Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Липник,езерото и новото строителство  (Прочетена 2023 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил
« -: юни 15, 2023, 06:30:47 »

Смятам, че има смисъл и от такава тема. Усилено се строи по склона на язовир Липник. На склона има място за стотина къщи и ако се застрои би се превърнал в цял квартал на Николово, а защо не и на Русе след време.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2431

Профил
« Отговор #1 -: юни 16, 2023, 12:37:43 »

Нужда от темата има.

Баровците строят усилено.
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2971

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: юни 16, 2023, 09:46:54 »

Както за Николово, така и за Средна кула и Долапите стои въпросът защо пътната инфраструктура за връзка към тези места е в такова жалко състояние?
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: август 05, 2023, 08:09:38 »

Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: август 05, 2023, 08:10:40 »

Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: август 05, 2023, 12:13:18 »

Я някой запознат, ако има такъв, да ми каже малко повече за езерото на лесопарка. Пише само, че е изкуствено, но аз не виждам язовирна стена, как се пълни, само ли се регулира в такъв случай, с някакви подземни води ли се пълни, че не виждам река?
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1432

Профил
« Отговор #6 -: август 05, 2023, 01:34:46 »

Я някой запознат, ако има такъв, да ми каже малко повече за езерото на лесопарка. Пише само, че е изкуствено, но аз не виждам язовирна стена, как се пълни, само ли се регулира в такъв случай, с някакви подземни води ли се пълни, че не виждам река?

Ти сериозно ли? Cheesy Cheesy
Язовирната стена е толкова очевидна- пътя минава по нея, а откъм лесопарка на завоя има и преливник. Абсолютен микроязовир си е. Иначе има някаква захранваща рекичка още от Образцов чифлик, която минава и през горното езеро, но може и да има някакви извори в самото легло на язовира, това не знам.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5216

Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: август 05, 2023, 06:53:02 »

Чак пък подводни извори... И двете изкуствени езера/микроязовири се захранват именно от рекичката, идваща откъм Чифлика. Известно е, че през соца у нас са изградени около 3000 язовира от най различен мащаб - като се почне от най-големите и добре известни, дълги с километри и често съчетани с ВЕЦ-ове, и се стигне до микроязовирите покрай голям брой села и градчета, през или около които тече дори и най-скромна баричка. Преграждали са ги с нàсипни стени (почвени или каменни), високи по няколко метра, и след някое време микроязовирът се е запълвал до преливника. Това е правено основно през 1950-те и 60-те. Този до Липник е сравнително голям и сигурно е трябвало доста време, за да се запълни - месеци, може би и година.

Впрочем, по подобна технология е създадено и другото изкуствено езеро - с водните лилии и къщичката, в която за съжаление вече няма патета. Изворът, който го захранва, е на горския склон до самото езеро. Там явно мястото е богато на подпочвени води - да напомним за изворите на "черното момиче" и "бялото момиче". Вероятно за това спомага големият горски масив, заемащ повечето от територията на лесопарка.
« Последна редакция: август 05, 2023, 06:56:04 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: август 05, 2023, 08:04:59 »

Ти сериозно ли? Cheesy Cheesy
Язовирната стена е толкова очевидна- пътя минава по нея, а откъм лесопарка на завоя има и преливник. Абсолютен микроязовир си е. Иначе има някаква захранваща рекичка още от Образцов чифлик, която минава и през горното езеро, но може и да има някакви извори в самото легло на язовира, това не знам.
Сериозно не съм обърнал внимание. Cheesy

А и аз много рядко ходя там, сигурно през целия си живот десетина пъти и от тях поне пет по един проект. Cheesy
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: ноември 15, 2023, 04:27:14 »

Предстои изграждане на три нови къщи на терен зад гребната база- хотелската част. Инфо от днес.
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: февруари 20, 2024, 10:24:02 »

"Съни Хил"  Smiley - това е най-често спряганото име между архитектите и проектантите за въпросния склон към езерото.Поне при тези, които са работили по проектите на част от новите къщи.
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: октомври 21, 2024, 10:48:22 »

https://www.skyscrapercity.com/posts/190478242/

линк от другия форум.
Активен
ftubusa
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: ноември 02, 2024, 09:29:16 »

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница ноември 30, 2024, 01:20:48