Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Индустриален парк - Русе / Industrial park - Rousse => Темата е започната от: deian в февруари 11, 2008, 10:42:38Титла: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в февруари 11, 2008, 10:42:38
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=223877
15 млн. евро ще инвестира в Индустриалния парк испанската фирма „Богарис”. Тя ще проектира и изгради производствени сгради, складова база и офиси към тях. Това стана ясно по време на срещата на областният управител Мария Димова с посланика на Испания Н.Пр. Фернандо Ариас Гонсалес. В момента Испания е на четвърто място по преки инвестиции у нас. Испанската фирма “Керос България”, която беше сертифицирана като инвеститор втори клас, също инвестира в Индустриалния парк. Навлизането на доказани испански компании в Русе дава нов импулс на икономическия обмен между нашите две страни, каза дипломатът.

Съчетанието на подходяща инфраструктура и комбиниран транспорт са предимствата на Русенска област. Концесионирането на Летище Русе и изграждането на интермодален терминал са приоритетите в транспортния сектор, каза Димова.

Опитът на Испания в усвояването на средствата от европейските фондове да бъде приложен в Русе, договориха посланикът и губернаторът. Областният управител предложи провеждането на съвместна работна среща на представители на общините от региона и испански експерти. На нея ще бъдат дискутирани възможностите за разработване на съвместни проекти и привличане на нови испански инвестиции в региона.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: variant в февруари 12, 2008, 09:04:03
Новината е много хубава наистина, една от поредните такива за Русе, но никъде не успях да прочета какъв е предмета на дейност на тая фирма.Някой има ли информация?


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: n00b в февруари 12, 2008, 10:29:13
Доколкото разбирам строят индустриални и логистични площи и ги отдават под наем.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: фараша в февруари 12, 2008, 10:33:46
Който иска, сам да прочете от извора:

http://www.bogaris.com/index.php?len=2 (http://www.bogaris.com/index.php?len=2)


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в февруари 12, 2008, 10:37:11
http://ruse.dir.bg/2008/02/12/news2654648.html
Влагат 15 млн. в индустриален парк ”Слатина”
12 февруари 2008 / БТА
Предстои прилагане в Русе на испанския опит в усвояването на средствата от европейските фондове. Тази инициатива е уточнена на среща на областния управител на Русе Мария Димова и посланика на Испания Фернандо Ариас Гонсалес.
Това съобщи областната информационна служба. Мария Димова е предложила организирането на съвместна работна среща на представители на общините от региона и испански експерти. На нея ще бъдат дискутирани възможностите за разработване на съвместни проекти и привличане на нови испански инвестиции в региона.
На срещата е станало известно, че испанската компания "Богарис" ще инвестира 15 млн. евро в индустриалния парк в района "Слатина" на Русе, където проектира да изгради производствени сгради, складова база и офиси. Навлизането на доказани испански компании в Русе дава нов импулс на икономическия обмен между нашите две страни, е казал дипломатът.
В момента в русенския индустриален парк испанската фирма "Керос България", сертифицирана като инвеститор втори клас, строи своите производствени помещения. Испания е на четвърто място по преки инвестиции в България, е допълнил посланикът.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в февруари 12, 2008, 10:39:08
Та в крайна сметка от другата статия си мислех, че влагат пари в стария индустриален парк (не че е много стар :) ). А сега излиза, че ще се прави ВТОРИ такъв?! Слатина някъде след Метро към Хижа Приста ли е?


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: variant в февруари 12, 2008, 10:43:44
Слатина е местността, която обхваща и настоящият индустриален парк.
То тоя новият е само идеен план даже мисля и няма проект, така че не бързайте с него.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в февруари 12, 2008, 10:50:44
http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16250&mode=thread&order=0&thold=0
Предвижда се новият индустриален парк да бъде на общински терен от 400 декара западно от „Метро”.
По думите на Веселинов, сега съществуващият индустриален парк вече е изчерпал капацитета си. Интересните за инвеститорите парцели вече били продадени, останали малки петна, към което засега нямало интерес.

Тук става въпрос за терен, западно от Метро. А сегашният индустриален не е ли по пътя за Николово? Т.е. доооста източно от Метро.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: Sashoko в февруари 12, 2008, 06:46:42
Наистина разващо. Аз мисля, че има добри терени около МЕТРО, но не съм убеден, че това е "Слатина". Където и да е инвестицията си е инвестиция :)


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в юни 03, 2008, 05:08:59
В Русе се подготвя изграждането на втори обособен промишлен район, след като създаденият преди пет години индустриален парк "Слатина" вече е запълнен от нови предприятия.
Това стана известно от докладна записка на кмета Божидар Йотов, който иска от общинския съвет градоустройствено оформяне на терена.
Новият индустриален район с обща площ около 344 декара ще е до западната пътна връзка от Русе към страната и в близост до река Дунав. Идеята е там да се разположат високотехнологични производства. Кметското ръководство смята, че близостта до комуникации и енергоносители прави масива изключително атрактивен и потенциални инвеститори многократно са проявявали интерес към него.
Използването на терена до този момент е изключително неефективно. Част от земята се отдава под наем за земеделско производство. Останалите парцели постепенно се превръщат в сметища, а част от общинския разсадник на "Паркстрой" ЕООД не ползва.
http://rousse.dir.bg/2008/06/03/news3066387.html

Значи става въпрос за същата територия до Метро. Но дали ще е Куубус?


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: n00b в юни 04, 2008, 09:48:29
Не е същият район, т.е не е западно от МЕТРО. Въпросните терени на Паркстрой се намират между западната индустриална зона, мостовете на входа от София и река Лом. В момента там има някакви ниви и няколко оранжерии. Винаги съм се чудил защо не се застрояват. Но пък не са прави за комуникациите, от гледна точка на инфраструктура е зле, трябва да се дострояват пътища и връзки.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в юни 12, 2008, 03:42:35
Множество фирми с интерес да строят в нов индустриален парк на Русе, ОбС обаче осуети създаването му засега
http://www.ruseinfo.net/news_37372.html
Защо, питам аз?


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: n00b в юни 12, 2008, 03:45:23
Отложили са въпроса за следващата сесия или са казали "не" ? Не става ясно от статията..


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в юни 12, 2008, 03:51:38
Май е отложено.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: n00b в юни 12, 2008, 04:05:58
Ами олигофренска му работа...сигурно са обсъждали през 3/4 от времето трябва или не трябва да махат тонколоните на тъпата джамия, вместо да се занимават с къде по-важни неща. Накрая аз ще отида и ще им поломя смотаната талибанска уредба, да не си хабят времето с глупави дискусии. Тези от Атака толкова ли не можаха да намерят няколко "хулигана" да свършат тази работа вместо да реват, да губят времето на хората и да правят такива рекламни акции...ебаси. Много дразнещо  :(


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: n00b в юни 12, 2008, 06:50:12
Хм, според мен са го отложили поради липса на конкретни данни. От РусеДезИнфо са си допълнили новината със следното:

Това обаче не се случи днес. Причината е в съмненията, които се изразиха от общинските съветници. Владимир Любомиров - зам. - председател на ОбС - русе попитал на няколко пъти администрацията що за инвеститори искат да строят там, но не получил отговор. Тодор Бонев посочи, че  не е необходимо да се вадят активи на "Паркстрой". Той настоя да се даде възможност на дружеството да се развива и кандидатства по проекти. По сведенията му управителят на "Паркстрой" не дал на един от контрольорите достатъчно информация и затова той внесъл непълен 3 - месечен доклад.

За Искрен Веселинов е важно развитието на втори индустриален парк с високотехнологично производство.

Той предизвика зам. - кмета Ал. неделчев да изброи потенциалните инвеститори.

Фирма искала да строи логистичен център за замразени и охладени продукти. 4.6 декара търсела друга за логистичен център. Пак там се търсели 8 - 10 декара от вносител на МПС от реномирани марки за автокомплекс. Шивашкият бранш също щял да строи там логистичен и спедиторски център.


Ъъъъм, егати хай-тек индустрията. Автокомплекси и логистични центрове.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: Orthodox в юни 12, 2008, 07:57:38
Абе да бъдем реалисти - за хай-тек ще се наложи да почакаме... ;D


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: Митака в юни 12, 2008, 10:39:34
В България за хай-тек се разбира всякакво производство, което не замърсява. :) Извън България означава съвсем различно нещо.


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: Orthodox в юни 12, 2008, 10:54:06
Е, аз имам предвид онова, "съвсем различното нещо"... ;)


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в юни 13, 2008, 08:59:35
“Решението за апетитния терен край МЕТРО не мина с един глас”, е челното заглавие от 3-та страница. Общинските съветници не приеха да се намалят активите на общинското дружество “Паркстрой” със земя, която е част от разсадник. Съветниците не се съгласиха да извадят парцела, заради инвеститорски интерес, пише “Бряг’.
 ::)


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: dunav_rousse в юни 13, 2008, 10:19:25
Ей ей ей общински съветници ко да ги прайш...


Титла: Re: Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в ноември 13, 2008, 02:07:14
Комисия одобри промени в устройствения план на квартал "Слатина"
Път с обръщало и прокарване на водопроводна инсталация включва устройственият план на квартал "Слатина" в Русе. Той беше разгледан и одобрен вчера от комисията по икономическа политика. Очаква се планът да бъде представен на следващото заседание на Общинския съвет.

В квартал "Слатина" се намира Индустриалният парк, заради което районът вече е определен като индустриална зона. Според заложените в плана параметри, терените там са предназначени основно за строителство на промишлени обекти като складове и заводи. Височина на постройките не може да бъде повече от 10 метра, предвижда подробният устройствен план. Друг проблем, който може да се реши с приемането на плана, е довеждащият път. В момента той е от едно платно с две ленти. В разработката се предлага в средата на района да бъде направено обръщало. Сега в района има и само един захранващ водопровод. ВиК инсталацията обаче е така разработена, че да има възможност новите строежи да могат да бъдат присъединени към него. По-големият проблем, който трябва да се реши, е с отвеждането на дъждовните води. В плана е посочено от къде ще минава каналът и с каква големина ще бъде, за да поема целия обем. В проекта са включени още и мрежите за електроснабдяване и трафопостовете, които трябва да се изградят в квартала.
Източник: БНТ "Север"   


Титла: Re:Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в март 03, 2009, 03:47:08
Държавни индустриални зони?!?
http://www.rusenews.eu/news,1,22875.htm (http://www.rusenews.eu/news,1,22875.htm)
Леле, тези управници наистина ще ни върнат по комунистическо време...


Титла: Re:Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в юни 17, 2009, 04:03:20
В Русе, Видин и Свиленград ще се изградят първите индустриални зони
„Национална компания индустриални зони” ЕАД ще работи по 7 зони. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на представяне на дружеството. Компанията стартира с 3 зони – досегашните безмитни зони в Русе, Видин и Свиленград. Четвъртата зона ще бъде е Пловдив на терена на бившето българо-руско предприятие „Автоелектроника” на терен от 155 дка. Следващата зони ще бъде Варна – Запад, като държавата там участва с апортна вноска от 570 дка, а останалите до 1095 дка ще бъде участие на три общини.
Очаква се Министерството на отбраната да осигури 580 дка за свободна зона в Карлово и 2000 дка за зона Плевен – Запад. Държавата осигурява 100 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата в новите зони.
„Национална компания индустриални зони” ЕАД е 100% държавно акционерно дружество от холдингов тип. Основните му цели са свързани с насърчаване на инвестициите в България, подпомагане на изпълнението на проекти със значителен икономически интерес и др. Компанията се управлява от 5-членен съвет на директорите и двама изпълнителни директори./Фокус


Титла: Re:Нов индустриален парк ?!
Публикувано от: deian в август 01, 2009, 06:36:09
Разработен е мастер план на бившата безмитна зона
Наем, продажба или публично-частно партньорство са вариантите, които обмислят от Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) по отношение на бившата безмитна зона Русе, като след обстоен икономически анализ и разговори с потенциални инвеститори ще се определят и формите на бъдещото партньорство. Към момента има разработен мастер план, разкриващ потенциала на зоната и нейното разширение. Идеята за изграждане на корабен претоварен комплекс се намира в предпроучвателен стадии.

Бившата безмитна зона
беше прехвърлена към холдинговата структура на НКИЗ в началото на годината и оттогава са водени разговори с настоящите наематели и бъдещите потенциални инвеститори в този район. Стремежът и идеята на НКИЗ е чрез инвестиции в обслужваща бизнеса инфраструктура да се привлекат компании, опериращи в структуроопределящи за икономиката на страната отрасли с висока добавена стойност, като акцентът се поставя върху инвеститорите в областта на високите технологии, преработвателната промишленост и индустриалният сектор, информираха от пресцентъра на НКИЗ.

Към момента площта на зоната е 370 дка, но с възможност за нарастване до 1200 дка. Разполага с 29 сгради. Зоната функционира основно на базата на Указ №2242 за свободните зони и Закона на митниците т.е. стоките, внесени от страни извън Европейския съюз, могат да бъдат въвеждани и да се съхраняват в зоната, без да се заплащат или обезпечават вносни мита и ДДС, като срокът за съхраняване е неограничен.

От друга страна, тя има потенциал за развитие, което е и едно от основанията да бъде прехвърлена към НКИЗ с цел да бъде разработена и да се използват в пълна степен капацитетът и наличният инвеститорски интерес към този район.

Географското положение
се изтъква като ключово предимство - разположена е на десния бряг на река Дунав, в Източната промишлена зона на Русе. Тя отстои само на 800 метра от единственото засега сухопътно транспортно съоръжение на северната граница на страната. - Дунав мост. Районът е и пресечната точка на транспортните коридори 7 и 9.

Разполага с изградена инфраструктура, която включва собствени подходни шосейни и железопътни пътища, открити и закрити складови и производствени площи, претоварна железопътна гара, бензиностанция, депо за светли нефтопродукти, претоварна автомобилна рампа и др. Има пристанище за обществен транспорт с регионално значение, на което към момента се извършва корабно бункеруване и швартоване. Услугите, които предоставя, са: претоварни операции, складиране и съхранение на стоки на открито и закрито, изготвяне на транспортни и митнически документи, представителство пред митницата, консултации и издаване и заверка на сертификати за движение EUR1 и сертификати за произход.

Индустриалният парк вече е стартирал разширяване на действащото пристанище с изграждане на корабен претоварен комплекс, на който ще се извършват претоварни дейности от и на три вида транспорт - шосеен, железопътен и речен.
Другото предимство е наличната газификация с изградени телекомуникационна, интернет и канализационна мрежа. Разполага още с модерна административна сграда, в която е разположен митнически пункт.

НКИЗ беше създадена в началото на февруари с ресурс от националния бюджет в размер на 100 млн. лева и в изпълнение на актуализираната програма на правителството и на експортната политика на България за периода 2008 - 2013 г. "Визия 2013" като част от правителствените антикризисни мерки. Компанията разработва седем индустриални парка - бившите свободни безмитни зони във Видин, Русе и Свиленград, в Пловдив, която се предвижда да бъде изградена на базата на българско-руското съвместно предприятие "Автоелектроника" с партньорство от руска страна, зоната "Варна-запад", в процес на разработване са зоните в района на Карлово и Червен бряг (село Телиш), като терените бяха прехвърлени към холдинговата структура на НКИЗ от Министерството на отбраната в началото на юни. В най-напреднал етап са зоните във Варна и Русе.
Източник: в."Строителство градът"