Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Вехти" спомени за Русе  (Прочетена 31779 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« -: октомври 05, 2010, 10:40:18 »


Здравей Митко, аз съм завършил руската през 1967 година и поне като постъпвах директор беше Витан Василев (ти ми напомни името). Беше един математик с дълга практика на селски учител. Помня го - нисичък на ръст, с един кафявочервеникав балтон. Някои му викаха "плювко", защото лесно се палеше и му излизаха пръски от устата. В същност не беше лош човек. Даже добродушен. Може би и добър да е бил даже. Тих човек беше иначе. Може би и на гимназиалната ми диплома той да е подписал, тоест да е бил още директор, но вече не си го спомням. Тумбев, на Искра баща и, беше станал междувременно заместник директор, а и беше по-представителен и въобще хубав, висок мъж, знаеше хубав руски (все пак директор на руска гимназия!), та все той излизаше на по-преден план.
Както гледам - поне една година сме били в една гимназия - III-a гимназия. Едва от година на раждане 1948 взе да става руска. За годината на раждане 1948 имаше вече две паралелки руска и две нормални паралелки. Там беше, ако си спомняш Румен Жечев, който пееше Моля едно кафе ( в същност Moliendo Cafe). А в руските паралелки бяха Теди, Лимонка, Тони и тази Красимира с близнаците, дето ги роди на 61 или 62 години тази година - тя пък живееше на номер 10 на нашата улица. А на Тони майка и беше дълго време на пътническо бюро Рила на ул. Димитър Благоев. Живееха над кафене Куба, вход откъм Алеко Константинов. Та така. С тебе сме съученици, така да се каже. Тури някоя училищна снимка от онова време, може да се сетя даже кой си.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #1 -: октомври 05, 2010, 02:04:29 »

Здравей приятелю от ученическите години.Ще потърся някоя снимка,но годините са си казали много тежката дума.Както гледам снимката Ви в профила сте още младеж,докато аз съм един средно статистически дядо.Но както и да е,много е приятно да си спомни човек за отдавна минали времена.Радвам се че ни свързва любовта ни към миналото на Русе.Преди много години имах щастието да бъда допуснат в един елитарен кръг на стари русчуклии който се събираше в известната сладкарница "Тетевен" това бяха: /с риск да пропусна някои/Георги Чендов автор на книгата "Когато Русе беше Русчук",Димитър Сакакушев,създател на музикално дружество "Лира"и автор на историята на муз.живот в Русе,зх Кирил Станчев,собственика на кино "Модерен театър"Петър Томов,художника Стефан Кацаров, директор на художествената галерия,Апостол Арнаудов,известен културтрегер, племенник на Михаил Арнаудов ,Борис Василев и т.н с които надълго и нашироко говорехме за Русе ,коя къща на кого е ,жена му хубава ли е била,пошаввала ли е и пр.От него време имам някои  записки за който  се радвам че съм правил.Много ще се радвам да обменим информация.mitko_d
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #2 -: октомври 05, 2010, 02:31:43 »

Здравей, снимката ми във форума е от 17.03.08. А и не ставаше дума да те позная на сегашна снимка, а на училищна. На сегашна и ти не ме познаваш.
Ето и една съвсем актуална - от 09.09.2010 - на MegaJet-a от Ираклион за Санторини.
« Последна редакция: ноември 06, 2010, 11:09:41 от SW2FL » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #3 -: октомври 05, 2010, 02:49:18 »

Кой Кирил Станчев? Той жив ли е? Тоя дето живее над музея на транспорта? С него се познавахме - ходех да слушам хубаво стерео - той още на времето имаше хубави уредби? Или говориш за негов внук? За Чендов - ясно, живееха до нас, към военния клуб. Познавах майка му, завеждаше педагогическата стая. Бащата беше май в просветата - един много спокоен човек - виждах ги като се прибираха в къщи, минавайки покрай нашата улица. Спортистът (на времето - или фехтовка, или тенис на маса, не знам вече) Чендов - да - бяхме в едно училище, мисля че беше роден 1951 година и съученик на братовчед ми в Благоев. Или става дума вече за негов син? Вече се объркаха понятията ми, затова спирам. Във всеки случай Сакакушев и Арнаудов са изключително големи големи имена и то далеч не само за Русе.
Ако племеникът на уважавания г-н Арнаудов е също диригент, а баща му е бил музикален педагог, се познавам с него, но по друг повод и не си струва да се пише тук. Казах спирам за да не се объркам съвсем.
За жалост аз сега като бях в Русе видях една единствена госпожа - от Русе. Много интересна. Весела, приказлива, контактна - беше на изложбата на фотографии на църкви и манастири през май. С една дума русчуклийка - и вика - няма кой да оцени, че съм русчуклийка, мъжът ми е от Варна! Поговорихме си за кое как и кой къде е живял, и кого познава, с кого е учила.
Та ако тия господа се събират в Тетевен най-много да отида да ги видя отстрани като дойда. Евентуално ти ще ме въведеш в елитното общество. Това в рамкикте на шегата. Ще ми е интересно във всеки случай кой на кого е син и внук. Поздрави
« Последна редакция: октомври 05, 2010, 09:24:20 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #4 -: октомври 05, 2010, 03:14:26 »

За жалост аз сега като бях в Русе видях една единствена госпожа - от Русе.
Видях се и с други русенци, вкл. и с най-големия специалист по история на Русе от форума!
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #5 -: октомври 05, 2010, 03:58:19 »

Кирил Станчев е същия, но за голямо съжаление всички с изключение на Стефан Кацаров са покойници.Георги Чендов живееше по Славянска /вляво/ в така наречения блок на операта, синът му се занимаваше със спорт.Румен Жечев мисля беше син на директора на техническото училище,ако е той,беше шеф на кинефикация софия.Апостол Арнаудов след 9ти е директор на електротехникума и е единствения приживе включен в "Българска енциклопедия",завършил е право, история,и педагогически науки.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #6 -: октомври 05, 2010, 04:06:05 »

В допълнение,пропуснах,Чендов дълго време е директор на операта.А къщата на Кирил Станчев продадоха,препродадоха и сега не знам на кого е, последно беше на Марин Русанов.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #7 -: октомври 05, 2010, 05:41:18 »

Блокът на операта е до къщата на Канети, отдолу беше първо Инфлот, после Кореком, а в него живееха хора като Кирил Кръстев. С малкия му син Емил бях приятел и видях 1958 година за първи път в живота си у тях телевизия! И като Иван Кондов, като беше в Русенския театър. Синът му беше в Благоев - една година или две години по-малък. И още певци живееха там. Нашите задни прозорци гледаха към техните задни балкони. Блокът има балкони отпред и отзад.
А Чендови живееха някъде към дома на офицера през 50-те и началото на 60-те. Може после да се са преместили.
« Последна редакция: октомври 05, 2010, 05:43:34 от Pfote2 » Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #8 -: октомври 05, 2010, 06:20:21 »

Домът Ви е бил както разбрах по ул.Добруджа,там има една къща със зазидани прозорци но не си спомням на кого е била, следваше водното и едни складове на аптечното. Следващата къща беше на едно семейство, съпругът е бил завършил Робът колеж,не си спомням как се казваха .Та /малко неудобно/но къде е бил домът Ви.Може да не ми отговаряте.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #9 -: октомври 05, 2010, 09:22:53 »

Зазиданите прозорци са на Петрови (имаха син Явор, голям, роден вероятно 1942-1943) - горния етаж и Чукилеви на долния (две деца имаха - Валда и Божидар, Божидар живее в Русе). Това е номер 2. Ние сме на номер 4 - лявата половина, дясната бяха Ангелови и още 2 семейства, сега цялата е Раиффайзен банк, на 6 е ВИК (на мястото на ВИК имаше една къщичка навътре и в нея живееше майстор Грозю Грозев - обущар моделист, имаше работник до към 1956 година, демек капиталист - при бай Грозю майка ми си поръчваше обувки по мярка. Беше голям майстор), на 8 е къщата на Ханчеви (Евлоги и Константин, дядо им беше ботушар, долният етаж беше работилницата му, имаше най-хубавото грозде, което съм ял в живота си, Евлоги Ханчев беше по едно време директор на Винпрома), на 10 живееше едно много хубаво семейство, градски хора - имаха едно дете - Тошко. Там живееше и тази Красимира с разнояйчните близнаци, дето ги роди на 61 или 62 години тази година. Освен това в същата къща - ъгловите прозорци живееше един капитан от БРП, жена му беше сръбкиня, имаха три деца - Елена, Росен и Ани. Също хубаво семейство. По едно време там живееше и един Коко. На нашата улица нямаше човек завършил истанбулския Робърт колидж. Това е сигурно. Някой си прави майтап. Освен това санитарните складове бяха от лявата страна като се влиза в улицата посока гимназията. И до към 1954 - 1955 година в най-последната къща, номер 10 имаше караулно помещение, а най-отпред - срещу Славянска 22а (което е пак Раиффаизен сега) имаше пост с кабинка и бариерата се сваляше лятото в 22.00, а зимата в 21.00 ч. и пускаха само живущите там. Но понякога имаше и проблеми със "Стой, ша стрелям!". После санитарните складове ги преместиха срещу по-късната търговска база. Зад, каква беше, една гара - зад руската гимназия. Там съм давал наряд самият аз.
« Последна редакция: октомври 05, 2010, 09:29:32 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #10 -: октомври 06, 2010, 07:31:16 »

Следващата къща беше на едно семейство, съпругът е бил завършил Робът колеж
Да не би моите братовчеди, с които живеехме в една къща да са зе "поизхвърлили" нещо - дядо ни беше завършил в Букурещ финанси, а баба ни беше следвала във Франция и Швейцария, ама само толкоз, с Робърт Колидж нямаме общо. Това бяха единствените хора на улицата, следвали в чужбина. Но пък и времето в Русе, с напускането ми на Русе, не е спряло. Може да се е заселил някой с Робърт колидж - интересно в коя къща точно. Но до 1967, съответно до 1972/73 там нямаше човек от RC, а и той ще да е бил на доста почетна възраст тогава.
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #11 -: октомври 06, 2010, 09:17:46 »

Здравейте отново ,много благодаря за изчерпателната информация, с Евлоги Ханчев се познаваме той пак е нещо във винарството кара една Нива,с фирмени надписи . Страхувам се че досаждаме на съфорумците.За господина /завършил РК/вероятно е така както казвате,съпруга беше доста възрастен но работеше като икономист.Съпругата му беше касиерка в оптиката където работеше баща ми,бяха много приятни и ако си спомням правилно съм ги чувал да говорят на френски.Още един път благодаря за информацията,и сега си спомням че в ляво беше галеновата лаборатория а в дясно в един двор беше работилница на аптечното.Много се радвам че се запознахме /макар и задочно/,вече рядко се срещат знаещи хора.С уважение:mitko_d
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #12 -: октомври 20, 2010, 01:56:52 »

Ровейки се в стари публикации във форума от март 2008г.видях че има коментарии за филма "Понеделник сутрин" та си спомних че няколко вечери бях зрител на заснимането.Снимките се правеха по ул.Княжеска"точно срещу къщата на Александър Ковачев /бившият музикален магазин/срещу него беше лятното кино" 9ти септември"и ресторант"Стара круша".До тях имаше малка сладкарничка,точно пред нея и в съседния вход правеха снимките.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #13 -: октомври 20, 2010, 03:06:27 »

Митко, ти си единственият жив участник!! В тая къща не живееше ли Георги Ковачев - хирургът от военна болница? Или бъркам малките имена?
Активен
mitko_d
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 155


Профил
« Отговор #14 -: октомври 20, 2010, 05:06:17 »

Казваше се Димитър Ковачев,дълги години работеше в Алжир,съпругата му Цеца Ковачева работеше в оптиката.Д-р Ковачев е син на Ал.Ковачев бивш кмет на Русе.
Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 09, 2024, 06:32:26