Страници: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 75   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация  (Прочетена 275672 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #1050 -: септември 23, 2019, 12:36:29 »

Жалко за плочките. И те бяха русенско производство. Много хубав бледо-бежов цвят. Бяха с улейчета и не се събираше вода. В средния двор, така му казвахме, нямаше локви. По мое време всичко беше непипнато, а колко време беше минало откак са били положени плочките - също от българи. От страната на кабинетите беше започнало леко да пропада, но тогава беше поправимо. Явно е било много запуснато.
И кой знае кой и за къде си е харесал плочките! Както преди години като правих основен ремонт на апартамента в София и ми сложиха друга настилка, някой прибра дъбовия паркет - таман добре изсъхнал. Ще да си го е подредил при него. Три големи стаи - тука цял двор.

На двора нямаше естрада. Нея я построиха около 1959 година - за да говори директорката от нея сутрин и дружинната ръководителка да командва строя. Тоест с главатарски цели.
В средния двор никога не се е играло баскетбол (в час) по мое време. Учил съм там точно 6 години. От първи до пети и в седми клас. Съответно първите 4 в Базовото училище, с директорка другарката Савова. След това Благоев с директорка др. Крумова, която живееше точно зад училището. И 7-и клас учих пак там, но в у-ще Георги Кирков.
В средния двор не сме имали никога физическо, спорт, защото много кънтеше. а и не даваха да се играе или рита топка заради прозорците.
Учителите по спорт бяха в Благоев др. Дапков, а в Г. Кирков др. Мартинова.
Волейбол, баскетбол и народна топка се играеше в задния двор, а на голямата му част с пистата - беше леката атлетика. Зимата - в салона.
« Последна редакция: септември 23, 2019, 12:38:53 от Pfote2 » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1951


Профил Ел. поща
« Отговор #1051 -: септември 23, 2019, 02:05:32 »

Нека да добавя и аз нещо. С тези бледо бежови теракотени плочки, освен вътрешния двор, беше застлан и тротоара, който опасва училището. След ремонта са премахнати и оттам. Обиколният тротоар сега е застлан с безличните сиви бетонни тротоарни плочки, също както вътрешния двор. Вероятно някой наистина си ги е прибрал за вилата. Жалко, че този иначе хубав ремонт се компрометира така.
Иначе аз съм учил в "Христо Ботев" от 4-ти до 7-и клас през далечните вече 85-89 години на миналия век. По мое време част от теракотената настилка в коридорите вече беше започнала да се амортизира - тук таме се срещаха много грозни кърпежи с различни по цвят и форма теракотени плочици, взети от някъде и сложени просто да закърпят, без оглед на естетиката. Имаше дори и просто липси. Във вътрешният двор не се спортуваше - този баскетболен кош е сложен после. Е, ние се гонехме през голямото междучасие, но това не го борим за спорт. Нямам никакъв спомен как се е поддържала настилката от бледо бежова теракота тогава и в какво състояние е била, но щом от коридорите имам спомен, че имаше недобра поддръжка, то вероятно и на двора ще да е бил започнал процеса, който вече при vesel е придобил по-явни измерения. Вътрешният двор служеше за сутрешна гимнастика, за тържествени мероприятия и за училищни събития и събрания. От естрадата произнасяха речи и ни командваха. Баскетболните кошове и въобще всякакъв спорт беше изнесен във външния двор. Там се провеждаше и комунистическата простотия, наречена "Преглед на строевата песен и маршовата подготовка", когато малки деца от 4-5-6 клас биваха карани да маршируват и пеят като войници. Другарят ни класен се беше амбицирал нашият клас да спечели и в 5-ти клас, целият клас марширувахме като изоглавени, накрая спечелихме, сигурно после като войник не съм марширувал толкова. Cheesy
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2502


Профил Ел. поща
« Отговор #1052 -: септември 23, 2019, 02:38:02 »

В средния двор, така му казвахме...
Явно през годините това се бе запазило, и аз го знам като средния.

В средния двор не сме имали никога физическо, спорт, защото много кънтеше. а и не даваха да се играе или рита топка заради прозорците.
Физическо и аз не съм имал там, но футбол сме играли, прозорец сме чупили с топката. При директора ни заведоха, тогава бе Цочев, преподаваше ни химия. Та той ни инструктира да свалим прозореца, да купим стъкло и да занесем нещата на дърводелеца, в мазата. Та така, спомени  Smiley
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #1053 -: септември 23, 2019, 04:37:12 »

Забравил съм утринната гимнастика в средния двор!! В същност единствената полезна управлявана съвместна дейност на това място.
А за тротоарите - да. И те бяха с такива плочки.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #1054 -: септември 23, 2019, 05:10:58 »

Сега един спомен, който няма връзка с настилката на средния двор, но от тротоара около гимназията бях подсетен за срещата с един особен и особено приятен човек.
---
Веднъж в Германия идва една делегация от София. Няколко българи-специалисти от някакъв институт, каквито в София имаше с лопата да ги ринеш. Единият от специалистите с докторска титла, инженер. Минава официалната програма и започват частните приказки. Кой от къде е е първият въпрос. Оказва се, че същият е от Русе. Ха! И аз от Русе. Къде си живял? Ами на Добруджа, в кое училище си ходил? Ами в Благоев. А да си брулил нашата кайсия? Коя кайсия? Тая в двора на аптеката ли? Ами да! Брулил съм я.
---
Оказва се, че господинът е живял над аптеката с двора непосредствено до гимназията и ние сме му обрулвали кайсията всяка година много преди да узреят кайсиите и да нападат по въпросните плочки на тротоара - по които се отива към стола.
---
На времето имаше стол в мазата, входът беше отдясно на гимназията като се гледа срещу нея.
Темата не е нито за кайсията, нито за стола, но щом съм го почнал, ще го свърша. Столът беше доста голям по пространство, защото и мазата е голяма. Не знам сега има ли въобще стол някъде по училищата.
Въпросният господин се казваше, по спомен, Иван. Фамилното не го помня вече. И ако се случи да прочете този текст, може да напише нещо. Дано е жив и здрав, защото сега би трябвало да е на около 74 - 75 години. Къщата с аптеката беше тяхна. Имаха и куче, голямо, но безобидно. Беше много приятна среща. Дълго време пазих визитната му картичка. А може и някой да го познава. Нека се обади.
« Последна редакция: септември 23, 2019, 05:15:44 от Pfote2 » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #1055 -: септември 23, 2019, 05:34:16 »

Аз започнах първи клас там през 1956 година. Първата година си мина по старите канони. Учителките колкото и да се напреварваха коя да е по-"прогресивна" си бяха учили учителския "занаят" преди 09.09.1944 и си владееха професията сериозно.
---
Учебната 1957/58, във втори клас, въведоха учебната година да започва на 1. септември като в СССР, но се оказа, че е много горещо за нашите географски ширини и бързо го премахнаха само на следвщата година. Друго "нововъведение" тогава, 1957/58, беше да се пише само с лилаво мастило, пак като в СССР. Това нововъведение повлече след себе си невероятна мастилена вакханалия измежду ученическия народ от долните класове поради наливания на лилаво мастило в преливащи досега сини мастилници (макар и някои от неизливаемите - имаше и такива) и лилавата идея беше изоставена само на следващата година.
Другото, пак същата година, беше като се вдига ръка да не е с два пръста и с протегната напред ръка - моля, другарко (че било фашистко),  ами с изправено тяло, с дясната ръка под прав ъгъл към чина и то с цяла длан, като лявата ръка е под лакътя на дясната. Имаше една съветска картина, сигуро сте я виждали - как една пионерка с оранжева връзка вдига ръка. Ей така, значи.
Върхът на всичко беше, че същата година 1957/58 традиционната шестобална система беше заменена със системата на оценяване на СССР - петобална. Задържа се само една година също. Седни си - отличен пет.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1951


Профил Ел. поща
« Отговор #1056 -: септември 24, 2019, 07:52:04 »

Боже, Pfote2, през колко идиотски "нововъведения" си минал. Smiley
Иначе, след Освобождението нашата учебна година е започвала също на 1-ви септември. През 1921 г. обаче земеделецът Стоян Омарчевски я прави да започва на 15-и септември, доколкото знам във връзка със земеделските работи - за да може да помагат и децата при реколтата, и това се оказва доста удачно, за да стане после традиция.
И като сме започнали малък ОТ със спомени, нека го продължа още малко. Cheesy
Вярно, че му викахме средния двор, това го бях забравил.
По мое време, в мазата училищната управа беше направила гардероб за връхните дрехи - палта и якета на учениците. Гардеробът беше задължителен. Като цяло беше удобно решение. Учениците се редувахме по двойки да дежурим в гардероба по една седмица на ротационен принцип. Естествено, всеки обичаше да е дежурен по гардероб, цяла седмица законно не ходиш на училище. Имаше направени жетони с номера и всеки получаваше жетон срещу якето си. Не беше никак препоръчително да го губиш. Сутринта дежурните трудно смогваха и се образуваха опашки. Никой не си и помисляше да рови и преджобва чуждите якета, когато беше дежурен, поне аз и моите съученици бяхме така.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #1057 -: септември 24, 2019, 09:07:38 »

Не е ли по-.добре, ако е възможно, постингите да бъдат преместени от тази тема другаде, че на моменти не са въобще по темата и някой може да се възмути с право.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4749Профил Ел. поща
« Отговор #1058 -: октомври 16, 2019, 12:14:38 »

[15.10.19] Един роглед мимоходом към къщата на Буров - там една сега се започва някаква по-мащабна работа по външността на сградата. Около всички стени е издигнато скеле и вероятно ще се извършва нанасяне на нова мазилка и боядисване. На този обект обаче краят на ремонта е още доста далече във времето.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #1059 -: ноември 16, 2019, 12:30:33 »

Добре се получава реставрацията на сградата:

received_490774628188705.jpeg
Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация
* received_490774628188705.jpeg (116.77 KB, 1024x768 - видяно 2057 пъти.)
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2502


Профил Ел. поща
« Отговор #1060 -: ноември 17, 2019, 08:32:37 »

Браво!

Ето една снимка и от мен на друга освежена къща:

20191117_160309re.jpg
Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация
* 20191117_160309re.jpg (1100.54 KB, 1600x1166 - видяно 302 пъти.)
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2154


Профил WWW
« Отговор #1061 -: ноември 17, 2019, 11:33:52 »

Дано измажат и оградата, доста занемарена изглежда...
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1951


Профил Ел. поща
« Отговор #1062 -: декември 07, 2019, 03:00:06 »

Бившият дом на учителя в Русе ще бъдат превърнат с европари в младежки центърНа електронната страница на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство е обявена процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по покана „Изграждане на младежки центрове“, Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Министерството на образованието и науката чрез дирекция „Външни европейски програми“ е Програмен оператор по Програмата.

Целта на процедурата е да бъдат изградени младежки центрове, покриващи високи стандарти за младежка работа, предоставящи комплексни услуги за младите хора и осигуряващи разнообразие на дейностите (вкл. и международни), които да отговарят на нуждите и желанията на младите хора на възраст между 15 и 29 години, вкл. и на тези от уязвимите групи.

С оглед на гореизложеното Община Русе е в процес на подготовка на проектно предложение по описаната по-горе покана. Сградата, в която се предвижда да бъде изграден младежки център в град Русе, се намира на ул. „Александровска“ №29 (бивш Дом на учителя), номер по предходен план 718, кв. 72, поземлен имот с идентификатор 63427.2.718 съгласно Акт №9440 за публична общинска собственост.

Максимално допустимият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 2 000 000 евро. Няма изискване за съфинансиране. Изпълнението на дейностите по проекта следва да приключи в рамките на 36 до 50 месеца, но не по-късно от 30.04.2024 г.

Предстои общинските съветници в Русе да дадат своето съгласие Община Русе да кандидатства за финансиране в рамките на покана „Изграждане на младежки центрове“, Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Поема се ангажимент за осигуряване на устойчивост – предназначението на сградата – обект на интервенция по проекта, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след приключване на дейностите по проекта.

сн. РусеИнфо
https://rousse.info/%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BF/?fbclid=IwAR2KYl3TNqeTPNJvuDp9JS_Jd-1Nlq4w7BKNs8tXTkieLTnG-W1XkBrm9kY
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4749Профил Ел. поща
« Отговор #1063 -: декември 08, 2019, 04:56:12 »

07.12.19 Започнало е реновиране на сградата на Механотехникума, която си има своята архитектурна и естетическа стойност, макар и да не е от най-знаковите за града постройки. Механото от доста време имаше нужда от ремонт и е добре, че най-после са пристъпили към тази необходима поддръжка.

Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4749Профил Ел. поща
« Отговор #1064 -: декември 15, 2019, 02:52:50 »

05.12.19 Къщата близо до ъгъла на Гурко и Рила отива към завършване на реставрацията и реконструкцията - поне що се отнася до екстериора. Сградата се е сдобила с кокетен парапет на новоизградения балкон над входната врата, напълно в духа на старите стилни русенски къщи. И изобщо, въпреки опасенията, изказани по-рано във форума, извършителите на реставрацията не допуснаха кич, безвкусица или стилов еклектизъм при обновяването на тази стойностна постройка, което е добър пример. Моите уважения към такива русенци!


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 75   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.113 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.022s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 27, 2020, 10:24:38