Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Промишлените зони - изток ,запад  (Прочетена 41448 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2841


Профил Ел. поща
« Отговор #30 -: юни 19, 2017, 07:11:39 »

Съгласен. Точно затова написах "неадекватен масов транспорт". Коренът на всичко е в Общината, в начина по който се управлява и регулира транспорта в града, изграждането и поддръжка на добра пътна инфраструктура. Иначе всичко влиза в една спирала, водеща надолу.

И понеже темата е за индустриалните зони - как точно Община Русе подпомага бизнеса посредством основния булевард в Западна промишлена зона - "Трети март"? А може ли да се движи нормално тролей или автобус по този булевард, който на всичко отгоре води до депото?
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 439Профил Ел. поща
« Отговор #31 -: март 30, 2018, 09:42:27 »

Малко повече яснота по отношение на терените на Свободната зона:

Цитат
Има засилен инвестиционен интерес към индустриални терени в Русе, съобщи икономическият министър

Министърът на икономиката Емил Караниколов каза по време на парламентарния контрол, че само за последните няколко месеца пет сериозни чуждестранни компании са направили инвестиционни запитвания чрез Българската агенция за инвестиции, министерството и Националната компания "Индустриални зони" за индустриални терени в Русе и областта за изграждане на производствени предприятия. Три от тях са германски - от автомобилната, опаковъчната и печатарската индустрии и от производството на асансьори и ескалатори. Четвърта компания е от Кипър и е от хранителната индустрия. Последното инвестиционно запитване за Русе е от началото на март от българското представителство на шведска автомобилна компания. Ръководството на зоната е предложило конкретни терени на инвеститорите.
     Сега в голяма част от територията на зоната не се извършват дейности, свързани с внос и износ на стоки и предоставяне на услуги от и за чужбина, каза министърът. Затова, с разпореждане на МС, статут на зоната се променя за терените, които към момента не се използват, напомни министърът. Имотите в активите на зоната са 141,7 декара и те запазват статута си на свободна зона, за останалите имоти - собственост на зоната, този статут отпада. С извеждането на терени от границата на зоната се цели привличане на инвестиции в града, отбеляза министърът. Той заяви, че МИ ще изисква от ръководството на зоната да сключва сделки само със сертифицирани инвеститори, което означа терени да се продават, след като съответната компания е поела ангажимент към държавата за инвестиции и нови работни места.
      Министърът отбеляза, че зоната има нереализиран потенциал. В момента повечето от инвеститорите, които искат да дойдат в България с цел прогнозиране на бъдещите си инвестиции, искат за купят терени, допълни той.

БТА
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2208


Профил
« Отговор #32 -: март 31, 2018, 01:17:57 »

Те дано да дойдат инвеститорите, но положението с работната ръка е много зле. Няма желаещи да работят.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2249


Профил WWW
« Отговор #33 -: март 31, 2018, 02:16:13 »

За 800 лева на никой не му се работи като изоглавен в завода. Тези като дойдат ще раздвижат заплатите, това само положително може да се отрази на целия индустриален сектор. Като започне отлива на хора, ще се принудят и те да вдигнат заплатите за да наваксат и така. В ИТ сектора беше точно така навремето, първата ми работа преди много години беше за 300 лева на месец (при минимална тогава по спомени малко под 200). Имаше разни опити за браншови организации, които изкуствено да държат заплатите надолу и да не допускат текучество на кадри помежду си. Но чуждите инвестиции нараснаха с порядъци, фирми дойдоха много, трябваха им хора и им беше през онази работа да се съобразяват с въпросните браншовици. В резултат, средните заплати там в момента са с порядъци над минималната и в пъти над средната заплата. А браншовиците изоставиха идеите за изкуственото задържане на заплатите и се ориентираха към това с което по принцип трябва да се занимават - да лобират пред държавата за подобряване на бизнес-средата, с обучения и подобряване на образованието. Няма по-ефективен начин за повишаване на заплащането в един сектор от това да дойдат нови играчи. Може да не се харесва на "старите", но е за доброто на всички.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2208


Профил
« Отговор #34 -: март 31, 2018, 03:18:12 »

ИТ сектора е друга вселена. Cheesy
Истината е, че за хора без всякакво образование, 800 лв. не са толкова лоши пари. Имат и безплатен транспорт до населеното си място. Същите тези неквалифицирани кадри ще берат портокали в Испания за 1000 евро, но там и разходите са други.
П.П. Който не го мързи, в "Монтюпе" и сега прави над 1000 лв., говоря за най-ниските позиции.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2249


Профил WWW
« Отговор #35 -: март 31, 2018, 03:54:56 »

Не е никаква друга вселена, защото първо за много позиции не се изисква никакъв образователен ценз, например мухането на вебаджийски фронтенд, съпортаджийството, че до голяма степен и QA-ството са си неща които не изискват нищо друго освен опит на позицията - ако те вземат като неук пишлегар и имаш желание да научиш нещо, за половин-една година ще си почти пълноценен кадър Smiley А и нещата тогава много си приличаха - чужди фирми още бяха кът, играчите бяха предимно местни, заплатите не особено високи (да кажем не беше особено добре платена работа тогава или поне далеч не както сега) и всички балкански изпълнения минаваха одма. Масово се плащаше официално минимална, останалото под масата и т.н и т.н.

Причината това да се промени е че изведнъж ударно навлязоха много нови компании и търсенето на работна ръка експлоадира. Това си е просто следствие от съотношението търсене/предлагане. Ако в Русе дойдат инвеститори, които бързо трябва да наемат 1-2 хиляди човека, те няма да им предложат средната заплата в сектора за региона, ще им дадат поне 50% отгоре. Това указва натиск на останалите и така.

Що се отнася до Монтюпе - с тази лоша слава която са си създали, 1000 лева е малко дори за хора без опит. Ама знам ли.
Активен
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 541

Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #36 -: февруари 08, 2019, 05:39:38 »

"Бадер" вече набира персонал за завода си в Русе.

Явно са започнали, за мен доста бързо се случиха нещата. Не се споменава обаче къде точно ще се намира завода.

https://utroruse.com/article/755509/
Активен
bgdimitrov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 616Профил
« Отговор #37 -: май 26, 2022, 01:07:22 »

Честно казано, не знам дали е правилната тема за тази новина (ако има друга по подходяща ще преместя поста), но е важно да споделя за да се знае крайната съдба на завода на Хлебна Мая. Все пак нека не забравяме че всеки един край е едно ново начало.

Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 410Профил
« Отговор #38 -: юни 02, 2022, 10:41:09 »

По случая "Хлебна мая" всичко може да се обобщи в едно изречение:
"Хлебна мая" беше купена от турска фирма, която не успя "да удържи напора на евтин внос" , при което предприятието фалира, а българския пазар беше наводнен с турска мая.


Все пак има и позитивни новини. Да се надяваме този проект да се развие в пълния си капацитет - 500 работни места не са малко.
Световният лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили Ебершпехер стъпва в България, ще строи завод в Русе
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2841


Профил Ел. поща
« Отговор #39 -: юни 06, 2022, 05:42:44 »

Едно от многото големи предприятия, завършили по този начин. Толкоз ни бил акъла.
Активен
Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.105 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 26, 2022, 04:02:29