Страници: [1] 2 3 ... 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Изчезнали сгради в Русе или елементи от тях, които трябва да бъдат възстановени  (Прочетена 31494 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Nothing good comes easy


Профил WWW
« -: януари 29, 2011, 05:26:29 »


През годините в града ни са били разрушени или съборени редица стойностни сгради поради различни причини, които заслужават отново да бъдат върнати към живот, за да може Русе да придобие още по-приятен облик за окото на жителите и гостите на града. Нека който има някаква информация, снимки или мнение по въпроса да ги сподели с всички нас. Именно от нас зависи посоката на развитие на Русе, като с нашите мнения и градивни критики бихме подсказали как желаем да изглежда нашия град.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
rusev_ivo
Гост
« Отговор #1 -: януари 29, 2011, 06:38:32 »

-Къщата на ул.Ген.Паренсов, снимана във филма "Понеделник сутрин".
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/?action=dlattach;attach=1491;image
-Общинското казино на пл.Свобода
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/?action=dlattach;attach=787;image
-Изчезнала къща на ул.Тодор Александров (до Изчислителния център). Така и не намерихме снимки.
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/?action=dlattach;attach=1640;image
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/?action=dlattach;attach=1642;image
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/?action=dlattach;attach=1217;image
-Старият покрив ми харесва повече:
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/t93/?action=dlattach;attach=2027;image
-На ул. "Николаевска" и "Пощова"
http://www.ruseonline.info/smf/otoaeto/e-koa-ea/?action=dlattach;attach=1913;image
« Последна редакция: януари 31, 2011, 10:53:07 от rusev_ivo » Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #2 -: януари 29, 2011, 07:45:16 »Сградата в ляво. Би трябвало да е съборена в началото на 90те години. Там се помещаваше Рибовъдство.
За съжеление имам много бледи спомени как изглеждаше последно.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1938


Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: януари 29, 2011, 08:10:11 »

Поздравления за автора на темата! Имаше нужда от такава.

Поздравления и за rusev_ivo за снимките и напомнянето.

jorda, понеже аз съм учил в "Христо Ботев" през втората половина на 80-те, я помня тая сграда. По принцип не беше нищо особено, ако трябва да бъда честен, поне така си я спомням, но тук на снимката изглежда по-представителна.
« Последна редакция: януари 29, 2011, 08:11:57 от Русенец » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4728Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: януари 29, 2011, 08:41:33 »

Да, през соца в сградата се помещаваше санитарният магазин на Русе, книжарница, а на ъгъла срещу ДСК имаше сладкарница със звучното соц-име Бригадир. Интересно е да се отбележи, че книжарницата е съществувала там още преди 1944, сиреч от царска България, и в нея е работил бай Пеню Гужгула - колоритна личност, за когото авторите на мемоарни книги за Русе от първата половина на ХХ век неизменно разказват разни трагикомични спомени.

А сградата наистина я събориха в началото на 1990-те, в т. нар. "зора на демокрацията", когато се построи сегашният търговски и бизнес център там. Впрочем, тази сграда е сравнително добър пример за строителство, съобразено с околните архитектурни дадености и градски облик. Височината и донякъде архитектурният стил доста добре пасват на общия вид и дух на стария градски център. Бях чел изказване на един от инвеститерите в този строеж, че искал да направи там "бизнес-небостъргач", но Общината не позволила да се отива над "хоризонта" на училище Христо Ботев, Историческия музей, Старата поща и библиотека Любен Каравелов. Види се, тогава в Общината все още е имало хора с принципи, за разлика от сега... Sad
« Последна редакция: януари 29, 2011, 08:43:16 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #5 -: януари 31, 2011, 02:12:36 »

Сетих се за една много красива сграда, която се намира в парка, която е оставена да се руши от доста години. Не можах да намеря снимки на сградата, но смятам че е по-добре да бъде възстановена, дори в нея да се помещава заведение. Който има стари снимки на тази сграда нека ги сподели с нас. А тези които имат възможност нека да снимат състоянието и към този момент.   
Активен
rusev_ivo
Гост
« Отговор #6 -: януари 31, 2011, 10:58:50 »

Сетих се за една много красива сграда, която се намира в парка, която е оставена да се руши от доста години. Не можах да намеря снимки на сградата, но смятам че е по-добре да бъде възстановена, дори в нея да се помещава заведение. Който има стари снимки на тази сграда нека ги сподели с нас. А тези които имат възможност нека да снимат състоянието и към този момент.  


« Последна редакция: януари 31, 2011, 09:19:38 от rusev_ivo » Активен
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #7 -: януари 31, 2011, 05:33:13 »

Благодаря на rusev_ivo за великолепните снимки и затова, че веднага се включи в темата. Имаме ли обаче някаква информация за сградата? Какво е било предназначението и през годините, защо и кога се е стигнало до сегашното и състояние?
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2137


Профил WWW
« Отговор #8 -: януари 31, 2011, 06:03:11 »

В тая сграда ми е един от най-ранните спомени. Имаше нещо като детски център, с играчки. Ако не ме лъже паметта, долу беше заведение. Но за последното може и да греша. За детския център съм сигурен, имаше разни играчки и....ами други лапетии.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1034


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: януари 31, 2011, 06:21:02 »

Къщата на Буров или както някой я знаем бившия Пионерски дом.
Активен
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 518


Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #10 -: януари 31, 2011, 07:53:55 »

Да много добре Камен се сети за тази красива и историческа сграда, принадлежала на най-големия банкер на България Атанас Буров. Сградата заслужава да бъде напълно възстановена и отново да заблести в цялата си прелест.

Ето и една статия, която намерих от в. Труд от 2009г. с автор Николай Каламов.

Цитат
“Тия разбойници, дето се крият по етажите, кога ли ще го подпалят пак”, цъка прошарен чичко в напреднала възраст. Човекът махва ядно с ръка покрай ръждясалата ограда на ул. “Буров” 16 в Русе и разлайва бездомните кучета на двора. Прозорците зеят с килнати рамки и проскърцват от вятъра. Някогашната входна врата на двореца е закована напреки с дъски като излишна преграда. От достолепния дом на банкера Атанас Буров лъха пустош и разруха.

“Миналия ноември къщата не изгоря по чудо след пожара. Гледам разни клошари и наркомани как палят огън в празните стаи и няма кой да ги прогони”, продължава да се възмущава на улицата бай Стефан Денчев. Човекът живее в съседство и наднича от време на време през прозореца да види какво става.

Банкерският дом остарява като галош, а не като катедрала след реституирането му и всеки момент може да се срине под посадените вековни борове в двора. Различни интереси на наследниците и продължилите с години съдебни спорове оставят една от перлите в архитектурното наследство на крайдунавския град на произвола.

“На 23 юни 1992 г. петима наследници от рода Бурови подадоха молба да си я получат обратно и със заповед на бившия кмет Асен Тасев имотът беше върнат на братята Цоню и Димитър Бурови по закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти”, спомнят си чиновници от общината. Реститутите водят и гражданско дело срещу клона на НЕК АД (сега на Е.ОН) заради трафопоста, “изял” 100 кв. м от двора им.

“Имаше идея сградата да се даде под наем на банка, даже водихме заинтересовани, но се отказаха, добре че я продадохме преди 2-3 години”, обясняват брокери в крайдунавския град. Те са категорични, че къщата трябва да се събори и да се построи наново. Засега новият собственик още не е казал какво ще я прави. Най-много на мястото да цъфне още една кооперация.

Дворецът е построен през 1908 г. по проект вероятно на арх. Янович и до отчуждаването му се обитава от семейството на Буров. “Външната архитектура е оригинална в стил еклектика, раздвижена от лоджии, балкони и каменни орнаменти”, обясняват архитекти. В архивите банкерският дом е описан като двуетажна къща със зимник, таван и кула на площ от 280 кв. м. На всеки етаж е имало по 5 стаи и вестибюл с дървена ламперия. Кабинетът на Буров се е намирал в стая на първия етаж с еркера. Петимата прислужници са живеели в паянтова пристройка в двора.

“Навремето около къщата имаше добре оформен двор с цветна градина и висок жив плет, но сега са останали само дърветата”, въздишат стари русчуклии. След смъртта на съпругата на Буров в дома остават единият им син и тяхната снаха. От 1947 до 1950 г. в къщата съжителстват няколко настанени семейства. Дворецът е одържавен през 1949 г. по Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост с постановления на тогавашния Министерски съвет. И близо 40 г. паметникът на културата от местно значение е обитаван от общинския пионерски дом “Иван Димитров”.

« Последна редакция: януари 31, 2011, 08:02:51 от Flying spur » Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #11 -: януари 31, 2011, 08:24:49 »

Също и тази...
За мен тази сграда е на първо място по значимост, за реставриранекуполът го деминтираха/както всички знаете/,
« Последна редакция: януари 31, 2011, 08:27:28 от jorda » Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2460


Профил Ел. поща
« Отговор #12 -: януари 31, 2011, 08:50:01 »

Без да съм специалист, струва ми се че сградата на дружество "България" не подлежи на реставрация. Периода на полуразпад май е минал  Angry Варианта може би е строеж наново с пресъздаване на фасадата.
Мисля, че дублираме темата "Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация"  Cool
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #13 -: януари 31, 2011, 09:04:14 »

Трябва да се направи нещо по тази сграда и то бързо! Нали започваха реставрации, махнаха дори кулата. Какво става сега?
Активен

jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #14 -: януари 31, 2011, 09:16:31 »

Никакви рставрации не са започнали. Махнаха купола, защото беше опасен. Обезопасиха около сградата и я чакат да се доразруши.
А и аз мисля, че за спасяването и е вече късно, Трябва да се снима, разруши, и да се изгради по същия начин , като се използват някои от орнаментите
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 5   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.11 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.023s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 02, 2020, 07:21:51