Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени  (Прочетена 28764 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4685Профил Ел. поща
« Отговор #45 -: март 17, 2015, 06:39:40 »

Разбира се, че тази забележителна с миналото си сграда е добре да се върне отново в градския пейзаж на Русе, за да засили присъствието на историята в духа на града. Обаче съм напълно съгласен с един съществен момент, споменат в статията на Монитор:

Според общинския съветник арх. Венцислав Илиев, преди да се пристъпи към решение за възстановяване на сградата, трябва да има много ясна концепция за какво ще се използва тя след това.

Важно е този знак на забележителното русенско минало интелигентно да се впише в неговото настояще и бъдеще, за да не се получи някаква пародийна бутафория, а органично съчетаване на времето, от което сме дошли, с това, в което живеем и към което отиваме.
« Последна редакция: март 22, 2015, 11:57:42 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4685Профил Ел. поща
« Отговор #46 -: март 22, 2015, 11:23:33 »

Един коментар към идеята за възстановяване на Исляххане, взет от форума Skyscrapercity:

Да вземат и военните да си постегнат старата и новата сграда точно срещу въпросния парцел.

Днес минах по Княжеска и снимах както мястото на сградата от османско време, така и разположената срещу нейните останки стара сграда на Военното окръжие (между новата му сграда и хотел Ана Палас), за която научих интересни факти от рекламни надписи по нея.

Оказа се, че всъщност това е първият модерен хотел Европа на богатия русенски банкер Иваница Симеонов, кмет на Русе и подпредседател на Третото Обикновено Народното Събрание през 1881 - 1883 г. (Неговата красива къща на улица Иван Вазов, близо до Борисова, сега е Никополска католическа епархия.) Сградата е построена през 1887 и явно е била пряка конкуренция на Исляххане. Smiley Национализирана е през 1950 и реституирана 1992 - 1995 г.

От надписите излиза, че това вече не се ползва като Военно окръжие (то армия няма вече...), а е превърнато в хостел (нещо като евтин хотел или общежитие), само че не забелязах признаци на обитаване - сградата има вид на пустееща. Кой е собственикът и ще се погрижи ли за поддръжка - неизвестно... Huh?

Picture 003.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* Picture 003.jpg (2066.35 KB, 3264x2448 - видяно 2186 пъти.)
Picture 004.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* Picture 004.jpg (1962.64 KB, 3264x2448 - видяно 2124 пъти.)
Picture 005.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* Picture 005.jpg (696.88 KB, 2448x3264 - видяно 1860 пъти.)
« Последна редакция: март 22, 2015, 11:48:00 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4685Профил Ел. поща
« Отговор #47 -: март 22, 2015, 11:43:49 »

Търсейки информация за банкера Иваница Симеонов, попаднах на интересен материал в сайт за пенсионери, в който има и препратка към сайта на списание Мениджър. Ето кратката статия в последния, която ще бъде интересна за всеки, на когото не е безразлична историята на нашия град.

Братя Симеонови - едни от най-големите банкери на България

Те участват в създаването на първото застрахователно дружество, което има офиси в Лондон, Париж, Берлин, Амстердам и Чикаго


В Русе всеки знае за тях. Иваница и Стефан Симеонови са двама от най-известните банкери в България в края на 19. век. И днес сградата на тяхната банка е една от най-красивите в крайдунавския град.

Веднага след Освобождението Русе с неговите над 26 100 жители е най-големият град в Княжество България, най-развитият стопански и търговски център. Не случайно тук позиционират бизнеса си известните банкери и предприемачи братята Иваница и Стефан Симеонови.

Двамата са родени в Габрово, в семейството на учител, но се преместват в Търново, а по-късно - в Русе. В крайдунавския град по-големият Иваница, роден около 1850 г., подхваща търговия и се сдружава с Баба Тонка и синовете й, подпомага преминаването на хъшовете през Дунава. След 1878 г. в очите на съгражданите си е заможен и стабилен човек, при това с минало. Избират го за общински съветник в първия общински съвет на Русе, а през 1881 г. - и за кмет на града.http://spisanie.manager.bg/broi-175/menidzhmant/bratya-simeonovi-edni-ot-nay-golemite-bankeri-na-balgariya
« Последна редакция: март 22, 2015, 11:58:47 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
axlzzz
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 20


Профил Ел. поща
« Отговор #48 -: март 22, 2015, 11:58:16 »От надписите излиза, че това вече не се ползва като Военно окръжие (то армия няма вече...), а е превърнато в хостел (нещо като евтин хотел или общежитие), само че не забелязах признаци на обитаване - сградата има вид на пустееща. Кой е собственикът и ще се погрижи ли за поддръжка - неизвестно... Huh?


На третата снимка ясно се вижда кой е собственик - "Промишлени стоки" ЕООД , а управител е: Иван Иванов. От снимката също става ясно, че сравнително скоро са  регистрирали този хостел - 28 ноември 2014.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4685Профил Ел. поща
« Отговор #49 -: март 22, 2015, 12:01:21 »

Да, пропуснал съм да прочета целия текст Embarrassed, но датата на регистрацията поне видях. Така или иначе, хостелът не изглежда да гъмжи от потребители. Аз поне не забелязах никакви признаци на човешко присъствие... Huh?

Впрочем, евтини хотелчета от този род често се използват и за някои "интересни" странични дейности, та кой знае... Wink

И изобщо е жалко, че тази достолепна, елитна за времето си сграда с аристократичен дух сега трябва да е в такова мизерно състояние и да служи за подслон на хора със скромни финансови възможности, което особено контрастира с прилепения до нея хотел Ана Палас. Явно днешните собственици нямат или не желаят да дадат парите, които могат да върнат сградата към това, което е била в "младостта" си... Sad
« Последна редакция: март 22, 2015, 12:30:57 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4685Профил Ел. поща
« Отговор #50 -: март 22, 2015, 12:25:22 »

А сега поствам и интересната статия от сайта Русенска платформа за възрастните хора, в която доста изчерпателно се разказва за историята на красивата и масивна, но вече рушаща се сграда в Парка на младежта (бивша детска градина), която е близо до улица Алеи Възраждане и блок Ропотамо (давам го като ориентир, защото живея в него... Smiley).Една къща в "Парка на младежта"...

Когато минавате през „Парка на младежта” не може да не забележете една внушителна запустяла сграда. Лично аз, а сигурен съм и вие, съм се питал що за сграда е, кой е живял в нея, защо е изоставена, чия собственост е. Ще ви предложим малко от архивните материали, които издирихме в Интернет и които, надяваме се, ще ви бъдат интересни.

Ето я сградата.
Това е била лятната вила на милионера Стефан Симеонов. Ето как е изглеждала вилата, когато там е почивало семейството.
Семейството. (По-скоро, мъжката му част... - бел. моя - Orthodox)Кой е Стефан Симеонов?

Стефан Владимиров Симеонов (1856-1908) е по-старият от двамата братя Симеонови. Построил през 1892 г. своето жилище по проект на архитекта от Австрия Лудвиг Мейер. Неговата съпруга е била братовчедка на Алеко Константинов, а самият Стефан Симеонов е бил виден търговец, фабрикант, банкер и общественик, свързан в дружески отношения още от ученическите си години във Велико Търново със Стефан Стамболов. Когато същият като министър-председател започва строежа на линията Горна Оряховица – Велико Търново Пловдив, двамата братя Стефан и Иван Симеонови финансират изцяло правителственото начинание със средства от своята частна банка, и това по-късно е причина за фалита й, тъй като следващото правителство отказва да върне заема.

Банка "Братя Симеонови". Близки до режима на премиера Стамболов през 80-те и 90-те години на ХІХ, братята Иваница и Стефан Симеонови успяват да се домогнат до голяма част от държавните банкови дела и правят своята фамилна финансова къща – Банка „Братя Симеонови” една от най-успелите банкови институции за това време. Основен деец в това отношение е Стефан Симеонов, който успява да впрегне политическите постижения на брат си (Иваница Симеонов е общински съветник и кмет на Русе, а по-късно и заместник-председател на Народното събрание, близък до Народнолибералната партия) в полза на частните си дела. Когато режимът на Стамболов е отстранен от княз Фердинанд и заменен от Народната партия на Константин Стоилов през 1894 г., Стефан Симеонов много бързо успява да се домогне до новите управници, които го правят председател на организираната от тях Българска Търговска банка. Тази институция е обвързана с огромна част от инвестиционните проекти на държавата, но именно нестабилната финансова политика на България от това време става причина за фалита на банка „Братя Симеонови” и банкрута на Българска Търговска банка в края на ХІХ и началото на ХХ век. За разлика от относително краткотрайната история на просперитет на братя Симеонови, сградата на тяхната банка и до днес е един от архитектурните шедьоври в Русе.Построена през 1895 г. по проект на Негохос Бедросян, тя се намира в началото на ул. Александровска, в непосредствена близост от Мъжката гимназия и Окръжното управление. По-късно в този район е издигната и Търговско-индустриалната камара в Русе.

Сградата е с трапецовидна форма по план, по протежение на днешните улици Александровска и Добри Немиров. Лицето й е разположено на късата страна, намираща се между двете улици. Зданието се състои от три пълни етажа и завършва с висок мансарден етаж, в рамките на който се издигат три кули в средата на северната, западната и южната фасади. Сградата е богато орнаментирана в характерният за централната градска част на Русе бароков стил – релефни колони, статуи на женски глави, тежки каменни балкони, покрив покрит с ламаринени пластини и декоративно интегрирани гръмоотводи.

След фалита на Банка „Братя Симеонови”, сградата на ул. Александровска 4 е приютявала Популярната каса, а по-късно и Държавната Спестовна каса.

Иваница и Стефан Симеонови – братята банкери Двамата братя от Русе са най-известните банкери у нас от годините след Освобождението, собственици на банка „Братя Симеонови“. Те са и едни от най-богатите българи през 19-ти век. Иваница се занимава с търговия и когато тя се разраства, се премества от Търново в Русе. Стефан учи в Търговската гимназия в Свищов, където се жени за богата наследница и така набира първоначалния си капитал. След Освобождението Иваница Симеонов става общински съветник, кмет на града, а впоследствие и подпредседател на Народното събрание. Този пост, както и близките им контакти със Стефан Стамболов и Константин Стоилов, изиграват ключова роля в развитието на бизнеса на двамата братя. Докато Иваница гради политическа кариера, Стефан се занимава с бизнес. С помощта на информациите на брат си, който е в течение на най-важните икономически въпроси за страната, делата им процъфтяват. Първата им доходна сделка е с плащанията по бюджета, които по това време със закон трябва да стават през БНБ, но братята успяват да заобиколят забраната. Друг финансов удар е концесията за строителството на жп-линията София – Роман. По-късно двамата братя създават Българска търговска банка, в която се влива банка „Братя Симеонови“. Институцията печели търговете за строителството на жп линии в страната, обвързана е със сключваните заеми на България. Банката фалира, когато правителството спира строежа на един от големите жп проекти под натиска на Европа.


Къщата в която е живял Стефан, наречена днес, незнайно защо, Семизова къща (Семизови — от тур. семиз — пълен, дебел).
Къщата на банкера Иван Симеонов е построена през 1895 г. по проект на Нигохос Бедросян. През 1937 г. е продадена на католическия епископ Евгени Босилков. По-късно е общежитие на Английската гимназия, след преустройството е къща за гости на община Русе. Сега там отново се помещава Никополската епископия.Братя Симеонови даряват 50 000 златни лева за построяване на "Статуята на Свободата"в Русе по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки.

http://www.pension-bg.org/kashtata.html
« Последна редакция: март 22, 2015, 12:46:07 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1850


Профил Ел. поща
« Отговор #51 -: март 22, 2015, 02:17:44 »

Днес минах по Княжеска и снимах както мястото на сградата от османско време, така и разположената срещу нейните останки стара сграда на Военното окръжие (между новата му сграда и хотел Ана Палас), за която научих интересни факти от рекламни надписи по нея.

От надписите излиза, че това вече не се ползва като Военно окръжие (то армия няма вече...), а е превърнато в хостел (нещо като евтин хотел или общежитие), само че не забелязах признаци на обитаване - сградата има вид на пустееща. Кой е собственикът и ще се погрижи ли за поддръжка - неизвестно... Huh?
Преди време (може би е било началото на 2014) имаше обява за работа във фондацията, която щеше да възстановява Солаковия хан в Букурещ, мисля, че се казваше Фондация "Любен Каравелов". Тогава си търсех работа и реших все пак да видя за какво става въпрос. Интервюто беше в бившето Военно окръжие, т.е. хостела. Фондацията се оказа на въпросния инж. Иван Иванов, който стопанисва и хостела. Явно тогава още не е бил регистриран официално. Поговорихме любезно, но честно казано, нещата ми се сториха малко въздухарски, в смисъл трудно осъществими за възможностите на инж. Иванов и въобще спрямо реалностите. Стиснахме си ръцете и всеки по пътя си. Спомням си, че в хостела имаше нещо като рецепционист, но действително клиенти нямаше. Сега разбирам, че тогава той не е бил започнал дейност. Вътре е сравнително прилично ремонтирано, по негови думи е купил сградата.
« Последна редакция: март 22, 2015, 02:26:03 от Русенец » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 553


Профил
« Отговор #52 -: август 23, 2016, 08:24:27 »

Проблемите покрай опожарените тютюневите складове в Пловдив и обществения отзвук, който предизвикаха публикациите в пресата, ме провокираха да повдигна темата за сградата на флотска казарма в Русе. Тук ще цитирам думи на колегата Й.Стоянов - "Това всъщност е белокаменният сарай на Митхад паша. Сградата е строена около 1864- 65 год."
Ето как е изглеждала в миналото

За съжаление в последните месеци остатъците от сградата бяха напълно разрушени и на мястото започна строеж на нещо ново и различно от оригинала, но това събитие в русенските медии не намери място.

flotskata_kazarma1897.JPG
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* flotskata_kazarma1897.JPG (72.09 KB, 800x522 - видяно 1132 пъти.)
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 668Профил WWW Ел. поща
« Отговор #53 -: август 23, 2016, 10:34:40 »

Проблемите покрай опожарените тютюневите складове в Пловдив и обществения отзвук, който предизвикаха публикациите в пресата, ме провокираха да повдигна темата за сградата на флотска казарма в Русе. Тук ще цитирам думи на колегата Й.Стоянов - "Това всъщност е белокаменният сарай на Митхад паша. Сградата е строена около 1864- 65 год."
Ето как е изглеждала в миналото

За съжаление в последните месеци остатъците от сградата бяха напълно разрушени и на мястото започна строеж на нещо ново и различно от оригинала, но това събитие в русенските медии не намери място.
Години наред работих във "Воинтех", бивше ОСО и ДОСО. Там всички смятахме, че това е сграда останала от времето на Митхад паша. По- късно обаче, след направена консултация със Стоян Йорданов от Исторически музей- Русе, се оказа, че тази сграда е строена след Освобождението за Флотска казарма. Сградата не е обявявана за паметник на културата и собственикът на имота няма законови пречки да я разруши. И така още една важна сграда остана само в историята и ще може да се види само по старите снимки.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 668Профил WWW Ел. поща
« Отговор #54 -: август 26, 2016, 09:18:24 »

Проблемите покрай опожарените тютюневите складове в Пловдив и обществения отзвук, който предизвикаха публикациите в пресата, ме провокираха да повдигна темата за сградата на флотска казарма в Русе. Тук ще цитирам думи на колегата Й.Стоянов - "Това всъщност е белокаменният сарай на Митхад паша. Сградата е строена около 1864- 65 год."
Ето как е изглеждала в миналото

За съжаление в последните месеци остатъците от сградата бяха напълно разрушени и на мястото започна строеж на нещо ново и различно от оригинала, но това събитие в русенските медии не намери място.
Години наред работих във "Воинтех", бивше ОСО и ДОСО. Там всички смятахме, че това е сграда останала от времето на Митхад паша. По- късно обаче, след направена консултация със Стоян Йорданов от Исторически музей- Русе, се оказа, че тази сграда е строена след Освобождението за Флотска казарма. Сградата не е обявявана за паметник на културата и собственикът на имота няма законови пречки да я разруши. И така още една важна сграда остана само в историята и ще може да се види само по старите снимки.
Понеже сградата вече не съществува, Ви показвам една интересна снимка от колекцията на Илиян Илиев. Маркирах самата сграда и основните ориентири по времето на снимката- около 1900 година.

flotskakazarmaMark.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* flotskakazarmaMark.jpg (1466.96 KB, 1638x1023 - видяно 1047 пъти.)
« Последна редакция: август 26, 2016, 11:22:15 от ystoyanov » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 553


Профил
« Отговор #55 -: август 27, 2016, 08:18:00 »

Off Topic

Мечтата ми относно визията на района на преминаването на р. Русенски Лом през Русе е била паркова среда, място за развлечения и отдих, място лишено от промишлена дейност и грозни промишлени сгради. Ето и няколко снимки върху които човек може да помечтае. Поне мечтите са безплатни.

p1.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* p1.jpg (367.99 KB, 960x587 - видяно 643 пъти.)
p2.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* p2.jpg (92.91 KB, 640x424 - видяно 837 пъти.)
p3.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* p3.jpg (157.29 KB, 728x450 - видяно 530 пъти.)
p4.png
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* p4.png (1066.48 KB, 800x562 - видяно 525 пъти.)
p5.jpg
Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени
* p5.jpg (43.11 KB, 480x360 - видяно 527 пъти.)
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1394Профил
« Отговор #56 -: август 27, 2016, 10:57:00 »

За съжаление тези, които трябва да го направят това нямат такава визия за нещата, а даденостите, които имаме си остават неоползотворени.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1850


Профил Ел. поща
« Отговор #57 -: август 28, 2016, 12:06:44 »

Просто Русенски Лом е периферна на града река, логично е индустриалната зона да е около нея. Ако минаваше през центъра на града щеше да бъде друго.
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 413Профил Ел. поща
« Отговор #58 -: август 28, 2016, 07:38:36 »

Е, чак пък периферия не е! От Площад Батенберг, до старото корито (днешния лиман) има по-малко от половин километър! В днешно време, реката е изместена на запад но в никакъв случай не е далеч от централните зони на града. По-скоро, пост-индустриалният пейзаж придава такова чувство, че се намираш на края на града.... Цялото поречие на Лома през града е кошмар, а може да е приказка. Трябва подробен устройствен план. Нужен е багер за изоставените индустриални постройки и оформяне на пешеходни алеи и мостчета покрай реката.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 553


Профил
« Отговор #59 -: август 28, 2016, 10:51:52 »

Просто Русенски Лом е периферна на града река, логично е индустриалната зона да е около нея. Ако минаваше през центъра на града щеше да бъде друго.

Мисля, че в годините центърът на града е "пълзял" на изток по поречието на Дунав. Първоначално Сексагинта приста се е намирала точно над лимана - устието на Русенски Лом, следващия етап - старият център на който е имало часовникова кула е бил също в близост до старото корито на Русенски Лом:

https://www.google.bg/maps/@43.8413876,25.9472525,3a,75y,213.74h,81.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sE27Mi5ijKCln9O2XHuWjeA!2e0!7i13312!8i6656

След това "Центърът" се измества на площад "Княз Александър Батенберг" и едва по късно отново е преместен на мястото на старото османско гробище намирало се на мястото на днешния площад "Свобода"

Според мен, промишлената зона някога започва да се формира около реката заради остарялото и вече отречено схващане, че реката може да се ползва като място за изхвърляне на отпадъци и изливане на канални води. Към днешна дата не виждам преимущество да правиш производство в близост до река ...
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.086 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.015s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 02:03:05