.government.bg/BG/About/Raion/index.php - сайта на академията:
Исторически паметник и изключителна забележителност е уникалната кована ограда от цевите на пушките “Крънка” и “Бердана”, подарени на младата българска войска от Русия след Освободителната война. С тези сто и петдесет хиляди пушки достойно е защитено Съединението на България през 1885 г. За изработването на оградата съществува специален проект, който хармонира с общата архитектура на цялата композиция от ценни паметници на културата.

Струва си да се влезе в парка докато не са го направили на мол. Поне докато не са разграбили всичко, що е метал. И с фотоапарат в джоба.
« Последна редакция: октомври 30, 2010, 08:54:07 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #42 -: октомври 30, 2010, 09:36:00 »

За къщата на художника Станчев- достатъчно е да тръгнеш по стълбата с кръстчетата и ще видиш къщата.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #43 -: ноември 03, 2010, 09:28:19 »

Предварително се извинявам,въпросът ми не е свързан твърде с темата,но моля,ако някой знае къде може да се намерят фото ъгли за снимки да сподели.Предполагам че и други форумци са се сблъсквали с липсата на толкова дребно нещо,но необходимо.Благодаря
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1210


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #44 -: ноември 03, 2010, 11:08:51 »

Ако не намериш, обади се на ЛС, ще ти пратя от тук. Такива:http://www.amazon.de/s?ie=UTF8&tag=firefox-de-21&index=blended&link_code=qs&field-keywords=fotoecken&sourceid=Mozilla-search
500 броя струват 1,60 - няма да ме вкараш в разходи.
Активен
Страници: 1 2 [3] 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Google e прегледал тази страница март 04, 2021, 10:30:09