Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects => Темата е започната от: equinox в май 27, 2009, 03:56:45Титла: Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в май 27, 2009, 03:56:45
Нека започна първо с една новина: ЕК планира облекчено използване на велосипеди в градовете http://www.dnevnik.bg/evropa/zelen_fokus/2009/05/12/717971_ek_planira_oblekcheno_izpolzvane_na_velosipedi_v/ (http://www.dnevnik.bg/evropa/zelen_fokus/2009/05/12/717971_ek_planira_oblekcheno_izpolzvane_na_velosipedi_v/)

Става ясно, че Европейската комисия е решила да подпомогне развитието на велосипедната инфраструктура, като за целта ще бъдат отделени 600 млн. евро за периода 2007-2013. Съвсем логично изниква въпросът защо да не се възползваме от този шанс?

Поразрових се малко и намерих информация за подоби осъществени проекти. Примерно проекта за изграждане на 30,7 км обособена вело-инфраструктура в полският град Гданск. Самият проект е от 2000 г и е струвал 2.5 млн долара. Повече информация са самия проект:

http://www.rowery.org.pl/gdanskeng.html (http://www.rowery.org.pl/gdanskeng.html)

Карта:
http://mapa.trojmiasto.pl/index.php?dzial=rowery
 (http://mapa.trojmiasto.pl/index.php?dzial=rowery)
Как изглежда тази обособена велосипедна инфраструктура:
(http://www.ed.mug.edu.pl/image/image/2243/large/rowery.jpg)

От общината не е нужно да откриват топлата вода, просто трябва да използват чуждият опит. Общо взето това е една постижима цел в близко бъдеще. Няма да натовари излишно общинският бюджет, а и ще има добро влияние за Русе - по-малко изгорели газове и по-здрави русенци.

Остава eдин друг въпрос - нужна ли е подобна обособена инфраструктура на Русе - с алеи и вело-паркинги? В смисъл ще има ли достатъчно желаещи да я ползват по предназначение? Наличието на подобно нещо ще увеличи ли ползването на велосипед за предвижване? Вие лично колко често ползвате велосипед и ако не го ползвате толкова често какво ви спира? Изобщо какво мислите за тези идея?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Кристин в май 27, 2009, 04:32:24
По мое лични наблюдения, в Русе МНОГО хора използват велосипеди. Често се предвиждват по центъра, кея, виждала съм много хора, които се мъчат и по улиците, което си е доста опасно имайки се предвид движението...
Би било много добре ако се изгради подобна инфраструктура. "Байкърите" в Русе са много. Заслужават го, а и навярно ако се получи добре, повече хора ще се обърнат към този вид транспорт. Все пак разстоянията не са толкова далечни, просто е идеално място за велосипеди...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: deian в май 27, 2009, 04:35:42
Аз напоследък забелязвам все повече хора на велосипеди, което е прекрасно!
Лично аз, когато е хубаво времето, почти не слизам от него :) Ако крайната точка го позволява разбира се.
Това е единственият начин да се разтовари тафика в градската среда! Така е в много големи градове на Европа. Велосипедът е най-удобното и бързо градско превозно средство.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в май 27, 2009, 04:40:11
Обичам да си карам желязното конче, но две неща ме възпират да го правя често (обикновено се случва в почивните дни като вид разпускане). Първо, пътят от дома ми до работното място минава (както и да го усуквам) през места с интензивен автотрафик, което означава ежедневен риск за здравето и живота ми. Пешеходните зони в централната част на Русе са забранени за колоездене - и правилно, защото там пък самият байкър би бил заплаха за здравето и даже живота на пешеходците. И второ - на работното си място нямам удобно и безопасно място да "паркирам" безмоторното си возило. Значи и за това трябва да се помисли...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: deian в май 27, 2009, 05:39:24
Защо оставяте дребните неща да ви спират ;)
Ако имаш желание, винаги можеш да стигнеш безопасно до някъде. Не е нужно да използваш булеварда! Има локални платна, има по-малки улички, има тротоари (това докато не се направят велоалеи). За паркирането също докато се помисли, може да се използва всяко дърво или стълб.
Че има много какво да се прави - има.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: di4ko в май 27, 2009, 05:45:53
И аз обичам да карам  своя велосипед .Ако има истински велоалей бих го ползвал много по често от сега.Едно от нещата който ме спират  това са селендурите зад волана който дори и не те забелязват,камо ли да ти спазват предимство.След няколко подобни премеждия,избягвам да съм част от трафика по оживените улици.Друго нещо което ме притеснява когато карам велосипед са бездомните кучета ,такъв кучи капан ми направиха наскоро,че едвам избягах с бясна скорост и с риск да пропусна един завой. :D А бе не съм оптимист за тази велосипедна инфраструктура.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: CaMaRo в май 27, 2009, 06:22:11
Незнам за байкърите ама скейтърите станаха много.Трябва да се направи някаква площадка за скейтборд в дружба , защото много момчета и момичета се събират на  паркинга на Кауфланд в Дружба и си карат скейтовете,(незнам защо точно там се събират) което си е опасно от където и да го погледнем.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в май 27, 2009, 06:58:50
Защо оставяте дребните неща да ви спират ;)
Ако имаш желание, винаги можеш да стигнеш безопасно до някъде. Не е нужно да използваш булеварда! Има локални платна, има по-малки улички, има тротоари (това докато не се направят велоалеи). За паркирането също докато се помисли, може да се използва всяко дърво или стълб.
Че има много какво да се прави - има.

Безопасността няма да я коментирам след няколко разминавания с автомобили на сантиметри, даже при положение, че се стремя да карам по малките улички, а големите само да пресичам. При тази автомобилна лудница и съответно тези шофьори-убийци само пресичането на нещо като Цар Освободител е достатъчно да видиш смъртта в очите - а ако това е ежедневие, човек сериозно се замисля...

А за паркирането май не ме устройват дървета и стълбове - предпочитам някакво закрито помещение или поне вход на блок, защото може да завали дъжд и да измокри кончето ми, а може и някога да го намеря в такова състояние... >:(

(http://img39.imageshack.us/img39/349/stolenbike.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: спиро в май 27, 2009, 07:48:54
Според мен е много реалистично да има вело алеи в Русе. Реално погледнато има два варианта за тях.

- Има вид алеи, които са от страни на самото пътно платно. Тези ми се струват трудно приложими заради проблема с паркирането. Няма да работят добре в Русе.

-Да се обособят алеи с ширина от  1 метър или 1.5 метра, които седят от вътрешната част по-широките тротоари (където няма барчета). Може да се вземат да кажем 30,40 см от тревата от вътрешната част ако е необходимо.

1. По цялото протежение на Алексадровска от парка до Историческия Музей.

2. По Борисова, и от двете страни, има много широки тротоари и спокойно може да се обособи алея, която да е достатъчно голяма.

3. По Плиска е изключително удобно и ще продължава през парка до Пантеона.

4. В градинката по Цар Освободител от Кръговото до Авто-Гарата.

5. По Бозвели се свързват от Кръговото с тази на Борисова.

6. По Христо Ботев от едната страна може да се направи също. (По десния тротоар от Симовата Мелница до Бърза Помощ).

7. По Придунавски от Парка до БРП може да стане страхотна алея.

8. Не познавам добре Здравец, но предполагам, че там също има възможности.Имаме нужда от тотално ново планиране на кръстовища и светофари, което е очевидно и сега. Особено за голямото кръстовище на Цар Освободител-Бозвели-Христо Ботев и по цялата дължина на Борисова. Трябва да поставят светофари и за велосипедистите. На теория това ще забави трафика на колите, но ако наемат западни специалисти, които да проектират добре системата може да има обратен ефект и да се подобри движението.

Също трябва тотално нов проект за някои тротоари, които освен самите алеи ще бъдат пригодени за хора с проблеми или трудно-подвижни. Трябва да има необходимите скосявания, да се сложат здрави колчета, за да не могат колите да се качват по тротоарите.

И най-хубавото е, че такъв вид проекти не е безбожно скъп и със сигурност може да се ползват пари от Европейските фондове. Само трябва едно наистина добро проектиране, проектен екип и съответно добър изпълнител.

Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в май 27, 2009, 08:01:44
Чак толкова не ни трябва. Виждате какво става в парка.Има си отделена велоалея и все пак си продължават да си карат там където минават родители с деца, пък и някои животни.И при другите места ще е така.Все някой ще си намери пряк път от някъде и накрая пак ще стане хаос.Пък и за Борисова трудно ще разкарат паркиралите коли от там, освен ако не ги направят тези две плътна за редовно движение.Но в случая си е по-добре да го оставят като паркинг.И без това няма места за паркиране в центъра.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в май 27, 2009, 08:20:13
Проблемът с ползването на сегашните вело-алеи е много прост. Това просто не са никакви вело-алеи. Често като вървя в тази част на парка се чудя от коя страна точно е вело-алеята. Колкото и странно да звучи една вело-алея трябва да бъде абсолютно видима и различима - или асфалта да се боядиса от до или да се ползва асфлат с друг цвят (примерно червен), с добре очертани бюрдюри и граници. Мисля, че подобна подредба влияе доста на психиката на хората. Ако видиш, че нещо е наистина обособено просто подсъзнателно страниш от него. В доста страни са правени опити за изграждане на вело-алеи от нашенски тип. Никъде не сработват. За това и се изгражда обособена инфраструктура.

Впрочем, изниква един друг голям въпрос - тротоарите. Възможно ли е да има добре уредени пътища за велосипедисти, а да липсват такива за пешеходци? Така де, тръгнали сме да правим таван за къщата, а то се оказало, че основи няма още.  :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: спиро в май 27, 2009, 09:02:16
Според мен проблема е, че се работи на парче. Не може тази година да правиш тротоара за пешеходци, а догодина да го изкъртваш, за да направиш архитектурата за велоспедна алея. Трябва да се направи подробен план, който да е много добре измислен- който да включва тротоарите, светофарни уредби и нов софтуер и план за тях и няколко-етажни паркинги в района на Борисова, Центъра, по Цар Освободител и болницата.

Да кажем първо се почва с гаражите по центъра. Да кажем.

2010-Открит търг за концесия на паркинги в града, които да бъдат завършени най-късно до края на 2011. Нов правилник за паркирането, който казва, че паркиране по тротоарите е абсолютно забранено от края на 2011. Купуват се 5,6 паяка и солени глоби. Като се научат хората след някоя друга година, продаваме камионите на София и си оставаме само един, който да вдига колите на гости на града, които не знаят къде да паркират :D.

От 2011 почват да се правят нови тротоари в координация с хората от ВЕИка, Тока и всевъзможни кабелни оператори.
Също се правят изпитания на новите светофарни уредби и план на трафика.

2012 първите алеи по Борисова и Александровска са готови.

2013 По Цар Освободител.

2015 Всички останали.

Общината прави публичен търг за две фирми, които ще се занимават с тротоарното поддържане. За да получиш разрешение за изкопна работа от какъвто и да е бил вид (свързана със строеж, прокарване на кабели и така нататък), трябва първо да си платиш на фирмата по добре установени цени, които се знаят публично. Като свършат работата, фирмата праща хора и оправят тротоара по един и същ висок стандарт и материали. Край на различните и некачествени тротоари в Русе.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: deian в май 27, 2009, 09:24:38
Ех, мечтиии...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: di4ko в май 27, 2009, 10:27:18
 Купуват се 5,6 паяка и солени глоби.
На българина докато не му ,,бръкнеш в джоба,,няма да се научи да не паркира на забранени места,да си лепи обявите по чисто новите спирки,стълбове ,фасади,да не си хвърля боклуци къде бъде и т.н.   глоби,глоби,глоби... и това е.ама няма кой..


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в май 28, 2009, 12:41:58
Цитат
Според мен проблема е, че се работи на парче.

Не знам, но имам чувството, че градоустройственият ни план е гола вода. Никъде из интернет не може да се намери. За Софийският има какви ли не подробности.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в май 28, 2009, 12:52:32
Какво искаш.Все пак си е София  ;D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в май 28, 2009, 12:57:54
Искам нещо подобно: http://www.sofproect.com/Default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1 (http://www.sofproect.com/Default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: CaMaRo в май 28, 2009, 11:27:08
Е като е София какво?Те да не са нещо повече от нас?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в май 28, 2009, 11:42:21
Не са, но всички там се мислят за нещо повече от който и да било.Това им е проблема


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: фараша в юни 01, 2009, 10:49:23
Остава eдин друг въпрос - нужна ли е подобна обособена инфраструктура на Русе - с алеи и вело-паркинги? В смисъл ще има ли достатъчно желаещи да я ползват по предназначение? Наличието на подобно нещо ще увеличи ли ползването на велосипед за предвижване? Вие лично колко често ползвате велосипед и ако не го ползвате толкова често какво ви спира? Изобщо какво мислите за тези идея?

Честно казано не ползвам велосипеда много често. Спира ме:
1. Студът, дъждовете и снегът през зимата,
2. Жегите през лятото
3. Запотяването при използването му.
4. Невъзможността да поема по-обемист багаж

Оказва се, че за повечето от нещата за които ползвам колата, велосипедът е неприложим:
1. Бизнессрещи
2. Пренасяне на служебни товари в диапазона 20-60 кг
3. Седмични покупки

Всъщност ползвам велосипеда само за забавление. Май нямам моралното право, конкретно аз, да искам от общината по-сериозна веломрежа. Иначе идеята е много добра. Стига да не е за сметка на пешеходци и автомобилистиТитла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: ilko в юни 01, 2009, 11:28:02
Има всякакви видове колички за деца и багажни отделения прикрепени към велосипедите .Има зимни гуми и аксесоари за велосипедисти . Не трябва автомобила да се поставя пред велосипеда,по редно е пешеходец,велосипедист и тогава автомобилистите . Тук е престижно , милионери да ползват велосипеди или ел коли .Дания е още по напред от Норвегия в използването на велосипеди ! Има някакъв психологически праг в зависимост от броя на велосипедистите на пътя . Колкото те са повече,толкова по много автомобилистите се съобразяват с тях и карат внимателно .Вело алеите са символ за напредък и добър стандарт ,те са задължителни и няма какво да се открива топлата вода!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: deian в юни 01, 2009, 11:30:44
Тук напълно подкрепям ilko! Малко обаче обществото ни е недорасло.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: ilko в юни 02, 2009, 11:34:54
По голяма част от русенци са наясно как трябва да се направят нещата ! Време е и да повярват в себе си и гражданското общество ! Аз лично забелязвам еволюция в членовете във форума ,как те по смело поставят своите предложения и забележки !


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Митака в юни 03, 2009, 02:37:45
Велосипедната инфраструктура ще се появи когато узреем за нея умствено и финансово. В пирамидата на потребностите има къде по-важни неща за уреждане в държавата като здравеопазване, образование, престъпност, да не забравяме че немалка част от населението е на ръба на оцеляването. А и не на последно място света е в икономическа криза и подобни неща като велосипедната инфраструктура не смятам, че би трябвало да са приоритет.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в юни 03, 2009, 08:37:02
За това, че трябва да узреем умствено съм склонен да се съглася, но за финансовата част не съвсем. Както посочих в първия си пост съществуват европейски фондове,  чиято цел е да финансира изграждането на подобна инфраструктура.

Изграждането на вело алеи не е в ръцете на държавата, а на местната управа. Тъй като общините имат изключително орязани правомощия и отговорности се съмнявам, че могат да променят нещо радикално в здравеопазването, престъпността или обрзованието. От друга страна пък трябва да се грижат за градският облик. Пък и карането на велосипед има благотворно влияние върху здравето. Ако от общината отделят 200 000 евро от бюджета не е проблем да направят нещо по въпроса. Всъщност най-големият враг на тази инфраструктура са разбитите тротоари. Хората ще започнат да ходят по алеите.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: deian в юни 17, 2009, 04:32:18
 :D
(http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450gy250_736782.jpg)

Това жълтото е велоалея. Хайде да ви видим. Аз знам как се минава това без да излизаш от нея :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: equinox в юни 20, 2009, 12:55:29
Мога да се пробвам, а как ли става разминаването?

Ето още малко от влео-алеята в София.
 
(http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs109.snc1/4805_1118075271881_1226983349_30416282_3310123_n.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в юни 20, 2009, 01:12:36
И колко ще те одръстят, ако излезеш от очертанята? ;)
А ако пешеходец влезе вътре? ;D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: di4ko в юни 20, 2009, 03:28:11
бул.„България„ -днес-http://www.youtube.com/watch?v=FeBwTjDBlCc (http://www.youtube.com/watch?v=FeBwTjDBlCc)

(http://storage3.album.bg/bea/p1020260_ceb31_15070103.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в юни 20, 2009, 05:41:49
Това ако наистина стане велосипедна алея ще е доста ефектно и полезно. В смисъл с колело да можеш да се размотаваш от Охлюва до Дунавмост, забавно :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: СкручЪ в юни 20, 2009, 05:56:45
http://marfiland.blogspot.com/2009/06/za-veloaleite.html
Иначе това аварийна лента ли ще бъде? Защото гледам, че има маркировка, която е непрекъсната.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: ilko в юни 20, 2009, 06:14:04
Не ми харесва безпомощността и негативизма . Пример.> беше споделено тук ,че няма как ,да се очертае 1 метрова вело ивица в канта на по големите улици и булевардите ,заради наспрелите коли ! Колите са спрени там Незаконно ,а като спрат и върху вело ивицата са с двата крака в нарушение . Ако мислим позитивно ,това е и един прост начин да спре незаконното спиране и паркиране на автомобили ,като се използва оправданието за чиста вело алея !Аз съм привърженик на вело алеите да са на шосето а не по тротоара , където има пешеходци ! Трябва добре да се знае ,че на ,,зебра ,, колоездача има предимство пред автомобил ,само ако е слязъл и тика колелото ! Забелязвам и много злоба в някой от форумците,не желаещи разнообразни мнения ,засрамете се !


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: СкручЪ в юни 22, 2009, 01:11:35
http://www.dnevnik.bg/mms_novini/2009/06/21/739175_veloalei_2/


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: di4ko в юли 15, 2009, 10:26:57
А ето нещо интересно

http://www.hicomm.bg/readnews.php?nid=7477 (http://www.hicomm.bg/readnews.php?nid=7477)

(http://storage3.album.bg/739/lightlane-2_e67d7_15811563.jpg)

(http://storage3.album.bg/dd0/safe_81e6f_15811562.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в юли 15, 2009, 10:38:11
Не знам кой го е измислил това, но е гений  :D Откъдето и да минеш си се движил в лентата и не си виновен  :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в септември 21, 2009, 05:32:13
Ето нещо ново по темата. Една добра гражданска инициатива (въпреки, че човекът е лично заинтересован - ще разберете защо), която няма да даде незабавни резултати, разбира се, но все пак поставя въпроса на нужното ниво и раздвижва нещата поне малко. Ето така, стъпка по стъпка, с лек, но постоянен натиск от ниските нива, от гражданството, може да се постигнат доста цели, свързани с благоустройството на града ни.

Скенирал съм статията и интервюто от броя на "Бряг" за 14.09.2009.

Тази снимка пък е един полушеговит фотокоментар по темата...

(http://farm3.static.flickr.com/2085/2495892957_7510932d40.jpg)

Вижте и блога на долния адрес с разказ и разсъждения по едно велосъбитие в София. Вело(д)еволюция...

http://kozzmen.blogspot.com/2008/05/blog-post_16.html (http://kozzmen.blogspot.com/2008/05/blog-post_16.html)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: фараша в октомври 13, 2009, 10:43:35
Чудя се дали е възможно изграждане на велоалеи извън автомобилното платно или по малко натоварени пътища.
Например от Альоша по пешеходната алея на Съединение, оттам през парка на Възрожденците, Пантеона, пешеходната алея между двете платна на Царя и така чак до Автогарата. Другата ми хрумка е от Товарна гара/Парка/ по т.нар. бул. Родина чак до Автогарата, където може да се слее с първата алеята. Само се чудя как ще се уреди безопасното преминаване през големите кръстовища на Царя - кръговото, пазара, Симовата мелница :-[


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bX3m в октомври 13, 2009, 06:15:22
Възможно е изграждането на Велоалии извън автомобилното платно

Велосипедиста е особен участник в движението по пътищата. Нормално е да се джижи извън платното за движение по обозначени с съответната маркировка и знаци места Тротоари, алеи, както и да се движи по пътното платно където отново има нужда от маркировка ако такава няма се прилагат правилата за движение на автомобилите (като левия завой, престрояване и др.)

Според мен е по добре да се направи маркировка за да се научат водачите на автомобили да се оглеждат и пазят велосипедиста. Същото важи и за пешеходците. В България хората не са свикнали да се оглеждат за идващи велосипедисти. Така че е добре да има маркировка и например на местата където се пресичат пътищата на пешеходец, велосипедист и автомобил да има онзи стилизиран знак на велосипед който всеки който е ходил на запад е виждал

Нека започнем от някаде


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bX3m в октомври 13, 2009, 07:37:23
по темата за велоалеите

http://www.bgregio.eu/News.aspx?ActivePage=1&newsId=438

на кратко

Подкрепа за интегрирано  и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда”

2. Изграждане, реконструкция, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, подлези за пешеходци и велосипедисти, включително свързани дейности, като поставяне на указателни знаци и др.

Краен срок за подаване на проектни предложения: 08 януари 2010 година.

Проектите са за Бенифициенти Общини
мин сума 1 000 000
макс сума 10 000 000

Бюджет 40 000 000


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: krasi_guteva в октомври 14, 2009, 10:36:52
Надявам се  Общината да представи проект,отговарящ на условията за получаване на безвъзмездната помощ. Повече велосипедисти в града.. какво по-хубаво.  :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: di4ko в май 28, 2010, 07:55:21
(http://i.id24.bg//i/166330.jpg)
Кметът Божидар Йотов отиде с колело на работа. Маршрутът бе Парка на младежта, Пантеона, ул. „П. Д. Петков" и площада зад Паметника на свободата.
„Нямам идея да се правя на интересен, искам да разбера проблемите на хората, които се движат с колелета по русенските улици", каза кметът Божидар Йотов, цитиран от Дарик радио.
http://news.ruse24.bg/166330.html (http://news.ruse24.bg/166330.html)
Според мен това е добър пример.Дано повече хора започнат да използват велосипеди.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Linov в май 28, 2010, 11:28:22
Поза и популизъм....


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: jorda в ноември 21, 2010, 02:54:32
От русеинфо нещо по темата
Цитат
12 милиона евро са предвидени за градския транспорт на Русе. Те ще бъдат отпуснати за конкретни проекти, но такива реално още няма, защото не е избран консултант, заяви кметът Божидар Йотов. Възможностите са парите да бъдат инвестирани в нови спирки, превозни средства или ремонт на улици и пътни съоръжения. Една от идеите на кмета е заритият подлез под Кръговото да бъде открит и довършен, защото в момента това място е много критично. Друга пък предвижда разширяване на „Цар Освободител”, като се намали разделителната ивица, а до халите се изгради тунел, под койт ода минават колите, така че зоната отгоре да стане пешеходна. Ако това се случи, ще можем да направим велоалея, която да свърже Централна гара и „Рига”, обясни Йотов. Той обаче не е сигурен, че такива мащабни проекти няма да се сметнат за нов строеж. А класифицират ли ги така, европейски пари за тях няма да има.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в ноември 21, 2010, 04:10:40
(http://i.id24.bg//i/166330.jpg)
Кметът Божидар Йотов отиде с колело на работа. Маршрутът бе Парка на младежта, Пантеона, ул. „П. Д. Петков" и площада зад Паметника на свободата.
„Нямам идея да се правя на интересен, искам да разбера проблемите на хората, които се движат с колелета по русенските улици", каза кметът Божидар Йотов, цитиран от Дарик радио.
http://news.ruse24.bg/166330.html (http://news.ruse24.bg/166330.html)
Според мен това е добър пример.Дано повече хора започнат да използват велосипеди.
И разбира се, случайно, съвсем, ама съвсем случаййййно се появяват медиите да отразят "събитието".  :D :D :D
Хората в България трудно ще спрат да се връзват на евтиния популизъм...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 12, 2011, 11:25:10
Цитат
Сдружение Вело – Русе организира на 14.12.2011 (сряда) от 18:00 до 19:30 часа в Дома на офицера обществено обсъждане на предварителния проект (http://velo-ruse.eu/preliminary-bike-map) за изграждане на велоалеи в гр. Русе. Проектът е разработен от професионален екип с участие на членове на сдружението. Поканени са предствители на общинското ръководство, на медиите, членове на сдружението и всички, които искат в Русе да има съвременна велосипедна инфраструктура!

Разгледах картата с предложената схема на велоалеи и велобулеварди (http://velo-ruse.eu/docs/bikelanes/proposed_map), и чесно казано мисля, че това е едно отлично начало. Ще следя дискусията с интерес. Дано има развитие.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 14, 2011, 07:57:19
То хубаво като идея (и аз съм на колелото от пролет до есен), но като гледам през какви улици и булеварди с тежък автотрафик са прекарали веломаршрутите, не го виждам как ще се съвместят двуколесният и четириколесният поток. ??? Особено като се има предвид, че средностатистическият български шофьор се възприема като богоизбран на пътя и за него разните му там пешеходци и велосипедисти са някакви въшки, с които хич не е длъжен да се съобразява...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 14, 2011, 04:51:59
Имам се за толерантен човек, в частност и толерантен водач на МПС. Обичам и колело да карам. Но, не мога да разбера тези велосипедисти, каращи в мрака без никакви светлини. Как аз мога да видя такъв участник в движението, още повече ако има и насрещен трафик  >:(
За пешеходците също е опасно, могат да бъдат връхлетяни от някой велосипед без да разберат.
Просто искам да кажа, че и придвижването на две колела има своите отговорности.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 14, 2011, 11:43:10
@Orthodox
не е просто хубаво, това е чудесна идея. Аз обичам да карам колелото си, обичам да карам заедно с децата , но всеки път се стресирам - когато съм с децата се притеснявам непрекъснато, на почти всеки метър ( примерно при един преход от Олимпа до Парка по Тулча ) ,а когато съм сам , най-големия ми стрес е да не се отвори врата на автомобил пред мен , в момента в който минавам покрай него, например отново по Тулча :) - от моста до Олимпа е супер оживено - всеки спира - влиза, излиза.
За това приемам идеята за велоалеи с отворени обятия.
Разбира се , осъзнавам че нашата инфраструктура е подходяща за трафика през 70-80те, не за бруталното ни настояще. Улиците в града не могат да поемат автомобилния трафик , а какво остава да се отнеме част от пътя или тротоарите за велоалеи.
Но все пак подобна дискусия е необходима , даже бих казал жизнено необходима. Ако 10-15% процента от автомобилистите се качат на велосипеди ( което би станало при една прилична велосипедна инфраструктура) , как ще се разтовари автомобилния трафик ?!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 15, 2011, 12:10:12
Имам се за толерантен човек, в частност и толерантен водач на МПС. Обичам и колело да карам. Но, не мога да разбера тези велосипедисти, каращи в мрака без никакви светлини. Как аз мога да видя такъв участник в движението, още повече ако има и насрещен трафик  >:(
За пешеходците също е опасно, могат да бъдат връхлетяни от някой велосипед без да разберат.
Просто искам да кажа, че и придвижването на две колела има своите отговорности.

@vesel
прав си , голяма група от велосипедистите карат без осветление , с тъмни дрехи, буквално изкачат в последната секунда пред колата. Ужасни са . Това е неправилно и поставя тях и останалите хора на пътя в стресова ситуация. Пешеходците са още по-голямо зло - те винаги ходят по улицата , бавно , леко залитайки, в повечето случаи в тъмни - сиви, тъмно сини , черни дрехи . Случва се да ходят по улицата , дори когато има удобен , свободен от коли тротоар.
Най-големите злета са шофьорите ака водачите на мпс-та. От тях може да получиш яки изпълнения , като например изпреварване от дясно и в последствие завой на ляво. А може би, газ от крайната лента - лява или дясна, пред пешеходна пътека , когато има спрели коли ( една или две) които изчакват пресичащ пешеходец.
Или пък да дадеш предимство на пешеходец, там където той няма такова - примерно по средата на улицата.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в декември 15, 2011, 02:20:01
Близо 4 млн. лева могат да влязат в Русе за велоалеи
Цитат
Нaдяваме се да влязат поне 4 млн. лева за велоалеи. Това е основата да се кандидатства за финансиране пред ОПРР, но има още много работа по проектиране и пр. Това заяви бившият зам. - кмет В. Вълчев тази вечер по време на публичното представяне и обсъждане проекта за изграждане на велоалеи в Русе. То се състоя по инициатива на сдружение "Вело Русе" и събра доста почитатели на двуколесните във Военния клуб. Любезен домакин на събитието бе началникът на клуба Огнян Жеков. Специален гост бе и областният управител Стефко Бурджиев, който с интерес изслуша и видя предложенията на сдружението. По този начин той изрази един от важните елементи да се случи проектът - политическата воля. А за първата стъпка в посока изследване и описване на възможните маршрути се бяха погрижили от сдружението. Към час продължи подробното изложение по теата с описание на улиците и техните възможности. Така например за ул. "Студентска" се предвижда да стане пешеходна и велозона. Южното локално платно на бул. "Липник" бе залегнало в основата на гръбнака, свързващ този квартал с центъра.За ул. "Борисова" има няколко варианта, като дори се допуска паркиране в средата, две успоредни платна и успоредни на тях велоалеи.

Дадени бяха примери със София, където има 5 звена в общината, които отговарят за съществуването, поддържането и изграждането на велоалеите. Наред с това недалновидно мислене налага нова инфраструктура да се разрушава дори, за да се изградят велоалеи. За целта следва още при планирането на нови пътни артерии или тяхното разширяване /като бул. "Тутракан"/ да се мисли за велоалеи.

Необходимо е приемане на стратегия за велосипедното движение в Русе от страна на Общинския съвет, за да се отворят възможности и за промени в приетите досега нормативни актове от Народното събрание, а и тези от местния парламент - наредби. През идната година Община Русе трябва да приеме подробен план, подобен на изложения тази вечер, за да може да навакса изоставането си с десетилетия, а и да постъпят инвестиции.

Диян Господинов - областен координатор на НМХУ в Русе, заяви, че при разглеждане на проекта за велоалеи трябва да се има предвид създаване на възможност за движение по тях и на лица в инвалидни колички. Цялата веломрежа е необходимо да се съобрази с потребностите на хората с увреждани яв региона. Господинов препоръча велоалеите да се изграждат в крайните ленти на пътните платна, като задължително се вземат мерки да не се допусне паркиране върху тях и тротоарите. Господинов призова да се спре "шаренията" в настилките по тротоарите и се въведе унифициран вид със съответен наклон. Само така ще се облекчи ситуацията и за майките с детски колички.

Повече информация за картата на велоалеите, като част от проекта за Интегриран градски транспорт на Русе, както и връзка към самата карта(в Гугъл карти) може да намерите на следните линкове:
http://velo-ruse.eu/preliminary-bike-map (http://velo-ruse.eu/preliminary-bike-map)
http://velo-ruse.eu/docs/bikelanes/proposed_map (http://velo-ruse.eu/docs/bikelanes/proposed_map)
http://www.ruseinfo.net/news_96055.html (http://www.ruseinfo.net/news_96055.html)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 16, 2011, 08:45:49
За ул. "Борисова" има няколко варианта, като дори се допуска паркиране в средата, две успоредни платна и успоредни на тях велоалеи.

Впрочем, може би повечето форумци не знаят, че в царска България и в началото на соца по средата на Борисова е имало редица дървета, разделяща двете посоки на движението. Може би това дава основание на тези, които и днес я наричат "булевард" - бул. Борисова...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в декември 16, 2011, 08:59:29
Нещо не ми допада идеята за затваряне на Студентска. Самата улица и тротоари позовляват велоалеи (разбира се трябват големи ремонти на тротоарите, защото са в окаяно състояние). Затвори ли се Студентска, то Липник, Тулча и Плиска ще се натоварят страшно много, а на Липник и Тулча не им липсва интензивно движение, особено в пиковите часове.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Linov в декември 16, 2011, 11:15:53
Няма ли да ти е по-хубаво да ти е тихо вкъщи, вместо постоянно да ти бучи трафика, все пак си на първия етаж....


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в декември 16, 2011, 11:29:00
На 3-тия съм. Трафика бучи само през времето когато родителите вземат децата си от училище и когато всички почват да свиркат заради задръстванията. И то през деня, защото Възраждане вече нямат 2-ра смяна и това се усеща по движението следобед, което рязко спадна в сравнение с миналата учебна година.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 17, 2011, 11:21:50
Аз също мисля, че трябва да се започне от основните артерии на велосипедната инфраструктура. Това което авторите на проекта наричат велобулеварди - Плиска, Липник, Борисова , Цар Освободител + Христо Ботев , като същевременно и с това се популяризира идеята.  Защото убеден съм много шофьори къде от безиходица, къде от чиста наглост и простотия ще използват велоалеите като удобен паркинг. Кваталните улици , като Студентска ще бъдат част от един втори етап .


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vzlatev в май 22, 2012, 05:49:21
Съвсем случайно попаднах на интересна статия за вело път от Атлантическия Океан до Черно Море при Констанца...сигурно ние няма да попаднем в този път, но ето статията http://www.thedaily.sk/bratislava-completes-4500-km-cycle-route/ (http://www.thedaily.sk/bratislava-completes-4500-km-cycle-route/)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в ноември 14, 2012, 12:18:03
ВЕЛОАЛЕЯ (http://www.youtube.com/watch?v=YEDuQMRnDvw#)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 14, 2012, 11:34:21
Е, в промишлената зона е по-лесно да се направи велоалея, тя в случая даже си съществува и трябва само да се пооправи. Много по-сериозен е проблемът в жилищната част на града, където такава инфраструктура няма. И ако в парковете все пак може да се ползва част от пешеходните алеи, другаде просто няма какво. Затова съм леко резервиран относно възможността в обозримо бъдеще градът да има развита велоинфраструктура... ;D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в ноември 14, 2012, 11:42:37
Е, уж в проекта за градския транспорт бяха заложени 14, а в последствие 28км велоалеи. Проекта трябва да се реализира до 36 месеца, така че живот и здраве до края на 2015г. би трябвало да ги имаме тия алеи. Ще видим.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 15, 2012, 12:10:06
Дай Боже да стане! Аз самият като въртящ педалите от пролет до есен съм силно заинтересуван това да стане реалност. Иначе или ще ме удари кола, или аз ще ударя пешеходец - все неприятни неща... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в юни 21, 2014, 02:09:28
Отново за русенските велоалеи, но този път една идея по близо до реалността...

Над 100 км велоалеи в Русе до 2020г.
13:35  |  20 юни 2014

Общо 107 км е първостепенната и второстепенна мрежа за придвижване на велосипеди в Русе, която вече е проектирана.


37.6 км е първостепенната, която следва да се изгражда и ще струва средно по 80 000 лв. на км.. Предвидени са и участъци, които могат да се споделят с пешеходци и автомобили. Това стана ясно по време общественото обсъждане на плана за изграждане велосипедна мрежа в Русе, съобщи ruse.topnovini.bg.

Срещата бе открита за всички граждани, но малцина присъстваха на нея.

Зам.-кметовете Димитър Наков и Свилен Иванов представиха проекта и изготвилия го колектив от фирма „Инженерконсулт“ ООД - Варна. След това ръководителят на екипа арх. Момчил Василев запозна присъстващите с визията и целите на велосипедния план, както и с конкретни решения за възлови райони.

Споделени бяха резултатите от проучване сред русенци, които използват ежедневно велосипеди, за да стигнат до работа, училище или само за спорт. Оформени са няколко конфликтни точки, като най-опасни се оказват кръстовищата.

Накрая бе дадена възможност на гражданите да направят коментари и да зададат въпроси за конкретни конфликтни точки и спорни моменти по проекта. Изяснено бе, че има възможност за някои по-малки улици единият тротоар да се превърне във велоалея, а другият да за пешеходци.

Стана ясно, че предложения за допълнения ще се приемат до 26 юни, след което предстои той да бъде гласуван в общинския съвет.

В пректа  е залегнало изграждането на 14 км велосипедна мрежа, включваща основни пътни артерии, сред които булевардите "Липник", "Цар Освободител", преминаване през Кръговото кръстовище през подлез, както и връзката между центъра и квартал "Родина" с т. нар. "пробив Кауфланд".

http://ruse.dir.bg/news.php?id=16907284 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=16907284)
==================================

Е, дано пък най-после настояванията на русенските велосипедисти за своя пътна мрежа в града дадат резултат! Наскоро, като се прибирах от работа (на колелото, разбира се!), на центъра видях доста многобройно и шумно шествие на наши съграждани с велосипеди - от двата пола и от деца до пенсионери. Развяваха се знамена, скандираха се искания... Е, дано е близо времето, когато ще можем да яздим железните си кончета из града, без да се страхуваме, че ще причиним на някого неприятности или сами ще пострадаме!

P.S. Вижте и коментарите под новината в Dir-а, интересни са... \m/


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в юни 21, 2014, 08:59:47
Като гледам някои от примерните профили на улиците с велоалеи си мисля, че ще възникнат сериозни проблеми. На места ще се запуши автомобилния трафик ( "Тулча"), ще изчезнат доста паркоместа ("Борисова". Трябва да се се мисли общо, не да се прави нещо на парче.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в юни 22, 2014, 01:29:26
Някой може ли да покаже карта с проектираната вече велосипедна мрежа?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в юни 22, 2014, 11:46:57
Аз разглеждам http://velo-ruse.eu/activities/bicycle-lanes-rus/bikeplan-ruse-2014/map2014 (http://velo-ruse.eu/activities/bicycle-lanes-rus/bikeplan-ruse-2014/map2014)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в юни 23, 2014, 04:46:06
Като гледам картата от линка на vesel или по-точно това - Велоплан 2014 (http://goo.gl/3EUWuT)  си мисля, че ако нашите 'мили' управници успеят да построят първостепенната и второстепенната веломрежа маркирани, като "Кратко и средносрочна реализация" - цена няма да имат.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: RG в юни 23, 2014, 11:53:43
То хубаво ще се строят велоалеи, ама като гледам как се поддържат и малкото съществуващи...
Някой сеща ли се, че само преди една-две години беше разчистена велоалеята от Русе към КТМ? Днес е в такова състояние, че по нея може да премине само велосипед 4х4 на който отпред е монтиран хедер :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в юни 24, 2014, 11:31:59
Цитат
"Някой сеща ли се, че само преди една-две години беше разчистена велоалеята от Русе към КТМ".
Аз си спомням, но така и не я пробвах. Предполагам движението по алеята не е било интензивно и за това е обрасла.
Мини по пътя към Николово - толкова е натоварен и ежедневно по него минават както автомобили, така и велосипедисти. Преди 6-7 години беше приличен, а сега растенията навлизат в пътя. За този път не се полагат грижи , а какво остава за някаква си вело алея.
междувпрочем ако ме ориентираш от къде започва , мога да се пусна с "байка" и с едно мачете, и да се позабавлявам.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: RG в юни 26, 2014, 11:11:31
Алеята върви успоредно на платното за движение в посока Силистра-Русе. Мисля, че започваше след новото кръгово (това за индустриалния парк).
Но ако не знаеш, че я има под храсталаците, може и да не ми повярваш  :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в юли 10, 2014, 10:21:33
Ето една новина за русенската велоинфраструктура, която лично мен (като ентусиаст на велосипеда) не ме зарадва особено, но не мога да отрека, че има основание и резон за такова решение.

Какво да се прави, постигането на всяка цел е въпрос на компромис между желаното и възможното...

(Новината е сканирана от вестник Утро в приложения файл.)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в юли 11, 2014, 01:46:51
Определено смятам, че проектираната велоинфраструктура ще създаде проблеми на останалите участници. Особено в бг вариант - бг изпълнение.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в юли 13, 2014, 12:50:47
Ето една новина за русенската велоинфраструктура, която лично мен (като ентусиаст на велосипеда) не ме зарадва особено, но не мога да отрека, че има основание и резон за такова решение.

Какво да се прави, постигането на всяка цел е въпрос на компромис между желаното и възможното...

(Новината е сканирана от вестник Утро в приложения файл.)

Благодаря за споделената информация. Въобще не съм учуден , че има опозиция по отношение изграждането на велосипедна инфраструктура.

Велосипедната инфраструктура е трудно е да бъде вписана в настоящата пътна мрежа, скъпо е и причинява неудобства.
Велоалеите , ще доведат "до недоволство от гражданите ".

Гражданите разбира се предпочитат да се блъскат в спрени на велоалеата по Александровска коли  :o

Това което усещам в дописката от в.Утро е , че тия хора(отговорните за да се случи това, местните лидери) нямат желание да изградят велосипедна инфраструктура. Всички тия приказки имат за цел да отложат проблема (велоалеиите ) и дано се позабрави .


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: jorda в юли 13, 2014, 02:55:16
Ето една новина за русенската велоинфраструктура, която лично мен (като ентусиаст на велосипеда) не ме зарадва особено, но не мога да отрека, че има основание и резон за такова решение.

Какво да се прави, постигането на всяка цел е въпрос на компромис между желаното и възможното...

(Новината е сканирана от вестник Утро в приложения файл.)

Още една добра идея отива в небитието... Не е казано да направят по всяка улица велоалея, но по  България, Борисова, Александровска, Цар освободител, Липник и няколко други основни  артерии щеше да е достатъчно. Докога ще ни вземат за балъци, и ще пускат гръмки новини за започване на проекти, рязане на ленти( като оная мутра -министър председател дето изряза сумати и ленти за проекта за укрепване на Лома), а впоследствие сульо и пульо да обясняват как нямало пари,  или на кого щяло да пречи .


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в юли 17, 2014, 11:37:59
Одобриха окончателен вариант на плана за велосипедна мрежа в Русе (http://www.ruseinfo.net/news_129222.html)

--------------

Цитат на: http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=23247
Още 2.5 млн. лева за велоалеи ще получи Русе

2.5 млн лева допълнителни средства за изграждането на велоалеи ще получи Русе, съобщи зам.-кметът по комуналните дейности Свилен Иванов. УО на програмата е одобрил допълнителното финансиране.

Изказването си той направи на днешното заседание на Общинския съвет при обсъждането на плана за велосипедните трасета в града. С малко над 1 млн. лева по Транспортния проект ще се изградят около 14 км велоалеи, а сега с тези нови 2.5 млн. лева ще можем да планираме изграждането на още близо 30 км. велосипедни пътеки, допълни Иванов.Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в юли 17, 2014, 11:19:11
Ето я новината и в Dir.bg:

В Русе ще изграждат велосипедна мрежа
15:49  |  17 юли 2014

Общинският съвет на Русе одобри и прие окончателния вариант на плана за изграждане на велосипедна мрежа в града.


Това съобщиха от общинския съвет, цитирани от БТА. От там посочиха, че така Русе ще бъде първият български град, в който ще има не алеи, а работеща велосипедна мрежа, представляваща неразделна част от Общия градоустройствен план.

С решението си днес общинските съветници утвърдиха и началото на изграждането на първите 14 километра от мрежата.

Те са част от проекта "Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", който се финансира по оперативна програма "Регионално развитие".

Той се състои от осем компонента и е израз на целите за използване и перспективно развитие на велосипедното движение в градска среда.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=17059669 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=17059669)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в юли 22, 2014, 12:53:38
Наскоро минах през Ниш и доста се впечатлих от велоалеята която видях. Доста кадърно изпълнение, направо им завидях :)
Снимките са нощни и с не съвсем добро качество, но се вижда.

(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/538/00d0d3.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/538/00d0d3.jpg/)

(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/538/d3ec85.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/538/d3ec85.jpg/)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в юли 29, 2014, 11:32:42
Русе влиза в трансевропейска вело мрежа
11:00  |  28 юли 2014

Област Русе се включва в проект за развитие на трансевропейската велосипедна мрежа ЕвроВело 6.


Това стана известно след среща на представители на няколко европейски сдружения на велосипедисти в русенската областна администрация, съобщиха от институцията, цитирани от БТА.

В разговора са обсъдени теми като планиране на маршрута на велотрасето в област Русе, подготовка на необходимите документи за кандидатстване за финансиране и предстоящи срещи с кметове на общини в региона.

В срещата в Русе е участвал Томислав Паненич - експерт към проекта за развитие на трансевропейска велосипедна мрежа ЕвроВело 6. Неговата основна цел е създаването на работни групи от заинтересовани лица, които да работят съвместно за изграждане на трасета за велосипедисти към европейската мрежа.

Наличието им ще даде възможност на общините в региона да развиват туризма и да представят природните и историческите си забележителности.

ЕвроВело 6 е един от дванадесeтте маршрута от мрежата ЕвроВело, инициирани от Европейската Федерация по Колоездене (ECF) през 1994 година.

През България минават два от тези маршрути: ЕвроВело 13, който се движи по протежението на бившата Желязна завеса, и ЕвроВело 6, наречен "Маршрут на реките", защото следва три от най-големите европейски реки - Лоара, Рейн и Дунав, уточняват от русенската областна администрация.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=17116862&nt=10 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=17116862&nt=10)
=======================================

Е, щом сме се ангажирали с международен проект, дано поне пък от кумова срама направят нещичко местните властимащи. Макар че бай Ганю е безсмъртен и умението му да побългарява (в недобрия смисъл) - също... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в август 23, 2014, 01:58:38
Ето връзка към постинг в темата за ул. Александровска, който има отношение и към изграждането на велоинфраструктурата:

Изграждат нова велоалея в центъра на Русе (http://www.ruseonline.info/smf/infrastructure-projects/t281/msg38860/#msg38860)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 02, 2015, 04:55:01
Велоалеята между кръговото и пазара.
Интересно как ще е организирано пресичането на кръстовището на пазара, а също и това на мелницата? На Пантеона има пешеходен светофар, там мисля нещата са ясни.

Трябваше да се съчетае строежа на велоалеите с ремонт на цялата зелена ивица на булевард "Цар Освободител" и "Фердинанд". След мърлявата работа на строителите ще остане новичка алея за велосипеди пресичаща картофена нива  :(


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 02, 2015, 06:48:41
Да, но вероятно цялостното обновяване на зелената ивица на булеварда не влиза в проекта за Интегриран градски транспорт (с ЕС финансиране), част от който са и велоалеите (така мисля). Дано по-нататък Общината отдели собствени средства за тази цел.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 03, 2015, 10:31:15
Ясно е, че парите по проекта са само за велоалеята. Финансирането на останалото трябва да е от бюджета на града. Така Общината може да покаже, че не се работи на парче, а има цялостна визия за нещата. Иначе тази година правим велоалея, догодина бордюри, по-следващата - пешеходна алея и т.н.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 09, 2015, 10:13:08
Днес полагаха асфалт по велоалеята от "Рига" към Халите. Стори ми се, че е обикновен, а не оцветен асфалта.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в ноември 09, 2015, 10:52:57
Днес минах покрай новоизграждащата се велоалея на гореспоменатото място. Асфалта си е черен, а не червен, както правят в белите държави и дори в един Пловдив, където вече са доста напреднали с изграждането на веломрежата. Отделно, от това което видях, асфалта е положен доста калпаво. На места е под нивото, на места е над нивото на бордюрите. Абе не знам коя е тази фирма, която полага асфалта напоследък в Русе, но и материала и изпълнението са много зле. Достатъчно е да споменем алеите на "Батемберг". На новоасфалтираната улица пред библиотеката пък, около едната шахта вече асфалта е нацепен и като минеш през нея дрънчи, а т.нар. велоалея там е напукана на хиляди места. Успокоение е, че е в гаранция, ама и пак да го направят, едва ли ще е по-добре. Явно много се пести и от към материали и откъм качествена работна ръка, на която трябва да се плати повече.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 09, 2015, 11:10:52
Ето ги специалистите. А, те и с кръговото са ангажирани  :o

Цитат
ДЗЗД "Вело Русе", което копира името на сдружението, посветило дейността си на развитието на възможностите за практикуване на придвижване с двуколесните немоторни превозни средства в Русе и региона, бе всъщност единствен кандидат за поръчката.

То е обединение между русенска и плевенска фирма.

Местната е познатата с изпълнение на редица поръчки за ремонт на общинска пътна мрежа в региона, "Пътинженеринг" АД, представлявана от Емил Петров Кирчев и Валентин Боянов Върбанов. Дружеството е правоприемник на "Пътинженеринг" ООД - печелило общински поръчки в Русенско от 8 години насам и част от "Монолитпътконсулт груп", в който си партнира с "Инжконсултпроект“ ООД от Варна, "Монолит“ АД от Хасково и „Джи Ти Ер груп“ ЕООД с управител и собственик Пламен Атанасов Цветков от Русе. Обединението е заето с проектиране и реконструкция на кръговото движение по "Липник", доизграждане на пешеходен подлез в района и обособяване на лента за движение на автобуси по бул. "Цар Освободител". Договорът за поръчката е за 8 762 697.82 лв. без ДДС и е сключен на 14 април 2014 г.

Плевенската "Влахов Инженеринг" ЕООД е с управител и едноличен собственик на капитала Цветан Христов Влахов. Дружеството има опит в консултантските услуги за изготвяне на работни проекти и упражняване на авторски надзор при ремонт на улици в своя регион.

http://ruse.topnovini.bg/node/616771 (http://ruse.topnovini.bg/node/616771)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 09, 2015, 11:18:00
Асфалта няма да е червен и аз съм много разочарован от това пестене на пари.   >:D

Имаше някакви планове на кръстовищата асфалта да е червен, но едва ли ще се занимават.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2015, 11:52:58
Ето ги специалистите. А, те и с кръговото са ангажирани  :o

Цитат
ДЗЗД "Вело Русе", което копира името на сдружението, посветило дейността си на развитието на възможностите за практикуване на придвижване с двуколесните немоторни превозни средства в Русе и региона, бе всъщност единствен кандидат за поръчката.

То е обединение между русенска и плевенска фирма.

Местната е познатата с изпълнение на редица поръчки за ремонт на общинска пътна мрежа в региона, "Пътинженеринг" АД, представлявана от Емил Петров Кирчев и Валентин Боянов Върбанов. Дружеството е правоприемник на "Пътинженеринг" ООД - печелило общински поръчки в Русенско от 8 години насам и част от "Монолитпътконсулт груп", в който си партнира с "Инжконсултпроект“ ООД от Варна, "Монолит“ АД от Хасково и „Джи Ти Ер груп“ ЕООД с управител и собственик Пламен Атанасов Цветков от Русе. Обединението е заето с проектиране и реконструкция на кръговото движение по "Липник", доизграждане на пешеходен подлез в района и обособяване на лента за движение на автобуси по бул. "Цар Освободител". Договорът за поръчката е за 8 762 697.82 лв. без ДДС и е сключен на 14 април 2014 г.

Плевенската "Влахов Инженеринг" ЕООД е с управител и едноличен собственик на капитала Цветан Христов Влахов. Дружеството има опит в консултантските услуги за изготвяне на работни проекти и упражняване на авторски надзор при ремонт на улици в своя регион.

http://ruse.topnovini.bg/node/616771 (http://ruse.topnovini.bg/node/616771)
От цялата работа какво виждаме? Първо, имаме единствен кандидат за поръчката, т.е. останалите потенциални кандидати са толкова наясно кой ще спечели и за кого са "предназначени" парите, че дори не си правят труда да участват. Предизвестена работа. И говореща за изключително лоша и корумпирана среда. И второ - от 8 години тези юнаци печелят, властта уж се сменя, бунаците се радват, а зад кулисите хората с местното лоби си гушат парите, защото никой не "печели" такива поръчки случайно. И така е в цялата страна. Порочен модел, но хората не ги е еня...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 09, 2015, 11:58:55
Всъщност червен асфалт положиха единствено на велоалеята, която обикаля площад Батенберг от запад и юг (към Историческия музей и Старата поща), но тя по същество не е част от сега изгражданата мрежа от велоалеи, тъй като не се свързва с нито един от нейните основни лъчи. Може да е участък от второстепенната веломрежа, която (евентуално) ще се изгради в бъдеще, но засега е малка и изолирана. А тъкмо главните велоалеи да се правят с обикновен черен асфалт е дивотия, защото така стават еднакви с пешеходните, а и на рендерите на Кръговото например всичките са изобразени в червенокафяво. Поредното минаване тънко, види се... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в ноември 10, 2015, 07:54:16
Започнаха да разкопават по бул. Липник - от кръстовището на Олимпа до пощенския клон(ул. Сребърна). Велоалеята е в зелената площ и трасето и минава направо през спирката. Там явно ще се прекъсва и велосипедистите трябва някакси да заобикалят.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 10, 2015, 08:26:39
Тези дни направих снимки и на този участък от лъча Пантeона - бул. Тутракан, който минава през Младежкия парк. По-точно видях само западния край на досега прокопаното трасе при училище Братя Миладинови, като предполагам, че на изток достига до края на парка, в близост с началото на булеварда. Алеята върви по зелената площ между улица Алеи възраждане и първата успоредна на нея алея в парка, като лъкатуши живописно между дърветата. Вярно, това няма да позволи спринтово препускане с желязното конче, но пък и вероалеята не е състезателна писта. За придвижване в рамките на ежедневните битови нужди скоростните възможности на такава криволичеща алея са напълно достатъчни. :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 10, 2015, 09:39:33
Браво за снимките.

Относно велоалеята по Липник (до ул.Сребърна) трябва да мине през мястото на спирката като ще останат към 2м между пътното платно и велоалеята за слизащи от гт. Би трябвало да премахнат спирковото съоръжение и ще стане както на много места в Холандия.

Също би трябвало да се премахне спирката на Ялта където ще бъде споделено трасе между пешеходци и велосипедисти. Новата спирка ще е при самата спортната зала където ще се изгради джоб за автобуси по проекта за реконструкция на кръговото. По моя информация и там ще бъде без спирков навес.

Ако някой се интересува, имам плановете за велоалеите, но са големи PDF файли и направо ще трябва да дам линк.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в ноември 10, 2015, 12:06:26
Преди малко имах "удоволствието" да мина пешеходом по новоасфалтираната велоалея от Халите към Рига. Искам да ви кажа, че такова мърлячество трудно може да се види някъде. Бордюрите са криволичещи, изкършени, налконени, неправилно подредени, а на едно място дори липсват. Личи си, че е правено набързо и за отбиване на номера. Ясно е, че мургавите пишман строители толкова си могат, но къде е надзора и контрола в случая и защо никой не им е седял на главата, дето се казва, за да няма подобни извращения. Яд ме е, че нямаше с какво да снимам да ви покажа за какво мърляво изпълнение иде реч. Просто е безобразно...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 10, 2015, 02:07:05
Искам да ви кажа, че такова мърлячество трудно може да се види някъде.

Де да беше трудно... По-скоро трудно е да се види качественото изпълнение. Уменията на днешните "майстори" нерядко са на неандерталско ниво, контролът и той е колкото да не се каже, че го няма - а печалните резултати от тази комбинация са пред очите ни с години и десетилетия... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в ноември 10, 2015, 03:36:43
Ще е мърляво, защото изборът на фирмите е предизвестен, съответно те са сигурни и няма никакъв смисъл да инвестират в контрол и по-добри работници. При реконструкцията на градинката на площад "Княз Александър Батенберг" пак беше под всякаква критика изпълнението, но идваха избори и за по-фрапантните неща трябваше да ни се замаже очите. Сега Бог високо, цар далеко, избори - още по-далеко. Представям си какво ще бъде вече изпълнението. Превърнахме еврофондовете, които по принцип са предназначени за развитието ни, в нов източник на корупционна среда.

Ще ми е интересен крайният резултат, след като се завърши цялата велосипедна мрежа.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в ноември 10, 2015, 05:43:00
Мен ме притеснява, при това бързане да изпълнят заложените срокове и както изглежда претупването на работата, дали и вложените материали няма да са на същото ниво, и на пролет да караме по осеяни с дупки велоалеи.
Уикенда обаче си обещавам да направя едно тестово каране по новия участък.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 10, 2015, 09:39:33
Внимавай!
След като овършаха тотално съществуващите алеи, новата велоалея е идеална за пешеходците. Скосявания към пътното платно няма  ???...Ако някой се интересува, имам плановете за велоалеите, но са големи PDF файли и направо ще трябва да дам линк.
Ако не ти е проблем, сподели.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 10, 2015, 10:38:02
Асфалтират първите километри велоалеи в Русе
10 Ноември 2015


Напредват дейностите по изпълнението на 14-километровата мрежа от велоалеи в Русе. Част от нея, по бул. „Цар Фердинанд“, вече е готова. Изграждането ще продължи по бул. „Цар Освободител“ и в Парка на младежта. Велоалеите са част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, финансиран по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“. Очаква се до края на тази година да бъде приключена изцяло 14-километровата мрежа, предназначена за велосипедистите в Русе.

(http://www.ruseinfo.net/news/images/a/ASFALTRUSE2015.jpg)

http://www.ruseinfo.net/news_144139.html (http://www.ruseinfo.net/news_144139.html)


То добре, но да бяха ги направили с цветен асфалт, както е редно... Отделен въпрос, че и качеството на изработката е далеч от желаното, меко казано. Достатъчно е да се прочете оценката на колегата Русчуклия няколко мнения по-нагоре в тази тема, и на човек му се стъжнява. Такива ли щи ги вършим в "Малката Виена"...? >:(


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 11, 2015, 12:27:29
Наистина има проблеми с бордюрите по велоалеята, но те вероятно ще се оправят след като се положи асфалта  за мен още по лошо е, че състоянието на пешеходното трасе по Цар Освободител е трагично. Днес видях резултата от това, ВСИЧКИ вървят по велоалеята. То не беше майки с колички, то не беше разхождане на кучета...

От строителната техника по голяма част от пешеходната алея вече няма и асфалт, а си е направо кал. Имам чувство, че изпълнителя ще вземе мерки и може да видим още нов асфалт.  :-[


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в ноември 11, 2015, 12:53:52
Някой е направил репортаж на това, което имах предвид по-горе. Колкото и да не харесвам този сайт ви пускам линк към него. Можете да се насладите на акуратното изпълнение на братята от махалата, наети от някоя "наша" фирма. Ай чиститу:

http://www.dunavmost.bg/RuseReporters/Photo/31954-ekspresni-vidimi-rezultati-s-parite-na-rusentsi?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com (http://www.dunavmost.bg/RuseReporters/Photo/31954-ekspresni-vidimi-rezultati-s-parite-na-rusentsi?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в ноември 11, 2015, 03:07:03
От строителната техника по голяма част от пешеходната алея вече няма и асфалт, а си е направо кал. Имам чувство, че изпълнителя ще вземе мерки и може да видим още нов асфалт.  :-[
Дано, защото в момента положението е отвратително!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 11, 2015, 03:23:07
Още в момента, в който видях как са изсипали трошения камък на купчини директно върху старата пешеходна алея на "Фердинанд", ми стана ясно, че ще бъде мърляв строителен обект. Трудно е да очакваш качество от хора, които не могат да си организират работното място.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в ноември 11, 2015, 03:38:35
Намерих плановете на велоалеите. Качени са на ФБ страницата на групата Велосипеден план на Русе( линк към групата - https://www.facebook.com/groups/709597429083190/ (https://www.facebook.com/groups/709597429083190/))

Линкове към плановете:
https://www.facebook.com/download/1067063989971310/1.riga-kragovo.pdf (https://www.facebook.com/download/1067063989971310/1.riga-kragovo.pdf)
https://www.facebook.com/download/1627189100874282/2.rodina.pdf (https://www.facebook.com/download/1627189100874282/2.rodina.pdf)
https://www.facebook.com/download/445983802273083/2.hr.botev_charod_rodina.pdf (https://www.facebook.com/download/445983802273083/2.hr.botev_charod_rodina.pdf)
https://www.facebook.com/download/501595323334680/4.krygovo_gara.pdf (https://www.facebook.com/download/501595323334680/4.krygovo_gara.pdf)
https://www.facebook.com/download/1509621306018459/5.Lipnik.pdf (https://www.facebook.com/download/1509621306018459/5.Lipnik.pdf)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 11, 2015, 05:07:29
^^ Да, точно това са плановете, но първия за Родина не е актуален. Слагам линк и към последния план за алеята между Пантеона и бул. Тутракан http://www.filedropper.com/3panteonaparktutrakan (http://www.filedropper.com/3panteonaparktutrakan)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 12, 2015, 03:58:19
Всъщност малко по-напред след розариума където няма много дървета велоалеята не е чак толкова криволичеща колкото изглежда от снимките на колегата Orthodox. За сметка на това е доста широка и ще бъде супер готино и живописно трасе. Изобщо в Русе може да се гордеем, че имаме доста широки велоалеи. 2.5м са всички главни алеи без бордюрите (2.70 със), за велопътеките се надявам на 2м широчина но там не знам все още. След години като се увеличи велотрафика няма да се отрази лошо едно разширяване на алеята от кръговото до ул. александровска до 3м широчина, но за сега е добре. Снимката е от преди 1 седмица така че нещата там вече трябва да са в значително по-напреднал стадии.
(http://s3.postimg.org/sg4li6i9f/image.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 12, 2015, 08:25:41
Във всеки случай на плана източната част на велоалеята през парка е изобразена доста по-"къдрава" в сравнение със западната. Разделителната линия е широката алея пред портала на парка срещу улица Яребична (уличката между Доростол и Алеи Възраждане, която върви покрай източната страна на училище Братя Миладинови). На изток от тази алея дърветата в зелената площ, успоредна на Алеи Възраждане не са подредени в някакви определени линии и фигури, а са засаждани свободно, на случаен принцип. Затова там велоалеята често прави извивки, за да се провре между тях, а не да бъдат изсичани заради нея. Докато на запад от това място (в участъка от училището до началото на парка при Механото) има две прави редици липи по двата края на затревената ивица, при което няма причина да се правят извивки и алеята е съвсем права.

Това ясно се вижда на фрагмента от плана, приложен към този постинг, а на практика засега е прокарана само източната криволичеща част, правата западна предстои. Въпросната алея, разделящата правата от лъкатушещата част на велоалеята съм я посочил с тъмнозелената стрелка.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 15, 2015, 09:38:24
Има доста интересни развития по велоалеите в Русе, сложили са висока предпазна ограда за велолентите които ще минават около паметника на караджата, направили са малък изкоп с подпорна стена до пазара вместо изкачване с рампа. Който може да снима, ако не, ще има фоторепортаж от мен вторник или сряда.  ;)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в ноември 16, 2015, 03:03:37
Копането по Липник , обхвана и приметъра между кръстовището на Олимпа и ул. Юндола(подстанцията). Трасето там минава през обособения паркинг, интересно как ще решат проблема.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 17, 2015, 09:25:28
Имаш предвид обособения чрез прегазване на градинката или се застъпва част от настоящия асфалт?

Забелязах, че велоалеята през парка, след Пантеона, следва едно пропадане, което се е оформило с годините. Там винаги след дъжд е локва и кал. Не беше ли точно сега момента да насипят два камиона с пръст и да се реши проблема?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 17, 2015, 10:20:29
Да, там преди години беше пропаднало и платното на Съединение, но това го оправиха, изградиха и шахти на канализацията за поемане на дъждовните води, а зад мантинелата, в парковата част, не пипнаха нищо и си остана хлътнало. Жалко, че и сега не го оправиха. Защото прокарването на велоалеята "бетонира" положението за дълго време напред, и велосипедистите там ще трябва често да минават през локва и да "благославят" Общината... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 18, 2015, 07:00:35
Има доста интересни развития по велоалеите в Русе, сложили са висока предпазна ограда за велолентите които ще минават около паметника на караджата, направили са малък изкоп с подпорна стена до пазара вместо изкачване с рампа. Който може да снима, ако не, ще има фоторепортаж от мен вторник или сряда.  ;)

Тази сутрин на минаване покрай Халите направих няколко бързи снимки от развитието на велоалеята около паметника на Караджата.

Всъщност все още няма какво толкова да се види, освен недовършения парапет между платната на булеварда и парцела около паметника. Намирам тази мярка за абсолютно оправдана, защото поради особеностите на мястото (постамента на паметника, бетонните саксии с цветя около него) велоалеята ще бъде прокарана непосредствено до платната и рискът от попадане на велосипедист сред автомобилите ще е твърде висок без предпазни мерки. Самата велоалея ще бъде разделена на две по-тесни, минаващи от двете страни на паметника, което ще премахне необходимостта от премахване на твърде голяма част от постамента и саксиите. Добро хрумване. Ще следим развитието в близките дни. Засега просто няколко снимки от различни гледни точки на изградения предпазен парапет.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 18, 2015, 09:41:13
Няма шега днес направих и фоторепортаж на велоалеите в долната част на Русе (без чародейка и родина) и имам 175 снимки в резултат. Ще гледам да изкарам някои от тях в следващите часове! :D

Orthodox браво за снимките около халите не съм правил нови защото е само огради за сега, но все пак доста интересно и правилно развитие.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 22, 2015, 12:03:00
Ще си спестя коментара на долните снимки, засега.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 22, 2015, 12:04:07
Още малко.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в ноември 22, 2015, 03:20:16
Toва с шахтите е...............


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 22, 2015, 05:32:50
Велобулеварда добре, но където минава през паркингите ще трябва да се отдели с висок бордюр или колчета ако не искаме да стане паркинг..


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 22, 2015, 06:43:24
То щото в локалното хич няма да е паркинг. Продължават нескопосаните изпълнения.
И между другото няма да е лошо да се гласуват едни стотина лева глоба за паркиране върху тротоари, зелени площи и велоалеи. Иначе няма ред.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 22, 2015, 08:29:20
По проект на доста места са предвидени парко места на платното особено около Олимпа, така че се надявам паркирането върху алеята да е сведено да минумум. Особено ако затворят няколко входа към Липник както е проект може и да се получат нещата.

След няколко дни ще мина по Липник да видя как стоят нещата като цяло.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в ноември 28, 2015, 01:21:04
Ето какво ще става с велоалеята по "Липник", когато вали дъжд: http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/33575-veloaleyata-po-bulevard-lipnik-e-pod-voda?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com (http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/33575-veloaleyata-po-bulevard-lipnik-e-pod-voda?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Postcron.com)
Значи след дъжд, евентуалните колоездачи ще трябва да чакат няколко часа, да изсъхне. :D

И далеч не са само велоалеите така - по много от новоасфалтираните улици се образуват гигантски локви.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2015, 03:32:34
Винаги съм го казвал и пак ще го кажа - голямата част от днешните "майстори" са на ниво "чирак" или най-много "калфа" спрямо майсторите от преди 30-40 и повече години. Причините за това са доста и общо взето се знаят, но това не променя факта. А последствията са повсеместно около нас... >:(

Впрочем, тъкмо по този повод има една шега, само че по-скоро тъжна: "Как да отида на лекар, като зная какъв инженер съм?"... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 28, 2015, 05:24:20
Всъщност наводнената велоалея не е проблем на сегашните строители които само са преасфалтирали част от платното. Наводненията отдавна са проблем на бул. Липник. Където велоалеята минава по отделено трасе обикновено е по-нависоко и не се наводнява.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в ноември 28, 2015, 06:55:34
Винаги съм го казвал и пак ще го кажа - голямата част от днешните "майстори" са на ниво "чирак" или най-много "калфа" спрямо майсторите от преди 30-40 и повече години.

Тук проблема освен у "майсторите" е най-вече при проектантите. Не може да проектираш подобен обект по подобен безумен начин. Там си се наводнява по принцип. Има едно място срещу "Дървото", където така и не оправиха една денивелация. Вероятно и там има локва. Eдно към гьотере. 
Както се пееше в една песен, която е изпята много преди да има велоалеи: "Дъждът се лее из ведро, а някой кара колело."  И те така :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в ноември 28, 2015, 08:59:14
Като правих снимките на "велоалеята" по "Липник" стигнах да сервиза на Нисан. Вчера обаче, минах с колата от сервиза в посока КАТ. Е, там още повече са си оставили задниците. Такива красиво оформени шахти има, че ... Явно, колкото повече са се отдалечавали от центъра, толкова повече са работили на принципа може и така.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2015, 05:42:40
Велоалеята по булевардите с царски имена (Фердинанд и Освободител) вече има хоризонтална маркировка. Хубавото е, че има и изображение на велосипед, та дано на някои по-бавно схващащи индивиди им бъде по-лесно да проумеят какво е предназначението на алеята (не че това ще им попречи да си разхождат кучетата по нея, де...). :)

А лошото е, че по част от велоалеите в града все още няма и асфалт, а някои участъци изобщо не са прокарани... >:(


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 03, 2015, 04:19:33
Добре изглежда, но ако не оправят пешеходните алеи, ще сме свидетели на постояни конфликти между пешеходци и велосипедисти.

По бул. Липник нещата не вървят така добре (снимката е взета от https://www.facebook.com/milena.bogdanova.14 (https://www.facebook.com/milena.bogdanova.14)) :


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 07, 2015, 12:23:31
Връзката на главната велоалея по Цар Освободител с алеята към бул. Тутракан. Добре е направено, но някой път си мисля, че прекалено много пазим всякакви дървета и храстчета.

(http://s16.postimg.org/5rycv0nnp/image.jpg)

(http://s29.postimg.org/r9dsqbjqv/image.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 07, 2015, 02:03:21
Алеята ще има отделна пътека от пешеходната ли?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 07, 2015, 04:33:57
По принцип така се прави. Ако няма място тогава са заедно.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 07, 2015, 08:17:08
Абе, не знам...
Точно на това място ми се чини, че велоалеите буквално изземват пространството на пешеходците. Важи всъщност за цялото протежение на "Цар Освободител". Което е глупаво, защото в един момент пешеходците ще започнат да вървят по велоалеите, то и без това по тях не очаквам интензивен велосипеден трафик.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 07, 2015, 09:38:44
Тя пешеходната алея по царете си е запусната откакто се помня. Сега, след изключително мръсната работа на строителите на велоалеята, съвсем трагично стана положението.

Аз се надявам, че сега след като има и велопът, ще настроят така светофарите, че да има интервал за свободно пресичане по протежение на зелената ивица. Би трябвало да се появят светофари на пазара, и на мелницата. Дори мисля, че така може да се организира преминаването, че няма да е нужно нарастване на времето за изчакване.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 08, 2015, 12:28:30
Подобно е и положението с велоалеята по бул. Съединение. Пешеходната алея беше унищожена , като на нейно място беше направена велоалея с по-малка ширина. Остатъчната част от бившата пешеходна алея , тъне в мизерия и буквално се слива с "нивата"(градинката) , до нея.
Интересното е , че са маркирали велоалеята като споделена - за пешеходци и велосипедисти.
Ако не се лъжа и по велоалеята във Възрожденския парк има подобна маркировка .
Утре ще проверя и добавя снимки , но искрено се надявам подобна маркировка не означава изоставяне на тези зони.
Те няма да бъдат завършени, ако не се направи и пешеходната алея.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 08, 2015, 01:16:26
Кмета е обещал преасфалтиране на пешеходните зони по бул. Цар Освободител за 2016 година. Всичко друго ще е късмет.

Интересно като ще слагат бул. Съединение като споделена зона защо просто не асфалтираха цялата алея... Единствено трайно решение там е нова пешеходна алея зад пейките където така или иначе мина строителна техника и трамбова всичко.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 08, 2015, 10:18:03
Това на "Съединение" е най-голямото безумие в проекта за велоалеи, наред с недоразумението в локалното на "Липник". Наистина не знам каква беше логиката да стесниш съществуващата пешходна алея и да я направиш споделена, както и да отнемеш едната лента от една двупосочна улица.  Близко до акъла, че така направено, няма да има ефекта, който трябва да има. Все пак на фона на други градове, като Плевен и Варна в Русе велоалеите са доста по-добре. С малко повече мисъл можеха да са почти перфектни.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 08, 2015, 01:22:18
Подобно е и положението с велоалеята по бул. Съединение. Пешеходната алея беше унищожена , като на нейно място беше направена велоалея с по-малка ширина. Остатъчната част от бившата пешеходна алея , тъне в мизерия и буквално се слива с "нивата"(градинката) , до нея.
Интересното е , че са маркирали велоалеята като споделена - за пешеходци и велосипедисти.
Ако не се лъжа и по велоалеята във Възрожденския парк има подобна маркировка .
Утре ще проверя и добавя снимки , но искрено се надявам подобна маркировка не означава изоставяне на тези зони.
Те няма да бъдат завършени, ако не се направи и пешеходната алея.

Напълно си прав, аз също вече няколко пъти изказвам това мнение - че е нужно, близко до ума и технически почти безпроблемно да се направи пешеходна алея, успоредна на тази по Съединение и вървяща южно от нея, тоест по тревната ивица зад пейките и дърветата. Тя е почти равна и без особени препятствия и достатъчно лесно може да се направи алеята, ако не от Альоша, поне от кръстовището с Майор Узунов до Пантеона. Дали обаче Общината ще стигне до това очевидно решение, което да раздели двата вида трафик, дали ще има средства и/или воля да го осъществи - не се знае...

А иначе велоалеята покрай Съединение е маркирана със силуети на колело и пешеходец, тоест е замислена като комбинирана, което никак не е добро решение, защото се осуетява основният замисъл на велоалеите - физическо отделяне на пешеходеца от колоездача. ;D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 08, 2015, 01:47:00
Кмета е обещал преасфалтиране на пешеходните зони по бул. Цар Освободител за 2016 година. Всичко друго ще е късмет.

Днес видях, че пешеходната алея по Цар Освободител от Кръговото към Халите са почиства от доста хора и машини, като се премахват изоставените строителни материали от изграждането на велоалеята, а също се изрива и измита нанесената от машините и пешеходците кал. Това е временно решение, разбира се - колкото засега алеята да стане поносима за вървене по нея. Пред 2016 непременно трябва да я преасфалтират, иначе ще се получи "свинче със звънче" - чисто нова велоалея и изтормозено скапано подобие на пешеходна алея, неремонтирано още от дълбоките соц-времена... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 08, 2015, 09:32:13
Добавянето на нова алея за пешеходци зад пейките е добра идея, но това задължително трябва да е съпроводено с ново парково осветление. Иначе става крайно неприятно място за минаване в тъмната част на денонощието. Изобщо парковете в града са доста изостанали откъм осветление. Поставянето на "любимите" ми осветителни тела тип сфера, с източник на светлина луминисцентна лампа го броя за отбий номер и хвърляне на пари на вятъра.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 09, 2015, 02:53:31
Вчера гледах снимки от Варна и видях, че имат една велоалея която завършва в подлез. За тези от вас които не са запознати, в Русе също щеше да има алея в подлез, ако не се бяха намесили от вело дружеството!  ::)

Става въпрос конкретно за подлеза който се намира до завод Найден Киров по бул. Липник където велоалеята по булеварда щеше да пресича от едната до другата страна през подлеза. Благодарение на намесата велоалеята вече ще минава паралелно на повдигната пешеходна пътека наблизо.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2015, 06:55:48
...парковете в града са доста изостанали откъм осветление. Поставянето на "любимите" ми осветителни тела тип сфера, с източник на светлина луминисцентна лампа го броя за отбий номер и хвърляне на пари на вятъра.

То май всякакво парково осветление е хвърляне на пари на вятъра при сегашното ниво на вандализма в града. Всяка седмица или две някое парково светило става жертва на идиотчетата, като или се лишава от абажура си (което е по-малката беля, защото все пак остава да свети), или окончателно загива под ударите на някоя каменна бомбардировка, и тогава наоколо настава мрак. Снощи за пореден път видях по тротоара на Алеи Възраждане парчета от натрошен сферичен абажур на улична лампа, която все пак беше оцеляла и светеше, но в такъв вид ли трябва да бъде градът - с голи лампи и остатъци от осветителното тяло под тях... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 09, 2015, 11:58:02
Тази вечер реших да разгледам варненската секция в скайскрейпъра и искам да ви кажа, че въпреки всичките си недостатъци, русенските велоалеи на фона на това, което ще видите са повече от добри. Затаете дъх:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=129162302&postcount=213 (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=129162302&postcount=213)

 :o

За разлика от Пловдив, където алеите не отстъпват по нищо на тези в западния свят. Пловдивската управа заедно с велосипедните алеи е ремонтирала и пешеходните такива. Прави впечатление страхотното внимание към детайла, което имат в Пловдив, за разлика от тук в Русе, за съжаление:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1526743&page=46 (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1526743&page=46)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 10, 2015, 12:30:13
Браво на Пловдив! Направо не е за вярване, че е направено толкова добре в нашата мила татковина. На фона на пловдивските велоалеи, смело мога да нарека нашите недоразумения!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: twingo в декември 10, 2015, 01:00:52
За разлика от Пловдив, където алеите не отстъпват по нищо на тези в западния свят. Пловдивската управа заедно с велосипедните алеи е ремонтирала и пешеходните такива. Прави впечатление страхотното внимание към детайла, което имат в Пловдив, за разлика от тук в Русе, за съжаление:

Вижда се, че велоалеите в Пловдив не са правени набързо, само и само за да се спазят сроковете, а са наистина обмислени и резултатът е добър :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 10, 2015, 07:49:22
Към момента Пловдивските велоалеи наистина вероятно са най-добрите в страната, но не бих казал, че са чак като Холандските или перфектни. Далеч от това и те имат недостатъците които имаме и в Русе. На места коли паркират върху тях, имат няколко стълбове посред велоалея нещо което ние нямаме в Русе поне към момента (освен по Тутракан), и главно, че заемат пешеходните площи вместо от автомобилите. Главния плюс за Пловдив е червения асфалт и това е така защото в Русе финансовия ресурс който беше оставен за велоалеи беше по-малък. Добавил съм няколко снимки от другия форум за да видите някои от проблемите в Пловдив.


(http://s18.postimg.org/w1pjcafa1/image.jpg)

(http://s2.postimg.org/4p7vex4ex/image.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 10, 2015, 10:44:40
Нормално е да има и някои недостатъци, но все пак мрежата, която се изгради в Пловдив е цели 48 километра! Как си мислиш, че ще бъде под мостовете по бул. "Христо Ботев" например? Сравнявайки това което е направено в Пловдив, с това, което се направи тук у мен възниква чувство на завист и яд. Тук дори не се направиха нормални скосявания към пътното платно, а просто е изльоскаха по няколко лопати асфалт по най-селския възможен начин. За релефни плочи не говорим. А подобен тип шахти, тук не си направиха труда да направят дори на декоративната настилка на центъра, та какво остава за велоалеи и тротораи...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 10, 2015, 11:10:48
За асфалта вместо нормални скосявания съм съгласен.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: SKCH в декември 10, 2015, 11:01:21
Айде по-полека с нихилизма и отричането на нещата при нас. Не знам какъв е тоя зор да се определят нашите като най-лошите видиш ли и не знам си какво. Като не са перфектни в Пловдив, не са и в Русе - защо техните проблеми да са "ок, случва се", а при нас да е "супер сме жалки"...

Защо е толкова важно велоалеите да са червени? Щото така били в Копенхаген или в Пловдив? Като вземат от автомобилното платно и ги дели само маркировката е ок да са в друг цвят, за да изпъкват, ама за велоалея в парка какво значение има?
А що се отнася до пешеходните пространства, те също ще бъдат ремонтирани, но няма да е по европроект, т. е. не се бърза на всяка цена да се свърши до края на годината. Не го одобрявам, но все пак - да се знае.
И последно - най-тежката инфрастрктура в Пловдив са именно тия велоалеи, а в Русе беше даден приоритет на кръговото и пробива на Кауфланд за сметка на червения асфалт в парка.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 11, 2015, 01:35:51
Не знам къде го виждаш тоя нихилизъм, но едно нещо, ако ще се прави, нека да се прави качествено. Такова нещо в Русе мога да кажа смело, че не виждам твърде да се случва. Няма смисъл да си кривим душата и да казваме на черното бяло. А пловдивските наистина изглеждат сравнително добре, както виждаш никой не хвали варненските примерно, защото са като нашите, а може и по-зле.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 11, 2015, 08:57:50
Изобщо не може да се сравняват Варненските с тези в Русе. Русенските са общо взето същите като тези в Пловдив без качествени скосявания и червен асфалт.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 11, 2015, 01:17:00
Сравняването и изтъкването на предимствата на нещо, което е направено по-добре в друг град не е нихилизъм. Напротив. Това е градивна критика. Както може да е види, по нагоре каах, че в сравнение с варненските нашите са си ОК. Това обаче не бива да ни успокоява. Ако искаме Русе да гони европейските стандарти, трябва да изискваме това, което се прави в града да е именно по тези стандарти. Дали е червен или зелен асфалта не е толкова важно. По-важно е качественото изпълнение и вниманието към детайла, което както отбелязах в Русе липсва. Нямам какво да си кривим душата. Това, че е даден приоритет на определен обект, не значи че другите обекти трябва да се претупват. А точно така се случи в велоалеите. Не е нихилизъм да искаш нещата да се правят по-качествено. Като се разходиш в градината на "Батенберг" обърни внимание на капаците на шахтите и ги сравни с тези в Пловдив. Щом там може да се направи добре, не виждам причина тук да не може.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 14, 2015, 06:46:12
Още преди велоалеите да са пуснати официално в експлоатация, се очертава невеселата им съдба занапред. Паркиране на коли, пешеходни и кучешки разходки... При масово разпространения и дълбоко вкоренен в наше време нагло-просташки манталитет няма и надежда това да се промени скоро (освен при солени и категорично неизбежни санкции, разбира се, но и това не ми изглежда реалистично).

Заснето на велоалеята покрай бул. Липник вчера...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: twingo в декември 14, 2015, 07:00:30
Днес видях, че се довършва велоалеята, която минава през алеята по средата на Цар Освободител, за да продължи до автогарата. Очаквах да вземат от тротоара, но реалността е друга:

(http://s29.postimg.org/qbu50rvev/IMG_20151214_142919.jpg)

(http://s29.postimg.org/mus2xswcn/IMG_20151214_142859.jpg)

Струва ми се, че не е асфалт, а боя, дори се усещаше характерния мирис.

(http://s29.postimg.org/560c66klj/IMG_20151214_142934.jpg)

(http://s29.postimg.org/hogxmrhl3/IMG_20151214_143117.jpg)

По принцип там няма голям трафик и е добре, че с този цвят ще се отличава от пътното платно, а и е доста широка, което е добре, но пък е странно велоалеята да бъде на половината булевард и да започва и да свършва в нищото.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 14, 2015, 08:34:26
Поредното безумие. Вместо да направят ремонт на тротоара, който е в меко казано безобразно състояние и от двете страни на булеварда в частта му от гарата до кръстовището на мелницата, те отнемат от платното за движение на автомобили, боядисвайки напукания асфалт. :o  В този участък поне тротоарите са достатъчно широки, за да се обособи велосипедна алея без да има конфликт с пешеходците, освен покрай подлеза край земеделския колеж. Наистина разочароващо решение.
Гледайки боядисването върху напукания асфалт се сетих, че днес си говорих с един приятел, че като бяхме деца преди зимата изливаха смола в пукнатините на асфалта по улиците в града. Такава практика в Русе отдавна няма и резултата е налице - все повече дупки всяка пролет, а могат да се спестяват много публични средства с тази проста операция.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: evgeni в декември 14, 2015, 09:11:47
Според мен това е временно докато дочакат парите от следващия програмен период


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 14, 2015, 11:44:23
Време е велоалеите да започнат да отнемат от мястото на автомобилите защото има прекалено много коли в града! Като сложат защитните бордюри и повдигнатите велопътеки на места нещата ще станат 6, много се радвам на червения асфалт.  8)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 15, 2015, 12:23:32
Време е велоалеите да започнат да отнемат от мястото на автомобилите защото има прекалено много коли в града! Като сложат защитните бордюри и повдигнатите велопътеки на места нещата ще станат 6, много се радвам на червения асфалт.  8)

Ти сериозно ли? Където не е възможно друго решение е допустимо вело трасетата да отнемат от пътното платно, но при положение, че имаш цял широк тротоар, по който няма особено интензивно движение на пешеходци и който с този проект имаше идеален шанс да получи нов асфалт, решението, което е направено там е безумно. И това не е червен асфалт, а червена боя върху обикновен асфалт. Като цяло вело мрежата се получава сравнително добре, но е далеч от европейските стандарти.
Дано, както казва evgeni, в следващия програмен период да има по-постоянни решения. Тротоарите в този участък на булеварда наистина са в безобразно състояние и плачат за преасфалтиране...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 15, 2015, 12:50:42
Точно там е мястото на велоалеята защото няма нужда от 3 ленти в тази част на булеварда. Време е да спрем да качваме велоалеите по тротоарите. Макар и аз да не харесвам червената боя се радвам защото е по-добре отколкото една линия която ще се изтрие и няма да я има след 3 месеца.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 15, 2015, 02:11:43
Присъединявам се към мнението на Благо (Русчуклия)! В този си вид, това е безумие. Дано наистина по-нататък да се "оправи".
Що се отнася до това, кой е с приоритет, за мен нормалното положение е велосипедистите като най-малка и най-незначителна част от населението да се съобразяват с пешеходци и автомобили. Няма как да е другояче. Първо, всички сме изначално пешеходци и второ, автомобилите имат важна стопанска функция. Нищо против велосипедистите, приятни хора са, нека да си имат своите удобства, но все пак останалите не бива да сме в положение да е в наш ущърб и да сме им задължени по дефиниция. :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 15, 2015, 09:53:08
Ей, направо строшиха тъпомера с тая червена боя. Какви ли не евтини и нескопосани изпълнения видяхме. Като минем през фрезоването на половин улица надлъжно, полагане на вълнообразен неоцветен асфалт, унищожаване на околна инфраструктура, та да стигнем до боядисване на съществуваща стара настилка.

Да бяха направили наполовина по-малко велоалеи, но качествено и с добро планиране.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 19, 2015, 11:25:44
Работата си е на парче. Няколко снимки от Чародейка на Mecnun Hasanov.

(http://s21.postimg.org/zbuxblj3r/122.jpg)

(http://s16.postimg.org/hiqy2yxid/123.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 19, 2015, 01:43:06
Прави впечатление, че в Чародейка голяма част от ремонтите са на принципа "да отбием номера". Направиха се две кръгови, които бяха много необходими и се получиха сравнително добре. Плюсовете са ясни. Аз обаче обичам да обръщам внимание на минусите. Последните две снимки на се нуждаят от коментар. Какво им пречеше да преасфалтират целия тротоар. Така стои като изсрано. Явно целта е да спестим някой лев. Така обаче няма за заприличаме на Европа. Изниква въпроса, защо отсечката между двете кръстовища по "Филип Станиславов" не е включена в проекта. Аз минавам често от там и трябва да ви кажа, че в този участък има такива пропадания на пътното платно, че ако минеш с по-висока скорост отиваш директно в сервиза. По "Васил Левски" в Чародейка изсраха подобна "велоалея" върху половината бетонен тротоар откъм страната на "Чародейка"-юг. Този същия тротоар при полагането на тръбите за колектора беше разбит от машините и така и не беше потърсено сметка на съответната фирма. Сега върху половината от нацепения бетон изляха асфалт. Първо изглежда грозно, второ е въпрос на време да е напука като основата върху която е излят.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 19, 2015, 07:16:41
Днес направих няколко снимки около паметника Альоша и западния край на парка при Механото, но за мен имаше и едно разочарование. Явно е, че са променили първоначалния план и вместо велоалеята да върви между двата реда дървета (между улица Алеи Възражзане и първата успоредна паркова алея), където е идеалното място за нея, тя ще бъде прокарана върху самата пешеходна алея в парка! :bash: Пълна глупост, мотивирана или от липса на време, или за намаляване на разходите, или просто от нежелание да се направят нещата както трябва! Ако беше спазен проектът и велоалеята минаваше между двете редици липи, щяха да бъдат удобно разделени пешеходният и велотрафикът от разстоянието, дърветата и бордюра. Самият участък между улицата и алеята е идеален за целта - прав, равен и почти без препятствия (освен донякъде шахтите на Топлофикация, но те са лесни за преодоляване). Сега пак правим половинчата работа - вземаме част от ширината на пешеходната алея, за да пуснем там велосипедистите. Че то и досега си беше така! От години на парковата алея имаше пародия на велоалея, подобна на плевенските - две ивици синя боя в средата и края на алеята (в Плевен беше жълта). Какво толкова ще се промени? Май пак ще минат метър нашите общинари...

Когато преди дни видях една фрезована ивица асфалт (30-40 см широка) в периферията на алеята, все още не разбирах какво става. Просто очаквах да почне изграждането на велоалеята между дърветата, както е по Цар Освободител и в самия Младежки парк, но от източния му край до училище Братя Миладинови. А то какво излезе - от Братята до Механото велоалеята ще е пародийна и ще отнема половината място на пешеходците! Ех, че бой заслужава това наше градоначалство! Такива важни инфраструктурни обекти да се претупват и импровизират за отбиване на номера...  :o

Така или иначе, видяното днес е достатъчно ясно за намеренията. Както е писал Данте - надежда всяка тука оставете. Фрезованата ивица асфалт вече е асфалтирана наново, червената боя по кръговото около Альоша сочи като продължение именно към пешеходната алея, а не към тревната площ до нея, пък и по дължината на алеята са наслагани знаци, определящи я като пешеходно-велосипедна. Впрочем, знаците даже посочват кое движение в коя половина се извършва - лява или дясна - според разположението на фигурите върху самия знак.

Все пак жалко - оср@хме нещата, които трябваше да се направят както трябва веднъж и за десетилетия...(http://www.ruseonline.info/smf/Smileys/default/dg.gif)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 19, 2015, 07:46:05
Ето как всъщност трябваше да се направи велоалеята по Съединение ако оставим ситуацията както е сега. Цялата алея в Пловдив е била асфалтирана, а не както при нас метър и половина неизползваемо пространство със стар асфалт.

(http://s3.postimg.org/o6bdyi2wz/image.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 19, 2015, 08:08:21
Там наистина стана ни рак, ни риба. Първоначалното ми впечатление беше, че искат да превърнат във велоалея само част от ширината на съществуващата пешеходна, а останалото да се използва от пешеходците. И се питах защо им оставят толкова малко място за минаване. Когато пък разбрах, че алеята ще е една и за двата вида трафик, пак се питам защо оставиха неасфалтирано толкова много място в периферията на бившата алея. И двата варианта са еднакво нелепи. Трябваше или да се асфалтира цялата ширина, за да има повече място и за колоездачите, и за пешаците, или - което на този етап изглежда единственото разумно решение - да се прокара изцяло пешеходна алея южно от сегашната, в изгазената от машините тревна площ зад дърветата и пейките, а сегашната комбинирана алея да остане само за велотрафика. Да видим обаче ще стигне ли разумът и загрижеността на хората в градската управа за това, а и ще има ли пари за една такава доработка без помощта на Евросъюза... ???


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 20, 2015, 07:28:49
Ами, че той кметът ви се хвали, че в Русе са най-евтините велоалеи в страната бе! :o Вие какво очаквате? Хем да е качествено, хем да е евтино? Може, но в приказките на братя Грим, че даже и там го няма. Това е положението - жалко, но от сърце. Или както казваше бившият руски премиер Черномирдин: "Искахме да стане хубаво, но се получи както винаги"... :D

Иначе аз вчера сефтосах в нарушение едната велоалея по "Цар Освободител" като пешеходец, не бях и само аз. Просто тя в момента е най-доброто място за вървене. В този си безумен вид, направени за най-евтинко - влизащи в конфликт с останалите участници в движението, за да отчетем проекта и да вземем европейските пари, ще е така. Пешеходците не можеш ги спря - те търсят винаги преките и удобни пътища. Автомобилистите пък ще ги ползват къде за паркинг, къде за шосе. И виновен ще е колкото прословутият български манталитет да не зачитаме правилата, толкова и простотията на управляващите. С ганьовци-граждани и ганьовци-управници е така, пък нека после извънземните да са ни виновни, че сме зле... ;)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 21, 2015, 12:07:18
От http://www.ruseinfo.net/news_145499.html (http://www.ruseinfo.net/news_145499.html)
Пък аз шарен асфалт очаквах. То за никакъв не стигнаха парите. Важното е, че е евтино  :o

Цитат
Изработен план за мрежа от велоалеи в рамките на град Русе и вече са изградени 14 км. велоалеи от главната велосипедна мрежа. Заместник-кметът Димитър Наков заяви днес, че в Русе велоалеите са и най-добре изградени от всички останали градове в България. Той посочи още, че километър велоалеи в Русе струва 80 000 лева, в Пловдив - 285 000 лева, а в Плевен - 115 000 лева. Някои от валоалеите, които са разположени в Парка на младежта ще останат на фракция. Част от велоалеите могат да се използват и от пешеходци, когато има означение за това. На места се съвместява движението на МПС и велосипеди върху алеите, но не се допуска спиране и паркиране на МПС върху тях. В момента се поставят знаци, които показват къде велосипедистите са с предимство и къде - не.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 21, 2015, 12:17:22
Не знам Наков какво е взел преди изявлението, но искам от същото. Да твърдиш, че имаш най-добрата вело мрежа, при положение, че част от алеите ще останат на фракция не се нуждае от коментар. Това пък, че била най-дългата......В Пловдив изградиха 48 км.!  Вярно, че пловдивските са в пъти по-скъпи от нашите, но и от самолет се вижда, че разликата е фрапираща.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 21, 2015, 12:26:14
И аз дочух от друг източник, че е вероятно да я оставят на фракция защото парите не стигали... Ами щом в Плевен само за боя са взели повече няма какво да искаме.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 21, 2015, 12:44:07
Не знам Наков какво е взел преди изявлението, но искам от същото.

Стига де. Кметът каза, че заместника му едва ли не спял по обектите, за да се сдобием в срок с тези "красоти"  :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 21, 2015, 02:17:39
"парите не стигали" !!! , т.е. това което е направено до момента остава, така както е ???!?!?!?
С какви очи кмета Стоилов излиза пред медиите и обяснява, как Проектът за интегриран градски транспорт е приключен , при условие , че елементи от него не са завършени.

Аз примерно велоалеята по бул. Липник не я виждам - даже и маркировка няма. Говоря за участъка от кръговото до входа на бившия завод Петър Караминчев.

А това недоразумение, което се намира между метан станцията и спирката на П.Караминчев, прилича на нещо започнато и недовършено.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 21, 2015, 06:09:47
За съжаление на много места в града, било по проекти, било текущи ремонти масово се правят едно към гьотере. Не се спазват елементарни стандарти, асфалтира се супер нескопосано, шахтите или изпъкнали или вдлъбнати като дупки.  Снимката, която се постнал е олицетворение на това. Само като видиш колко е изкривен бордюра и как е изльоскан асфалта...мъка. И естествено колкото по към границите на града се отива, толкова по-невнимателно се работи. Нужни са крути мерки и железен контрол върху изпълнителите от страна на Общината, за да се прекрати това безумие.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 21, 2015, 11:29:52
@Русчуклия
аз го виждам и при велоалеите на Съединение. Наклонени бордюри , неравномерен асфалт, скапано изпълнение.
Аз да се бях учил да строя велоалеи - по-добре , щях да се справя,  но поне там има Нещо.
Докато една част от велоалеята по Липник
участъка от кръговото до входа на бившия завод Петър Караминчев.
не съществува - няма я.
Поне един километър от обявените 14 км. велоалеи - липсва.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 21, 2015, 11:46:11
Въпреки, че не са перфектни по Съединение и Цар Освободител, все пак са приемливи на фона на останалото. Като цяло този компонент е разочароващ. Но народа е казал, че бързата работа е срам за майстора. А като видях и какви "майстори" ги правиха, резултата беше лесно предвидим. Положителното е, че се изгради все пак някаква вело мрежа. Лошото е, че остава неприятен привкус, сравнявайки с други градове. Но каквото-такова.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в декември 22, 2015, 12:03:04
Все още очакваме бетоновите бариери които ще се положат до альоша и по доста дълъг участък от бул. христо ботев. Не са работили все още по бул. тутракан, последно като видях навеса на ялта още е там, има още да се работи в родина, изобщо доста работа остава, нищо че кмета го представя като завършен проекта. Светофарите също ги няма към момента. Тепърва предстои да видим още куп неща как ще се изпълнят.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 22, 2015, 01:58:22
Тепърва предстои да видим още куп неща как ще се изпълнят.
Честно, как мислиш, че вече ще се изпълнят? Че, те с външен мониторинг като част от европейски проект се претупаха, че сега, като са на наше "разположение" ли ще са наред? ЪПсурТ! Кой ял - ял, кой пил - пил, кой еб@л - еб@л...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 22, 2015, 05:42:44
Абсолютно! Щом при налична принуда от условията на Евросъюза се постигна тази жалка изработка тип "срам за майстора", то занапред, ако изобщо нещо се направи, ще е "след години" или "в продължение на години" - на час по лъжичка. С лесно предвидимото оправдание, че "няма пари". Макар че при изпълнението на всички тези "еврообекти" остава натрапчивото усещане за немалка разлика между отпусканите по програмите пари и реалната стойност на направеното. Откъде идва или по-точно къде отива разликата - не е трудно да се досети човек... >:(


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 22, 2015, 08:27:18
Аз малко прибързано коментирах вчера. Тази сутрин , когато минавах по Липник видях асфалтиращата машина да работи. Бяха положили асфалта за велоалеята от метанстанцията , зад спирката и до началото на повдигната пешеходна пътека. От там вероятно ще продължи по пешеходната пътека.
Интересното е , че в 7:30 сутринта хората вече работеха.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в декември 22, 2015, 11:05:59
Забавното е, че миналата година за калпавия асфалт в градинката на Батанберг, оправданието беше, че асфалт трябвало да се полага, ако не се лъжа, над 8 градуса температура на въздуха. Каква ли е температурата в 7:30 сутринта, и какво ли ще е оправданието после?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 22, 2015, 12:00:11
На кривата ракета ....


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в декември 22, 2015, 01:07:46
Макар че при изпълнението на всички тези "еврообекти" остава натрапчивото усещане за немалка разлика между отпусканите по програмите пари и реалната стойност на направеното. Откъде идва или по-точно къде отива разликата - не е трудно да се досети човек... >:(
Виждам, че ти си наясно, но все пак много хора не са и затова ще се опитам да разясня какво става в нашата мила татковина от Видин до Малко Търново и от Петрич до Силистра.
Да речем, че примерно обективната стойност на изграждането на линеен метър от някакъв тип път/улица/велоалея е 100 лв. При написването на проект, в него се залага умишлено по-висока ставка, примерно 150 лв. Разликата между двете стойности отива като комисиона по веригата в лични/партийни и пр. джобове, за да се получи обществената поръчка. От реално наличните 100 лв., "спечелилият" обществената поръчка си избива своята печалба. Затова понижава качеството и на материали, и на изработка, като примерно съумява да го прави за 60 лв. на линеен метър. Съответно, крайният резултат е обикновено плачевен, но възложилата обществената поръчка държавна/общинска и т.н. структура няма как да осъществи нормален контрол, защото нейни, а и партийни членове, както и самата й партия е получила пари като комисиона.
Подчертавам, че посочените от мен цени са произволни, важна е схемата. В крайна сметка, по документи, всичко е изрядно, проектите се отчитат, кучетата като мен и още някой друг си лаят, тарикатите от кервана си вървят и си правят пари, а някои балъци се радват и мислят положително... ;)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 24, 2015, 09:27:40
Покрай велоалеята през кръговото около Альоша са наслагали знаци Б1.

Това е в началото на парковата алея, бъдеща пешеходна + велоалея. (снимка Bikelane1)

Точно срещу парковата алея, до червената велоалея покрай вътрешната страна на кръговото. (Bikelane2)

До западния край на червената велоалея, близо до кръстовището на Доростол и бул. Съединение. (Bikelane3)

Срещу източния край на Съединение улица Доростол е пресечена с ивица подновен асфалт (фрезован е старият и нанесен нов), която да направи връзката между комбинираната алея по Съединение и червената велоалея около Альоша. Странно е, че нивото на асфалта не е повдигнато спрямо уличното платно, както се очакваше и беше логично да бъде. Вероятно не са искали да забавят автомобилния трафик точно на това място, където се свързват Доростол и Съединение и няма пешеходна пътека, а само минава велоалеята. Явно само ще нанесат хоризонтална маркировка върху подновения асфалт. Частично е демонтирана и мантинелата между улицата и пешеходната пътека, за да се отвори път за велосипедистите, но със сигурност оттам ще минават и доста пешеходци. (Bikelane4)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в декември 24, 2015, 11:26:02
Тази червена боя се използва на доста места , в инфраструктурата на велоалеите. Чудя се дали е трайна.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в декември 25, 2015, 12:12:40
Трайна, трайна, колко да е трайна? Колкото другата маркировка в града...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в декември 25, 2015, 01:40:52
Трайна, трайна, колко да е трайна? Колкото другата маркировка в града...

Не звучи много оптимистично... >:(

Но си е съвсем реалистично, де...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в януари 12, 2016, 02:30:02
Настилката на велоалеите не издържа и една зима.  :o
Прикачената снимка е от новопостроената велоалея в Парка на възрожденците.
Горният кадър е сниман в посока на Альоша , а долния кадър е сниман на няколко метра от първия кадър в посока Пантеона.
Снимките са красноречиви, асфалта е "изяден" и се виждат камъните от основата на алеята.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в януари 12, 2016, 04:08:24
Това е заради тежкотоварните велосипеди, ползващи вериги през зимата. Лятото ще се образуват коловози, поради неспазване на забраната за движение при температури над 30 градуса  >:D


Очаквам да лъснат изключително много дефекти по миналогодишните ( дори недовършени) строежи. Онзи ден видях, къде в конструкцията на новото кръгово водата вече си преправя път. Прекалено много се краде по всички нива.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в януари 12, 2016, 05:20:22
И още нещо - за немалка част от строителите и специалистите в бранша стриктното спазване на технологичната дисциплина е мръсна приказка..


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в януари 12, 2016, 05:40:13
Да де, но нали тия строители и специалисти се наемат от фирмите, спечелили поръчките? Крайното изпълнение пък се контролира от Общината. Едни и същи фирми печелят всички поръчки, а тези фирми досега определено изпълняват нещата некачествено. Общината пък си мълчи, щото нали са наши хора, а вероятно има и още нещо, което всеки се досеща какво е.

И като цяло, не съм съгласен, че в България толкова няма качествени специалисти и работници. При достатъчно добър контрол, ще се получат чудеса. Другаде е заровено кучето...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в януари 12, 2016, 06:02:00
Един добър проект на хартия така го опраскаха, поне централната велоалея ще може да се използва нормално като асфалтират пешеходните части.  >:DТитла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в януари 12, 2016, 11:33:00
Разбира се, че всичко тръгва от възложителя. След като той не си гони интереса е очаквано всички надолу по веригата да се движат по най-малкото съпротивление.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в януари 13, 2016, 12:00:40
Аз съм много разочарован от изпълнението на този проект.
Разочарованито ми , вероятно е следствие от очакванията ми , а те бяха големи.
Очаквах една нормална, съобразена с нуждите на хората велосипедна инфраструктура.
А в резултат , получихме една конкурентна среда - място където пешеходци, майки с колички, пенсионери и велосипедисти , ще се конкурират за едно малко парче земя.
Не знам какво повече да кажа ...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в януари 13, 2016, 03:04:35
Всъщност асфалта не е изронен. Той просто така си е положен. Самото изпълнение е безобразно. Асфалтът, положен на новите велоалеи и тротоари е с дебелината на вестник. Не съм строителен спец, но си мисля, че вероятно има някакви изисквания за дебелината на асфалта, за да бъде той устойчив. Друг е въпроса за качеството на самия асфалт. Там са други схеми. Резултатът е видим с просто око за съжаление. Както каза bgdimitrov, който принципно е голям оптимист (в което няма нищо лошо), един добър на хартия проект, така го опраскаха, че...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Valentin_K в януари 14, 2016, 10:57:56
Настилката на велоалеите не издържа и една зима.  :o
Чакай, чакай, зимата още не е почнала :)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 01, 2016, 10:14:46
От http://www.ruseinfo.net/news_146612.html (http://www.ruseinfo.net/news_146612.html)

Цитат
Светофари за велосипеди се появиха в Русе. /на снимката/ Те са част от готовата мрежа от велоалеи в рамките на град Русе. Вече са изградени 14 км. велоалеи от главната велосипедна мрежа. Русенските велоалеи са и най-добре изградени от всички останали градове в България. Километър велоалеи в Русе струва 80 000 лева, в Пловдив - 285 000 лева, а в Плевен - 115 000 лева. Някои от валоалеите, които са разположени в Парка на младежта ще останат на фракция. Част от велоалеите могат да се използват и от пешеходци, когато има означение за това. На места се съвместява движението на МПС и велосипеди върху алеите, но не се допуска спиране и паркиране на МПС върху тях. Поставени са знаци, които показват къде велосипедистите са с предимство и къде - не.

Да се смееш ли, да плачеш ли?
Снимката е от кръстовището на Пантеона, където кръстосаха пешеходния и велопотока по най-малоумния начин.
(http://www.ruseinfo.net/news/images/i/IMG_0384.JPG)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в февруари 02, 2016, 11:44:46
Цитат
Някои от валоалеите, които са разположени в Парка на младежта ще останат на фракция.
Вяроятно имат в предвид отсечката от у-ще Бр. Миладинови до "маята". Абсолютна пародия - тази фракция ще се изрони за едно лято.

Цитат
не се допуска спиране и паркиране на МПС върху тях
Довечера ще снимам отсечката между Олимпа и ул. Юндола - велоалеята беше разположена върху паркоместата на хората от бл. Ангел Главчев. В момента се използва пълноценно като удобен паркинг.

Липсва част от велоалеята по бул .Липник - от Булстрад арена до П.Караминчев.

Цитат
Русенските велоалеи са и най-добре изградени от всички останали градове в България.
Откровенна лъжа. Снимката от предния ми пост  (http://info/smf/infrastructure-projects/eoea-atkta/msg40459/#msg40459), направена преди обилния снеговалеж, го доказва (http://www.ruseonline.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=692.0;attach=8170;image)

Изглежда ПР отдела на общината е решил, периодично да пуска тази информация следвайки старата максима -  "Една лъжа, повторена сто пъти става истина"(която междувпрочем е преписвана на министъра на пропагандата и информацията в Нацистка Германия - Йозеф Гьобелс)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 02, 2016, 02:58:56

Цитат
не се допуска спиране и паркиране на МПС върху тях
Довечера ще снимам отсечката между Олимпа и ул. Юндола - велоалеята беше разположена върху паркоместата на хората от бл. Ангел Главчев. В момента се използва пълноценно като удобен паркинг.


Същата е съдбата на част от велоалеята, минаваща покрай Кауфланд в кв. Дружба. Решиха да направят от места за паркиране велоалея и хората продължават да си ги позлват за паркиране. А просто можеха да я прокарат като тротоар и нямаше да има такъв проблем.

Не е за тази тема, но днес ремонтират и новото кръгово. Една двуседмична зима беше достатъчна за да лъсне качеството. Представям си по-нататък как ще е...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 02, 2016, 07:48:44
Видях, че снегорините са изринали и "скосяването" на велоалеята на кръстовището на "Сердика". Зимата бързо извади наяве всякакви дефекти по строителството.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в февруари 07, 2016, 12:33:00
Цитат
Довечера ще снимам отсечката между Олимпа и ул. Юндола

С тези снимки не искам да упреквам хората, живеещи в А. Главчев. Паркоместата са оскъдни. Аз на тяхно място, щях да си паркирам, там където си паркирам от години.
Критиката ми е насочена към общината и към кмета. Претупаха един важен проект и най-лошото е , че не го довършиха.
Вело-мрежата е важна, в много аспекти. Но явно, крадването е по-важно.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 07, 2016, 12:32:14
Що ги оневиняваш паркиралите върху велоалеята? Това, че са си свикнали по определен начин, не значи че не трябва да спазват новата организация. Хайде точно в "Здравец" да не са толкова кът местата за паркиране. Проблемът опира до манталитет на водачите, а той се оформя с глоби, когато се налага. То пък трябва КАТ и Общината да работят за целта...

Тоя с камиончето на първата снимка май освен върху велоалеята е и в градинката, от която едва ли е останало нещо.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в февруари 14, 2016, 12:41:12
Кажете си мнението за това решение? А как ще се проведе ралито?

https://www.youtube.com/watch?v=YYtOGD7QlJA (https://www.youtube.com/watch?v=YYtOGD7QlJA)
Заради велоалея стесниха до 2 ленти един от най-натоварените булеварди в Русе
С една по-малко станаха лентите по булевард "Христо Ботев" в Русе.
Става дума за участък от няколкостотин метра в посока от кръстовището с "Цар Освободител" до отбивката за булевард "България". Причината за стесняването на пътното платно е изграждането на двупосочна велоалея, която е отделена от автомобилния поток с пластмасови ограничители пълни с вода. Трасето е част от 14-километровата мрежа за велосипедисти. Решението за поставянето на този тип мантинели и стесняването на платното по булевард "Христо Ботев", който е главната артерия между центъра и един от най-населените райони на града, е на проектантите с цел безопасното придвижване на велосипедистите. Ограничителите ще бъдат монтирани за постоянно в участъка на булеварда по продължение на велоалеята.
Припомняме, че практика при снегопочистване е най-крайните ленти на булевардите да остават неразчистени след минаването на снегорините. Интересно е с колко ленти ще остане булевард Христо Ботев след падането на следващия сняг?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: JMM в февруари 14, 2016, 02:44:06
Не е удачно подобно решение и също така е грозно; пластмасата на загражденията "старее" и променя външния си вид, както и няма да е възможно почистването на "велоалеята"!
Моят въпрос е - след изграждане на тези километри велоалеи в града, дали ще виждаме хора на велосипед по улиците на Русе ?!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в февруари 14, 2016, 02:56:29
В крайна сметка, вместо да се радваме на функционални велоалеи, може да са по-малко километри, но направени както трябва, получихме недоразумение след недоразумение. На всичкото отгоре се провокира напрежение между различните участници в движението: автомобилисти, велосипедисти и пешеходци. Велосипедистите излязоха без вина виновни. :D
Така се получава, когато основната цел е простото усвояване на едни евросредства, без оглед на обстоятелствата. 8)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 14, 2016, 03:40:54
Повече велосипедисти ще има със сигурност, и аз обмислям да мина на колело след толкова години без, за да не чакам транспорт или да плащам бензин. Но все пак за да стане наистина популярно не трябва да има блокирани отсечки (липник до олимпа, кауфланд дружба) и трябва веломрежата да се разрасне. За град като Русе 14 км са добро начало, но не е достатъчно. Трябва да имаме поне 30-40 км стабилни велоалеи, да се изгради бъдещата мрежа по кея и под хотел Рига, велоалеята по Тулча, Борисова и т.н.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 14, 2016, 08:26:31
Това е тотално безумие. Грозно, излишно, нефункционално. Имаше точно същите пластмасови грозотии на бул. "Левски" във Варна, които служеха за разделителна ивица. С времето бяха станали толкова мръсни, че не си личеше какъв цвят са. Това ще стане съвсем скоро и тези. Да не говорим, че включването от детелината, което и без това е достатъчно гадно, ще стане хептен изпитание. Особено забавно ще е лятото като тръгнат румънците към морето. А какво ще стане ако аварира някой в средната лента, която вече е крайна дясна? Дали щеките на тролеите ще са достатъчно дълги? Едва ли. И поне един асфалт да бяха ударили на тротоарите отстрани, че това на нищо не прилича. Аз освен да кандидатстваме за книгата на Гинес с най-дълга мартеница, не виждам друго приложение на това безумие.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 14, 2016, 08:57:32
Русчуклия, 100 процента съм съгласен с мнението ти.
Не съм сигурен, но едва ли при подмяната на контактната мрежа са се сетили да я изнесат по-навътре, към оста на платното. Аварирал камион със сигурност би блокирал тролейбусите. Крайната дясна лента в един момент свършва, а маркировка за това няма. Но най-големия проблем е пътния възел. Отливането в дясно към София и Силистра ще затапва движението, включването на слизащите от "България" също ще създава напрежение. И на всичко отгоре опасността за велосипедистите преминаващи детелината си е реална. Най-тъпото е как велоалеята завива надясно и атакува бордюра.

В репортажа на КИС13 https://youtu.be/YYtOGD7QlJA (https://youtu.be/YYtOGD7QlJA) са уловили с камерата част от проблемите.


Отделянето покрай кръговото на болницата стана добре мисля.
(http://www.ruseinfo.net/news/images/i/IMG_0534.JPG)
http://www.ruseinfo.net/news_147075.html (http://www.ruseinfo.net/news_147075.html)
 Трябва да поставят такива ограничители и на площад "Батенберг", понеже там автомобилната наглост не знае граници.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 14, 2016, 10:43:40
Просто трябваше велоалеята да се направи от външната страна на тротоара. Да, щеше да отнеме повече ресурс, да се копае пръст, да се преправя под горния мост, за съжаление под долния няма как, но да кажем, че този участък можеше да сподели между пешеходци и велосипедисти, като се регулира с необходимите маркировки. Или за по-лесно можеше да се изместят бордюрите максимално към стълбовете и да се ушири тротоарът. Имаше далеч по-добри начини да се избегне стесняването на платното. Наистина си мислех, че с изключение на някои недомислени участъци и калпавите изпълнения, сме се разминали с тотални безумия по отношения на веломрежата, но уви...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в февруари 16, 2016, 11:16:48
Поставят ограничители и пред блок А. Главчев. Успях да направя една снимка в движение.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 16, 2016, 05:45:53
Супер!  :) Само така Българската маймуна ще се научи как да паркира.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 16, 2016, 11:12:38
Такива ограничители трябва да сложат по велоалеята, която сътвориха с червена боя, малко преди автогарата. В момента са сложили 5 -6 от ония бидони с вода, точно преди пресечката срещу колежа. Вероятно е някой да катастрофира в тях. Трябва да има и вертикална и хоризонтална маркировка, че едната лента свършва.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в февруари 17, 2016, 12:36:22
Ето едно фото и от мен. Снимано е в неделя следобед по кръговото около Альоша. Въпреки почивния ден се работеше по монтажа на разделителите, ограждащи червената велоалея от автомобилната част на платното. Изглежда хубаво, цивилизовано, обаче съм притеснен колко ще откара... От една страна ще има замърсяване от кал и прах (тук се надявам дъждът да оправя нещата), а от друга - ще ги трошат небрежни шофьори и диви вандалчета (първите от невнимание, а вторите с кеф, наслада и як ритник...). Все пак да се надяваме да оцелеят по-дълго... ???


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в февруари 17, 2016, 07:56:12
@Orthodox
на снимката се виждат ограничителите монтирани върху пешеходната пътека. Все пак някой се сети, че това ще създава проблеми на пешеходците, най-вече на инвалидите и майките с колички. Вчера видях, че са демонтирали частта върху зебрата.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 17, 2016, 08:50:52
Те трудно са я видели пешеходната пътека, защото почти е изчезнала.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в февруари 17, 2016, 01:33:38
За пешеходната пътека все пак е разбираемо, защото е нанесена доста отдавна. Лошото е, че и велоалеята е на изчезване, а е само на няколко месеца... :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 17, 2016, 10:37:15
Маймуната скача според тоягата.  ;D
(http://i64.tinypic.com/1ygb5.png)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в февруари 18, 2016, 02:25:39
Тези колчета за жалост не държат особено дълго. Едно време в Младост пробваха да правят велоалеи така, на практика сега ги няма, но то и тогава ги нямаше, защото колите ползваха алеята като платно за движение където да си намерят паркомясто. В днешно време абсолютно всички колчета са изпотрошени и говорим може би за 2-3 години. Тези жълтите лайсни на които ги монтират си стоят като цяло, някак снегорините са ги подминали. Някой път като минавам оттам ще снимам.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в февруари 18, 2016, 04:49:11
от русеинфо
Цитат
Започна ремонтът на велоалеята в Парка на Възрожденците. След оплаквания от граждани заради множеството неравности и ронещ се асфалт, това е вторият подобен ремонт на същата алея.
(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/t1.0-9/12744414_1565793597044874_2598842488919703890_n.jpg?oh=83cd7da4793f4c502df9aecb97f8ccab&oe=576DB615)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 18, 2016, 05:08:56
Луд умора няма. Само се изпотява, пие вода и продължава. С тези пари можеха да асфалтират поне алеята по цялата и ширина.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 18, 2016, 05:25:43
Тия една тясна велоалев ги затруднява. Представете си, ако трябва да правят булевард. А, те да не са същите, които се упражняваха в "Чародейка"?Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 22, 2016, 11:31:33
Гледам, продължават с недодяланите изпълнения на тротоара пред "Ялта". Намазали някакъв асфалт частично, вълнообразно и под наклон. Нова велоалея, минаваща пред спирката творят  :o Скосявания на бордюрите няма, с асфалт се правят преходите, грозотия абсолютна. Да не говорим, че и на оттичането на водата пречи. Питам се кой беше тоя набеден проектант, дето ги измисли тия трасета?

Покрай грозния парапет до халите наслагали разделители. Защо, каква точно им е ролята, пари ли има излишни за хвърляне?

Един румънец се наби във велоалеята точно под бул. "България". Човекът си помисли, че за да се качи към Гюргево трябва да се престрои в дясно на бидоните с вода  8)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в февруари 23, 2016, 12:36:58
Снимката е просто потресаваща! Скосяванията с асфалт са един символичен своеобразен връх, една "черешка на тортата", на цялата импотентна дейност по този проект! :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в февруари 23, 2016, 10:21:44
Ахаха това е гениално, напомня ми на онези снимки с руските абсурди под които обикновено стои мотото "умом россию не понять"


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в февруари 25, 2016, 03:19:36
Забележете не просто скосяването с асфалт, то е ясно, а отвратителното качество!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в февруари 25, 2016, 02:24:44
 ::) :o


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 25, 2016, 03:14:15
Като изсра.о
И тези колчета в средата на велоалеята, за какво са нужни?


 Важното е, че
Цитат
"Община Русе с награда за два проекта в категория "Градска среда"
http://m.dariknews.bg/ruse/obshtina-ruse-s-nagrada-za-dva-proekta-v-kategoriia-gradska-sreda-1554222 (http://m.dariknews.bg/ruse/obshtina-ruse-s-nagrada-za-dva-proekta-v-kategoriia-gradska-sreda-1554222)Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 25, 2016, 04:11:48
За да не се използва скосяването да се качи някой и да паркира. Ако не се лъжа това е до пазара, там е пълно с глупаци и в случая по-добре да има колче от колкото паркирана кола. Някой ден в бъдеще се надявам да няма нужда от такива колчета по средата, но към момента има.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 25, 2016, 11:33:55
Тъпотия, това не е свястно решение. Крайно време е да се гласуват по-големи глоби за паркиране по тротоари, велоалеи и зелени площи. И да се налагат и събират ударно. Примерно 100 лева са си остен. Иначе може да си редим колчета, топчици, саксии, камъни и т.н. до безкрай.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 26, 2016, 10:13:34
Тази фирма, която асфалтира из града трябва да и се отнеме лиценза за такава дейност. Няма такава мизерия. По-добре да не бяха бутали нищо. Нямам думи да изразя възмущението си от потресаващата некадърност, от която за съжаление сме потърпевши всички ние и която плащаме!


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в февруари 26, 2016, 11:13:16
Подозирам, че си видял поредните километри велоалея от кръговото до подлеза под жп линията на "Липник". Тъмно беше и не съм правил снимки, то ми се и отщя вече. Въпреки, че некадърността и безхаберието трябва да се посочват.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в февруари 27, 2016, 06:11:45
Такива изпълнения просто не прилягат на Русе - град, претендиращ да възвърне своя европейски облик. Просто такова нещо в тези части на Европа, към които се стремим, не могат да бъдат видени. Някои неща са просто скандални  >:D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в февруари 28, 2016, 01:07:48
Сигурно няма да ви се хареса, но прилягат. Градовете в крайна сметка са чисто човешко творение, добри или лоши, европейски или африкански, те сами по себе си са резултат от човешка дейност. Когато човеците не струват като съвкупност, общество, тогава и градовете не струват. Знам че сега някой ще каже че не е виновен за това, обаче това не е така, ето нали имаше местни избори, хората се прехласваха по видимите резултати, след това имаха и изборни резултати. А и така е правилно, в смисъл европейското население на Русе е решило че предпочита точно по такъв начин да се развива града - за страничен наблюдател нещата изглеждат точно така.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: SKCH в март 07, 2016, 02:02:33
Тъй като улиците в града са си за ремонт, възможно е да не се влагат много пари сега, тъй като предстои цялостен ремонт на платно, бордюри и тротоари.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 14, 2016, 09:11:08
Аварирал тролейбус по "Христо Ботев" - http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/43531-tova-na-veloaleyata-ne-e-kolelo (http://www.dunavmost.bg/Ruse/Photo/43531-tova-na-veloaleyata-ne-e-kolelo)
Добре, че шофьорът се е наместил върху велоалеята, защото докато чака влекача никой от колегите му нямаше да мине.

Видях тази вечер, че са очертали с боя велоалеята от двете страни на паметника на Караджата. Някой беше споменал, че ще намалят цветарниците, обаче изглежда няма да се случи. Поредна глупост, ама пък евтино, както би се похвалил кмета.
Светофарът на Пантеона не му е бутнат цикъла, съответно пешеходци и велосипедисти са в голям риск да попаднат под гумите на завиващите на ляво автомобили.
На пазара и на мелницата обръщали ли сте внимание как е?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: twingo в март 17, 2016, 01:01:20
На пазара и на мелницата обръщали ли сте внимание как е?

Тази вечер минах оттам, велосветофарите не работят.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в март 23, 2016, 02:00:33
Червената боя, с която се обозначиха велоалеите при пресичането на автомобилните платна в града, вече масово се е изтрила до степен почти да я няма. След два-три месеца съвсем няма да има помен. Жалка история. Но пък е къде къде по-евтино от червен асфалт. Видими резултати...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в март 23, 2016, 01:32:51
В случая невидими резултати  :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 23, 2016, 07:25:27
Те и бидоните по " Христо Ботев" са в чудно състояние, но нищо неочаквано.

edit:
Светофарите за велосипедисти на пазара и мелницата работят. Настроени са по същия, създаващ конфликт начин като на "Сердика".


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в май 02, 2016, 03:58:33
(http://media.snimka.bg/s1/5318/036880376-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5318/036880379-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5318/036880381-big.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/5318/036880382-big.jpg?r=0)Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в май 06, 2016, 04:14:59
Това с избуялата трева върху чисто новия и вече напукан асфалт е твърде показателно за качеството на изграденото по този проект в Русе. Същото нещо го има на полуасфалтирания за велоалея тротоар пред автогарата, а и на други места. Скоро бях във Варна. За съжаление въпреки безумията на места там, велоалеите им са по-добри от русенските.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в май 06, 2016, 09:44:33
За съжаление въпреки безумията на места там, велоалеите им са по-добри от русенските.

Е, няма как да се съжалява, че нещо е добро - по-точно е да се каже, че за съжаление русенските велоалеи са по-лоши от варненските...(http://yoursmiles.org/csmile/wink/c0521.gif)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в юни 14, 2016, 06:10:40
Вчера "гризнах" градушката в търновско, обаче гледам на снимки и видео, че и в Русе не е било скучно. Бидонената велоалея се поразместила.

"Езерото" по бул. "България" под селеметя си функционираше, когато се прибирах. Интересно ми е как се е представил новия подлез под жп линията при Кауфланд?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в юни 16, 2016, 10:45:06
В една от фейсбук групите някой беше споменал, че на подлеза при Кауфланд проблем не е имало. На кръговото обаче беше се получил басейн, който явно бързо се е отекъл.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в февруари 03, 2018, 03:50:41
В парка на младежта около розариума, по трасето на велоалеята са изградили ел кабел и скоро ще има ЛЕД осветление. :)

Става направо като в Холандия.  ;)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в октомври 03, 2018, 11:00:43
Днес отново се действаше по маркиране на велоалеите по "Славянски". Полагаха си работниците боя върху засъхналата кал по асфалта и хич не се притесняваха. Да не се чудим после, защо не траят дълго боичките по земята. Зорлем си пилеем парите и това си е.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 14, 2019, 08:41:46
И така, шест месеца по-късно се наложи ново боядисване на велоалеята по "Славянски", понеже боя върху кал и прах не държи дълго. Не че този път измиха предварително настилката, но поне ще може фирмата изпълнител да предаде обекта.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в март 15, 2019, 09:48:15
Вчера щракнах няколко снимки на велоалеята-тротоар на булевард "Васил Левски" в частта му в ж.к.Чародейка. Уникално творение. Това беше една бетонна алея с изронен и неравен бетон. При сторителството на колектора тежките машини го натрошиха и напукаха, част от алеята пропадна на места. Когато решиха да отбиват номера с велоалеите по транспортния проект това беше една от големите гаври. Върху половината от нацепения и пропаднал бетон удариха една асфалтова лента, като половината си остана нацепен бетон. После с парите от заема решиха до "велоалеята" да праснат още една лента асфалт, което да е "тротоар". Не знам дали ще си проличи на снимките, но разликата в качеството на асфалта е фрапиращо. "Асфалтът" на тротоарната лента е някаква долнопробна фракция, положена под всякаква критика. Резултатът: неравно, напукано, през пукнатините избива трева. Заради напуканата основа, вече на много места има големи пукнатини, за бордюри не говорим изобщо. То няма. Този тротоар или велоалея е едно олицетворение на работата на нашата община по инфраструктурата в целия град - на парче и с кърпене.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 16, 2019, 02:15:24
@Русчуклия: Снимките?

Детска книжка, оцвети картинките  :D
(https://i.postimg.cc/k5W4rn8W/20190316-160907.jpg) (https://postimg.cc/8FPDMgZC)

Старите велотрасета, които вече са грижа на общината, ще ли да бъдат освежени с боички или вече не са интересни?


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в март 16, 2019, 07:17:15
Абе....като гледам няма и особен смисъл от тях - пичът си кара колелото на платното, а дядката си ходи по велоалеята.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в март 16, 2019, 09:45:40
Е, то сега в този участък там практически няма движение, затова е така, но като се пусне изцяло улицата и свръзката с "Придунавски" е готова, ще е съвсем друга работата.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русчуклия в март 16, 2019, 10:27:45
Не се бяха прикачили. Ето:


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 16, 2019, 11:04:19
А, че то няма нищо драматично. Стандартна русенска работа  :(


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: bgdimitrov в март 16, 2019, 11:52:21
И аз съм на това мнение.  8)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в март 17, 2019, 03:38:03
Е, то сега в този участък там практически няма движение, затова е така, но като се пусне изцяло улицата и свръзката с "Придунавски" е готова, ще е съвсем друга работата.

Ами представям си го същото като пуснат движението, с тази разлика че по тротоарите има паркирали автомобили и са сговнили животеца и на пешеходците, иначе целият цирк продължава по същият начин на улицата.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в март 17, 2019, 10:28:54
Нещо бъркате. Булевард "Славянски" си е напълно функциониращ към момента. В тази си част, която съм хванал на снимката, е по-малко натоварването с МПС, защото се ползва предимно, ако търсите паркомясто. Още повече, че фотото е от събота. През почивните дни е най-приятно, заради малкото автомобили и повечко разхождащи се хора.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Русенец в март 17, 2019, 01:08:43
Аз знам, че "Славянски" функционира и сега, но точно този участък стои в нищото, дето викаш се използва само за паркиране, за разлика от другата лента. Когато пуснат "Придунавски", ще е различно.


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в май 02, 2019, 12:32:19
Лоши хора, изтъркали са боичката  :D


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: n00b в май 02, 2019, 12:45:46
Това просто бледнее пред прекрасно наредените плочки на тротоара, ужас...ебати ТНТМ-то...


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: svetlin74 в май 02, 2019, 08:16:20
Малко встрани оттемата за нашата вело-инфраструктура.
Да "поизплакнем" очички с една велоалея в Белгия :

(https://i.postimg.cc/J0RwQjk7/2.jpg) (https://postimg.cc/mzp6LzjK)

сайт - http://cyclingthroughwater.com/#photo (http://cyclingthroughwater.com/#photo)
видео - https://www.youtube.com/watch?v=YBPuLx33J38 (https://www.youtube.com/watch?v=YBPuLx33J38)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: Orthodox в октомври 16, 2019, 12:49:46
Този постинг и снимката в него не се отнасят пряко към велоинфраструктурата, но са най-тясно свързани с използването й. Останах с добри впечатления и казвам "Браво!" на учениците в МГ Баба Тонка, които явно имат афинитет към язденето на желязното конче. Минавайки пред сградата, се зарадвах на десетките колела, "паркирани" на стойката на тротоара пред гимназията. Бяха заети всички места в металната конструкция, а още няколко бяха закопчани към решетките на приземните прозорци. (Е, има за цвят и два мотора...) Евала на тези млади хора за избора им! Ако няма някакви особени пречки, това е един добър начин да се ходи на училище по-бързо от пешеходството и по-здравословно и екологично от каквото и да е МПС.  8)

(https://i.postimg.cc/Y2dr0FhZ/Bikes.jpg)


Титла: Re:Велосипедна инфраструктура
Публикувано от: vesel в октомври 16, 2019, 08:53:44
И мен ме е впечатлявала бройката велосипеди паркирани до математическата. Даже мисля, че увеличиха рамките преди време, но явно пак се пълнят.