Страници: 1 ... 15 16 [17]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Промени в Парка на младежта  (Прочетена 118101 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #240 -: април 07, 2024, 10:47:28 »

Минавам през Парка на младежта два пъти всеки ден - към и от работа, но рядко се отбивам към скейт парка, защото развитието му е бавничко. Но все пак не е спряло. Затова преди няколко дни (на 03.04.24) реших да видя какво става там няколко месеца след последните ми снимки. Започнах да снимам откъм южния край (към зала Филхармония) и продължих на север по алея Перистери, а на северния край на обекта се случи нещо, което ме изненада приятно и ми остави добър спомен.

Един от работниците на обекта - висок и възслаб мъж на тридесетина години - беше излязъл вън от огражденията в края на работния ден. Като ме видя как вдигам телефона, за да фотографирам, доближи се и ми предложи да ми каже нещо за обекта, ако ме интересува. Заприказвахме се и говорихме поне петнайсетина минути, при което приказката мина от темата за скейт парка към местното управление и накрая, типично по български, към политиката. Smiley Човекът беше дружелюбен, с добро излъчване и разговорката се получи приятна и за двамата. Накрая се запознахме и събеседникът ми предложи и друг път да мина за малко лафче. Защо не?

Ще спомена някои моменти от това, което чух за работата по скейт парка. Първото, което запитах, беше защо толкова се проточи строителството. Обяснението беше такова, каквото вече сме чели в медийното пространство - работата е специфична, с много ръчни операции, сложни и бавни (човекът ми показа ръцете си и се убедих, че наистина много е работено с тях, а не с машини), а работниците с такъв специален опит са малко. Технологията на бетона, с който работят, е по-различна от използвания за общо строителство (човекът спомена конкретни марки, но не ги запомних), а в него са добавени полиуретанови частици за оптимално сцепление на ролките на скейтборда с повърхността. За ускоряване на работата от Общината им предложили да наемат арматуристи от външна фирма и те опитали, като се свързали с фирма с голям опит именно в изграждането на арматури и леенето на бетон. Обаче работата на такъв обект се оказала толкова специфична, че иначе опитните арматуристи така и не могли да я извършват според указанията на основния изпълнител и се налагало направеното от тях да се преработва. Затова изпълнителят на обекта се отказал от това сътрудничество.

Запитах и защо е било нужно да се разделя обектът на два етапа и да се търси друг изпълнител за втория. Човекът обясни, че изпълнителят си е същият, но е имало някакви проблеми с проекта в частта "В и К", затова е бил определен етап 1 до решаването на тези проблеми и етап 2 след това. Запитах ще има ли чешмичка, но отделна такава нямало по проект - само мивка в санитарен възел.

Когато по-рано бях минал там, ми направи неприятно впечатление, че две дървета в рамките на обекта са с орязани клони и стърчат само стъблата им на няколко метра - голи и грозни. Това ме подразни, защото в началото на строителството беше обявено, че ще бъде запазена цялата растителност на мястото. Оказа се обаче, че нещата са други. Дърветата са били поразени от някаква болест, която и без това е щяла да ги умъртви, и Паркстрой са искали да ги премахнат напълно. Фирмата-изпълнител на скейт парка обаче имала конкретна идея за тях и поискала стъблата да бъдат оставени, за да се резбоват върху тях някакви надписи. Точно това правеше в момента и вторият работник на обекта - качен върху скеле около стъблото, изсичаше върху него думата "РУСЕ" вертикално в горния край на стъблото (ще го видите на снимките). След това стъблата ще бъдат импрегнирани против гниене и така ще станат една допълнителна украса на скейт парка.

Колкото до мястото, избрано за обекта, човекът каза, че го харесва (аз също, но има и немалко хора с противоположна оценка) и понеже бил от Варна, тяхната фирма смятала да предложи на техния кмет изграждането на скейт парк в подобна обстановка в Морската градина. Казах му, че на другата страна на алеята е имало някога добре оформен и приятен за посещение алпинеум и научих, че са решили да добавят към фигурата на каменната мечка още една животинска фигура (по-конкретно на котка) от бетон с подобни размери, на която също може да се седне. Вече бяха направили първоначален макет от бетон с размер около 50 см, за да преценят доколко ще бъде удобен за сядане. Ще го видите на снимките.

Накрая споделих притеснението си, че поради проточилото се строителство може интересът към готовия обект да е малък, защото младежта вече се ориентира към електроскутерите и вече почти не виждам тийнейджъри със скейтбордове. Човекът възрази, че съоръженията могат да се ползват и за байкърски изпълнения с BMX, за ролери и други подобни спортни дисциплини, затова скейт паркът няма да остане без посетители. Ха дано!

А сега - снимките. Две от тях (втората и четвъртата в този постинг) са правени с панорамиране, поради което имат изкривени и начупени линии, но ги оставих, защото все пак дават някаква представа за гледката. Както споменах, започваме от южния край, където има само насипи за съоръженията, но все още не са бетонирани.
Останалите снимки пускам в отделен постинг, за да не стават твърде много в едно мнение.
« Последна редакция: април 07, 2024, 11:08:00 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #241 -: април 07, 2024, 10:58:49 »


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 483Профил Ел. поща
« Отговор #242 -: април 08, 2024, 08:50:14 »

Епична работа  Shocked

Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3432Профил
« Отговор #243 -: април 09, 2024, 05:48:48 »

Ще има сериозен интерес. Скейтърите са мафия, ходят си нагости по градове да тестват парковете, социално активни са, пускат се още с ролери и колелета. Ако паркът е направен читаво и с намесата на практикуващи, ви гарантирам, че ще събира хора от цяла БГ
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #244 -: април 10, 2024, 12:54:44 »

Беше ми интересно да го науча, досега не бях твърде наясно що за животно е скейтърът. Smiley

Звучи обещаващо - и за скейт парка, и за Парка на младежта като цяло, пък и за Русе.

Ще поживеем - ще видим.
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #245 -: април 14, 2024, 08:38:53 »

Наобиколих строежа на комплекс Норд наскоро (07.04.24) и видях, че работата си върви - дали с достатъчен темп, за да е готов до края на годината, не зная, но напредъкът е явен. Басейните все по-ясно се оформят, залата с покрития басейн вече е доста над кота 0, очертават се и второстепенните обекти - заведение, etc.Надявам се на един по-късен етап да се облагороди и околният терен, защото например източно от басейните, между тях и тенис-кортовете, обстановката е доста мизерна.

Както обикновено, започвам от северозападния ъгъл на обекта - при кулата за... аха да напиша "скокове", но трябва да е "украса" (колкото пъти помисля за това, все ме хваща яд!).
Още няколко със западна гледна точка - откъм стария Дунавски кът.


Още снимки в следващия постинг...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #246 -: април 14, 2024, 08:41:56 »
Следващият изглед е от южната страна на комплекса - там се оформят помощните постройки за "неплувните дисциплини", които Норд ще предлага на обитателите си.
И накрая - поглед откъм изток и североизток, където се вижда основният строеж на комплекса - залата със закрития басейн. А тя осезаемо расте.
Засега толкова, колеги, а след седмица-две - отново. Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #247 -: май 07, 2024, 01:02:33 »

Ето поредната фотосесия, която да покаже напредъка на работата от наземна гледна точка - не толкова в общ, а повече в близък план с повече подробности. Дроновите снимки си имат своите предимства, наземните също.

Винаги обикалям строителната площадка по един и същ маршрут, така че няма да изпадам в подробности и дълги описания. Движа се от северозападния ъгъл (непосредствено до ската към релсите и площадката около стария Дунавски кът) към западната страна на обекта (до самата сграда на стария Дунавски кът), после на юг към алеите в посока квартал Възраждане, на изток към тенис кортовете и накрая североизточно през джунглата от треви и храсти между соц оградата на басейните и ската към релсите.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #248 -: май 07, 2024, 01:05:04 »

И още...


Нови снимки - както винаги след около две седмици, за да има забележима разлика. Успех на строителите! Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 15 16 [17]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.065 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 15, 2024, 02:05:26