Страници: 1 ... 13 14 [15]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Турците, или къде отиде етническата търпимост...  (Прочетена 34406 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #210 -: декември 17, 2009, 06:59:13 »

Не се набутват с обучението. То си се изплаща. Тия хора стават румънци, остават в Румъния, ако отидат някъде другаде, остават пак румънци. Имат румънско съмосъзнание, което с нищо не се отличава от молдовското. Не е заради демографската криза, а е израз на далновидност на румънците, които си гледат гражданите. И то не през крив макарон като други държави в региона.
Документите им за гражданството се проверяват много основно. Получаването на гражданството става не по-рано от 2 - 3 години от момента на подаването. Подаването става само лично в Румъния - на няколко места. И поне засега не съм видял, чул, даже и слухове не съм чувал, че някой си платил и му дали гражданство.
За мое неудоволствие за Куйович чух в Германия, че имал три различни документа за българско гражданство с разни имена.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #211 -: декември 17, 2009, 07:01:03 »

Освен това като дадеш на някого възможност да следва и послед да остане да работи, ти си купуваш за пари най-доброто - умния човек.
А в България умните хора изтичат, вместо да се привличат. Поне аз така го виждам. Отават умни хора, но са малко и ако продължава така и те ще се вдигнат.
И тук тая тема, която сте започнали, мога да я продължа аз. Ако развитието остане такова, България ще си стане Турция без да е завоювана с ятагани. Просто турците да си седят в къщи, да си се плодят и след 20 - 30 години ще видите какво ще стане. Жалко, но очакван факт.
Сега този референдум може да докара съвсем други искания. Примерно за официален втори език. И на българския лев да пише бир лев ... Ами!
Все се питам, без да политизирам, дали великият патриот не се е наговорил със сокола и да му налива вода в мелницата. Затова аз като патриот, ако имах възможност да гласувам на референдума, бих гласувал с "да" на новините на турски език. За да няма след време референдум за премахването на българския език като официален. Един късмет, че няма да го доживея.
« Последна редакция: декември 17, 2009, 07:08:49 от Pfote2 » Активен
СкручЪ
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 444


Защото съм пич ;]


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #212 -: декември 17, 2009, 07:08:59 »

За самото обучение се набутват, тъй като много хора биха плащали за образование в Букурещ, но и аз това викам, че си струва.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #213 -: декември 17, 2009, 07:12:20 »

Румънците много хитро правят така.
От дядо ми знам, а той действително го знаеше (няма да обяснявам сега защо и как), та от него знам, че всичките села срещу Русе, западно от Гюргево, са български.
Колко му е и българите да направят много хитро така. Хората все още имат кръщелните на бабите си в раклите. Поканват ги да учат в РУ и готово, както власите от видинско учат в Румъния. Но за това се иска също далновидност и доста мозък вероятно.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #214 -: декември 17, 2009, 07:15:47 »

По мое време, аз като бях студент, в БУкурещ имаше едно 50 - 60 човека, които следваха в университета, политехниката и другаде, в Букурещ. За един-двама само знам, че се върнаха и са в Русе. Тоест за двама, защото са братя. Живееха някъде по Майор Узунов като деца. Другите явно са другаде.
Активен
ilko
Илко
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 520


Профил Ел. поща
« Отговор #215 -: декември 17, 2009, 07:25:19 »

На унгарската карта на Ириса има два града в бх . Беше ми интересно ,да видя още един спелинг на Русе . На русчуклийчето ще му кажа да бъде търпелив и може и да доживее ,червения си байряк  с полумесеца на площад Свобода . Има един ход обаче ,червения баиряк с петолъчката . България може да си засели 5 милиона китайци и Турция трябва да си чака реда наново.      Малко и за Молдова  Smiley ,румънягите имат голям исторически проблем ,а именно съшиването на Дакия,Рим,Влахия в една правдоподобна книга . Молдовците са си молдовци ,а именно наследници на средновековното княжество Молдова/Молдавия и не съм съгласен , че латиницата е тяхната традиционна азбука . Това ,че днешна Молдова е осакатена и бедна е предимство за Румъния , но не се знае геополитиката на коя от двете ще се усмихне в бъдеще .
Активен
irisblue
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56


Профил
« Отговор #216 -: декември 17, 2009, 08:58:15 »

че са на Унгария, защото включваха цяла Трансилвания от Румъния и части от Словакия и Сърбия. Не знам как би се почувствал един румънец с такава карта из Унгария

Тц, не е затова. Оставете го Австроунгарския райх. Не е заради него.
Там си е Унгария. Унгария се обособи 1918 година като отделна страна и беще орязана януари 1946 година в Париж, бидейки си вече почти 30 години самостоятелна държава. Няма друга страна в Европа, повечето от гтажданите на която да са останали в "чужбина" след 1946 година. Германия загуби много територии, но хората бяха прибрани в следвоенна Германия. Унгарците си останаха. Не бяха прогонени като германците.
Просто това са единствените карти, в които унгарските селища, намиращи се на територията на гореспоменатоте държави, са с топонимите написани на унгарски език. На унгарски си общуват унгарците в тия страни, както и трансгранично, на тия езици ходят на училище, на тия езици четат вестници, слушат радио и гледат телевизия. Държавите, в които са издават картите на официалния език. Най-простия пример Суботица/Szabatka, Bratislava/Pozhony - а такива са десетки хиляди.
Там живеят компактни маси унгарци. Там само национализъм няма. Просто хората си имат свободата да си говорят, учат и работят на който език си искат. Унгария плаща сериозни пари за културните домове в тези страни, дава възможност на хората да не се чувстват в чужбина в новите си родини (след 1946 година) и с това Унгария допринася към задържането на унгарското население в тези страни, защото нито има място за тях, нито ще има работа и ресурси в самата Унгария. Тези неща са съгласувани със съседите и те печелят от това сътрудничество.
Така че теле под вола няма, що се отнася до "национализма" на Унгария.
Има една много интересна книга, която ти препоръчвам да прочетеш.
Казва се "Реквием за една загинала империя" - вътре се говори за всички интриги, довели до разделянето на Австро-Унгария.
В книгата е застъпена тезата, че докато е съществувала голяма Австрия, тя на практика е била стена пред руското и немското влияние в източна Европа. Именно липсата и е довела до Втората световна война и в последствие до комунизма.
Историята на България, особено на близкия до Монархията Русе, щеше да е много по-благоприятна в настоящия момент, ако тази голяма държава я имаше.
Така, че унгарската трагедия, косвено е и наша трагедия.

Относно Елдери, Войводина (Бачка и Срем) и Банат - те не са били дадени на Румъния и Югославия през 1918 г., а окупирани от тях, като гаранция, че Антантата ще си изпълни обещанието да балканизира тези, западни по манталитет и архитектура, провинции. Трианонският договор просто узаконява този грабеж.
« Последна редакция: декември 17, 2009, 09:07:47 от irisblue » Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #217 -: декември 17, 2009, 09:05:08 »

Аз в горния си постинг никъде не съм казал, че законната азбука на молдовците е латиницата. Бих добавил, че специално източните молдовци никога не са писали на латиница. Но тъй като говорят румънски език, а румънците са си сменили азбуката с латинска преди много години и те си въведоха латиницата.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #218 -: декември 17, 2009, 09:06:43 »

Подозирах, че са били окупирани. Как иначе преди договора! За книгата ще видя веднага дали я няма на немски. Автора вече го намерих: François Fejtő
Няма я нито на немски, нито на английски. Има я на френски, което ще е и оригиналът. Българската книга, предполагам, е превод от френски.
Благодаря за информацията.
« Последна редакция: декември 17, 2009, 09:14:20 от Pfote2 » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1259


Профил
« Отговор #219 -: декември 17, 2009, 09:40:24 »

Чета тук 1-2 страници обяснения как едва ли не в Унгария и Румъния нямало национализъм. Айде холан! Туй че унгарците си коткат и поддържат националните малцинства в съседните държави, а румънците избирателно приемат основно хора с румънско потекло, да не е проява на неразбран от мен глобализъм? А това с картите беше опит за демонстрация как моето си е мое, а чуждото - потенциално мое. На румънската карта на заглавната страница пише Romania, и дори не са счели за необходимо да отбележат нещо елементарно, че вътре фигурира и друга държава. В същото време и в същата карта не става изобщо ясно, че Трансилвания е част от унгарския етнически и културен ареал. Явно не споделят възгледите на будапещенските картографи.

Всъщност аз не мисля и не твърдя, че национализмът е нещо лошо. За мен идеята, че в дадена нация няма национализъм, е равносилно на народност от космополити и индивидуалисти, чиято идея за общност не надхвърля обикновеното битово взаимодействие и съжителство. Не мога да мисля така нито за румънците, нито за унгарците. Ако греша-поправете ме.
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1420Профил
« Отговор #220 -: декември 17, 2009, 10:03:15 »

И аз ще се намеся, че ми стана интерсно, тъй като се интересувам от това кой какъв е и за какъв се мисли. Всеки нормален историк ще сподели мнението, че Румъния е една от най-измислените и нелогични държави в света. Цялата им национална доктрина се дължи на кражба и присвояване на чужда история, предимно българска средновековна история, като във нелогичните си исторически фантазии в много отношения надминават дори "историчарите" в Скопие и Белград! Друг е въпроса, че до средата на XX век не можем да им стъпим на малкия пръст по отношение на далновидност и дипломация. Въпреки нелогичните свободни съчинения в техните учебници мога да кажа, че техния национализъм е изключително силен, като имам лични впечатления от това. За национализма на унгарците в Румъния пък може да си направи извод всеки русенец, посетил мача между Дунав Еконт и Шепши. Интересен е факта, че на техните шалчета пишеше Szekeli, тоест наследници на трансилванските "есегел Българ", от които произхожда Крум страшний, които естествено днес са "чисти" унгарци. Неуспеха на румънците в опита си да ги асимилират се крие в това, че са католици. Въобще процесите на генетично вампирство винаги са съществували.
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #221 -: декември 17, 2009, 10:09:19 »

Ако Румъния е измислена, какво е Гърция? Това е снимка от Нумизматичния музей в Атина, намиращ се в къщата на самозвания, но успешен археолог Schliemann.

Greece.jpg
Турците, или къде отиде етническата търпимост...
* Greece.jpg (683.58 KB, 1632x1224 - видяно 1361 пъти.)
Активен
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1201


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #222 -: декември 17, 2009, 10:15:55 »

Факт е, че двете национаности - германци и унгарци в Трансилвания/Зибенбюрген имат в Румания от детска градина до гимназия - изцяло на съответния език и не излизат езикови инвалиди като съветските молдовци, кото нито руски научаваха, нито румънски като хората.
Факт е, че тези детски градини, училища и гимназии ги имаше и при Чаушеску. То в същност там германци почти не останаха, но тия които се преселиха в Германия нямаха проблеми с езика, защото бяха с висок образователен ценз и пишеха/пишат по-правилно от повечето германци. Имал съм клиенти такива, както и колеги, работил съм с такива хора и ги знам много добре.
Ето чак Нобелова награда взе германка от Румъния. Книгата е на немски писана.
За далновидността - ами да. Те всички са по-далновидни. И гърците и румънците.
Ако сега имаше далновидни политици в България друго щеше да е. Други щяха да са темите. И младите хора нямаше да напускат родната си страна, освен да учат нещо "по-друго" другаде и пак да се върнат.
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1420Профил
« Отговор #223 -: декември 17, 2009, 10:24:49 »

Германците не останаха нито в Румъния, нито в Русия, нито в която и да било бивша соц страна по простата причина, че самата Германия направи много да си привлече сънародниците и да не бъдат те претопени. Но те имат възможността да го направят...
Активен
СкручЪ
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 444


Защото съм пич ;]


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #224 -: декември 18, 2009, 12:28:45 »

Румънците много хитро правят така.
От дядо ми знам, а той действително го знаеше (няма да обяснявам сега защо и как), та от него знам, че всичките села срещу Русе, западно от Гюргево, са български.
Колко му е и българите да направят много хитро така. Хората все още имат кръщелните на бабите си в раклите. Поканват ги да учат в РУ и готово, както власите от видинско учат в Румъния. Но за това се иска също далновидност и доста мозък вероятно.
Някои хора от Гюргево викат на българите и по-специално на русенци "братя", а доколкото знам едно време е бил един град, само че не знам каква е била връзката м/у двата бряга.
А политиката на РУ и на Р. България като цяло относно това е много тъпа. Имам една колежка, която е родена в България (силистренско мисля), но по време на Голямата екзкурзия (тя е била на 5 мисля) се местят в Турция и си живеят там. Има си и българско гражданство, обаче не плаща цена като за български студент, ами половината на чуждестранен. Имам и една колежка от Западните покрайнини, но нея не съм я питал как е - предполагам си плаща като за чуждестранен.
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 10, 2020, 08:03:46