Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects => Темата е започната от: Русенец в август 24, 2017, 02:34:23Титла: Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в август 24, 2017, 02:34:23
Известни са мястото и сумата за изграждането на Дунав мост 3

1 370 000 са превозните средства преминали през Дунав мост от началото на годината,като за същия период на 2016 година техният брой е бил 750 000 – 760 000. Това стана ясно по време на проведената днес среща за изграждането на нов мост при Русе-Гюргево, който да реши трайно проблема с образуващите се големи задръствания в района на граничния пункт. Инициативата бе на областният управител Галин Григоров, а в работната среща участваха представители на български и румънски институции и 4-ма от 8-те русенски депутати.

(http://arenamedia.net/thumb.php?img=images_modul/IMG_20170822_122521[1]_22.08.17_14-07-05.jpg&w=2000&h=2000)

Около 250 000 000 евро ще струва строежът на новото съоръжение. То ще бъде във вариант за МПС и ще бъде на около 3 километра от стария мост в посока Мартен. Там е предвидено и да бъде началото на магистралата Русе – Велико Търново. Един от мотивите да е между Русе и Гюргево е сегашната транспортна карта с пътища и магистрали в Европа, и нуждата от по-бързо преминаване по европейския коридор №9, който започва от Хелзинки, преминава през Москва, Киев, Букурещ, Русе,Велико Търново,  Хасково и завършва на гръцкото пристанище Александруполис.

Нику Мардале от Окръжния съвет в Гюргево обясни, че се надява днешните решения да бъдат взети под внимание от парламентите на двете държави. Началникът на русенската митница Венцислав Халаджов и директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко възможно за облекчаване на трафика. Предстои и отварянето на зона "Изток" на моста, която ще реши проблема при влизане в България. Това ще стане през пролетта на следващата година. Необходимо е обаче уеднаквяване на пропускателната способност и от двете страни на съоръжението.

Чорбаджиев допълни, че съществуващият мост не може да поеме по-голям трафик от сегашния. Има по една лента в едната и в другата посока и това е лимитът му. По тази причина е нужно второ съоръжение.

В края на разговорите присъстващите излязоха с решение в което бе записано, че Дунав мост 1 не може да поеме повече трафик и има нужда от ново съоръжение и през есента в Русе ще бъде проведена нова среща, на която ще бъдат поканени еврокомисарите Корина Крецу и Йоханес Хан.
http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=33017 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=33017)

Аз мисля, че има доста сериозен шанс това съоръжение да бъде построено - и определено има нужда, за разлика от тунели, въжени линии над Дунав и пр. дивотии, които се спрягаха през годините.Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в август 24, 2017, 09:24:15
Въпреки, че построяването на нов мост е вече закъсняло във времето, то по-добрия вариант е първо да се строи при Силистра. Едва след това мисля е редно да се добави мост при Русе. Ришки проход и път 1-7 на север са в много добро състояние и могат да поемат още транзитен трафик. Отделно, че туристите от Румъния също биха се пренасочили в някаква степен към нов мост при Силистра.
Някак си не съм уверен, че проблема с опашките на Дунав мост е само от изчерпване на капацитета на съоръжението. По-вероятно е май хорица на държавна службица да НЯМАТ нужния капацитет да се справят с натоварването. Щели да отворят зона "Изток", но догодина!?


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: JMM в август 24, 2017, 10:19:35
При Силистра също има нужда от мост над Дунав, но към момента ще бъде една изключително погрешна инвестиция.
В момента имаме два потока от товарни камиони - едните идват от към София, другите от към Турция. Тези два потока се събират при Бяла и от там до Русе генерират зверското натоварване на този пътен участък. Да очакваме, че ще пренасочим този поток от камиони след Русе към Силистра, за да преминат там е все едно да удължим проблемния участък Бяла-Силистра, като между Русе и Силистра пътят минава през няколко села. Просто ще стане грозно в новините от съобщения за всекидневни катастрофи, а вероятно и ще има протести от жители на Сливо Поле и другите следващи там села ...
Следващият проблем се явява пътната мрежа след Кълъраш ...
В крайна сметка вместо да решим проблемите с трафика при Русе, ще бъде направена една неоправдана към момента инвестиция в стил Дунав Мост 2(при Видин) с основно регионално значение ...

Слагам няколко интересни материала на DW

"Мост насред нищото"
http://www.dw.com/bg/мост-насред-нищото/a-16878976 (http://www.dw.com/bg/мост-насред-нищото/a-16878976)


"Мостът, който не сближи България и Румъния"
http://www.dw.com/bg/мостът-който-не-сближи-българия-и-румъния/a-37188846 (http://www.dw.com/bg/мостът-който-не-сближи-българия-и-румъния/a-37188846)


"Видин, мостът и излъганите надежди"
http://www.dw.com/bg/видин-мостът-и-излъганите-надежди/a-37053313 (http://www.dw.com/bg/видин-мостът-и-излъганите-надежди/a-37053313)


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в август 24, 2017, 01:28:34
vesel, при Силистра мостът ще бъде по-зле от при Видин и ще бъде още повече в нищото. При Русе се събира сериозна част потока от два от трите най-големи града на Балканите - Истанбул и Букурещ, както помежду им, така и то Турция за бившия СССР. Пътищата към Силистра в момента нито имат нужния капацитет, нито някой изобщо разглежда за в бъдеще възможност да поемат подобен трафик. Видин поне има близост със София, докато Силистра не поема потока от никой голям град. Има и още нещо - малко по-нагоре от Силистра, при гр. Черна вода, румънците са изградили собствен мост, който свързва Букурещ с Констанца, т.е. и този трафик е загубен. Мост между Силистра и Кълъраш ще бъде едно локално съоръжение и е добре да го има, но сега има по-важни приоритети.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в август 24, 2017, 05:58:20
Защо смятате, че мостът Нова Европа е неоправдан и ненатоварен? Аз чета друго:  Рекорден трафик отчитат от "Дунав мост 2"  (https://www.24chasa.bg/novini/article/6374698). Да не говорим, че в северозапада се сдобиха с подобие на пътя Русе - Бяла - Търново.
Неслучайно по-горе споменах за Ришки проход. Сериозно количество транзитен (и не само) трафик от юг минава именно от там и след Шумен се насочва към ферибота в Силистра. Не става въпрос изобщо за ползване на второкласния път 21.
Между другото в момента румънците от Кълъраш сигурно са доволни, гушкат всички пари от ферибота, който реално си оперира на тяхна територия.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: valentino в август 25, 2017, 10:05:46
И аз смятам, че моста при Силистра към момента е напълно излишен. Няма довеждаща инфраструктура. А и все пак една метрополия от 2.5 милиона, каквато е Букурещ стои само на 60 км от Русе. Нормално е това население да предпочете мостовете при Русе, отколкото този при Силистра. А отделно и транспортните коридори преминаващи през Русе, с непрекъснато нарастващия трафик, нуждата от втори мост е повече от крещяща.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в септември 03, 2017, 10:17:47
Тиквоний тия дни пак говори, че е нужен мост, дано заедно с магистрала "Хемус" и тунелът под Шипка не останат мираж. ???


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: n00b в септември 04, 2017, 01:53:42
Тлъстосерът днес е изцепил че Хемус догодина по това време ще подмине Севлиево, аз съм оптимист.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в септември 04, 2017, 03:32:32
Ще подмине, но в посока Ябланица  ;D И аз съм оптимист, че ще рехабилитират беленският баир тази петилетка  :D


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в септември 27, 2017, 04:41:41
Започват проучвания за изграждане на нов мост над Дунав при Русе
България и Румъния ще проучват възможността за изграждане на нов мост над река Дунав при Русе - Гюргево, съобщи правителствената информационна служба. Днес Министерският съвет одобри меморандум между правителствата на двете страни за извършване на задълбочени проучвания за изграждането на моста.

Анализът показва, че през последните години многократно са нараснали автомобилният трафик през Дунав мост при Русе и търговският обмен по Рейнско-Дунавския коридор (Коридор 7), се посочва в решението. Първият мост над Дунав е открит преди повече от 60 години и техническите му възможности не позволяват облекчаване на трафика. Налага се рехабилитация на конструкцията и спиране на движението, което води до задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения. Изграждането на ново съоръжение при Русе - Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че с подписването на меморандума за проучванията двете страни ще поставят основа за подобряване на транспортната си свързаност и повишаване на икономическата активност в региона. Подкрепа за изграждането на новото съоръжение е изразена и от местните и регионалните власти на двете страни. Още през август областният управител на Русе и директорът на митницата коментираха, че трафикът през Дунав мост се е увеличил двойно за една година и единственото решение е изграждане на нов мост. Преди дни регионалният министър Николай Нанков заяви, че в обозримо бъдеше ще има трети мост над Дунав.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/27/3049156_zapochvat_prouchvaniia_za_izgrajdane_na_nov_most_nad/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/27/3049156_zapochvat_prouchvaniia_za_izgrajdane_na_nov_most_nad/)


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Orthodox в септември 27, 2017, 06:00:27
И още една статия по темата от Dir.bg:

Борисов: Нов мост на Дунав поема трафика в Северна България
27 септември 2017

Втори мост над Дунав край Русе ще даде възможност България и Румъния да поемат по-голям трафик, който ще се генерира от строящите се пътища в Северна България.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при обсъждането на проекта на междуправителствен меморандум за проучвания за изграждане на ново мостово съоръжение на река Дунав, цитиран от правителствената пресслужба.   

„Всички сме свидетели: мине не мине седмица – километрични опашки на Русе. С изграждането, защото предполагам, че вече никой не се съмнява, че като кажем нещо то става… след няколко години Северна България ще изглежда като Южна България“, каза още премиерът и даде пример с проектирането на автомагистрала „Хемус“, на скоростния път Русе – Велико Търново, тунела по Шипка, пътя Ботевград – Мездра.

„Това означава много повече инвестиции и това не са празни думи, защото виждате: завод след завод се строи там“, коментира Борисов. 

Той подчерта, че съоръжението ще позволи свързване на Букурещ със София, Солун и Белград, както и поемане на трафика от Азия за Европа не само по хоризонтална, но и по вертикална линия, подчерта премиерът.

„От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са само на ниво добри пожелания. Знам, че наши опоненти ще кажат – Дунав мост на Никопол, Дунав мост на Оряхово. За къде ли не съм говорил, говорил съм и с румънските колеги, но какво да ви кажа, не искам да използвам по-тежка дума, но не се случва.

В същото време, Дунав мост 1 или русенският мост е натоварен, независимо че ние основно реконструирахме, модернизирахме, преасфалтирахме, но опашките са километрични. А там трафикът ще се удвои, утрои, със сигурност. Още повече, сега работим с гръцкото правителство и с колегите в Брюксел за големия формат Солун – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А и Румъния има голям интерес Букурещ, който е на 60-70 километра от Русе, да се свърже със София", каза още Борисов.

Той припомни, че на 3 октомври ще открият с премиера на Румъния Кайнарджа-Липница – още един сухопътен контролно-пропускателен пункт с Румъния.

"След това е съвместното ни заседание. Ще дойдат и колегата от Гърция Ципрас, и президентът на Сърбия Вучич. Съвместното заседание ще бъде във Варна, там ще проведем и Министерския съвет, за да може да обърнем повече внимание на колегите, защото идват по тези теми", уточни премиерът.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/dunav-most-kabinet-borisov-3-26406382?nt=10 (http://dnes.dir.bg/news/dunav-most-kabinet-borisov-3-26406382?nt=10)


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в април 01, 2018, 10:49:41
Ще изпуснем ли третият мост на Дунав да е край Русе?
Изграждането на трети мост на река Дунав между Румъния и България, но не при Русе, а при Силистра – Кълъраш са обсъдили на среща в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, румънският министър на транспорта Лучиян Шова и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу. Информацията е на пресслужбата на транспортното министерство, разпространена до всички медии. Срещата е била за създаване на джойнт-венчър компания за управление на проектите в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Това рязко контрастира на приетото решение от правителството на ГЕРБ за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе на концесия от 27 септември 2017 година. Тогава кабинетът одобри подписването с Румъния на меморандум за проучвания за изграждане на нов мост над Дунав между Русе и Гюргево на съвместно заседание на кабинетите на двете страни. Целта е да бъдат намалени километричните опашки на сегашното 60-годишно съоръжение като поема директно автомобилния трафик от София, както и от бъдещия скоростен път Русе-Велико Търново.

На заседанието през септември премиерът Бойко Борисов заявява, че и от румънска страна имало голям интерес за трети мост над Дунав при Русе. "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са на само ниво добри пожелания, докато вторият мост при Русе, първо, е на най-тясното място, на равно място, така че направо магистралата ще влезе в него. Минава извън града, малко встрани от Русе – там, където е газовата ни връзка почти. Ще даде възможност и на Румъния да се подсигури, както и на България, разбира се, с много по-голям трафик", посочва премиерът.
http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=34797 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=34797)

Тия тиквеници като нищо ще ни прецакат за моста... >:D


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в април 02, 2018, 06:02:04
Те докато се наканят за строеж, къде да е, ще са минали N на брой години и ще са променяли мястото X пъти. Важното за сега е да се претопля манджата от време на време.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: svetlin74 в април 12, 2019, 03:30:21
В днешен коментар от Дубровник, наред с гругите теми Борисов говори и за мост над Дунав :
"Взето е решение да стартираме изграждането на новия мост край Свищов". Той не че не си мени мнението от сутрин до вечер, но знае ли


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: n00b в април 12, 2019, 09:48:03
Даже и първа копка още утре. Вдругиден ще започнат да го проектират. А по-вдругиден таман да почнат да го строят и то ще се окаже че Боко вече не е на власт.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: SKCH в април 13, 2019, 12:54:26
Малко е като закъсняла първоаприлска шега. Иначе сериозно няма как да има утре първа копка, освен ако не стане като на новата отсечка на Хемус дето се строи от Белокопитово - направиха първа копка, пък после отчужденията, проектирането и другите "подробности". Иначе за мост при Русе има шанс да търсят европейско финансиране.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: JMM в април 13, 2019, 06:16:09
Трафикът от и към Дунав мост при Русе се формира от два основни потока, идващи от София и от Турция, които се обединяват при Търново и поради това се опитвам да си представя как този трафик би минавал през Свищов ….
Един мост има смисъл, ако има и подвеждаща инфраструктура към него. Построен край Свищов ще има по скоро регионално значение ...


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в април 13, 2019, 06:42:13
Свищов има добра пътна връзка с Плевен и София през Българене и Божурлук. Връзката с великия областен град Търново през Полски Тръмбеш също е добра. Пътищата са предимно трети клас, тук-там завоести, минават през населени места, и ще бъдат разрушени скоропостижно, ако поемат засилен тежкотоварен трафик.
А пък като гледам на разни картинки, как е нарисуван тоя бъдещ мост в средата на града  ::)
Но пък главната Тиква и към Свищов може да пусне някое скоростно или направо магистрално трасе, колко му е?
Важно е медийни бомби да се пускат от време на време, да не ни е скучно.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в май 12, 2019, 05:10:32
Според Бойко Борисов: "Всъщност, за да не става втори мост при Русе, а виждате колко е задръстен, просто румънците не го искаха. Защото оттатък има тресавища, блата, ще им струва повече пари, трябва да правят инфраструктура, но го поставям всеки път и са ми обещали, че ще стане. Русе ни е жизненоважен за товарите и цялата Дунавска стратегия".
https://www.rusemedia.com/%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d1%80/?fbclid=IwAR2ouT-6EhNYCpSUcFmajsoaRLTP3oHiqMvcPMpwAG4dvCgi8O3Vvoj_wlo (https://www.rusemedia.com/%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d1%80/?fbclid=IwAR2ouT-6EhNYCpSUcFmajsoaRLTP3oHiqMvcPMpwAG4dvCgi8O3Vvoj_wlo)


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: vesel в май 12, 2019, 10:09:38
Смятайте, ако Русе не бе жизненоважен, какво щеше да е  :o


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в септември 13, 2019, 02:14:20
От днешното изказване на премиера-слънце, стана ясно следното: "Що се отнася до изграждането на втори мост над Дунав край Русе, премиерът каза, че не е оптимист за това, въпреки че, по думите му, "румънците го искат"."
https://tvn.bg/borisov-vseki-den-ima-dobri-novini-za-ruse-smenih-stoilov-za-osvezhavane-na-partiyata/?fbclid=IwAR1wytKz8w0vBPNfGFpWfwPbp6JS8_OknY0lGMKinZRlENxSv_Yh-rzvCeQ

Браво, Тиквоний, румънците го искат, има и европейско финасиране, но явно много искаш за изсереш някой мост покрай нищото... >:D


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: n00b в септември 13, 2019, 04:03:03
Май е добре както слънчо реши да освежи партията наритвайки русенското си човече и ние така да освежим малко държавата като наритаме големия нерез.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: SKCH в септември 13, 2019, 11:32:23
Правителството няма две последователни изказвания по отношение на мостовете над Дунав, нито като локация, нито като финансиране, нито дори като приоритети. Само преди година румънците не искаха мост при Русе, после стана приоритетен, ама нямаше пари, после изведнъж се оказа, че е единственият който може да се финансира с пари от ЕС, междувременно щяха да подписват меморандум с румънците, ама от Брюксел някой от нашите тиквеници каза, че щели да работят за Силистра... за да стигнем до преди 2 месеца, когато а-ха багерите да почнат да копаят при Свищов... и така до края на света.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в септември 14, 2019, 12:18:30
При Силистра и особено при Свищов мостовете ще стоят насред нищото, тези градове нито са свързани адекватно с траспортната инфраструктура на страната, нито отсрещните им румънски съседи са свързани с румънските основни артерии. Вместо да се използва европейското финансиране и да се изгради модерна връзка между България и Румъния по транспортен коридор №9, като се замени морално и конструктивно остарелия сегашен мост, някакъв глупав инат (или лобизъм) все пречи.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Flying spur в септември 14, 2019, 10:16:23
Нищо му няма на старият мост, просто трябва още един, за да се разтовари трафика. Той не е и толкова стар де, примерно Бруклинският мост е открит 1883 и още си работи без проблем. Просто и нашият мост има нужда от постяоянна подръжка.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: Русенец в септември 15, 2019, 12:29:30
То нищо му няма, но е с ниска пропускателна способност - има само две ленти за движение. Може би за придвижването на съветска военна техника при необходимост (което е било основното му предназначение) или за нивото на движение през 1954 г. това да е достатъчно, но днес не е. А американците са хора с размах и мислят напред - Бруклинският мост може да е 70 години по-стар, но е с шест ленти. ;) Просто е смешно, при нивото на трафика през Русе, да бъде обслужван от това както казах морално остаряло съоръжение, а при Свищов примерно модерния нов мост да го ползват основно дунавските комари.


Титла: Re:Дунав мост 3
Публикувано от: SKCH в септември 15, 2019, 09:58:50
Този въпрос остава неразрешен и до днес. Привържениците на нов мост казват - този е с нисък капацитет. Контриращите ги отговарят с примера на моста при Видин, където пунктовете са нови, а платната са 2 с по две ленти за движение, но пак редовно има опашки от по няколко километра и видиш ли - проблемите и на двете места идват само от организацията. Ако целта е да се строи нов, изследванията ще покажат, че капацитетът е изчерпан или ще се изчерпи скоро, ако идеята е да строим на друго място, ще кажат - има още поне 20 години да се натоварва, за да се обуслови нуждата от нов. И така - в нашата родина, че и оттатък реката, каквото и да ти кажат, се съмняваш и не вярваш.