Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Промени в Парка на младежта  (Прочетена 118117 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #210 -: юни 03, 2023, 12:13:44 »

Фонтанът на Перистери е вече в напълно завършен вид - добавено е зацветяване на почвената ивица около него. Засадени са поне три вида цветя и когато те пораснат и се сгъстят, ще изглежда доста добре. Само дано не ги изгазят през летните горещини хлапаците, които влизат в басейна да се разхладят.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #211 -: юни 14, 2023, 03:49:40 »

Започва работата по плувния комплекс в Младежкия парк (бившия Норд). Обектът е ограден по цялата си южна и източна страна - от входа на заведението Норд на изток до тенис-кортовете и оттам на север почти до ж. п. линията. Започва разрушаването на старите басейни в източната част на комплекса - детския и малкия за възрастни, където ще се изгради покритият басейн и нов детски такъв.


Работата е започнала в източния край на комплекса, близо до тенис-кортовете, и ще продължи на запад до разрушаването на всички стари басейни без 50-метровия, който ще се ремонтира и модернизира.


Разрушават се стените и дъното на източния малък басейн, за да се подготви основата за строеж на плувната зала.
« Последна редакция: юни 14, 2023, 03:59:44 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1425


Профил
« Отговор #212 -: юни 14, 2023, 06:12:32 »

Започва работата по плувния комплекс в Младежкия парк (бившия Норд)...

Благодарим за фоторепортажа! Интересно ми е само, защо са толкова слабчки снимките като качество, знаейки колко си чувствителен по тази тема? Cheesy
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #213 -: юни 14, 2023, 08:01:04 »

Не исках да ставам досаден с постоянни извинения за не дотам добри снимки, но щом питаш - да ти кажа. Основният проблем дойде от твърде късното време (около 21 часа) на снимане в сенчестия парк и свързаните с това сравнително дълги експонации и нестабилност на картинката при снимане. Освен това и цветовите характеристики на късната предзалезна светлина не са идеални и това наложи допълнително коригиране на баланса на бялото. Част от снимките са изрезки от по-големи, което влошава детайлността. Накрая, някои са правени в режим на панорама с хоризонтално движение на телефона в провряна през загражденията ръка, хапана при това от десетки комари. Впрочем, освен заради кръвопийците бързах и от притеснение да не бъда забелязан от някой пазач и да бъда овикан и напсуван. При последното снимане ме видя отдалече един млад мъж от фирмата, но нито каза нещо, нито дори са доближи до мен. Пак добре...

В крайна сметка, въпреки вродения ми перфекционизъм, постнах тези снимки на принципа "карай да върви - важното е, че нещо се вижда". Уж е по-добре от нищо... Huh?

Май напоследък се предоверих на телефона си, който има посредствена камера, и трябва да си възстановя навика да нося със себе си моята сапунерка Canon PowerShot SX100 IS. Вярно, че е по-обемист и тежък от телефона, но макар и старичък, има добра оптика, доста голям 40х зум (10х оптичен и 4х цифров) и стабилизатор на изображението (IS в името = Image Stabilizer). В чантата ми има място за тази камера-ветеран, която толкова ми е служила и явно още ще ми послужи.
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #214 -: юни 18, 2023, 06:52:36 »

Една статия за новия плувен комплекс от недолюбвания от мнозина сайт Дунав... мост.ком.


Комплекс "Норд" остава в историята

Реакциите на русенци са противоречиви

Комплекс "Норд" в Парка на младежта в Русе остава в историята. На негово място ще бъде изграден нов Плувен комплекс, чието строителство започна преди седмица.

Реакциите на русенци са противоречиви.

За много хора "Норд" е свързан с прекрасни спомени от детството им и не желаят да бъде заменян с нещо друго. Те поставят под съмнение новото строителство, притесняват се да не бъдат унищожени дървета в парка, а също и, че новият комплекс ще бъде твърде луксозен и по-малко достъпен.

Друга група хора пък са убедени, че не бива да се зацикля в миналото и трябва да се предлагат нови възможности за младите хора. Надяват се басейните да бъдат готови по-скоро и да се ползват от жителите на Русе.

Припомняме, че новият комплекс ще се стопанисва от управителя на „Общински пазари“ Кунчо Кънчев. По негови думи в северната част всички корита на досегашните басейни са имали проблеми с пропадането към река Дунав и към ската. Сега строителните дейности са започнали от малкия и средния басейн. На първо време се отнема земна маса до нивото на дъното на басейна, като двата басейна ще се изравнят и оттам насетне се започва с изграждане на новите корита и се продължава към другата част и закрития басейн.


https://www.dunavmost.com/novini/kompleks-nord-ostava-v-istoriyata

Добавям и две мнения от сайта - едно критично и едно песимистично. Дано второто не се окаже вярно...

От една страна идеята е добра, от друга страна като погледнем всички общински проекти при Пенчо и Стоилов - тотален провал и некадърност. Няма инженери, няма строителен надзор, краде се за сметка на качествени материали, още на ниво проект всичко е компрометирано и очевидно необмислено. Пенчо планува ли до края на мандата да завърши поне един от почнатите и просрочени проекти? Или ще разкопат всичко и после някой друг да се оправя. Естествено всичко за сметка на общинския бюджет и нашите данъци.

Плувен комплекс Норд го очаква съдбата на бившия завод Петър Караминчев, Симовата мелница, бившия Захарен завод и много други знакови сгради, разрушени с голи обещания от Вечния преход.


« Последна редакция: юни 18, 2023, 07:48:25 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2392


Профил
« Отговор #215 -: юни 18, 2023, 10:45:24 »

Песимистичните мнения са на идиоти, които не могат да разберат, че светът се развива и ерекцията им няма да се върне.

Иначе добре, че е "вечният преход" да направи нормална зала, че "добрият комунизъм" никак не съумя. Или кръговото. И т.н. Но идотите си знаят своето, че ни дърпат и нас назад.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #216 -: юни 28, 2023, 11:52:25 »

26.06.23 Една не особено качествена панорама от работата в плувния комплекс, заснета набързо поради комарните атаки с телефон в ръка, провряна през оградата. Стените на най-източния басейн вече са изцяло разрушени и багерът се е преместил на следващия, разположен по-западно. Като цяло строежът е още на съвсем ранен етап, по същество това са изкопни работи. С напредването на нещата ще търся нови подходящи точки за снимате покрай оградата, която е плътно заобиколена с гъсти храсталаци и много комари, но друг начин няма. Вътре на строителната площадка надали някой ще ме допусне.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #217 -: август 14, 2023, 08:09:45 »

Няколко съвсем пресни снимки от строежа на плувния комплекс - отпреди 2-3 часа.

Обаче преди самите снимки и коментарите към тях искам да разкажа за условията за снимане на този обект и защо е трудно да се направят добре композирани и информативни фотографии на бъдещия плувен център на Русе.

Може да се снима само отвън, защото в работно време никой няма да позволи на фотограф-любител да снима вътре на строителната площадка, а в извънработно време обектът се охранява от пазач. Остава да се търсят пролуки в загражденията, за да се направят поне някакви снимки на гледката вътре. От запад (към стария дунавски кът) комплексът е ограден плътно с пана от гофрирана ламарина, по-високи от човешки ръст. Има тук-там пролуки, но широки не повече от сантиметър, където може да се надзърне с очи, но не и да се снима. Южно и източно (към тенис-кортовете) загражденията са от текстилни оградни платна с достатъчна плътност, за да няма видимост през тях, и макар някои пролуки да са широки по 5 и повече сантиметра, поне откъм юг строителната площадка е недостъпна за погледа - там е сградата на бившото заведение, която все още не е разрушена. Откъм север пък има решетеста метална ограда още от соца, а след нея къс, но стръмен скат към релсовия път, който (скат) от десетилетия е обрасъл с гъсти храсталаци и лиани. Изкачването по него, за да се стигне до оградата (сравнително удобна за снимане), е като движение през джунгла. Покрай външната страна на оградата има стара и тясна бетонна плоча, надвиснала над ската и в по-голямата си част натрошена и пропаднала по него. Там е достъпно основно за алпинисти. В крайна сметка намерих две що-годе възможни за снимане места - там, където северната метална ограда се съединява с ламаринените панели в западния си край (при кулата за скокове) и с текстилната ограда в източния край (към кортовете). Днес случайно имаше и една допълнителна възможност - беше отворен откъм изток входът за техниката, която влиза и излиза от обекта, но той е доста далече от мястото на строителството и изгледът не е качествен.

Е, вече сте наясно защо не мога да обещая добри снимки от строящия се плувен комплекс. Ако някой от форумците има някаква възможност да влиза и снима на самата строителна площадка, ще е добре. Иначе освен нашите измъчени снимки ще разчитаме на професионалните такива, публикувани по разни новинарски сайтове. Техните репортери поне имат достъп до мястото на строителството.

А сега - снимките.

Един поглед от изток към запад (в дъното е кулата). Вижда се, че от всички басейни източно от олимпийския с кулата няма и следа. Там вече се копаят основите на сградата и бъдещите басейни на новото съоръжение. По стените на изкопа се монтира арматурата за железобетонни пилоти за стабилизиране на почвата, наложително поради близостта на басейните до ската към ж. п. линията, съчетана с тежестта на хиляди тонове вода в басейните.


Снимката през отворения вход - или по-точно една малка изрезка от нея. По вертикалната стена на изкопа се вижда арматурата.
Следват две снимки откъм западния край на строежа (при стария Дунавски кът). Впрочем, тук ме забеляза някакъв мъж от персонала на фирмата-изпълнител, и ми зададе стандартния въпрос: какво търся там. Казах му, че просто искам да видя какво става с басейна. Отговорът му беше, че басейна вече го няма (което се вижда и на снимката - източната част на големия басейн вече е разрушена). Запитах го дали ще остане кулата, и той отвърна, че ще остане, "да скачат, ако искат". Така и не разбрах дали това последното беше иронично или сериозно, но все пак е ясно, че кулата ще бъде част и от новия комплекс, но не е ясно дали като "сувенир" или като действащо съоръжение. Самият басейн явно ще се строи от нула, защото сериозните пукнатини в конструкцията му поради слягане на почвената основа не позволяват ремонт.


Накрая един изглед от алеята западно от комплекса, където се вижда, че част от старите постройки с прословутия комин с... хм... фалическа форма вече са в процес на разрушаване. И слава Богу - бяха голяма простотия. Мутренска. Крайно време беше на мястото на тези ганьовщини да се появи нещо по-цивилизовано.
Е, засега толкова. По-нататък отново ще направя "фотосафари" около този обект-изпитание и каквото щракна, ще го представя на вниманието ви. Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3432Профил
« Отговор #218 -: август 15, 2023, 07:32:19 »

Браво, Орти, добре че си ти!
Активен

Във форума се ражда истината.
rospur
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 20


Профил Ел. поща
« Отговор #219 -: август 15, 2023, 07:42:25 »

Ако някой има дрон/и желание/ ще се види всичко.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #220 -: септември 13, 2023, 10:50:45 »

Незаконен строеж пречи на изграждането на басейна в Русе, премахват го /ВИДЕО/

https://www.youtube.com/watch?v=XpRuivjdRfw

Навес с метална конструкция, който е служил за тента над маси за сезонно ползване край басейна в Парка на младежта, е установен от Община Русе като незаконен строеж шеста категория. Със заповед от 7 юли той трябва да бъде премахнат от фирмата „Мегакапитал“, която го е направила преди 12 години, тъй като се намира в общинския имот, където се изгражда новият плувен комплекс.

Дружеството, указано в заповедта, може да я обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд. От общината обаче са изискали предварително изпълнение – дали са 7-дневен срок за доброволно премахване, след което ще се свика комисия и ще се пристъпи към принудително събаряне, без да се чака евентуално обжалване.

Причината е, че плувният комплекс в парка трябва да е готов до 31 декември 2023 г. За изграждането му е осигурено финансиране от 14 млн.лв. без ДДС от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК.

Навес с метална конструкция, който е служил за тента над маси за сезонно ползване край басейна в Парка на младежта, е установен от Община Русе като незаконен строеж шеста категория. Със заповед от 7 юли той трябва да бъде премахнат от фирмата „Мегакапитал“, която го е направила преди 12 години, тъй като се намира в общинския имот, където се изгражда новият плувен комплекс.

Дружеството, указано в заповедта, може да я обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд. От общината обаче са изискали предварително изпълнение – дали са 7-дневен срок за доброволно премахване, след което ще се свика комисия и ще се пристъпи към принудително събаряне, без да се чака евентуално обжалване.

Причината е, че плувният комплекс в парка трябва да е готов до 31 декември 2023 г. За изграждането му е осигурено финансиране от 14 млн.лв. без ДДС от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК.За мен беше нещо ново да узная, че срокът за завършване на плувния комплекс е толкова скорошен. Не изглежда реално такъв мащабен обект да се построи за още има-няма три месеца. Май ще стане като при строежа на Кръговото - накрая на срока се работеше с лудо темпо по същата причина (риск от изгубване на финансирането), а после излязоха наяве маса проблеми, породени от това. Защо все така се получава при нас?!  Angry
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #221 -: ноември 19, 2023, 08:59:05 »

Две снимки от Норд-а от днес, набързо направени в късния следобед в здрач и обработени онлайн и офлайн, за да придобият пригоден за гледане вид.

Първата показва големия открит басейн с кулата, където след отливането на подземните железобетонни трегери, укрепващи почвената основа под басейна, вече е готова дънната плоча и се монтира арматурата за стените. Може да се каже, че работата върви с добро темпо, но занапред нещата зависят от времето през идващата зима.
В източния край на обекта е завършена дънната плоча на покрития басейн и се изграждат стените му - с железобетон и тухлена зидария. Въпрос на време е да почне да се оформя залата над басейна, както я виждаме на рендърите.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #222 -: декември 27, 2023, 11:18:19 »

25.12.23 Изграждането на Норда бавно напредва. Поствам три снимки, направени късно следобед, поради което са малко мрачновати. Снимал съм от западния край на комплекса, при кулата, в посока към изток. Нямах време да отида при източната страна на строежа, където се работи по основите на басейна в бъдещата зала. За открития басейн вече стана окончателно ясно, че скокове във вода там няма да може да се правят. Дълбочината е еднаква и под кулата няма удълбочен участък, нужен при скокове отвисоко. Жалко, защото можеше басейнът да се ползва за по-широк кръг водни дисциплини. Явно на Общината не ѝ се занимава с мерките за безопасност, нужни при скачане от кула.


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3432Профил
« Отговор #223 -: декември 28, 2023, 07:30:30 »

Защо тогава не са събори ли кулата?
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #224 -: декември 28, 2023, 10:23:43 »

Оставяли я като "декоративен елемент", вид украса на комплекса. Поне ще може хората от идните поколения, които не помнят стария басейн, да видят, че някога там е можело и да се скача. Само че след шест десетилетия съществуване кулата не е с добър външен вид, та дано я поосвежат, за да не загрозява обекта вместо да го краси. Поне на рендъра изглежда обновена...

« Последна редакция: декември 28, 2023, 10:39:41 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.066 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 17, 2024, 06:55:53