Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: N-ти МОЛ строят в Русе  (Прочетена 36074 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1259


Профил
« Отговор #45 -: февруари 10, 2009, 01:09:49 »

Не съм убеден, че Русе ще е най-засегнатия български град от кризата. Да не забравяме, че освен търговия, има и промишленост и услуги, и е напълно възможно да има градове, които да пострадат повече, заради фалит или драстични съкращения в основни техни предприятия.
А пък че точно проектите за молци щели да пропаднат - това са по-скоро пропуснати ползи, отколкото реални загуби. А и не са съборили нищо кой знае какво, че да се тюхкаме, че нещо са развалили, а нищо не е направено.
Прав е Екуинокс, че май си заслужава да съжаляваме за молците, основно заради по-нетърговската им част - кина, боулинги, пързалки и прочие, които все пак вдигат качеството на живот и донякъде подобряват и туристическия продукт на Русе. Не че тези неща задължително трябва да са в молци, но като гледам никой не се засилва да  прави кино или нов боулинг. И да не забравяме най-важното и основно - в дългосрочен аспект в Русе ще има толкова боулинги и кина, за колкото има платежоспособно търсене.

Относно нова миграционна вълна от Русе - не смятам, че ще е нещо различно от останалите "сродни" градове. А и няма да е толкова сериозна, тъй като потенциала за чужбина понамаля, а разликите спрямо София,Варна и сие също са по-малки спрямо тези преди 10-ина години. Всъщност може към селата и крайградските райони... Embarrassed

Все ми се струва /или ми се иска?/, че Русе е малко подценен град, но нещата предстои да се върнат на мястото си. Cool
Активен
спиро
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 246Профил
« Отговор #46 -: февруари 10, 2009, 02:56:57 »

И аз мисля, че Русе е подценен като град и има доста сериозен репутационен проблем от доста години. Да кажем за Търново и Стара Загора се говори се едно са Беверли Хилс, а за Русе, че е дълбоката провинция. Особено младите хора от страната, които потенциално могат да се заселят в Русе, знаят много малко за града. Трябва Русенски Университет и Русе да станат модерно място за учене и тогава може да се надяваме на по силен наплив на хора. На нас не ни трябват някакви неуки цигани от местните села, а млади и образовани  българи от страната. Само така икономиката в града ще създава по-високо платени работни места.

Ще се радвам много ако Русенски Университет и общината отпуснат стипендии за нашите българи в Молдова. Много от тях ще останат в града и това ще е едно от най-хубавите неща, които могат да не се случат. Чакам да ги видя тези красиви българо-молдовки-украински девойки по Александровска. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи града. Всеки лев ще си струва, защото това е уникален човешки потенциал.
Активен

Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #47 -: февруари 10, 2009, 10:06:42 »

Съгласен съм с вас и не съм казал, че Русе ще е най-засегнатия град от кризата, а че ще е един от най-засегнатите. Поради големия дял на промишлеността най-вече. И поради това, че още лятото ви казах, че прекомерната алчност на търговците ще ги погуби - видите ли, румънците понеже са по-платежоспособни и има румънци, давайте да вдигаме цените. Е логичното се случи - не само румънци няма вече, ами и българи няма, ако се вярва на статията - че вече българите ходели да пазаруват в Румъния, щото там вече е по-евтино.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1259


Профил
« Отговор #48 -: февруари 10, 2009, 10:34:28 »

...че вече българите ходели да пазаруват в Румъния, щото там вече е по-евтино.


Аз с моя начин на живот, не знам кога ще отида да пазарувам в Гюргево, защото:
1. Пазарувам с кола /такси мост!/
2. Пазарувам седмично за суми в размер 50-100 лв
3. Имам си предпочитани марки, които вероятно няма да ги има в Гюргево

Никой и от познатите ми не е споменавал, че ходи да пазарува в Румъния. Вероятно, ако има такова нещо, става въпрос за търговци или единични едри покупки.
Не знам как е в София, но тук усещам известен спад в цените на някои стоки. Не знам дали е заради румънците или си е на национално ниво. Всъщност все още срещам доста румънци по хипермаркетите /справка Метро миналата седмица/. Това как да го разбирам Huh?

Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #49 -: февруари 10, 2009, 11:03:42 »

Сигурно наистина става въпрос за търговци, а не за просто потребители. За да е станало там по-евтино и по-изгодно да се пазарува, трябва цените да са паднали поне на половина. Мостът. които ни разделя определено влие доста. Ако ни свързваше, щяхме да го усетим по-бързо.

Русе определено има проблеми с имиджа. Но, по-големият проблем е, че съдбата ни не зависи от нас самите, а от това какво ще реши правителството в София. България е изключително централизиана страна (само 5% от данъчните приходи отиват в общините). За това не мисля, че в България в обозримо бъдеще даден град има потенциалът да се сравнява със София. Добре, че имат проблеми с инфраструктурата, че иначе не знам какво предимство щяха да имат другите населени места.  Shocked

Подобен е състоянието и с висшите училища. Пак всичко зависи от по-скоро от правителството, а не от местната инициативност. Трябват и повече качествени фирми. Поне в това има положителни тенденции. Дано повече фирми инвестират в Русе, а съществуващите да си подобрят мениджмънта.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4766Профил Ел. поща
« Отговор #50 -: февруари 11, 2009, 12:26:29 »

Всъщност все още срещам доста румънци по хипермаркетите /справка Метро миналата седмица/. Това как да го разбирам Huh?

Вярно е - и аз бях в Метро наскоро и чух доста румънска реч. Но Метро все пак не е обикновен магазин и даже не е обикновен хипермаркет, а търговски обект с основно предназначение да зарежда други търговски обекти, тоест цените там все още са относително ниски и привлекателни за румънците. Пък и там може да се пазарува само с карта, която се издава на фирма (питам се, впрочем, как тогава пазаруват северните комшии - да не би Метро да издава карти и на чужди фирми?... Roll Eyes). Обаче в рамките на града румънското присъствие наистина е осезателно намаляло. По-рано по главната човек се питаше дали е в Русе или в Гюргево, а сега това е само спомен. В аптеката, където работя, по-рано влизаха често-често, а сега - веднъж на два-три месеца... Просто нещата си идват на мястото. Никога не съм мислил, че е реално възможно съседите постоянно да пазаруват у нас. То в първите години на... хм, демокрацията, и нашенци се изреждаха да пълнят куфарите на Капалъ чаршия, ама сега колцина го правят?...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #51 -: февруари 11, 2009, 01:05:38 »

Никога не съм мислил, че е реално възможно съседите постоянно да пазаруват у нас.

Защо да не е реално? Дори само заради разнообразието би могло да бъде реалност. Може би не и в такива мащаби като в началото. Но знае ли човек. Ако някой ден имаме нормална транспортна връзка с тях може и да е по-различно Smiley
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #52 -: февруари 11, 2009, 09:52:57 »

Пък и там може да се пазарува само с карта, която се издава на фирма (питам се, впрочем, как тогава пазаруват северните комшии - да не би Метро да издава карти и на чужди фирми?... Roll Eyes).

Да, и спестяват и ДДС-то, което не е малко - 20% от цената на стоката. Когато българска регистрирана по ЗДДС фирма /а Метро е българско юридическо лице, независимо, че капиталът му, тоест собствеността, е чужда - регистрирано е по нашия Търговски закон и е местно лице/, продава стоки на фирма, регистрирана по ДДС в държава - членка на ЕС, имаме вътреобщностна доставка /ВОД/. Тези доставки са облагаеми със ставка 0%, тоест не се начислява ДДС. Само че трябва да се докаже, че стоката е напуснала страната и е получена на територията на държава -членка. Затова Метро правят така - първоначално събират и ДДС-то в отделна сметка, и искат клиента, след като се прибере в държавата си, да им изпрати писмено потвърждение, че стоката вече е там. Тогава му връщат ДДС-то с банков превод. Ако клиента не прати такова потвръждение, след изтичането на предвидения в закона срок - до края на следващия месец - Метро си начисляват ДДС и задържат платената сума.
Е, този режим не може да се приложи за сърбите, но при тях има друго - че могат да си искат обратно данъка по специална процедура, за което би трябвало да ползват агенти, които им прибират комисионна Cheesy

Виж, дали карти издават на румънските фирми, не съм се интересувал, но мисля, че не са точно карти, ами те попълват на място специални бланки с данните на фирмата и банкова сметка, по която да им върнат ДДС-то. Щото този режим се прилага само за регистрирани по ДДС в чуждата държава - членка. За негеристрирани физически лица не важи. Май че на входа на Метро се попълват тия документи.
« Последна редакция: февруари 11, 2009, 09:56:18 от niki67 » Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #53 -: февруари 11, 2009, 10:11:13 »

Попълват временни карти. После не им ли облагат покупката с техен данък?
А аз ако отида в Румъния и напазарувам, ще ми върнат ли тук тяхното ДДС? То ако е така излиза много по на далавера да си пазаруваш от съседна страна. 20% ДДС са си много.
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #54 -: февруари 11, 2009, 12:57:19 »

После не им ли облагат покупката с техен данък?
А аз ако отида в Румъния и напазарувам, ще ми върнат ли тук тяхното ДДС?

По първия въпрос - не им го точно облагат, те трябва да си самоначислят данък при ВОП, но в същото време имат право и да го приспаднат като данъчен кредит, тоест резултатът е нула. Същата работа е и за българските регистрирани фирми, които купават стока от Общността. Това от 1.1.2007г не е внос /затова няма и митници/, а е ВОП - вътреобщностно придобиване, тук българските фирми си самоначисляват ДДС и в същия момент го приспадат /а преди трябваше ефективно да го внесат на митницата/.

Ако пазаруваш, да ще ти го върнат, ако си регистриран тук - иначе не Smiley Само че отделните държави имат минимален праг за покупките, под който не връщат. Трябва покупките ти да са достатъчно голяма стойност, освен това процедурата е сложна, трябва да си наемеш румънски агент, който ще ти прибере и голяма комисионна - до 30% от сумата, която ще ти възстановят, така че в крайна сметка може би не си струва чак толкова.

Другите държави имат в техните закони за ДДС подобни текстове на нашия закон
Възстановяване на данък на лица, неустановени на територията на страната
Чл. 81. (1) Възстановява се платеният данък на:
1. данъчно задължени лица, които не са установени на територията на страната, но са установени и регистрирани за целите на ДДС в друга държава членка - за закупени от тях стоки и получени услуги на територията на страната;
2. лица, които не са установени на територията на Общността, но са регистрирани за целите на ДДС в друга държава - на реципрочен принцип;
3. данъчно незадължени физически лица, които не са установени на територията на Общността, извършили са покупки на стоки за лично потребление с начислен данък - след напускане на територията на страната, при условие че стоките се изнасят в непроменен вид.
(2) Редът и необходимите документи за възстановяване на данъка по ал. 1 се определят с наредба на министъра на финансите.

Както се вижда от подчертаното, на физически лица връщаме само ако не са от ЕС.
Но различните държави се различават в законите си, макар че би трябвало всички да отговарят на Директивата. Румъния може да връща и на физически лица от Общността - честно да ти кажа, румънският закон не го знам  Cheesy При нас естествено има доста несъответствия с Директивата и затова вече милион пъти го поправяха закона от приемането му, като продължават да го поправят. То при нас е така със всички закони. Който работи с тях, е един ад.


« Последна редакция: февруари 11, 2009, 01:05:04 от niki67 » Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #55 -: февруари 11, 2009, 02:08:05 »

Мерси за разяснението. От това разбирам, че дори търговците като "внасят" от страна от ЕС щом не плащат ДДС спрямо преди, би трябвало да има спад в цената. Някой да наблюдава такова нещо за стоки, вкарани от ЕС?
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #56 -: февруари 11, 2009, 02:31:52 »

Не е така, като плащане е едно и също, само че различно във времето.

При стария режим - до 31.12.2006г, внасяш примерно стока от Германия за 100лв. Плащаш веднага ефективно 20лв ДДС на митницата. Само че имаш право да си го приспаднеш като данъчен кредит /ДК/. Това става при определянето на резултата за месеца. Продал си стоката през месеца за 150лв и си начислил 30лв ДДС. Клиента ти плаща 180лв. Ти имаш да внасяш на държавата 10лв ДДС - щото от тия 30, дето си начислил, приспадаш тия 20, дето си платил на митница.

Като паричен поток са ти излези 100лв за стоката +20лв ДДС на митница +10лв ДДС на държавата в края на месеца, общо 130лв.
Влезли са ти 180лв от клиента, тоест остават ти чисти 50лв, колкото ти е печалбата, щото си купил стоката за 100лв, а си я продал за 150.

Сега се получава абсолютно същото като резултат, просто във времето е малко по-различно.
Купуваш сега стоката от Германия за 100лв. Няма митници, няма ДДС на митница. Длъжен си да си самоначислиш 20лв ДДС, които си ги и приспадаш в същото време - тоест пари не ти излизат.
Обаче като продадеш стоката за 150лв и начислиш 30лв ДДС, резултатът за месеца вече ще е друг. А именно, целите тези 30лв вече ги внасяш на държавата /а не както в горния пример само 10лв/. Защото си начислил 30+20 самоначислени, общо 50, а си приспаднал 20-те самоначислени, значи остават ти 30 да внесеш ефективно. "далаверата" ти е само тая, че ги внасяш чак като продадеш стоката, а не още на митница, като влизат стоките у нас, както беше преди ЕС.
Като паричен поток са ти излезли 100лв, които плащаш на германеца + 30лв ДДС на държаната, общо пак 130, както и по-горе. И ти влизат пак същите 180 от клиента.


Тоест, това, което преди ти вземаха на митница, сега го плащаш при реализацията на стоката. Ама резултатът е същия и като пари, и като печалба.

Така че няма причина да станат стоките по-евтини:)=

Разбира се, горните примери ги давам възможно най-прости и при положение, че в един и същи месец е купена и продадена стоката, при положение, че клиентът ти е платил, че ти също си платил на доставчика, при положение, че използваш стоката за облагаеми доставки и следователно имаш право на ДК  и още куп други неща, понеже това все пак не е специализиран форум и за да стане по-ясно. Само дето офф-топика стана май много голям, така че ако админа реши, нека ми изтрие постингите, ако иска.
« Последна редакция: февруари 11, 2009, 02:36:24 от niki67 » Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #57 -: февруари 11, 2009, 03:50:51 »

За мен беше интересно, мерси и спираме офф-а Wink
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #58 -: февруари 11, 2009, 03:59:58 »

Просто крайния потребител понася тежестта - ДДС е косвен данък и фирмите нито печелят, нито губят от него. Той за тях нито е приход, нито е разход, а е само разчет. Те само го събират от името на държавата и й го внасят.

Затова най-сме зле физическите лица - ние нямаме право да си го приспадаме, ние понасяме данъчната тежест. Всичко, което купуваме като физически лица /без много малък кръг освободени стоки или услуги/, съдържа в себе си тези 20% данък, тоест 1/5 от всяка цена, която плащаме, отива в държавния бюджет.
А фирмите просто го събират от името на държавата - те не понасят никаква тежест.

Само че много фирмаджии гледат на тия пари като на "техни" - а те не са техни, и много погрешно разправят, че се и оплакват, че "плащали" ДДС на държавата. Те нищо не "плащат" - те го събират от клиентите. Плащаме ние, крайните купувачи.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4766Профил Ел. поща
« Отговор #59 -: февруари 12, 2009, 12:20:59 »

Мдааа, ето какво става във Варненските молове, а няма съмнение, че същото ще бъде и в Русе. Всъщност, то вече Е. Виждаме го с очите си. И е напълно логично за условията, в които живеем и които засега ще се влошават. Даже все още е трудно да предположим докъде може да стигнат "веселите" тенденции, които се коментират в този материал от Dir.bg...

В МОЛ Варна вече има 9 празни магазина
11 февруари 2009 / Varna24.bg

За пръв път в България станахме свидетели на организирана стачка от служителите на над 50 магазина в МОЛ Варна, които изразяват публично притесненията си да не загубят работата си в момент, когато негативното влияние на световната финансова криза вече се усеща и в България.

Това заявиха от Българската Ритейл Асоциация (БРА), като сдружение, което представлява и защитава интересите на българските търговци на дребно, по повод стачката в Мол Варна на 9 февруари. Тогава над 50 магазина останаха затворени в знак на протест срещу високите наеми и липсата на оборот.

От БРА обясняват "безпрецедентната ситуация" така: Налице е и още един тревожен факт, който управляващият екип на МОЛ Варна пропусна да коментира пред медиите: в началото на февруари още два магазина в търговския център затвориха окончателно. Заради слабите обороти, те не само не можеха да плащат непосилно високите наеми, но също и заплатите на служителите си и другите съпътстващи дейността им разходи. Преди време те са се обърнали към мениджмънта на МОЛ Варна с молба или да се намери приемлив вариант за редукция на наемите, или да им бъде разрешено да напуснат наетите обекти по взаимно съгласие. Получавайки категоричен отказ, магазините не са имали друг избор, освен да се опитат да спасят минимална част от инвестициите си, като изнесат стоката и оборудването си през нощта. Така в МОЛ Варна вече има 9 празни помещения, без наематели и без никаква търговска дейност, изтъкват от БРА.

По отношение на стачката на служителите БРА изразява съжаление, че ситуацията е ескалирала дотолкова, че да се стигне до стачни действия. "Като търговци, ние си даваме сметка, че такъв акт носи единствено преки загуби. Но, от друга страна, ние също сме работодатели и разбираме, и споделяме притесненията на служителите в МОЛ Варна, чийто брой е над 1000. Информацията, която получава БРА от много наематели в МОЛ Варна (а също и от други молове), е тревожна: продажбите не покриват дори малка част от разходите, като наемът е най-сериозното перо в тях. От контактите с наши настоящи и потенциални нови членове, БРА стига до извода, че съществува реална опасност проблемът, който възникна в МОЛ Варна, да се повтори и в други големи търговски центрове в национален мащаб. По-конкретно, натрупаните загуби от обектите в МОЛ Варна биха могли да доведат до фалити на цели търговски вериги, включително и до затваряне на успешните им магазини - например в софийските молове", отбелязват още от БРА.

Ако не се стигне бързо до споразумение, и други търговци ще са принудени да затворят магазините си, което ще доведе до силно намалял клиентопоток и още по-ниски нива на продажби за останалите магазини. Ако тази тенденция се задълбочи, няма да е далече денят, в който голяма част от МОЛ Варна ще остане празна, предупреждават още от БРА.

Асоциацията отново призовава собствениците и мениджмънта на МОЛ Варна афишираното пред медиите желание за диалог с наемателите да се превърне в реално действие и час по-скоро да се премине към обсъждане в партньорски дух на разумни предложения за преодоляване на кризисната ситуация."

http://varna.dir.bg/2009/02/11/news3988040.html
« Последна редакция: февруари 12, 2009, 02:51:36 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.113 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 21, 2020, 07:45:40