Страници: 1 ... 4 5 [6] 7   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Истината за Монтюпе  (Прочетена 97003 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #75 -: януари 13, 2010, 08:08:05 »

Абе не знам. Всички, които лично познавам, през последните 2 години се върнаха в България. I can't really imagine why.

Ники67, 100%! Разни хора и разни идеали. Много ясно. И разни оценки за хората. А за кое защо е ще го разбереш като отидеш и се върнеш самият ти. Днешното време е динамично и не е рядко, когато хората от София отиват за няколко години във Виена, в клон на фирмата и след това другаде или пак в София. Зависи и от специалността. В случая цитирам конкретен случай. Специалистът е специалист навсякъде.
Интересно ми е, обаче, защо смяташ, че хората, които познаваш лично, са представителната част на заминалите, при положение че 1,5 милиона българи са в чужбина, от които поне един милион завинаги.
От Германия заминават по 300.000 на година за Норвегия, Швеция, САЩ, че и даже Ангола, Намибия и без друго Южна Африка! Че и в България има германци. Това е естествен процес, нямащ нищо общо с овчия текезесарски партиотизъм и притеснението "На чии ръце ще остане бащиният двор и стоката!"
Движение му е майката. И на мен двамата ми сина са в Швейцария. Заради хубавия въздух, хубавата вода и ниските данъци. Не е казано, че ще останат там.
А що се отнася до заминали/върнали се в BG вероятно познавам другата част. Главно такива, които са се справили в чужбина. Я виж Мr. Дянков! Него всеки го познава. Жена му е американка! Не е ли за пример.
От друга страна най-доброто е всеки да си седи там, откъдето е. И да има нужнoто пространство за развитие и съответно стандарт. С това съм съгласен. Но познавам много недоучили в чужбина и върнали се да си доучат, както и нереализирани - точно с тая настройка. Хора, на които гроздето им се оказало толкова кисело, че да ги мотивира да вземат бързия влак за Нови Пазар. Но пак повтарям, че времето на текезесарската патриотарщина мина. Зависи единствено от способностите на човека и от рамката, в която търси да се вмести. Често рамката не е в родната страна, а докато се създаде, може и другаде.
Случаи разни. Например току що на мой приятел дъщеря му завърши университета в Русе, ама баща и плати дипломната и работа от Германия - някой и я написа. Помогна и също и по защитата, и изпитите. Той си знае как и с какво. Апропо специалността и е бизнес администрация или както се вика. И това съвсем не от патриотизъм в русенския университет, а не в LSE.
Ти, Ники67, такава ще назначиш ли при тебе? Сега почва мастърска по същия начин. Я това да го опита другаде, да видим как става с плащане. Сега виждам, че съм забравил да кажа, че тя започна да учи в UK.
Дали г-н Equinox ще замине въобще и дали ще се върне - той, вярвам, ще каже във форума. Да е жив и здрав. А си е и негова работа. Аз говорех само на него, пък ти се почувства засегнат и го интегрира веднага в твоите познати. Какво е виновен човекът! Хубав ден на всички.
« Последна редакция: януари 13, 2010, 01:43:39 от Pfote2 » Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1417Профил
« Отговор #76 -: януари 13, 2010, 03:22:42 »

Ами Пфоте. Ясно е че си намразис собствената си страна. Няма заради тебе и ние да го направим. Нека сме патриотари. Явно и Левски е бил патриотар...
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #77 -: януари 13, 2010, 03:57:03 »

Никога не съм твърдял и не съм искал да кажа, че ВСИЧКИ напуснали България, се връщат. Не случайно постингът ми започва с " не знам". Изобщо нямам претенции да обобщавам, само посочих хората, които познавам лично, че са се върнали, съгласен съм, че от 5 случая изводи не могат да се правят.
Движение хубаво, но да отидеш да разгледаш, а пък един от световно добрите финансисти - Емил Хърсев, който е работил в западни финансови институции и е бил на ръководни позиции там, каза в едно интервю, че камъкът си тежи на мястото. Друг пример е Милен Велчев - човекът беше вицепрезидент в Мерил Линч, айде да кажеш върнал се, за да стане финансов министър. Хубу ама вече не само не е финансов министър, а изобщо не е във властта, но си остана тук. А Каролев - също е работил в световни финансови институции, а сега си е тук, въпреки че партията му е извън парламента. Ами Никито Василев - оставете какъв министър е бил, но той е специалист, има CFA- Certified Financial Analyst, което много трудно се става, и знае и японски, шега ли е! Та и той е тук. И май всичките юпита на царя са тук. Та всеки сам си решава. Не е критерий за успех да си в чужбина, не винаги поне и не безусловно. Аз като имам поглед например върху законодателството, за последните 2 години има значителни изменения в посока на това да станем нормална европейска страна. С новите промени от 2010 например закона ни за ДДС вече е 95% същия като германския и отпаднаха много формализми, които за немците бяха неразбираеми - а сега вече говорим на еднакъв език, докато през 2007 беше ужас, не можехме да се разберем по елементарни въпроси. Еми нямаше как още през 2007 да имаме нещо, което там е градено години, но фактът, че за 2 години вече го направихме, е огромен успех. И за другите работи така. След още 10-тина години няма по нищо да се различаваме от никоя средноевропейска страна. Самото членство в НАТО и ЕС е вече огромен успех. Ако влезем сега и в еврозоната, каквито са намеренията, просто няма какво да се говори. Да говорим ли за Гърция, която е изцяло фалирала и се говори дори, че ще ги лишат от еврото и ще им върнат драхмата за национална валута. Ами Исландия, ами тигърът Ирландия. Така че, всеки сам си решава къде да бъде и какво да прави, като абсолютната истина я знае само Господ.
« Последна редакция: януари 13, 2010, 04:00:41 от niki67 » Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #78 -: януари 15, 2010, 06:53:22 »

Цитат
Aз за това мисля да порабтя 2-3 години в чужбина първо. Ще натрупам опит, малко спестявания, може и език да науча.
Equinox, 1. като поработиш 2-3 години в чужбина (то зависи и от чужбината) - вече НИКОГА няма да се върнеш. 2. Опит ще натрупаш, спестявания - НЕ. Език ще научиш само ако желаеш, ако имаш вътрешна мотивация. Във всеки случай добро начинание. Успех!

Интересно нещо е форума. Написваш нещо в него и си стои во веки веков. Година и половина по-късно мога само да кажа, че не съм толкова сигурен в това си мнение. Защо?

По първата точка мога категорично да напиша, че не мисля, че при мен ще се случи нещо подобно. Знам поговорката, че всичко временно е за постоянно, но познавам себе си добре и знам, че не обичам да се примирявам с неща, които не ми харесват, още повече ако всичко зависи от самият мен. Просто го променям. Ако не се чувствам добре на дадено място или искам да бъда на друго - ще си тръгна. Може би е по-различно ако създадеш семейство имаш деца и т.н. При такъв случай какво може да стане мога само да гадая, защото опит с такива неща нямам. Но общо взето всичко опира до волята на даден човек. Има много примери за хора заминали и не се върнали, има примери и за обратното. Мразя когато някой каже, че заминава за винаги и никога няма да се върне. Не вярвам в подобни работи. Никога може да има само ако си 2 м под земята.

Вчера се бях зачел в статията за Панчо Владигеров в уикипедия ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2 ). Роден в Цюрих, учил и живял дълго време в Германия, в крайна сметка се прибира в България и работи като професор повече от 40 години в Българската държавна консерватория. Интересна история. Какво ли го е накарало да направи този избор?

Над втората точка все още се чудя. Опит със сигурност може да се придобие, но ще е полезен ли този опит за България? Ако става въпрос за някакъв чисто технически опит отговорът е еднозначен - ще е полезен (въпреки, че такъв опит може да се придобие навсякъде - не само там, но и тук). А ако говорим за социален опит? Дали примерно социалните умения и навици придобити в Германия ще ти помогнат в местната Българска среда или само ще те затруднят? Може би малко прекалявам с реторичните въпроси, просто понякога е интересно да хврълиш едно око и на другата страна  Smiley. Аз за себе съм решил - опита от чужбина научава не само за местните обичаи и порядки, но поне толкова и за своите собствени. За това е нещо важно да поживееш, поработиш или поучиш малко в чужбина и полезно и горещо го препоръчвам на всеки, които има такава възможност да се възползва.

Относно спестяванията - пак зависи от човека и мотивацията, която има. Имам познат в Германия, малко по-възрастен от мен, работи като инжинер в една фирма свързана с БМВ, който успява да освен всичко и да спести по нещо. Имам и друг познат, които пък работи в Испания за Българска фирма - също успява да спести. Аз си мислих, че спестявания ми трябваха единствено, за да започна собствена фирма, защото всъщност това ми се иска да направя. Само, че парите не са най-важното нещо - важна е преди всичко идеята и услугата или продуката, които смяташ да предлагаш. Чак след това идват по важност капиталите. В такъв случай безцелни спестявания са излишни или по-точно не са толкова важни, т.е. никога няма да имаш достатъчно много, за да се почувстваш сигурен и че имаш достатъчно. Ако имаш всичко останало за една бизнес идея и нямаш парите е вече друга история, но и самото спестявание придобива друг смисъл. Може би в крайна сметка цялата тази история със спестяванията не е чак толкова добра идея.

За езика съм напълно съгласен. И все пак при добра мотивация език се учи най-добре на място.

И така, това бяха моите разсъждения по темата. Какво ще се случи - времето ще покаже. Има много неща, които не ми харесват в България и искам да се променят, но иначе си я обичам. Иска ми се в бъдеще да живея тук. За сега все още имам година и половина да уча в Швеция и да търся стаж в Германия за лятото.  Smiley

Колкото до Монтюпе - те са тук да правят пари като всички останали фирми. Не са дошли да раздават подаръци. Заплатите ще скочат когато останат без работници или има голямо текучество на персонала.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #79 -: януари 15, 2010, 08:05:06 »

За Панчо Владигеров: Роден в Цюрих, учил и живял дълго време в Германия, в крайна сметка се прибира в България и работи като професор повече от 40 години в Българската държавна консерватория. Интересна история. Какво ли го е накарало да направи този избор?
Ако погледнеш биографиите на доста хора, ще прочетеш - роден в малко балканско (или другаде) селце, завършил гимназия в околийския град, заминал за Виена, Мюнхен, Берлин, Париж, Рим, Милано, учил при ... светила на тогавашната наука или изкуство, завърнал се в България и ... примерно станал професор по ... или просто учител. Това е било нормалното. Така мой близък роднина, за който съм писал и друг път, завършва физика при Макс Планк в Берлин. За малко да се засече и с Айнщайн. Та, завършва човекът там, с докторат (който не си е слагал никога като титла пред името) .... и се връща в Русчук за да стане учител в едната от двете гимназии - казва се Михаил Хранов. С труда си правят една къщичка до училище Любен Каравелов - с жена си Веса Хранова, също учителка. По химия. Тя в девическата. Върнал се е, съзнавайки, че учителските заплати в България никога не са били големи. Просто това е било нормалното: отиваш-завършваш-връщаш се. А както разбираме от горните дописки - и сега е така. Така че нищо не се е изменило.
Познавах се лично със Сашо Владигеров, синът на П. Владигеров. Запознахме се в дома на  моя роднина - оперна певица - и тя като семейството Владигеровите родом от Шумен. Известна певица, в Русенската опера до 1970 година. Със Сашо Владигеров контактите започнаха първо в Русе, когато той беше там диригент. Свиреше прекрасно на пиано. Беше завършил консерваторията с пиано. Беше забележителен диригент. Умен човек, с душа, голям музикант. Има много писано за него. Отиде си доста рано. В същност на моята, лична, сегашна възраст.
Апропо. Сега синовете на Сашо Владигеров и двамата са в чужбина - Виена, Мюнхен, а дъщеря му е отдавна във Виена. И тримата са музиканти. Израснаха с баба си, която беше австрийка, а възпитателката им пък беше германка. Някъде пишеше, че искали да се върнат в България и да творят там.
« Последна редакция: януари 16, 2010, 07:11:09 от Pfote2 » Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #80 -: февруари 04, 2011, 04:50:30 »

Преди нова година ходих в едно клубче, където свиреха двама от внуците на Панчо Владигеров. Може би става въпрос за тези момчета. Е, беше голяма лудница и не можах да се запозная с тях. Имат си група/4 човека/ и свирят джаз. Мисля даже, че се казваха Владигеров банд, или нещо такова.

Както и да е... Нещо по темета: http://www.jobs.bg/f1065901
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1187


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #81 -: февруари 04, 2011, 08:09:42 »

Точно те са. Живеят във Виена (+Мюнхен и Берлин). Близнаци - момче и момиче, и брат. Сашо, Коста и Катя. Трима. Джазмените са двамата братя, мисля.
Трите деца са внуци на Панчо и синове на покойния Александър Владигеров, който 1969 година стана диригент на Русенската филхармония, но не остана дълго. Във всеки случай през далечната 1969 се запознах с него в дома на Евгения Бабачева - тогава алт в Русенската опера. Сашо тогава беше страхотно младо момче, на 36 години, което където видеше пиано почваше да свири. Весел, усмихнат, общителен. Явно и внуците на Панчо са надарени музиканти. И весели хора. Сестрата е диригентка. Но и пее.
« Последна редакция: февруари 04, 2011, 08:31:35 от Pfote2 » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4758Профил Ел. поща
« Отговор #82 -: февруари 05, 2011, 08:53:53 »

Впрочем, ако не знаете, Панчо Владигеров не е 100% българин, а по-скоро е с българско-еврейски произход. С това не искам да кажа нищо повече, де - само за информация... Иначе талантът и творчеството му са неоспорими.

BTW, подобен е случаят и с поета Валери Петров. Цитат от Уикипедия:

Проф. Нисим Меворах и неговата съпруга Мария Петрова (родителите на Валери - забележката моя - Orthodox) приемат протестанството в Евангелската църква на столичната „Солунска“, и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров.
« Последна редакция: февруари 05, 2011, 08:58:27 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1959


Профил Ел. поща
« Отговор #83 -: февруари 05, 2011, 09:51:41 »

Аз лично знам и за Панчо Владигеров, и за Валери Петров.
И все пак, какво значение има в случая произхода им?
В крайна сметка те са български поет и преводач и български композитор. Wink
Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #84 -: април 27, 2011, 12:04:36 »

Тези дни ходих до Слатина. Парцелът до Монтюпе е заобиколен с колове и на някои от тях пише, че теренът е собственост на завода. Дано в най- скоро време започне изграждането на второто хале.  Smiley
Активен
Bojko_boxa
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


Профил
« Отговор #85 -: май 09, 2011, 01:11:21 »

male az rabotq v montupe  edna godina a vie  me razbihte..........
da do nqkade ste pravi za oblekloto ob6to za za6titata tam no za ostanaloto ima vintilacii kolkoto iska6 sega abe ob6to vzeto samo meri6e ot lee6ti te kofi no mn mn  meri6e sa6to taka moga da kaja za zapla6taneto sega e mn po dobro montupe se razviva
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1417Профил
« Отговор #86 -: май 09, 2011, 10:11:48 »

Явно наистина много, ама много мЕрише  Cheesy
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2513


Профил Ел. поща
« Отговор #87 -: май 09, 2011, 10:50:04 »

Bojko_boxa,
хубаво е че си вътрешен и можеш да ни споделиш инфо, обаче виж на Ruschukliq1986 аватарчето!!!
« Последна редакция: май 09, 2011, 10:52:36 от vesel » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4758Профил Ел. поща
« Отговор #88 -: ноември 29, 2014, 12:05:04 »

Ето една кратка размяна на мнения и реплики, свързани с темата за Монтюпе и взета от коментарите към статия за благоустройствени проекти в Русе. Доста неприятни неща се казват от участниците...

За мен качеството на живот в един град се мери по 2 показателя:
 1. Нивото на замърсените прахови частици, въглероден двуокис и тежки метали и разни други менделееви производни...
 2. Колите да са с безоловен бензин -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
 3. Хората да са малко по-мили и любезни, а не да крачат като булдозери.


Реплика: Е айде да са малко повече критериите, а? То по твоите показатели някоя забравена от Бога махала без път и коли, с 2-3 учтиви бабета е връхтъ на градовете...
 
Реплика: Няма нужда да измисляш нови показатели, те вече са измислени и само се прилагат, за да прави оценка. Русе не е сред първенците, ако искаш да знаеш, но не щото хората му крачат като булдозери...

Реплика: Едно от решенията е МОНТЮПЕ-Русе да се затвори и директорът от българска страна Ивелин Димитров да се осъди и вкара в затвора за геноцид над Българите. Русе се превърна във ФРЕНСКИ нацистки концлагер!!!!!!!

 - Мерси, мерси, мосю Бризон!!! Ти си истински българин.

Според мен Маята замърсява повече. Особено централния парк яко го усмърдяват.

Чистотата на въздуха се измерва с апаратури, не с носове, макар за фирми като "Монтюпе" и "Хлебна мая" и носове/дробове да са достатъчни... Само че РИОСВ няма подходящата апаратура, както е известно, и оттам не може да се очаква нищо. Дишайте дълбоко, имате опит с хлора, нали?!

Разбира се, че не става с гадаене, а с проверки. Защо не попитате тези смъртници, които работят в "Монтюпе" вътре в концлагера? Защо не прегледат документациите от годишните медицински прегледи - колко от всичките досега и сега работещи тук в завода са болни, отровени? Колко УМРЯХА и колко още ще мрат? Уреди ви трябват... Колко ти платиха за това, троле?


Невесели мисли навяват тези думи. Почваш за се колебаеш кое е по-малкото зло - да си без работа (или да работиш за символична заплата) или да имаш работа, но да изгубиш здравето и в крайна сметка живота си... Sad
« Последна редакция: ноември 29, 2014, 12:10:12 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1959


Профил Ел. поща
« Отговор #89 -: ноември 30, 2014, 12:31:12 »

Между коментиращите се е получила и малка дискусия относно нещата в Монтюпе, но понеже това не е в пряка връзка с благоустройството, съм я постнал в темата Истината за Монтюпе (клик!) - а тази истина никак не изглежда розова (не че не се очакваше, де - те западните фирми не идват у нас да ни повишават жизненото ниво, а да ползват евтината робска работна ръка, пък ако ще и с цената на здравето и живота на белите роби...)... Angry
Отговарям в тази тема, а не в темата, в която беше публикувано, за да не правя офтопик.

Orthodox, не съм забелязал някой да е принуждаван с оръжие и заплахи да работи в "Монтюпе" или в другите "западни фирми", така че, стига глупости!
Всеки има право на избор, както къде да живее, така и къде да работи. Поредните абсолютно несъстоятелни мрънканици! Естествено, че западните инвеститори идват у нас, за да се възползват от единственото ни преимущество - евтината работна ръка. Какво друго можем да предложим? Предвидима среда ли, правова държава ли, липса на корупция ли, качествена работна ръка ли? Обаче, я си представи града без тях? Че, ако не са те, сигурно щяхме да сме се стопили наполовина! Създават работни места, плащат данъци тук, реинвестират в изграждане на материалната база, косвено стимулират и потреблението. Това не повишава ли жизненото ни ниво?! Ама понеже българите все сме разбирачи!

На който не му харесва положението, да създаде компания и да почне да плаща работни заплати "по достойнство" на населението и да покаже как се прави на западните "изедници". Всичко друго са празни приказки!
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.119 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.022s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 02, 2020, 01:58:26