Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: equinox в май 23, 2009, 10:43:58Титла: Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: equinox в май 23, 2009, 10:43:58
 Мисля, че подобна тема би била интересна и полезна. Споделете впечатленията и препоръките си за качествени хранителни продукти, на които сте попадали по магазините. Може би темата ще изглежда малко като реклама, но си мисля, че в условията на криза е редно да бъдат подкрепени фирмите предлагащи качествени продукти. Би било жалко ако не се справят и фалират или занижат качеството си.

Така започвам с три продукта, от които съм доволен и често купувам:

Кисело мляко "Боженци"

(http://4.bp.blogspot.com/_nlvC55QrzyI/SRbik_5oiuI/AAAAAAAAC1o/PauANCz2IL8/s320/13.png)

Не съм голям разбирач и честно казано не обичам да ям кисело мляко, защото рядко успявам да изям цяла кофичка (дори 1/2 не успявам, но както и да е  8) ) от раз. Това кисело мляко обаче е различно. Идея си нямам как го правят, но за мен е поне класа над всички останали на пазара. Има много плътен вкус и след отваряне не се напълва с вода.

Натурален сок Cappy 100%

(https://www.shellsmart.com/smart/productimage.html?id=3300088762)

В момента има само 3 сока от тази серия. Нямат консерванти, а освен това са 100% сок от плод, а не разни концентрати. Много добър вкус.

Семейна едро смляна лютеница на Олинеза

(http://www.bulgarianfood.co.uk/catalog/images/0607.jpg)

Според мен се доближава най-много до вкуса на домашно приготвената лютеница. На хора, които харесват едро смляна лютеница би трябвало да им хареса. Също така няма оцветители и консерванти.Това е от мен за сега. Ще се радвам да прочета важи наблюдения.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в май 24, 2009, 09:35:53
Интересна тема, обаче аз бих допълнила и естествено, ако се съгласиш equinox*, нека предимно да пишем за БЪЛГАРСКИ продукти. Купуването им стимулира родното производство. Винаги когато имам избор между два или повече продукта, избирам българското.

За кисело мляко, бих казала, има едно ЮПЕР. Много ми харесва :)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в май 24, 2009, 09:43:27
Добре, започвам.
Всякакви месни продукти на Меком АД Силистра. Вярно, малко по-скъпи са от всички, но влаганото вътре е сигурно. Единствени изнасят за ЕС, което си е показател. Правят дори кренвирши, ама истински - от месо (не като онези рекламираните)... обаче ми казаха, че изобщо не ги предлагат на нашия пазар поради цената им.

equinox, попадение! Киселото мляко Боженци е разкошно, препоръчвам на всички. Има го в CBA и Billa.

Козе сирене "Laktis" - страшно, няма такова сирене. Истинският български вкус. Само на Метро.

Кашкавал "Балкан" на Велес - Разлог. Има го в Метро. На "Декада" също е много хубав кашкавалът от овче мляко.

Едросмляната Олинеза е добра, обаче ти препоръчвам да опиташ лютеница Marco:
(http://www.bulgarianfood.co.uk/catalog/images/0611.jpg)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в май 24, 2009, 11:49:04
Меком Силистра от време на време пуска разни продукти и на българския пазар, но те почти винаги са некачествени. Точно по тази причина, защото всичко заминава за чужбина... Можеш да купиш нещо добро само от фирмените им магазини ;)

Препоръчвам продуктите на Голямо Враново. Ето това е месен продукт. Само такива си купуваме.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в май 24, 2009, 11:55:38
Да, и ние също. Голямо Враново + Меком.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в май 24, 2009, 05:16:27
Отвреме на време си купувам био продукти. Доста по-скъпи са, но си заслужават:

http://www.bio-bulgaria.com/ (http://www.bio-bulgaria.com/)

Киселото мляко струва 1.70,

(http://www.bio-bulgaria.com/webroot/uploads/fck/2xYoghurt.jpg)

а сиренето-около 18 лв/кг.

(http://www.bio-bulgaria.com/webroot/uploads/fck/Cheese.jpg)

Понякога от село ми пращат домашно правени сирена(козе,овче), а по магазините почти не съм срещал да продават такива.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в май 24, 2009, 07:36:51
За кисело мляко залагам на "Елена" от години и съм много доволен. Въобще не се е променило. Страхотно качество! Тези био не съм го пробвал. Къде го продават?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в май 24, 2009, 07:55:42
За кисело мляко залагам на "Елена" от години и съм много доволен. Въобще не се е променило. Страхотно качество! Тези био не съм го пробвал. Къде го продават?

Ами в София имат фирмен магазин и продават техните продукти в няколко големи супермаркети.Също и във Варна(Пикадили) ги има. В Русе се съмнявам да ги намериш някъде, защото произвеждат ограничено количество продукция и не могат да снабдяват много магазини.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Linov в май 26, 2009, 08:24:36
От лютениците съм голям почитател на едросмляната домашна лютеница на Дерони:
(http://www.nay-mag.com/images/p_big/21.09-(178).jpg)
Според мен тя е една от най-приличните за цената си, тъй като не е и много скъпа. Действително из м/у химиите, които са в нея се усещат парченца пипер и патладжан. Не казвам че е най-качествената, но е доста приемлива за съотношението цена/качество, което предлага. Все пак не всеки може постоянно да си купува лютеница от 5лв бурканчето, понеже максимално се доближава до това, което баба му навремето е правила на село.
От млеката вкъщи залагаме на тези на "Фама", понеже имаме познат във фирмата и той ни увери в качеството им, но са и малко над средната цена де. Говоря за прясно мляко "Роса" и кисело "Сердика".
От кашкавалите напълно подкрепям Дидо - "Балкански" от МЕТРО.
От месните продукти все още не съм намерил фирма, за която да кажа че продуктите им са мн хубави. Тамън нещо да ми хареса и нещо друго излиза некачествено. Такъв горчив опит имам с Жизлин и Чико-Емо. Принципно Сами-М засега най ми понасят май.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в май 26, 2009, 03:11:11
Ха, :) имам една такава в хладилника. Вчера си я купях. Много е добра!


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: SW2FL в май 29, 2009, 09:27:41
Еко магазина за който говорихте, вече и в Русе :)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в май 29, 2009, 09:38:15
Жалкото е, че това, което преди 20, 30 или 40 години си беше обикновена масова стока по хранителните магазини и се продаваше на обикновени, общодостъпни цени, сега стана продукт с особен, едва ли не елитарен статут и за да го купиш, трябва да се изръсиш в пъти повече от масово предлаганите ерзац-продукти. А това не всеки може да си позволи, или поне не всеки ден... >:(

Не съм привърженик на социализма, но ето че и демокрацията (или поне нейният криворазбран нашенски вариант) си има своите мрачни страни. То е нещо като даването на зареден пистолет на маймуна - играейки си с него, ще гръмне или себе си, или някой друг. Е, демократичната слободия и безконтролност дават същите резултати, приложени върху общество с неузряло за това мислене и ценностна система - прострелваме себе си и другите по най-разнообразни начини... :o


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в юли 17, 2009, 03:34:54
Ортодокс,при цялото ми уважение към теб,тук бих могъл доста да поспоря!Макар,че бях дете ,си спомням за "екстрите"на социализма!Примерно сирене,увито в амбалажна хартия,това е много хигиенично.Лично баща ми свидетелства,как на студентска бригада в "Дунавия"е видял как работник е пикал в мястото,където са зеленчуците,нямам основание да не му вярвам.А това,че имаше банани и портокали само на Нова година?!А това,че молех с нечовешки усилия майка ми да ми купи вносен шоколад(струващ тогава колосалните 3 лв.).Луканка пък,се намираше само с връзки.Както и Кока кола.А в колбасите по БДС имаше соя...Въобще идилия!Качествени продукти!!!Стига човек да яде "Родопче"-та и хляб "Добруджа"!
През социализма,освен мизерия и младежко минало не знам друго да е имало-40-те години с купони(следвоенно време,знаете как е),50-те 60-те добре и после упадък.За да се стигне до дефицита през 80-те.Днес качествени продукти много,зависи кой каква философия на храненето изповядва.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в август 26, 2009, 11:15:34
Няколко пъти ходих до този магазин и собственичката е много симпатична. Продуктите като цена са същите като в София, но киселото мляко свършва доста бързо(особено след като показах на няколко приятели магазина).  Сиренето също си заслужава:


(http://www.bioslunceluna.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_3_15.jpg)

Предлаганите разфасовки са 400г

• млякото е от био кравефермите в троянския балкан,
• използва се традиционна българска закваска на база streptococcus thermophilus и lactobacillus bulgaricus,
• сиренето зрее 60 дни, всички биохимични и микробиологични процеси протичат естесвтено без да се използват ускоряващи процесите химикали,
• стриктно спазваната традиционна технология на производство гарантира лесно усвояване на съдържащите се в готовия продукт белтъчини, аминокиселини, витамини, минерали и други микроелементи,
• сиренето има специфичен за традиционното бяло саламурено сирене вкус и аромат,
• всички процеси са сертифицирани за БИОлогично производство.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в август 27, 2009, 10:43:48
И колко струва това сирене?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в август 27, 2009, 07:45:15
Ами хвърли един поглед тук:

http://www.bioslunceluna.com/shop/mlechni/krave-sirene-harmonica-bio.html (http://www.bioslunceluna.com/shop/mlechni/krave-sirene-harmonica-bio.html)

Ако те мързи да кликаш по линка, да ти кажа направо, че опаковката от 400 г струва 8.55 лв., тоест около 21.40 за килце. ::) Качеството струва пари, брате...

(Е, в магазина в Русе може и да не е баш същата цена, но ще е нещо от този порядък...)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в август 27, 2009, 10:02:56
Пфф, е мерси :D
Едно време това за 3 лв е било "био". То друго е нямало просто :)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в август 28, 2009, 12:39:23
Айде,сега не ми засягайте отново болната тема! :D
Кое е било "био" през комунизма трябва да го търсиш в занижените през онова време санитаро-хигиенни норми и в заводи като Оловно-цинковия в Пловдив!


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: SW2FL в август 28, 2009, 11:58:14
Много добра статия по случая: http://www.kvostava.us/blogs/entry/104


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в септември 03, 2009, 11:09:37
Цитат
Фабрика в Ряхово изнася деликатеси за Испания
Фабрика за производство на консервирани зеленчуци, диворастящи гъби и дивечово месо бе открита вчера в Ряхово. Тя е първата у нас, предлагаща продукти в полипропиленови тарелки и може да преработва до 2 тона суровина на ден. Собственикът - фирма "Терабелла", засега ще изнася цялата продукция за Испания, макар да се правят планове за продажби и на българския пазар.

Във фабриката са инвестирани общо около 1,5 млн. евро, половината от които са възстановени от програма САПАРД, по която "Терабелла" е кандидатствала с проекта си. Основна част от оборудването са модерните автоклави, работещи като тенджера под налягане, в които при температура до 130 градуса месото и зеленчуците се стерилизират. Обработката позволява тарелките с грамаж от 150 до 300 г. да се съхраняват без проблеми за срок от година и половина дори при стайна температура. В предприятието се трудят 45 човека и осигурените работни места ще намалят доста високата безработица в района на Ряхово.

Фирмата притежава 125 дка земя, на която се отглеждат зеленчуци, основно червен пипер. Целият процес от опичането му до затварянето му в полипропиленова тарелка протича без досег до вода, което позволява да се запазят всички натурални съставки на зеленчука. Гъбите се берат и пакетират в рамките на 24 часа, а дивечовото месо се узкупува от ловните стопанства, обясни българският съдружник в "Терабелла" Йолана Карчинска. Тя управлява фирмата заедно със съпруга си Хесус Морено.
Утро.

Малко ме притеснява болднатото изречение, но все пак дано е само стерилизация, а не блъскане с консерванти :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в септември 06, 2009, 07:22:29
Попаднаха ми напоследък две "весели" статии на обща тема "Как се прави..." една или друга храна или питие в нашата абсурдистанска обстановка. Писани са от професионалисти в съответните сфери, които знаят нещата отвътре и няма причини да не им се вярва. Прегледайте ги, за да сте наясно, и... да ви е сладко! :o

http://kaka-cuuka.com/1691 (http://kaka-cuuka.com/1691)

http://kaka-cuuka.com/118 (http://kaka-cuuka.com/118)

П.П. И ще ми говори някой, че през соца било същото, ако не и по-лошо!... ::)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в септември 07, 2009, 04:57:20
П.П. И ще ми говори някой, че през соца било същото, ако не и по-лошо!... ::)
Съжалявам за офтопика,но...
Ще разкажа за първите ми спомени в съзнателния ми живот.А те са от две соц заведения-закусвалня и сладкарница "Рила".По-специално си спомням мърляви ресни на входната врата,лепнещи дръжки на вратите,мръсни маси,а и да не забравя най-голямата екстра-малки чинийки с отрова за мухи(течна,розова),които стояха по первазите на прозорците и съблазняваха хранещите се с вида си с десетина-петнайсет отровени мухи във всяка!Чудесно,нали?
А пък цял свят яде "Данон" с експериментите им в областта им в сладкарството и не е умрял,не знам...Странно,но през комунизма ядяхме истинско кисело мляко,което е полезно за дълголетие,а пак имахме по-ниска продължителност на живота от "загнилите" капиталистически държави?
А това,че у нас няма никакъв контрол и често се злоупотребява е друга тема,но ми се струва,че голяма част от големите хранителни предприятия ги държат синовете и внуците на тези,дето вкараха употребата на соя по БДС в колбасите едно време?  :)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в септември 07, 2009, 06:47:20
Странно,но през комунизма ядяхме истинско кисело мляко,което е полезно за дълголетие,а пак имахме по-ниска продължителност на живота от "загнилите" капиталистически държави?

Е, тук си казват думата доста фактори, някои от които са свързани с обществения строй с неговите плюсове и минуси, а други - не. Един от важните моменти си остава начинът на живот и хранене, в голяма степен обусловен от народопсихологията - а тя е устойчиво нещо, трудно и слабо променящо се с времето и особеностите на общественото битие, и предаващо се на генетично ниво. Това, че през соца сме имали качествено кисело мляко (и още много неща), няма особено на помогне на този, който няма или почти няма навика да го консумира, но пък за сметка на това с кеф набива тлъсти меса и колбаси (а на село - направо сланина и свинска мас), много солено и/или сладко, мазнини, налива се неумерено с алкохол, пуши цигари като комин, живее застояло (за спорт да не говорим) - защото при тогавашните цени и заплати тези неща можеше да си ги позволи човек... Така че киселото мляко хич не е "виновно" за "късолетието" на българина - напротив, то си остава една много ценна храна... ако е истинско, де... ;)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: equinox в септември 07, 2009, 07:20:34
Нямам кой знае какви спомени от времето на соца, освен че нямаше нищо по магазините (това беше края на 80-те).

Със сигурност тогава хората са консумирали повече екологично чисти и био продукти и то най-вече заради това, че връзките със селото бяха по-силни. От там се мъкнеше какво ли не. Сега старите си отидоха, а бензина поскъпна.

Има доста нискокачествени продукти в днешно време, но аз лично не мисля, че всички са такива. Точно за това е и темата.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в септември 08, 2009, 01:54:05
Имам двама дядовци-"селски" и "градски".
"Градският" си отиде на 69 години(лека му пръст!),като през живота си,или поне откакто аз го помня,не пушеше,много рядко пиеше,да не кажа никак,не ядеше тлъсти храни(особено животински такива)и като цяло беше много умерен човек.Но...почина само на 69 г.!
"Селският" сега е на 85 години в момента(да е жив и здрав!),като много обича и до ден днешен да си пийва ракия(много люта,над 50 градуса)и да замезва със сланина.Яде много мазни храни,а пържените яйца ги пържи с краве масло!Солта я ръси все едно е на сеитба!Сега в момента се обслужва напълно сам и е с всичкия си!
Всичко това отдавам на първо място на генетиката и на второ на спокойния начин на живот.Стресът наистина убива,може би бавно,но убива.
Просто през социализЪма имаше информационно затъмнение и нямаше как да се разбере екологичен ли е даден продукт или не.Имаше хиляда големи завода(Кремиковци,Оловно-цинковия,КТМ,Нефтохима,Девня,Антибиотичния в Разград и т.н. и т.н.),които тровеха почви,въздух и води,но кой да ти изнесе данни!
И разбира се всичко беше супер,екологично и според стандартите,на световно ниво!
P.S.Лошото е,че децата твърдяха,че българския шоколад на нищо не прилича и искаха "корекомски"!Защо ли?Сигурно под влиянието на някоя западна пропаганда,а не под въздействието на вкусовите си рецептори... ::)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в септември 08, 2009, 06:52:48
Колкото до шоколада - ако става дума за масово произвежданите от него продукти със съдържание на соя, няма и как да бъде на нивото на корекомския Тоблерон. Все пак става дума за световно утвърдена марка с гарантирано високо ниво на изпълнение, и въобще не може да става дума за сравнение със соц-шоколада. Но все пак знаменитите "Фини млечни" бонбони си бяха сравнително добри, де... (И досега помня цената им - 3.20 лв. Пък и как да не я запомниш -  четвърт век не се е променяла... ::))


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в януари 05, 2010, 12:11:06
Във връзка с темата, Ви каня да подпишете петицията против промените в закона за ГМО:
http://www.grazhdani.eu/nachalo.php


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в януари 16, 2010, 10:02:26
Всъщност работата е наистина много сериозна. Тук говорим за изключителен лобизъм и корупция, които са повалили къде-къде по-силни и големи от нашата, държави... Уви, не вярвам проектозакона да се превърне в добър закон. Гледах заместник министъра на околната среда (или там както й се води министерството в момента)... Говорим за абсолютно тъпоумие и незаинтересованост по въпроса или за чисто и просто обикновеното явление "корупция".
Скоро не само ще ядем пластмаса. Скоро земята ни няма да ражда. Може да звуча песимистично, но Монсанто е по-опасна и от Майкрософт... Много по-опасна, защото става въпрос за човешкиЯТ живот.
Аз съм реалист и дай Боже! някой ден тоя народ се осъзнае...


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в януари 17, 2010, 01:32:31
Всъщност работата е наистина много сериозна. Тук говорим за изключителен лобизъм и корупция, които са повалили къде-къде по-силни и големи от нашата, държави... Уви, не вярвам проектозакона да се превърне в добър закон. Гледах заместник министъра на околната среда (или там както й се води министерството в момента)... Говорим за абсолютно тъпоумие и незаинтересованост по въпроса или за чисто и просто обикновеното явление "корупция".
Скоро не само ще ядем пластмаса. Скоро земята ни няма да ражда. Може да звуча песимистично, но Монсанто е по-опасна и от Майкрософт... Много по-опасна, защото става въпрос за човешкиЯТ живот.
Аз съм реалист и дай Боже! някой ден тоя народ се осъзнае...

   За съжаление много хора не са наясно нито какво е ГМО, нито с какво се занимава Монсанто. Ето този сайт ще ви разясни за какво става дума:
http://www.kompira.co.cc/
Може да гледате и филма "Светът според Монсанто". Има го в замунда.
   А ние вече ядем продукти с високо съдържание на ГМО. Изследването на продукти за генно модифицирани организми е много скъпо, затова контрол почти няма. На сайта на софийския РИОКОЗ има изследвани марки: http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm
От по-известните са МИНИ ВАФЛИ "FAMILY", ВАФЛИ "ЛАЧИТА"(които се предлагат в студентските столове в София) и ШПЕК "НАРОДЕН". А предполагам американските пуканки, кренвиршите и продуктите със соя са с ГМО.
   Производителите са задължени при съдържание на ГМО, да е записано на етикета. Но в България почти не съм срещал такива надписи, да не говорим и за продуктите, които споменах. Добрата новина е, че евентуалният нов комисар по Околна среда, здравеопазване и безопасност на храните - Джон Дали, ще акцентира в работата си върху употребата на ГМО в хранителните продукти. Искаме или не, ЕС ще ни принуди да етикираме всички продукти и фуражи с генно-модифициран произход.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в януари 19, 2010, 02:57:10
И да са етикирани, каква полза? Ще имаме ли на практика избор е въпросът!

Почти съм сигурна, че всички плодове и зеленчуци в България, на които пише: "холандски семена, произведени в България" отговарят на "генно-модифициран продукт", но това нито има как аз да го докажа, нито пък... потребителят е информирам.
Надявам се да греша.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в януари 28, 2010, 10:09:12
Ще има гражданска демонстрация в София под надслов:


“ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ – СВОБОДНА ОТ ГМО!”

На 31 януари 2010 г., 12.00 – 14.00 ч. .


Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.

Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA”

Маршрут: Начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам шествието пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми. Моля, вижте и картата.

Материали: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло


Може и също да пращате картички:

"Скъпи приятели,
нека засипем г-н Бойко Борисов с картички, повтарящи неговата идея за ЗЕЛЕНА България – с  чиста храна, земя, природа (и чисти гени, нали?)!
Картичките да бъдат красиви изгледи от нашата Родина или снимки.
Текстът да бъде позитивно послание, вик за спасение.
Напр: Г-н Премиер, Вие можете да спасите нашите поля, нашата българска роза, нашите билки, нашите деца.
Изпращайте ги на адрес:
гр. София 1164 пощенска кутия №38

Ние ще ги съберем и ще поканим телевизионна медия да отрази  връчването им!
Можете да ги нарисувате лично, с децата си.. Можете да “произведете” десетки и стотици..и да ги донесете  директно в пощенската кутия!
Нека обединим всичките си надежди и ги изпратим с цялата си положителна мисъл, с вяра в бъдещето на нашата Родина!"


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в февруари 03, 2010, 09:54:44
http://www.bnews.bg/article-5097

Вчера и представителят на Националната асоциация Биопродукти - Веселина Ралчева спомена в предаването Референдум по БНТ, че са получили писмо от ЕК по повод тъй наречената "наказателна процедура", защото не сме либерализирали ГМО. Е, оказа се, че нито има такава, нито ЕС ни задължава да пускаме ГМО в околната среда. Вече е ясно, че всичко става под натиска на международни корпорации.  :o


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в февруари 10, 2010, 04:57:43
http://news.ruse24.bg//141688.html

Утре ще има протест преди и по време на гласуването на закона на второ четене в няколко градове, включително и в Русе. Аз ще бъда на протеста в София, заповядайте и Вие на този в Русе!


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: jorda в февруари 11, 2010, 09:18:50
Aз мисля да бъда там. Ще видим колко хора ще се съберем.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в февруари 11, 2010, 06:38:57
Няма да са много, повечето българи са пасивни и апатични за съжаление. То затова го и няма у нас гражданското общество, което умее да си отстоява интересите, се... :o


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в февруари 11, 2010, 07:06:02
Хич не са били малко в Русе.Вижте галерията:
http://news.ruse24.bg/142063.html


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: ilko в февруари 11, 2010, 07:12:13
Аз съм за генни модификации и всякакви клонинги,НО ДА НЯМА РОБСТВО ИЛИ ДОНОРСТВО . За мен е нормално да има фабрики и съответно магазини за бебета . Хем пачите нещът да раждат ,за да не си развалят фигурата . Ако има и гени на вечния живот ,бих се инжектирал , така че Ада да почака !


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: фараша в февруари 11, 2010, 10:11:32
Не знам много или малко са били, но във вечерната емисия на БТВ направо ни пропуснаха. Не че щях да се усетя, но покрай форума знаех че и тук ще има. Цитирам:
"Този път противниците на закона протестираха едновременно в пет града - София, Велико Търново, Пловдив и Варна."

Изводът е, че Велико Търново го броят за 2 града, а нас за нищо ни нямат. Бъзикам се. Но все пак е досадно и малко се дразня. Ето я новината на сайта БТВ-така си и стои:
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=154035 (http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=154035)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в февруари 11, 2010, 11:40:17
По БНТ ни даваха. Даже доста повече време отделиха на темата за протестите. Докато по другите телевизии, към края пуснаха по нещо. Защо новините за някакъв мафиот са по-важни от здравето на хората?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в февруари 13, 2010, 01:05:34
Хич не са били малко в Русе.Вижте галерията:
http://news.ruse24.bg/142063.html

Интересно, на този плакат умишлено ли е сбъркан правописът ("зРДавето" вместо "зДРавето"), или на някого мозъкът му вече е мутирал и прави елементарни правописни грешки, и то върху плакат, дето ще го гледа русенското гражданство?!... ::)

(http://i.id24.bg//im/g/3773_5.jpg)

А колкото до "масовостта" на проявата - аз поне не я виждам... Рехавичка група демонстранти, някои от които с лозунги върху велпапе от кашони. Все ми е на ума, че тъкмо те ще повлияят на навлизането на ГМО в България... ;D Впрочем, те отдавна са навлезли, и то масирано, обаче, както пееха братя Аргирови, "казва ли ти някой?"... Тези закони, парламентарни дебати и т.н. са си баш парлама, създаване на някаква баламосваща видимост, но всичко de facto се решава зад кулисите и то от несравнимо по-влиятелни фактори, отколкото са шепата анти-ГМО ентусиасти. Уви, в реалния живот мощно властва Златното правило на Паркинсън: Who has the gold, he makes the rules... ;)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в февруари 13, 2010, 04:35:45
По-скоро, накрая всички ще разберат, че парите не се ядат. Уви, твърде късно.
Аз гледах новините, и когато казаха пет града (наистина не знаех за тези демонстрации), осъзнах, че пропускат един!
Дано поне в Господарите на ефира ги дадат, за да се усетят!!!


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Valentin_K в февруари 13, 2010, 05:01:51
И защо да ги дават в господарите ? Кое му е смешното на този гаф. Случва се да се забрави нещо.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в февруари 13, 2010, 06:39:46
2 пъти? Айде стига...


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Valentin_K в февруари 13, 2010, 08:43:53
И така да е, това предаване е с цел да ме разсмива, а в това няма нищо смешно, но хайде преставам, че много се отклоних от темата.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: krasi_guteva в април 10, 2010, 09:06:29
Аз  разбрах от 1-2 месец за протестите срещу ГМО. Наистина трудно се влияе с улични скандирания. Имам чувството ,че всичко е режисирано и тези протести са само параван. От седмица гледам ,че повечето скъпи луканки и суджуци вече имат надпис -без ГМО. Всъщност надписът  е една допълнителнителна лепенка.Кога ги произведоха ,като досега си стояха кротко във витрините, а хората си похапваха колбаси с едноцифрена цена... :) :)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Orthodox в април 12, 2010, 04:43:41
Разбрах от жена ми, която ежедневно минава оттам на път за/от работа, че магазинът за биохрани на Мостова (зад училище Отец Паисий) вече е дал фира, сиреч е в историята. Е, очакваше се при тези соленички цени. Сиренце по 20-30 лв. за килце, мдааа... Колцина могат да си го позволят, даже и да са 101% сигурни в екологичната чистота на продуктите? ;D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в април 12, 2010, 10:58:59
Гледам в Кауфланд промоция на биохрани... Цените бяха поне х3 на нормалните, а дали е био кой гарантира?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: фараша в април 12, 2010, 11:40:42
Разбрах от жена ми, която ежедневно минава оттам на път за/от работа, че магазинът за биохрани на Мостова (зад училище Отец Паисий) вече е дал фира, сиреч е в историята. Е, очакваше се при тези соленички цени. Сиренце по 20-30 лв. за килце, мдааа... Колцина могат да си го позволят, даже и да са 101% сигурни в екологичната чистота на продуктите? ;D

По време на криза и количеството има значение, за сметка на качеството. А и принципно в идеята да плащаш допълнително за храна, и то много, не защото е вкусна, екзотична и т.н., а просто защото не е вредна, има нещо да го кажем странно. Не че отричам тази храна, но просто си представям разни неща - примерно как след време ще си купуваме спрейове с планински въздух и прочие ::)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в април 12, 2010, 08:43:19
Аз препоръчвам краве сирене "Жоси". Роднина на съквартирантката ми работи като контрола по храните или нещо такова и каза, че тази марка прави продуктите си от мляко. А и вкусът му е добър, а съотношението качество/цена е доста добро.

А за наистина екологични и качествени храни може да разчитате единствено ако сами си ги отглеждате, произвеждате, преработвате.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в април 12, 2010, 08:48:11
Това сиренце в кои вериги се продава? Аз си хапвах едно русенско Сирма Приста от Пацони ама нещо не го намирам напоследък. 6,50 му е килото и е много хубаво.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в април 12, 2010, 09:52:04
Като стана въпрос за сирене - опитайте сирената на Lacrima - Пазарджик. Соленички са (като цена), но като качество и вкус са много много добри. Краве, козе и овче.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: jorda в април 12, 2010, 10:15:55
Когато мога отскачам до фирмения магазин на млекозавода (Сирма приста) Там сиренето е 4,30 кг кашкавала 8 лв, и  всичко е прясно... и вкусно :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Linov в април 12, 2010, 10:26:09
Къде се намира?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: jorda в април 12, 2010, 10:28:38
От дясно на входа на млекозавода. Западна промишлена зона , последният завод в ляво :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в април 13, 2010, 10:52:41
Това сиренце в кои вериги се продава?

Аз най-често пазарувам в Билла. И био продуктите също са там. Има и хубав кашкавал на Маждаров, но за него не гарантирам колко е от краве мляко  :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в април 13, 2010, 01:04:22
Когато мога отскачам до фирмения магазин на млекозавода (Сирма приста) Там сиренето е 4,30 кг кашкавала 8 лв, и  всичко е прясно... и вкусно :D

Е, това е полезна информация  :)  *DRINK*


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в април 13, 2010, 03:00:00
///офф

Искам да попитам, нормално за колко дни се разваля прясното мляко? Ако е без консерванти?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в април 13, 2010, 06:07:10
За ден-два ;)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Valentin_K в април 13, 2010, 06:19:13
Правете си сметката колко изкуствени млека пиеме. Вкъщи има някакво на ЦБА купено преди около 1 седмица и срока му на годност е 16 юни  :o


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в април 13, 2010, 07:14:55
Срокът на годност е преди отварянето му, а млякото е пастьоризирано...


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русчуклия в април 13, 2010, 09:06:41
Само едно апострофче, Вальо. "Пиеме" казват в София и не е правилно. Не ги слушай футболистите по интервютата, въпреки, че и бат Бойко така говори.  ;)

Иначе deian е прав. Въпроса беше колко издържа след като се отвори.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в април 14, 2010, 12:00:35
А откъде си купувате български качествени плодове и зеленчуци?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: jorda в април 14, 2010, 01:01:24
Не знам за зеленчуци, но всеки път когато ходя в Плевен купувам кашкавал и сирене на Лазарова. Направила е затворен цикъл на производство, поне така ми казаха.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: rusev_ivo в април 24, 2010, 11:58:38


Кашкавал "Балкан" на Велес - Разлог. Има го в Метро.


Ядох овчето кисело мляко на Велес-  Разлог и е доста добро, доближава се като вкус до истинското повече от, например, това на Бор-чвор или на Елена. Струва 1.20 лв


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: deian в април 25, 2010, 09:35:40
Да, изглежда продуктите им са качествени.
Някой може ли да ми каже откъде човек може да си намери шунка, филе или каквото и да е там, в което да няма СОЕВ протеин?!? ::) Онзи ден огледах абсолючно всички етикети е Метро на такива продукти. В Кауфланд е същата работа.
Ние месо ли си купуваме или какво...


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Кристин в април 25, 2010, 10:42:46
Отговорът на този въпрос, Дидо е отново био магазин и естествено подходящата сума за това...  :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в август 29, 2010, 10:19:29
"Пиеме" казват в София и не е правилно.
Шопите казват: аз пием, аз работим, ние пиеме, ние работиме. Връзката за мене е славянско-трансгранична. В сърбо-хърватския: я радим, я пием, ми радимо, ми пиемо.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: letiashtia valiak в февруари 09, 2011, 11:28:41
Ето най-висококачествените продукти в България по моя оценка. Голямата им част ги има в Русе, а всички в Стара Загора, Варна и Пловдив.

1. Корнишони по оригинална френска рецепта-поддържана само във Франция и Германия. Корнишони в чист неразреден спиртен оцет, без добавена захар в тях, с малки лукчета и естрагон. Изключително плътен и силен вкус и аромат.Това е най-постния им вариант-като собствен продукт на Карфур иначе във Франция и Германия се произвеждат в още по прецизен вариант. Без вредни за здравето консерванти.
(http://prikachi.com/images/470/2964470i.jpg)

2.Бял оцет Borges. Най-висококачествения оцет за салати. Единствен недостатък-съдържа консервант разрушаващ витамин B1. Но си струва жертвата заради качеството.
(http://prikachi.com/images/465/2964465o.jpg)

3.Плодове сокове Maaza.
(http://prikachi.com/images/472/2964472K.jpg)

4.Познатия на всички кетчуп Heinz. Без вредни за здравето консерванти.
(http://prikachi.com/images/474/2964474r.jpg)

5.Сапуни Nesti Dante. Мега качество и мега размер. Това е само един от многото им видове.
(http://prikachi.com/images/473/2964473s.jpg)

6.Оригинален сос Табаско-класик. Прави от всяко ядене шедьовър.
(http://prikachi.com/images/477/2964477O.jpg)

7.Шоколади Ritter Sport
(http://prikachi.com/images/479/2964479r.jpg)


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: mm201 в февруари 09, 2011, 07:50:09
Е,както виждам корнишоните са от КАРФУР. Нали казваше,че там продават само боклуци.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: jorda в февруари 09, 2011, 07:54:03
....пък и Карфур няма в Стара Загора, лъжеш нещо май...


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 09, 2011, 08:04:09
Най-висококачествения оцет за салати.
Внимателно, защото оцетът е по-скъп от виното и от Италия и Франция има оцети за по 40 - 400 евро литъра. Тая марка е просто no name. Тоест марката Borges я има, но продуктите и са от кол и въжи, както се казва в Русе. И е сборна марка - където успеят да купят нещо що годе качествено и непременно евтино - слагат му марката си.
От целия набор май само табаското е качествено. В кетчупите Хайнц има захар като в сироп.
Краставиците ако са от Карфур са сигурно правени в Полша, което не идва да каже нищо лошо. Поляците са сериозни хора. Напоследък произвеждат и патладжани!! Да не говорим, че всичката Моццарелла в източна и югоизточна Европа е правена в полша - тая за Pizza Hut. Ама да продават на краставичар краставици!!!!
Целият тоя набор ми мирише на реклама. А рекламата струва много пари. Белки забогатее нашият форум.
 


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: letiashtia valiak в февруари 09, 2011, 08:58:42
Най-висококачествения оцет за салати.
Внимателно, защото оцетът е по-скъп от виното и от Италия и Франция има оцети за по 40 - 400 евро литъра. Тая марка е просто no name. Тоест марката Borges я има, но продуктите и са от кол и въжи, както се казва в Русе. И е сборна марка - където успеят да купят нещо що годе качествено и непременно евтино - слагат му марката си.
От целия набор май само табаското е качествено. В кетчупите Хайнц има захар като в сироп.
Краставиците ако са от Карфур са сигурно правени в Полша, което не идва да каже нищо лошо. Поляците са сериозни хора. Напоследък произвеждат и патладжани!! Да не говорим, че всичката Моццарелла в източна и югоизточна Европа е правена в полша - тая за Pizza Hut. Ама да продават на краставичар краставици!!!!
Целият тоя набор ми мирише на реклама. А рекламата струва много пари. Белки забогатее нашият форум.
 


Е аз говоря само за в рамките на България. Ясно е че Borges не може да се сравнява с Maille примерно ,ама като го няма на Българския пазар к,ва файда. Освен това не винаги най-високата цена е гаранция за най-добро качество. А кетчупа е нормално да съдържа захар. Това са нещата които могат да се намерят в повечето големи сериозни хипермаркети в БГ, и на които им давам златен медал за качество спрямо същите им конкурентни тук.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: letiashtia valiak в февруари 09, 2011, 09:01:44
Е,както виждам корнишоните са от КАРФУР. Нали казваше,че там продават само боклуци.

Ми то Два-три хубави артикула хубав магазин не правят :D


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: mm201 в февруари 09, 2011, 09:48:02
Интересно какви ще ги дрънкаш,ако карфур отвори в СЗ?


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 09, 2011, 10:33:12
Карфур е много добър магазин. Не е лошо да има и Карфур някъде. По-големи са от Кауфланд. Направо огромни. Не съм бил в Карфур в София, но съм бил в Карфур Виена още преди вече 30 и май повече години. Тъкмо западаше. Но за западането разбрах по-късно. Тогава бях направо шашнат от 30-те или 40-те каси за плащане в една редица. Такова нещо не бях виждал, то няма май и сега в Европа такива огромни магазини. Но тогава определено нямаше друг с толкова каси. Беше в Шопинг Сити Зюд.
Карфур имаше и в Швейцария - няколко до към 2008 година и но загинаха безславно - Карфур си продаде  магазините на швейцарския Kooп. Бил съм, обаче, в Карфур в Шчечин, Полша. Същата концепция - огромен магазин, напоследък с много био-стоки. И то такива, които се произвеждат от местни производители. Но пък е толкова огромен, че едва ли ще издържи на конкуренцията. Има си бензиностанция Карфур и всичко останало - паркинг за не знам колко коли. 1.000?  Добре, че там пазаруват и германците от другата страна на съвсем близката граница в края на седмицата, та явно засега вързват оборота. Германците пък нямат такъв магазин, защото е селска местност по границата им на това място. Затова идват на покупки и зареждане на бензин. Някои неща са доста по-евтини все още. Пресните зеленчуци, замразените зеленчуци, полските колбаси - които са особено качествени и ценени в Германия, бензинът е по-евтин. И става симбиоза.
Софийският може да издържи по-дълго, но в провинцията ще загине. Няма толкова купувачи, а и няма толкова купувачи с такива навици като другаде. Освен ако го направят да е по-малък Карфурът. Ама пък няма да е Карфур! Желая му успех все пак.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: letiashtia valiak в февруари 10, 2011, 10:52:25
На Запад и по специално във Франция може да е добър Карфур , но това тука е някакво жалко подобие. Съпоставката е като да сравняваш оригинална Кола с Дерби кола. Във Френския Карфур например има цял пазар за морски дарове-всякакви видове раци омари, уникални риби, стриди и всякакви други морски чудовища и е поне 20 метра дълъг. А тука е някакво жалко щандче с два рака за красота малко ципура и пушена цаца. Подобно е положението и с много от другите продукти, в това число и с битовите стоки вътре. Въпроса не опира само до пари и цена а и до култура на хранене-за това е настроен повече по Балкански стандарт. А и в Бг Карфур аз досега не съм намерил продукт които да не съдържат минимум по два консерванта и понеже знам кой на какво отговаря и какво причинява, рядко се решавам да пазарувам. Кухнята им също е много много слаба. Тука Пикадилито е много по-напред. Поне часта от консервите е малко по-добра от в Кауфланд. Но Кауфланд все пак е хипермаркет от най-нисък клас и не би трябвало да е основа за сравнение тъй като е създаден за бърз оборот.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Искрен в февруари 10, 2011, 11:06:33
Относно Карфурите мисля ,че според населеното място е и размерът на магазините и няма стереотип точно колко голям трябва да е един Карфур. В Прага имаха няколко магазина, средно големи, но Tesco ги купиха.Бил съм в Карфур на остров Родос - население по-малко от това на Русе, доста отдалечен от центъра на града и със сравнително по-малки размери от нашия.Имаше малко хора в пиков час, но явно достатъчно за да се задържи на пазара. При повечето вериги е така. Мисля, ча за нашия град магазинът има бъдеще, въпреки жестоката конкуренция от другите вериги.

Относно Кауфланд , мисля че не си прав. Доста от продуктите им са качествени, поне според вкусовите качества. Магазина не е от типа Хард дискаунтър , както ЛИДЛ или пък Пени маркет. Има разнообразие на стоки и много работещи каси за удобство на клиента.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: mm201 в февруари 10, 2011, 08:11:38
 Във Френския Карфур например има цял пазар за морски дарове-всякакви видове раци омари, уникални риби, стриди и всякакви други морски чудовища.........


А ти в кой Карфур във Франция си бил?В кой град? За да изказваш такива "компетентни" мнения ,все пак трябва поне един път да си влизал там.

Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 10, 2011, 09:53:19
Общо взето във всеки голям западен магазин, вкл. Кауфланд, Метро, Кайзер'с, в по-големите Шампион (преди време Присуник) във Франция, във всички Сейнсбъри'с, Теско и пр. има рибен отдел с пресни риби и морски животни, някои от които направо чудовища.
А че в България, както казва колегата, има два рака за фасон, три ципури и пет попчета се дължи само на факта, че рибата идва чак от Гърция и се вмирисва докато дойде, а Франция е страна на две морета и един океан. Ципурата в същност не идва от Гърция, а от много по-далеч и е точно толкова прясна в Гърция, колкото и в България. За раците не знам. Омари, замразени, канадски, има често в ЛИДЛ. Направо в пакета в бучка лед.
А и българинът не е чак толкова по рибите като им се сметне цената. Вместо двете риби ще предпочете да купи кило свинско и да го сготви за да си нахрани децата. Или да го направи на кюфтета пак със същата цел. Колкото по-назапад, толкова храната става по-малко перо на семейството. И затова и храненето е друго. В цяла Франция няма един дебел французин.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в февруари 10, 2011, 11:27:26
Във Франция може да няма дебели, но в САЩ... :D
Хем и там храната е малко перо в бюджета.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 11, 2011, 11:07:53
И бият негрите.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в февруари 12, 2011, 12:54:28
И бият негрите.
Не бе, човек! Всъщност аз харесвам САЩ... Или поне не ги мразя.  *DRINK*
Просто съм против генерализации относно навиците и културата на хранене...  ;)

Иначе си прав - българинът, или поне в голямото си мнозинство се храни с продукти, подбрани по целесъобразност. Не винаги това е от недоимък обаче. Понякога и следствие от народопсихология.  :DТитла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 12, 2011, 10:53:52
Виж сега. На мен ми дреме за американците! Аз просто говорех за французите. И генерализация може да се направи и то въз основа на статистиката, защото именно французите са хората с най-малко сърдечни инфаркти на 1..... хиляди души в Европа. И ако вземеш да сравняваш, сравнявай ябълки с ябълки, а не примерно с банани или мушмули. Например - стандартът на живот във Франция и Германия е примерно еднакъв. Французите обаче се хранят по друг начин, пият други неща, поставят акцента върху скъпи хранителни стоки, масово върху био-хранителни стоки - и то много отдавна. Отделят много повече пари за хранене от германците като цяло. Затова имат най-общо коли-бараки в сравнение с новите коли на германците, живеят натясно, за разлика от германците. Всеки народ с особеностите си. В Германия едва от 5-6 години има био-магазини, които в САЩ се наричат organic food. И по правило купувачите са млади интелектуалци с повече доходи. Или въобще хора, които са ходили повече на училище и могат да си обяснят взаимозависимостите в живота. Което не значи, че нормалните хранителни стоки не са хубави. Хубави са. Но био-то са още по хубави. Няма да се впускам. И тъй като храната не е голямо перо, хората с по-висока култура си го позволяват. А точно това французите го владеят много отдавна и го имат и в кръвта си.

Например около Кьолн, където е минавал лимесът на Римската империя, на римска територия намират глинени гърнета с буквално 42 подправки за храна, римски, докато германците са познавали тогава две-три. Мислиш ли, че не оказва влияние върху хранителната култура и днес?

Какво щяхме да бъдем ние, българите, ако не бяхме близо до Византия, че и даже 200 години под византийско "робство". Вместо да се гордеем, че сме били 200 години част от Византийската империя, ние се гордеем, че сме били 200 години роби. А пък нашата култура я имаме от там главно. От тогава сме европейци. И преди и след това сме се старали винаги да имитираме Византия. Успешно при това. Иначе щяхме да бъдем някакви други - от ония със сламените покриви и езикът ни щеше да има все още 7 падежа.  

А и самият ти я правиш генерализацията.
българинът, или поне в голямото си мнозинство се храни с продукти, подбрани по целесъобразност. Не винаги това е от недоимък обаче.
Българинът е много диверсифициран междувременно. И ти си българин и аз съм българин, и има още поне 20 - 30 типа българи, по групи, които се различават помежду си. И в България се появяват био-магазини, и в България хората престават да пушат като цигани, да се наливат с парцуца и да ядат салами и мазно свинско всяка вечер, и да нагъват хляб. И в България се появиха фитнес зали. Трите неща: култура на храненето, хигиена на живота и относително благосъстояние вървят винаги ръка за ръка. Като само едно от условията в комбинация с друго от останалите две не върши работа.

Темата е доста богата и имам много дълбоки наблюдения върху няколко нации и страни в Европа. Но общо взето нямам с тебе противоречия. Тебе те подразни вероятно "малкото перо за хранене". Няма как - по-простият и по-незапознатият, по-невидялият е винаги по-беден. И има по-слаба и по-неуредена държава. Трябва да се старае да не си остане прост, да си повиши стандарта, да си узакони и дисциплинира държавата. И като придобие вече малко сигурност стандарт първо минава през плюскането, а чак след десетилетия към разумно хранене. Дълъг път.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в февруари 13, 2011, 03:17:21
Пфоте, не знам... Може много да се говори по въпроса.

Убеден съм в няколко неща. Убеден съм, че зад доброто здраве и дълъг живот на първо място стои генетиката. Убеден съм, че стресът убива много повече хора от сланината, цигарите и алкохола. Убеден съм, че зад новата мания по organic food стоят добре премислени маркетингови стратегии. Разбира се, с това не искам да омаловажавам качествата на екологичните продукти, но съм против и това да се надценяват. Убеден съм и че, качественото медицинско обслужване и особено превенцията е важен фактор, който у нас го няма.
Иначе, честно казано, науката реално въобще не е сигурна кое е вредно и не е. Да не говорим, че част от научните публикации определено са продукт и на лобиране от страна на компании, свързани с този или онзи бизнес. Ето сега например много се говори против "Е"-тата (добавките в храната, служещи за консерванти, оцветители и овкусители). Вредни били, канцерогенни били и т.н. Аз си спомням как само преди 15-20 години учените обявяваха кафето и шоколада за най-голямото зло на света. Сега обаче се оказа, че не просто не са вредни, ами и незаменимо полезни (разбира се, в умерени количества) като антиоксиданти, прочистващи плаките и т.н. Утре няма да се учудя, ако се окаже, че "Е"-тата борят успешно атеросклерозата например.

Иначе и ти сам казваш, каквото и аз - храненето е и резултат от народопсихологията. Французите, немците и американците при сравнително равни възможност се хранят по различен начин.
Тебе те подразни вероятно "малкото перо за хранене".
Нищо не ме е подразнило. Просто вметнах, че причините за особеностите при хрането на французите не са само финасови и дадох пример със САЩ, нещо, което потвърждаваш и ти. Пък и няма как да ме подразни нещо, което си е абсолютен факт - малко българи могат да си позволят да са "на широко". Съвсем отделен е обаче и въпросът, че познавам имотни хора, при това доста обезпечени, повече от западната средна класа, но те живеят крайно "нездравословно", въпреки, че могат да си позволят на практика всичко.

Аз лично си признавам, че не ми пука какво ям. Поне на тия години. Ям каквото искам. Примерно мразя мазни меса - не ги ям. Мразя български манджи - не ги ям. Обичам бургери - ям ги. Обичам шоколад - ям. Не ми харесва да пуша - не пуша. Харесва ми да си пийвам - пия. Обичам кафе - пия. За мен много по-важно е личността да не изпада в крайности. Имам познати, които са зависими от алкохола - това рано или късно ще ги убие. Имам позната, която е крайна вегетарианка - суровоядка, при това яде само екологични продукти - на човек не прилича.
А специално при българите определено смятам, че високота смъртност се дължи главно на стрес. Просто в България животът е труден и несигурен, а и самият преход (то и един преход направихме, ама хайде...) от комунизъм е стресов за едно общество. Иначе по бащина линия не съм от Русе и имам дядо в Ямболско. В момента е на 87 години, не ходи по лекари и е в пълна кондиция - физическа и ментална! Мога само да му завиждам благородно и да се надявам да съм наследил генетиката му. Но при съвременния живот е малко вероятно и аз да съм така. А цял живот е пил стабилно ракия, мезил е със сланина, даже преди е пушил, но... спокоен живот!

Та така - нека всеки да потребява това, което си мисли, че е добре за него, без да се увлича в крайности. И най-важното е да намира начини да противодейства на стреса. А екологичните продукти? Не са панацея. Но, който смята, че ще му помогнат, и може да си ги позволи - да ги консумира.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Pfote2 в февруари 13, 2011, 08:58:18
Много ми хареса. В самото начало помислих, че си пушач, после разбрах, че не си. Браво за разсъжденията. Още веднъж установявам, че нямаме разлики в подхода, а просто темата е много голяма и коментарите трябва да са по-обтекаеми. Това и правим. И ти и аз.
Поздрави на всички.


Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: Русенец в февруари 13, 2011, 09:29:34
Благодаря!  :-[
И аз смятам, че нямаме разлики в подхода.  :)Титла: Re:Тема за качествените хранителни продукти
Публикувано от: letiashtia valiak в февруари 14, 2011, 11:48:22
Колкото до Е-тата има страшно много Е-та и огромна разлика от Е до Е. Преди време и аз не вярвах много в това че били вредни, и си мислех че даже може и да са полезни щом предпазват продуктите и месото от микроорганизми и бактерий които го развалят-то би трябвало да правят същото и в тялото на човека като попаднат-да го "Консервират" от болестотворните микроорганизми и да забавят стареенето му. Да ама не. Действат само на мъртвото месо. Мене най-малкото ме боли главата от тях или ми се гади. В смисъл ако се консумира в повече. Но ако е редовно със сигурност не е на добре. Иначе има и съвсем безобидни Е-та като Цитрусова Лимонена и Оцетна киселина или производни от морска вода или плодови бои и други, но има и Е-та които са чисти токсични химикали. Пък то пушенето и пиенето не пита веднъж почнеш ли. Оставаш си коминчо до живот, и с бутилка в ръка. Но алкохола сякаш не е талкова вреден за хората в по-напреднала възраст щото убива май бактерий и радикали мисля. Много вредни са две неща-автомобилните газове, и тъпанарите. Добре че в Стара Загора карат на катализатори повечето и има по-малко тъпанари на глава на населението. :)