Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нов търговско-индустриален парк?  (Прочетена 16434 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2188


Профил WWW
« -: април 15, 2008, 11:42:20 »


Осем търговско индустриални парка планира да изгради българската инвестиционна компания Инвестра АД. Така наречените ТИ ПАРК-ове са нова концепция за страната. Проектите ще осигурят на компаниите, работещи в индустриалния сектор, уникална за тяхната дейност бизнес среда. Всеки ТИ ПАРК представлява обособена зона, на чиято територия се извършват различни видове дейности, свързани с търговия с индустриални стоки, складови и логистични, а също така и спомагателни дейности.

Предвижда се родната верига да включва изграждането на ТИ ПАРКове до всички основни градове на България — София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен и Благоевград. Осемте ТИ ПАРКа ще бъдат построени върху терени с различна големина, варираща от 40 до 150 дка, според икономическото развитие на регионите. Различните ТИ ПАРК-ове ще са с РЗП от 30 000 кв.м до 100 000 кв.м. Тази площ ще бъде разделена на търговска, офисна и складова част, ще има и сервизни помещения. По този начин всеки един наемател ще разполага със собствен представителен шоурум, висок клас офис и функционален склад под един покрив. Инвестицията в парковете в Пловдив и Бургас възлиза на 20 милиона евро за всеки. Планира се най-мащабната инвестиция да бъде в София.

Основните предимства на ТИ ПАРК като концепция са:

    * мултифункционалност на зоната
    * отлични локации
    * синергична среда
    * пълeн мениджмънт и сервиз
    * обединяване на целия бизнес под един покрив
    * национално покритие (чрез изграждането на осем ТИ ПАРКа в най-големите градове на България)

Първият ТИ ПАРК ще бъде построен в Пловдив на територията на Община Марица. Теренът, на който ще бъде изграден търговско-индустриалния парк, граничи на север с основната пътна артерия, свързваща автомагистрала "Тракия" с града, а от юг с друг път, който обслужва множество вече съществуващи индустриални обекти и който на изток се свързва с пътя за Пловдив. Общата РЗП на ТИ ПАРК Пловдив възлиза на около 50 000 кв.м, с подсигурени над 700 паркоместа за леки и 80 места за товарни автомобили. За по-голямо удобство са обособени отделни зони за снабдяване.

ТИ ПАРК Пловдив ще включва 4 модула за търговия на индустриални стоки, в които всеки наемател ще разполага с шоурум с лице към търговските улици, офисна част и функционален склад, сервизни помещения, работилница и др. Отдаваемите единици, включващи шоурум, офис и склад, варират от 450 кв.м до 3 000 кв.м. Освен тези модули в ТИ ПАРК ще се изградят 4 бизнес сгради, предназначени за индивидуални наематели. В центъра на пловдивския търговско-индустриален парк ще бъде разположена 7-етажна сграда с атрактивна архитектура и хеликоптерна площадка на покрива.

Основният сегмент наематели за този вид паркове са фирми, развиващи дейности в областта на търговията и производството на индустриални стоки. Компании, занимаващи се с леки високорентабилни производства, полиграфически дейности, производство на детайли или елекроника, асемблиране на ИТ техника, сервизна дейност, Call и R&D центрове и др. също биха могли да наемат помещения в обособената зона за индустриална търговия — ТИ ПАРК. Инвеститорът на веригата ТИ ПАРК предвижда и самостоятелни сгради за автосалони, телекомуникационни, банкови и застрахователни услуги, спедиторски фирми, ресторанти, заведения за хранене и кафетерии, малки магазини и др.

До края на лятото фирмата-инвеститор Инвестра АД е в готовност да стартира строителството на пет търговско-индустриални парка от веригата ТИ ПАРК.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #1 -: април 15, 2008, 06:21:38 »

Не съм оптимист за реализацията на подобна инвестиция. Или не смятам, че това ще стане в близките години. Всеки вече се изживява като строител на молове и твърди, че ще строи из цяла България. За Русе това вече е 3-тата новина, според която някоя компания щяла да строи верига от търговски центрове и нашия град е м/у тях. Първата беше за някаква фирма Мелина.
Другата беше за фирма, която щяла да строи Сити Център до Кауфланд 2 в Дружба 2.
Да, но никоя от тях не е започнала строителни дейности.
Активен
спиро
Гост
« Отговор #2 -: април 15, 2008, 11:48:48 »

Съгласен съм с Митака. И на мен не ми се вярва. Единствената причина сегашния индустриален парк да стане е, че земята е общинска. Тези другите кандидати за индустриални зони едва ли ще успеят да намерят неоходимия терен и дори и да го има ще им струва много солено, защото земите около Русе са пърокачествени и са много скъпи вече.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4801Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: април 16, 2008, 12:18:31 »

Така си е. От три или даже пет проекта реалност става само един - другите остават на хартия или в нечия глава. Той Хайтов добре го е казал - едно е да искаш, друго е да можеш, пък трето и четвърто е да го направиш... Така се получава "естествен подбор" на мераклиите за бизнес, макар че не винаги тези, които успяват да пробият, са с най-чиста козина... Grin
« Последна редакция: август 18, 2008, 10:17:56 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2188


Профил WWW
« Отговор #4 -: август 17, 2008, 11:54:07 »

Да ви кажа, Инвестра АД много вероятно скоро наистина ще почне да строи своят ТИПАРК в Русе, който ще се намира в местността Мерата (мисля, че става въпрос за местността м/у Средна Кула и ЗПЗ). РИОСВ вече са се изказали по проектът им:

http://riosv.ruse.bg/actualno_02.php?act=view&id=2219

Щом вече занимават институциите със своите инвестиционни намерения, значи най-малкото земята вече е тяхна собственост. Мисля, че този проект най-вероятно ще се осъществи Smiley
« Последна редакция: август 18, 2008, 12:00:15 от n00b » Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #5 -: август 18, 2008, 07:02:23 »

Може и да се осъществи, но дали ще е скоро? Има хиляди проекти в страната достигнали до ниво получено разрешение за строеж, но не са започнати поради множество причини. Оценката от РИОСВ е една от многото стъпки преди получаване разрешение за строеж.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2188


Профил WWW
« Отговор #6 -: август 18, 2008, 10:46:37 »

Това е факт Smiley

И все пак засега това може да се каже че е в по-напреднала фаза от примерно проекта на Кубус за мол и жилищна част до МЕТРО. Ще видим Smiley Радостното е че поне вече са си намерили парцела и че движат нещо.
Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #7 -: август 18, 2008, 10:59:16 »

Така е, явно наистина движат нещата и имат сериозни намерения.
Сори, че някой път подхождам песимистично, но просто съм нетърпелив по природа и ми се иска повечето проекти да вървят с по-бързи темпове. Cheesy
Надявам се и проекта на Кубус да се сбъдне. Определено ще има раздвижване и в западните части на града.

BTW със стартирането на толкова много търговски и индустриални обекти се чудя откъде ще се намерят първо - достатъчно строително фирми със стотици (ако не и хиляди строителни работници) за изграждането им. И второ - човешки ресурс, който да работи в тях след завършването им.
« Последна редакция: август 18, 2008, 11:03:07 от Митака » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4801Профил Ел. поща
« Отговор #8 -: август 18, 2008, 10:30:33 »

Само дано се се има предвид внос на работна ръка, че тогава картинката ще се стъжни... Като ни наводнят с азиати, ще пропищим. Който помни виетнамците по Тошово време, знае за какво говоря - а сега ще бъде доста по-едромащабно... Angry
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #9 -: септември 15, 2008, 05:54:09 »

Не знам откога, но сега забелязвам присъствието ни на тази карта:

Още информация: http://www.tipark.bg/bg/tipark/
PR:0 PageRank #0 out of 10
« Последна редакция: септември 28, 2008, 04:13:15 от SW2FL » Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3252Профил
« Отговор #10 -: септември 16, 2008, 01:00:16 »

Ето малко подробности. Ще цитирам директно от дипломната си работа  Cool :
Географското разположение на област Русе я характеризира като важен републикански транспортен кръстопът. На територията й се пресичат два от основните Пан-европейски транспортни коридора – транспортен коридор № VII и транспортен коридор № IX, допълнени от коридора ТРАСЕКА: Европа – Кавказ - Азия. Преминават и следните важни международни пътища: Е 70 (обща дължина 4550км.; Ла Коруня – Билбао – Сан Себастиан – Бордо – Клермо-Феранд – Лион – Шамбери – Суса – Торино – Алесандрия – Тортона – Бреша – Верона – Местре – Палманова – Триест – Постойна – Любляна – Загреб – Славонски Брод – Белград – Вршач – Тимишоара – Дробета Турну-Северин – Крайова – Александрия – Букурещ – Гюргево – Русе – Разград – Шумен – Варна … Самсун – Орду – Гиресун – Трабзон – Батуми – Поти), Е 83 (обща дължина 250км.; Бяла – Плевен – Ябланица – Ботевград – София) и Е 85 (2300км.; Клайпеда – Каунас – Вилнюс – Лида – Слоним – Кобрин – Дъбно — Термопил — Чернивци — Сeрет – Сучава – Роман – Урзичени – Букурещ – Гюргево – Русе – Бяла – Велико Търново – Стара Загора – Хасково – Свиленград – Орменио – Ксанти – Дидимотейко – Александруполис).
Град Русе е разположен на км 489 от устието на р. Дунав и е важен Транспортен възел, намиращ се на Общоевропейските транспортни коридори VІІ (2300км дължина по река Дунав; посока северозапад-югоизток)
Наличният железен път е част от IV (Дрезден / Нюрнберг – Прага – Виена – Братислава – Дьор – Будапеща – Арад – Букурещ – Констанца / Крайова – София - Солун / Пловдив – Хасково – Истанбул) и IX (обща дължина 3400км.; Хелзинки – Виборг - Санкт Петербург – Псков – Москва – Калининград – Киев – Любашевка / Роздилна (Украйна) – Кишинев – Букурещ – Русе – Велико Търново – Стара Загора – Хасково – Александруполис) ЖП линии.
Това са транспортните коридори на различните видове транспорт, които минават през Русе. Съжалявам за офтопика, просто реших да ги напиша, да се види какъв хубав логистичен център сме стига да има инвеститори.
« Последна редакция: септември 16, 2008, 01:04:50 от Rosen Linov » Активен

Във форума се ражда истината.
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2188


Профил WWW
« Отговор #11 -: октомври 12, 2008, 01:59:55 »

Дали е същият парцел? Не ми се вярва, защото ТИ Парковете като гледах са доста по-малки от 119 декара...

------------


Конкурс за продажба на земеделска земя с площ 119 дка и първоначална цена 1.4 млн. лв. обяви администрацията на Русе. Теренът се намира в местността Мерата в квартал "Средна кула". Надпреварата за него ще се проведе на 31 октомври, съобщиха от градската управа.

Обявяването на общинския имот за продажба е продължение на усилията на администрацията отпреди повече от година, когато първо беше обявен конкурс, а след това отменен. Със свое решение общинският съвет в предишния му състав даде съгласие да се продадат земеделски имоти в местностите Лагера и Мерата, тъй като имаше интерес от инвеститори към тях.

За терена в кв. "Средна кула" бяха определени допълнителни критерии към потенциалните купувачи. Минимален обем инвестиции в размер на 20 млн. евро през следващите две години беше едно от изискванията, гласувани от общинския съвет.

Допуснати технически несъответствия в конкурсната процедура и постъпила жалба по този повод в административния съд на Русе станаха причина действията по продажбата на апетитните имоти да бъде преустановена. Конкурсът беше насрочен за 28 август 2007 г. Процедурата засягаше недвижими имоти в местностите Лагера и Мерата. Единият терен е земеделска земя и първоначално обявената цена беше 2 млн. лв., а за втория - 1.4 млн. лв.

Към терена в местност Мерата в квартал "Средна кула" беше проявен инвестиционен интерес от "Европолис риъл истейт асет мениджмънт" АД. Фирмата беше заявила намерение да изгради върху земята бизнес парк. Той щеше да има офисна, магазинна и складова част, както и производствени помещения за лека промишленост. Очакваната инвестиция се оценяваше между 30 и 40 млн. евро и трябваше да бъдат създадени 100 до 200 работни места.

Процедурата по продажба на имота в "Средна кула" тепърва предстои, като от миналата седмица кандидатите вече могат да закупуват документи за конкурса. Депозитът за участие е определен на 840 хил. лева.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.087 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.014s, 2q)

Google e прегледал тази страница декември 16, 2020, 07:11:20