Страници: 1 ... 86 87 [88] 89 90 91   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Проект Grand Plaza /‘Приста ойл” и “Денси строй”/  (Прочетена 463905 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #1305 -: декември 20, 2018, 06:38:04 »

Ако на Гергов и Доган дадат, що да не може и на Бобокови, държавата е щедра.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5160Профил Ел. поща
« Отговор #1306 -: февруари 10, 2019, 09:35:54 »

Тъжно, но факт. Не, че не се очакваше още от началото на този проект, де... (Статията е подходяща и за темата Русенски песимизъм. Маркирал съм с получерен шрифт местата, които ми дават основание да го твърдя.)


"Арена Русе": Частно начало с държавно продължение

Спортната зала в Русе беше изградена със средства на братята Пламен и Атанас Бобокови. Сега държавата планира да откупи 51-процентния им дял за 20 млн. лв.Спортът в България рядко е печелившо начинание, като дори големите футболни клубове търсят държавно рамо - от директна собственост като "Берое" до финансиране за стадионите. При закритите големи зали, които комбинират спорт и концерти, поначало традицията тук е собствеността да е публична.

Русе дебютира с друг модел и от средата на 2015 заработи "Арена Русе", финансирана и притежавана основно от братя Пламен и Атанас Бобокови. Частната инициатива не беше замислена като чисто дарителски подарък към съгражданите, а беше комбинирана с право на строеж върху съседния терен в центъра на Русе. Но градът се топи и нито спортното съоръжение може да се възвърне, нито евентуален мол, офис или хотел може да донесе печалба, която да "избие" вложеното в залата, обяснява днес Пламен Бобоков.

Така третата най-голяма частна "арена" в страната скоро ще е се "национализира" срещу 20 млн. лв. И след операцията за инвеститора ще остане загуба - той оценява общото си вложение на 36 млн. лв. Част от милионния минус може да се стопи през съседно строителство. Компанията на Бобокови скоро трябва да реши какво точно да изгради там, ако иска да не загуби правото си на строеж на 50 хил. кв.м, изтичащо през 2020 г. А общинско-държавната зала в Русе ще трябва да намери модел, по който да се издържа.

Купи ме

В навечерието на Коледа на едно от последните си заседания правителството реши да се отпуснат 20 милиона лева за увеличение на капитала на най-голямото държавното дружество за управление на спортни имоти "Национална спортна база". С парите трябва да се купи мажоритарният дял от 51% в "Арена Русе" АД - дружеството, собственик на залата. Останалото е на общината.

Залата беше завършена през 2015 г. и с капацитета си от 5100 души си е в топ 3 на най-големите български спортни зали след столичната "Арена Армеец" и "Колодрум" в Пловдив. Проектът реално стартира през 2007 г., когато "Арена Русе инвест" с водеща роля на собствениците на "Приста ойл" - братята Пламен и Атанас Бобокови, пое ангажимент да я построи. Като черешката беше право на строеж на още сгради в съседство на общ терен от 40 декара в централната зона на града.

В началото инвеститорите и община Русе бяха съдружници в дружеството "Проект Русе", в който 62% държеше фирмата на Бобокови. Техният дял се равняваше на парична вноска от 30.4 милиона лева. Общината участваше с 18.9 милиона лева - въпросното право на строеж. Между инвеститора и общината е договорено, че след приключването на строителството дяловете се преразпределят в съотношение 51 на 49 процента. Учредено е ново дружество - "Арена Русе", с капитал 36.4 млн. лв.

В края на миналата година частният съакционер е поискал през общината да излезе от проекта. А явно държавата е одобрила предложението, след като от бюджетния излишък дава 20 млн. лв.

Каква е сметката

Пламен Бобоков твърди, че тяхната инвестиция в залата е 36.47 млн. лева - колкото е капиталът на "Арена Русе". Така, ако сега получи 20 млн. лв. за дела си, пряката загуба излиза 16 млн. лв. Отделно до залата са построени паркинги - в които по думите на Бобоков са вложили 14 млн. лв., а общината ги е изкупила за 9 млн., откъдето също натрупали минус от 5 млн. Или като цяло - засега, ако сделката с държавата приключи, невъзстановеният разход ще е от порядъка на 20 млн. лв.

Вариантът за компенсация е в строителството в съседство. Ако при договора отпреди над десетилетие общината е дала право за строителство на 136 хил. кв.м, то след залата и паркингите остават разрешено застрояване на малко около 55 хил. кв.м.

То обаче изтича догодина. Пламен Бобоков посочва, че все още няма ясен план какво ще бъде изградено, като вероятно хотел с топла връзка със залата ще прави най-голям бизнес смисъл. Иначе останалите опции са офис сграда, търговска част, жилищна част. Но заради демографския срив и топящото се население на Русе почти всеки имотен проект не изглежда рентабилен.

Бизнесът със залата

Начинанието изглежда губещо, ако се съди по годината, за която има отчет - 2017. Там се вижда, че приходите на "Арена Русе" са малко под 700 хил. лв., а разходите са 3.5 пъти повече, което носи загуба от 1.6 млн. лв. Това е счетоводна загуба, която се трупа от амортизациите. За предходната година обектът е работил през две компании, затова обобщението ще е неточно, но минусите са видими.

Бобоков посочва, че всъщност обектът е на малка оперативна печалба, като за 2018 г. числото е 116 хил. лв., а година по-рано е било 80 хил. Годишната й издръжка е около 270 хил. лв. А минусът в началото е и от по-скъпите "софийски" мениджъри, които са разработили проекта, а от миналата година управлението е поето от местен екип, което водело до спестявания. Освен от събития приход идва и от брандинга на залата. В първите години от отварянето тя беше известна като "Булстрад арена", а от миналия юли вече се нарича "Монбат арена".

"От самото начало това не беше бизнес проект, а социален. Искахме да създадем социална среда за хората в Русе, защото има опасност да се превърне в град-призрак. Нещо да остане за града. Направихме го от местен патриотизъм. Нали не вярвате, че сме търсили бизнес смисъл в град с 80 хиляди жители и общо 120 в околността? Ние не сме в строителния бизнес, а в маслата и акумулаторите." И допълва, че ако е бил бизнес ориентиран в проекта, е щял да построи първо мола и офис сградата, а не залата. А съвсем скоро ще обяви план за нов завод в Русе.

В случая със залата Бобоков допълва, че като частен инвеститор са избрали наистина силен проект и са следили инвестицията. В резултат разходът на седалка, сравнен с държавната зала в София и Пловдив, е много по-нисък. Няма и раздута администрация по управлението и стопанисването й.

Така от откриването и за две години и половина са проведени 80 мероприятия с около 80-90 хил. посетители, казва Бобоков. "Знаете ли колко събития е организирала общината – нула."

В началото амбициозно беше заявено, че ще се търсят и събития, които да привличат румънска аудитория - съвсем близо е Гюргево с население около 150 хиляди души, а недалеч е и Букурещ. Но идеята за трансгранична зала като цяло не проработва. Отделно градът видимо няма нужда от чак толкова голяма зала. Ключовото спортно събитие дотук беше през миналата година, когато Русе беше една от трите български зали, които приеха мачове от световното първенство по волейбол за мъже.

От спортното министерство не отговориха на въпросите на "Капитал" как се е стигнало до тази цена на акциите, нито какви са намеренията за бъдещото развитие на съоръжението.

Фактът е, че без да е планирано, всички данъкоплатци ще платят и за част от залата в Русе. А експериментът с частното участие приключи.


Източник: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/02/08/3386918_arena_ruse_chastno_nachalo_s_durjavno_produljenie/
« Последна редакция: февруари 10, 2019, 10:42:13 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2402


Профил
« Отговор #1307 -: февруари 10, 2019, 09:45:36 »

Хайде Бобокови много много да не реват, защото всички знаем как придобиха правото да строят там.
А Русе не е 80 хил. жители. Топи се иначе, това е факт.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #1308 -: февруари 11, 2019, 08:31:09 »

И каква стана тя сега, оказа се че повтаряните повече от 15 години лъжи на старозагореца, започват да служат като основа за бизнес намерения.
А преди време някой колеги бяха изказали мнение - не му обръщайте внимание - той сам ще престане … Да, ама не …

Бобокови по едно време бяха в топ 10-те най-богати българи - сега не знам къде са, а и особено не ме интересува, но една лъжа изречена от устата на хора занимаващи се с бизнес във високите етажи на българската икономика и тиражирана от вестник като Капитал, определено отправя послания и създава настроения. Макар след като се зарови човек никъде да не успява да намери информация, че бройката на населението на Русе е различна от 145 хил., то внушенията направени по форуми и коментари под статии, явно въздействат психологически върху мисленето на тълпата и се явяват "достоверен източник" за това как Русе е паднал под 100 хил. жители.
Обезпокоително е, че освен тълпата, явно вече са подведени и хора от бизнеса ..

Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2967


Профил Ел. поща
« Отговор #1309 -: февруари 11, 2019, 09:06:29 »

Що изобщо им обръщате внимание на Бобоковите? Да си гледат чорбите и оловото и да се пръждосват от "маломерното" ни населено място. Много е вероятно и една тяхна фирма да нямат регистрирана в града. Били на загуба, щото искали подаръци на русенци да правят, нагла работа.
Ей така, между другото, може да сравним какво направи господинът Канеф, без много приказки и за кратко време, и какво правиха години наред "социалните" братя.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #1310 -: февруари 11, 2019, 09:31:17 »

Определено не си прав !!!
Не е в стилът ми да ме плюят, пък аз да се правя, че дъжд ме вали...

Бобокови не са от най читавите бизнесмени, но мен не това ме дразни. Дразнят ме коментарите които си позволяват да правят, внушенията и посланията които отправят. Задавал ли си въпроса - откъде Бобокови "предполагат", че населението на Русе е около 80 хил. Huh?
Кой е този източник на информация, който им е дал основание да кажат тази цифра Huh?
« Последна редакция: февруари 11, 2019, 09:35:58 от JMM » Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 488Профил Ел. поща
« Отговор #1311 -: февруари 11, 2019, 11:07:02 »

Познавам няколко таксиджии, дето вярват в тия истории. Предвид произхода на пирговските бизнесмени, начинът им на забогатяване и характерния за този тип "инвеститори" манталитет, не бих се учудил да вярват именно на такива приказки, а не истински данни.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #1312 -: февруари 12, 2019, 07:27:49 »

Статистически доказано е, че умните хора в едно общество са малцинство, а глупавите мнозинство. Това ще рече, че вярващите в упадъка и маломерността на Русе са мнозинство …
Ето защо умните хора не бива да очакват, че зловредните слухове за Русе ще се разсеят от само себе си.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #1313 -: февруари 12, 2019, 09:45:35 »

Аааами това обяснява също и защо си избираме такива олигофрени да управляват Smiley
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5160Профил Ел. поща
« Отговор #1314 -: февруари 12, 2019, 08:17:34 »

Статистически доказано е, че умните хора в едно общество са малцинство, а глупавите мнозинство.

Дето има един лаф: "Интересна работа - колкото по-малко мислиш, толкова повече съмишленици имаш"...  Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5160Профил Ел. поща
« Отговор #1315 -: февруари 14, 2019, 09:34:27 »

Марешки сезира прокуратурата за държавна помощ на частни инвеститори в Русе

Става въпрос за „Национална спортна база“, която ще купи акции от зала „Арена Русе“

14.02.2019

От ВОЛЯ обявиха, че ще сезират прокуратурата заради решението на кабинета да отпусне 20 млн. лв. на „Национална спортна база“, която от своя страна ще изкупи акции от зала „Арена Русе“.

„Арена Русе“ беше открита през 2015 г. Разположена е на 6 хил. квадратни метра. По думите на Веселин Марешки, държавата се опитва да спасява губещата инвестиция на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които са изградили съоръжението, а причината била роднинска връзка между Бобокови и вицепремиера Красимир Каракачанов.

„На практика залата не носи никакви приходи, инвестицията е неефективна. Тези т.н. бизнесмени, близки до ВМРО, се чудят как да се отърват от тази своя инвестиция. С какво, освен че са близки до Каракачаков – тези хора са по-привилегировани от всички нас”, каза пред бТВ Марешки.

Вицепремиерът Каракачанов отказа да коментира „инсинуации” на Марешки, а ПР-ът на Братя Бобокови - Ани Александрова, заяви, че това е един много прозрачен опит за трамплин към предизборни кампании, в които категорично отказват да участват. „Страхуваме се, че това е един много прозрачен опит за трамплин към предизборни кампании, в който категорично отказваме да участваме”, посочи пред бТВ Ани Александрова.

Източник: https://fakti.bg/bulgaria/361365-mareshki-sezira-prokuraturata-za-darjavna-pomosht-na-chastni-investitori-v-ruse
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2402


Профил
« Отговор #1316 -: февруари 15, 2019, 04:07:01 »

Не съм чувал за роднинска връзка между Бобокови и Каракачанов, но е факт, че лобистите за залата да бъде дадена на тях, бяха ВМРО, БСП и Атака.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #1317 -: февруари 15, 2019, 07:14:52 »

Коментар 2 под материала:
"Кметът на Бургас и той ли е роднина на Боко, че държавата им строи зала. А варненската зала и пловдивското недоразумение и те ли са печеливши. "

Марешки е типичен популист !
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5160Профил Ел. поща
« Отговор #1318 -: декември 01, 2019, 09:44:31 »

Новото светещо спонсорско лого върху фасадата на Арената. Както се вижда на снимките, следите от предишното (което беше от PVC фолио, залепено върху панела) не са добре почистени и така фасадата е замърсена и загрозена.


Впрочем, нека добавя малко фактология за събитията около залата и сегашното й незавидно дередже.

Твърде скоро след завършването и пускането в експлоатация на Арената стана ясно, че при съществуващите условия тя не може да бъде печеливш обект. По някое време назначиха за мениджъри двама софиянци, които в началото обещаха да привлекат в Арената публика едва ли не от целия Балкански полуостров, но нищо такова не стана и тяхното управление на залата приключи. В крайна сметка, при липсата на светлина в тунела, съсобствениците Бобокови решиха да се освободят от тази губеща инвестиция. По някакъв начин братята-бизнесмени уредиха изкупуването на дела им от държавата и така си взеха своето със загуба (която може да бъде компенсирана чрез правото на строеж върху околния терен, което изтича в 2020), след което залата стана история за тях. Държавата назначи управител, който е - естествено - със статут и манталитет на държавен служител, тоест чиновник. Ще рече - взема си щатната заплата и не си дава твърде зор. Ясно е, че това положение на нещата не обещава никакви особени перспективи за положително развитие на ситуацията около Арената и занапред.

Впрочем, някой беше изказал надежда, че двата LED дисплея, монтирани върху фасадата на Арената в предизборните времена, са временно явление и ще бъдат махнати, защото стояли грозно. Явно ще си останат за постоянно, защото са едно от решенията на новия управител - ако няма достатъчно приходи от събития в залата, поне от реклама да капе нещо...
« Последна редакция: декември 01, 2019, 11:26:33 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3451Профил
« Отговор #1319 -: юни 18, 2021, 07:41:02 »

Тук има раздвижване. Рушат се старите основи и арматури, за да се разчисти за нещо ново. Натъкнах се и на рендер с евентуални наематели. Някой знае ли повече подробности, тъй като от рендера приличаше повече на ритейл парк, отколкото на мол.
Активен

Във форума се ражда истината.
Страници: 1 ... 86 87 [88] 89 90 91   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.116 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 23, 2024, 07:56:11