Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Общ Форум
»
Общи приказки / General talk
»
Тема за качествените хранителни продукти
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
4
5
[
6
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Тема за качествените хранителни продукти (Прочетена 37165 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
letiashtia valiak
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 50
Re:Тема за качествените хранителни продукти
«
Отговор #75 -:
февруари 10, 2011, 10:52:25 »
На Запад и по специално във Франция може да е добър Карфур , но това тука е някакво жалко подобие. Съпоставката е като да сравняваш оригинална Кола с Дерби кола. Във Френския Карфур например има цял пазар за морски дарове-всякакви видове раци омари, уникални риби, стриди и всякакви други морски чудовища и е поне 20 метра дълъг. А тука е някакво жалко щандче с два рака за красота малко ципура и пушена цаца. Подобно е положението и с много от другите продукти, в това число и с битовите стоки вътре. Въпроса не опира само до пари и цена а и до култура на хранене-за това е настроен повече по Балкански стандарт. А и в Бг Карфур аз досега не съм намерил продукт които да не съдържат минимум по два консерванта и понеже знам кой на какво отговаря и какво причинява, рядко се решавам да пазарувам. Кухнята им също е много много слаба. Тука Пикадилито е много по-напред. Поне часта от консервите е малко по-добра от в Кауфланд. Но Кауфланд все пак е хипермаркет от най-нисък клас и не би трябвало да е основа за сравнение тъй като е създаден за бърз оборот.
Активен
Arrogant enough to be Troll
Искрен
Full Member
Неактивен
Публикации: 122
«
Отговор #76 -:
февруари 10, 2011, 11:06:33 »
Относно Карфурите мисля ,че според населеното място е и размерът на магазините и няма стереотип точно колко голям трябва да е един Карфур. В Прага имаха няколко магазина, средно големи, но Tesco ги купиха.Бил съм в Карфур на остров Родос - население по-малко от това на Русе, доста отдалечен от центъра на града и със сравнително по-малки размери от нашия.Имаше малко хора в пиков час, но явно достатъчно за да се задържи на пазара. При повечето вериги е така. Мисля, ча за нашия град магазинът има бъдеще, въпреки жестоката конкуренция от другите вериги.
Относно Кауфланд , мисля че не си прав. Доста от продуктите им са качествени, поне според вкусовите качества. Магазина не е от типа Хард дискаунтър , както ЛИДЛ или пък Пени маркет. Има разнообразие на стоки и много работещи каси за удобство на клиента.
Активен
mm201
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 68
«
Отговор #77 -:
февруари 10, 2011, 08:11:38 »
Във Френския Карфур например има цял пазар за морски дарове-всякакви видове раци омари, уникални риби, стриди и всякакви други морски чудовища.........
А ти в кой Карфур във Франция си бил?В кой град? За да изказваш такива "компетентни" мнения ,все пак трябва поне един път да си влизал там.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1213
снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос
«
Отговор #78 -:
февруари 10, 2011, 09:53:19 »
Общо взето във всеки голям западен магазин, вкл. Кауфланд, Метро, Кайзер'с, в по-големите Шампион (преди време Присуник) във Франция, във всички Сейнсбъри'с, Теско и пр. има рибен отдел с пресни риби и морски животни, някои от които направо чудовища.
А че в България, както казва колегата, има два рака за фасон, три ципури и пет попчета се дължи само на факта, че рибата идва чак от Гърция и се вмирисва докато дойде, а Франция е страна на две морета и един океан. Ципурата в същност не идва от Гърция, а от много по-далеч и е точно толкова прясна в Гърция, колкото и в България. За раците не знам. Омари, замразени, канадски, има често в ЛИДЛ. Направо в пакета в бучка лед.
А и българинът не е чак толкова по рибите като им се сметне цената. Вместо двете риби ще предпочете да купи кило свинско и да го сготви за да си нахрани децата. Или да го направи на кюфтета пак със същата цел. Колкото по-назапад, толкова храната става по-малко перо на семейството. И затова и храненето е друго. В цяла Франция няма един дебел французин.
«
Последна редакция: февруари 10, 2011, 10:03:41 от Pfote2
»
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2432
«
Отговор #79 -:
февруари 10, 2011, 11:27:26 »
Във Франция може да няма дебели, но в САЩ...
Хем и там храната е малко перо в бюджета.
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #80 -:
февруари 11, 2011, 11:07:53 »
И бият негрите.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #81 -:
февруари 12, 2011, 12:54:28 »
Цитат на: Pfote2 в февруари 11, 2011, 11:07:53
И бият негрите.
Не бе, човек! Всъщност аз харесвам САЩ... Или поне не ги мразя.
Просто съм против генерализации относно навиците и културата на хранене...
Иначе си прав - българинът, или поне в голямото си мнозинство се храни с продукти, подбрани по целесъобразност. Не винаги това е от недоимък обаче. Понякога и следствие от народопсихология.
«
Последна редакция: февруари 12, 2011, 01:32:28 от Русенец
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #82 -:
февруари 12, 2011, 10:53:52 »
Виж сега. На мен ми дреме за американците! Аз просто говорех за французите. И генерализация може да се направи и то въз основа на статистиката, защото именно французите са хората с най-малко сърдечни инфаркти на 1..... хиляди души в Европа. И ако вземеш да сравняваш, сравнявай ябълки с ябълки, а не примерно с банани или мушмули. Например - стандартът на живот във Франция и Германия е примерно еднакъв. Французите обаче се хранят по друг начин, пият други неща, поставят акцента върху скъпи хранителни стоки, масово върху био-хранителни стоки - и то много отдавна. Отделят много повече пари за хранене от германците като цяло. Затова имат най-общо коли-бараки в сравнение с новите коли на германците, живеят натясно, за разлика от германците. Всеки народ с особеностите си. В Германия едва от 5-6 години има био-магазини, които в САЩ се наричат organic food. И по правило купувачите са млади интелектуалци с повече доходи. Или въобще хора, които са ходили повече на училище и могат да си обяснят взаимозависимостите в живота. Което не значи, че нормалните хранителни стоки не са хубави. Хубави са. Но био-то са още по хубави. Няма да се впускам. И тъй като храната не е голямо перо, хората с по-висока култура си го позволяват. А точно това французите го владеят много отдавна и го имат и в кръвта си.
Например около Кьолн, където е минавал лимесът на Римската империя, на римска територия намират глинени гърнета с буквално 42 подправки за храна, римски, докато германците са познавали тогава две-три. Мислиш ли, че не оказва влияние върху хранителната култура и днес?
Какво щяхме да бъдем ние, българите, ако не бяхме близо до Византия, че и даже 200 години под византийско "робство". Вместо да се гордеем, че сме били 200 години част от Византийската империя, ние се гордеем, че сме били 200 години роби. А пък нашата култура я имаме от там главно. От тогава сме европейци. И преди и след това сме се старали винаги да имитираме Византия. Успешно при това. Иначе щяхме да бъдем някакви други - от ония със сламените покриви и езикът ни щеше да има все още 7 падежа.
А и самият ти я правиш генерализацията.
българинът, или поне в голямото си мнозинство се храни с продукти, подбрани по целесъобразност. Не винаги това е от недоимък обаче.
Българинът е много диверсифициран междувременно. И ти си българин и аз съм българин, и има още поне 20 - 30 типа българи, по групи, които се различават помежду си. И в България се появяват био-магазини, и в България хората престават да пушат като цигани, да се наливат с парцуца и да ядат салами и мазно свинско всяка вечер, и да нагъват хляб. И в България се появиха фитнес зали. Трите неща: култура на храненето, хигиена на живота и относително благосъстояние вървят винаги ръка за ръка. Като само едно от условията в комбинация с друго от останалите две не върши работа.
Темата е доста богата и имам много дълбоки наблюдения върху няколко нации и страни в Европа. Но общо взето нямам с тебе противоречия. Тебе те подразни вероятно "малкото перо за хранене". Няма как - по-простият и по-незапознатият, по-невидялият е винаги по-беден. И има по-слаба и по-неуредена държава. Трябва да се старае да не си остане прост, да си повиши стандарта, да си узакони и дисциплинира държавата. И като придобие вече малко сигурност стандарт първо минава през плюскането, а чак след десетилетия към разумно хранене. Дълъг път.
«
Последна редакция: февруари 13, 2011, 10:42:46 от Pfote2
»
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #83 -:
февруари 13, 2011, 03:17:21 »
Пфоте, не знам... Може много да се говори по въпроса.
Убеден съм в няколко неща. Убеден съм, че зад доброто здраве и дълъг живот на първо място стои генетиката. Убеден съм, че стресът убива много повече хора от сланината, цигарите и алкохола. Убеден съм, че зад новата мания по organic food стоят добре премислени маркетингови стратегии. Разбира се, с това не искам да омаловажавам качествата на екологичните продукти, но съм против и това да се надценяват. Убеден съм и че, качественото медицинско обслужване и особено превенцията е важен фактор, който у нас го няма.
Иначе, честно казано, науката реално въобще не е сигурна кое е вредно и не е. Да не говорим, че част от научните публикации определено са продукт и на лобиране от страна на компании, свързани с този или онзи бизнес. Ето сега например много се говори против "Е"-тата (добавките в храната, служещи за консерванти, оцветители и овкусители). Вредни били, канцерогенни били и т.н. Аз си спомням как само преди 15-20 години учените обявяваха кафето и шоколада за най-голямото зло на света. Сега обаче се оказа, че не просто не са вредни, ами и незаменимо полезни (разбира се, в умерени количества) като антиоксиданти, прочистващи плаките и т.н. Утре няма да се учудя, ако се окаже, че "Е"-тата борят успешно атеросклерозата например.
Иначе и ти сам казваш, каквото и аз - храненето е и резултат от народопсихологията. Французите, немците и американците при сравнително равни възможност се хранят по различен начин.
Цитат на: Pfote2 в февруари 12, 2011, 10:53:52
Тебе те подразни вероятно "малкото перо за хранене".
Нищо не ме е подразнило. Просто вметнах, че причините за особеностите при хрането на французите не са само финасови и дадох пример със САЩ, нещо, което потвърждаваш и ти. Пък и няма как да ме подразни нещо, което си е абсолютен факт - малко българи могат да си позволят да са "на широко". Съвсем отделен е обаче и въпросът, че познавам имотни хора, при това доста обезпечени, повече от западната средна класа, но те живеят крайно "нездравословно", въпреки, че могат да си позволят на практика всичко.
Аз лично си признавам, че не ми пука какво ям. Поне на тия години. Ям каквото искам. Примерно мразя мазни меса - не ги ям. Мразя български манджи - не ги ям. Обичам бургери - ям ги. Обичам шоколад - ям. Не ми харесва да пуша - не пуша. Харесва ми да си пийвам - пия. Обичам кафе - пия. За мен много по-важно е личността да не изпада в крайности. Имам познати, които са зависими от алкохола - това рано или късно ще ги убие. Имам позната, която е крайна вегетарианка - суровоядка, при това яде само екологични продукти - на човек не прилича.
А специално при българите определено смятам, че високота смъртност се дължи главно на стрес. Просто в България животът е труден и несигурен, а и самият преход (то и един преход направихме, ама хайде...) от комунизъм е стресов за едно общество. Иначе по бащина линия не съм от Русе и имам дядо в Ямболско. В момента е на 87 години, не ходи по лекари и е в пълна кондиция - физическа и ментална! Мога само да му завиждам благородно и да се надявам да съм наследил генетиката му. Но при съвременния живот е малко вероятно и аз да съм така. А цял живот е пил стабилно ракия, мезил е със сланина, даже преди е пушил, но... спокоен живот!
Та така - нека всеки да потребява това, което си мисли, че е добре за него, без да се увлича в крайности. И най-важното е да намира начини да противодейства на стреса. А екологичните продукти? Не са панацея. Но, който смята, че ще му помогнат, и може да си ги позволи - да ги консумира.
«
Последна редакция: февруари 13, 2011, 03:19:11 от Русенец
»
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #84 -:
февруари 13, 2011, 08:58:18 »
Много ми хареса. В самото начало помислих, че си пушач, после разбрах, че не си. Браво за разсъжденията. Още веднъж установявам, че нямаме разлики в подхода, а просто темата е много голяма и коментарите трябва да са по-обтекаеми. Това и правим. И ти и аз.
Поздрави на всички.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #85 -:
февруари 13, 2011, 09:29:34 »
Благодаря!
И аз смятам, че нямаме разлики в подхода.
Активен
letiashtia valiak
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 50
«
Отговор #86 -:
февруари 14, 2011, 11:48:22 »
Колкото до Е-тата има страшно много Е-та и огромна разлика от Е до Е. Преди време и аз не вярвах много в това че били вредни, и си мислех че даже може и да са полезни щом предпазват продуктите и месото от микроорганизми и бактерий които го развалят-то би трябвало да правят същото и в тялото на човека като попаднат-да го "Консервират" от болестотворните микроорганизми и да забавят стареенето му. Да ама не. Действат само на мъртвото месо. Мене най-малкото ме боли главата от тях или ми се гади. В смисъл ако се консумира в повече. Но ако е редовно със сигурност не е на добре. Иначе има и съвсем безобидни Е-та като Цитрусова Лимонена и Оцетна киселина или производни от морска вода или плодови бои и други, но има и Е-та които са чисти токсични химикали. Пък то пушенето и пиенето не пита веднъж почнеш ли. Оставаш си коминчо до живот, и с бутилка в ръка. Но алкохола сякаш не е талкова вреден за хората в по-напреднала възраст щото убива май бактерий и радикали мисля. Много вредни са две неща-автомобилните газове, и тъпанарите.
Добре че в Стара Загора карат на катализатори повечето и има по-малко тъпанари на глава на населението.
«
Последна редакция: февруари 14, 2011, 09:52:37 от SW2FL
»
Активен
Arrogant enough to be Troll
Страници:
1
...
4
5
[
6