Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects => Темата е започната от: deian в септември 01, 2009, 04:22:51Титла: Русенските села
Публикувано от: deian в септември 01, 2009, 04:22:51
Не знам дали това да ме радва или да ме плаши, но за кратко време излязоха няколко такива проекти.
Цитат
"Слънчева мечта" строят на Дунава край Сандрово

Пореден проект за изграждане на жилищен комплекс от затворен тип обяви русенската строителна "Т - Инвест". "Съндрийм" или "Слънчева мечта" ще бъде разположен на 200 метра от брега на Дунав край село Сандрово, на 10 км. от Дунав мост в посока Силистра. Той ще включва 38 луксозни еднофамилни къщи с площ по 128 кв. м. Строителството ще започне в началото на следващата година.

Идеята на "Съндрийм" е да се привлекат частни инвеститори, които искат да имат красив дом далеч от градския шум, обясни ръководителят на проекта Теодора Стефанова. Къщите в луксозното село могат да се използват и за лятна почивка, отдих с приятели и пристан за упражняване на водни спортове. Заради близостта си с реката "Слънчева мечта" ще предлага подходящи условия за риболовен туризъм. Близо до брега се намира и остров Алеко, дълъг почти 13 км. Освен къщите комплексът включва и вътрешно езеро с риба, охрана, поддръжка и яхтен паркинг. В средата на езерото ще има заведение, до което ще се стига с лодки. Всяка от 38-те къщи ще разполага и с камина, кухня, трапезария, три спални, бани с тоалетна, гараж, малка площ за барбекю и сервизно помещение, а обзавеждането им ще се съгласува с желанието на клиента. За задоволяване на част от енергийните нужди на всяка ще има изградени соларни панели. В случай, че две приятелски семейства изберат съседни вили, между тях може да се направи и басейн. Част от "Съндрийм" е предвидена и за хотелска част.

Планира се "Слънчева мечта" да бъде изградена за около 2 години, стартирайки от януари 2010. В строителството ще бъзат използвани екотехнологии, биологични тоалетни "Clivus Multum" и норвежка строителна система "Thermomur".

Това е четвъртият проект за изграждане на селище от затворен тип в Русенско. Първите три предвиждаха такива комплекси в района на Русофилите и лесопарка, но останаха на фаза планиране, без да се осъществят, тъй като не се намериха достатъчно желаещи да инвестират в такива луксозни домове. В кризисна ситуация като сегашната идеята изглежда още по - трудна за реализация. Теодора Стефанова обаче е оптимист. Според нея "Т-Инвест" има достатъчно оборотен капитал за стартиране на проекта и строителството ще започне по план. Кандидати щяло да има достатъчно, дори се планирало те да бъдат подбирани, като не се допуска кой да е.

Цитат
Започва изграждането на първия комплекс от 28 самостоятелни еднофамилни къщи и 2 детски площадки в началото на село Мечка , разположено на 10 мин. от град Русе върху терен с площ от 20,300 м2.Къщите ще бъдат двуетажни с три спални , три санитарни помещения , кухня, дневна и трапезария.Дворните места са с големина от по 500 м2 , като има възможност за изграждане на басейн при желание от страна на клиента. От територията на комплекса има 360 градуса невероятно красива панорама към река Дунав и село Мечка. Срок на завършване: септември 2011 г.

Цитат
Квартал на богатите ще никне край Стълпище

В Стълпище се канят да строят "квартал на богатите", като амбицията е да се използва спадът в цените на строителни материали и работна ръка по време на кризата, за да може обектите да са готови за обитаване или продажба веднага след като цените на имотите започнат да се повишават. Там вече имат вили и къщи немалко именити русенци, а близостта до Дунава прави мястото особено атрактивно за релакс, риболов, разходка с моторница и други подобни удоволствия.

"Вярно е, че се говори за такива намерения в Стълпище, но не знам повече подробности", потвърди и кметицата на община Иваново Данка Матеева.

За инвестиционното намерение се разбра след публикация на "Утро" за търг, на който бяха изложени за продан атрактивни терени в селото на твърде примамливи цени. Дни по - късно пък излезе доклад на Сметната палата, която е засякла 15 любопитни сделки за продажба на общински имоти, извадени през 2008-а на тезгяха по данъчна оценка плюс 20 % отгоре.

"Това бяха сделки за право на строеж. А и такава беше старата наредба, приета от общинския съвет. Едва сега се направи стратегия, имаме вече нова наредба и продажбите тръгват от цена, определена от лицензиран оценител", обяснява Данка Матеева.

Според кмета обаче имотите не се продават евтино - община Иваново в момента изпада в жесток финансов колапс - приходите са нищожни, от наеми почти нищо не влиза в бюджета, затова се разчита на продажбите, за да се платят токът, храната на социално слабите, заплатите и прочие, обяснява Данка Матеева.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Orthodox в септември 01, 2009, 07:16:01
Цитат
Не знам дали това да ме радва или да ме плаши...

Ами има доста голяма вероятност в такива затворени комплекси да бъдат населвани предполагаемите бъдещи жители на Русе от небългарски произход, които ще го докарат да половин милион... :o Ако това предположение е вярно - не е за радване, не е...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: deian в септември 01, 2009, 07:43:04
Те няма да са на Русе, а на селата около Русе, освен това все си мисля, че ги правят за "отбрани" българи...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Orthodox в септември 01, 2009, 08:15:19
А бе може... И все пак има разни странни феномени в това отношение (макар че е офтопик). Виктор Епщайн например строи поредното си блокче на улиците Янтра и Плиска (срещу други построени пак от него сгради между Плиска и Университета) и на рендера ясно е посочено: "Няма свободни апартаменти". И то си го пишеше от самото начало, когато от строежа имаше само един изкоп. Все пак е малко странно още със започването на сградата всички апартаменти в нея да са купени - и то на фона на изразителния спад в продажбите на недвижими имоти поради кризата...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: krasi_guteva в септември 01, 2009, 11:02:37
Доколкото зная ,често фирмите за недв. имоти предлагат жилища в непостроени кооперации. И ...хората купуват още преди да са построили сградата.Това си е риск, но всеки  преценява сам..


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Orthodox в септември 02, 2009, 06:46:49
А, такава практика има, разбира се. Но в случая необичайното е, че още със започването на строежа ВСИЧКИ апартаменти в него са вече купени. Чак пък такава продаваемост на фона на доста други строежи, на които с месеци стоят табелите с обяви за продажби, а клиенти няма... хм, навежда на някои мисли... ???


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: n00b в септември 02, 2009, 10:26:11
Няма нищо странно. Вероятно г-н ДАВ леко е клекнал (странно за кхм...хора като него) пред някоя банка и това е позволило някаква по-гъвкава и удобна схема за финансиране на жилището, просто явно не е държал веднага да си получи парите от банката, а разсрочено във времето. Съчетано с малко реклама това прави чудеса. Хората, които искат да си купуват жилище не са чак толкова много и са предимно информирани, теглят кредит, но преди това проучват условията. Та явно условията са били ударно добри. За много други фактори....знае ли човек...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: di4ko в септември 03, 2009, 07:18:19
(макар че е офтопик). Виктор Епщайн например строи поредното си блокче на улиците Янтра и Плиска (срещу други построени пак от него сгради между Плиска и Университета) и на рендера ясно е посочено: "Няма свободни апартаменти". И то си го пишеше от самото начало, когато от строежа имаше само един изкоп.
Рендера  от няколко седмици изчезна, а строежа е замразен.Не им завиждам на хората който са си купили там жилище.
А що се отнася до селата, аз бих живял в някое близко на Русе село и да пътувам за работа до тук. *DRINK*


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: deian в септември 03, 2009, 09:46:33
А що се отнася до селата, аз бих живял в някое близко на Русе село и да пътувам за работа до тук. *DRINK*
Много хора вече го правят. Избягаха от шума на града.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: svetlin74 в септември 03, 2009, 11:59:39
Рендера  от няколко седмици изчезна, а строежа е замразен.Не им завиждам на хората който са си купили там жилище.

Нали го дадоха на комисията Кушлев, сигурно финансите му са блокирани и съответно всички проекти . Наистина е кофти за хората които са се обвързали с него. Както винаги покрай сухото гори и мокрото :( .

Колкото до тия проекти за затворени селища , не ме притесняват , даже е добре да има нещо подобно в района. Подобни проекти , ако се реализират, привличат по заможни собственици , които евентуално си харчат парите в региона , в частност Русе. Което пък е добре за местната икономика.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: ilko в ноември 13, 2009, 02:21:05
Попаднах на историята на село Мечка .Написана от прости/обикновени хора . Много ми е жално ,че вече ги няма тези мощни села отпреди 50 години, който се превръщат във вилни зони ,поради факта че останаха без деца и училища .   http://www.promacedonia.org/kalojan/mechka/index.html     Аз не споделям мнението ,че Русе е наследника на Червен . Червен не е само една крепост ,а няколко укрепени градчета в сегашната община Иваново . Русчук е бил небългарски град почти до освобождението ,а българските обичаи са били пазени от простите работливи селяни .Направи ми впечатление ,Пиргосмеченската миграцията и гурбета към по богатите Иваново,Червен и Божичен по турско . Черкезите а не турците ,са били големите изроди .........


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русчуклия в ноември 13, 2009, 11:22:26
Русчук си е бил български град. Към освобождението тук живеят най-много българи-над 11 000, следвани от турците-към 10 000 и т.н.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русенец в ноември 13, 2009, 12:24:54
В градовете ни преди Освобождението са живели голям брой небългари, поради факта, че в административния и военния сектор са почти изцяло ангажирани само османци, а търговията е в ръцете на гърци, арменци и евреи. Затова във всички големи градове са изобилствали тези групи. Българите, ако и да са били най-многобройния етнос, не са надхвърляли 50% в никой доосвобожденски голям град. Наистина селата са осигурявали здрав български хинтерланд, чрез който стана възможна ребългаризацията впоследствие.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русчуклия в ноември 13, 2009, 01:02:19
Това е вярно, но въпроса беше че в Русе българският етнос е бил най-многобройният.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: ilko в ноември 14, 2009, 03:17:22
1883 година са били 11хилки. Манафите масони нали са събрали българите а може би и други христиени с тях на една поляна .Не е логично на една поляна да има повече от 2 хиляди . Браво на Русе ,че се е въздигнал ,но срамота ,че остави старите поселения да полузагинат. Община Иваново която включва и бившата Щръклево ,просто трябва да се зачеркне и да се слее с Русе . 50,60,80 села са нормално да имат в общините си Ст Зг,В Тр или Габрово. Проекти за пристанище и индустриална зона до Петролна база,буксува заради некомпетентноста на селските общинари .


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русчуклия в ноември 14, 2009, 05:48:06
абе какви 2 хилко бе човек...спирам до тука че май няма смисъл


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: n00b в ноември 15, 2009, 02:04:47
Доколкото имам спомени, баш манафите масони спасяваха българското население за да не го изколят онези изроди на поляната където е днес парка на младежта. Дори на виновника за това спасение паметната му плоча е зад пантеона. Илко, ОК че атака мразят турци, цигани, извънземни и масони, ама въпросният манаф си е бил българин, при това е спасил българите. Но ок щом казваш, понеже е бил масон, значи е манаф.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: ilko в ноември 15, 2009, 02:09:25
Нали в манафските гробища,били погребани египтяните,защото хората така им викали . Аз за друго не съм писал или обиждал .


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: n00b в ноември 15, 2009, 02:13:05
Знам какво искаше да кажеш, но както и да е :)

Що се отнася до селската община Иваново, наистина е крайно време да спре да съществува. Нейното съществуване е парадокс. Абсолютно нелепо е Щръклево да е в тази община. Също така си съсипваме туристическия потенциал само заради това че нещата трябва да се съгласуват между две общини. Просто няма смисъл.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: irisblue в ноември 15, 2009, 11:08:15
1883 година са били 11хилки. Манафите масони нали са събрали българите а може би и други христиени с тях на една поляна .Не е логично на една поляна да има повече от 2 хиляди . Браво на Русе ,че се е въздигнал ,но срамота ,че остави старите поселения да полузагинат. Община Иваново която включва и бившата Щръклево ,просто трябва да се зачеркне и да се слее с Русе . 50,60,80 села са нормално да имат в общините си Ст Зг,В Тр или Габрово. Проекти за пристанище и индустриална зона до Петролна база,буксува заради некомпетентноста на селските общинари .
Освен броят на селата, трябва да се има предвид на какво разстояние са едно и друго и големината им.
В завимисимост от релефа на България, има разлика в разстоянието между селата и тяхната отдалеченост.
В Дунавската равнина селата са големи, но по-отдалечени едно от друго.
В Тракийската низина селата са по-малки и по-близо,
докато в полупланинските области селата са много малки, но много близо едно до друго.
Давам и конкретни примери:
Община Габрово има 133 села, в които обаче са регистрирани едва 7 хиляди души!
Община Кърджали има 117 села, в които обаче са регистрирани едва 25 хиляди жители.
Община Велико Търново има 86 села и 2 градчета, в които са регистрирани едва 20 хиляди души.
За сравнение, цялата Русенска област има 83 населени места (10 града и 73 села).

За площта на общините има голямо значение дали включват равнина или планина. Например половината от територията на общините Казанлък, Карлово, Стара Загора, Велинград и др. са балкан и напълно необитаеми.
Докато площта, например на община Русе, а и на русенска област като цяло, е равномерно заселена, поради липса на планински масив в нея, което увеличава използваемата полезна част на област Русе на 100%. (Надявам се това да го прочетат някои хора, които оревават редовно форума, че Русенска област била малка).;D

Община Русе вече присъедини през 2001 г. село Тетово (регистрани 2000 жители) точно преди преброяването, с което поне статистически намалението на общината изглеждаше по-малко.  ;)

Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русчуклия в ноември 15, 2009, 11:45:46
Илко, ако искаш да научиш нещо повече за "манафите-масони" в момента има една хубава изложба в Историческия музей тук в Русе-'Към корените на българското масонство". Ще ти бъде много интерсно да научиш какви българи са били масони. Говорим за хора като Захари Стоянов, Ангел Кънчев, Никола Обретенов и .т.н. Върви я виж. Ще ти бъде интерсно. Въпросният, спасил Русе от опожаряване са казва Иван Ведър, който е основоположник на първата ни ложа "Балканска звезда" именно тук в Русе. Не че сим голям поклонник на масоните, но е хубаво някои неща да се знаят за да не стават недоразумения ;)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: jorda в юни 17, 2010, 03:56:59
Ето нещо интересно!

Втори мост над Дунав обмислян като идея при Пиргово
Заместник областния управител на област Русе г – н П. Даскалов представи становището на сформираната работна група отнасящо се за главната пътна мрежа в Русе. Базирайки се на интензитета на натовареност на някой пътни артерии, като 1.5 -Русе – В.Търново; 1.2 – Русе – Варна и обходната дъга край Русе, която ще позволи бул. България действително да стане част от вътрешната пътна мрежа на града, комисията изразява становището си за спешно разширяване и изграждане. Предложението е пътищата 1.2 и 1.5 да станат с четири ленти, а обходният маршрут на околовръстната дъга да бъде отдалечен перспективно от движението в града. Комисията има още едно интересно предложение, за направата на втори мост над река Дунав в близост до пристанището на село Пиргово


Цялата новина http://www.ruseinfo.net/news_76915.html
__________________
Ruse - my kind of town


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: di4ko в юни 17, 2010, 08:10:52
А работи ли се по този проект в Сандрово?
(http://media.snimka.bg/3758/013770713-big.jpg)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Valentin_K в юни 17, 2010, 08:18:40
Бухаха.. Съндрийм Сандрово  :D Според мене ако се работеше по такъв тип проект щеше да се шуми около него :)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Русчуклия в юни 17, 2010, 08:34:39

Добре бе мамка му, що трябва да ги кръщават все с някакви тривиални имена на английски??? Толкова ли са тъпи, че не могат да измислят нещо на български?


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: svilenrr в юни 17, 2010, 08:38:27
Е то си го има и преведено на БГ - Слънчева мечта  ;D. Проблема в случая според мен не е името, а изпсването на английски думи на кирилица. Това е идиотско  :o.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Valentin_K в юни 18, 2010, 12:48:41
По-скоро Слънчев сън, но пак е достатъчно тъпо...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Linov в юни 18, 2010, 07:14:53
Баш мечта си е.


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: ilko в юни 18, 2010, 12:08:20
Сън на Слънчасал .  :D Дано го направят това ,а идеята да се използва и в другите околни села по Дунава и Ломовете .Водните пространства преобръщат усещането за дом и отдих . Аз вярвам !


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: SW2FL в юни 18, 2010, 12:32:34
Комари .... :)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: svetlin74 в юни 18, 2010, 03:25:07
Интересна идея, но чесно казано не си представям, че ще имат достатъчно инвеститори. По-скоро трябва да го построят и така да го предлагат, нещо което е непосилно за строителните предприемачи особенно в тази криза. Иначе според оскъдната информация
Цитат на: http://www.ruseinfo.net/news_65478.html
Планира се "Слънчева мечта" да бъде изградена за около 2 години, стартирайки от януари 2010.
Ако има някой там, може да докладва дали се копае в момента :) .

Попаднах на един албум по темата в снимка.бг ето линка (http://kraftfoods.snimka.bg/advertising/039-039-s-ndriyim-sandrovo-039-039.403944) ако на някой му е интересно. Има предимно разни картинки от 3д модела който са създали и ето тази снимка от високо :


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Valentin_K в юни 18, 2010, 04:01:16
С тия комари до Дунав не е много добра идея  :D


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: luskozavar в юни 18, 2010, 08:36:45
малее много добре изглежда на 3Д-то но дали изобщо ще се осъществи се чудя... защото имаше доста подобни проекти но никой от тях май не се осъществи


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: di4ko в юни 18, 2010, 09:24:53
само мога да добавя,че Т-Инвест са купили парцела от близо 47декара  през  2007г.
http://www.ruse.bg/static,tyrg251006,1.htm (http://www.ruse.bg/static,tyrg251006,1.htm)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Teodora Stefanova в декември 01, 2010, 12:39:41
Da raboti se .Ba6ta mi e sobstvenika.Ve4e po4na da se stroi i ima nad 10 klienta za ku6ti.Taka 4e mluknete i prestanete da obijdate.Prosto zavijdate!!!!Nali????


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Teodora Stefanova в декември 01, 2010, 12:42:56
Имаме нужните пари.Има с4етоводители,инвеститори даже мога да ги кажа:Афванс


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: Teodora Stefanova в декември 01, 2010, 12:46:18
ПРАВИ СТЕ.ПРОЕКТЪТ 6ТЕ СЕ РЕАЛИЗИРА!!!!!!!


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: фараша в декември 01, 2010, 01:06:05
Теди, айде малко по-свързано и конкретно като информация - кога е започнало строителството, кога ще приключи, кой и как ги предлага тези къщички и прочие конкретика, която би ни била интересна.  :)


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: JoroKanadeca в декември 03, 2010, 08:33:49
Едни от класа ми разкара че докато бил на екскурзия из България мина покрай русенските села и видял ня една табела да пише "Додбре дошли в Салеево" и като минали от там пътувал 2 мин преброил +-10 къщи и видял знак с името на селото и задраскано та ми е чудно някой друг чувал ли е за това село искам да го посетя ...


Титла: Re:Русенските села
Публикувано от: ilko в юни 13, 2012, 06:00:29
Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова съобщи днес /20 май 2012 година/ по време на приемна в село Пиргово /Община Иваново/, че над 2 млн. лева са осигурени от Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция за реализацията на голям проект в населеното място. Става дума за завършване на културния дом в центъра на Пиргово, чието строителство е започнало преди повече от 20 години, но е "замразено". С подкрепата на ГЕРБ голямото кметство в тази община в близко бъдеще ще разполага с още едно място за изява на на таланта на самодейци и гости от цялата страна. http://news.ruse24.bg/353323.html (http://news.ruse24.bg/353323.html)