Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects => Темата е започната от: фараша в септември 03, 2007, 01:49:49Титла: Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 03, 2007, 01:49:49
Знам че това е дискутирана тема, но все пак как смятате че трябва да изглежда централната зелена площ на Кръговото?
Още повече, че района търпи, и ще търпи в бъдеще, доста сериозни промени от архитектурна гледна точка - имам предвид Бриколажа, Спортната зала и бъдещия молец. И се очертава като втори градски център с търговска насоченост.
Вие сте, моето мнение ще го кажа по-нататък...
 ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 03, 2007, 02:04:17
според мен така е добре стига зелената площ да се поддържа. в тази очертаваща се бетонна и алфалтна част от града ще изглежда като оазис. един фонтан сред зеленината и ефектно осветление ми звучат добре. но само толкова. без разходки и пейки, алейки и кошчета за болук.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 03, 2007, 02:15:15
между другото до колкото знам на времето е щяло да има 2-ри Макдоналдс тип Драйв на кръговото, но къде точно не знам. пак казвам че така ми харесва. зелено и недостъпно за хора които могат само да го опорочат. зимата да слагат и една хубава елха там цена няма да имат. само да е осветено добре. навремето слагаха елха там от полицията ама напоследък май само отбиват номера и мятат по някоя гирлянда на някое от посадените дръвчета


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Кристин в септември 03, 2007, 10:17:44
Еха..... предложението ти е много хубаво. На мен да си призная и така ми харесва, никой не минава оттам, чистичко си е и ако сте забелязали явно доста птици гнездят там точно поради тая причина - не минават хора, автомобилите са друго нещо.
Предполагам ако има остветление - ще стане като всичко друго подобно в Русе - изпочупено, мръсно... Но пък леко осветление на един фонтан - ми не е зле.
Обаче дано никога Макдоналдс не се сетят да правят такова нещо в Русе - лично ще отида да им потроша магазина!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Sashoko в септември 03, 2007, 11:34:07
Имаше такива планове, но тогава гловният архитект на града отказа на Мак Доналдс. Иначе според мен трябва и 1 ограда да се сложи, да не минават хората, защото има вече пътечки..


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mart0s в септември 03, 2007, 01:19:53
Като стана дума за Кръговото вчера минавах от там гледам сложили релефна маркировка и чесно да ви кажа беше му време да го направят това нещо. А относно за шадравана няма спор това ще бъде нещо доста красиво ...  ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Vladi4a в септември 03, 2007, 07:34:57
ами точно от прозореца ми се вижда кръговото и наистина в този си вид като че ли си е най-добре  ;) просто да се поддържа зеленината това е ...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 03, 2007, 07:47:09
Не зная помни ли някой от форумците, че преди да се оформи в сегашния му вид Кръговото, на мястото беше проектиран голям подлез с магазини, към който да има входове от всички страни на кръстовището. Накратко, идеята беше да се вкара потокът от пешеходците под земята и така да не се пресича въобще с автомобилния поток. Беше започнал и самият строеж - изкопаха огромен трап (горе-долу колкото затревената част в средата на Кръговото) и в дъното му пробиха надолу множество кръгли шахти, в които спуснаха арматура и изляха бетон, тоест оформиха колони навътре в почвата, като явно идеята беше най-напред върху тях да се излее плоча и да се възстанови бързо автомобилното движение, а после подлезът да се копае и строи отдолу. Точно тогава обаче станаха промените около 1989-а и строителството беше спряно. Около изкопа направиха временен кръгов асфалтов път, и после около 3 години нищо не се промени. В огромния трап израснаха дървета, дъждовете образуваха на дъното му нещо като малко блато, в което крякаха поне трето поколение жаби, израснали там. Това статукво се запази при първия "демократичен" кмет Асен Тасев, който не направи нищо сериозно за града. Наследникът му Димитър Калчев обаче излезе доста по-òправен и реши набързо въпроса, като засипа трапа с почва, върху която засяха трева, посадиха дървета, сложиха осветление, а "временният" кръгов път наоколо стана постоянен след съответната реконструкция.

По принцип тези подлези на оживени кръстовища често успешно се превръщат в малки търговски и развлекателни центрове, което може да се види на много места в София (много добре е устроен например подлезът пред СУ "Св. Климент Охридски"), Пловдив, Варна, а може би и в други по-големи наши градове. В Русе няма добър пример за такъв обект, защото и най-големият от тях - подлезът пред гарата - така и не можа да се развие в търговско отношение, може би защото хората предпочитат да пресичат улицата горе, вместо да слизат и да се качват по стълбите. Другите подобни места са още по-мизернички и като размери, и като търговско-развлекателни обекти - подлезът под бул. Скобелев при СБА и под бул. Христо Ботев при Печатни платки. Колкото до кметското решение за изоставяне на строителството на подлез под кръговото, то може да е било продиктувано от съществуващия отрицателен опит с подлеза пред гарата, а може и просто да не е било по силите на "демократичния" общински бюджет. Така или иначе - жалко! При съществуващата перспектива за развитие на района около Кръговото един "търговско-развлекателен" подлез можеше да се окаже доста по-успешен от предгаровия, и чудесно да допълни комплекса от надземни обекти. Впрочем, колоните са още там под земята... ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в септември 03, 2007, 08:23:47
Определено под Кръговото трябва да има подлез, както е било замислено. Отгоре може да има фонтан или голям паметник на някой известен българин, примерно на Васил Левски. Най-малкото могат да се оформят цветни лехи с ярки цветове, защото в момента тези храсти са много сиви и обикновени за такова място.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в септември 03, 2007, 08:50:27
Аз помня много добре трапа както ти се изрази.Помня и платната около него които стояха години наред. Аз обаче мисля че Кръговото ще си остане в сегашния си вид поне още 5 години.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в септември 03, 2007, 09:10:57
Аз се опитвам да си спомня и миналото на това кръстовище, преди да стане Кръгово. Спомените ми са, че беше голямо кръстовище от типа на това на Олимп. Но нямам спомен дали наоколо, където сега са пл. Оборище и Полицията от другата страна е имало някакви сгради. Доколкото знам, една от причините да го направят на кръгово кръстовище са тролеите. Жалко, че не могат да се намерят снимки на града от този период.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в септември 03, 2007, 09:34:26
Абе някой може и да има ама ............... първо трябва да влезе във форума че тогава да шерни нещо ;D.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 03, 2007, 10:30:09
Ето и няколко предложения от жена ми:
1. Затвор /полицията била близо :o/
2. Аквариум за речни риби под формата на паяк /краката са надлези, посредата балон/
3. Езеро
4. Изложбена зала на открито за скулптури или подрязани и оформени храсти
 ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в септември 03, 2007, 10:32:12
За 3 и 4 мисля че би било подходящо. :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 03, 2007, 11:03:05
не съм съвсем сигурен, но не е ли препоръчително да има видимост по дъгата на кръговото, т.е. не може плътно да се залеси или застрои до платното


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: daniels в септември 05, 2007, 04:14:32
"Кръговото" кръстовище в този си вид поражда  много потенциални конфликти. То трудно може да се нарече съвременно и ефективно решение, дори само поради този факт , че зелената площ , която сама по себе си е нещо хубаво , би могла  да се използва много по -полезно ,от гледна точка на движението .След като се изгради магазина Мосю Бриколаж а след това и спортната зала ,а и  като се предвиди ръста на транспортните потоци  , ми се струва , че ситуацията значително ще се усложни. Сега е най-удобния момент да бъде решен този проблем , да не говорим , че при по-умело преговаряне с инвеститорите , това можеше най-малко  да се съобрази с тяхните планове. Едно добро решение би било ,да се смъкне движението под земята , като допълнително се изградят и подземни паркинзи. Това ще позволи да се оформи едно голямо ,свободно от движение пространство, което подходящо може да се свърже с пространството пред  спортната зала. Това място би станало естествен притегателен център , оформен като паркова среда в центъра на която се издигне паментик на Св. Георги - покровителя на Русе и Гюргево .   


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в септември 05, 2007, 06:33:07
Имаш предвид да се направи кръгово под земята? А отгоре да се оформи нещо като огромен пешеходен площад/градина? Ако е така, това е грандиозна идея.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 05, 2007, 06:48:23
Мечтая си за къстовище на две нива с детелина, но май трудно ще го бъде. На първо време обаче може да се смали диаметъра на вътрешната окръжност, както и да се изгради подлез. Би било много добре и не е толкова ужасно скъпо, както навремето. Пък и бас държа, че може за подлеза да се възползваме от предишните разкопки.

Между другото, днес в Младост в София откриха новият пешеходен мост за 300-400 хиляди евро, много е удобен, много е модерен и въобще много му се накефих. Мисля, че нашата община (особено при положение, че се оказа че им излезнали няколко милиона излишък от преизпълнение), спокойно може да изгради такива на бул. Съединение, Липник (до Ялта и в Здравец до Билла), както и на още 1-2 места. Така трафикът не се накъсва, а инцидентите с пресичането намаляват доста. И не знам, ама вероятно излиза по-евтино отколкото да се прави подлез.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 05, 2007, 08:07:58
Впрочем, ако не се лъжа, един от мотивите на Общината да превърне обикновеното кръстовище между бул. Цар Освободител и бул. Липник/Скобелев в кръгово е бил, че най-натоварените кръстопътища в западноевропейските градове се устройвали именно по този начин, което облекчавало и улеснявало пресичането на автомобилните потоци. Такъв пътен възел е в известен смисъл саморегулиращ се и по-гъвкав, отколкото светофарното управление, работещо по твърда схема. При кръговото движение всеки шофьор навлиза във "въртележката" тогава, когато дойде подходящ момент за това, но и там би могло да има конфликти, ако се появи някой много бързащ или авантюристично настроен водач. И пак опираме до съзнание и дисциплина...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 05, 2007, 11:17:14
за този мост в София дадоха репортаж че е ужасно нефукционален от гледна точка на хората с увреждания. бил на около 30 стъпала височина и нямало никакви условия за хора с инвалидни колички или велосипедисти. ако някой реши да се изгради такова нещо в Русе дано го изпипат и е качествено построено рпедвидено за всички. м/у другото ако трябва да споделя личното си мнение за такъв метод на рпесичане бих казал че не ми харева.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в септември 06, 2007, 11:03:48
Доколкото видях по новините, надлезът в София има асансьори за майки с колички и хора с увреждания. Друг е въпросът, колко ще се поддържат тези съоръжения. Според мен, надлези в центъра на Русе биха били грозна гледка. Но в кварталите биха се вписали в пейзажа.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 07, 2007, 11:12:02
а аз до колкото видях няма и точно за това беше репортажът, че е само стъпала


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 10, 2007, 09:13:03
Логически погледнато кръговото е най-удачно /бързо/ за сравнително равномерен и не много голям трафик от всички посоки или ако всички правят предимно десен завой ;D- това последното в кръга на шегата естествено. Не съм сигурен ако в дадено направление трафика се засили /примерно по Царя/ , как би поел подобен трафик този тип кръстовище. Не знам дали в подобна ситуация не е добро решение този лъч да се "пъхне" под земята, а кръговото да остане за другите посоки


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: variant в септември 10, 2007, 11:11:39
Още по-добре би било ако се направи тунел който да свързва П. Д. Педков с Борисова )под площада) който с дължина от около 200 метра би облекчил трафика от бул. Съединение респ. източната промишлена зона със западната част на града неимоверно много!Но съмата от няколко милиона лева за изграждането му е е колосална за града и управниците му сега.Въпреки, че това е една от малкото алтернативи според мен за избягване на задължителното преминаване през кръговото в посока изток-запад сега ( като изключим бул. Придунавски )


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 10, 2007, 11:43:45
По-скоро такъв тунел ще е малко над 300 м при ок. 150-160 м за кръговото. Все пак не виждам защо с такъв тунел ще се избягва кръговото? То и сега човек ако пътува от Болницата за Гарата или ЗПЗ, не е необходимо да минава през Кръговото - завива по Хан Крум и излиза на Борисова. Даже и светофари няма /само на Борисова/. Единствено може да има проблем с близостта на Хан Крум до Кръговото и респективно задръстванията, но това може да се реши чрез по-ранно отделяне от Царя на потока за Хан Крум. Проблема по-скоро е кръстовището на Пантеона


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 10, 2007, 11:48:00
Още по-добре би било ако се направи тунел който да свързва П. Д. Педков с Борисова )под площада) който с дължина от около 200 метра би облекчил трафика от бул. Съединение респ. източната промишлена зона със западната част на града неимоверно много!Но съмата от няколко милиона лева за изграждането му е е колосална за града и управниците му сега.Въпреки, че това е една от малкото алтернативи според мен за избягване на задължителното преминаване през кръговото в посока изток-запад сега ( като изключим бул. Придунавски )

Хе-хе, парадокс! Преди години връзката "П.Д.Петков-Борисова" си беше най-обикновена, наземна. Просто Борисова си продължаваше както сега (но и за автомобили) пред Общината (но самата общинска сграда още я нямаше), там някъде около южния край на фонтаните пред Общината имаше автобусна спирка и обществена тоалетна, после улицата продължаваше пред хотел Дунав Плаза (тогава просто Дунав) и завиваше по П.Д.Петков (където сега е паркингът на хотела) и нататък до кръстовището при Пантеона (тогава му викаха Бордо по името на магазина на северозападния ъгъл, дето доскоро имаше електроматериали и осветителни тела - тогава беше гостилничка Бордо, а и досега този надпис го има над вратата му). Парадоксалното е, че след като премахнахме тази пътна връзка заради пешеходния център, сега възниква идеята да се направи същата под земята - тоест няколко пъти по-скъпо... :o В такъв случай шопът пита: "оти ги ручахме жабетата?"... ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: variant в септември 11, 2007, 12:02:18
Е да едно време е било така все пак не е била ноша идеята да затворят Александровска и улицата на мястото на сегашният площад  за автомобилен трафик!знам, че идеята за тунела под пл. Свобода е неизпълнима в обозримо бъдеще, но би бил стахотна придобивка ако го имаше!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 12, 2007, 12:01:28
Хора мисля че се размечтахме. чак такива глобални приомени не са нужни! за сега кръговото си е кръгово и си мисля че единственото нещо което може да се направи с него в близко бъдеще с оглед на нарастващия трафик е да се стесни диаметърът му и така да се появи още едно платно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в септември 12, 2007, 11:52:12
А какво би разтоварило трафика през кръговото? Развитие на алтернативни улици? Въобще по логиката на развитие на града има ли кръстовище в Русе, което в бъдеще да конкурира Кръговото? ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 13, 2007, 01:23:35
Хора мисля че се размечтахме. чак такива глобални приомени не са нужни! за сега кръговото си е кръгово и си мисля че единственото нещо което може да се направи с него в близко бъдеще с оглед на нарастващия трафик е да се стесни диаметърът му и така да се появи още едно платно.

Всеки ден минавам по Кръговото и си мисля, че едно такова разширение на платното му, макар и желателно, е задача с доста повишена трудност, най-вече заради нуждата да се преместят навътре немалко стълбове от контактната мрежа на тролеите, а това не изглежда просто - трябва да се удължават и проводниците и т. н. Други, но по-дребни пречки са преместването на билбордове, изсичането на дървета и т. н. Въобще ми се струва, че след многото идеи и предложения, които тук се направиха за това знаменито кръстовище (или "кръговище" :)), то още дълго ще изглежда точно така, както и сега... ::) Във всеки случай обаче един представителен паметник на достоен българин в центъра му би стоял добре - още повече, че при движението по дъгата ще може да се разгледа от различни страни... ;) Боя се обаче, че още доста време Общината няма да може да си позволи такива "глезотии", щом парите не стигат и за насъщните нужди. Я си помислете само от колко години липсват от пиедесталите си няколкото бюста на наши възрожденци в Младежкия парк, по алеята от Вазата към Английската гимназия? Дори и да предположим, че не са откраднати за претопяване, а са прибрани от градската управа за предпазване от открадване, пак можеше поне да се изработят копия от "непривлекателен" материал (например подходящ вид камък) и да се сложат на местата им, за да не стърчат така грозно тези празни пиедестали...(http://www.vestnikataka.com/forum/Smileys/default/icon_idea.gif)

Определено под Кръговото трябва да има подлез, както е било замислено. Отгоре може да има фонтан или голям паметник на някой известен българин, примерно на Васил Левски. Най-малкото могат да се оформят цветни лехи с ярки цветове, защото в момента тези храсти са много сиви и обикновени за такова място.

Това за ярките цветни лехи - добре, но се питам доколко ще издържат но постоянните високи концентрации на отработени автомобилни газове, които несъмнено ги има над Кръговото... ::) Там всяка тревичка, храст и дърво би трябвало да са особено жизнени и устойчиви на вредности, за да изкарат дълго време, без да пожълтеят и увяхнат, струва ми се... Така че сигурно не всичко може да стане, както се харесва на очите ни - трябва и да е трайно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 13, 2007, 11:39:49
един въпрос с повишена трудност:щом искате да има паметник на някой велик българин, а не нещо различно от човек, на къде трябва да е обърнат паметника за да не се чувства обиден някой от шофьорите идващ от определено платно  ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 13, 2007, 12:26:09
Росене, новият пешеходен надлез в Младост си има по един хидравличен асансьор от двете страни, но дори и без доколкото видях няма стълби изобщо, има само наклони. И покрай другото целият е покрит и като минах отдолу забелязах в дъжда разни пичове горе дето гледат през стъклото задръстванията отдолу, беше забавно. Цялото съоръжение си е доста красиво и модерно в интерес на истината и бих искал да видя такива и в Русе. Освен това очевидно не е извън възможностите на русенската община, доколкото разбирам, с 1 милион евро можем да направим поне 3-4 такива...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 13, 2007, 02:07:44
явно говорим за ралични неща. това което даваха по ТВ беше изцяло стъпала, не мисля че беше покрито и нямаше никакви помощни съоръжения. сега, аз не съм в софия и няма как да знам дали е така, но казвам какво видях. репортажът беше точно за това, не толкова за новото съоръжение, колкото че не е фукционално, който е гледал репортажът ще потвърди. а ако ти наживо си видял нещо различно, или вече е оборудвано онова, или е нещо друго


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 14, 2007, 12:23:21
(http://zagrada.bg/showimg.php?filename=mx238_373480.jpg)

Това е пасарелката в София, ден преди да я пуснат. В дъното се вижда единият асансьор. Не е зле, като за квартален булевард е готино. Същото може да се монтира по бул. Липник и Скобелев, за да не се накъсва трафика с пешеходци, по Съединение, както и на международното. Не ви ли харесва?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: deepkeeper в септември 14, 2007, 01:32:45
Като хамстери в тръбичка. А и как си представяте общинския бюджет да покрие разходите по такова строителство.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 14, 2007, 03:09:31
Доколкото знам е излязло към 300-400 хиляди лева. Нашата община е с излишък от над 10 милиона лева тази година. Не е толкова трудно според мен..

БатБойко мисли да монтира още 12 такива догодина...за град като Русе само 5-6 ще решат доста проблеми..вместо да се правят огради, които се трошат и прескачат, пък и изглеждат грозно..


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в септември 14, 2007, 03:47:04
И ти смяташ ли, че ако има надлез, но няма огради, някой ще ползва надлеза? Нали разстоянието за преминаване, ще се удължи с "цели" 20-30 метра. Според мен трябва да има огради и то на доста повече улици, докато се научат хората на ред и безопасност.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 14, 2007, 09:23:15
абе като цяло и аз повече възприемам подлезите но това изглежда мн модерно и футуристично, и определено не е това от което се оплакваха по ТВ. харесва ми!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: daniels в септември 18, 2007, 03:41:38
Колко е съвършенно - кръговото кръстовище може да се види всеки ден сутрин около 8 часа и следобед между 16-18 часа . Фактите говорят сами .


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в юли 11, 2008, 10:44:40
 Май и кръговото ще отеснее сега с тези молове.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SW2FL в юли 12, 2008, 02:20:25
уф :) то в момента е тясно ... :(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: спиро в май 14, 2009, 10:31:34
Смятате ли, че полянката на кръговото може да се облагороди по някакъв начин?

1. Да сложим хубав паметник на някой велик българин за предпочитане свързан с града ( не е задължително да е огромен, но да е от поне монументален)
2. Да се залеси по сериозно и да се сложат няколко алеи.
3. Площад като тези по Европа, на който да има някакъв красив фонтан и качествен паваж и архитектура.
4. Нещо друго?

И се чудя дали не трябва да се направи цялата зона по безопасна за пешеходците, защото е МНОГО трудно да се пресича в тази част да не кажа направо и опасно.  На мен лично ми е страшно трудно да пресичам спокойно от паметника Леnин до Бриколажа или пак от паметника до полицията.

Какво  Ви е мнението?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в май 14, 2009, 10:34:36
Според мен пък точно там е идеалното място за голям паметник.Да не е като на свободата, ама да е като този пред народното събрание в София, ма как ми изскочи от ума.И наистина трябва да има алеи.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mladen201 в май 14, 2009, 10:35:37
Това за шадраванчето ми харесва  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в май 14, 2009, 10:59:12
Подлез.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SW2FL в май 14, 2009, 11:11:39
Нещото което трябва да се направи, според мен, не трябва да е свързано с посещение на хора. даже трябва да е забранено за доближаване! влизането в кръга на пешеходците е най безумната им постъпка, пак според мен. Там колите винаги излизат засилени, завивайки наляво, в смисъл без никаква видимост на 3 метра напред.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в май 14, 2009, 11:12:24
http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t171/ (http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t171/)

Просто за сведение какво сме коментирали преди година и половина по въпроса за кръговото ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: iv4ooo в май 14, 2009, 11:12:43
да се направи голям шадраван  по голям от тоя на центъра :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SW2FL в май 14, 2009, 11:16:03
Слях двете теми защото, се покриват с отместване във времето от около година :)


Титла: паметника на св Георги
Публикувано от: ilko в май 14, 2009, 11:59:09
Кво толкоз умувате за кръговото!!! Там е една от връзките за бъдещите сляти вело и пешеходни алеи чрез подлези .Града трябва да има непрекъсваеми зелени ,,магистрали,, във всички посоки .Искаха да правят там паметник на свети Георги византиеца . По добре на Васил Левски или на бългаски владетел да е ! С тез религиозни напъни,превръщат много хора във върли атеисти !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в май 15, 2009, 12:25:40
Кръговото трябва да бъде отворено за пешеходци, защото отворят ли един ден дай боже Grand Plaza там ще стане пълна лудница.А иначе аз съм и за голям шадраван.Ще изглежда много европейски  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Митака в май 15, 2009, 12:36:33
Не знам дали технически е възможно и колко би струвало кръговото да се направи под земята, а надземното пространство да стане нещо като парк или площад. По този начин автомобилите ще се движат под земята, а пешеходците на мястото на сегашното кръгово. По този начин изобщо няма да има конфликт м/у пешеходци и автомобили.
По скоро клони към научна фантастика. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: спиро в май 15, 2009, 12:49:50
Ами нали има нещо такова в България - под НДКА в София :D. Но е много добра идея. И от горе ще бъде страхотен площад, който ще се слее с този пред залата.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в май 15, 2009, 01:31:40
Според мен пък точно там е идеалното място за голям паметник.Да не е като на свободата, ама да е като този пред народното събрание в София, ма как ми изскочи от ума.

Говориш за паметника на Цар Александър II Освободител пред сградата на Парламента...

(http://mac-istinata.hit.bg/places/car_osvoboditel.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Кристин в май 15, 2009, 11:18:15
Не знам дали технически е възможно и колко би струвало кръговото да се направи под земята, а надземното пространство да стане нещо като парк или площад. По този начин автомобилите ще се движат под земята, а пешеходците на мястото на сегашното кръгово. По този начин изобщо няма да има конфликт м/у пешеходци и автомобили.
По скоро клони към научна фантастика. :)

Защо да е научна фантастика? Как в другите държави можи, и при нас е възможно. Стига да има някой далновиден чиновник, от който да зависи това... някой общинар или нещо от сорта...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в май 15, 2009, 12:00:39
Ами нали има нещо такова в България - под НДКА в София :D.

Не е същото - под НДК минава само 1 път, а в нашия случай си е истинско класическо четирилъчово кръстовище. Изцяло подземно кръстовище в БГ не се сещам да има някъде. :-[


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: deian в май 15, 2009, 01:02:27
Освен, че е четирилъчово, ами във всеки от четирите лъча има по две посоки. Реално 8 пътни платна. А във всяко от тях пък по колко ленти има...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mladen201 в май 15, 2009, 01:43:19
мен ще ми е хубаво ако има шадраванче и като направят мола ще стане много красиво  :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: kleopatra_jr в май 15, 2009, 02:02:18
И аз приветствам идеята за голям шадраван  ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в май 15, 2009, 04:54:40
Аз винаги съм си го представял с огромен фонтан по средата като този:
P.S. Особенно вечер е страхотен!!!!! ;)Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в май 15, 2009, 08:45:04
А бе то хубаво голям фонтан, ама да е в парк, градина или нещо такова. А когато около него минават половината коли на Русе и духне якият русенски вятър, представяш ли си какво ще стане наоколо? Безплатна автомивка, окъпани пешеходци и люти псувни и в колите, и по тротоарите... >:D

А иначе не е излишно да се напомни, особено за по-младите форумци, че в земята под кръговото така си и останаха погребани пилотите на започнатия при кмета Тасев (или преди него, не помня точно) строеж на подлез с магазини, за който май демократичните пари не стигнаха. Кръглата яма стоя няколко години, събира вода от дъждовете, даде подслон на няколко поколения жаби, които романтично квакаха насред града - и после дойде решителният Калчев и за няколко дни реши въпроса, като засипа изкопа с пръст и отгоре бидоха посадени дръвчета. Обаче дебелите и дълбоко забити пилоти са си там долу, и току-виж някой ден изкопаят пръстта над тях и довършат този почнат във време на промени и беднотия строеж...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: dunav_rousse в май 15, 2009, 09:29:13
Принципно изградането на подлез си е доста скъпо начинание, особено на толкова мащабен и сложен подлез какъвто би бил този под кръговото. Като се замислиш то няма къде да излиза от четирите страни на кръговото тоя подлез, може би само от към Оборище има място.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в май 15, 2009, 10:30:34
Че защо? Когато почнаха да го строят навремето, северозападният вход беше в двора на Полицията, близо до тротоара на Цар Освободител. За югозападния си го казал сам - някъде из градинката към Оборище. Североизточният е нормално и логично да бъде пред Плазата - някъде около мястото на бившия паметник на Ленин. За югоизточния е малко тесничко, наистина, обаче там около сградите на ъгъла между Царя и Липник все пак като че ли има мяско за един вход на подлез, все пак... Но ние се размечтахме. Най-вероятно това няма да го бъде, а жалко... >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ilko в май 20, 2009, 09:04:10
На кръговото си представям ,нещо като чинията от Бузлуджа .С ленти/ескаватори които да транспортират пешеходците бързо между различните сгради/магазини/полиция по ъглите на кръстовището . Чинията естествено като затворената тв кула ,ще има и възможност за панорамно барче ! Главното предназначение е опазването здравето и живота на пешеходците . Второстепенно би имало там диспечерски пункт на ЕГЕД и общинска туристическа информация . ЕГЕД заради центъра на тяхния транспорт и тур информация заради залата,стадиона,мола,хотела,супермагазините ! За все още непредалите се ,ще снимам такъв луксозен ,,улук,, над булевард свързващ 2 мола !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: CaMaRo в май 20, 2009, 09:20:30
Добра идея.Лично ще го направя когато сната милиардер  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в май 20, 2009, 09:26:13
За мен кръговото трябва да си стане част от центъра, като направят залата и поразвият района там ще стане направо идеално.Не че сега не е развит, но може и повече.Ако направят и бул.Родина и ублагородят района ще стане супер


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: CaMaRo в май 20, 2009, 10:57:02
След 2-3 години може и да стане супер  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Hamann в юни 16, 2009, 10:28:03
Като за начало да приберат кучетата от там понякога се събират десетина.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в юни 16, 2009, 10:45:53
Абсолютно си прав!!! Тея шибани псета се събират всяка вечер цяла глутница. Случвало ми се е да ме гонят като съм минавал от там с колело. Голяма гадост са. Също като съм се прибирал вечер късно са ме лаели както си пресичам при ел. билборда. Особено са агресивни. Тая безнаказаност точно пред полицията ме навежда на едно олицетворение....


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в юни 16, 2009, 11:32:39
Повикайте Отровителя...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в юни 16, 2009, 11:36:19
Тва звучи малко като герой на Марвъл  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Кристин в юни 17, 2009, 08:43:45
Той сам ще дойде.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в юни 17, 2009, 12:51:05
Бъдещето на кръговото минава през затваряне житейския кръговрат на няколко псета...
Терминът е "Кръг-оооо-зор!"
 ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ilko в юли 08, 2009, 08:24:44
Авто и жп гари с молове в тях ,свързани с надлези . Отделно под земята минават влакове


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в януари 22, 2010, 09:47:48
Всъщност общината има ли някакви конкретни идеи или проекти за решаване на проблема с пресичането на пешеходци през кръговото? Май и приказки няма по въпроса, защо ли? Жалко, че от комунизма не е останал пукнат подлез точно където най-трябва в момента. Наистина не завиждам на хората/или техните деца/, които ежедневно трябва да преминават от там. Според мен това е проблем, който може да се издигне малко по-нагоре в приоритетите на Общината.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: deian в януари 22, 2010, 10:01:59
Ами то самото кръгово не е необходимо да се пресича. Трябва да си се намразил, за да го правиш. От всяка страна по изходящите и входящите артерии има пешеходни пътеки. Вярно, не са най-прекия път, но трябва да се свикне, че не винаги може да се мине напряко през полянката.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в януари 22, 2010, 10:18:44
Аз тях имах предвид. Особено платното на излизане от кръговото винаги е конфликтно между пешеходците и колите. Дори и на влизане в кръговото пак е изнервящо - напиращи да тръгнат спрели коли, пресичащи пешеходци, тролейбуси в най дясна, лудница с една дума


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SW2FL в ноември 17, 2010, 01:30:50
Нещо ново за кръговото:

Възкресяват проекта за подлез на Кръговото

Изграденият преди години подлез под Кръговото движение, който никога не е работил, има шанс най-сетне да бъде завършен, съобщи кмета Божидар Йотов. Русе има шанс да получи 12 милиона евро, ако защити проект пред Европейския фонд за регионално развитие.

Това е от "Бряг"

Проблема е, че пак някой е писал глупости ... В същност, подлеза никога не е бил "изграден", просто беше ИЗКОПАН :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: martin1991m в ноември 17, 2010, 05:26:44
е дано да проработи,а тоя подлез къде се намира - даже не знаех,че има такъв  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 17, 2010, 05:52:20
Нещо ново за кръговото:

Възкресяват проекта за подлез на Кръговото

Изграденият преди години подлез под Кръговото движение, който никога не е работил, има шанс най-сетне да бъде завършен, съобщи кмета Божидар Йотов. Русе има шанс да получи 12 милиона евро, ако защити проект пред Европейския фонд за регионално развитие.

Това е от "Бряг"

Проблема е, че пак някой е писал глупости ... В същност, поглеза никога не е бил "изграден", просто беше ИЗКОПАН :)
Идеята не е никак лоша. Всъщност в Русе на много малко места реално има нужда от подлези и Кръговото е едно от тях. Дано да стане.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: jorda в ноември 17, 2010, 09:55:20
е дано да проработи,а тоя подлез къде се намира - даже не знаех,че има такъв  :D
Няма как и да знаеш. Малко след като си се родил запълниха дупката на кръговото.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в ноември 17, 2010, 09:57:35
Когато са го копали пак ли идеята е била за подлез или за първия лъч на метрото от кулата до центъра?  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 18, 2010, 08:44:08
След изграждането на комплекса Спортна зала-Мол-Хотел на кръговото (макар че не е ясно дали и кога ще ги има всичките тези обекти) това място става важна атрактивна част от града и е съвсем подходящо там да има подлез, но не просто като място за минаване под улицата, а като комплекс от търговски и развлекателни обекти. Такива в София има няколко още от времето на соца (с магазини, дискотеки и т. н.) и си функционират съвсем добре. Вярно, че в Русе първият такъв опит на практика се провали (имам предвид подлеза пред гарата), но там просто е транзитна зона и трудно можеше да привлече постоянни клиенти за някаква дейност. Докато тук става дума за центъра на града, и то до един бъдещ обект с голяма посещаемост. Определено може и трябва да стане реалност.

Колкото до това, дали подлезът е бил изграден или само изкопан - истината е някъде по средата, но по-близо до "изкопан". Все пак в основата на изкопа бяха пробити вертикални отвори и изляни железобетонни пилоти с височина около 15-20 метра и диаметър поне 50 см, които са основата, на която ще легне цялото съоръжение. Тези пилоти още са там, под земята, така че ако се разкопае, ще могат да се използват отново, както и основите на спортната зала станаха начало на новото й строителство.

Ха дано!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 20, 2010, 12:46:07
Аз не съм привърженик на завирането на хората в подлези, освен ако не става въпрос за някакъв голям комплекс. По-добре е да се натиква автомобилното движение под земята. Само дето е много по-скъпо  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в май 29, 2012, 03:12:46
Подновявам темата с ново предложение за оформянето на кръговото, което се надявам отново да възроди дискусията, и даването на нови предложения. Нямаме ли някой който е от общината да се включи във форума? 8)

Предложението е доста известно, и любимо място на доста хора, като е комбинирана зеленина с малки фонтани (но доста ефектни), както и с монумент в средата. Мястото е Columbus Circle и се намира в Ню Йорк, като монумента е на Христофор Колумб. В нашият случай монумента би трябвало да е на хан Аспарух, мисля, че и мястото е доста подходящо за такава статуя, както и ще се впише в обстановката много добре.

(http://luxuryrentalsmanhattan.com/sites/default/files/images/NYC_Landmark_Columbus_Circle_view.jpg)

(http://andrewprokos.com/d/view-of-columbus-circle-1?g2_itemId=8084)

(http://ic2.pbase.com/g4/58/56358/2/63253887.zLCKiyoi.jpg)

(http://landscapeurbanism.com/wp-content/uploads/2011/08/Columbus-Circle_02.jpg)Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в май 29, 2012, 07:31:54
Ех, Flying spur, за момент чак се размечтах така да изглежда и нашето кръгово, но май не е реалистично.  :(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в май 29, 2012, 08:04:57
Ех, Flying spur, за момент чак се размечтах така да изглежда и нашето кръгово, но май не е реалистично.  :(

Изпълнението му няма да струва толкова много пари, пък и може да се кандидатства по европейска програма за осъществяването му. По груби сметки осъществяването му трябва да отнеме около 1 млн., което не е толкова много ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в май 29, 2012, 10:45:34
Знам го тва, намира се в единия ъгъл на Central park ако не се лъжа, наскоро имаше филм, кръстен на площада.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в май 29, 2012, 10:58:20
Знам го тва, намира се в единия ъгъл на Central park ако не се лъжа, наскоро имаше филм, кръстен на площада.

Точно така!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в май 30, 2012, 12:13:29
Изпълнението му няма да струва толкова много пари, пък и може да се кандидатства по европейска програма за осъществяването му. По груби сметки осъществяването му трябва да отнеме около 1 млн., което не е толкова много ;)
ОК, продължаваме да мечтаем! :D
Обаче, както се казва в един стар виц: "Дано, ама надали!", по ред причини. Дано не съм прав.
В едно отношение Илко много ме радва - има размах. Размах трябва, пък после нещата започват да се случват. А ако нашето "Кръгово" заприлича поне на 50% на онова в Ню Йорк - ще съм невероятно щастлив!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в май 30, 2012, 09:45:19
А ако нашето "Кръгово" заприлича поне на 50% на онова в Ню Йорк - ще съм невероятно щастлив!

Е, айде да не бъдем такива минималисти, онова вече е направено, нашето Кръгово трябва да е ПО-ХУБАВО от този съркъл. Най-малкото е два пъти по-голямо.  :P
Нашето трябва да е по-зелено, тоя съркъл ми е много бетониран, но той е до парк все пак.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в май 30, 2012, 02:53:58
Това кръгче на снимките е красиво, но не е за нас. Нашето кръгово е по-голямо, а мисля и доста по натоварено (съдя по маркировката от снимките). Тези пешеходни пътеки при нас ще са безумни. За въздуха дали става за дишане там мисля не се нуждае от коментар  8)
Както винаги съм твърдял, на нас по-скоро ни трябва пътен възел, пък бил той и частичен.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в май 30, 2012, 05:52:21
За големината съм съгласен, но че е по-малко натоварено не съм съгласен, намира се в центъра на Манхатън. По отношение на пешеходните пътеки, в САЩ просто спират на пешеходците, не че няма трафик и хората си минават без проблеми.

Това е само идея как би могло да изглежда нашето кръгово, като не съм казал да бъде копирано едно към едно с това кръгово. Биха могли да се вземат идеи от него, както и от други такива, като се съчетаят най-добрите от тях при евентулно обмисляне на някакъв проект за бъдещото на кръговото, което не е известно дали някога ще се случи.  


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в май 30, 2012, 07:07:48
Като цяло зелената ивица по средата на царя си има нужда от сериоооозен ремонт. Това може да стане едно мини-паркче по протежението на целия булевард и би било страшно оживено място. В това нещо може да се вкара и освежаването на кръговото, с нещо по-мащабно като конструкция (паметник, шадраван), за което може би ще трябват и общински средства. Идеи бол, ама като няма кой да ги реализира... един граждански инициативен комитет (със забележката, че става дума за хора, които наистина милеят за града и разбират поне малко) да застане на кметския пост не само тук, но и във всички градове иии градовете ни щяха да са много нагоре... Разбира се всичко това е доста невъзможно..  ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в август 27, 2012, 05:11:47
Кръгово движение в Барселона:

(https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-snc7/431080_378697425537555_1898706029_n.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в септември 21, 2012, 05:24:54
Ето го варианта за нашето кръгово:

(https://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/44229_414676928595372_1661521144_n.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 21, 2012, 08:29:39
Това е чудничко  ;D  Пешеходците не се завират в гадни подлези.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в септември 21, 2012, 11:14:24
Подобно изпълнение може да е само азиатско хрумване. Тоя човешки мравуняк, никъде го няма.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в септември 21, 2012, 11:25:24
Тоя човешки мравуняк се създава. Създава се като се привличат хората към нещо, което им представлява удоволствие (бъдещата спортна арена, мол, кино, стадион) или просто някоя институция (полицията, техникума по строителство), място за ежедневни продоволствени нужди (Praktiker, Mr. Bricolage, Kaufland, Ялта). И в момента потокът от хора е достатъчно голям, а камо ли след като се завърши района. Лично аз съм оптимист за спортната зала и хотела. Останалото може и да се забави разбира се. Целия проект му давам срок 2020г, а залата ще е готова до 2014г (в най-лошия случай). Иначе конкретно темата за кръговото може би е редно да се помести в раздела с мечтите. Облагородяването едва ли ще го видим скоро.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 21, 2012, 11:34:57
Нямаше ли да го финансират по онази програма за транспорта?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в септември 21, 2012, 11:44:41
Финансира се подлеза и разширяването на пътя. Тъй като няма подробна информация и рендъри за това как ще изглежда, мисля че единственото облагородяване, което ще видим е новите бордюри на по-тесния кръг.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 22, 2012, 12:32:58
Аааа, аз се уплаших че и това няма да се случи...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в септември 22, 2012, 12:51:58
...мисля че единственото облагородяване, което ще видим е новите бордюри на по-тесния кръг.
И аз така мисля, дано да греша! :)

П.П. Flying spur, къде е това?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в септември 22, 2012, 07:00:39
Намира се в Пудонг (Шанхай), Китай. Ето още няколко снимки на въпросното кръгово:

(http://thesantosrepublic.com/multimedia/photogallery/2012/05/Pudong-China.jpg)

(http://3.bp.blogspot.com/_CBdwgjuTqRc/TLiwGhCaoxI/AAAAAAAABIc/gNgbew4Xllc/s1600/Oct+15+2010+China+060.JPG)Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Valentin_K в декември 11, 2012, 11:50:58
Ще правят ново Кръгово до сградата на полицията в Русе с пешеходен подлез под него (http://www.dunavmost.com/news-ruse/item/462-shte-praviat-novo-kragovo-do-sgradata-na-politciiata-v-ruse-s-peshehoden-podlez-pod-nego)
11 Декември 2012

(http://www.dunavmost.com/media/k2/items/cache/1a9baee2108527eeffc063ebca11f242_XL.jpg)

Ново Кръгово до сградата на полицията в Русе с пешеходен подлез под него ще бъде изградено на мястото на сегашното. Това ще е част от мащабния проект за модерен градски транспорт на стойност 29 млн. лева. Пред журналисти екипът от общинари, който ще ръководи всички дейности, набелязал стъпките по реализацията, които ще се случват през следващите три години.

По думите на зам.-кмета Димитър Наков, Кръговото, което съществува в момента, било временно решение на проблемите с транспорта. "Новото ще се стесни във вътрешността и ще е с параметрите на едно истинско Кръгово движение", уточнява Наков. Той допълва, че подлезът ще има 6 изхода, но администрацията не е възприела отдолу да има магазини. "Може да се поддържа и без тях. Ще изградим достъпна градска среда за майки с колички, за инвалиди, а и при новия усилен трафик, какъвто предвиждаме, няма да има възможност да се пресича както в момента", коментира Наков.

По проекта се предвижда да бъде изградена и бус лента по "Цар Освободител". Тя щяла да е "защитена" от паркирани коли като в София - с камери. "Ако се движиш по нея - получаваш честитка. Проблемите в това отношение ще се решават със строг контрол", казва Наков. По думите му камерите, които ще следят действията на шофьорите, ще са разположени на 15 възлови кръстовища в града. Всичко това трябва да е факт до средата на 2015 година, когато приключва и проектът за модерен градски транспорт на Русе.

Нова бус лента по бул. "Цар Освободител" ще бъде "застрахована" от безпардонни шофьори с камери; Трима зам.-кметове - Свилен Иванов, Димитър Наков и Страхил Карапчански са част от екипа на проекта за модерен градски транспорт


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 25, 2014, 12:37:42
Започва строежа на подлез с 6 изхода под Кръговото до Полицията в Русе
http://www.dunavmost.bg/Ruse/News/11032-zapochva-stroezha-na-podlez-s-6-izhoda-pod-kragovoto-do-politsiyata-v-ruse?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com (http://www.dunavmost.bg/Ruse/News/11032-zapochva-stroezha-na-podlez-s-6-izhoda-pod-kragovoto-do-politsiyata-v-ruse?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в ноември 28, 2014, 03:03:01
https://www.facebook.com/home.php# (https://www.facebook.com/home.php#)!/ruse.photo.news/photos/pcb.942986135729088/942985919062443/?type=1&theater

изглежда много добре  (копирайте целия линк и го заредете)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2014, 09:34:24
Да, има съвременен и функционален вид (ако на практика се получи същото, де...). Все пак обаче не виждам потвърждение на думите на зам.-кмета от горния постинг на Русенец: "Новото ще се стесни във вътрешността", тоест вътрешният му диаметър ще е по-малък и евентуално платното ще бъде с три ленти вместо сегашните две. Само че и на рендера са две... ??? Но и без да съм шофьор, оценявам предвидената възможност за десен завой без чакане - нещо като локална лента, която не участва в кръговото движение.

Освен това, щом са решили пешеходната част да не е подземна в точния смисъл на думата, а открита (което си има и плюсове, и минуси), това означава унищожаване на цялата сега съществуваща в централния кръг дървесна и храстова растителност. А показаните на рендера дървета, засадени на по-ниското ниво (пешеходното), ще има доста да ги чакаме, докато достигнат показаните там размери. Но - ще поживеем, ще видим...

Не ми изглеждат много уместни и тези пейки по стъпалата, водещи към подлеза, но може и да не съм прав.

Интересна идея са пътечките за детски колички, които пресичат стъпалата косо, за да не се получи спускането твърде стръмно и неудобно.

Входовете са шест - по един на всеки ъгъл, образуван от пресичането на булевардите Скобелев/Липник с Цар Оосвободител, и още два на пешеходната алея между платната на Царя.

Велоалеите са оцветени в розово.

(За по-лесно разглеждане съм приложил към постинга си въпросния рендер от горното мнение на evgeni.)

Edit: Добавям още рендери от Фейса, които дават по-добра представа за проекта. Първата картинка - Кръговото, е с гледна точка от югоизток, откъм страната на Мосю Бриколаж (диагонално насреща е полицията.) Втората картинка - Кръговото1, е поглед откъм зала Арена Русе; може да даде представа как ще изглежда настилката на площадката пред залата. Картинката Кръговото2 пък изглежда е умишлено опростена, за да се видят по-ясно посоките на движение и връзките в пешеходната част.

Един допълнителен рендер от Dunavmost.bg. Картинката Кръговото4 показва нещата откъм алеята между платната на Царя, по-точно южната страна, защото горе вдясно се вижда Арена Русе.

Коментарите към снимките са разнообразни - повечето изразяват задоволство от дългоочакваното преустройство (понякога с лек скептицизъм относно скорошното му осъществяване), други коментират плюсовете и минусите му, а трети (неизбежно!) дъвчат въпроса за герберските фирми, които ще прилапат парите за обекта... :o


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 28, 2014, 10:53:36
Явно се брои  за трета частичната лента за десен завой.
То някога кръговото имаше по три ленти на места, после разчертаха две, а от доста време насам вече няма маркировка. Шофьорите разчитат на собствената си интерпретация.

Чудесно е, че това няма да е подлез от типа, който познаваме. Картинките са хубави, само дето са чисто илюстративни.
Дърветата е ясно, че на екрана на монитора растат доста бързо, но няма как, ще има жертви.
Не е ясно как се появяват бус лентите, защото реално от кръга излиза поток в една лента. Споменато е разместване на спирки.
Виждам, че е има вело алея, която даже си има и кръстовище  :)
Трябва да се предвиди някакво обезопасяване, за да няма "паркирали" автомобили долу в площадчето.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2014, 11:01:26
Хе-хе, същото предполага и един коментиращ във Фейса (давам коментара му в оригинален вид без редакция):

eeee togava sastezatelite shte slizat dolo derektno :D

Дано пък такива случаи да няма или да са много малко, но като зная колко пъти на излизане от кръговото движение неопитни шофьори или пък джигити отнасяха мантинелата - замислям се...

По-нататък поствам текста на съобщението в Dunavmost.bg, където има и някои интересни факти относно проекта и града като цяло.

Реконструкцията е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе“ и по думите на зам.-кмета Димитър Наков, който представи техническите подробности по него, трябва да завърши до края на 2015 г. „Надявам се, че зрителите на концерта на „Lord of the Dance“ в началото на октомври ще имат възможност да преминат през новия подлез“, каза Наков при представянето на графика.

„Русе е чудесен пример за това, как чрез много труд и инициативност местната власт може за преобрази един град“, каза зам.-министър Николова. По думите й, с 12-те си проекта по Оперативна програма „Регионално развитие“ и с 45-те проекта по линия на трансграничното сътрудничество, осъществявани с румънски партньори, Русе е един от най-активните градове в това отношение в страната.

Реализацията на проекта ще спомогне за подобряване на организацията на движение в района на най-натовареното в града кръстовище. За първи път в Русе ще бъдат изградени бус-ленти, както и светофари с пропускане на обществения транспорт.


http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/11181-eto-kak-shte-izglezhda-badeshtoto-kragovo-dvizhenie-v-ruse# (http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/11181-eto-kak-shte-izglezhda-badeshtoto-kragovo-dvizhenie-v-ruse#)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 29, 2014, 10:04:47
Ето и още един материал за началото на строителството, който частично повтаря дотук постнатите във форума, но дава и допълнителна информация към тях.

Започна ремонтът на кръгово кръстовище
28 ноември 2014

С тържествен водосвет и първа копка в петък започна реконструкцията на кръговото кръстовище между булевардите „Липник“ и Цар Освободител“.


Началото на дейностите даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, лисвайки менче вода „за спорна работа“ на строителите, предаде Ruse-news.com.

На церемонията присъстваха още кметът Пламен Стоилов с екипа си, Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка в България, журналисти, граждани.

Реконструкцията е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе“. Той включва ремонт на кръговото до полицията и изграждане на подлез със шест изхода, пет от които с асансьори за хора с увреждания и майки с колички, изграждане на бус-ленти и светофари с пропускане на обществения транспорт.

Няма да има търговски части в кръговата част, както беше в стария проект, мнението на урбанистите е, че то трябва да се превърне в „място за срещи и прекарване на свободното време“.

Зам.-кметът Димитър Наков представи представи техническите подробности по проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2015 г.

„Надявам се, че зрителите на концерта на „Lord of the Dance“ в началото на октомври ще имат възможност да преминат през новия подлез“, каза Наков при представянето на графика.

По думите му на отделни етапи от строителството ще бъдат стеснявани участъци от пътя, но до затваряне на трафика няма да се стига.

Въпреки временните неудобства, той е оптимист за завършването на проекта до пролетта на 2015 година.

Одобреният по Оперативна програма „Регионално развитие“ проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=17915830 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=17915830)


Още малко цитати от изказванията при откриването, публикувани в сайта на Darik News:

Пламен Стоилов: Днес официално започваме работа по поредния компонент от един мащабен за гр. Русе проект. С него целим ефективното и устойчиво подобряване на качеството на услугата градски транспорт на територията на града. В своята завършеност проектът „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе” ще осигури по-добър достъп на гражданите до обществения транспорт, ще повиши капацитета му и ще пести време за пътуване, ще приложи гъвкава система за таксуване на пътниците, ще подобри трафика и условията за безопасното придвижване на пешеходците и на велосипедистите чрез изграждане на велоалеи. В обобщение, очакваме нашият град да се развие технологически и да разгърне своя потенциал за жителите си, превръщайки се в модерен, сигурен и спокоен европейски град.

Деница Николова: Определено ме радва доброто партньорство, което забелязвам тук, между Община Русе, местния бизнес и държавната власт. Приоритет в стратегията ни е всеки областен град да получи такъв нов облик, благодарение на интегрирани инвестиции. Това не само ще подобри начина на живот, но и ще изгради инфраструктура, привлекателна за нови инвеститори и развитие на туризма.

Инфо за проекта: „Бул. „Цар Освободител” е най-натоварената пътна артерия в град Русе с най-ниска скорост на движение на обществения градски транспорт. Трасето на булеварда свързва голяма част от градските райони, осигурява и достъп до републиканската пътна мрежа.

Булевардът поема 74% от пътниците на градския транспорт, за който няма отделна „бус” лента и паркирането по протежение на булеварда не е добре регулирано. Големият пътникопоток, както и пресичането на булеварда с други натоварени улици, включително с пешеходната улица на града, са предпоставка за висока честота на пътно-транспортните произшествия. Всички тези фактори ни помогнаха да осъществим планираните промени. Те са важна част за подобряването на транспортната мрежа в Русе и съответно за по-удобния и динамичен начин на живот на жителите на града”, коментира проекта Димитър Наков.

Ремонтните дейности ще бъдат обособени на няколко етапа:

подобряване организацията на движението по протежението на бул. „Цар Освободител” -подобрение на уличната маркировка и подновяване на пътните знаци; изграждане на бус лента за градския транспорт в участъка от бул. „Съединение” до бул. „Христо Ботев”, a в участъка от ул. „Александровска” до бул. „Съединение” - профил с лента за паркиране; реконструкция на кръговото кръстовище с бул. „Липник” и промяна на настоящото разположение на спирките на градския транспорт, с цел по-удобно прекачване на пътниците; доизграждане на пешеходен подлез под кръговото кръстовище за улесняване на достъпа до спирките и осигуряване на безопасност за пешеходците и пътниците при прекачване.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1364658 (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1364658)

Сред коментарите в този сайт обаче преобладават рязко отрицателните мнения (включително и от специалист в бранша), а одобрителните са като глас в пустиня...

Също много негативизъм, гневен при това, има в коментарите в русенската секция на topnovini.bg. При това далеч не всички изглеждат безоснователни. Струва си да се прегледат, за да се видят нещата и в по-друга светлина...

http://ruse.topnovini.bg/node/556916 (http://ruse.topnovini.bg/node/556916)

Накрая давам и линк, от който може да се изтегли MP3-ка с изказването на зам.-кмета Димитър Наков на пресконференцията, предшестваща първата копка на обекта. Не мога да приложа файла към постинга, защото е почти 10MB при ограничение за приложени файлове до 5MB.

http://www.ruseinfo.net/news/video/nakovkopka.mp3 (http://www.ruseinfo.net/news/video/nakovkopka.mp3)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 01, 2014, 12:31:30
Една статия във вестник "Бряг" ме замисли. Дали всъщност лентата за директен изход в дясно не е само за градският транспорт  ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в декември 01, 2014, 09:21:40
Рендерите на проекта изглеждат добре, но мен лично ме интересува как ли ще е решен проблема с отводняването и дали при един по голям дъжд няма да се заформи 'езеро' подобно на това което се случва при Практикер, при Христо Ботев след мелницата или на Тулча до хлебозавода.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в декември 01, 2014, 12:37:46
Предполагам, че няма начин да не е предвидена отводнителна система при открит подлез, а вече доколко добре е планирана и изпълнена, времето ще покаже.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в декември 01, 2014, 08:46:18
Като стана въпрос за 'планиране', колко от колегите са забелязали сравнително скорошното разкопаване на Липник с цел заустване на канализационната система на спорната зала.
За мен бе изумление, как в началото на този 30 годишен строеж не е била изградена  канализацията на едно толкова голямо съоръжение, та трябва при почти готова сграда да се прави заустване.
Та в този ред на мисли, ме обзема странно усещане за 'планираната' канализация на този открит подлез ... при все че съм непоправим оптимист.    :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 01, 2014, 11:02:59
То май на всяка нова сграда свързването към ВиК става към края на строежа. Има си някакви нормативни изисквания и прием на обекта от дружеството оператор.
Едно е сигурно, там където рязаха асфалта скоро ще хлътне. Стара българска традиция.

Голямо копане ще падне за тая реконструкция. На какви ли неща ще се натъкнат  ???

Що не е достъпен файла за проекта на страницата на общината, това се чудя?
http://www.ruse-bg.eu/bg/pages/402/index.html (http://www.ruse-bg.eu/bg/pages/402/index.html)

Проблема е в моя "телевизор", по-новия браузър отваря документацията.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: RG в декември 04, 2014, 03:48:22
...
Голямо копане ще падне за тая реконструкция. На какви ли неща ще се натъкнат  ???
...


Vesel, ти най-добре знаеш - ще се натъкнат на края на колектора, минаващ под Скобелев   ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 04, 2014, 10:17:30
Vesel проблема най вероятно е при теб. на мен ми се отварят и двата броекта. Направи ми впечатление проекта за волоалеите по цялата Борисова . Дано станат всички проекти. Сега видях и проекта за рехабилитация на парка младежта. Щом парите са усвоени би трябвало да станат нещата .


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 04, 2014, 11:36:26
evgeni, благодаря.

RG, могат да ползват катакомбите за подлез  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 06, 2014, 01:10:31
Попадна ми броят на вестник Утро от 29-30.11.2014, в който има статия за подлеза. Сканирах я и я поствам тук, защото освен досега известните факти за обекта, публикувани във форума, съдържа и друга интересна информация - за етапите на строежа и други. Прави впечатление следното: "От страна на Спортната зала и от страната на градинката на бл."Бозвели" (в статията погрешно е написано бул."Бозвели") ще има стъпала, които досега не са изграждани на Балканския полуостров. Уникалните стъпала са с пътека за детски и инвалидни колички, подобни има само в Мадрид и Лондон." Е, какво пък, още едно първо място за Русе. :)

Само се питам, когато през зимата тези наклонени подходи със или без стъпала се заснежат и заледят, няма ли преминаването през подлеза да стане твърде трудно, а за стари хора и инвалиди направо невъзможно... ??? Все пак обектът е твърде голям, за да се поддържа през цялото време добре почистен от лед и сняг.

Освен сканираната статия съм приложил към този постинг и един ZIP-архив (Кръговото.zip), съдържащ вече публикуваните от мен рендери на завършения подлез плюс още два от други гледни точки. Разликата е, че този път размерът на картинките е доста по-голям и могат да се разгледат по-удобно и с повече подробности. Надявам се, че всеки е наясно как да разархивира ZIP-файл... :) За сваляне на архива кликнете линка към него под постинга и ще получите запитване от браузъра дали желаете отваряне или записване на файла. Изберете запис и го съхранете някъде на компа. \m/


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 07, 2014, 12:54:49
Благодаря за материалите  ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 07, 2014, 05:24:14
Аз също благодаря! :)
Като цяло, изглежда много добре и ако се направи и особено поддържа в този вид ще е една страхотна придобивка на града, включително и в архитектурен план!

Прави впечатление следното: "От страна на Спортната зала и от страната на градинката на бл."Бозвели" (в статията погрешно е написано бул."Бозвели") ще има стъпала, които досега не са изграждани на Балканския полуостров. Уникалните стъпала са с пътека за детски и инвалидни колички, подобни има само в Мадрид и Лондон." Е, какво пък, още едно първо място за Русе. :)

Само се питам, когато през зимата тези наклонени подходи със или без стъпала се заснежат и заледят, няма ли преминаването през подлеза да стане твърде трудно, а за стари хора и инвалиди направо невъзможно... ??? Все пак обектът е твърде голям, за да се поддържа през цялото време добре почистен от лед и сняг.
В допълнение на твоите думи ще кажа само, че в Лондон и Мадрид практически не се задържа сняг и зимите там са доста меки. Докато нашия климат всички си го знаем (въпреки, че напоследък зимите са по-кратки от тия в детството ми, все има доста дълги периоди със сняг и лед). Дано това да се вземе предвид от проектантите, защото и материала е много важен, някои покрития допълнително го правят по-хлъзгаво. А и по принцип, колкото и идеално да се чисти, няма как да се отстрани всичко, особено при поледици. В този смисъл, едни удобни парапети вършат много полезна работа, гледам от рендерите, че са предвидени.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в декември 08, 2014, 09:14:36
Интересна е информацията за етапите на строителство, ама тоя дето я е писал тая статия или не е от Русе или...не знам. Нерде Бозвели и Съединение, нерде Кръговото, както се казва на майчин език  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: RG в декември 08, 2014, 11:16:03
...
Щом парите са усвоени би трябвало да станат нещата .

Там е работата, че не са усвоени. Проектите, които са по оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013" са одобрени, но усвояването на средствата, идващи от ЕС по тях става едва, когато са приключени. Т.е. когато всичко е построено, узаконено и всички съпътстващи бюрократични процедури са минали. Крайният срок по тази оперативна програма е декември 2015г.
А това си е немалък повод за притеснение. Остава само една година, а по някои от обектите (например кръговото) не извършен и един процент от физическото изпълнение.
Най-лошото, което може да се случи, ако сроковете не бъдат спазени е, че парите от ЕС се губят безвъзвратно и всички плащания към фирмите изпълнителки са за сметка на бюджета (в случая с проекта за интегрирана система за градски транспорт говорим за сумата от 26 011 937,93 лева).

Можем само да се надяваме всичко да стане в срок, защото в противен случай....  ще стане това, което се случва с големите пътни и жп проекти по ОП "Транспорт 2007-2013г." , по които догодина вероятно България ще изгуби стотици милиони евро.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 08, 2014, 05:00:11
Миналата седмица работата по обекта не започна, макар да бяха обявени такива намерения. Тази сутрин обаче видях, че работници режат дърветата в централната тревна площ на Кръговото. Тоест - почна се. Е, дай Боже всичко да върви по план, и по живот и здраве през октомври догодина да се поздравим с тази хубава придобивка на града ни! Успех на всички, които имат отношение към изграждането на това уникално за Русе пътно съоръжение! :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 08, 2014, 05:14:33
Интересна е информацията за етапите на строителство, ама тоя дето я е писал тая статия или не е от Русе или...не знам. Нерде Бозвели и Съединение, нерде Кръговото, както се казва на майчин език  :D

Мисля, че в статията тези обекти са използвани просто като ориентири за посока, когато се описва от коя страна на подлеза ще бъде изграден един или друг негов детайл. Ясно е, че русенци добре знаят на какво разстояние от Кръговото се намира и бул. Бозвели (всъщност в статията става дума за градинката при БЛОК Бозвели, но погрешно е написано бул.), и бул. Съединение.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в януари 10, 2015, 02:10:26
Централната тревна площ на Кръговото е вече оградена с метални пана, значи работата продължава и през зимата. Впрочем, прогнозите за тази зима са, че ще бъде доста мека, което ще даде достатъчно възможности за напредване на строителството и за навременно откриване на обекта през октомври, както е планирано.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в януари 17, 2015, 02:44:26
Днес на път за работа видях, че вътре в оградената част на Кръговото вече са навлезли работници и техника и практически е започнало изграждането на подлеза. Вървят изкопни работи, довършва се премахването на декоративната дървесна и храстова растителност, очертават се контурите на бъдещия централен кръг на подлеза. Меката зима определено ще помогне за навременното завършване на обекта, макар в други отношения такива "незимни" климатични условия през зимата да са неблагоприятни. Така или иначе, тези неща не зависят от човешките желания или нежелания... ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в февруари 01, 2015, 06:51:55
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/1614412_433812936795942_4405910662281106991_o.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 06, 2015, 10:14:32
Вятърът събори доста от оградните пана на обекта. Добре, че са нападали навътре.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в юни 10, 2015, 11:09:57
(https://lh3.googleusercontent.com/RKcqhw3RLNfWkk0Ces_F5y2e6s7fRoPmZCVb-3pdQm8=w858-h643-no)

(https://lh3.googleusercontent.com/J0A70fNtctg7zKUhg7J1_w2Bvj0RUNL3I5xkUZ9rGZw=w858-h643-no)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: RG в юни 10, 2015, 03:55:38
Това, което се вижда от снимките за съжаление потвърждава опасенията ми за намаляване на диаметъра на кръговото.
А при едно натоварено кръгово кръстовище (каквото е нашето) по-малкият диаметър означава по-трудно включване в движението...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в юни 10, 2015, 05:02:36
И аз за същото си мисля  :D
Ей сега тъкмо се въртях на едно малко кръгово в Плевен. Гадно е, когато входовете и изходите са прекалено близо. Винаги давам за негативен пример онова извращение в Търново - ПВ "Качица".

Броят на лентите също не изглежда обнадеждаващо на рендерите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в юни 11, 2015, 10:05:29
Вие ли нещо не довиждате или аз съм луд. От тези снимки се вижда че колелото  му се намаля диаметъра което означава че платната ще се увеличат


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: RG в юни 11, 2015, 02:37:40
Платното си е само едно. Вероятно искаш да кажеш, че ще се увеличат лентите в платното, но на рендерите ясно се виждат, че остават три.
Освен това на единия рендер се вижда, че до ъгъла на сградата на РДВР също ще има стълби към подлеза, което автоматично отдалечава платното от сградата, т.е. намалява се и външния диаметър на кръговото.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в октомври 08, 2015, 10:03:21
Снимка на bobsons от тук - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=127406467&postcount=1169 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=127406467&postcount=1169)
Ясно си личи колко е стеснен кръга, и че подходите за подлеза ще са на мястото на настоящото пътно платно. Аз продължавам да смятам, че е неудачно такова значително намаляване на радиуса на кръстовището.

(https://lh3.googleusercontent.com/OXWArpznfHrsBsQ-ZY4n7-R_N2QaZEUrBl3P3J-RU0wPEc445gbNuO54ioxDLcmgZFhgqFBa1sTdyV7KZDAfzFZA22LqpR2UfOzn4dliQaupjMk3wutFjbp2ktO_9lRLAbNRwxT5blQyFC3jt_ZPiBjTXcw9yoV_ETPZw6xlgczbzdDNk_YAz1o0cqXllleqsZ9OFRRWqaChWFFYsVrd2TSQujnjSyaHXLdHjnRkvFuUfzvDwskmolnbzzqEF4BiOBprrmDbWWV2avOKAKq0QrlR54VIy682d5fMzGb6EqbXPHB_Aj0iVIaR0Qe4MGyZV4VEXXBpdplMgCorbb9SLOgFFXsGMRcXZAlNeCL4JhMptv_HVmv7mCdYEJJjjHlv2prn3scX6DjL_SHqsKAtSBpaQNrf9YPkO1BdP0hQTJHE8hXrBMAbm6tpX8Kd1dxUBFCmmqM3ikFLLK4clL56xPYcDjitgtBc42JjLcnm4m2mk2s90CxUmacPjj117irFifbzfKWv4pAhuecOlnusIOjVOKtKXCfjUX_4LkCgBdE=w858-h643-no)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в октомври 09, 2015, 12:15:12
Най-добре относителното стеснение на кръга (който в досегашния си вид не е и точно кръг, а фигура с неправилна форма) се вижда на снимка като тази от висока гледна точка. И да не забравяме, че това (приблизително) кръгово платно беше създадено по времето на кмета Асен Тасев като обикалящо строителната площадка на стария подлез, който по-късно беше засипан при Димитър Калчев. Във всеки случай не е било замислено като постоянно, а като временно съоръжение, така че нито формата му е както трябва, нито пък размерите са уместни. А това, че новият размер на кръга ни изглежда малък, е просто резултат от дългогодишното ни привикване към сегашното по същество временно съоръжение (което отново доказва старата максима, че временното е най-трайно...).

P.S. Впрочем, от снимката твърде ясно се вижда, че входовете и подходите на подлеза ще бъдат именно на мястото на сегашното "кръгово" автомобилно платно, защото тунелите дори не достигат до вътрешната му страна.

(http://s5.postimg.org/kcofpihnb/image.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в октомври 09, 2015, 01:59:41
Не смятам, че при тази натовареност в пиковите часове е полезно толкова драстично съкращаване на ринга на кръговото. За мен това е допълнителна предпоставка за задръствания. Така или иначе, жребият е хвърлен и ни остава само да видим дали ще има сериозна разлика с преди.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в октомври 17, 2015, 11:36:34
Днес забелязах, че монтират металния парапет върху кръговата стена на подлеза, а около него е оформено с бордюр мястото за тревната ивица между стената и кръговото платно около нея (може да се види на рендерите). Самото платно почти изцяло е покрито с баластра и готово за асфалтиране. Дано времето позволи по-дълго да се работи по обекта, за да го завари зимата във възможно най-напреднал етап на изграждане. Впрочем, очаква се уникално мека и топла зима...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в октомври 17, 2015, 04:07:30
(http://s5.postimg.org/kcofpihnb/image.jpg)

Забелязвам на тази снимка, че рингът на кръговото е изместен от центъра на старото кръгово по посока на бул. "Ген. Скобелев". Дотук добре, но по този начин самата бъдеща пешеходна зона в центъра на новото кръгово няма да е симетрична на бул. "Цар Освободител" и неговата собствена алея. Подобно решение не ми изглежда никак естетично. Интересно, защо са решили да го правят така? А и от другата страна на този площад - откъм спортната зала и "Мосю Бриколаж" ще се оформи едно голямо пространство, което пък ми е чудно с какво ще бъде "запълнено".


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в октомври 17, 2015, 07:12:16
Ами ето как изглеждат нещата на рендера с поглед откъм Арената. Като че ли всичко изглежда ясно - площадката пред залата, входът към подлеза за пешеходци, платната на булевардите и самото кръгово платно. Обаче съотношенията на размерите и разположението на всички тези компоненти на картинката нещо не ми се връзват твърде добре с това, което реално се строи. А може и така да изглежда, защото още нямаме точна представа кое как ще изглежда в завършен вид. Все пак да не забравяме, че и самите пътни артерии в близост до кръга на подлеза чувствително ще бъдат реконструирани, така че работа по обекта още доста. Аз го виждам напълно завършен през първата половина на 2016. Ще поживеем - ще видим...

P.S. Във всеки случай, ако се съпоставят рендерът и снимката на реалния строеж, направена от същата гледна точка, може да се предположи, че дъговидният изкоп на снимката приблизително съответства на извитата стена на входа към подлеза откъм залата, както съм посочил на приложения колаж. Не е много правдоподобно, просто така ми хрумна... ???

(http://www.dunavmost.bg/Galleries/900_600_max/9/908C2A09-DBEE-AC63-3FF0-798709ECC910.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в октомври 19, 2015, 12:42:13
Да, очевидно ще трябва да изчакаме. Има доста неясноти. Дано само да е добре премислено и направено, че май нямаме право на рекламации. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в октомври 21, 2015, 06:05:47
Не смятам, че при тази натовареност в пиковите часове е полезно толкова драстично съкращаване на ринга на кръговото. За мен това е допълнителна предпоставка за задръствания. Така или иначе, жребият е хвърлен и ни остава само да видим дали ще има сериозна разлика с преди.

Аз пък мисля, че стесняването на кръга няма да има този ефект. Напротив. Обособяването на лента за десен завой без да изчакваш е идеално решение. Като го съчетаем с липсата на пешеходци по пътното платно, които забавят движението супер много в момента, мисля, че преминаването на кръговото ще стане далеч по приятно и безопасно, отколкото е в момента. Според мен това, което се случва с кръговото е изцяло положително.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в октомври 21, 2015, 06:46:20
Да, лентата за десен завой определено е добро решение, а и липсата на пешеходци ясно, че ще спомогне за по-бързо преминаване. Аз обаче имах предвид друго - в пиковите часове сега кръговото при тоя диаметър се пълни и позволява една доста голяма бройка автомобили да навлязат и да заминат по направление. При този стеснен диаметър тия автомобили сега ще се трупат и ще изчакват да се включат. И сега се забелязват известни задръствания, ще видим дали ще станат по-големи.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в октомври 21, 2015, 07:31:39
И е така и не е така. Стесняването няма да е фрапантно. Да не говорим , че неправилната форма на "кръга"в момента създава затруднения. На места се стеснява. Особено като се включваш идвайки откъм Сердика, ти е нужна доста добра пространствена ориентация :D Липсата на маркировка е друга тема. Особено за млад шофьор, кръговото в сегашния си вид е сериозно предизвикателство.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в октомври 21, 2015, 10:19:23
Най-големи затруднения си причиняват самите шофьори. За много от водачите страничните огледала са за украса. Доста често се преминава с голяма скорост по кръга, което води до нагнетяване на напрежението. Особено сега, когато видимостта е ограничена от оградата, а също влиза и излиза строителна техника.

Струва ми се, че нивото на платното по новото кръгово е доста издигнато спрямо сега. Това може би ще способства за избягване на наводнения на подлеза при проливен дъжд.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в октомври 23, 2015, 03:09:02
Една снимка на кръговото предполагам моментното състояние , публикувана на ФБ на Ruse Photo News


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в октомври 23, 2015, 04:47:58
Снимката показва основно пешеходната част под "кота нула", в която според рендерите има кръстосващи се алеи (свързващи различните входове), велоалея и няколко дървета. Два от почвените кръгове за засаждане на тази растителност се виждат в централната част на подземното ниво (единият е скрит от парапета). Вижда се обаче и много кал, а при това лудо гонене на срокове какво ще е качеството и трайността на построеното е твърде парлив въпрос...

Интересно, впрочем, дали при изкопните работи стигнаха до основите (железобетонните пилоти), вкопани в земята при започналото строителство на стария подлез... Предполагам, че е така, защото по този начин бетонната плоча на пешеходното ниво, която е отлята сега, би имала една стабилна опора.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в октомври 23, 2015, 11:20:38
Цитат
... лудо гонене на срокове...
- има избори , нищо чудно.
Забеляза ли , че са наредили парапет ?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в октомври 24, 2015, 01:08:40
Да, този парапет го видях още преди няколко дни, докато пътувах с градски транспорт покрай подлеза. В един от предните ми постинги споменах за него. Смятам, че е съвсем в реда на нещата, защото бетонната стена на ринга ще е сравнително ниска - ще се издига около 0.5 метра над земята, при което един предпазен парапет е необходимост. Няма, разбира се, да предпази от падане в подлеза един засилен автомобил, но поне за пешеходците ще бъде някаква пречка срещу приземяване от "кота нула" направо долу по бързата процедура...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в октомври 25, 2015, 09:01:12
Много се извинявам, къде е това кръгово движение. Аз знам едно - до борсата, Цар Освободител, Скобелев...
За него ли става дума?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: dim1 в октомври 25, 2015, 09:55:59
Да,за него иде реч !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 02, 2015, 04:58:22
Демонтирали са оградите след строителния в посока кръговото. Май наближава момента за нова организация на движението...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 03, 2015, 05:24:58
Снимката е много интересна. Вижда се, че капачките са местени цели три пъти. Между другото тези капачки във Варна ги обявиха за незаконни, тъй като разбиват  окачването на автомобилите и ги премахнаха в целия град. В Русе обаче явно законите не важат...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 03, 2015, 10:01:19
Местенето е ясно защо се налага. Тъпото е, че не се възстановява асфалта на старото място. Следва образуване на дупки.
Що се отнася до законността (доколкото знам), то единствените регламентирани изкуствени неравности са асфалтови, с точно определени размери. Свободното творчество обаче продължава не само в Русе, а из цяла България.

По темата. Има наредени стълбчета, предполагам за осветление, на бъдещия подход за подлеза откъм разделителната ивица. Надявам се на добро диодно осветление, а не да сложат от най-евтините "топки" с енергоспестяваща лампа вътре.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в ноември 04, 2015, 11:34:15
Благодаря, dim1.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 06, 2015, 12:45:31
Затварят ключово кръстовище в Русе за месец
05.11.2015


В края на седмицата ще бъде затворена за движение на автомобили най-важната пътна артерия в Русе – кръговото кръстовище до полицията. За месец превозни средства ще трябва да използват алтернативни маршрути, заради реконструкция. През него ще минава само градският транспорт. Останалите коли ще трябва да заобикалят – тези, които идват по булевард „Липник“, ще минават през улиците „Солун“ и „Дебър“ в жк „Ялта“, а пътуващите от булевардите „Христо Ботев“ и „Цар Освободител“ ще трябва да се отклоняват по улиците „Панайот Хитов“ и по „Борисова“.

Реконструкцията на кръговото кръстовище предвижда стесняване на съществуващата сега тревна площ, разшираване на платната и изграждане на шест пешеходни подлеза, пет от които с асансьори за хора с увреждания и майки с колички.

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-ruse/zatvaryat-klyuchovo-kra-stovishte-v-ruse-za-mesets (http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-ruse/zatvaryat-klyuchovo-kra-stovishte-v-ruse-za-mesets)Явно строежът на Кръговото отива към завършека си, което е добре. Дано успеят преди застудяването и снеговете! (Впрочем, тази зима се очаква да бъде топла и мека, дано е така, за да довършат всичко по-спокойно и в човешки условия за работа!)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 06, 2015, 09:27:30
Е, това е пълна глупост. Да има частично затваряне разбирам, обаче тотално спиране на движението е много грешно решение. Да е седмица, как да е, но месец е прекалено.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 06, 2015, 10:17:48
WTF? Месец? Ако преди това не пуснат поне пробива до Кауфланд ще стане брутален хаос, който така или иначе ще се получи.  :o


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 06, 2015, 02:12:34
Е, не го правят с лоша цел в крайна сметка, а за довършването на подлеза. Това ще е единствен случай на това възлово кръстовище за десетилетия и ще се изтърпи някак, като се има предвид крайният резултат. Както се вика - трай, бабо, за хубост!  :) (А бе лесно ми е на мен, нали не съм шофьор...) Пък и така русенци най-добре ще осъзнаят, какво означава Кръговото за града, и дано тогава замлъкнат неразумните гласове, обявяващи строителството на подлеза за глупаво и ненужно...

WTF, казваш, колега Ruschukliq1986? Сигурно и на други им се появяват такива въпроси в главата, но явно малцина си дават сметка колко мащабна ще е промяната на пейзажа около подлеза и колко работа има да се свърши. То ще бъде пълна реконструкция на платната на двата булеварда в близост с ринга, създаване на ново кръгово платно около него, прокарване на маса подземни комуникации, доизграждане на входовете към подлеза, от които особено трудоемко ще е оформянето на амфитеатралното пространство към блок Оборище (югозападният вход), местене на стълбовете на тролейната контактна мрежа и други разни дейности. А като се има предвид и времето от годината, може да се очаква, че ще има и дни с валежи, когато не може да се работи, и така даже този месец може да се окаже недостатъчен. Е, дано все пак всичко се довърши навреме и що годе читаво...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 06, 2015, 04:36:31
Беше ясно, че ще се наложи в един момент затварянето.
Угодия няма обаче. :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Cobaca в ноември 06, 2015, 05:59:54
Беше ясно, че ще се наложи в един момент затварянето.
Угодия няма обаче. :D

Даже е по-добре да се спре трафикът временно, но да се работи по-бързо и по-качетсвено.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в ноември 06, 2015, 10:47:58
Беше ясно, че ще се наложи в един момент затварянето.
Угодия няма обаче. :D

Няма спор. Това е мащабен проект, който трябва да донесе от една страна, по-добра оптимизация на трафика и от друга - по-голяма сигурност за пешеходците.
Въпроса е относно планировката. Защо не го планираха така , че затварянето на кръговото да стане през летните месеци. Когато половината град е на почивка. Трафика е значително по-слаб.
Моето семейство през лятото се движи предимно с велосипеди , понякога пеша , рядко с кола.

Заради изборите , нали  >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 06, 2015, 11:25:09
Угодия няма, защото все недомислици се раждат. Временната организация на движението също е "чудесно" планирана.
Добре, че не се наложи да спрем Дунава, за да може да си построим новия мост край Видин  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 07, 2015, 12:23:02
Защо не го планираха така , че затварянето на кръговото да стане през летните месеци.
По принцип тия неща в България не се правят удобно за хората - едно, че на властимащите по принцип твърде слабо им пука за населението и второ, че обикновено чиновниците не пращят от съобразителност.
В случая обаче имаме работа по проект, по него се работи съобразно график, имаше и затруднения с пробива при "Кауфланд", възможно е причините да са обективни.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 07, 2015, 12:52:01
Днес, като минавах с автобуса покрай Кръговото, част от загражденията бяха махнати и видях, че се асфалтира кръговото платно около ринга. Нещата си напредват с добро темпо, дано само атмосферните условия позволят работа колкото може по-дълго преди дъждовете и снеговете...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 07, 2015, 09:38:38
Понеже съм доста критично настроен, да припомня нещо от преди година  >:D

Цитат
Зам.-кметът Димитър Наков представи представи техническите подробности по проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2015 г.

 „Надявам се, че зрителите на концерта на „Lord of the Dance“ в началото на октомври ще имат възможност да преминат през новия подлез“, каза Наков при представянето на графика.
 По думите му на отделни етапи от строителството ще бъдат стеснявани участъци от пътя, но до затваряне на трафика няма да се стига.

 Въпреки временните неудобства, той е оптимист за завършването на проекта до пролетта на 2015 година.

Цитата е от новина с дата 28 ноември 2014  - http://ruse.dir.bg/news.php?id=17915830 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=17915830)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 08, 2015, 03:14:13
Два цитата от форума на Skyscrapercity.com, с втория от които съм напълно съгласен и го поствам като свое мнение по темата...

Първият е в критичния дух на горния постинг на колегата vesel:

Цитат
Това ще е някакъв ад. Просто кръговото няма алтернатива. Не случайно затварянето е планирано за след изборите, защото недоволството на шофьорите ще е огромно.

И отговорът от друг форумец, към който се присъединявам:

Цитат
Аз си пожелавам подобни неудобства по 10 пъти на година. Зад всяко едно подобно "изпитание" следва резултат, който в крайна сметка ще ни донесе нещо хубаво и полезно. А ако "материалът" реши да негодува и да псува кмета или който и да е било за подобно нещо, то значи той е пълен дебил. Когато нищо не се случва, следва мрънкане, как нищо не се прави, когато нещо се прави, следва мрънкане, защо се налага да се чака в задръствания, чакане и т.н. Върви го разбери клетия българин...

Колкото пък до оптимистичното изказване на Наков ("до затваряне на трафика няма да се стига"), тук се е поизхвърлил малко. Мисля, че и за едно дете е ясно, че такава мащабна реконструкция на пътен възел е в сферата на фантастиката да мине без затваряне на обекта за движение, макар и за кратко. Така че всичко си е в реда на нещата. Просто ще трябва да потърпим малко и после с кеф да си ползваме новата придобивка за русенци, и така... :)

Впрочем, през това много "тежко" за някои русенци време, когато няма да могат да си карат колите през Кръговото и ще трябва да ползват обходните маршрути - вероятно претоварени и със задръствания - едно мнение на участник в гореспоменатия форум, което е добър изход: "Колело, градски транспорт, пеш и проблемът е решен". :) Само дето някои хора дотолкова са свикнали с личните си МПС-та, че трудно могат да си представят да се лишат от тях дори и за кратко...

А сега за утеха на сърдитите във форума, негодуващи от временното неудобство от затварянето на Кръговото за автомобилния трафик, поствам няколко снимки от Скайскрейпъра, показващи състоянието на кръстовището и подлеза към 06.11, петък:

(https://lh3.googleusercontent.com/17UDT2WyVDv8AGeXQFMU6orE7Ue2D0ncTvZQASQlCNKE3qLjf4yuF0-fc5ICvnNtiN5G8aQbnRaKFm_dbBNMCejBCZTOSztGseIFU6VrpxNgIxlz8gdfNXjJoGv8H9hibMjKh4Xs85aLz7LDRlmiZ2Y-2Gm1H3KX3v07PZF0Y2a4M8c4jGGdo9E67QODo8wIUuBd_VN9Pn_FGowO2k4y4a7PsegfRqAZOiLMugoqXAyDZFsjqqsbCx9F-lJszp9RsLVMgS0vbbJrTWJ8l94AUHo2OHMARURoUmu54eBU8dTEiWkmIsXtvMBToJWoVhsmgq-YsObVckRnOO0xBtZMHjYGVWk0FX0lWncLmkhxbjoNWEM0nZJ55GQjH77bEro85GGdE6w2s4Gw2V6hFGbH5P-UzPiAu9hBtE3TuE6-HqEeAqSl7y9AGSgOa7C5t6Wf3oJN5-y73R4r7TGcc2TGGKsXzv5fHokhkT1_PedV2USpj_wtwfQusoov3UPxJbGcJBvUK4Kk3Cu4lnkQs3XfHWYUGmgLoot4yKgBe2Z9Cek=w858-h643-no)

(https://lh3.googleusercontent.com/M887ENzLqF-IR21rZ5S4kdRGhvCy8Fe0zdrduzInH6JAj0WDRYwdYnbRWxEDvRiYWgKYMDEd2UpwI7z68h3NuMySeO4_Ajn9OJKFuRg7yBaG8xZT_Y6cXaNUjGjYeEznoWd48HBItvlEk7GfE_RGZpfzl6gd9GQKk2Y2L-qZAFyCCzdkKZt__86io_APrtbat-hFdf9YN05hvEyJJoXmq-6FJO_W4qo-JGau0GxhGRkIn9I2dhUbj-FkrOXCRL7K6Zn_qoX1E_Kw9E_PgiXHZPYlpc6FLezetQVjsIln2314JVIiXEiO2SXloDYVSgIEvlsAt4jjWujpuFXr7uGozpHjF5zw9ugTrHzvkqzIdsN8zMOJkVLj158gRw9SxYPbMxZIJ6gzDfLn5bHHq4Rcw9F1vIFxphb8kPtAtDHIRhSOKZpwby-n8GCWygrXdBKoqJ6t-x8-KT9G416U4X9m9fjgyvNfa33vYTjlV7pdQ-FLUNWUxDwvJNcP_3msgicsc04yLzMQcsbsAiP8m97vIfNChAMBOx0n5lPeQebejnI=w858-h643-no)

(https://lh3.googleusercontent.com/M_YvzJLbLYvPjgfv5CT1kwTL4c3sbwq7kilBy_euIRmaRejuxTxnF-kvuYtyQTn8tNQGDRuQp_sqsezwFudCu6Q5-M5Mlv_fmvxROzRPq9dHx_C5Ak1p3dB58lWjXrPe_A2gUFg9Kpjqm-70LAmWW39c5JfCioHVEmU3KXZieu2EH4qj8BO_xl6kw3vetjh3aK9cqgn54_IQ4xlqVhgMBLGbjmCEXAbdBHM4ZdPpqEZPZaRq49DbuDZW-zyGLDANHsNiDGEjgKIPDPKdmiDWLPQIrn0k56M7t2vrMLvzeqzNvPSMIGlPX57MjFpIy5A4yaxLcJB4tmMn3kjQrgkttFYhWW-W8mrWhb6lmLlOVSeHMzf_lMT5r1rzqjza_yNgl4OFitopOnC1uK3pOiOand4hUQkhUPk3bTi5RF8Q3yws9U68-SQy7QbHDdmqXKHE-XUwnzrJ_klCKEposgdvV7cwSrL8Gh-PXymc3N317E1GswBLwat1rMbhGlkpMpjSZ1HVbpMds9aaizfAQT---Rzdxjn5XK_ySPhNrgjht4I=w858-h643-no)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 08, 2015, 04:38:38
Ето и една практически полезна за шофьорите във форума информация за временната организация на движението, докато Кръговото е затворено, с посочени обходни маршрути.

Цитат
Ограничава се движението на кръговото кръстовище за месец

Във връзка с реконструкцията на кръговото движение при бул. „Липник“, доизграждането на пешеходен подлез под кръговото движение и обособяване на лента за движение на автобуси или лента за паркиране на бул. „Цар Освободител“, поетапно се затварят за движение на автомобили с изключение на превозните средства от градския транспорт: бул. „Цар Освободител“, бул. „Липник“ и бул. „Скобелев“ в района на кръговото кръстовище за периода от 08.11.15 г.(неделя) до 20.12.15 г. (неделя). Реконструкцията е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“.

Движението на автомобили ще се осъществява по обходните маршрути, както следва:

1. От бул. „Христо Ботев“ в посока центъра по бул. „Цар Освободител“, ул. „Панайот Хитов“, ул. „Борисова“, ул. „Хан Крум“, ул. Проф. „Асен Златаров“, ул. „Свети Георги“, ул. „Муткурова“, ул. „Петко Д.Петков“ до бул. „Цар Освободител“;

2. От центъра в посока бул. „Христо Ботев“ от бул. „Цар Освободител“ по ул. „Хан Аспарух“, ул. „Хан Крум“, ул. „Борисова“, ул. „Панайот Хитов“ до бул. „Цар Освободител“;

3. От бул. „Липник“ към центъра по ул. „Дебър“, ул. „Солун“, ул. „Ниш“, ул. „Бистрица“, ул. „Щип“ до бул. „Цар Освободител“;

4. Транзитен поток към Варна и София от бул. „Липник“ по ул. „Никола Петков“, ул. „Тулча“, ул. „Доростол“, бул. „Съединение“, бул. „Цар Освободител“;

5. Въвежда се двупосочно движение по двете платна на бул. „Липник“ от кръстовището с ул. „Дебър“ до бензиностанция ЕКО и магазин „Мосю Бриколаж“;

6. Въвежда се двупосочно движение по бул. „Цар Освободител“ - източното платно до ул. „Пазарна“.

Умоляват се водачите на автомобили да спазват стриктно поставената пътна сигнализация за избягване на задръствания и недопускане на инциденти. Община Русе се извинява на русенските граждани и гостите на града за временната промяна в движението на автомобили.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1526453 (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1526453)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: emo_rub4ev в ноември 08, 2015, 05:16:00
А градският транспорт откъде ще се движи ми е интересно ?
Една снимка "крадната" от фейсбук от днес следобед.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 08, 2015, 11:13:09
Цитат
...се затварят за движение на автомобили с изключение на превозните средства от градския транспорт...
Въпреки, че в един момент контактната мрежа няма да е използваема. Предполагам ще се наложи тролеите да минат на алтернативна тяга (които могат де).


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 09:01:46
Неизбежно. Вместо тези, които не могат, предполагам ЕГГЕД ще използва временно автобуси. Правили са го и преди.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 09, 2015, 11:59:30
Днес направих грешката да се набутам по "Цар Освободител". Като се замисля, че така ще е цял месец направо ми се плаче  :'( Кръговото просто няма алтернатива. Русе в момента е в пълен блокаж.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 02:04:47
Е, може да се каже, че вече "направих сефтето"  :) на новото Кръгово, докато пътувах с автобус на Шанс 99 по линия 20А. Питахме се откъде ще минават возилата на градския транспорт, когато движението пред кръстовището е напълно спряно. Оказа се, че са махнали загражденията срещу платната на пресичащите се булеварди и пропускат автобусите по новото кръгово платно около парапета на подлеза. (С тролеите няма как да стане, разбира се.) За пръв път минах толкова близо до обекта и успях да разгледам по-добре пешеходната част долу. А иначе по околните улици с обходни маршрути си беше малка лудница, както се и очакваше - пълни платна, изнервени шофьори, клаксони... Същото ще се повтори и следобед след 17 часа, когато хората почнат да се прибират от работа. Дано поне част от собствениците на МПС-та проявят здрав разум и за времето до завършването на Кръговото се превърнат в пешеходци, велосипедисти или клиенти на градския транспорт, та да се облекчи проблемът...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 09, 2015, 02:29:30
Понеже съм бан за 1 седмица от Skyscrapercity  ::) си направих регистрация тук.
Ето няколко снимки от кръговото на РусеИнфо.Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2015, 06:01:28
Добре дошъл, колега!
Тук също е интересно и има качествени събеседници. По едно време форумът беше позамрял, но сега има стабилна активност.
Благодаря за снимките.

Днес минах с градски транспорт през кръговото и с изумление установих, че новият асфалтиран ринг, през който сега частично се минава, е направен цял метър повече от котата на стария ринг. Някой има ли обяснение защо е наложителна такава денивелация? Според мен тя е абсурдна и странна...

Иначе зверските задръствания вече са факт. По "Борисова" е ужас!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 09, 2015, 07:00:25
Добре дошъл, колега!
Тук също е интересно и има качествени събеседници. По едно време форумът беше позамрял, но сега има стабилна активност.
Благодаря за снимките.

Днес минах с градски транспорт през кръговото и с изумление установих, че новият асфалтиран ринг, през който сега частично се минава, е направен цял метър повече от котата на стария ринг. Някой има ли обяснение защо е наложителна такава денивелация? Според мен тя е абсурдна и странна...

Иначе зверските задръствания вече са факт. По "Борисова" е ужас!

Благодаря, колега. По темата за котата на новото кръгово причините вероятно са няколко. Все пак един фактор с който малко хора са запознати е, че кръговото трябва да заобиколи проходен колектор - червената линия на схемата. Поради тази причина колкото по на високо е подлеза, толкова по-добре за да може подхода от посока централна гара да мине над въпросния колектор. Дори самата позиция на новия кръг е повлияна от това решение. На схемата виждаме как е изглеждал проекта за кръговото през 2012 и позитивните промени които са направени относно подходите.

(http://s15.postimg.org/qg9bboka3/10258478_10201168862624164_4837494661363724069_o.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2015, 07:43:32
Хм, интересно, аз също не знаех за колектора...
И все пак можеше да се намери друго решение, примерно малко да се измести рингът в посока "Халите", досегашната му форма и големина позволяват. Или подходите от тези две страни да са по-дълги/дълбоки. Импровизирам де, но едва ли няма някакво по-адекватно решение. Лично на мене това повдигане не ми харесва.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: emo_rub4ev в ноември 09, 2015, 07:47:33
Хм, интересно ще се получи.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 08:01:51
Понеже съм бан за 1 седмица от Skyscrapercity  ::) ...

За мен това е малък шок.  ::) Впечатленията ми при досегашното ни общуване във виртуалното пространство са за един коректен и етичен човек, та се питам с какво толкова си разгневил админите на Скайскрейпъра... :o

По едно време форумът беше позамрял, но сега има стабилна активност.

Факт. Имаше случаи с по няколко поредни дни без един нов постинг! Бях стигнал до положение да обмислям прекратяването на участието си, макар да съм регистриран преди 8 години и винаги съм бил един от активните потребители, а и форумът е може би най-качественото виртуално място за сериозни и стойностни дискусии относно нашия град. Слава Богу, напоследък активността живна и дано отминалото замиране да е било само временно явление, иначе би било жалко.

Днес минах с градски транспорт през кръговото и с изумление установих, че новият асфалтиран ринг, през който сега частично се минава, е направен цял метър повече от котата на стария ринг. Някой има ли обяснение защо е наложителна такава денивелация? Според мен тя е абсурдна и странна...

Тази вертикална денивелация на ринга спрямо нивото на прилежащите булеварди, както и наклонът на север (южната страна е по-високо от северната) си бяха отдавна видими с просто око, даже "очевадни", както се казва в шеговит стил. И аз съм си задавал въпроса защо е направено така, но нали все пак там работят хора, които се предполага да си разбират от работата. Не съм допускал и за момент, че тези особености са резултат от грешка или калпаво изпълнение, и бях сигурен, че имат разумна причина и цел. За повдигането на ринга над нивото на булевардите можеше лесно да се предположи, че има за цел предпазването на подлеза от наводняване. Сега, след като колегата bgdimitrov даде информацията за колектора, минаващ откъм южната страна на подлеза (към Централна гара), става ясна и причината за повдигането на този участък от съоръжението спрямо северната му част. Така че всичко изглежда нормално и целесъобразно. Само едно ме смущава все пак - при напасването на повдигнатото кръгово платно към нивото на булевардите е неизбежен в някаква степен обратният вираж, което дори и на нешофьор като мен е ясно, че ще причини известна нестабилност на автомобилите при движението по кръга, особено пък на имитаторите на Формула 1. Такива могат да бъдат изхвърлени от центробежната сила към периферията на ринга и това би създало предпоставки за произшествия. Единствената предпазна мярка може да бъде умерената скорост при минаване през Кръговото, но дали всеки би имал разума и отговорността да го прави? ???

А главното е изпълнението да е качествено и трайно, за да бъде подлезът дълго време източник на улеснение за русенци, а не на проблеми...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 09, 2015, 09:11:01
Причината е, че съвсем културно казах на македонците, че Охрид е български град. Според някой било политически коментар. Админите на skyscrapercity оперират по същия начин като ВСС (анонимно).


Според мен като направят булевардите към новото кръгово направо няма да се усеща разликата.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 09, 2015, 09:24:29
И аз се чудех защо е повдигнато толкова, но форумът отново ми даде отговора  :) Беше наистина нелогично изместването на кръга в посока "Скобелев", но колектора обяснява нещата. Вероятно денивелацията ще я преодолеят до голяма степен при свързването с булевардите, въпреки, че като гледам няма как да не остане някакъв наклон. Изглежда доста повдигнато.

Причината е, че съвсем културно казах на македонците, че Охрид е български град. Според някой било политически коментар. Админите на skyscrapercity оперират по същия начин като ВСС (анонимно).Колега, аз скоро ходих в Охрид и искам да ти кажа, че право си им казал. Доста охридчани сами ми казаха същото ;)

Иначе относно активността във форума, тя се увеличава или намалява правопропорционално на това какво се случва в града. Световната финансова криза си оказа влиянието и върху нашия форум :D Напоследък с навлизане във фазата на изпълнение на транспортния проект из града се работи много и просто има какво да обсъждаме. Дано и за напред да има с какво да си чешем езиците/пръстите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 09:24:57
Причината е, че съвсем културно казах на македонците, че Охрид е български град. Според някой било политически коментар.

Мда, ясно. Аз също съм човек патриот и съм на същото мнение относно Охрид и Вардарска Македония като цяло, но не бих си позволил да го заявя във форум като онзи, защото неизбежно ще се възприеме като политизиране на дискусията (макар че по същество характерът на такова мнение е националистически, а не политически). Пък и вероятно правилата в Скайскрейпъра са доста по-твърди, отколкото в чисто българските форуми, и се спазват по-категорично, каквито и да са причините. Както и да е - пак добре, че си отнесъл банана само за седмица... Но се надявам и след това да се навърташ тук, де. :)

Според мен като направят булевардите към новото кръгово направо няма да се усеща разликата.

Възможно е, ако денивелацията се преодолее в сравнително дълъг участък от булеварда, ъгълът да е толкова малък, че на практика да не се усеща.

А колкото до този колектор, според схемата той върви точно под разделителната мантинела между платната на Скобелев, и сега го свързвам с това, че по нея има един или повече оттоци за дъждовна вода, чиито отвори са на самата бетонна преграда в средата на булеварда. Вероятно се вливат директно в колектора.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 09, 2015, 09:33:23
И аз бях забравил за колектора. Явно, защото отдавна вече не ми се налага да влизам там  :D
Orthodox, колектора не е за отичане на вода. През него вървят захранващите кабели на тролейбусната мрежа, има доста сериозни тръби за питейна вода, както и всякакви комуникационни кабели.

Тази вечер освен градския транспорт през новото кръгово минаваха и..., но разбира се, "най-хитрите".
Иначе задръстването към 17,30 почваше от Речна гара  ::) Добре, че не ми се налага да търкалям много из града.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 09:45:29
ОК, разминаване в съдържанието на термина. Защото колектор се нарича и канализационна тръба с голям диаметър, която събира (оттам и името -на английски collect е точно "събирам") отпадните води от сградите, намиращи се около дадена улица например. Обикновено колекторите са под по-големите улици на голяма дълбочина - повече от 3 метра, за да може вливането на водата и от най-ниските канализационни тръби в сградите (например в мазите) да става по гравитачен път. Та затова реших, че говорим за канализационен колектор, а се оказа тунел за кабелни комуникации, който наистина се нарича със същия термин.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2015, 11:35:51
Абе, като гледам как се пести от всичко при изпълнението на тези проекти, много ме съмнява да се охарчат толкова, че да преодолеят плавно и безболезнено денивелацията. Все пак поне метър е това - за да не се усеща, трябва да се насипят доста сериозни отсечки по околните платна на "Скобелев" и "Царя" сума ти чакъл, после валиране, после асфалтиране, все разходи. Ще видим де, ще се въздържам от пълен негативизъм, докато не видя крайния резултат. Знае ли човек, може и да не е чак толкова зле? Не, че имам някакви големи основания за оптимизъм, като гледам изпълненията навсякъде из града, но нека надеждата умре последна. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: valentino в ноември 10, 2015, 10:50:31
И все пак "новото" кръгово с колко платна за движение ще бъде?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 11, 2015, 03:10:43
valentino, ето как е по проект:
(http://www.dunavmost.bg/Galleries/900_600_max/9/908C2A09-DBEE-AC63-3FF0-798709ECC910.jpg)

Не виждам причина изпълнението да е по-различно, поне в броя на платната.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 11, 2015, 08:38:56
Изглежда нищо не ги спира на кръговото и се работи и през тъмните часове на деня. *DRINK* Все пак е добре, че се полагат усилия да се завърши обекта докато хубавото време държи.

(http://s10.postimg.org/m7bjbnre1/12227091_1199401063409028_6770203261163910204_n.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 11, 2015, 08:53:32
С две ръце гласувам "за" такава интензивна работа, но само при условие да не е за сметка на качеството на изграденото. Все пак не става дума за кошчета в градските градинки, а за едър обект от транспортната инфраструктура на града, който се строи за поколения напред.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 11, 2015, 09:39:56
Извозват изкопаната пръст от обекта към територията на Спарки. Добро решение с оглед спестяване на време, според мен.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 11, 2015, 10:43:26
Да, там има неизползвани парцели, където временно може да се пренесе тази почва за по-бързо освобождаване и завършване на Кръговото, а после да я извозват където си решат. Впрочем, районът на Спарки е едно от местата в Русе, където в бъдеще може да се очаква появата на нови едри обекти на бизнеса, но дали това ще е производство, търговия или услуги - бъдещето ще покаже. Самата сграда на Спарки (бивш завод Георги Димитров) обаче е масивна и стилна, така че би било безумие да бъде съборена - по-скоро трябва да се премахнат или преустроят околните заводски и складови помещения.

(http://sparkygroup.com/assets/content/Factories/Ruse/ruse.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 12, 2015, 10:46:58
Извозват изкопаната пръст от обекта към територията на Спарки. Добро решение с оглед спестяване на време, според мен.

С изкопаната пръст могат да запълнят някои участъци в града. Например на кръстовището на "В.Левски" и и "Хр. Ботев", от страната до завода за печатни платки, където има шоурум за земеделска техника "Varex". Пред този шоурум сега има една голяма дупка и ако някой се сети да закара тази пръст там ще е идеално. Изсипват пръстта, бодват 2-3 дървета, една пътечка и готово. Хората минават на пряко от там газейки в кал и прахоляк в момента.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 12, 2015, 08:43:02
Днес към 7:30 вечерта се работеше яко! Две машини копаеха северния подход към централната алея на цар освободител където беше старото кръгово и пълниха 2 отделни камиони с земен материал. По другите подходи също се работеше интензивно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 12, 2015, 09:11:28
Да видим дали лошото време ще изпревари строителите или те - него. Снощи забелязах, че са свалени проводниците на тролейната контактна мрежа от стълбовете около старото кръгово платно, предстои местенето им, изграждат се и компоненти на канализационата система. Късно вечер, когато работата спира, човек може от някои страни да влезе чак до парапета на ринга и да разгледа добре обстановката долу, само дето за снимки не става. Все пак ще направим при възможност по някое фото в различните етапи на оформянето на подлеза и ще публикуваме тук, за да може да се проследи развитието на строителството, особено от форумците, които нямат възможност да го видят лично на място.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 13, 2015, 01:46:15
7 месеца разлика.:) Снимките са на R.Dobrev.
(http://s7.postimg.org/cawhkp0wr/12027201_913911478662880_7991459922561351590_o.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в ноември 13, 2015, 04:48:45
Браво на R.Dobrev.  *DRINK* Страшни снимки !!!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 13, 2015, 05:39:41
Гледам, голяма част от работата е свършена. Дават го и хубаво топло време. Явно сроковете ще се спазят. :D
Дано накрая да изглежда поне 60-70% като на рендерите. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 17, 2015, 09:32:54
Стълбовете от първата снимката са извадени. Добре, че ги боядисаха преди това...

Вижда се колко са повдигнати шахтите за да се достигне новото ниво. Работят доста хора на обекта, към 16.30 пристигна и бетонпомпа. Ако бяха работили с такъв размах от самото началото, досега всичко щеше да е завършено. Нооо, традиции, български...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 23, 2015, 03:48:05
Следва поредният репортаж от строежа на главния за момента инфраструктурен обектв Русе - Кръговото. Снимките са от 22.11.15, неделя, и са направени около 17 часа, когато вече се здрачава. Затова са малко тъмновати, но ги пооправих, доколкото можех.

Първата (Roundabout01) е от входа между платната на Царя, посока Халите. Все още се изграждат подпорните стени и има доста почва за изнасяне.

На Roundabout02 виждаме входа откъм сградата на полицията - тунелът е готов и предстои изграждане на двустранното стълбище.

В почвената ивица около централния ринг се вкопават масивните железобетонни основи за стълбовете на контактната мрежа. Дано са толкова стабилни, колкото и изработените преди трийсетина години, когато тролеите дойдоха в града! :) (Roundabout03)

Входът откъм зелената ивица на Царя в посока към гарата е по-напреднал, но и там има доста работа - пешеходна и велоалея, декоративни елементи, асансьор... (Roundabout04)

Най-напреднал е входът към Мосю Бриколаж - там вече частично са изградени и стълбите надолу към тунела. (Roundabout04)

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 23, 2015, 03:52:43
Продължение на репортажа.

Около същия вход (към Мосюто) работници редяха плочки въпреки доста късния час - на изкуствено осветление. Там имаше и групички минувачи, разглеждащи обекта, а няколко момчета и момичета от тях разговаряха с човек от строителите, вероятно някакъв ръководител. Докато снимах, човекът се доближи до мен и запита какво ми е нужно. Поради досегашния си отрицателен опит от такива контакти очаквах поредната лекция за нередните неща, които върша (разхождане в обекта, снимане), последвана от учтиво или не дотам прогонване. Каква беше изненадата ми, когато разбрах, че човекът ме пита съвсем добронамерено и предлага да ми обясни и информира за нещо, ако ме интересува! Впрочем, веднага се досетих, че съм го виждал и друг път да обяснява на интересуващи се минувачи, показвайки им по рендера на билборда кое какво е и как ще бъде направено на реалния обект. Бях приятно учуден от такова цивилизовано и човешко поведение и се разговорих със строителя. Казах му, че следя проекта още от началото му и ще е добре, ако съвпада с картинките поне на 90%, на което той отговори: "Ами стараем се да бъде така". После стана дума за повдигането на южната страна на подлеза и той потвърди, че причината е подземният колектор, минаващ под това място. На въпроса ми не е ли било възможно да се премести това подземно съоръжение, човекът рече, че е било немислимо, защото "там минават половината кабели на града". Каза още, че разликата между нивото на подлеза и околния терен ще се преодолява в пешеходните участъци с насипване на почва и повдигане на нивото на тротоарите (това ясно се вижда именно около входа към Мосю Бриколаж), а при автомобилните платна ще започне наклоненият участък по-далече от подлеза, за да бъде по-полегат. Е, поне дъждовните води ще "бягат" встрани от централния ринг...:)

Ето изгражданият тротоар около входа към Мосюто. Вижда се и почвен кръг за засаждане на дърво. (Roundabout06)

Полагането на плочките продължава на изкуствено осветление. (Roundabout07)

Във входа към Булстрад Арена се оформя интересно извита алея, вероятно велосипедна. (Roundabout08)

Накрая един общ изглед (Roundabout09) на ниското (пешеходно) ниво на ринга. Там все още се полага настилката с плочки, предстои окончателно да се оформят декоративните почвени фигури между алеите, а затревяването, зацветяването и засаждането на дървета вероятно ще остане за пролетта, защото студеното време не е благоприятно за такива дейности. (Панорамата е малко грубовато сглобена, но се понася...)

Засега толкова - ще има и още по живот и здраве!:)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в ноември 23, 2015, 03:59:27
Страшен си, Orthodox! *DRINK*


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 24, 2015, 06:28:43
Днес около 17 часа минах към кръговото. Вече беше тъмно и леко валеше но работата не беше спряла.  ;) Изливаше се бетон и се работеше по изграждане на подпорните стени на театралния подход в близост до Оборище и подхода към спортната зала. По-рано днес са асфалтирали и част от платното в посока пазара и мога да ви кажа, че разликата в котата на новото кръгово изобщо не се усеща.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 24, 2015, 09:14:00
Дано е така за тази денивелация, защото това съоръжение ще се ползва от поколения русенци и ще е крайно неприятно за хилядите ежедневно палзващи го шофьори, ако при всяко минаване оттам, ден след ден и година след година трябва да претърпяват някакво значимо неудобство.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 24, 2015, 11:16:35
Също видях, че са монтирали една голяма част от стълбовете (ако не и всички) и изглеждат същите като старите. Дори няма да се изненадам ако са същите здрави стълбове, но в тъмното не можах да видя със сигурност.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 25, 2015, 12:21:04
Да, стълбовете около ринга са вече монтирани и е нормално да са старите - нима да ги изхвърлят? Видях още, че за изравняване на нивото на околния терен с това на подлеза (откъм гарата) са насипали поне 40 см слой баластра, върху който ще редят плочки (за пешеходните участъци) и ще асфалтират. Дано се окаже стабилна основа и с времето не хлътне тук-там, особено под платната, които трябва да носят тежестта на превозните средства. Колкото пък до това, че "разликата в котата на новото кръгово изобщо не се усеща", нека обърнем внимание, че става дума за най-външните платна, които не навлизат в самото кръгово движение, а по-скоро минават периферно до него. Нормално е там наклонът да не се усеща. Определено ще е по-голям при навлизане откъм булевардите в самия кръг, особено от страната на гарата, защото най-силно е повдигнат централният ринг именно в южната му част. Но все пак, ако се направи наклонът добре, ще е почти незабележимо.

Лошото е, че късното строителство стигна до есенните дъждове и калища, когато вече качеството (и съответно - трайността) на строителството се съсипва и от бързането, и от лошите атмосферни условия. Дано успеят някак да минимизират това отрицателно влияние, защото все пак се създава инфраструктурен обект, който ще се ползва от поколения русенци...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 25, 2015, 12:50:01
Главно ме притеснява асфалтирането в такова време, особено ако вали дъжд или има влага. Останалото като бетона или плочките не е чак толкова страшно. Почти не остана вече какво да се изкопава.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ystoyanov в ноември 25, 2015, 03:31:32
Главно ме притеснява асфалтирането в такова време, особено ако вали дъжд или има влага. Останалото като бетона или плочките не е чак толкова страшно. Почти не остана вече какво да се изкопава.
Асфалта хваща по-добре, когато се полага във влажно време.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 25, 2015, 06:46:58
Ако е така - супер! :D 'Щото то занапред времето все такова ще си бъде - облаци, дъждове, влага, кал... Да му мислят само работещите под дъжда и в калта!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 26, 2015, 08:14:43
Днес в обедната си почивка направих няколко бързи снимки от Кръговото, макар че имаше още много неща за снимане. Защото във финалната фаза на проекта тече знаменитият нашенски щурм "в 12 без 5", работят десетки хора и машини, по всички части на подлеза се прави нещо, но определено не завидях на работниците, които се мъчеха да копаят разкаляната земя, а краката им затъваха в калта... Ето само част от техниката, която беше разположена на новоасфалтираното платно южно от подлеза (Цар Освободител, посока гарата). (Photo0)

Изгражда се нова широка алея от амфитеатралния вход към подлеза (югозападния, към градинката пред блок Оборище) до спирката с павилион Lafka на Царя в посока гарата. Засега е частично покрита с плочки, а единият край свършва малко в нищото , но явно предстои премахване на декоративните храсти, за да има път за хората... (Photo1, Photo2, Photo3)

Самият амфитеатрален вход (най-интересният, с новаторските пътечки за детски колички) все още не се е сдобил с широките си извити стъпала и изглежда така (Photo4, Photo5 - снимките продължават в следващия постинг).

Ясно се вижда насипването на инертен материал около южната страна на подлеза за преодоляване на денивелацията, наложена поради подземния колектор. Под пътните платна като по-натоварени насипът е от баластра, а под пешеходните участъци - от почва. По зрителна преценка височината на насипите е около 40 - 50 см. (Photo6, Photo8)

В прилежащите към подлеза участъци от трите булеварда (Цар Освободител, Липник и Скобелев) се прави реконструкция на платната, за да се оформят съответно на новото разположение на лентите в кръговото движение с двойно по-малък диаметър от досегашното. Две снимки от "префасонирането" на Скобелев, при което се премахват досегашните бордюри и разделителна мантинела, за да се направят нови според проекта. (Photo9, Photo10)

Засега толкова, колеги, продължаваме да следим развитието на нещата... :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 26, 2015, 08:16:34
Останалите снимки от репортажа.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 26, 2015, 09:49:46
Следващите дни го дават да спират валежите поне за началото на Декември. Тъкмо добре за строителството на кръговото. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в ноември 26, 2015, 10:07:48
То след няколко дни дъждове земята подгизна вече, а в студеното време не съхне никак бързо. Ясно е, че и двата подлеза (Кръговото и Кауфланд) ще се дострояват във влага и кал, да видим само след колко време ще си проличат последиците - след няколко месеца или няколко години... >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в ноември 28, 2015, 03:46:27
Съжалявам, че трябва да го кажа, но аз залагам за седмици. >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в ноември 28, 2015, 09:02:00
И аз съжалявам, че ще кажа, ftubusa ме изпревари  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 01, 2015, 01:56:52
Много яко се бачка на кръговото.  :)

Полагат тръби за отводнителната система от към МВР, работи се по настилките на няколко места, машини копаят подхода към Оборище който вече изглежда в по-завършен стадии. Работи се и по изграждане на стълбището към подлеза до МВР който е в процес на изграждане както и от към спортната зала. Дано само хубавото време да държи.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Cobaca в декември 01, 2015, 10:47:50
Те хубаво бачкат ама да не отекът само парите по европроекта, че са май здраво назад с графика.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2015, 01:55:36
Понеже работя близо до района на Кръговото, често имам възможност в почивката си да хвана Canon-а и да пощракам малко из работната площадка, за да могат форумците да видят накъде са нещата с този архиважен за русенските шофьори (пък и пешеходци) проект. Ето поредните снимки.

В три от четирите прилежащи участъка на булевардите (Скобелев, Липник и Цар Освободител към юг, тоест посока Автогарата) вече има по едно асфалтирано платно и трафикът е пренасочен в него (двупосочно), а платното, в което досега се движеха возилата, се асфалтира или подготвя за асфалтиране.

Скобелев - южното платно е асфалтирано и сега движението е там, а северното ще се асфалтира. (снимки Roundabout01, Roundabout02)

Цар Освободител - западното платно (към Оборище) е вече асфалтирано и поема двупосочното движение, източното (към Бриколажа) се асфалтира. (снимки Roundabout03, Roundabout04, Roundabout05)

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2015, 02:02:46
Продължение...

Липник - досега движението беше в южното платно (към Мосю Бриколаж), а сега е в северното (към Булстрад Арена), което още не е асфалтирано, а южното вече е с асфалт. (снимка Roundabout06)

Напредват нещата и с входовете на подлеза.

Започва да се оформя югозападният (към градинката на Оборище) вход с широкото амфитеатрално стълбище - такъв, какъвто го виждаме на рендерите. Засега се правят тесните странични стълбища - откъм тротоарите на Скобелев и Царя, а мястото на широките извити стъпала (към градинката пред блок Оборище) се подготвя. (снимки Roundabout07 - Roundabout10)

Повече в следващия постинг...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2015, 02:14:20
По-нататък...

И един поглед към амфитеатралния подлез от страната на Цар Освободител. (снимка Roundabout11)

Входът между платната на Царя в посока Автогарата вече изглежда готов за изграждане на стъпалата, пешеходната и велоалеята. Впрочем на снимките (особено на втората) ясно се вижда прословутият колектор, заради който се наложи цялото съоръжение да бъде с наклон - южната страна е по-високо от северната. (снимки Roundabout12, Roundabout13)

Входът към Мосюто е най-напреднал в изграждането си - там вече освен стъпалата се монтира и шахтата на асансьора за хора със затруднено придвижване (с инвалидни колички или без тях). (снимка Roundabout14)

Входът към Арената се очертава като интересно и красиво оформен, както е и диаметрално разположеният спрямо него вход към Оборище. (снимка Roundabout15)

Следва завършек...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2015, 02:23:37
И последните снимки...

Входът между платната на Царя в посока към Халите по план ще се завърши най-късно (и, впрочем, ще бъде единственият от шестте без асансьор за инвалиди). Засега там вече е почти изнесена натрупаната пръст и основата е готова за полагане на бетона и настилките върху него. (снимка Roundabout16)

Входът към МВР догонва срещуположния му към Мосю Бриколаж, там се правят подпорните стени и предстоят стълбищата. (снимка Roundabout17)

Освен другите строителни работи се монтират и осветително-тролейните стълбове на новите им места по реконструираните участъци от булевардите в близост до подлеза. Поставят се осветителните тела, които са от същия тип като на подлеза при Кауфланд и дават определено по-добро асветление на улиците в сравнение със сега разпространените в града натриеви газоразрядни лампи (с жълто-оранжева светлина). (снимки Roundabout18, Roundabout19)

Впрочем, част от осветлението по ринга на подлеза вече работи. Ето как изглежда Кръговото нощем, като се има предвид, че все още не всички осветителни тела и даже стълбове са монтирани - нито по централния ринг, нито в периферните части на обекта. При пълното осветление нещата ще изглеждат още по-добре.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 03, 2015, 07:27:07
Още един фотографски щрих към общия облик на Кръговото - не от самия обект, а от близката му околност.

На затвореното за движение източно платно на Цар Освободител от страната на Халите (близо до спирката пред Арената) са стоварени десетки палети с бетонни тротоарни плочки за настилката в подлеза и около него. А поне още толкова вече са положени на местата си или са на палети по самия обект в очакване да бъдат използвани. Самó по себе си това дава представа за мащаба на проекта и обема работа, която се изпълнява при изграждането му.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 04, 2015, 06:08:22
Още два момента от развитието на Кръговото и района около него.

Досега имаше асфалтиран участък от площада пред Арената - между настилката от плочки и тротоара на Цар Освободител. Ако някой не се досеща, това е близо до спирката пред Арената, до колчетата против паркиране, сложени покрай тротоара. Имаше предположение, че този асфалт е временна настилка (използван в предстартовата треска за откриването като по-бързо полагаща се настилка от плочките), и се оказа вярно. Вече е премахнат, колчетата също, и явно мястото ще бъде оформено с плочки, както и останалата част от площада. Разбира се, че така е по-добре. (Снимка Roundabout1)

Наблизо е северният вход на подлеза - между платната на Царя, посока Халите. Там вече е очертана с бордюри криволичещата велоалея, предстои да се запълни с баластра и асфалтира. Предполагам, че "нестандартната" форма (зиг-заг) е предпочетена не само и даже не толкова по естетически съображения, а като средство да се ограничи скоростта на велосипедистите при спускане надолу към подлеза. (Снимка Roundabout2)

За днес толкова. По-нататък - повече.  :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:17:24
Колеги, представям ви поредната серия снимки от строежа на Кръговото. Направени са още в неделя (06.12.2015), но едва днес имам готовност да ги публикувам във форума. Този път са доста много - почти 30 ::), разпределени в 6 поредни постинга. Ако на някого му дойдат в повече, моля за извинение. Причината е, че поради финалния щурм на обекта просто "ври и кипи", строителната площадка гъмжи от хора и машини в постоянно движение. На всеки участък се прави по нещо. Има места, където "концентрацията" на работната сила е около един човек на всеки метър от терена. Мога без колебание да кажа, че досега не съм виждал толкова интензивна работа на строителен обект в България. (Понякога работата продължава до след 10 вечерта.) Ако през цялото време се работеше така, Кръговото да е завършено още през лятото. От друга страна, не е добре, че нещата са докарани до такова лудо темпо преди финала, защото това неминуемо се отразява на качеството, и това и сега се вижда с просто око, а още по-добре ще проличи в предстоящите месеци и години...

При това положение нормално е да има повече сюжети за снимане, и аз просто правя пълна обиколка около обекта и снимам всичко, което преценя като заслужаващо внимание, а после правя подборка. И, разбира се, при толкова народ наоколо (работници и минувачи) беше неизбежно да привлека нечие внимание с толкова фотографиране. Един младеж от строителите се доближи с бързи крачки и сърдита физиономия и с остър тон каза: "Защо снимате тук, това да не е зала, че да снимате?!" (Каква зала имаше предвид - той си знае.) Възразих му, че няма лошо хората, които не могат да видят строежа в натура, да могат поне в Интернет да наблюдават какво става там, и той повече не ме закачи. Психологически го разбирам - той работи там, чувства се "вътрешен човек" и се изживява като имащ право да "командва" обикновените минувачи. Обикновено начесване на комплекси и его - да се почувстваш поне за малко като шеф и началник... По-нататък един шофьор на мини товарач с усмивка се пошегува: "Дай сега пет лева за снимките!" Отвърнах му в същия тон и въпросът бе приключен.

Дотук беше предисторията. А сега - снимките. Искам само да напомня, че поради интензивната работа обстановката на обекта се мени не с дни, а с часове. Затова снимките от вчера са вече доста остарели, а от онзи ден - безнадеждно остарели... (Впрочем, намерих за по-уместно да постна всичките коментари към снимките само в един постинг - този, а следващите ще бъдат само със снимки с минимум текст. Съответствието между коментарите и снимките ще се получава чрез имената на графичните файлове.)

Работи се по платната и тротоарите на Скобелев до кръстовището с Муткурова. Хората от блоковете в този участък ще "намажат" нови тротоари, без да са го мислили... (снимки Roundabout01 и Roundabout02)

Подменя се настилката и се прокарват подземни комуникации по северния тротоар на Скобелев, който върви покрай оградата на Управлението на МВР. Най-после ще го изравнят, защото досега там с години имаше две хлътнали места, които се превръщаха в локви при всеки дъжд... (Roundabout03)

Амфитеатралният вход към Оборище почва да се оформя, какъвто го виждаме на рендерите. Вече е изгладена почвената основа и се прокарват диагоналните пътечки за детски колички. Страничните стълбища (откъм тротоара) са готови и е ред на широкото дъгообразно централно стълбище с пътечки и пейки. (Roundabout04 - Roundabout06)

Входът от алеята на Царя в посока Автогарата е вече подготвен за изграждане на пешеходната и велоалея, както и на декоративните елементи. На втората снимка се вижда, че този подземен колектор се оказа трудно преодолимо препятствие - даже и след толкова насипана почва ясно се забелязва "гърбицата" (издатината), която се оформи над него и е трудна за заличаване. Ако се засипе с много почва за по-лесно изравняване, тогава пък нивото ще се повиши прекалено много спрямо проекта... (Roundabout07 и Roundabout08)

Продължава оформянето и полагането на настилката на пешеходния участък около входа към Мосю Бриколаж. Там на доста голяма площ се прави около половинметров почвен насип за изравняване на терена спрямо нивото на подлеза, повдигнат в този край заради колектора. Правят се и широки алеи до близката сграда с магазини и офиси. (Roundabout09 - Roundabout12)

Северното платно на Липник все още не е изцяло асфалтирано, но пък е оформена отбивката за спирка на градския транспорт точно срещу страничния вход на Арената. Наистина удобно - слизаш от тролея и влизаш в залата.:) (Roundabout13 и Roundabout14)

Входът откъм Арената, който (подобно на диаметрално противоположния към Оборище) е с по-големи размери и по-сложно устройство, все още не е много напреднал. Подготвя се почвената основа и се изграждат железобетонните елементи на конструкцията. (Roundabout16 и Roundabout17)

Асфалтира се лентата, която свързва директно Липник и Царя (към Арената), без да влиза в кръговото движение. (Roundabout18)

Прави се настилката от плочки на по-рано асфалтирания участък от площада пред Арената (до тротоара и спирката). (Roundabout19 и Roundabout20)

Входът от алеята на Царя откъм Халите вече има очертани пешеходна и велоалея, предстои да се направи настилката им. (Roundabout20)

По западното платно на Царя (към полицията) се изграждат канализационни съоръжения. (Roundabout22 - Roundabout24)

Входът откъм полицията все още няма стъпала - там се работи по изграждане на доста дълга дъгообразна подпорна стена от двете му страни (към Скобелев и Царя), с която да се преодолее денивелацията между повдигнатото платно на кръговото и тротоара, който ще си остане на сегашното ниво. Понеже там платното върви непосредствено до тротоара, няма място за плавно изравняване с наклонен участък и се е наложило да се създаде вертикална подпорна стена. Тя достига на височина повече от метър близо до входа на подлеза и плавно намалява встрани от него, като следва височината на пътното платно. (Roundabout25 и Roundabout26)

Последните снимки отразяват една по-второстепенна дейност, която не е строителна, а "разкрасителна". Полукръглите лехи на долното (пешеходно) ниво на подлеза се зацветяват, което предполагах, че ще стане вече през пролетта. Явно се възползват от сравнително мекото време, което ще позволи на растителността да се вкорени. След като направих тези снимки, видях и засадени дръвчета около алеята при югоизточния вход (Мосю Бриколаж), вероятно ще засадят и всички останали по местата, предвидени за тях - включително и долу в подлеза. Впрочем, там има монтирана и автоматична поливна система, поне в участъците с цветя. (Roundabout27 - Roundabout30)

Това е всичко засега, колеги. Благодаря за вниманието и ако някого съм отегчил с многото снимки, моля за извинение...:)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:20:57
Снимки от Кръговото - част 2

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:22:58
Снимки от Кръговото - част 3

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:25:01
Снимки от Кръговото - част 4

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:27:08
Снимки от Кръговото - част 5

Следва продължение...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:30:18
Снимки от Кръговото - част 6

Това е всичко засега, колеги. Благодаря за вниманието и ако някого съм отегчил с многото снимки, моля за извинение... :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:33:15
Вечерта направих снимки на новото осветление на Кръговото. На автомобилното (горното) ниво вече са монтирани и работят почти всички осветителни тела и осветеността е напълно добра. (Правят впечатление резките контури на сенките, които дават тези осветителни тела. Просто размерите на светодиодите са твърде малки и на практика при такова разстояние се доближават до точков източник на светлина.) Жалко само, че не беше включено декоративното осветление на Арената, за да бъде феерията пълна...

На пешеходното (долното) ниво осветлението е решено в интересен зелен цвят с LED осветители. Мисля, че е подходящо - през зимата ще компенсира липсата на жива зеленина... :)

Добавил съм и две панорамни снимки със същите сюжети.

Имаше и други нови интересни моменти, но са подходящи за дневно снимане. Ако е рекъл Бог, до края на седмицата ще направя още едно репортажче, защото нещата се менят ежедневно. Дерзайте, колеги! :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в декември 09, 2015, 06:19:00
Благодарим за репортажите колега. Много добре се справяш. Браво! Сигурен съм че много хора както тук така и в "Скайскрейпър-а" очакват твоите снимки всеки ден.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 09, 2015, 12:44:54
Не знам каква е тази мания по това зелено, масово новите обекти ги осветяват в зелено. ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 09, 2015, 02:48:08
Мен ми харесва зеленото, само в самите подлези да е добре осветено (разбира се не с зелена светлина).


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 02:50:21
Не знам каква е тази мания по това зелено, масово новите обекти ги осветяват в зелено. ::)

Какво пък - приятен, успокояващ цвят (моят любим, впрочем). Не случайно се получава психорелаксация при съзерцаване на гори и поля. Неговата противоположност е червеното, което напряга психиката и я превключва в състояние на тревога. Затова и забраните обикновено са в червено, а разрешаващите надписи и сигнали - в зелено (като в светофара например).


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 09, 2015, 04:49:26
аз смятам че се получава страхотно този проект. В интерес на истината за разлика от велоалеите (които сякаш са правени от деца до 6 годишна възраст) на кръговото се работи доста качествено .Бордюрите са перфектно изпънати, плочките са наредени доста впечатляващо (гледам че ги редят по нова доста бърза технология дано и трайна) . Е със сигурност доста дефекти ще излязат в последствие ама при такива мащаби на строителството си мисля че е нормално . Разбира се ако бъдат отстранени своевременно.   *DRINK*


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 10:00:21
Минах през района на Кръговото преди около час, в 9 вечерта, но гледката беше като в 9 сутринта. Навсякъде осветено с LED прожектори, десетки хора и машини (самосвали, фадроми, багери, валяци, мини товарачи...) по всички участъци на обекта в постоянно движение и яка работа. Никога досега не съм виждал толкова интензивна трудова дейност на български строителен обект, и то при толкова дълъг работен ден! Един от работниците спомена, че стремежът е колкото може по-скоро обектът да бъде в състояние да получи Акт 16. Даже подочух от познат, който също работи на Кръговото, че са на път да го завършат предсрочно. Но все пак според мен е по-добре да бъде качествено, отколкото два-три дни преди срока за сметка на скапана изработка.

Впрочем, започнали са да покриват бетонните части във входовете (основно стените на ринга) с някаква мазилка. Не е облицовъчни плочи, но пак си изглежда добре. Само дано е качествено направено и трайно, защото става дума за обект под открито небе, който е постоянно изложен на природните стихии за десетилетия - а ние знаем какъв е русенският климат...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 10, 2015, 07:57:15
Някаква пародия стана в Русе, завършват цялото кръгово по същото време или дори по-рано от пробива кауфланд който е в пъти по-лесен обект и където започнаха работа месеци преди кръговото.  >:D

Фирмата която работи на Кауфланд направо е за някакъв черен списък и глоби за неизпълнение на срок.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в декември 10, 2015, 09:38:57
Все пак има положителна страна, по-добре без пробив на Кауфа, отколкото без кръгово.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SKCH в декември 10, 2015, 11:11:17
А с пробива какво стана? Последно имаше снимки и изглеждаше почти готов, а като че ли нещо се забавиха?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 10, 2015, 11:29:31
Към момента довършват един глупав мост който 20 години може да стои там без да се ползва, евентуално за бул. Родина в бъдеще.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 11, 2015, 01:27:35
Не знам каква е тази мания по това зелено, масово новите обекти ги осветяват в зелено. ::)

Какво пък - приятен, успокояващ цвят (моят любим, впрочем). Не случайно се получава психорелаксация при съзерцаване на гори и поля. Неговата противоположност е червеното, което напряга психиката и я превключва в състояние на тревога. Затова и забраните обикновено са в червено, а разрешаващите надписи и сигнали - в зелено (като в светофара например).
Не знам, изглежда ми странно това масово зеленясване. А и не намирам конкретно използваните нюанси на цвета за толкова приятни и релаксиращи. Не, че е чак някаква голяма трагедия това зелено де, но можеше и без него. Някой пак се е опитвал да оригиналничи.
Към момента довършват един глупав мост който 20 години може да стои там без да се ползва, евентуално за бул. Родина в бъдеще.
Той може и 30-40 години да стои, без да се използва, но правилно се направи. Не мисля, че моста е глупав и не мисля, че довършването му е причина за закъсненията. Има си графици, има си ресурси, при правилен разчет, мостът не би следвало да е проблем.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 11, 2015, 01:49:35
Снощи (четвъртък) около 21 часа минах през района на Кръговото и работата както обикновено напоследък си вървеше с пълно темпо. Забелязах, че имаше няколко камиона-цистерни с вода и работници с маркучи миеха асфалта по кръговото платно и близките участъци на булевардите, с което ги подготвят за полагане на последния слой асфалт. Има и други нови моменти, но се надявам утре да направя отново снимки и да ги публикувам тук.

Впрочем, вече си изясних за какво е предназначена квадратната шахта в центъра на ниското (пешеходното) ниво на подлеза. На рендерите там няма нищо освен алея, но тази вечер видях, че е монтирана основа за закрепване на стълб (като тези под стълбовете на тролейната контактна мрежа). Вероятно там ще има осветително тяло с няколко LED излъчвателя, което ще осветява цялата пешеходна част на подлеза долу. Добра идея, защото само с тези зелени светодиоди, които сега са сложени от двете страни на входовете, не може да се постигне добро осветление на целия кръг. Те са по-скоро за декоративно осветление на полукръглите цветни лехи, а общото би трябвало да бъде бяло, по-мощно и централно разположено. Дано направят точно това...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в декември 11, 2015, 12:40:49
Отварят Кръговото за движение във вторник (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535739)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в декември 11, 2015, 11:40:22
(https://scontent-iad3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/12346540_496980853795765_2810188977871574835_n.jpg?oh=70853513b6e828675fac4e28d76f5671&oe=56E0ACA4)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в декември 12, 2015, 09:46:43
Мен тея зелените ми изглеждат като някакви временни, да светят на работниците  ;)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2015, 10:13:38
Не са, Роска. Осветлението за строителите навсякъде по обекта е направено с LED осветители с бяла и доста по-силна светлина. Иначе същите зелени слагат и по стълбовете на парковите лампи (под основното осветително тяло), които монтираха горе в градинката пред блок Оборище. Насочени са към дърветата и тревните площи, явно се търси декоративен ефект. Няма лошо, макар че някой може да се дразни, ако не харесва конкретния цвят. Докато бялото осветление е неутрално и пасва на всички.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в декември 12, 2015, 10:15:39
Честито! Направо не мога да си позная града! Много красиво е станало, красиво е направено кръговото.
Единственото старо нещо е май сградата на Вела Пискова, ако не бъркам.
А преди 50 и повече години беше кръстовище, по което минаваха главно камиони+два пъти на ден файтонът на директорката на Вела Пискова - Р.Ц. (чак после купиха служебна кола Шкода Фелиция).
На ъгъла на Скобелев, срещу оградата на борсата (сегашната полиция) имаше няколко магазина - един за преоценено облекло, един за платове (бивша собственост на семейство Ардити), един за кинкалерия, тогавашни парфюми и др. дребни стоки, а на самия ъгъл имаше една дървена барака, боядисана в резедаво зелено, за закуски - мекици, милинки и банички. Вътре можеше да се закусва на крака.
А от другата страна, сега бул. Липник, където е тази нова арена - там пък имаше магазин за ... преоценени облекла и работно облекло, и една детска градина. И това беше цялата инфраструктура. Сега е съвсем друго. Честито пак.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2015, 10:30:37
Да, градът се променя към по-добро, на някои места до неузнаваемост. Обаче следващата архи-важна задача на Общината е успоредно с благоустройството да действа в посока на привличане на компании, които да създадат стабилна и възможно по-добре платена трудова заетост. Защото хората остават в едно населено място или се преселват в друго не само и даже не толкова заради красотите му (те радват очите, но не хранят), колкото заради възможността да устроят нормално живота си и да имат достатъчно възможности да се развиват и реализират, като придобиват при това необходимите средства за постигане на житейските си цели.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 12, 2015, 02:18:13
Pfote2, много обичам кратките ти ретроспекции. *DRINK*
Покрай тези спомени, да попитам по-възрастните съфорумци, откога съществува това кръстовище като кръгово? Преди паметникът на Ленин какво имаше от страната на залата и т.н.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: dim1 в декември 12, 2015, 04:16:30
Качете още снимки от финалните дейности по Кръговото моля ви !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: pesho в декември 12, 2015, 06:41:31
ето как се развива кръговото
https://www.facebook.com/ruseinfo/posts/1215068645175603 (https://www.facebook.com/ruseinfo/posts/1215068645175603)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:01:49
Уважаеми колеги, ето поредната серия снимки, които направих на Кръговото вчера, 11.12.2015. Разбира се, днес нещата са доста различни, защото се работи твърде интензивно и до късно вечер. Впрочем, и този път не се мина без пререкания и подхвърляния от работниците относно снимането. Пак добре, че не отнесох боя...  Един младеж ме запита за кой вестник снимам, и като разбра, че е за интернетски форум, каза: "Значи ще можем да се видим" - без обаче да попита кой е форумът... Друг по възрастен мъж със сърдит тон ме запита дали имам разрешение да снимам, и като му възразих, че това не е секретен военен обект, а нещо, което е пред очите на всички русенци, отсече: "Не е, но все пак нямате право да снимате!" После се отдалечи и не ме закачи повече.

(Покрай това снимане из публичните строителни обекти в града се наслушах на толкова обвинения, критики и нелюбезности, толкова пъти ми се опъваха нервите от такива разправии и агресии, че вече ми се ще да чуя мнението на юрист дали има реални законови пречки за снимането в такива случаи или просто хората си чешат егото, изживявайки се като началници...)

А сега - снимките. Както обикновено, всички коментари ще бъдат събрани в първия (този) постинг, а снимките ще бъдат разпределени в шест поредни поради техническото ограничение от 5 прикачени снимки на постинг. Разбира се, бих могъл да публикувам снимките в самия постинг, още повече, че заради публикациите ми в Skyscrapercity.com ги качвам във фотохостинг-сайта Postimage.org. От една страна това би било по-удобно за форумците, защото ще виждат снимките, без специално да ги отварят и/или максимизират. От друга страна обаче, ако сайтът за хостинг е офлайн или окончателно изчезне от виртуалното пространство (случва се), снимките ще станат недостъпни. Затова предпочитам хостването им на сайта, който хоства и самия форум, което става при прикачването на снимките към постинга - възможност, която липсва в повечето форуми. Давам си сметка за неудобството постоянно да се сменя постингът с текста с този със снимките, за което моля да ме извините.  :-[ В бъдеще може да поема риска и да поствам снимките и тук направо с линковете им към фотохостинг-сайтове, където съм ги качил, но засега при желание да ги гледате по лесния начин - направо в постингите, просто вижте мненията ми със същите снимки и коментари в Skyscrapercity.com, като отворите долния линк:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=129264873&postcount=1455 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=129264873&postcount=1455)

Амфитеатралният вход към подлеза към блок Оборище вече започва да се оформя, какъвто го гледаме на рендера още от началото на строителството. Напредва и монтажът на асансьора към този най-оригинално изглеждащ от шестте подхода към ниското (пешеходно) ниво на Кръговото. (снимки Roundabout01 - Roundabout03)

На някои от вече поставените паркови лампи в градинката пред блок Оборище се монтират (под основното сферично осветително тяло) допълнителни LED осветители със зелена светлина, насочени към дърветата и тревните площи наоколо. Явно се търси ефект на декоративно осветление. (Roundabout04)

Градинката пред блок Оборище се разчиства след строителните работи по алеите и тротоарите. (Roundabout05)

Продължава изграждането на широкия тротоар от спирката при Оборище до страничното (тясното) стълбище към амфитеатралния вход. (Roundabout06)

Върви с пълна пара (и в буквалния смисъл, защото от горещия мокър асфалт се вдигат доста изпарения  :) ) окончателното асфалтиране на новите пътни платна, като в момента на снимането акцентът беше върху кръговото платно около ринга. Там работеха едновременно три валяка и машина за полагане на асфалт.(Roundabout07 - Roundabout10)

Преди полагането на новия асфалт обаче, за да се осигури връзката със стария слой (предварително почистен и измит), се поливаше с гудрон (черна течност, подобна на битум), от автоцистерна (наричана автогудронатор). В задния край на автомобила има тръба с десетина отвора, от които гудронът тече на струйки по асфалта. (Roundabout11 - Roundabout12)

Входът между платната на Цар Освободител към Автогарата (посока юг) най-после има изградена пешеходна алея (със стъпала) и велоалея след дългата "борба" с колектора, повдигащ дъното на изкопа. Вече практически не личи къде минава, и дано не създава проблеми в бъдеще при използването на подлеза... (Roundabout13)

И тук продължава монтажа на асансьора, който обаче е в по-ранен етап от този на амфитеатралния подход и особено от другия при Мосюто. (Roundabout14)

Входът при Мосю Бриколаж още отначало изпреварва другите по степента си на завършеност - вече е измазан и се прави настилката на стълбището, а в асансьора е монтирана и кабината. (Roundabout15 - Roundabout16)

Продължаваме към входа пред Арената. Там се полага настилка от червени плочи по наклонената и извита велоалея, оградена от останалата част на подхода с ниска бетонна стена. Цялата покрита с бетонна основа част на алеята, която е на снимка Roundabout18, до вечерта на същия ден беше вече с плочи, както е на първото фото (Roundabout17).

Освен това в подхода се изгражда подпорна стена към площада пред Арената, а също се работи и по стълбището откъм Царя. (Roundabout19 - Roundabout20)

В подхода между платната на Царя в посока Халите вече практически са готови алеите за пешеходци и велосипедисти, и се насипва почва в местата за декоративни лехи със зеленина. Впрочем, там единствено от шестте тунела няма асансьор, защото пешеходната алея е без стъпала и инвалидните колички могат да слизат в подлеза по нея без проблеми. (Roundabout21 - Roundabout22)

При входа към полицията, който досега изоставаше малко заради изграждането на подпорната стена от двете му страни, вече се правят стълбищата откъм Царя и Скобелев. (Roundabout23)

Дългата подпорна стена между тротоара и платното вече е завършена и пешеходната част се подготвя за полагане на настилката от плочки. (Roundabout24)

Възстановява се контактната мрежа на тролеите, които заедно с останалия трафик ще тръгнат по новия пътен възел от 16.12.2015, вторник. (Roundabout25)

По северния тротоар на Скобелев (към полицията) се полага настилката от плочки, а южният (към Оборище) е практически готов и особено живеещите в близките къщи и блокове могат вече да се радват на новата си придобивка... (Roundabout26 - Roundabout27)

Последните снимки и този път са посветени не на строителни, а на "разкрасителни" процедури, в случая свързани с озеленяване на този твърде бетонен и сив (но пък колко полезен!) инфраструктурен обект. По цялата обиколка на ринга, в почвената ивица около стената и парапета, се засаждат гъсто едно до друго иглолистни дръвчета - приличат ми на кипариси. С това бяха заети десетина работници в плътен фронт един до друг, като кръгът от зеленина вече беше почти завършен. Определено не завиждам на тези растения - въздухът около тях в никакъв случай, меко казано, няма да е твърде чист. Дано излязат държеливи... (Roundabout28 - Roundabout30)

Е, толкова засега, колеги - дано ви бях полезен.

Както е рекъл руснакът: "Дальше - больше"... :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:04:59
Снимки от Кръговото - част 2


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:07:00
Снимки от Кръговото - част 3


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:11:17
Снимки от Кръговото - част 4


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:25:35
Снимки от Кръговото - част 5


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:26:54
Снимки от Кръговото - част 6


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 04:38:28
Не знам, изглежда ми странно това масово зеленясване. А и не намирам конкретно използваните нюанси на цвета за толкова приятни и релаксиращи.

Виж, за нюанса си прав. В случая е синкавозелен, което по правило не се възприема като много приятно за окото. Определено по-релаксиращи и радващи зрението са по-топлите оттенъци на зеленото (жълтеникавозелени, подобни на цвета на тревите и листата на дърветата), но какво да се прави? Такива LED-ове имали, такива сложили... ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 13, 2015, 08:05:51
В този сайт са качили снимки от днес:

http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/35135-kragovoto-shte-bade-pusnato-samo-sled-nyakolko-dni# (http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/35135-kragovoto-shte-bade-pusnato-samo-sled-nyakolko-dni#)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 02:14:57
и малко нощни снимки от преди 4 часа (жалко че имаше мъгла , щяха да станат по хубави снимки , но и така канона се справи мисля)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 02:16:17
 :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 14, 2015, 02:20:26
...жалко че имаше мъгла , щяха да станат по хубави снимки...

Мъглата в случая не е проблем, напротив - създава интересен ефект с осветителните тела. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 02:22:15
станало е страхотно дано е и качествено тоест трайно


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 14, 2015, 02:29:35
Впечатляващо е точното придържане към началния проект, отразен в разпространените още преди строителството рендери. За това - евала! Лошото може да дойде от последните седмици и дни на ударна работа, когато бързането неизбежно води до компромиси с качеството. Дано само не са прекалено големи и да причинят сериозни проблеми в експлоатацията на обекта в бъдеще. Дребните проблеми са неизбежни, но и се оправят лесно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 14, 2015, 08:13:33
Както на всички нови кръстовища и улици в града, така и тук хоризонталната маркировка в края на платното за движение ще бъде спестена най-вероятно. Доколкото виждам от снимките, отново има пътни знаци, предназначени за самолети. На фона на всичко направено това са дразнещи неща, а имат и отношение към безопасността. Дано боята по асфалта е пласик, а не "тебешир" някакъв.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 14, 2015, 10:50:41
Снимките са 6. Чак може и аз да пробвам една нощна фотосесия тази вечер, последния ден без коли на кръговото. Много ми е интересно дали са спазили обещанието за автоматични тролейбусни стрелки и каква разлика ще направи това в скоростта на преминаване за тролеите. През кои ленти ще могат да минават тролеите, това са все актуални въпроси към момента.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: фараша в декември 14, 2015, 12:37:25
Доколкото виждам от снимките, отново има пътни знаци, предназначени за самолети.
Това не го разбрах? :-[


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 02:33:34
Снимките са 6. Чак може и аз да пробвам една нощна фотосесия тази вечер, последния ден без коли на кръговото. Много ми е интересно дали са спазили обещанието за автоматични тролейбусни стрелки и каква разлика ще направи това в скоростта на преминаване за тролеите. През кои ленти ще могат да минават тролеите, това са все актуални въпроси към момента.

мммммм дааааа. Автоматични са


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mart0s в декември 14, 2015, 07:18:44
Каква е разликата на тези автоматичните?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 08:49:12
Ами при тези тролеят подава сигнал на къде ще ходи и стрелките му осигуряват единствено това трасе и така се избягва това безумно намаляне на машините в кръстовището и много честото разкачане от контактната мрежа


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mkx в декември 15, 2015, 09:14:48
Аз ли не съм внимавал в часовете по кормуване или в това ново кръгово няма изход от най-лявата лента. Така като гледам маркировката със стрелки (само наляво), влезеш ли в най-лявата лента трябва да се въртиш до безкрайност или ако решиш да излезеш на някой от изходите трябва да сечеш пътя на тези, които са в средната лента (тъй като споделят едно платно за изход). То и преди имаше шофьори, които явно не знаеха (или не спазваха), от коя лента, в кой изход се излиза, но сега ще си е официална практика.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 15, 2015, 09:32:35
Стрелките не те задължават, щом около теб линията е прекъсната. По-скоро са за подпомагане в ориентацията. Преди или сега, за да излезеш от кръга от най-вътрешната лента трябва да пропуснеш тези, които са ти в дясно. Иначе си прав, че вече изхода е само в една лента (ако го разчертаят като на рендера).

Що се отнася до стрелките на ККМ на тролеите, показаните снимки не ме убеждават в някаква новост. За да се увеличи скоростта на преминаване през въпросните съоръжения мисля, че трябва да се управляват с радиосигнал, а не както в момента по ток. Те и сега стрелките си имат автоматика, въпросът е че тя се задейства, чак когато тролея навлезе.
Имаше един форумец от ГТ, жалко че не влиза вече да ни разясни ситуацията.


Доколкото виждам от снимките, отново има пътни знаци, предназначени за самолети.
Това не го разбрах? :-[

 :D Имах предвид, че има пътни знаци, разположени нестандартно  високо.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: emo_rub4ev в декември 15, 2015, 08:13:27
Както на рендера си е разчертано. Между другото вече е пуснато в експлоатация.  *DRINK*


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: evgeni в декември 15, 2015, 08:58:00
Красота.  *DRINK*


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: stratoss в декември 15, 2015, 09:50:56
Красиво е наистина! В духа на mkx обаче виждам една подробност, която не е като на рендерите, а именно маркировката за десен завой... Била е планувана непрекъсната, т.е. си правиш десният завой без да чакаш на кръговото, а реализацията е по старо му, прекъсната с изчакване, щото някой изсилен ще спре в теб и ще си виновен...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 15, 2015, 11:12:03
Красота.  *DRINK*

Всъщност тази снимка е част от вечерна "дронова" фотосесия, и другите са също така красиви.  *DRINK*

Гледаш и се питаш - нима това е Русе?!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 15, 2015, 11:22:20
Красиво е наистина! В духа на mkx обаче виждам една подробност, която не е като на рендерите, а именно маркировката за десен завой... Била е планувана непрекъсната, т.е. си правиш десният завой без да чакаш на кръговото, а реализацията е по старо му, прекъсната с изчакване, щото някой изсилен ще спре в теб и ще си виновен...

Много зависи от поставената вертикална маркировка, понеже аз стоп линия не виждам пред лентите за дясно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: stratoss в декември 16, 2015, 12:14:47
Много зависи от поставената вертикална маркировка, понеже аз стоп линия на виждам пред лентите за дясно.

Ами аз стоп линия не виждам и пред лентите за ляво/право но... и Б1 да са сложили пак няма предимство, а при тази маркировка не вярвам да са сложили Б3 защото ще станат много катастрофи... утре ще огледам да видим какво са сътворили  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 16, 2015, 12:14:53
От дрон изглежда прекрасно, но аз минах през подлеза и има още немалко работа по завършването. В момента само два от пешеходните изходи функционират.  


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 16, 2015, 12:23:00
На добър час на новата придобивка на русенци!  *DRINK*

Тази вечер минах покрай кръговото и слязох долу през входа откъм Халите (северния между платната на Царя), който май единствен не беше преграден, явно защото е напълно готов (там няма асансѝор). (Впрочем, неговата дълга наклонена пешеходна алея без парапети ще стане чудесна пързалка през зимата...) Самите тунели са облицовани със светли плочи от материал, който ми изглежда като изкуствен мрамор. Осветлението е добро, с ярки бели LED осветителни тела в две редици близо до стените на тунела. Самите бетонни стени на ринга (вътрешната цилиндрична повърхност) засега нямат покритие от какъвто и да е материал. Забелязах някакви фуги в бетона, една от тях ми заприлича по форма и размери на пукнатина. Квадратният изкоп в центъра долу, където имаше монтирана основа за стълб, кой знае защо беше затрупан с разни строителни отпадъци. Имаше и други пешеходци, нетърпеливи да "сефтосат" подлеза, но окончателно ще оценим качествата на направеното след пълното завършване и на пешеходната част, което не изглежда да е далече във времето (ако се работи с темпото от последните дни и седмици, разбира се).

EDIT: Няма да е лошо над вътрешните входове на тунелите да се сложат указателни табели кой накъде извежда, защото русенци си ги знаем, но човек от друго населено място или чужденец може да се дезориентира при толкова изходи пред очите си, особено по тъмно. А именно в такова време ще завършват доста от събитията в Арената, сред публиката на които може да има и нерусенци, и небългари. В София, в подлеза пред Централна гара например, при всеки изход има указателен надпис за посоката, в която извежда съответното стълбище. Ще е добре и тук да бъде направено същото.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: dim1 в декември 16, 2015, 01:25:03
Указателните табели са нещо много важно за доброто функциониране на това съоръжение !Винаги трябва да се изхожда от позицията на  човека,който не познава града ! От доброто означение зависи добрата работа на съоръжението !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 16, 2015, 08:15:28
Сложили са Б1 на лентите за дясно, което леко обезсмисля отделянето с островче. Дефакто ситуацията е както преди.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mkx в декември 16, 2015, 08:44:32
Това ми беше и на мен мисълта, че явно идеята е била да се обособи дясната лента, но в последствие някой все пак се е вгледал в детайлите, че няма как три платна кръгово да се вливат в две платна за всеки изход и то по този начин. Накрая все пак са направили дясната линия прекъсната, за да дойде по старо му, като в крайна сметка е станало нещо средно между това, което са целели и това, което беше преди. Но пък така се е получило нещо доста притеснително в лявата лента, нещо противоречиво в средната и една доста подвеждаща дясна лента. И все пак да ни е честито, а ние ще си го натаманим.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: stratoss в декември 16, 2015, 09:29:42
няма как три платна кръгово да се вливат в две платна за всеки изход и то по този начин.

Ако се спазва маркировката, и средна лента се ползва само за движение направо аз не виждам проблем. На дясно с предимство без навлизане в кръговото, а в самото кръгово дясна лента да се използва само за излизане на следващият изход. Кръговото е с две платна а не три, и така организирано движението би трябвало да се облекчи. Разбира се, реално много малко хора използват кръговото по правилата, което причинява конфликтни ситуации.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в декември 16, 2015, 01:27:08
Ако се спазва маркировката всичко ще е наред. А и явно ще трябва малко време хората да свикнат с новата организация. Днес минах през кръговото завивайки надясно през обособената за това лента и един пред мен спря инстинктивно, както е свикнал от преди ремонта, въпреки, че лентата си е изключително и само за тези, които правят десен завой.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: stratoss в декември 16, 2015, 02:32:34
При така поставената маркировка изобщо не е само за тези, които правят десен завой... Забележи Б1 при десният завой, заради който ще те актуват ако някой от кръга ти сече пътя и те удари странично да речем, отнел си му предимството, което има движейки се в кръговото.
Изобщо тази бърза дясна хич не е толкова бърза и е много... подвеждаща. Всичко щеше да е ОК ако маркировката беше непрекъсната, както е на рендерите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 16, 2015, 05:00:40
Отправих писмо до кмета по въпроса с маркировката, ще видим какво ще каже.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mkx в декември 16, 2015, 08:24:40
Понеже се позаприказва за това реших да начертая как беше преди (снимка 1) и как, мобе би, са искали да го направят сега (снимка 2). Според мен предишната организация е много по-добра, а освен това е и по правилника за движение в кръгово кръстовище. На снимка 1, зеленият автомобил изчаква и тук е много важно да се отбележи - извън колелото, а на втората снимка червеният автомобил изчаква - в колелото, първо защото споделя един изход, второ защото такава е маркировката и трето защото му е дясностоящ и е с предимство. Никой не може да ме убеди, че е по-скоростно да има обособена дясна лента, а вместо това да се получава тапа в най-лявата. Аз мисля, разсъждавам и честно казано не знам как да мина през това кръгово - дали аз да блъсна зеления или да рискувам мен да ме блъсне червения. Защото ако реша да сека пътя на зеления и изляза във вътрешната лента на изхода може да тълкуват, че той вече е навлязъл в колелото, дясностоящ ми е и аз съм виновен, ако реша да изляза от външната страна и червения ме сече, няма да съм виновен, но така или иначе колата ми пак ще е с огънати ламарини. Същото е и ако съм червения и сека на синия, като аз пък няма от къде да знам той кой вариант за излизане е избрал. Вие как бихте постъпили... :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: stratoss в декември 16, 2015, 09:02:44
От моята гледна точка по снимка 1:
червената кола няма право да излиза през вторият изход, синята да сече пътя на зелената нито да сече така бързата на вторият.

Същинският проблем с повечето шофьори е на снимка 2, а именно, че синята кола трябва задължително да излезе през 1-я или втория изход, (макар, че за първият пак е на грешната лента според маркировката...) но масово шофьорите карат в дясна лента макар, че ще излизат през третия или четвърти (обратен) което силно затруднява движението. Именно поради тази причина не веднъж ми се е налагало да въртя втори път през цялото кръгово, защото някой е решил да си кара в дясната лента повече от един изход. А обикновенно е повече от някой, и или трябва да сека път, или да спра с мигач в лявата лента, или да завъртя отново. Най-безопасен ми се види третият вариант, за това цъкам с език и въртя като гламав, а тарикатите минават бързо.

Камери трябват, и съответните наредби за да могат да глобяват на база на записите, и бързо ще влязат нещата в релси.

Аз лично шофирам в дясна лента по кръгово само и единствено ако ще излизам през първият последващ изход. Във всички други случаи съм в средна/лява. В България обаче в която и лента да се намирам очите ми са на 4 кой от къде ще ме засече...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в декември 17, 2015, 04:54:14
колаж на Николай Боляров. Много добре се е получило!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 17, 2015, 06:41:59
Само не разбирам какво е внушението на картинката - дали е добродушна шега или се опитва да уязви някого за нещо... ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: mkx в декември 17, 2015, 08:29:17
bgdimitrov: ако наистина си пратил писмо до кмета, за да не го затрудняваме да разсъждава по казуса, може да му пратиш и тези две снимки, защото хората явно отдавна са открили топлата вода- как трилентов път на входа да излиза в двулентов на изхода. Снимка 3.gif е оригиналната (Figure 3C-12), която използвах от сайта http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009/part3/part3c.htm (http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009/part3/part3c.htm) , а снимка 4.gif е за онагледяване как всеки си има по два изхода и никой не сече пътя на другия. Единственото общо, между нашата маркировка и тази, е въпросната стрелка "само наляво" в най-вътрешната лента, която така много ме озадачаваше, само че тука има и куп други подробности.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 17, 2015, 10:50:06
Единствения изход с две ленти е този към "Скобелев". Всички останали могат да се разчертаят с по три. Така спокойно може да се отделят завиващите на дясно с двойна непрекъсната. Непосредствено след като се излезе от кръга най-дясната лента става БУС и нещата са почти чудесни  :D Много неадекватно е сегашното разчертаване. Да не забравяме, че кръга се сви и имаше достатъчно площ за развитие на кръстовището.Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: emo_rub4ev в декември 18, 2015, 12:06:22
Наистина лентите особено посока липник са доста широки и могат да се разчертаят по друг начин. Днес обаче за пръв път минах от там посока ялта-центъра и забелязах, че новоположеният асфалт, който е преди самото кръгово е доста неравен...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2015, 02:27:26
Карай, не е толкова зле - в София Цариградско шосе след ремонта беше станало като развълнувано море... :)


А сега, колеги, ви предлагам подбрани снимки от една нощна фотосесия на Кръговото, направена късно вечерта на 17.12.2015, четвъртък. В обектива попадна основно пешеходната част на подлеза с акцент на нивото под "кота нула".

Първо два по-общи изгледа откъм градинката пред блок Оборище.

(http://s3.postimg.org/p772xkjwz/Roundabout01.jpg)

(http://s16.postimg.org/u0id2w1hh/Roundabout02.jpg)


Следват изгледи от югозападния вход с амфитеатралното стълбище и диагоналните пътечки да детски колички, който започва от самата градинка. По него има и декоративни стенни облицовки, които заедно с иглолистните дръвчета му придават твърде приятен вид. Стъпалата изглеждат завършени, но дали ще има някаква допълнителна настилка над голия цимент - не съм наясно.

(http://s29.postimg.org/w74x1bd5j/Roundabout03.jpg)

(http://s9.postimg.org/mhcss0znz/Roundabout04.jpg)

(http://s11.postimg.org/5c36smq6r/Roundabout05.jpg)

(http://s15.postimg.org/q3pots1nv/Roundabout06.jpg)


Следва продължение...Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2015, 02:32:53
Снимки от Кръговото - част 2

Продължават снимките от амфитеатралния вход, направени от различни гледни точки.

(http://s27.postimg.org/5jb8kqqrn/Roundabout07.jpg)

(http://s9.postimg.org/lni9zth1r/Roundabout08.jpg)


Поглед към един от осветените тунели, водещи към пешеходния кръг на ниското ниво в подлеза. (В дъното се вижда противоположният тунел.) Осветлението е добро, дано се окаже и трайно и дано вандалите се смилят над него... Стените са облицовани с плочи от изкуствен мрамор в светъл пастелен тон и като цяло обликът на тунелите е приятен.

(http://s11.postimg.org/woc7z6z2r/Roundabout09.jpg)


Следват три снимки (последната е панорамна - за удобство на разглеждането я прилагам и под постинга) на входа откъм Арената, който по облик е сходен с диаметрално противоположния му към Оборище, но е по-скоро дълъг, отколкото широк. Иначе стъпалата и зигзагообразната пътечка между тях са в същия стил и му придават известна живописност. (Съжалявам, че на първата снимка не съобразих да махна дъската върху велоалеята на преден план и малко "развалих пейзажа". Бързане, какво да се прави...)

(http://s11.postimg.org/g3e8ue3o3/Roundabout10.jpg)

(http://s12.postimg.org/eniaz2t7h/Roundabout11.jpg)

(http://s17.postimg.org/wgmfnxo2n/Roundabout12.jpg)


Следва завършек...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2015, 02:35:40
Снимки от Кръговото - част 3 и последна

Входът откъм алеята между платната на Цар Освободител, посока Халите. Интересен с криволичещите алеи за пешеходци и велосипедисти, разделени с цветна леха, нощем обилно осветен в зелено. Единственият без асансьор поради липсата на стъпала по пешеходната алея, което позволява инвалидни колички да слизат до пешеходния кръг долу направо по алеята.

(http://s29.postimg.org/jfw9baqmv/Roundabout13.jpg)
(http://s22.postimg.org/5s1ujqj75/Roundabout14.jpg)


Входът вече се ползва. Впрочем, вече всички тунели са свободни за минаване и пешеходците кръстосват подлеза във всякакви посоки и комбинации "вход-изход", и го правят с видимо желание и удоволствие. Хейтърските прогнози, че подлезът ще бъде избягван и заобикалян от хората на "собствена тяга", вече се опровергават от реалността. Поздрави на хейтърите и черногледците! :)

(http://s23.postimg.org/9wr5pj8ob/Roundabout15.jpg)


Един поглед откъм алеята на булеварда...

(http://s18.postimg.org/c128u5g15/Roundabout16.jpg)


Интересно осветени са и дърветата близо до входа.

(http://s16.postimg.org/lvjlqg4n9/Roundabout17.jpg)


И накрая един поглед към противоположния (южния) вход между платната на Царя, под който минава прословутият колектор, заради който пък се килна цялото съоръжение. Вижда се, че все пак подземният тунел с кабели не е попречил на интересното и удобно оформление на алеите във входа, само дето пешеходната тук е с няколко серии стъпала по протежението си. Няма лошо - това също си има своя чар...

(http://s24.postimg.org/kvwvutztx/Roundabout18.jpg)


Ето, че нощната ни разходка завърши. Вижда се, че по подлеза остава да се изпълнят някои неголеми довършителни работи, основно в детайлите, облицовките на стените, настилките на хоризонталните части, на горното ниво се работи още по контактната мрежа, но като цяло подлезът е завършен и вече се ползва и от пешеходци, и от шофьори, и от велосипедисти. Слава Богу, че времето до последно беше добро за работа и макар често да се работеше на прожектори, строителството се завърши. Предстоящата зима, дори и да бъде мека според прогнозите, ще бъде първото изпитание за съоръжението на устойчивост спрямо климатичните фактори. Напролет ще се видят евентуалните слаби места и каквото е нужно, ще се пипне наново. Само да е живот и здраве! :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в декември 18, 2015, 03:43:51
На тези хора не им ли стана ясно, че подобно съоръжение ТРЯБВА да има ПОНЕ двадесетина указателни табели. И айде няма нужда, че не им е стигнало времето. Табелките можеха да се изработят по време на строежа и да се монтират от двама души за по малко от ден. Освен, че изглежда незавършен е и неизползваем за гостите на града.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: axlzzz в декември 18, 2015, 04:35:22
На тези хора не им ли стана ясно, че подобно съоръжение ТРЯБВА да има ПОНЕ двадесетина указателни табели. И айде няма нужда, че не им е стигнало времето. Табелките можеха да се изработят по време на строежа и да се монтират от двама души за по малко от ден. Освен, че изглежда незавършен е и неизползваем за гостите на града.

Какво точно имаш предвид? Указателни табели за какво?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 18, 2015, 05:54:31
Внимавайте с табелите, че да не стане пак някоя ZhP Gara.  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2015, 06:24:55
Какво точно имаш предвид? Указателни табели за какво?

Отговарям ти с цитат от мой по-стар постинг в тази тема:

Цитат
Няма да е лошо над вътрешните входове на тунелите да се сложат указателни табели кой накъде извежда, защото русенци си ги знаем, но човек от друго населено място или чужденец може да се дезориентира при толкова изходи пред очите си, особено по тъмно. А именно в такова време ще завършват доста от събитията в Арената, сред публиката на които може да има и нерусенци, и небългари. В София, в подлеза пред Централна гара например, при всеки изход има указателен надпис за посоката, в която извежда съответното стълбище. Ще е добре и тук да бъде направено същото.  Най-добре е табелите да са светещи или осветени, а надписите - на български и английски език.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в декември 18, 2015, 06:28:21
Много се извинявам, може би глупав въпрос, но как да видя снимките в пълен размер? Мерси


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 19, 2015, 07:40:19
Кои снимки конкретно имаш предвид?  ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Flying spur в декември 19, 2015, 04:07:31
Може и проблема да е само при мен, предвид локацията ми нещо. От последните снимки на кръговото само 2-3 снимки са в пълен размер, а останалите са като в Preview на закачена снимка. Същотото се получава и в Skyscraper-a.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 19, 2015, 05:47:16
При мен няма проблеми, всичките са с нормални размери. ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в декември 20, 2015, 05:58:46
Да сложат и една табела, че е забранено яденето на вафли, че да не се налага да търсим после кошчета за опаковките. >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 21, 2015, 12:06:41
Много готена снимка на кръговото и спортната зала правена днес. Обръщам внимание на нещо друго, след ремонта на кръговото нещо е станало с прожекторите които осветяваха пространството пред спортната зала и е пълна тъмница! С концерта на Горан Брегович хората явно са вървяли в тъмното днес... Дано да върнат осветлението скоро!

Снимка: Клъстер Автономна платформа за граждански въздушни услуги
(http://s9.postimg.org/yawfgkvu7/image.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 21, 2015, 12:39:40
Проектът завършен, тролейбусите продължават да се движат на агрегат. Днес никой не работеше по ККМ, но утре, когато има трафик ще има и монтажни дейности най-вероятно. Мила русенска картинка.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 22, 2015, 07:35:12
Днес завършиха ли тролейбусната мрежа на кръговото? Писна ми вече една седмица след отварянето на кръговото все още не може да се използва контактната мрежа и тролеите са яко разредени.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 22, 2015, 09:37:31
Тази сутрин към 9.30 имаше леки задръствания, понеже "завършеното" кръстовище се доизкусурява. Дано не пострада някой, докато опъват проводници над преминаващите МПС-та.
Отделно от това друга група работници твореше ограда по "Скобелев". И тук е мястото да питам защо беше нужно да демонтират старите високи бетонни елементи, дето разделяха булеварда. Сега като опнат два метра мрежа ще е много красиво.

Защо по целия "Скобелев" са изоставили живия плет. Само го подстригват, но когато се появи дупка не я залесяват. До Математическата са го обърнали на паркинг, чак и плочки наредил някой тъпак. Тия "бурени" успешно намаляват шума и мизерията от автомобилното движение, пазят и пешеходците. Ама кой ти се занимава с подобни неща. Лееш бетон, асфалтираш и пльосваш някаква грозна ограда, може и парапет. Последния подобен го изс..ха пред комплекс "Ялта". Все едно коневръз.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 23, 2015, 01:27:35
Тази сутрин към 9.30... група работници твореше ограда по "Скобелев". И тук е мястото да питам защо беше нужно да демонтират старите високи бетонни елементи, дето разделяха булеварда. Сега като опнат два метра мрежа ще е много красиво.

Смятам, че правят нещо абсолютно необходимо за нашите условия и манталитет. Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега - непременно ще се намерят малоумни камикадзета (които се мислят за хитри андрешковци), които "за по-бързо" или "за по-удобно" ще правят опити да пресичат горе автомобилните платна близо до подлеза по стар навик. Разбира се, шофьорите няма да очакват там да изскочат пешеходци и така белята е сигурна. (Откачалките даже магистралите пресичат и гинат, та един градски булевард...) И за да се пресекат мераците на любителите на високия адреналин, абсолютно задължително е поне 30-40 метра от прилежащите към подлеза участъци на Скобелев и Липник да се преградят с достатъчно висока ограда и така кандидат-самоубийците да се насочат или към подлеза, или към близките пешеходни пътеки - което им харесва повече. И пак добре, че се сетиха да го направят. Може и да не е върхът на естетиката (на рендера няма такава преграда), но като се знаем що за стока сме, по-добре така, отколкото да стават непоправими неща...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 30, 2015, 01:36:28
Много се кефя, че сложиха ограда по средата на Липник и Скобелев за да няма преминаващи пешеходци. :)
 
Вчера (29.12.15) от "Ел" все още бяха блокирали две от лентите на кръговото и се работеше по тролейбусната мрежа. Дано скоро да я пуснат и да има съществена разлика в скоростта на преминаване на тролейбусите. Разчуха се всякакви слухове, че стрелките са автоматични, други казват че не били, не съм експерт но нещо не ми изглеждат като автоматични. Може да отправя имейл към самите "Ел" защото те със сигурност ще имат точна информация по този въпрос.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 30, 2015, 08:40:40
По-добре питай някой тролейбусен шофьор  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в януари 01, 2016, 04:12:19
Тролейбусната мрежа на кръговото вече е пусната. :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в януари 03, 2016, 11:58:36
Решението пешеходната алея от страната на Халите да е наклонена по този начин при влизането й в "чашата" на подлеза, е може би ефектно визуално, но от гледна точка на безопасността - силно малоумно! Досега нямаше сняг, добре, но при една добра поледица ще има счупени крайници. Поне един парапет да се бяха сетили да сложат, щом са предвидили такъв наклон... >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в януари 04, 2016, 03:50:05
Мдаа, това е единственият от шестте подхода, който е без стъпала и асансьор, като мотивът явно е бил, че единствено там има възможност да се направи по-дълъг (по протежение на алеята) наклон и съответно ъгълът да бъде достатъчно малък за комфортно слизане и качване. На противоположния подход (към Автогарата) пречи подземният колектор, а другите четири са по-къси и стръмни и просто няма как да се преодоляват без стъпала. Само че проектантите май са забравили един всеизвестен факт - че русенските зими са твърде сурови, което ще създаде проблеми при използването на такъв наклонен подход при заснежаване и заледяване. Да се почиства навреме и идеално е невъзможно, а даже и милиметър леден слой може да подхлъзне пешеходеца, така че неприятности определено ще има. "Благословии" по адрес на Общината - също. Обаче най-многото, което може да се направи в случая, е да се монтира парапет. Не вярвам да тръгнат цялостно да преустройват алеята, като й оформят стъпала.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в януари 04, 2016, 10:07:42
Стъпала, наклони, все едно. Няма ли добра зимна поддръжка, винаги е опасно.
Да ви обърна внимание и на друго. Тротоарът пред полицията е ниско спрямо платното на кръга. Така в едно известно разстояние главите на пешеходците са на нивото на автомобилните гуми, което не мисля, че е безопасно. Но това лесно би могло да се подобри, стига желание да има.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 02, 2016, 04:28:24
Понеже Русчуклия спомена в друга тема, пък и аз видях днес, ограждения по новото кръгово, някой знае ли какво кълват там?

Edit:
То имало репортаж на КИС13 - https://r3---sn-x8vapo3-nv4e.googlevideo.com/videoplayback?requiressl=yes&mn=sn-x8vapo3-nv4e&mm=31&ipbits=0&mv=m&mt=1454417488&ms=au&expire=1454439248&sver=3&initcwndbps=98750&pl=23&source=youtube&ratebypass=yes&mime=video/mp4&upn=EPPqPgTHHFo&sparams=dur,id,initcwndbps,ip,ipbits,itag,lmt,mime,mm,mn,ms,mv,pl,ratebypass,requiressl,source,upn,expire&fexp=9410705,9413138,9416126,9418201,9418204,9420452,9421733,9422342,9422596,9423661,9423662,9423979,9424135,9425549,9426191,9426415,9428055&ip=185.80.0.207&key=yt6&lmt=1454347206105427&dur=62.090&itag=22&id=o-AC_t65QJFYT2U0iSQXWsV06yg3nzc4FRPcdjcHJieudR&signature=563FB80FD98A0AA77AA9E54EC7179FAB4C724D57.4D9B47810EA37CDD02745B0A072E8A10912C60DF


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 02, 2016, 05:46:22
Жалка картинка, направо трагедия! Нормално е при такива строителни съоръжения дефекти да се появят след години и десетилетия експлоатация, а тук още с построяването почват проблемите и ремонтите. И както казват руснаците: "дальше - больше". Тоест с течение на времето ще става още по-зле. Да му се не види, похабиха парите за претупано бутафорно строителство!  >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в февруари 02, 2016, 08:38:14
От това по-лошо какво! И какво ще отстраняват. То му трябват 20-ина шашки и да се прави наново.
Но дотогава следващият ход ще е да откраднат неръждавейката
(И аз, с всичкия си акъл, се зарадвах!)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 03, 2016, 01:13:31
Pfote2, България се управлява от "каскети" в последните 62 години, много наивен си бил, явно животът в чужбина те отдалечава от бг реалността. С "каскет", щатен служител на Трето управление на ДС – ВКР от 1987 г., толкова... :o


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 03, 2016, 03:38:45
Ей вие умряхте от две пукнатини. А може би щеше да бъде по-хубаво ако не бяха го построили?... Има си 5 години гаранция ще се ремонтира каквото се появи и това е. Станалото станало.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 03, 2016, 09:05:34
Ей вие умряхте от две пукнатини. А може би щеше да бъде по-хубаво ако не бяха го построили?... Има си 5 години гаранция ще се ремонтира каквото се появи и това е. Станалото станало.


Пич, ти или си не си в ред, или иронията ти е недостижима за нашите плитки умове? :o

Как според теб се ремонтира подобно нещо?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 03, 2016, 09:09:48
Не, по-хубаво щеше да бъде, ако си бяха свършили работата както трябва. Понеже имало гаранция, дай да не им обръщаме внимание, че през месец ще ремонтират. Плочките по площада са същата работа, само че тази година гаранцията свършва и следващите ремонти ще са за сметка на Общината.
Не мисля, че трябва да си затваряме очите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 03, 2016, 09:10:43
Ей карате ме да се самоцитирам значи :)

Цитат
Та такива работи, безсмислено е да се възмущава постфактум човек, така че си избирайте успокоение - примерно "можеше и това да няма" е добро успокоение - можете да си го повтаряте докато сътворят следващата грандиозна глупост


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в февруари 03, 2016, 11:21:22
Русенец, хубаво, че го казваш ти, а не аз. То аз не познавам вече никого от управляващите, но мога да си представя кои са.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 03, 2016, 01:59:24
Ей вие умряхте от две пукнатини. А може би щеше да бъде по-хубаво ако не бяха го построили?... Има си 5 години гаранция ще се ремонтира каквото се появи и това е. Станалото станало.
Извинявай, не те познавам лично, но звучиш като типичният бг примирен овчедушен "гражданин". Хвала, такива като вас крепят статуквото, заради "станалото - станало" и "какво толкова" в България се издигат кой от кой по идиотски политически проекти и те срещат подкрепа, бизнесмените ни действат като свини и приличат на свини, в съдебната система е пълен батак и безотчетност и т.н. и т.н. И наистина, какво толкова? Нали бащицата от време навреме ни пече кебапчета, пък може и някой лев да даде за глас, ако имаме късмет...  :o

Пич, аз съм данъкоплатец. Теб не те знам какъв си, но аз съм данъкоплатец в тоя страна. Не съм бюджетен служител. От част от моите средства се формира годишната ни вноска за ЕС. Част от тази вноска се връща в страната под формата на еврофондове. Толкова ли много искам, моите пари да не се крадат безобразно и да се строи що годе качествено? Толкова ли много искам? Парите на европейските граждани през фондовете са предназначени, за да повишат качеството на живот в България. Толкова ли много искам това реално да стане?

Ей карате ме да се самоцитирам значи :)

Цитат
Та такива работи, безсмислено е да се възмущава постфактум човек, така че си избирайте успокоение - примерно "можеше и това да няма" е добро успокоение - можете да си го повтаряте докато сътворят следващата грандиозна глупост
*DRINK*


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 03, 2016, 06:24:35
Въпроса е с кое може да се живее, с две пукнатини които се ремонтират при първа възможност или да го бяха оставили и да загубим част от европарите както Варна и Плевен? Да наистина, може би трябваше още през лятото да се престрашат и да затворят кръговото и щеше да бъде готово октомври месец.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 03, 2016, 09:45:17
Този ремонт няма да е последния. Като виждам как напредва влагата се чудя дали изобщо правиха хидроизолация  ???

И така между другото, разширената улица до гробищата в "Чародейка" пропадна. Но няма страшно, нали е в гаранция, ще изсе..т една кръпчица и сме ОК.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 04, 2016, 01:09:14
Цитат
Въпроса е с кое може да се живее, с две пукнатини които се ремонтират при първа възможност или да го бяха оставили и да загубим част от европарите както Варна и Плевен?

Виждам че и ти си попил добре от медиините послания, но нека се замислим само за момент какво би станало ако бяхме загубили част от еврофинансирането. В смисъл чувал ли си в последно време за проект по някоя европрограма, който е останал зарязан ей така защото не са се вписали в сроковете и са загубили еврофинансирането? Един много пресен пример - преди няколко дни отвориха реновираната ЖП гара в Бургас (и г-н премиерът по случая им обещаваше ЖП линия Бургас-Слънчев Бряг ха-ха). Този проект загуби еврофинансирането си точно поради изоставане на изпълнителните дейности. Както можеш да се досетиш, държавата от съфинансираща 20% се превърна в дофинансираща 100%. Това стана не само там, ами и на много други места. Съответно в Русе нямаше да е много различно - регионалното министерство щеше да се бръкне и да плати масрафа, те не са глупави около избори да творят гафове. Бургаската ЖП гара апропо си стана прилично - дали защото не са претупвали нещата предизборно, дали защото заложеното "усвояване" не е било толкова "доволно", че да остане и за по-качествен ремонт, не знам.

Та от гледна точка на обществения интерес, нещата опират до това дали българският или европейският данъкоплатец ще плати това. Като имай предвид говорим уж за ключово важни регионални проекти - неща които по един или друг начин трябва да реализираме, все пак идеята е да догонваме развитите европейски региони, да подобряваме качеството на живот и тем подобни алабализми. И в този ред на мисли "да не изтървем европейското финансиране" е малко нелеп, но пък емоционален призив. Аз бих могъл да направя нещо подобно: bgdimitrov, би ли си купил жилище в новопостроена сграда, която се е напукала месеци след предаването й? Да, той строителят е длъжен да отстрани такива неща в гаранционния срок, откъдето друг (не толкова емоционален) въпрос - виждал ли си какво се случва като се стигне дотам? Ние последно събирахме няколко хиляди лева за изолация в нашия блок по този повод....и нещата при обществените поръчки не са много различни.

Което ме подсеща за другата емоционална медийна дъвка - "изпълнителят ще отстрани дефектите понеже обектът е в гаранционния си срок". Велико просто - всякаква вина в строителния надзор автоматично се отхвърля, възложителят се героизира, понеже си върши работата - наказва лошата некадърна фирма. Пълен ташак с извинение, лошата некадърна фирма изобщо не е проста да не си го калкулира това. Не е ли странно как на доста места из страната всички поръчки се печелят от едни и същи фирми които извършват еднакво некачествена работа и си оправят дефектите в гаранционния срок. Тези фирми са някакъв икономически феномен, машина за фалит, те работят на загуба със всяка следваща спечелена обществена поръчка направо, аз не мога да разбера защо продължават и продължават да се натискат да ги печелят, че даже и ги печелят :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 04, 2016, 11:45:36
Въпроса е с кое може да се живее, с две пукнатини които се ремонтират при първа възможност или да го бяха оставили и да загубим част от европарите както Варна и Плевен? Да наистина, може би трябваше още през лятото да се престрашат и да затворят кръговото и щеше да бъде готово октомври месец.
Освен гореказаното от n00b, който прекрасно се е аргументирал, аз ще добавя още нещо: а чия е вината да има възможност да се загубят европарите? Чини ми се, че пак е на написалия и изпълняващ проекта. Ти пак не разбираш основното - аз като данъкоплатец и гражданин изискам качествена услуга, т.е. управление. Не мога да оправдая факта, че поради явна некадърност, 99% от проектите са лошо замислени и още по-лошо изпълнени.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в февруари 04, 2016, 09:02:44
Някой виждал ли е как изглеждат германските бункери по морето?  Някои, при Ахелой например, са останали направо във водата. Това вълни, прибой, зима, лято... Нямат разваляне. Още 100 години - пак ще са там.
Тука тия се гласиха, гласиха, ляха и те бетон бетон - и какво? Едно таквоз. Кафяво.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: dim1 в февруари 07, 2016, 02:33:24
...и доколкото разбирам в България не се строи а се усвояват пари -дай да ги вземем ,а пък после ще оправяме ? А,ако по тоя начин се строи например мост ?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 07, 2016, 04:04:15
Вие говорите сякаш е пропаднал тролей в кръговото. Да и на мен не ми харесва контакната мрежа която е поставена, но новото кръгово е в пъти по-добро от ситуацията преди където нямаше дори маркировка. Научете се да цените и да критикувате обективно защото това не е темата за Русенския негативизм.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 07, 2016, 06:44:36
Точно защото ценя добре направените и като замисъл, и като изпълнение неща, смея да твърдя, че това кръгово е мизерия. Кое точно трябва да ме впечатли - контактната мрежа, наклоните и обратните виражи, идиотски разчертаното платно, голите бетонни (и вече нацепени) стени, стъпалата без облицовка, опита за полагане на тънка като вестник мазилка на подлеза откъм Бриколаж, монтираните грозни огради вместо жив плет, недоизградената спирка на Булстрад Арена?
Та кое точно трябва да ценя? Единственото хубаво нещо, и то много хубаво е, че се реши проблема с пешеходците. Всичко друго е посредствено.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 07, 2016, 06:57:30
Не говорим сякаш е пропаднал тролей в кръговото. Ако беше пропаднал тролей в кръговото, щяхме да се възмущаваме че виновните за това не получават присъди, вместо това виновни са шофьора на тролея, несъобразената скорост, слънчевите изригвания и неточните предсказания на маг Алена.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в февруари 07, 2016, 10:14:40
... неточните предсказания на маг Алена.

Това ме развесели искрено ... :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 07, 2016, 11:55:22
Вие говорите сякаш е пропаднал тролей в кръговото. Да и на мен не ми харесва контакната мрежа която е поставена, но новото кръгово е в пъти по-добро от ситуацията преди където нямаше дори маркировка. Научете се да цените и да критикувате обективно защото това не е темата за Русенския негативизм.


Убеден ли си в това, което казваш? Да, вече няма контакт с пешеходците, но видимостта е осезаемо намалена заради наклона и заради стеснения кръг. Разчертаването е тотално грешно за такъв тип кръгово кръстовище и създава предпоставки за инциденти. Лично аз на няколко пъти се разминавам на косъм с шофьори, които в стремежа си да направят завой надясно ми секат пътя. Ето как трябва да се разчертават такъв тип кръгови, за да се избягват подобни предпоставки: http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009/part3/fig3c_12_longdesc.htm (http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009/part3/fig3c_12_longdesc.htm)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Ruse-KK в февруари 08, 2016, 12:00:14
Вие говорите сякаш е пропаднал тролей в кръговото. Да и на мен не ми харесва контакната мрежа която е поставена, но новото кръгово е в пъти по-добро от ситуацията преди където нямаше дори маркировка. Научете се да цените и да критикувате обективно защото това не е темата за Русенския негативизм.

какво се учудваш , мрънкачи и полит.просветени а.к.а платени тролове винаги ще се намерят... Това не значи все пак да не се търси отговорност за качеството и срок за отстраняване на нередностите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 08, 2016, 01:18:03
Кви мрънкачи, кви пет лева? Не е нормално, след две седмици зима, обект открит само преди месец, да дава такива дефекти. Остави това, че нито градският транспорт стана по-бърз, нито кръговото стана по-удобно за водачите, хайде майната му, ама да ми се нацепи след 1 месец? >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 08, 2016, 02:31:21
Троловете обикновено изпълзяват преди избори. В случаят изборите минаха само преди няколко месеца, никоя себеуважаваща се абсурдистанска партия няма да хвърля пари напразно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в февруари 09, 2016, 09:38:07
Споко, маркоровка вече може да се каже че няма.  :D
Говоря за тази в кръга, почти е заличена.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 09, 2016, 01:09:24
И тази на пробива " Кауфланд" си отива. Може да е била експериментална  :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 09, 2016, 06:47:57
Логично. Очаквано. Колкото по-малки са разходите за материали (тоест ниски цени и качество), толкова по-голяма е печалбата на фирмата-изпълнител. Отдааавна отминаха времената, когато се работеше за едната чест. И като се добави липсата на контрола с голямата гьостерица, резултатите са налице. А гражданството да духа супата (или каквото там му харесва)... :o

И тази на пробива " Кауфланд" си отива. Може да е била експериментална  :D

Е, това си има и добра страна - сега ще имат шанса да я направят както трябва, но дали и кога ще стане... ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 09, 2016, 10:18:16
Асфалта в пешеходната част от страна Булстрад Арена който го направиха буквално за дни през юли целия се е пропукал около основите на залата и днес го ремонтираха.

Има ново пропадане на пешеходен подход към кръговото, този път от страна Липник/Булстрад Арена. Има снимки от строежа как подхода го изкопаха за седмица-две и в последната нощ преди отварянето изливаха бетон и полагаха настилка. Там също се работеше днес и се отстраняхава проблемите.

Все пак след 10-15 години състоянието на кръговото ще зависи от поддръжката. Ако се изостави както подлеза при жп гарата и не се сменят лампите, не се чисти, не се оправят пукнатини и размествания ще бъде същата мизерия. Но като транспортен център на Русе, значителния пешеходен трафик там, и по-късите открити подлези, се надявам да се поддържа и да не става център за наркомани и тоалетна.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 09, 2016, 11:24:52
Абсолютно си прав, че подлеза на гаровия площад се съсипа, благодарение на безстопанственост. Иначе аз го помня, когато функционираше, беше си удобен. Имаше и хубави рампи за колички. Настилката там бе някаква червена, наподобяваща гума. Стъпалата бяха от плочи камък, тавана - някакъв Хънтър мисля. То излиза, че двадесет години по-късно, създадохме нещо далеч по-нескопосано. А уж искаме да се движим напред....

Аз се чудя защо няма изградено видеонаблюдение из цялото новосъздадено кръгово? Ония две куполни камери са отбий номер.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 10, 2016, 12:44:55
Аз подлеза на гаровия площад и сега го използвам понякога. Функционира си. Някога беше замислен като много модерен - с магазини, заведение, фризьорски салон по примера на големите софийски подлези. Сега само фризьорският салон съществува. Липсата на интерес към търговските обекти и мургавото население, което слиза от "Селеметя" го направиха това, което е.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 14, 2016, 12:11:35
Асансьорите на Кръговото (или поне част от тях) изглежда вече функционират. Напоследък често виждах да се работи по тях, а наскоро забелязах, че е включено осветлението на кабинката на този при подхода на площад Оборище (другите не съм погледнал). Основно ще бъдат използвани от инвалиди (особено в инвалидни колички) и донякъде майки с бебешки колички. Интересно е все пак доколко асансьорите ще се ползват или за по-просто и лесно потенциалните им потребители ще предпочетат да минат по кръстовищата и пешеходните пътеки встрани от Кръговото.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 14, 2016, 05:42:36
Ето, че очакваното и логичното почва да се случва. Резултатът от забързаната и претупана работа може да е само един - калпав, некачествен, нетраен продукт. Само няколко месеца след изграждането на такъв инфраструктурен обект като Кръговото вече си проличават последиците от гоненето на срокове и пренебрежението към технологичните изисквания. Тънката грапава замазка по стъпалата към входовете на подлеза вече се рони и не ми се мисли как ще изглеждат нещата само след година-две. По площада пред Арената също вече има тук-там пропадания на настилката, надигнати и разклатени плочи, напуквания на бетона, откъртени части от бетонните конструкции... Ясно е, че тези дефекти ще се умножават с времето, но да видим дали ще се ремонтира и оправя тази предизвестена разруха.

П.П. Впрочем, това са дреболиите, "белите кахъри" на проблема. Да видим какво има да става с железобетонната конструкция на подлеза с времето...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 14, 2016, 08:18:10
Не съм минавал от там пеша. Тези снимки обаче са потресаващи :o  Беше логично бързането да даде дефекти, но това е просто потресаващо.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 14, 2016, 08:36:16
Отврат  >:D
А имахме чудесна възможност да създадем красиви и качествени неща с парите по европроектите. Жалко наистина.

Асансьорът, откъм блок "Бозвели", е с глупаво проектиран подход в горната си част. Озоваваш се едва ли не на платното. За да стигнеш до там, ако идваш от СБА, трябва да се движиш по тротоар широк половин метър  ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 14, 2016, 10:37:16
Аз днес минах и освен посочените от Orthodox дефекти, мога да посоча още един - по стъпалата откъм сградата на РДВР Русе междинната площадка е направена с такъв наклон, че там се е образувал малък водоем, по турски гьол!
И още нещо: по стъпалата са нахвърляни всевъзможни боклуци, дори няколко бутилки, прилича на сметище! Тук вече общината, държавата, международното положение и пр. не са ни виновни, а "културата" на част от гражданите. Срамота! >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 14, 2016, 11:33:16
Това ме подсеща, има ли изобщо кошчета долу, че не съм обръщал внимание? Не че наличието им ще спре определен тип хора да си хвърлят отпадъците където и да е.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 15, 2016, 12:25:07
Като цяло наклоните в подлезите са много добре направени, но и аз забелязах от страна МВР на междинната площадка на стълбите наклона е такъв, че се събира вода. Но там го направиха за 2-3 дена и резултата е подобаващ. Дано като ремонтират стълбите там, да оправят и въпросния наклон.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 15, 2016, 01:58:07
Може би все пак (дали пък не е наивно) има технически компетентни лица, отговорни за това и напълно осъзнаващи безобразията, но тотално сгазени от простотията на политически-отговорните  лица. Трагедия е че в България граденето на инфраструктура стана въпрос на политика, защото следствието от това е че каквато ни е политиката, такава ни е и инфраструктурата.

От друга страна, двойно по-лошо: утре хората могат да решат да потърсят сметка от политиците и да им потрошат главите буквално за ден. Обаче тези им творения - то дори да решиш да ги потрошиш и да ги направиш наново като хората, няма да е работа за един ден и ще струва доста пари определено.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в март 03, 2016, 11:46:25
Мдааа, а това е само началото на предизвестените ядове... :(

Нов проблем за обновеното Кръгово кръстовище в Русе

(http://ruse.topnovini.bg/sites/default/files/styles/main/public/snimki/2016/03/02/dscn0798.jpg?itok=T4DR9j2H)  (http://ruse.topnovini.bg/sites/default/files/styles/main/public/snimki/2016/03/02/dscn0797.jpg?itok=sThQxDjq]http://ruse.topnovini.bg/sites/default/files/styles/main/public/snimki/2016/03/02/dscn0797.jpg?itok=sThQxDjq)

Част от плочките в един от тунелите на Кръговото движение се отлепват и падат, видя репортер на Topnovini.bg

Нередностите са се появили от двете страни на тунела, който води към "Булстрад Арена". Не е ясно дали става дума за вандалска проява или за структурен дефект. Тъй като съоръжението е в 5-годишна гаранция, ремонтът следва да бъде поет от фирмата-изпълнител.

Припомняме, че в началото на месец февруари друг проблем наложи ремонт на все още неоткритото официално, но въведено в експлоатация съоръжение. Заради слягане на тротоарна настилка, фирмата-изпълнител предприе спешни ремонтни действия в едното платно в посока бул. "Скобелев" - бул. "Цар Освободител".

"Изпълнителят на строително – монтажните работи на строежа е длъжен да отстранява за своя сметка скритите недостатъци в посочените гаранционни срокове и в определения от Възложителя срок", бе посочено в официалната позиция на Община Русе тогава.

Както вече съобщихме, след неколкократни промени на крайните срокове първите автомобили по обновения основен пътен възел за Русе бяха пуснати около 19:36 ч. на 15 декември. Довършителните дейности по новите подлези, асансьорите, тролейбусната мрежа и др. обаче продължиха и след Нова година.

Обновяването на Кръговото с изграждането на подлези за пешеходци и велосипедисти е част от мащабния проект за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе", който включва още свързване на квартал "Родина" с бул. "Липник" с "пробива Кауфланд", изграждане на 14 км велоалеи, въвеждане на електронна система за таксуване на пътници в градския транспорт, оформяне на бус ленти по бул. "Цар Освободител", изграждане на нови улици и подобряване на трафика и в квартал "Чародейка" и др.

Официалното откриване на обновения обект обаче така и не се състоя, след като лошото време в началото на 2016 г. го отмени.

http://ruse.topnovini.bg/node/660588 (http://ruse.topnovini.bg/node/660588)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в март 03, 2016, 04:32:37
Видях го днес това. Съвсем очаквано, според мен.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в март 03, 2016, 08:07:26
Вече има подобни дефекти и на новите кръгови в Чародейка. Ето няколко снимки от днес на кръговото пред ОУ "Никола Обретенов". Подобен дефект има и на това на "Васил Левски" и "Филип Станиславов".


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в март 22, 2016, 06:10:21
Искам да Ви покажа една снимка от Бургас, новото им кръгово на "Трапезица". Когато бях там, ноември мисля, все още си беше обикновено кръстовище в начален етап на реконструкция. Колко е качествено, бургазлии ще видят.
Смятам, че при нас в Русе лентата за директен завой в дясно трябваше да се реализира точно така, с разделителни островчета. Изходът от кръстовището трябваше да е в две ленти, а маркировката да очертава и бордюрните криви.

(http://s29.postimg.org/j7aoe5v87/image.png)

Снимката е от http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131552402&postcount=326 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131552402&postcount=326)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в март 23, 2016, 01:55:08
Доста интересно и идейно кръгово! Бургас определено впечатлява последните години!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в март 23, 2016, 01:36:54
На мене пък тази пасарелка ми се струва голяма простотия. Можеха да направят пешеходни пътеки по-надалеч от самото кръгово с по един легнал полицай и проблема е решен, но очевидно и там е имало едни пари за усвояване :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в март 23, 2016, 04:56:48
Не знам, аз винаги съм бил фен хората да минават над автомобилите, а не обратното. А и изглежда доста различно като за България.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в март 23, 2016, 07:04:11
Има и вариант хората да си вървят нормално по земята (на кота нула), а автомобилният поток да минава под земята (както е например в подлеза до НДК в София). Това се спрягаше като идея и за Кръговото във виртуалното пространство, включително и някои шофьори определяха такова решение като по-доброто. То обаче определено щеше да бъде по-скъпо, а наличието около Кръговото на доста подземни комуникации на практика изключи такова конструктивно решение на подлеза.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в март 23, 2016, 07:20:34
Решението с пасарелката може да е продиктувано и от нивото на подпочвените води.  

Нашият вариант с отворения подлез не е лош, но мен мисълта ми беше за глупавата организация на автомобилния трафик на "Оборище".
Тролейбусните шофьори определено изпитват затруднения, опитвайки се да спазват маркировката. При изход от кръга навлизат в крайна лява лента, след което се стремят бързичко към крайна дясна или бус лента. През това време разни тарикати ги изпреварват от дясно. Става доста напрегнато. Трябва да се преосмислят нещата с това кръстовище, има сравнително лесни варианти мисля.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в март 24, 2016, 02:47:41
Да, на изходите на кръговото с тролеите има постоянно рискови ситуации (виждам го често поне на изхода на Царя към автогарата). Въпрос на време е някой търсач на силни усещания да се натресе странично в тролея. Дано навреме се прояви здрав разум и се направят промени в организацията на движението към по-безопасни варианти.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в март 24, 2016, 04:17:59
Не знам, аз винаги съм бил фен хората да минават над автомобилите, а не обратното. А и изглежда доста различно като за България.

Да, ама е тъпо да караш хората да катерят вити стълби и после да слизат по тях на едно обикновено кръстовище.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в март 27, 2016, 01:48:23
Добавям няколко "подробност от пейзажа", които ми направиха впечатление (и добро, и не твърде), когато наскоро минах оттам.

Асансьорите вече се ползват, и то не само за детски и инвалидни колички. В случая на входа откъм Бриколаж съпрузи-пенсионери слязоха в подлеза с асансьора, защото на тяхната възраст ползването на стълбите може да е трудно и в двете посоки. (Picture06)

Види се, изобразените на първоначалните рендери пейки по широкото стълбище откъм Оборище никак не са излишни. Добре е, че Общината все пак възнамерява да ги монтира през пролетта. (Picture07)

Видими са обаче и недоработките, и калпаво изпълненото строителство на отделни места по съоръжението.

Над тунела откъм Бриколаж част от тротоара до платното е без плочки и при дъжд там се образува локва. (Да не говорим за локвите по стъпалата и стълбищните площадки, изпълнени с обратен наклон...) Вярно е, че обикновено не се минава оттам, а по широкия тротоар южно от входа, но все пак изглежда грозно и недовършено.  >:( (Picture08)

По-сериозно от конструктивна гледна точка е изтичането на подпочвени води от шупли по стената на подлеза, което говори за недобре уплътнен бетон и може с времето да причини ускорено разрушаване на участъци от съоръжението. Не изключвам и това да е съзнателно направен дренаж с отводнително предназначение (не съм строителен специалист), но ми изглежда малко вероятно да се прави точно по този начин... (Picture09, Picture10)

Засега толкова, колеги - пролетта дойде и занапред ще има нови фоторепортажи по живот и здраве.  :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в март 27, 2016, 03:01:12
Определено хидроизолацията не е на ниво и водата бавно и неумолимо ще руши. При наличието на съвременни строителни материали и технологии си е истинско престъпление, това което сътвориха  >:D

Има монтирани грозни пейки до входа откъм залата. Изцяло метални са. Но като се замисля, връзват се с голия бетон, който се е ширнал ( няма емотикона с драйфащо човече, редовно щях да я ползвам за "видимите резултати" ).


Толкова ли е трудно да се разчертае по подобен начин? Сега се сещам, ние указателни стрелки имаме ли, че не съм обръщал внимание?
(https://farm2.staticflickr.com/1683/26118297425_0de4640e90_b.jpg)

Снимката е от http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131730184&postcount=373 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131730184&postcount=373)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в март 31, 2016, 07:57:59
Вчера бях в Бургас. Видях няколко такива пасарелки по булеварда, който влиза откъм АМ Тракия. Не са лоши, но е голямо катерене, все пак отиваш почти на третия етаж. Имат и асансьори но не бяха пуснати още. Иначе са направени интересно. Едната беше над кръгово, леко извита и обслужваше половината суша около кръга под себе си. Като цяло градът изглеждаше свеж и поддържан както обикновено - булевардите изпънати, с хубава маркировка, бус лентите отделени с котешки очички. Това ми напомня... хубаво ги направихме тея ленти и в Русе - ами да вземат и автобусните шофьори да ги ползват ли...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в май 02, 2016, 04:09:18
Вече си мисля дали да не направя една тема "Стена на срама".

(http://media.snimka.bg/s1/5318/036880387-big.jpg?r=0)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: ftubusa в май 03, 2016, 11:55:44
Не само, че ще е най активната тема, но и си мисля, че няма да има "обект", който да я пропусне.
За съжаление.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в юни 15, 2016, 11:09:15
Табелчица  ^-^


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в юни 16, 2016, 03:07:47
(https://s31.postimg.org/6zwu8hwhn/image.jpg)

Цитат
Указателни табели се появиха в подлеза на центъра (http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=29499)

Указателни табели се появиха в колелото на Кръговото. Те указват накъде водят изходите от подлезите, както и по-значими обекти наблизо. Засега е монтирана само табелата, която води към Спортната зала. Очакванията са в близко бъдеще да бъдат указани и другите посоки. За гостите на града дълго време беше пълна мистерия накъде водят изходите от подлеза на Кръговото.

Това отдавна се посочваше във форумите като необходимост за по-удобното използване на подлеза, особено от гости на града. Ето мнението на колегата bgdimitrov в Скайскрейпъра:

Цитат
Като цяло табелите ще свършат работа и нещата ще бъдат по-добре от преди, особено за гостите на града. Но в България има още много хляб да ядем, преди да се научим как се правят качествени табели. Допълнително не ми харесва, че са използвани тъмни на цвят букви върху светъл фон, вместо обратното. Не виждам информация, че има автобусни спирки в близост, нито за велоалеята.

На мен лично цветът на фона и надписите не ми изглежда толкова проблемен, но лошото е, че - поне засега - няма монтирано локално осветление на табелите (друг вариант беше да бъдат с подсветка отвътре) и това вероятно ще ги направи трудно използваеми вечер и нощем, когато са най-нужни поради лошата видимост към обстановката около подлеза. Нека напомним, че голяма част от събитията в Арената започват вечер и завършват нощем. Впрочем, трудно ми е да преценя доколко силно ще бъдат осветени табелите от зелените декоративни лампи по стените на подлеза. Ако е достатъчно (в което се съмнявам), може и да мине без локалното им осветяване, но надали... ;D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в юни 16, 2016, 10:52:15
Табелата е с неадекватно миниатюрен размер на фона на цялото съоръжение. Дори денем е трудно четима от по-далечно разстояние.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: svetlin74 в юни 16, 2016, 02:34:23
Попаднах на една снимка във фейса  -  кръговото в големия дъжд.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в юни 16, 2016, 07:40:57
Хубаво езерце :D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в юни 17, 2016, 12:24:12
Е, няма го вече, оттекло се е в канализацията. Тази вечер минах през подлеза, всичко е нормално, само около решетките на оттоците имаше събрана малко кал и боклуци, влачени от водата. Като цяло отводнителната система на Кръговото се е представила добре при първото по-сериозно изпитание.

Освен това, вече са монтирани указателните табели над всичките шест тунела на подлеза, но се оказа вярно предварителното ми предположение, че няма да са използваеми привечер и нощем без локално осветление. Минах там по здрач и вече трудно се различаваше текстът от няколко метра. Дано все пак го направят (не би струвало много), иначе при нахлуването в подлеза на публиката нощем след масово посетените събития в Арената тези табелки ще са практически невидими и безполезни.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в октомври 18, 2016, 09:55:25
Има опит за корекция на организацията на движение в кръговото посредством подновената хоризонтална маркировка. Разделили са десните завои с двойна непрекъсната линия. Да подминем криволичещото изпълнение, все едно пиян е боядисвал, и да се запитаме колко от водачите имат изобщо някакъв ангажимент към бялата боя по асфалта? След месец, най-много два ще бъде видимо, ако ме разбирате какво имам предвид  :)

А правилното решение е толкова просто, разделителни островчета и две ленти за изход от кръга. Все пак имаме и тромави допотопни тролейбуси, ползващи морално остаряла (макар и нова) контактна мрежа.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в октомври 30, 2016, 09:00:26
Прави ми впечатление, че народът малко се понаучи да ползва кръговото правилно и по-рядко се случват десни завои от крайна лява. Не е радикално, но има напредък. И все пак тр да сме нащрек де...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в ноември 05, 2016, 11:22:40
Моето впечатление е, че народът действително се е научил и го отдадох на новото кръгово. Бях там през септември/окт. няколко дена и минах повече от няколко пъти през него.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в декември 10, 2016, 11:09:37
Това определено са много сериозни конструктивни дефекти. Страхувам се, че на края на зимата положението ще е още по-сериозно и ако продължава да пропада с тези темпове, може да се наложи да се кърти и да се лее на ново, което ще рече сценария от миналия декември. Жалко за иначе хубавия замисъл. Изпълнението е отчайващо лошо. Интересно е кой ще понесе отговорността. Иначе от дрон изглежда добре...

http://kiss13.net/ruse/item/1759-kragovoto-v-ruse-prodaljava-da-se-cepi.html (http://kiss13.net/ruse/item/1759-kragovoto-v-ruse-prodaljava-da-se-cepi.html)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 11, 2016, 11:05:32
И когато в тези процепи навлезе вода и замръзне ще е още по-неприятно. Според мен на рекламация подлежи и асфалтовата настилка, положена от бензиностанцията в посока на кръговото. Там си е вълнообразно още от самото начало. Интересно що си траят от Общината?

И нещо за залата. Дали в подземието се пълни с вода? Въпросът ми е породен от факта, че преди няколко месеца от страната към "Липник" къртиха бетонoвата настилка и правиха хидроизолация. Сега май пак се е слегнало.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2016, 12:21:37
Некадърно, претупано изпълнение на полуаматьорско ниво. И това при такъв важен, знаков за града обект!  :o Отврат! Жалко за вложените пари и ядовете на Общината и гражданите, които ще станат и по-сериозни занапред.

Впрочем, като стана дума за страната към Липник, все се каня да запитам, знае ли някой защо не се ползва вече създадената там спирка на градския транспорт, на която в началото след откриването на залата спираха тролеи и автобуси? Даже специално за целта е направена отбивка на уличното платно. Мястото е много подходящо за спирка - от една страна, точно там е входът на залата и всички, които пътуват до нея от Здравец, Изток и Родина, могат направо да влязат още със слизането си от градския транспорт. От друга страна, разстоянието до предишната спирка - при Търговски център Ялта, и до следващата - на Скобелев при СБА, е достатъчно голямо и една междинна спирка е напълно оправдана, особено при близостта на големия пешеходен възел, какъвто е подлезът на Кръговото. Въпреки това обаче спирката беше изоставена по неясни причини и си остана така и досега.  ???

Прилагам една снимка, на която се вижда спрял на изоставената спирка тролей (снимката е увеличена отсечка от доста по-голяма фотография, публикувана по-рано в тази тема, и затова не е много ясна).


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в декември 12, 2016, 12:31:20
Тази спирка, за която е оставен джоб е е добра идея, но на мене ми се струва, че така стават твърде на гъсто спирките и може би за това са я изоставили. Иначе точно до въпросната спирка има голямо пропадане на бетона, което е предизвикано от улягането на залата. Още при едно от първите ми посещения ми направи впечатление, че вътре в залата пред входа, който е на нивото на игрището има голяма пукнатина. Прави впечатление, че тия напуквания и пропадания на кръговото са от страната на залата, което ме навява на мисълта, че може да са свързани и целия терен да пропада. Дали се дължи на прословутата ни льосова почва или по-скоро на лошо проектиране и укрепване на терена преди строителството ще кажат специалистите.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2016, 02:31:44
Тази спирка, за която е оставен джоб е е добра идея, но на мене ми се струва, че така стават твърде на гъсто спирките и може би за това са я изоставили.

Този мотив е първият и най-логичният, който може да се предположи, но при един поглед върху картата на тази част от града се вижда, че нещата не са такива. С червени цифри (отдясно наляво) съм означил четири последователни спирки на градския транспорт по Липник, Скобелев и Борисова:

1 - Търговски център Ялта
2 - Булстрад Арена (недействаща)
3 - СБА
4 - Втора поликлиника

Вижда се, че разстоянията между тях са приблизително еднакви. Ако се премахне спирката при Арената, то дистанцията между Ялта и СБА става около два пъти по-голяма от тази между СБА и следващата на Втора поликлиника. Някой обаче е направил погрешна преценка и затова сега удобната спирка при залата не се ползва, а направената отбивка става излишна. Все пак се надявам, че след време, особено ако залата стане по-посещавана, здравият разум ще надделее и спирката ще стане отново действаща.

Впрочем, подобен случай имаше преди години в началото на ул. Плиска, където прекратиха използването на спирка Първа пролет и возилата, тръгнали от спирка Воден (на ул. Свети Наум) спираха чак на Русенски университет. Видите ли, разстоянието от Воден до Първа пролет и после оттам до Университета било твърде малко. Е да, но тези спирки са определени и използвани още от ранните години на соца, и така са станали дълбоко традиционни в навиците на хората. Та явно в споменатия случай е имало доста оплаквания и недоволство от редовно ползващите закритата спирка, затова след няколко месеца почнаха отново да спират на нея. Вярно, спирката при Арената е съвсем нова и за традиция при нея не може да се говори, но ми изглежда доста удобна с възловото си разположение и напълно оправдана да се използва. Все пак, времето ще покаже... ???


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 12, 2016, 06:19:55
Спирката на Ялта е опасна и пречи на движението защото е точно до кръстовището. Няма джоб, няма място на тротоара поради навеса, изобщо там спирка не трябва да има... Последно чакаха новата транспортна схема за да сменят спирката до тази на спортната зала, но така и остана с чакането. Ще видим в бъдеще на къде ще се развият нещата.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2016, 02:24:59
Е как "няма джоб"?! Има си още от времето на строителството на кръговото, специално направен за спирка. Вижда се на снимките, виждал го е и всеки, който е минавал оттам. Друг е въпросът, дали мястото е подходящо за спирка с оглед на близостта на Кръговото. И ако отговорът е НЕ, пита се защо трябваше да го правят този джоб - не е ли можело предварително да се прецени, че на това място спирка не трябва да има?! :o


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в декември 12, 2016, 06:33:36
bgdimitrov има предвид настоящата функционираща спирка пред "Ялта". Там няма джоб и спиращите превозни средства на градски транспорт блокират активната дясна лента малко след изхода на кръстовището.

Новата спирка на залата няма нито електронно информационно табло, нито навес. За момента е поредния паметник на некадърността и недомислието на общинската администрация, начело с кмета.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 12, 2016, 07:39:30
Личното ми скромно мнение е, че спирката на "Ялта" трябва да бъде изоставена за сметка на тази на "Булстрад Арена". Първият аргумент вече се каза - спирката на "Ялта" е опасна, пречи на движението, защото няма обособен "джоб" и е точно до кръстовището. Много пъти, идвайки откъм "Олимп"-а, ползвайки дясна лента, съм "залепвал" зад спиращ на спирката тролей или автобус. Хайде, аз съм търпелив, но има нервни шофьори, които поставени в такава ситуация, се опитват да навлязат в съседната лента, съответно при нашата бг "толерантност" никой не те пуска, тръгват да се правят рискови маневри - да се "сече" пътя и стават предпоставки за ПТП-та или поне за излишни нерви. Говоря за пиковите часове. Вторият аргумент е, че отдавна "Ялта" не е това, което беше - има пет търговски обекта на кръст и отдавна не събира голям пътникопоток. Хората, пазаруващи от "Кауфланд" са голямата маса, чакаща на спирката, но си мисля, че и залата няма да им идва чак толкова далече.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2016, 09:24:06
bgdimitrov има предвид настоящата функционираща спирка пред "Ялта".

Така е, съжалявам за недоглеждането. При Ялта наистина няма джоб, и изобщо спирката е създадена в онези ранни години от "зората на демокрацията", когато се появи и Търговски център Ялта (така пареченият Цигански мол). Неговата значимост като търговски обект през последните години рязко спадна (не бих се учудил, ако дойде време самата сграда да бъде разрушена и теренът да се застрои с нещо по-съвременно). Според мен обаче спирката сега има нова, доста по-значима функция - там слизат и се качват една част от клиентите на близко разположените Практикер и Кауфланд, а защо не и Мосю Бриколаж? Така че премахването й без възобновяване на използването на спирката при Арената ще създаде затруднения и неудобство за клиентопотока към големите магазини в района. Трябва да се търси друго решение.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в декември 13, 2016, 01:58:31
Спирката до арената е достатъчно близо за да се изполва от клиентите на Кауфланд, остава само общината да си свърши работата. Измерих разстоянието чрез Google Earth, излиза около 150м повече отколкото до спирката на Ялта.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в декември 13, 2016, 02:06:11
В интерес на истината, за времето на създаването си, "Ялта" си беше съвсем сносен търговски център, направо модерен, ако го сравним с "Пасат"-а (за по-младите - беше разположен в едни халета на мястото на днешния "Мосю Бриколаж" и си беше направо битак). Като "цигански мол" започна да се оформя постепенно, когато започна да запада и да се оформя трайно като място за по-нисък клас стоки. Сега е практически празен, а в силните си години се пукаше по шевовете.
За пътниците от клиентелата на "Мосю Бриколаж" спирката на залата е идеална, за тези от "Кауфланд" е една идея по-зле от сегашното разположение, но все пак поносимо и вече за тези от "Практикер" идва далечко. Според моите наблюдения, самите строителни хипермаркети пък вече нямат толкова много посещаемост, времето на строително-ремонтния бум отдавна мина, сега се посещават от професионалисти със собствен транспорт, а обикновените клиенти, които си купуват дреболии все ще изминат едни 300 м до спирката.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в декември 13, 2016, 07:02:21
 "Пасата"...който винаги ще свързвам с покупките на пиратки по нова година от мургави търговци :D Вътре беше като в източно Алепо. Като се сетя само какви битаци имаше из града до преди 15 години...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 23, 2017, 05:16:47
Предлагат промяна в организацията на движение на Кръговото
Промяна на хоризонталната и вертикална маркировка на кръговото кръстовище между булевардите "Цар Освободител", "Скобелев" и "Липник" искат група граждани. Предложението е внесено за разглеждане от общинския съветник Иво Пазарджиев в Комисията по организация и безопасност на движение. Според инициативната група, в момента има противоречие между хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация и по този начин се създават предпоставки за пътно-транспортни инциденти.
Предложението на вносителя
Настоява се за премахване на непрекъсната двойна линия в четирите клона на кръстовището и да бъде възстановена маркировката във вида, в който беше при пускане на кръговото. Сега се получава парадокс с двойната непрекъсната и вътрешния кръг, ако тя се спазва.
Предлага се още да се коригира хоризонталната сигнализация (предварителна и в кръга), за да се осигури пълното предимство на навлезлите в кръговото кръстовище, както и (при възможност) изместване на спирките на обществения транспорт на по-голямо разстояние от изходите, с цел максимално ефективно да се използва дясната лента.
http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=31556 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=31556)

Какво мислите за предложението?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 23, 2017, 10:35:39
Неадекватно предложение. Те и сега "големите" шофьори минават през двойната непрекъсната все едно нищо не значи. Като направят линията прекъсната се обезсмисля лентата за дясно. Спирките да вземем да ги махнем направо, то и без това ГТ в Русе върви към закриване.
Проблемът е, че от кръга се излиза само в една лента и че събирателните стрелки (ако така се казват) на тролейбусната мрежа са непосредствено до изходите на кръстовището. Можеше при реконструкцията въпросните съоръжения да се изнесат в непосредствен близост до спирките, така или иначе там тролейбусите намалят и спират. Малко повече проводник щеше да коства.
Останалото, което смятам, че е добре го има в този мой пост -> http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t171/msg40659/#msg40659 (http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t171/msg40659/#msg40659)
Още една снимка -> http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131730184&postcount=373 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=131730184&postcount=373)

Мнооооооо сложно, нали?

И така между другото Комисията по организация и безопасност на движение, да вземе да попита КАТ и Общината, докога по улица "Борисова" ще цари тази анархия с паркирането. Докога тротоара пред хотел "Космос" и Универмага ще е паркинг? Същия въпрос и за тротоара по "Плиска" срещу барчетата. Проблемът с паркирането пред Русенския университет дали е решен? А пред болницата какво се случва?
Стига съм писал, че яд ме хваща  8)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 24, 2017, 02:48:35
И така между другото Комисията по организация и безопасност на движение, да вземе да попита КАТ и Общината, докога по улица "Борисова" ще цари тази анархия с паркирането. Докога тротоара пред хотел "Космос" и Универмага ще е паркинг? Същия въпрос и за тротоара по "Плиска" срещу барчетата. Проблемът с паркирането пред Русенския университет дали е решен? А пред болницата какво се случва?
Стига съм писал, че яд ме хваща  8)
По "Борисова" е ужас, докога срещу "Приста ойл" ще е нерегламентиран паркинг?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Linov в септември 16, 2017, 06:26:20
Вече е факт - "оправиха" маркировката на кръговото. Сега всеки олигофрен ще има оправдание да напуска кръга както си иска. Мен дори са ми свирили и са ми мятали средни пръсти, затова че спазвах правилата, кво остава сега...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 16, 2017, 10:06:09
Да, и аз забелязах тази "добре" обмислена и свършена работа  :o Каква е тая комисия за безопасност в тоя град, от някакви некомпетентни хорица ли е съставена?
Сетиха се да подновят хоризонталната маркировка на бус лентата, но като гледам пак някаква евтина боя са ползвали. Пред пазара лентата е прекъсната, що ли?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 05, 2018, 11:41:10
Понеже в друга тема стана въпрос за стопанисването на сравнително новичкото ни кръстовище, та отделих малко от скъпоценното си време  :D, за да имаме "красотите" на снимки.

Пейки, домъкнати незнайно от къде и от кого:
(https://s20.postimg.org/evufu48i5/IMG_1205.jpg) (https://postimg.org/image/a9yblrmyx/)

Провиснала и окъсана контактна мрежа ( не е само на едно място):
(https://s20.postimg.org/4yjf11619/IMG_1207.jpg) (https://postimg.org/image/6dkzpr749/)

Графити и лепенки има във всеки от тунелите и не само там:
(https://s20.postimg.org/tf1kvj9ct/IMG_1208.jpg) (https://postimg.org/image/kk0ql0kk9/)

(https://s20.postimg.org/5o79a1n1p/IMG_1221.jpg) (https://postimg.org/image/cenqjha7d/)

(https://s20.postimg.org/fy4mcqbwp/IMG_1214.jpg) (https://postimg.org/image/fy4mcqbwp/) (https://s20.postimg.org/xo6axopgp/IMG_1212.jpg) (https://postimg.org/image/xo6axopgp/)

Разместени пейки, подпомагащи удобното дращене по стените, за да си изливат душите тийновете (това е тунела пред Областна дирекция на МВР):
(https://s20.postimg.org/85j0hc9j1/IMG_1226.jpg) (https://postimg.org/image/xbjyo6at5/)

Асансьорите за спортна зала и за полицията не функционират:
(https://s20.postimg.org/3weaf6dzd/IMG_1223.jpg) (https://postimg.org/image/3weaf6dzd/) (https://s20.postimg.org/iflfgleu1/IMG_1227.jpg) (https://postimg.org/image/iflfgleu1/)

Обратен или липсващ наклон води до събиране на локви. В момента на снимките "езерцата" са маловодни:
(https://s20.postimg.org/qxuvkzisp/IMG_1231.jpg) (https://postimg.org/image/qxuvkzisp/) (https://s20.postimg.org/4yogxsp3t/IMG_1233.jpg) (https://postimg.org/image/4yogxsp3t/)

Боядисан със спрей парапет, точно пред полицията:
(https://s20.postimg.org/scwg9pc61/IMG_1232.jpg) (https://postimg.org/image/scwg9pc61/)

Ронливи стъпала (за пореден път):
(https://s20.postimg.org/tf6ms57t5/IMG_1218.jpg) (https://postimg.org/image/tf6ms57t5/)

Асансьор:
(https://s20.postimg.org/9xbzc7il9/IMG_1217.jpg) (https://postimg.org/image/d46ivu315/)

Пропадане на две от лентите плюс тротоара на изхода на кръстовището в посока "Липник":
(https://s20.postimg.org/9x6xfnx0d/IMG_1220.jpg) (https://postimg.org/image/lmax3mnyx/)

Всички снимки заедно са ТУК (https://postimg.org/gallery/v55t43zu/)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 06, 2018, 09:35:22
Мдаа, това са "прекрасните" резултати от бързата работа на строителите (гонене на евросрокове), допълнена от простотията и вандалщината на потребителите и нехайството и бездействието на Общината (която уж трябва да си пази и поддържа собствеността). В резултат - добра идея с мизерно изпълнение или, както традиционно се нарича вече над сто години - българска работа... >:(

Впрочем, като казах "бързата работа" - народът в една поговорка я нарича "срам за майстора" (потвърждава се в конкретния случай с Кръговото). Нашите предци не са бързали за никъде, но построеното от тях изтрайва с векове...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 06, 2018, 09:38:12
Подлезът на кръговото постепенно се превръща в класически такъв. Нещо което тайничко се надявах да не се случи, противно на всякаква логика. Уви, прокламираният "вторичен център" на Русе не само не се превърна в такъв, но очевидно се гетоизира. Не случайно тенденциите с световен мащаб са за изкарване на пешеходния трафик над земята, за сметка на автомобилният.Тук обаче вървим десетилетия назад в мисленето.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 06, 2018, 09:42:01
Надали това е решаващото, поне по отношение на "гетоизирането". Като гледам, над земята хич няма графити...

В основата на всичко е манталитетът и ценностната система на хората - строители, потребители, собственици и всички, които имат отношение към обекта.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 06, 2018, 09:19:56
За този обект теорията на счупените прозорци важи с пълна сила. Когато общината абдикира от задълженията си да поддържа построеното, колкото и недовършено и претупано да изглежда то, няма как да разчитаме изцяло на съзнанието на гражданите за неговото опазване. Мизерията привлича мизерия и ако не се вземат мерки при първите прояви на вандализъм, то тези прояви почват да зачестяват и да превръщат пространството в гетовидно. Ситуацията е много подобна на това, което се случи с централна жп гара след мащабния ремонт там преди години - графити, мирис на пикня, неработещи асансьори и просмукваща се от фугите вода. Добре, че поне зимата е мека тази година, че пукнатините, които зейнаха миналата година не се разшириха още повече. Надявам се поне преди световното по волейбол да приведат обекта в подобаващ вид, че ще е голяма излагация в противен случай.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в февруари 06, 2018, 10:55:28
"Полицията е държавна структура, част от изпълнителната власт, която отговаря за прилагането на закона и поддържане на обществения ред, противодействие на престъпността, оказване на съдействие на гражданите, държавните органи и обществените организации при осъществяване на законните им права и интереси." (Wikipedia)

Според мен, не бива да търсим вина само в Общината. Нека не оневиняваме бездействието на хората призвани за опазване на общественият ред ... и към споменатите от колегата Русчуклия проблеми - " графити, мирис на пикня" бих добавил и периодичните "грижи" с огледалото ... и всичко това се случва до самата Областна Дирекция на МВР ...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 07, 2018, 01:03:51
Колкото до огледалото, то се е видяло, че там няма да се задържи, колко и пъти да слагат ново. Даже и от 100 души 99 да са добросъвестни и да се радват на тази придобивка за велосипедистите, и даже на ум да не им идва да я "паланджосват", то стотният все пак ще смята това огледало със солидна цена просто за една от стоките в безплатния нощен магазин и ще реши да си напазарува...

Единствено що-годе сигурно решение изглежда огледалото да се монтира не на стойка, прикрепена към страничната стена на велоалеята, а към тавана на подлеза, така че да е недостъпно за хора, стоящи на пода или велоалеята. Ако хоризонталният и вертикалният ъгъл на огледалото са правилно нагласени, видимостта и в двете посоки ще е добра за велосипедистите. Това решение също, разбира се, не гарантира пълна сигурност на огледалото, защото амбицираните крадци са способни да донесат даже стълба и пак да го отмъкнат безпроблемно - 1200 лв. струва все пак, а в дълбоката нощ може да се "работи" практически необезпокоявано. Или просто да го потрошат с хвърлен камък на принципа: щом не мога да те имам, никой няма да те има. Когато става дума за правене на пакости, българинът си е доста упорит и заядлив, и колкото повече му се пречи, толкова повече се амбицира. В това отношение се сещам за един виц.

Питали германец и шоп: какво ще направите, ако ви дам един камион ябълки? И германецът се размислил на глас: ми ще ги продам, нещо търговийка ще завържа. Или... ще ги дам на бедните, на дом за сираци. Или ще ги направя на Apfelschorle и ще ги изпия с три тона картофена салата... А шопът, без да се замисля, отговорил: че ядем, че ядем, колкото можем че изядем, другите сите че ги наапем!

 :D :D :D  Или може би  >:( >:( >:( ...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 07, 2018, 01:51:48
Действително се виждат много паралели между новият подлез на гарата и кръговото. И ако за гарата, реално, донякъде можем да виним и лошият откъм човешки фактор район - гарата и околностите й като магнит привличат всякакви неблагонадеждни: цигани, сутеньори, проститутки, травестити, просяци, клошари, пияни тийнейджъри и пр., то за кръговото е срамота в самият център на града да се случва това!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в февруари 17, 2018, 04:09:18
Вода се стича в основите на подземния паркинг на Арена Русе и подлеза на кръговото кръстовище, сигнализираха зрители на ТВН. Оказа се, че проблемът се появява при всеки дъжд или снеготопене.

Видимо част от подлеза е пропаднал, а по образувалия се улей се стича вода, която отива директно в основите. Според хората това е изключително опасно, тъй като водата отива директно в основите не само на подлеза, но и в тези на Спортната зала и открития наскоро подземен паркинг. Видимо има и улягане на една страна, което допълнително притеснява русенци. Подобно пропадане имаше през миналата година, но от другата страна на съоръжението. Оказа се, че проблемът е от известно време, когато е констатирано пропадане от страната на залата.

Пред екипа ни от общинската администрация коментираха, че е сформирана комисия, която е направила оглед на мястото на пропадането. В нея, освен експерти от администрацията, са били включени и представители на фирмата-изпълнител. Тепърва ще се търси решение на проблема, но най-вероятно ще се наложи допълнително укрепване, което да спре изтичането на вода в основите на съоръжението.
http://tvn.bg/voda-se-sticha-v-osnovite-na-sportnata-zala-v-ruse/ (http://tvn.bg/voda-se-sticha-v-osnovite-na-sportnata-zala-v-ruse/)

Видими са!


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в февруари 17, 2018, 10:27:50
Ами на всеки здравомислещ човек е ясно, че тепърва и за дълго ще берем ядове (и правим разходи) с последиците от ударното строителство на Кръговото за догонване на евросрокове. Лошото е, че каквито и корекции, достроявания и подобрения да се направят, резултатът няма да е същият като този, който би се получил при по-бавно и качествено строителство със спазване на всички технологични изисквания. Все пак това не е селски дворен нужник, който можеш да събориш до основи и да го изградиш наново...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в февруари 18, 2018, 12:19:46
Четейки се убеждавам, че русенци явно са на път да се докажат като едни от(ако не първи) най-големите мрънкачи на България. Преди време, когато нищо не се случваше в Русе - се мрънкаше, днес когато започна да се случва - пак се мрънка. Мрънка се за всичко, по много без дори да се проверяват фактите и без да се мисли логично.
Нека се опитаме да анализираме материала поднесен от TVN и раздухан от още няколко "медии". Заглавието "Вода се стича в основите на Спортната зала в Русе" ни насочва към проблем с качеството на строежа на Арена Русе, но веднага след това "авторите" сменят насоката на мислене на читателите с - "Вода се стича в основите на подземния паркинг на Арена Русе и подлеза на кръговото кръстовище". От тези две различни по смисъл изречения не става ясно къде точно се стича вода - в подлеза, в паркинга или в основите на Залата ?!?!  По нататък четем " ... по образувалия се улей се стича вода, която отива директно в основите ... " Кой, как и по какъв начин е установил това, от материала не става ясно, а също така не става ясно дали последното представлява твърдение или е само предположение и дали има факти ...
Продължаваме със следващото противоречие - "Според хората това е изключително опасно, тъй като водата отива директно в основите не само на подлеза, но и в тези на Спортната зала и открития наскоро подземен паркинг." - кои ... кои хора ... какво ще рече: "Според хората " ... ?!?! Някакви хора(случайно преминаващи), незнайно как установяват, че има вода в основите на Залата. както и че това е изключително опасно - кои са тези хора. по какъв метод и начин установяват, и как точно го установяват отново не става ясно дали говорим само за твърдение или за установени факти ...
Не мисля да продължавам с още внимание към този "материал" на TVN, който се оказва препечатан/преписан и от други "медии" и е послужил за основа на доста негативни коментари от "будни русенци".
Считам критиката за нещо хубаво и полезно, но когато е конструктивна и градивна, а не търсеща сензации псевдо-новина, елементарно просташка и заиграваща с примитивизма на хората. Помпането на постоянен нихилизъм и хейт по всичко не считам че води до нещо градивно.

p.s.
Държа да отбележа, че на изборите за Парламент съм гласувал за Реформаторски блок !


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 18, 2018, 01:41:04
Ами че то нямаше реформаторски блок на последните избори, така че няма как да е факт това, твърдение - може би :)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Ruse-KK в февруари 18, 2018, 09:05:30
Ами че то нямаше реформаторски блок на последните избори, така че няма как да е факт това, твърдение - може би :)

Местни избори и национален референдум 2015
https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/1827.html (https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/1827.html)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в февруари 18, 2018, 10:24:42
Ами че то нямаше реформаторски блок на последните избори, така че няма как да е факт това, твърдение - може би :)

Само това ли успя да разбереш от целия ми пост ...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в февруари 18, 2018, 10:53:04
По-интересно е за кого ще гласуват русенци ( мрънкащи и не) на следващите местни избори. Ще има ли някаква алтернатива или пак старите муцуни.

Не знам колко нескопосан е журналистическия материал, но проблеми с наскоро завършените проекти има. И колкото повече се мрънка, толкова по-голям е шанса да се предприемат някакви действия от страна на отговорните хорица. Иначе всичко е едно такова лежерно, ден да мине, друг да дойде, мандата си върви.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: SKCH в февруари 18, 2018, 11:51:50
Ами реално погледнато сегашната власт се опитва да прави някакви неща, за съжаление бързането на Кръговото, липсата на внимание към детайла на други места и като цяло слабата поддръжка развалят общото усещане. А реално ако човек не е идвал в Русе от 5 години, няма как да не се впечатли силно от всичко направено. Просто сме толкова изостанали в градското развитие и имаме толкова много неща да правим, че ни се иска всичко да стане веднага, а то няма как в настоящата политическа и икономическа обстановка в града и в страната.
Ако изходим от позицията, че сегашната власт ще довърши започнатите ремонти и ще обнови уличната мрежа, аз бих гласувал за някой, който ще предложи мерки за подобрянване на фасадите по центъра (може общината да направи много), който ще форсира проект за ИМТ (общината може да го направи, както направи с новата индустриална зона или да привлече инвеститор, който да го направи), който ще форсира, заедно с РУ и други институции, развитието на технологичен парк. Смятам, че тези неща са от изключително значение за развитието на Русе като град и като място за живеене и работа. Отделно от това остават кварталните проблеми, по-малките инфраструктурни проекти, цялостната реклама на Русе из страната като буден и жив град, в който нещата се случват (това много ни липсва в момента, до степен, че и самите русенци не се усещат понякога). Би било добре да се работи сериозно и по летището.
Всички тези неща, малко или повече ще залегнат в програмите на почти всички големи партии. Остава отверен въпросът кой е в състояние да ги изпълни. ГЕРБ са ясни - виждаме ги. БКП обикновено имат и разумни идеи в опозиция, но дойдат ли на власт, нищо не се случва - калчев, йотов - достатъчно доказателства има. Десните едва ли ще изкарат свестен кандидат, Искрен Веселинов не ми е вариант (той няма как да не е кандидат). Мисля си, че много ще зависи и как ще се развият нещата в националната политика, доколко сегашната власт ще се закрепи за още време или ще дойде някой, който е в състояние да ги измете. Но като цяло темата с местните избори е далечна и доста неща има да се случат още. 


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 18, 2018, 12:25:11
Ами че то нямаше реформаторски блок на последните избори, така че няма как да е факт това, твърдение - може би :)

Само това ли успя да разбереш от целия ми пост ...

Не разбрах само това, но финалът изглеждаше толкова в духа на всичко което отричаше, че изписваше вежди :)

А иначе очевидно някаква вода се излива долу в този паркинг и това не е защото някой е забравил отворена чешмата. Вече защо, как, откъде - толкова им е нивото на журналистите явно.

П.П. то е посевместно де. Журналистите в днешно време изглеждат по-умно ако просто преписват прессъобщения, като тръгнат да разсъждават, става или смешно или страшно. Например наскоро в Бряг чета статия как полицаите хванали тийнейджър с марихуана. Там си бяха позволили да разсъждават, понеже явно прессъобщението от МВР е прекалено кратко и сухо. И какво да измислят - че според уикипедия, растението еволюирало така че да синтезира канабинол за да не го ядат тревопасните. Опитвах се да разбера каква е връзката с тази полицейска сводка и без малко да стигна до извода че тийнчето е било веган, объркал менюто.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в февруари 18, 2018, 12:45:13
"Финалът" имаше за цел дискусията да не отива в посока политически пристрастия.
В централизирана държава като нашата, да очакваме чудеса от местната власт, ако тя не е от средите на управляващите е наивно и смешно. БКП/БСП могат да се похвалят само с един успех - ремонта на площад Свобода в Русе, като според мен това стана възможно заради правителството на Станишев и подкрепата му за червените кметове. Ако в София на власт бе друга политическа сила, вероятността в Русе нещо да се случи е съмнителна.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в февруари 18, 2018, 12:47:55
Е че те РБ са (бяха) политическа партия, как да не тръгне в посока политически пристрастия :)

Пък за централната и местната власт не съм много съгласен. Ето примерно северозапада, напротив това което често се твърди, местната им власт - и във Видин и във Враца и в Монтана е в пълен унисон с централната и така е от години. Нооо резултатът е...всички го знаем.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в март 31, 2018, 11:25:02
Ще си спестя коментара  >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в април 01, 2018, 12:03:50
Това и аз имах намерение да го публикувам във форума, защото сравнително често минавам през подлеза на Кръговото, но ти ме изпревари. Асансьорът отдавна е в такова окаяно състояние. Жалка работа! Направим нещо що-годе добро, и скоро след това, поради простотията и непукизма на хората, съчетани с безхаберието на градската управа, всичка се занемарява и съсипва. И докога така?! Всъщност, ясно е докога - докато манталитетът и ценностната система на хората на всички нива не се променят към по-добро. Лошото е, че в това отношение никак не се вижда светлина в тунела... :(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в април 01, 2018, 01:34:38
Е те парите нали са усвоени вече - за подръжката майната му.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в април 01, 2018, 02:52:36
А в Бургас асансьорите на пасарелките се поддържат и функционират. И там живеят българи. Къде ли е разликата?


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в април 01, 2018, 04:02:51
Разликата е, че в Бургас имат амбиции.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в септември 01, 2018, 04:02:52
Разбрах че чистят и боядисват подлеза на кръговото в очакване на световното по волейбол. Който може, да снима какво става.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 01, 2018, 10:06:58
Вчера последно минах там. Беше все същата мизерия с все така повредени кенефи, наречени асансьори.
И що трябва заради някакво мероприятие да чистят? През другото време ние, жителите на този град, не заслужаваме ли нормална среда?
Довършваха асфалтирането на външния паркинг, откъм бензиностанцията. Бяха ударили бяла боя на грозния бетон, но до някъде. Виждаха се захранващи кабели за осветлението монтирани като простири. Евтино...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 02, 2018, 01:51:46
То всичко им е бутафорно и евтино на тия пичове.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в септември 02, 2018, 06:11:03
Можело значи.  :)

Така трябва на всеки 6 месеца и няма да имаме проблеми, и да разкарат пейките от подлеза защото допълнително допринасят за събирания на всякакви идиоти.

Цитат
На любопитна гледка се е натъкнал зрител на телевизия КИС 13.

Два дни тече ударно боядисване на плочките по стените в подлезите на кръговото кръстовище в Русе.

За никого не е тайна, че по тях все повече и повече младежи драскат със спрейове и маркери, а стените се оказват и удобно място за лепене на рекламни материали, листовки и афиши. Може би именно това е довело до предприемане на непопулярния ход за решаване на проблема.

Колко устойчива ще бъде обаче боята на следващи вандалски набези и дали съвсем скоро няма да се наложи да се слага нова предстои да разберем. КИС13

(https://s8.postimg.cc/kcyp725ol/F957_FABC-3_F48-481_F-9943-2858_E182_B495.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 03, 2018, 08:17:22
Вярно ли това е боя, върху плочките  ::)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в септември 03, 2018, 07:53:03
Междудругото и аз забелязах че кмета наистина се е размърдал и вече има камери на кръговото. И ето ви резултатите, боксьори на огледала, и малки пикли които драскат с маркер... Този пост е само за Ортодокс, като го знам как мрази вандалите.

Цитат
Поредни прояви на вандализъм в подлеза на Кръговото

(https://s15.postimg.cc/p2ramg22j/843_A3811-8_AD8-47_B9-9_F76-14_BED56358_AD.jpg)

(https://s15.postimg.cc/ynax9erff/1_FC2_B91_A-767_C-4705-9482-2_D21_B6_A5548_F.jpg)

(https://s15.postimg.cc/hzjf6xc3f/55_B00_C87-8_F08-4_DB7-_B4_CA-_F147_DD55_A5_C7.jpg)

Поредна вандалска проява е установена в подлеза на Кръговото кръстовище при бул. „Скобелев“ и бул. „Липник“. На видеозаписите от охранителните видеокамери се вижда как две момичета рисуват по стените на подлеза на кръстовището, след като са били почистени от Община Русе, заради многократните вандалски прояви.

Миналата седмица, огледалото в подлеза също беше счупено, а сигналът беше подаден към компетентните органи.

В тази връзка, кметът на Община Русе Пламен Стоилов редовно сезира писмено институциите, които отговарят за реда и сигурността в града, а именно Областна дирекция на МВР и Първо и Второ РПУ, с цел установяване на нарушителите и предотвратяване на други вандалски прояви.

Община Русе отправя апел към гражданите да сигнализират, ако станат свидетели на нарушения, на имейл – mayor@ruse-bg.eu или на тел. 112. Призовават се гражданите, които разпознават извършителите от охранителните камери, да се обадят на Областна дирекция на МВР – Русе на тел. 082/ 882 91 или на СЗ „КООРС“ на тел. 0882 898 367. Анонимността на свидетелите е гарантирана.

http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=36056 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=36056)


ВИДЕО ->https://youtu.be/W-2Y_vT2ZlA (https://youtu.be/W-2Y_vT2ZlA)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русчуклия в септември 03, 2018, 07:59:31
Честно казано изглежда доста абсурдно. Плочките бяха доста хубави и трябваше да ги почистят. Има си начини за това. Тъпото е, че плочките котрастираха с некадърно и набързо излетия бетон на ринга на кръговото. Истината е, че просто трябва да дадат на добри графитъри да нарисуват нещо наистина хубаво из тези подлези и няма да има нужда от постоянно боядисване. Имаше подобен пример във Враца и на други места. Една такава бяла стена е като магнит за драскачите и не би оцеляла и ден. А след като мине световното, следващото боядисване вероятно ще е за следващото световно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 03, 2018, 08:37:28
Този пост е само за Ортодокс, като го знам как мрази вандалите.

Колега, благодаря за вниманието, но не и за съдържанието на снимките и видеото. Вбесяващо е!!! Ако зависеше от мен, тези нехранимайковци от двата пола щяха да получат доста тояги на голо и с дни нямаше да могат да си седнат на задните части, а ако по-късно по стар навих извадеха спрея или маркера, щяха да си спомнят усещането и набързо да приберат "инструмента" си...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Pfote2 в септември 04, 2018, 11:45:35
Май беше в Макао - преди десетина години някакви германски идиоти бяха изписали с графити една кола. Бяха ги хванали и осъдили на по ... 15 пръчки. Голям шум се вдигна - консули, посланици, сакън, как ще биете децата. Те са деца (между 16 и 18 години). Хеле освободиха ги.
Затова цяла Германия е изписана - всички тунели, мостове, нови сгради, че сега започнаха и друго да правят: Отиват 10 - 15 души със спрейовете на някоя по-забутана гара и чакат да дойде влак. Като спре влакът един влиза и дърпа внезапната спирачка и всички започват бързо опръскване. Ако някой се възпротиви и им викне през прозореца - пръскат му пиперен спрей в очите. Тия са маскирани и всички ги е страх от тях.
Та така, малка екскурзия в света на високата култура, която явно не е отминала и България. Тоест идиоти има навсякъде.
А това е bombing - в Берлин: https://www.youtube.com/watch?v=g6IYk91AEE0 (https://www.youtube.com/watch?v=g6IYk91AEE0)
https://www.youtube.com/watch?v=Upq4Z8BgK0A (https://www.youtube.com/watch?v=Upq4Z8BgK0A)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 04, 2018, 11:58:24
Ами няма резултати, резултати ще има когато някой се отзове като види нещо на тези камери. А иначе и целият град да опашат с такива....кел файда.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: pesho в септември 04, 2018, 02:47:23
Вече боядисват цялото кръгово.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 04, 2018, 05:21:54
Той бояджията ще оправи нещата...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в септември 04, 2018, 06:01:05
В казармата (13-а танкова бригада - Сливен), имахме височайше посещение - щяха да дойдат военният министър Бойко Ноев, НАТО-вски военни аташета, посланици. Та шапкарите ни опънаха да чистим, оправяме и лъскаме. Всичко светна направо. Аз плаца толкова чист не го бях виждал, бордюрите боядисани, градинките оплевени. Обаче само едно нещо помрачяваше военното щастие - в градинката до плаца имаше два-три поизсъхнали борчета, които никак нямаха вид и ни излагаха пред министъра и чужденците. След известен размисъл, се взе зелена боя и борчетата се боядисаха! Вече всичко се оправи и можехме да приемаме гостите! Звучи като виц, но е истина. Защо разправям всичко това ли? С кмет шапкар - толкова...


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 04, 2018, 06:34:57
Ха, колега, ти си служил там, където и аз! Моята служба обаче беше от 1980 до 1982 (участвах и в учението Щит-82). Първо бях в свързочната рота, а като мина обучението по свръзката, минах във Втори танков батальон, където си изкарах службата като свързочник в УАЗ-ка с радиостанции и после във верижна бронирана машина (МТЛБ) също със свързочна апаратура. Ееех, имахме армия тогава...  >:(


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в септември 04, 2018, 07:39:10
Кръговото направо взе да придобива завършен вид, няма вече гол бетон.  :D

От другата страна на залата служебния паркинг вече е изцяло асфалтиран.
Цитат
Фотооко: Докато от страната на подлеза работници поправяха днес щетите от "креативни" тийнейджъри, от другата страна на "Монбат Арена" вече е готов графитът, който ще посреща отборите на паркинга зад залата.
сн. РусеИнфо

(https://s8.postimg.cc/krtxtrfmd/E24_A79_D4-8_F9_F-4213-9_F4_E-0_D3_C019_A8934.jpg)

(https://s8.postimg.cc/rv1t9hvdh/457699_CD-_EA9_E-494_E-_AF51-48_CFF1_EF7_ED2.jpg)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: n00b в септември 04, 2018, 11:27:30
В казармата (13-а танкова бригада - Сливен), имахме височайше посещение - щяха да дойдат военният министър Бойко Ноев, НАТО-вски военни аташета, посланици. Та шапкарите ни опънаха да чистим, оправяме и лъскаме. Всичко светна направо. Аз плаца толкова чист не го бях виждал, бордюрите боядисани, градинките оплевени. Обаче само едно нещо помрачяваше военното щастие - в градинката до плаца имаше два-три поизсъхнали борчета, които никак нямаха вид и ни излагаха пред министъра и чужденците. След известен размисъл, се взе зелена боя и борчетата се боядисаха! Вече всичко се оправи и можехме да приемаме гостите! Звучи като виц, но е истина. Защо разправям всичко това ли? С кмет шапкар - толкова...

Явно това е евъргрийн. Неотдавна Дунав игра в лига европа срещу Иртиш, а кралевия ремонт на терена таман вече видимо беше започнал да дава фира заради некадърния дренаж. Допълнително трябваше да има поне 5000 места които да отговарят на условията за ЛЕ, но се оказа че общинарите в последния момент разбраха че няма толкова и експресно оправиха един сектор. За да не стават ексцесии се обяви рано че билетите са свършили и ударно продадоха последния ден каквото има, като резултат не напълнихме дори петте хиляди места. И да - кафевите петна където тревата беше изсъхнала благодарение на измислената фирма дето прави ремонта, точно така ги "скриха". Със зелена боя. Почти уцелиха цвета, за съжаление не точно.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: bgdimitrov в септември 05, 2018, 01:09:08
Сложиха ново огледало на подлеза. Дано не се намерят нови боксьори, идиоти.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: vesel в септември 05, 2018, 03:17:40
За да сме коректни, трябва да кажем че вандалите, снимани от камерата са трошили основата на огледалото. Самото огледало липсва от много време, мисля беше откраднато.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: pesho в септември 05, 2018, 11:48:12
Може и от преди да е откраднато огледалото,но отново е драскано върху плочките със спрей.Да беше нещо хубаво направено нямаше да е толкова лошо,но някакви грозотии вече край нямат.


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Русенец в септември 08, 2018, 02:02:05
Днес ми се наложи да мина вечерта през подлеза и какво да ви кажа?!? Решението да се боядисат иначе хубавите плочки - идиотско, на практика са ги съсипали. Боядисвали са даже без да си направят труда да махат залепени хартии и стикери, направо върху тях... Боядисали са освен това голия бетон. Лично за мен, това е пак тъпо решение, защото бетонът си е грубоват, без замазка, и боята му седи нелепо, все едно някой не го е измазвал и завършил както трябва. Самият експониран по този начин бетон е вид архитектурен стил - брутализъм се нарича от френското béton brut – "необработен бетон". Сега нещата са ни риба, ни рак. И накрая, вижте снимката! Дори не са си направили труда да замажат пукнатината, а са боядисали отгоре, на военния принцип "боядисаното е здраво"!

(https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/41148415_324296224785637_6245882342540312576_n.jpg?_nc_cat=0&oh=f7e7588833ac889b49d720d0d660a938&oe=5C2B621D)

Казвам ви - идиотите в тази община са на път да задминат по тъпотия и мърлячество военните, а това никак не е лесно! Хвала, кретени! >:D


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: JMM в септември 08, 2018, 11:27:10
"Нови драскачи на Кръговото, предишните - разкрити"

"Охранителните камери на Община Русе заснеха нова вандалска проява, извършена от група тийнейджъри вчера вечерта в подлеза на Кръговото кръстовище при бул. „Скобелев“ и бул. „Липник“. Виждат се лицата на извършителите, които след като надраскват стената, се снимат в огледалото на подлеза, а след това отново драскат по стената зад него със спрей. Тяхната самоличност предстои да бъде установена от органите на реда."

http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=36085 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=36085)


Титла: Re:Бъдещето на кръговото?
Публикувано от: Orthodox в септември 08, 2018, 11:52:05
Дано поне малко да се размърдат органите на реда и направят нещо срещу тези цапачи и вандали, че инак градът вечно ще има вид на гето - а някога е бил с аристократичен изглед и дух... :'(