Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: Orthodox в юли 31, 2008, 06:57:37Титла: Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в юли 31, 2008, 06:57:37
А бе може в неделя да се поразходя (живея близо до Руската - до Братя Миладинови) и да щракна някое друго кадро с моята скромна 4-мегапикселова Praktica. Е, резултатът няма да е от класата на Equinox, n00b и deian, но за информативни цели ще става... :-[


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в юли 31, 2008, 07:03:07
Каква класа :) Аз снимам с един стар Канон, 4 мегапиксела, единственото хубаво е че има достатъчно много контрол върху фокуса и експозицията (а и автоматичният режим вади нелоши снимки, което е странно). Въобще не съм някакъв маниак на тази тема, нито пък апаратът ми е кой знае какво :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в юли 31, 2008, 09:18:19
Виж, за добра снимка е нужен добър фотоапарат от едната страна и добър фотограф от другата. При това добрият фотограф може в някаква степен да компенсира не толкова добрия фотоапарат, докато и най-квалитетната камера няма да замести липсата на усет и умение у този, който я ползва. Като говоря за класа на снимките, имам предвид това, което е резултат от човешкия фактор - композиция, перспектива, ракурс, светлини и сенки, и въобще трудно поддаващото се на дефиниране цялостно предаване на духа и атмосферата на снимания обект - бил той градски или извънградски пейзаж, човек или група хора, натюрморт или репортаж... Така че, като изказвам добри оценки за фотографиите на съфорумците, имам предвид не само и не толкова техническата им страна (макар че и тя има значение и също е на ниво в случая), колкото човешкия усет и умение, които никой фотоапарат няма да замести сам по себе си, колкото и да е скъп и съвършен... ;D


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в юли 31, 2008, 09:33:32
Ми тогава още по-зле, защото бих казал че съм някъде между посредственото и средното ниво по отношение на фотографията :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в юли 31, 2008, 11:03:07
n00b, не си подценявай снимките. Снимките ти са много добри. И 4-те МП вършат, явно, добра работа. Щом аз помислих, че си с обектив Лайка!! Искам още да ти кажа, че първата ми дигитална камера беше едно Касио с обектив на Canon и плочка 3,2 МП. Ако камерката не беше остаряла физически и морално - с едно мъничко прозорче отзад и с 4 АА батерии - щях да я имам и до днес. Имам епохални снимки с нея, няколко десетки хиляди. Обективът е от изключителна важност, мегапикселите по-малко. В днешно време стигат и 5+хубава оптика, но вече с 5 МП камери няма. А оптиката я изкалпазаниха. Аз си купих миналата седмица един Иксус 860 с 8 МП. Трябва вероятно да кажа, че такива неща купувам лесно, защото не плащам ДДС-то (19%), а нетото го свалям от данъците. Купувам ги за фирмата ми, която се състои от един човек - от мене. Затова съм с няколко апарата, постоянно сменям и подарявам другите като им минат 3-те години срок и са свалени от данъците. Та да си дойда на думата - обективът е Канон 2,8 - нещо, но няма сравнение с онзи обектив на Канон от 1999 година, на първата ми дигитална камера (фотоапарат). Този изкривява, прави бъчва, в ъглите е разфокусиран, светкавицата не осветява равномерно, но е най-доброто в категорията си, а тя се казва "носене на колан". Та исках да кажа, че ако оптиката е добра, мегапискелите нямат значение. Тук въобще не засягам темата огледално-рефлексни. Те са друга бира. Ама и те са калпазани напоследък. И алчни таквиз.

А снимането човек или го има или го няма. Истина е. Няма да се впускам в ракурс, композиция и пр. Тия неща се учат. Но има родени хора - примерно ей го Equinox - има шанс да стане известен фотограф. Аз ще си остана снимач-"документалист". Толкова.
Тук се обръщам към n00b, защото снимките му са документални. И като такива са много добри. Действително му трябва по-добра камера за да си даде воля на фантазията.

Колкото до руската гимназия - благодаря. Не си прави труда Orthodox-е. (любител съм на звателния падеж в българския и въобще на българския език). Само при случай. Аз, в същност, точно затова ходя с апарат на колана. Създавам си сам случаите. Та ако падне случай!
Приятна вечер на всички и поздрави.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Митака в юли 31, 2008, 11:28:43
Аз си купих миналата седмица един Иксус 860 с 8 МП. Трябва вероятно да кажа, че такива неща купувам лесно, защото не плащам ДДС-то (19%), а нетото го свалям от данъците. Купувам ги за фирмата ми, която се състои от един човек - от мене. Затова съм с няколко апарата, постоянно сменям и подарявам другите като им минат 3-те години срок и са свалени от данъците. Та да си дойда на думата - обективът е Канон 2,8 - нещо, но няма сравнение с онзи обектив на Канон от 1999 година, на първата ми дигитална камера (фотоапарат). Този изкривява, прави бъчва, в ъглите е разфокусиран, светкавицата не осветява равномерно, но е най-доброто в категорията си, а тя се казва "носене на колан".

Изкривяването е защото са сложили широкоъгълни лещи в компактен апарат. Но пък хваща 30% повече обекти отколкото повечето апарати от този клас. И наистина разфокусира в ъглите.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в юли 31, 2008, 11:33:40
Ооо, мене по-високите резолюции само ми пречат, тъй като и честотната лента и дисковото пространство са ограничен ресурс и заради това въобще не ми трябват намсиколкомегапикселови камери :)

Ако си купя друг апарат, ще бъде някакво Сони, те имат много хубава оптика, поне от това което съм гледал съм много впечатлен :) На мен първия ми апарат беше един самсунг, доста дървена история - имаше само автоматичен режим и той беше много грозен :) Но пък аз имам навика да се привързвам към техниката и оная бракма ми липсва :(

Много се радвам, че имам един добър познат, който е вманиачен на тази тема и предимно от него черпя идеи и опит. Ето някои от неговите снимки:

http://flickr.com/photos/wysiwtfТитла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 06:45:55
Истина, Митак. Взех го, защото беше буквално единственият Иксус с широк ъгъл. Другият подобен широкоъгълен беше Самсунг NV24, но за него четох сравнително слаба рецензия, макар че имам от две години един NV10, който е направо идеален и като обектив (Шнайдер-Кройцнах) и като всичко останало. И още нещо беше причината - взех го евтино. Не е вече нов модел, а и е от Resterampe на Amazon.de. Там има техника, която някой е върнал, защото не му е харесала. Тя се връща на Канон, Канон преглежда всичко, почиства и слага нова лепенка, като за нова стока. Но не връща брояча. И съответно цената е доста по-ниска. Иксусът дойде със 224 снимки на брояча. Някой си е играл няколко дена и го е върнал. И аз мислих да го връщам, но си викам - процесорът е много бърз (преглежда при включване 8 GB карта почти незабавно), камерката е компактна и лека, задният му "прозорец"  е май 3", батерията държи изключително дълго, става за карти SDHC, а и от Канон бяха сложили една допълнителна батерия в кутията - подарък. Знаят си работата хората. Та ще го задържа.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 06:57:08
n00b, Самсунг имат изключителни фотоапарати сега. По горе писах за един NV10. Ако се бяха измъдрили да сложат в него и RAW, нямаше да има по-добра камера. Имал съм Самсунг с лента, компактен, който подарих на времето, преди 6-7 години, на една фотографка от фотото в Русе. Беше много добър апарат. А и тя си обича да снима с лента. И си снима внуците с него до сега. Също със Schneider-Kreuznach беше.
Сони виждам често в работата си, но огледално рефлексни. Много са добри, но самите те май не правят оптика, а я купуват от някъде. Затова не бих купил точно Сони. Но знае ли човек! Ще вземат да турят някой Лайка обектив и го кръстят Сони вариомар (фантазирам в момента, но фантазиите на фирмите върви в тая посока и без това), та тогава ще бъде друго. Дето се вика може вече да са го и сложили. Вероятно не обръщам достатъчно внимание на Сони. Иначе щях да знам повече.
Важното е да има снимки от Русе! На фокус и добре експонирани.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: equinox в август 01, 2008, 11:32:21
Най-добрата компактна камера до сега си остава Fuji f31fd http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/ (http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/); Разковничето при нея е огромната матричка за тоя клас фотоапарати. Дигиталния шум е значително по-малко. Жалко само, че по-новите модели са с толкова много мегапиксели. Това е просто излишно според мен за подобен клас камери. Повече от 6 мп няма нужда, даже и 3-4 са достатъчно. Но това иска пазара - особенно в САЩ.  :o


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 12:27:51
Fujifilm Finepix F31fd изглежда е и много ценна камера, защото след повече от година на пазаря струва в Амазон 420 ?. Това за големината на чипа на тази камера не го знаех, разбира се. Че е с голям чипът, имам пред вид. А малките чипчета са действително препъникамъкът за техниката. Колкото и същата да е хубава. Благодаря за информацията.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 01:24:45
Виждам че стана дискусия за фотоапарати и макар да е голям офтопик искам и аз да се включа за съвет. По принцип съм лаик, а ми предстои покупка на такава техника и виждам че тук има към кого да се обърна. Харесъл съм си един модел на Панасоник: Lumix DMC-LZ8K 8MP. Главен източник на информация ми е този сайт: http://www.steves-digicams.com/2008_reviews/panasonic_lz8.html
Най-изгодно намерих фотоапарата в amazon.com, от където щяха да ми го поръчат в САЩ, но от сайта така и не пожелаха да го доставят  :o
Затова го намерих в друг сайт в САЩ на малко по висока цена, но все пак мн по-сигурен че апарата ще пристигне. Та какво ви е професионалното мнение, драги съфорумници?
Ето я и офертата с 2Gb памет:
http://www.circuitcity.com/ccd/Search.do?c=1&searchType=user&keyword=Panasonic+Lumix+DMC-LZ8K&searchSection=20013061%7CCameras+%26+Camcorders&go.x=15&go.y=7


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 02:31:32
Росене, ами отвори нова тема "Фотоапарати". Без майтап. Ако знаеш как. Аз не знам. Офтопик офтопик, ама ако беше станало дума преди 10 дена, нямаше да поръчам тоя Иксус. Мога все още да го върна, но взе да ми харесва. И не е последната ми снимачка.
Та така. По твоя въпрос. Внимавай като поръчваш в САЩ. Помежду има митница. Ние сме в ЕС - и ти и аз. И всичко от САЩ се облага с мито+ДДС. Освен да ти го донесе някой в багажа си.
В Амазон.de, където купувам аз, апаратът го няма. Може да му е свършил моделът, да има по-нов.
Без да си налагам мнението - аз бих взел Панасоник с обектив Лайка. За останалото ще ти кажат сведущите. Успех.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 02:41:21
По препоръка на Pfote 2 започвам тази тема, че създадохме един голям офтопик в другата тема. И така ето още веднъж питанката ми:
Цитат
Виждам че стана дискусия за фотоапарати и макар да е голям офтопик искам и аз да се включа за съвет. По принцип съм лаик, а ми предстои покупка на такава техника и виждам че тук има към кого да се обърна. Харесъл съм си един модел на Панасоник: Lumix DMC-LZ8K 8MP. Главен източник на информация ми е този сайт: http://www.steves-digicams.com/2008_reviews/panasonic_lz8.html
Най-изгодно намерих фотоапарата в amazon.com, от където щяха да ми го поръчат в САЩ, но от сайта така и не пожелаха да го доставят  Shocked
Затова го намерих в друг сайт в САЩ на малко по висока цена, но все пак мн по-сигурен че апарата ще пристигне. Та какво ви е професионалното мнение, драги съфорумници?
Ето я и офертата с 2Gb памет:
http://www.circuitcity.com/ccd/Search.do?c=1&searchType=user&keyword=Panasonic+Lumix+DMC-LZ8K&searchSection=20013061%7CCameras+%26+Camcorders&go.x=15&go.y=7


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 02:44:16
И отговора на Pfote2
Цитат
Росене, ами отвори нова тема "Фотоапарати". Без майтап. Ако знаеш как. Аз не знам. Офтопик офтопик, ама ако беше станало дума преди 10 дена, нямаше да поръчам тоя Иксус. Мога все още да го върна, но взе да ми харесва. И не е последната ми снимачка.
Та така. По твоя въпрос. Внимавай като поръчваш в САЩ. Помежду има митница. Ние сме в ЕС - и ти и аз. И всичко от САЩ се облага с мито+ДДС. Освен да ти го донесе някой в багажа си.
В Амазон.de, където купувам аз, апаратът го няма. Може да му е свършил моделът, да има по-нов.
Без да си налагам мнението - аз бих взел Панасоник с обектив Лайка. За останалото ще ти кажат сведущите. Успех.
На това ще кажа, че обективът е такъв и че точно в багажа си ще ми го донесат. Там ще го поръчат.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 01, 2008, 02:54:43
Първият ми (и единствен засега) цифров апарат - като за проходилка в цифровата фотография - е една скромна Praktica DC44 (без оптичен зум  :'(, ама поне беше на далаверка в Метро):

(http://www.fotografica-sv.ro/aparatedigitale/dc44mare.jpg)

Преди това двайсетина години снимах с лентова Praktica MTL3 - добър полупрофесионален огледално-рефлексен апарат с вътрекадрово измерване на светлината и качествен светлосилен обектив Pentacon auto 1.8/50 (фокус до 33 см). И досега го пазя и си мечтая да имам нещо с такава оптика и въобще от такава класа, но цифрово... Само че, както каза Pfote2, тези дигитални машинки са друга бира - и друга ценова категория, главно за професионалисти... >:(

(http://www.collection-appareils.fr/pentacon/images/Praktica_MTL3.jpg)

Такива са моите фотоминало и фотонастояще откъм техника. Бъдещето го свързвам с ей това полупрофесионално нещо - Canon PowerShot G9, само че у нас цената му засега варира около 1000 лв., а в Щатите е наполовина... >:(:

(http://www.microglobe.co.uk/catalog/images/Canon_G9_digital_compact_camera_6x_IS_lens.jpg)

Та така - пък каквото сабя покаже...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 02:58:30
Та казваш не доставят? Доставят само ако плати някой там с картата си и даде адрес за получаване в България. Но трябва да има местожителство в САЩ (или западна Европа) и кредитна карта. Така съм купувал книги за един приятел в София (от Амазон.ком), какво и веднъж акумулатори за един Канон (от Амазон.де). Доставиха му ги. Като се поръчва в Амазон трябва да поръчва вече регистриран човек, защото ако се регистрираш с адрес в BG, ще ти кажат, че не доставят. Така е и станало вероятно. Но както и да го направиш, ако не ти я донесат с куфар със самолета, има винаги опасност да платиш мито за камерата в БГ.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:00:02
Ортодоксе, сега видях, че и на другото място си публикувал.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:04:52
Аха, не бях видял, че си публикувал и тука. PowerShot G9 струва в момента тука 348,53 ?. Това е най-ниската цена в Амазон.де.
Държал съм я камерата. Бая тухла е. Не ми е по вкуса. Верно, че има всичко, но почакай да мине "Fotokina 2008" другия месец (в Кьолн), да излезе новият процесор Дигик 4 и ще видиш как тая ще и падне цената.

Допълнение. Сега в момента има два модела, които са многo евтини - на Канон 1000D и 400D. Но както и да въртиш или сучеш, лесно минаваш 1.000 ? ако вземеш сериозен обектив. Ако вземеш кит, ще се ядосваш после. Затова гледай първо за G9.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 03:14:52
Ами човека ми там е с кредитна карта и адрес но като няколко дни след поръчката даде опция да му проследи до къде е стигнала доставката му дава "undeliverable". И това е само с амазон. Иначе от други сайтове поръчките си идват. За това трябваше да пренебрегна невероятната им оферта и се преориентирах към 15$ по скъпа с по-малка карта памет, но поне сигурен, че ще пристигне. Ето още малко инфо за апарата, с което гледам да ви улесня да си кажете мнението:
http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/shop/Cameras-Camcorders/Digital-Cameras/Lumix-Digital-Cameras/model.DMC-LZ8K_11002_7000000000000005702 (http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/shop/Cameras-Camcorders/Digital-Cameras/Lumix-Digital-Cameras/model.DMC-LZ8K_11002_7000000000000005702)
http://www.circuitcity.com/ccd/Search.do?c=1&searchType=user&keyword=Panasonic+Lumix+DMC-LZ8K&searchSection=20013061%7CCameras+%26+Camcorders&go.x=15&go.y=7#whatsinthebox
http://www.steves-digicams.com/2008_reviews/panasonic_lz8.html#specs


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:18:06
Ами на мен ми се вижда добре. С Лайка обектив е. Ще му се радваш много. Не ти ли искат мито в България. Тук искат, ако получавам такива неща от Амазон.ком.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:23:57
Росене, прочети 12-те мнения (12 Reviews) в Амазон.ком. Аз прочетох две. Само суперлативи. Не виждам защо да не си я купиш. Явно върви и с SD-SDHC. Идеално.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 03:28:29
Едно от нещата, на които държа е да има неограничено видео със звук на 30 fps. А за това получавам различна информация. И още един въпрос. Какво е Still Image Recording with Audio. Разбирам го като снимка със звук.  >:( На тази опция и на Audio Dubbing има No. Какво означават?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:42:21
Ето качеството на видео записа, копирано за да не стане грешка:
Auflösung der Videoaufnahme     848x480, 30/10 fps, 640x480, 30/10 fps, 320x240, 30/10 fps

30 кадъра на секунда имаш във всчки формати.
Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 03:51:11
Това със still image recording не го пише в германския сайт, защото и без това го няма. Нещо такова е, както ти си го разбрал. И аз така го разбирам.

Друго видях. Че е с нормални батерии, а не с акумулатор, който да се зарежда. От една страна е добре, защото ги има на всяка бензиностанция даже в Африка, от друга - не, защото все в един момент цената им ще стане като тук - по 2,20 - 2,50 лева за една батерийка. А с акумулатори не знам дали ще ставе. Те са все пак поначало 1,2V, а не 1,5V. А и трябва да се зареждат и те. Но пък има чарджъри и за в колата. Вероятно е все пак по-добре с нормалните батерии.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 03:56:04
И аз мисля че е по-добре с тях. Мисля да си взема комплект от 4 алкални батерии със зарядно. Така ако нещо стане директно сменям батериите. Докато с литиево-йонна батерия е по-трудно. Вярно, може и да си купиш втора, но поне аз не съм виждал хора с 2, а често съм виждал как им угасват апаратите. Някаква инфо относно дали видеото има аудио и дали е ограничено от към големина?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 04:04:57
Audio
Eingebautes Mikrofon    Ja    
Ermöglicht Audio-Aufnahmen mit der Digitalkamera.
Вграден микрофон - да - дава възможност да се правят аудио записи с дигиталната камера. Ще рече някой, че е само диктофон. Така се разбира, действително, но няма камера с микрофон, която да се ползва само като диктофон. Щом има микрофон - за видео със звук е. Ти гледай дали има отделен входа за външен микрофон. Пуснах ли ти сега мухата?
Така че има аудио запис към видеото.

Integrierter Lautsprecher    Ja    
Die Digitalkamera besitzt einen integrierten Lautsprecher zur Wiedergabe von Audio- und Video-Aufnahmen.
Вискокоговорител - да. Дигиталната камера има интегриран високоговорител за възпроизвеждане на аудио и видео записи.
Това мисля, че стига. Или?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 01, 2008, 04:14:29
Ами щом казваш, че и фотографските характеристики са добри, да казвам да го поръчват а?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 01, 2008, 05:24:35
Поръчвай, не бой се.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: спиро в август 02, 2008, 12:11:23
Tova e moqt fotoaparat. Mnogo lek i pravi hubavi snimki. Preporuchvam go.

(http://www.trustedreviews.com/images/article/inline/7328-CanonIXUS970IS3quart.jpg)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 02, 2008, 10:31:28
....aко можеш да кажеш това дроб ли е и ...

Изясних си го.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 02, 2008, 10:55:49
От Canon се очаква новият процесор digic IV през септември.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 02, 2008, 10:34:28
Първият ми (и единствен засега) цифров апарат - като за проходилка в цифровата фотография - е една скромна Praktica DC44 (без оптичен зум  :'(, ама поне беше на далаверка в Метро):

(http://www.fotografica-sv.ro/aparatedigitale/dc44mare.jpg)

Ще си позволя да добавя (с извинение, че продължавам да занимавам форумците със скромната си сегашна камерка), че това е всъщност цифров еквивалент на някогашните джобни "фикс-фокус" (от 1 м до безкрайност...) евтини лентови апаратчета и по аналогия с тях има късофокусен обектив Prakticar с фокусно разстояние 5.1 мм, съответстващо на 31 мм при 35-милиметров лентов апарат (сензорът е 1/2.5" CCD). Което ще рече, че има типичното за такъв широкоъгълен обектив подчертаване на линейната перспектива и изкривявания тип "рибешко око" (или "възглавница"), особено изразени по краищата и ъглите на кадъра. Тия неща за мен са особено дразнещи, защото държа на геометрично правилното и пропорционално изобразяване на обектите. Друго си е нормалният обектив! Тъкмо това харесвам на Canon-а на n00b, който също е 4 МП, но там явно и обективът си казва думата. Каква острота може да се очаква от обективчето на апарат като моя, което е от класата на тия в GSM-ите?... Недостигът на детайлност се вижда в снимките ми даже и без увеличение, още при разглеждане на 100% размер...

Тъкмо затова не ме притеснява това, че Canon PowerShot G9 е "тухла", както се изрази Pfote2. Какво от това, щом ще мога да правя с него качествени снимки - все пак това са 12 МП, 6х оптичен зум, 25 режима за най-различни ситуации и най-ценното - ръчна настройка... А за ежедневно инцидентно снимане, за носене "на колана", както казва пак Pfote2, винаги мога да си взема нещо по-скромно и леко, но непременно с оптичен зум, че липсата му в тази Praktica направо ме изтормози вече... Въобще дигиталните камери много поевтиняха напоследък и може да се купи нещо задоволително за непретенциозно снимане за не повече от 300 лв. Вече може да се купи 10 МП апарат за двеста и няколко лева, но все пак по-важното си остава обективът, разбира се...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 02, 2008, 11:01:55
Цените постоянно падат - и на G9 също.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 06, 2008, 03:59:26
Има едно съобщение от вчера, че four thirds (Олимпус и Панасоник – 18x13,5 mm) са решили да правят “огледално рефлексни” камери – без огледало. С това се намалява с поне 20 мм дълбочината на самата камера, което пък позволява обективите да са с по-малък размер. Самият образ ще се вижда във визьора по електронен път – като функцията live view. Така ще се вижда и на монитора на задната стена – като на по-модерните огледално-рефлексни камери. Самите фотоапарати ще имат и функция филм, която поради естеството на конструкцията на огледално-рефлексните отсъства. Four Thirds отиват и по далеч. Те искат да създадат стандарта micro four thirds, който да бъде пак за сменяема оптика, в същото съотношение 4:3, но камерите ще бъдат вече изключително компактни поради намалената площ на плочката. Изтъкваха се и други предимства. Първите образци ще се появят на Фотокина през септември.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: equinox в август 11, 2008, 10:34:49
В САЩ най-големите и стабилни сайтове за поръчка на фотоапарати са три:

http://www.adorama.com (http://www.adorama.com)

http://www.beachcamera.com (http://www.beachcamera.com)

http://www.bhphotovideo.com/ (http://www.bhphotovideo.com/)

Най-големият сайт за ревюта на камери е този - http://www.dpreview.com/ (http://www.dpreview.com/), а на обективи този - http://www.photozone.de/ (http://www.photozone.de/)

За самата камера не знам какво да ти кажа. Панасоник имат много хубави Лайка обективи, но имат проблем с дигиталния шум на исо 400 и на горе. Като стане малко по-тъмно и просто издишат. Както и повечето компактни камери де.

Ако вече си го купил - честито ;)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 11, 2008, 08:25:59
Не знам кого имаш пред вид - да не би мене, защото пиша по-горе нещо за Панасоник (и Олимпус)! Аз специално не съм купувал Панасоник.
Писах това горе, защото ми се вижда направо революционно! Съвсем компактни камери с качеството на огледално-рефлексни, сензор 18х13м5 мм, без да имат огледало, с по-малки обективи с качеството на обективи за огледално рефлексни и т.н. Ще видим другия месец какво ще покажат.
Погледнах сайтовете. Де да нямаше граница и митница между ЕС и САЩ! Ама има.Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 13, 2008, 02:00:34
Предполагам, че на мен говори. Не знам дали ми е пристигнал вече, но го поръчаха. В крайна сметка ще си го получа края на септември така или иначе. Тези сайтове не ги знаех, като го поръчвах, а виждам че има по-добри оферти от моята. Както и да е. Надявам се да съм доволен и да нямам проблеми с него. Мерси equinox!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 13, 2008, 06:53:27
Ама ти още ли не си го купил? Стоката там идва за два-три дни от момента на поръчката! Апаратът днес (13.08.08) струва в Амазон 130,91$ - 150,49$.
www.amazon.com
или направо:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw/102-8160209-1444966?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Lumix+DMC-LZ8K&x=15&y=19

В Амазон пратката при тая цена (150,49) ще ти е без пари. При супер-сейвърите все струва нещо. А за 157 и нещо долара я има в комбинация с 4 ГБ карта Транссенд.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 13, 2008, 09:26:30
Един мой приятел, който е в щатите го е поръчал и при него сигурно е пристигнал. Аз ще го получа когато приятелят ми се върне от САЩ и ми го донесе.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 13, 2008, 01:02:32
Супер! Честито. Представям си нетърпението на очакването!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 13, 2008, 01:53:00
Дамм, точно днес говорих с него. Пристигнал е фотоапарата. Вече нямам търпение наистина!  :D


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 13, 2008, 05:40:47
Като дойде, ще разказваш. Поръча ли SD-карти? Там са вече едва ли не без пари.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 13, 2008, 05:58:27
Да, наистина са на мн ниски цени. Взех си 2 Гб.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 13, 2008, 06:36:08
2 GB не стигат, ама ти ще видиш - ако тръгнеш примерно на море, ще трябва да носиш лаптоп или да си пестиш снимките, което не е целта на занятието. А при положение, че тази камера работи с карти формат SDHC, можеш спокойно да си поръчаш една поне 8 GB. Ако не и две. А и нормалните на Transcend 4 GB са много добри. SDHC, обаче, е супер!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 13, 2008, 06:54:24
Ми ще видим. Тва ще са ми първи стъпки в полупрофесионалната фотография. Иначе досега съм снимал само с Нокиа-та си, но ми е голяма краста и имам няколко хиляди снимки. Ще видим до колко ще навляза в това. Определено ме привлича.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 18, 2008, 11:18:23
Аз пък днес се сдобих с едно фотографско бижу - Canon PowerShot SX100 IS. Избрах го след няколкодневно ровене из български и чужди интернетски магазини и форуми, сравняване на десетина модела от разни марки и подробно изучаване на особеностите им. В тази забележителна компактна камера (викат им "сапунерки") са съчетани толкова модерни технологични решения, че възможностите й я доближават до полупрофесионалните апарати. (Тя е първи модел от принципно нова серия на Canon.) Един любител трябва да е мноооого напреднал, за да реши да мине на следващо, по високо ниво на снимачна техника. Особено ме привлече добрият оптичен зум (10 х), оптичният стабилизатор, автоматичното разпознаване на лица, качествената оптика (безупречно рязко изображение с точни цветове). Други подробности - 8 MP; макро до 1 см; процесор DIGIC III; десетки специални режими на снимане в различни ситуации (даже "аквариум"...); ISO-то е до 1600 (макар че тогава шумът е много силен); точен и бърз автофокус и проследяване на снимания обект; видеоклип до 640 х 480 / 30fps, възможност за ръчни настройки (ценно!) - фокус, диафрагма, скорост; удобен за държане корпус (метализирана пластмаса); прибираща се светкавица. Определено възможностите му са предостатъчни за сегашните ми изисквания и умения във фотографията. Дали ще дойде време наистина да ми потрябва нещо по-добро (като PowerShot G9) - времето ще покаже. Когато една потребност е наистина неотложна (а не просто прищявка), то си се усеща. Засега ми предстои едно дълго и увлекателно опознаване и сработване с новата ми придобивка, за да мога да изцедя от нея всичко, на което е способна (да видим само дали "задапаратното устройство" ще се окаже на нужното ниво за целта...). Ръководството за употреба е само 220 страници... Впрочем, камерата не е твърде евтина - обичайните й цени са около 510 - 530 лв., но имах късмет да я намеря в русенския магазин на Photo Pavilion на "примоция" за 479. Пак добре - останаха и за една SD карта 2 GB... (Не им правя реклама ;D - просто споделям.) Планирам и статив за големите зумове...

И така - техническата част е осигурена. Дай Боже и вдъхновение, та да виждам красивото и интересното в света около нас и успешно да го предавам на снимките, за да го споделя с другите покрай мен...

Ето новата ми камерка с прибрана и вдигната светкавица:

(http://images.devshed.com/dh/stories/Canon_SX100/Canon_SX100_1.jpg)

(http://image.channeladvisor.de/102252/1c89543c00d3b6489dc1cb41f768d78b.jpg)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: equinox в август 18, 2008, 11:46:18
O, честито. Да си я ползваш със здраве.  *DRINK*

Надявам се скоро време да видим на практика какво може машинката.  ;D


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в август 18, 2008, 11:47:28
Изглежда много сгодна машинка :) Снимай да видим на какво е способна :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 19, 2008, 12:01:03
Благодаря, дай Боже на всеки любител на светописа (това значи на гръцки "фотография") да се сдобие с фотоапарат, отговарящ на нуждите и способностите му, та да се появяват все повече технически добри и художествено стойностни снимки, показващи на хиляди други хора красивото (но, уви, понякога и грозното...) в света около нас. Не всеки има очи да види тази трудно уловима понякога красота, но когато някой с дар за това и добър фотоапарат в ръцете успешно я запечата в кадъра, тя става достъпна и за тези, чийто душевен взор не е толкова усетлив...

Колкото до мен - ще усвоявам Canon-а в движение, снимайки не етюди, а реални обекти от Русе и въобще България, а от само себе си е ясно, че повечето от сполучливите снимки (доколкото ги има...) ще попаднат и тук, и в галерията. Живот и здраве да е. Но и вие щракайте и поствайте, че животът е твърде шарен и динамичен, и навсякъде и винаги има какво интересно да се съхрани на кадрото... ;)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 19, 2008, 12:13:15
Изглежда много сгодна машинка :) Снимай да видим на какво е способна :)

Впрочем, на какво е способна машинката, можеш да видиш тук (http://photo-cult.com/album.php?cam=2386&pg=1) - почти 400 снимки от няколко напреднали любители в най-различни ситуации, режими и жанрове. А на какво е способен дуетът Orthodox & Canon - времето ще покаже... :)

BTW, за апарата има много добри оценки и сред българските, и сред чуждите фотографи. Прегледах доста форуми и специализирани сайтове и прочетох много добри отзиви на доволни купувачи, а посочваните кусури са обикновено слабо изразени и не твърде съществени. Интересно е да се прочетат тестовете и оценките на един британски сайт за фототехника - ето тук (http://www.cameras.co.uk/reviews/canon-powershot-sx100-is.cfm), а тук (http://www.cameras.co.uk/camera-reviews/photos.cfm?photo=canon-powershot-sx100-is&title=Canon%20Powershot%20SX100%20IS) са самите тестови снимки (рисайзнати, разбира се), които се коментират в теста. Ще сложа тук само макрото, както и крайната оценка от теста:

(http://www.cameras.co.uk/cameraimages/canon-powershot-sx100-is-macro-large.jpg)

Verdict:
The Canon Powershot SX100 IS is a winner, although I do have concerns about shutter lag when the flash unit is on. The all important picture quality is very good, as I would expect from a Canon digital camera. The camera also has a good set of features. The Canon Powershot SX100 IS is a more handy size than most other cameras with a 10x optical zoom lens. Picture quality compares well with other similar cameras and there are still plenty of features to get your teeth into. Recommended.

Общо 85 точки от 100 възможни.

(Впрочем, пиша тези неща като възможно полезна информация за тези форумци, които търсят камера от сходна класа и ценова категория...)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 19, 2008, 10:15:28
Превъзходен фотоапарат! Честито!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 19, 2008, 10:24:58
Канон има една услуга Гейтуей - там могат да се слагат определен обем снимки, на сървъра на Канон - това го пише в упътването. Много е хубаво за снимки, които не трябва да вижда никой или точно за да ги вижда някой. Но може да се даде и свободен достъп на всички, които искат да ги видят.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: спиро в август 19, 2008, 10:57:14
Аз съм с Канон Иксус (както постнах преди)  и почти не виждам смисъл от канонския софтуер. Конективитито е безпроблемно с лаптопа, а всичко останало може да се свърши с безплатен софтуер.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2008, 02:55:24
Изглежда много сгодна машинка :) Снимай да видим на какво е способна :)

Откакто се сдобих с PowerShot SX100, веднага се захванах с осъществяването на една моя стара идея за фотосесия и основан на нея видеоклип със старата русенска архитектура. Засега обаче снимам главно в автоматичен режим, защото пълните възможности на машинката са описани в ръководство с повече от 220 страници, изучаването на което ще стане на малки дози за повече време. На този етап основно ползвам най-ясната и важна екстра на апарата - големият му оптичен зум - 10х, който в комбинация с цифровия 4х дава внушителното 40 пъти увеличение. Впрочем, приятно съм изненадан от това, че цифровото увеличение почти не променя качеството на снимката, което го доближава до оптичното. От старата си Praktica DC44 имам съвсем друг опит с тази функция - оптичният зум влошаваше качеството на изображението до степен да го прави неизползваемо... Много добре работи стабилизаторът на изображението - даже при пълния 40х комбиниран зум и снимане от ръка (без статив) няма и следа от размазване по картинката, което е много ценно. Направо фантастика! Колкото пък до остротата на картинката и цветопредаването - те са традиционно добри при канонските камери и SX100 не прави изключение в това отношение. Накратко - първите ми впечатления от сапунерката само затвърдиха убеждението ми, че съм направил една добра покупка.

Наскоро, докато събирах материал за архитектурната фотосесия, поспрях за малко в градината на центъра, седнах на пейки тук и там и пощраках в различни посоки неангажирано, без да търся особено интересни сюжети и ефекти, просто за проба на техниката. Излязох от режима Auto и опитах снимане с приоритет на скоростта и на диафрагмата. Всеки фотограф (любител или професионалист) знае какво е това - дълбочина на резкостта, размазване или замразяване на движещи се обекти и т. н. Общо направих 20-30 пробни кадъра без особена стойност, но все пак няколко от тях все пак се получиха горе-долу интересни и затова ще си позволя да ги постна тук, може би ще допаднат на някои от вас...

Първата снимка е може би най-доброто, което се получи. Допадна ми необичайната гледна точка към фонтана, който беше при това осветен в полуконтражур и затова фигурата и водните струи направо светят на фона на по-тъмното дърво зад него. По-близките дървета пък, макар и донякъде в безфокус, рамкират главния обект и така правят сюжета по-завършен зрително.

Силуетната снимка на паметника пък направих, застанал в сянката на пиедестала, но съжалявам, че не наместих слънцето точно зад главата на женската фигура - щеше да се получи нещо като ореол на Свободата...

(Ще поствам снимките по 2-3, защото при 8 МП се получават доста едри файлове и ако закача наведнъж всичките 4 позволени, се надхвърля позволеният общ размер и качването не става.)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2008, 03:15:58
Ще споделя още, че едва сега, когато държа в ръце фотоапарат с "далекобойна" оптика, напълно си давам сметка какво удобство е понякога да се "доближиш" зрително до сценка, която е на 50 и повече метра от теб, без да ставаш от мястото си... Освен това дългият фокус понякога е ценен със способността си да скъсява перспективата, като залепва почти в една равнина различно отдалечените планове на сниманата сцена. Горе-долу в такъв дух са и кадрите от паметника на Свободата, които са прикачени към този постинг.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2008, 03:19:32
Ето още два "дългофокусни" погледа към градската градина, като при втория паметникът се вижда през водната пелена на фонтана пред Общината...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2008, 03:28:28
И накрая - една демонстрация на "далекогледните" възможности на SX100 (както се изрази един притежател на камерата, тя си е направо готово шпионско средство...) - портрет в едър план на статуята на Свободата. Направен е с пълния 40х комбиниран зум (10х оптичен и 4х цифров) от ръка (без статив), при което е забележително и отсъствието на размазване от трепване на апарата, и сравнително острата картинка въпреки цифровото увеличение...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в август 26, 2008, 10:12:01
Снимките са много добри, личи си че апарата не размазва брутално когато времето за експозицията е малко (моята сапунерка например много брутално размазва)...и зуум-ването работи качествено :)

Мога ли да ползвам тези снимки за друг форум?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2008, 10:19:56
Разбира се, нямам претенции за авторско право, защото, както споменах, ги направих по-скоро като проба на техниката, между другото, а не с някаква конкретна цел. Аз лично намирам за горе-долу добра първата, на фонтана с мъжката фигура, другите са слаба ракия, особено силуетната на паметника - друг замисъл имах за нея, но не се получи... Както и да е, все пак едва сега почвам да го усвоявам PowerShot-а, пък форумците ще ме извинят, че предлагам на вниманието им продукция с посредствено качество, снета как да е... :-[ По-нататък - по-добре... :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в август 26, 2008, 10:41:21
Ненене стига глупости - снимката на паметника с хидрата е просто убиец :) Аз дори и да се постарая много не мога да направя такава - просто хардуера не може :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 27, 2008, 07:54:11
Е да, де! Аз също казвам, че тази първата снимка стана доста добре, но другите са от средна работа надолу... Но нищо - надявам се, че успоредно с овладяването на пълните възможности на апарата ще има нови и нови добри кадри.(http://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif) За тази цел обаче, както вече споменах, все пак по-важно е "задапаратното устройство"... Затова - дай Боже вдъхновение и очи за красивото, пък другото апаратът го може, види се... :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в август 31, 2008, 10:37:15
Няма ли да има още снимки ? :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в август 31, 2008, 11:26:34
Orthodox, на автоматичен режим ли си снимал? Има някакво замазване... Предполагам, че си бил нестабилен, не че е от апарата :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в септември 01, 2008, 12:07:45
Няма ли да има още снимки ? :)

Ох, бих искал да ги направя по-бързичко, но заетостта ми в работата е такава, че реално мога да снимам само в неделя и в някои от съботите, а понякога и в тия дни не се намира време. Но когато мога - ще действам... ???


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в септември 01, 2008, 12:15:59
Orthodox, на автоматичен режим ли си снимал? Има някакво замазване... Предполагам, че си бил нестабилен, не че е от апарата :)

Да, засега снимам почти само на автомат. Направих и две-три снимки на фонтана с човешката фигура, като използвах фиксирана скорост, за да придам на водните струи по-динамичен изглед. Най-добрата от тези снимки съм я пуснал тук. А че имаше известна нестабилност при снимането - вярно е, снимах набързо, без особено да се старая за неподвижност на апарата при снимките, просто всичко беше пробно за начално свикване с апарата без всякакви претенции за документалност или художественост. Тепърва ще се изясни, дали това леко размазване е от самия апарат, или от начина на използването му. Пък и още при следващата среща на форума всеки интересуващ се ще може да го пробва лично, и тогава ще преценим по-добре какво може...(http://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в септември 01, 2008, 10:38:03
Снимките са мн хубави и веднага си ги свалих. Дори се зачудих дали да не ползвам тази със статуята и слънцето зад нея за заглавната страница на дипломната ми, но се отказах. Естествено щях да го направя с позволение  *DRINK*


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 01, 2008, 12:23:22
В режим теле компактна камера не може да покаже снимка по- на фокус. За тази цел има скъпи телеобективи за огледално рефлексните, за по 1.000 ? и много нагоре, защото телеобективите за по 250 - 300 ? правят същите снимки като компактните.
Снимките са много добри.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в септември 01, 2008, 08:12:39
А сега да отговоря на един постинг на Pfote2, който изглежда е изтрит по някаква причина (предполагам от самия Pfote2) и в който той ме запита дали зная за формата RAW, в който е истинското очарование на професионалното снимане, и ме успокои, че и да не зная за формата, може да е по-добре - и така снимките с Canon-а ще бъдат добри.

За този формат научих сравнително скоро - преди няколко месеца. Изясних си и това, че го има в камери от по-висок клас - полупрофесионални и професионални. Всъщност, двете неща, заради които малко съжалявах, че вместо G9 купих SX100, са именно RAW и по-голямата матрица на G9 (1/1.7' срещу 1/2.5' при SX100). Технически подробности за RAW не съм чел, но съдейки косвено по другото, писано за него, предполагам, че става дума за формат с минимална обработка и компресия на данните, при което се запазва максимум от възприетата от матрицата информация за обекта (детайли, цветови и яркостни нюанси, etc). Самата дума RAW (ако това не е някакво съкращение) на английски значи "суров, необработен". Хубавото е, че наскоро ми попадна информация за съществуващ add-on към фирмения софт на камерата, който се зарежда в картата при работа и не променя оригинала, но дава разни допълнителни възможности на апарата, някои от които доста интересни, например детектор на движение, при което апаратът се оставя в очакване и при поява на движещ се обект пред обектива снима автоматично - например при диви животни, мълнии и др. Интересното е, че тази добавка дава възможност и за снимане в RAW, така че едното от важните предимства на G9 вече е достъпно и в SX100. Остава Pfote2 (или друг познавач) да ми очертае накратко плюсовете на работата с този формат, за да реша дали си струва усилието да зареждам в камерата софтуерната добавка и да я ползвам...

Ето, впрочем, примерно сравнение между стандартния JPEG и профи-формата RAW:

(http://images2.wikia.nocookie.net/chdk/images//thumb/7/70/ThronetJPG.jpg/450px-ThronetJPG.jpg)
Това е JPEG.

(http://images2.wikia.nocookie.net/chdk/images//thumb/3/3d/ThoronetRAW.jpg/450px-ThoronetRAW.jpg)
А това е RAW.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 01, 2008, 08:52:00
RAW-ът не е краен продукт (така че: ей туй тука е RAW, сравнявайте сега - не става), а RAW-форматът е единствено път към по-добър краен продукт. Крайният продукт е пак *.jpg, но след като е извършена обработката. Тази снимка няма как да е RAW, щом като е *.jpg. Ако беше RAW, можеше да се демонстрира какво може да се направи от една и съща снимка. Така не става.
Не съжалявай. Камерата е действително много хубава. А за RAW трябва и софтуер за обработка на RAW. Този на Canon, с камерите - не е съвсем удачен. Ако ти потрябва - знам кое е на добра цена и добър софтуер.
Между другото - вчера излезе DIGIC IV.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в септември 01, 2008, 09:36:41
Ортодокс, това което говориш не е вярно. Просто JPEG формата включва компресия, свързана с загуба на данни (минава се през един процес, наречен квантизация където 'разликите' между съседните пиксели се осредняват). После се продължава с обикновена RLE компресия - квантизираното изображение се обхожда пиксел по пиксел и ако примерно се срещнат 10 пиксела с един и същ цвят, се кодират с две стойности - десятката и тази за цвета който се повтаря - по този начин имаш грубо казано 5 пъти компресия и картинката заема по-малко място на диска (или картата).

Логично, загубата на информация идва от тази квантизация. Уловката е че степента на "усредняване" може да се контролира, дори камерата трябва да има такава настройка "image quality" която контролира точно тази степен. Когато тя е ниска, тогава качеството на картинката е много близо до оригинала (и заема съответно повече място).

RAW формата е просто bitmap...няма никаква компресия. Между JPEG с минимална квантизация (quality=100/high, etc) и между RAW картинка почти няма разлики, които човешкото око може да възприеме.


Разбира се когато се снимат снимки с изключително висока резолюция, които после да се печатат в голям формат, тогава вече има значение и се забелязва. Но за целите на един не/полу-професионален фотограф няма значение според мен :)Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в септември 01, 2008, 10:33:16
Офф:
Почувствах се като на лекция по Цифрова обработка на сигналите :)
/офф.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 02, 2008, 11:21:04
Особеността на формата RAW е точно в това, че като се получат големи разлики в сравнение с действителните цветове, могат да се оправят. Например при неясни за компютъра на апарата ситуации на осветяване, съотв. цветна температура, се появяват най-често доминиращ зелен или доминиращ кафяв цвят. Например - снимане на монети във витрина на син или друг цветен фон, със светкавица + примесена дневна светлина и към нея светлината на самата витрина. Процесорът е доста озадачен и си снима както той си знае. Или на фон на много зеленина, тревни площи и пр. (На плаж със синьо небе и нормална цветна температура и баба знае! - Има и там една особеност - ако обектът е във водата, а тя е зеленикава - боядисва понякога небето). Та се получават отенъци и доминиращи цветове. Зеленият е особено неприятен. Това е в RAW. Това не става с JPG. Но пък само с един клик върху нещо бяло или сиво, цветовете си идват на мястото и стават брилянтни. Небето пак става синьо, ако е било синьо. Освен това може да се избере и друга цветна схема - Адоби, или Кодак или каквато и да е. Не е само RGB. Ta, от моя опит: 95-98% от "развалените" снимки се оправят стопроцентно.
Зависи и от софтуера. Но това е друга тема. Но във всеки случай е голяма пречка - без софтуер няма RAW.
Правило извлечено от практиката: Всеки, който е снимал и обработвал в RAW - не ще повече JPG, освен за окончателно записване след обработката.
За тия, които не са съвсем убедени, че RAW е по-добрият формат, има камери, които правят едновременно две снимки - RAW+JPG. Ще снимат, ще снимат и ще се убедят в това, кое е по-хубаво за тях. Може пък да е JPG.
Няма как тук да сложа една снимка в RAW, защото са по 10 - 12 МБ - и до нея обработената вече в JPG, но би било добре. Ще помисля по въпроса.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в септември 02, 2008, 04:05:24
Ще си позволя просто заради лафчето да направя една аналогия с аудиоформатите - това, което е RAW (и въобще битмап-форматите) за графиката, това е WAV за аудиото - големи файлове, но максимално съответствие на данните спрямо оригинала; по същия начин пък JPEG компресията бих сравнил с MP3 например - доста по-компактни файлове, но нещо от качеството е жертвано, като се разчита на несъвършенствата на сетивата ни тази жертва да е колкото може по-незабележима...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 02, 2008, 05:12:02
Абсолютно!
Забравил си да кажеш, че МП3 и JPG са output files, но оригиналите са оригинален 16 или 32, или колкото са - канален запис и RAW.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: n00b в септември 02, 2008, 05:48:20
Мне, wav формата може да има различен тип компресия, не е казано че ще е PCM, зависи от кодека :) Може да бъде доста некачествен звука в wav формат, особено ако се ползва някой смахнат алгоритъм за компресия от сорта на тия свързани с GSM стандартите.

wav е нещо подобно на avi формата при видеото, само че без видео потока - може да се използват различни кодеци в рамките на тоя формат, всеки с различна степен на загуба на данни за сметка на компресията.Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в септември 02, 2008, 05:58:37
Виж, това не го знаех - че и при уейва може да има компресия. То хубаво са казали руснаците: "Век живи - век учись"... ;)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в септември 03, 2008, 10:39:42
Аз все още съм си доволен от моето Сони. Щракалка си е, но пък е с Carl Zeiss и е Made in Japan за разлика от 99%. Всичко снимам с него, но тази нещо ми влезе в окото.
(http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/d/3358-3/DSC01303.JPG)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 04, 2008, 09:41:36
Carl Zeiss си продава оптиката на Сони и на няколко още производители на камери, вкл. сега на Logitech - само преди две седмици си купих камера за лаптоп с Tessar от Carl Zeiss, с аутофокус. От тия, дето се говори по Скайп с тях. Така че поради качествата си Тесарът е един много разпространен обектив. Лично аз го имах за първи път на един апарат Werra през далечните 1966 - 1970 година. И бях много горд. Истина е, че е чудесен обектив. Наравно е с Лайка-та, която я слага Панасоник в неговите, само да спомена един обектив. Има и други, не по-лоши, наравно. Изборът на Сони е много добър безспорно. Истина.

Зачетох се. Оказа се, че обективът Тессар е бил патентован от професор Paul Rudolf през 1902 година. Ето аглийския линк към Википедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Tessar
На немския сайт на Википедия има един още по-стар фотоапарат с Tessar, но предвид разпространеността на езика слагам английския линк. Слагам, обаче, хубавата снимка тука.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: equinox в септември 16, 2008, 10:46:27
Само да предложа на вниманието ви едно много интересно списание за фотография.  :-[ Техниката на снимане е не по-малко важна от хардуеъра.

Digital Photography Techniques, Autumn 2008

(http://i122.photobucket.com/albums/o272/softarchive/img7/97643_s__digital_photography_techni.jpg)

http://www.file.bg/f2568H28Q7U (http://www.file.bg/f2568H28Q7U)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в септември 16, 2008, 11:13:27
Код:
Файлът не е достъпен!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: equinox в септември 17, 2008, 09:43:56
тук http://softarchive.net/magazine/digital_photography_techniques_autumn:97643.html (http://softarchive.net/magazine/digital_photography_techniques_autumn:97643.html)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в септември 30, 2008, 10:55:01
Ами ето, че действително се появи бъдещето на фотографията. Първият огледално-рефлексен апарат без огледало. Казва се Panasonic Lumix G1. Обаче нещо не го намирам на англоезичните  сайтове на Панасоник. На немския вече го има. Един поглед стига: www.panasonic.de и човек разбира всичко без да трябва да знае езика. По магазините ще го има от м. ноември. Има вече и цена. Към бодито има два обектива засега, но други няколко са в разработка. Струва си да се види сайтът.

Другите фирми - Самсунг и Олимпус, които са в системата four thirds и имат намерението да правят такива фотоапарати, ще са готови с апарартите си до една-две години.

Иначе на Фотокина 2008 от компактните имаше един невероятен на Nikon Coolpix p6000. Надминава всичко видяно досега. Него вече го има по магазините за 475 ?.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 10, 2008, 09:36:00
Panasonic Lumix G1 вече го има по магазините. Ето как изглежда. Визьорът му е все едно че се гледа през призма. Отзад има огромен, подвижен 3" дисплей. Остава сега да се види как ще се продава и колко ще го харесат хората. Междувременно има вече три обектива за него.
Цената му с този обектив е около 750 ?. Още не е започнала да пада, но няма да закъснее. Заради финансовата криза, а и заради Коледата - след Коледа.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 10, 2008, 10:27:58
Един хубав сайт:

http://www.whatdigitalcamera.com/


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в февруари 10, 2009, 06:19:05
За Canon PowerShot G10 има firmware update:

http://web.canon.jp/imaging/dcp/firm-e/psg10/index.html (http://web.canon.jp/imaging/dcp/firm-e/psg10/index.html)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: di4ko в април 03, 2009, 08:34:27
днес пробвах с ръчни настройки да снимам пролетта ето и резултата(не много успешен май :-X).(http://storage3.album.bg/0f9/p1010306a_42f91_12702667.jpg) (http://storage3.album.bg/4f3/p1010302a_7aa6d_12702666.jpg)(http://storage3.album.bg/3d9/p1010299a_29e25_12702665.jpg) (http://storage3.album.bg/265/p1010297a_49101_12702664.jpg) (http://storage3.album.bg/56c/p1010289a_64456_12702663.jpg)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 02:57:30
Orthodox, специално благодаря за филма...НЯМАМ ДУМИ за удоволствието!! Благодаря ти. Щях да си умра ей така - непросветен. Дано с нещо да съм ти полезен и аз някога!

Ами ето, че сега можеш да ми бъдеш полезен (а сигурно не само на мен, поради което пускам този постинг във форума, а не като ЛС) - с познанията и опита си на фото- и кинопрофесионалист. Става дума за това, че наскоро инсталирах на моя Canon PowerShot SX100 IS софтуерна добавка (писана от любители-ентусиасти), която, без да променя оригиналния фирмуер, добавя на сапунерката следните функции:

 - Снимки в RAW формат (за мен това е основното!)
 - Хистограма в реално време (RGB, смесена, осветеност и за всеки RGB канал)
 - Режим Зебра (мигащи преосветени участъци и сенки)
 - DOF-калкулатор (DOF = Depth of field или дълбочина на фокуса)
 - Постоянен индикатор за батериите (графичен и с цифра в проценти - нормално се появява индикация едва към края на заряда на батерията, когато остава енергия за още 20-30 снимки)
 - Изпълнение на скриптове (експонация, фокусиране, bracketing /автоматично снимане на поредица от кадри с различна експонация или фокусно разстояние/, интерваломер и др.)
 - Режим на видео с по-висока степен на компресия, както и двойно по-голям възможен размер на видеофайла
 - Разширение на диапазона скорости на затвора до 1/10000 до 65 секунди (оригиналният е 1/2500 до 15 секунди)
 - Използване на USB-порта за дистанционно снимане
 - Файлов мениджър
 - Четец на текстови файлове
 - Преглед на палитра
 - Информация за паметта
 - Календар, часовник
 - Използане на TFT-дисплея като фенерче
 - Интересни настройки и дори игри (Sokoban, Reversi) - най-маловажното за мен

С тези допълнения камерата плътно се доближава до възможностите на евтините DSLR (цифрови огледално-рефлексни) фотоапарати, при което последните имат недостатъка да не може да се кадрира чрез TFT-дисплея (там само се разглеждат готовите снимки), а само чрез класическия оптичен визьор. Сега за мен е важно да усвоя работата с RAW формата (с останалите нови "придобивки" ще се оправя). За него ми е ясно (или поне мисля, че ми е ясно) май само това, че съхранява в максимално непроменен ("суров" - raw на английски) вид първоначалната информация от матрицата, без компресиращи или въобще модифициращи алгоритми, които неизбежно изменят и губят част от данните, което ощетява картинката. Въпросът е как да се обработва файлът в RAW, за да се получи качествен краен продукт. Тук се надявам на указания от твоя страна, като, разбира се, може да се включи и всеки друг форумец, който има познания и опит в това отношение.

Предварително благодаря!


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 04:01:19
Отродоксе, за неща, които не са от Канон не съм компетентен. Аз мисля, че ти писах, че за твоя апарат имаше Firmware update - на сайта на Канон. Най-добре с него. За останалото не съм компетентен. Най-много да си развалиш камерата. Ако си го инсталирал - си загубил вече гаранцията.
Иначе параметрите са многообещаващи. Спор няма.
Ако е от руски сайт - може вероятно. Ония са живи дяволи, що се отнася до "прошивки" (firmware на руски). Успех.

П.П. Аз от самото начало мислех, че си купил G10, а то било SX100 IS. А и това, което пиша по-горе за ъпдейта на фирмваре се отнася за G10. Ако сега имаш RAW си цар. Направи малко шарени снимки и прати една по меил във формат RAW - да видя как работи, снима. Да му видя цветната дълбочина. И в кой RAW формат на Канон е. Аз имам два апарата с два различни RAW-а от Канон, затова.
Такива големи скорости едва ли ще ти са нужни. То и без това се снима само на 100 ISO или ако имнаш 80 ISO - още по-добре. Със скорост 10.000 трябва да си на северния полюс или под Матерхорн на обилно слънце и пак май ще стига 1/2.500. Но пък е сигурно хубаво да го има човек. Никога в живота си не съм имал потребност от 1/10.000-на. Ама знае ли се!

Въпросът е как да се обработва файлът в RAW, за да се получи качествен краен продукт.
Аз обработвам RAW на Canon с АCDSee 2.5 (свали си трайъл за 30 дена на www.acdsee.com (http://www.acdsee.com)). После ще видиш. Не е и скъп. Освен това с камерата си получил CD-та със софтуер на Канон. С него също става, но ACDSee e определено най-доброто, защото е по-лесно. Ако разпиташ в България - ще ти кажат веднага Фотошоп. Аз не ти давам тоя съвет, защото ще е краден. Иначе е много скъп.
ACDSee - ще го видиш на сайта - за 98 ? се купува. В Amazon.de го има за от 68 ? плюс транспорта. Не искам да ти давам съвет да го ползваш краден, но го има навсякъде в Интернет за сваляне кракнат. Лично аз съм си купил даже два - за 4-те компютъра. И съм регистриран на сайта им. Няма мърдане.
Ако някой ти каже, че не е хубав - не му вярвай. Това е най-доброто за момента, най-лесно за начинаещи и изцяло става за Канон. За Никон вече не е чак толкова подходящ. Освен това като софтуер е много красив. Нали ти казвам - сваляй трайъл за 30 дена и see for yourself. Успех.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 04:40:26
Виж, тази добавка (точно "прошивка" си е на руски разговорен език) не променя с нищо оригиналния фирмуер и както е качена на SD-картата, така може и да се махне от нея, без да остави следи. Не виждам как в такъв случай ще се установи използването й, та да ми откажат гаранционно обслужване (дано не се налага, де!). Но си прав, че въпросът с позването на тези прошивки е доста противоречив. Цитирам текст от сайта http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK (http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK), посветен тъкмо на тези неофициални разширения на Canon-ския фирмуер, наречени CHDK (Canon Hack Development Kit):

Повечето хора са на мнение, че използването на CHDK не нарушава условията на гаранцията, тъй като това е просто програма, която се зарежда в оперативната памет на камерата и не променя оригиналния фирмуер по никакъв начин.

Ето мнението на техническата поддръжка на Canon: "За съжаление, всякакви промени и обновявания по софтуера на камерата, които не са извършени от упълномощени представители на Canon, биха могли да направят гаранцията невалидна".

Но дали CHDK може да мине за "обновяване", след като оригиналния фирмуер остава непокътнат? Вие решавате! Не използвайте CHDK, ако не желаете да поемете дори минимален риск. Личното ми мнение е, че е достатъчно безопасно да се използва CHDK, стига да сте сигурни, че това което зареждате е точно CHDK, а не реално обновяване на фирмуера (ако смените оригиналния фирмуер с такъв, койте не е произведен от Canon, наистина рискувате да си прецакате камерата и тогава гаранцията със сигурност ще стане невалидна).

Моето мнение не е много по-различно от това. Чисто технически погледнато, CHDK не е нищо повече от една програма, която се зарежда от камерата и при изключването й в паметта не остава и следа от това. При тези условия да се говори за нарушаване на гаранцията заради използване на CHDK е нелепо – все едно в компютърния сервиз да не ви признаят гаранцията, ако сте използвали дадена програма, а ви е изгорял да речем твърдия диск. Между двете няма никаква пряка връзка. Но от друга страна, Canon по всякакъв начин ще опитат да ви държат отговорни при евентуален проблем с камерата, ако разберат, че сте използвали CHDK. Така че, сами решавате, това е положението ;)

Е, аз реших да ползвам разширението, пък времето ще покаже дали е било за добро или зло. Това, за което те моля, не е свързано с тази софтуерна част, която не си длъжен да познаваш, разбира се. Трябват ми съвети за работа с RAW формата, който си е RAW независимо дали е получен с оригинален фирмуер или с такива неофициални прошивки. Интересува ме процесът, чрез който от RAW файла да получа качествени снимки в някой от обикновените формати. На същия сайт е казано следното по въпроса:

Когато имате RAW файлове в камерата, можете:
 - да ги конвертирате в стандартизирания DNG формат цифров негатив, използвайки конвертиращата програма DNGForPowerShot. DNG файловете след това могат да се редактират с всеки RAW конвертор, включително с Adobe Lightroom.
 - да обработите RAW файловете директно с подходящи конвертори. Засега това са конвертори, базирани на разработката DCRaw на David Coffin. Ето три примера на безплатни конвертори:

UFRaw
Raw Therapee
Picasa версия 2.7 и следващи

Но това е крайно недостатъчно като информация, за да мога на практика да извърша обработката. Нужни са още указания и съвети от човек, който практически се е занимавал с това. За това ми е думата и въпросът.

А фирмените ъпдейти на Canon ще ги видя на сайта им, пък тогава ще реша какво да правя по-нататък...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 04:49:33
Човекът е прав, ама ако знаеш колко е обстоятелствено да се работи в DNG! Аз ти казах ясно - ACDSee. Свали си трайъл за 30 дена и не се занимавай нито с лайтрум нито с каквото и да е. Има програми, които поради това, че в България софтуерът се краде главно, в България не са познати. Защото като вземе да краде, крадецът краде най-скъпото и няма внимание за програми за по 90 евро. Той бара направо за по 900 и нагоре ?. За да не приказвма повече ненужни приказки - свали си от www.acdsee.com (http://www.acdsee.com) трайъл версия и ще се убедиш. DNG няма да ти трябва за НИЩО. Освен за експерименти.
Да знаеш, мислех, че в горния пост бях казал всичко. Явно не е било така.
Сега виждам, че ACDSee я има за 58? плюс 3 евро за транспорт. Ако я поръчам сега, мога да ти я донеса в Русе другата седмица - белки дойде. Човекът продавач казва - разопакована, но неизползвана.
http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B001EOOK66/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=gateway&qid=1239455812&sr=8-1 (http://www.amazon.de/gp/offer-listing/B001EOOK66/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=gateway&qid=1239455812&sr=8-1)
В Амазон купувам с един клик, ако се обадиш до 10 минути - вече ще е купена и до петък ще е тук. В петък тръгвам за София.
При нас утре е Великден и в понеделник не се работи, но вярвам, че ще им стигне времето да ми го пратят.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в април 11, 2009, 04:50:42
Една ръчичка горе за ACDSee. Ползвам го откак имам компютър ;)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 04:59:48
Трайълът става и от тука:
http://www.zamunda.net/browse.php?search=acdsee&cat=0&incldead=1 (http://www.zamunda.net/browse.php?search=acdsee&cat=0&incldead=1)
Пък като ти хареса и решиш да трошиш пари...
Ей го - и Deian ще ти помогне.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 05:15:41
Една ръчичка горе за ACDSee. Ползвам го откак имам компютър ;)

Ами плати ли си го бе, Дидо? Питам аз и отговор не искам... щото знам какъв ще е... ;)

То вярно, че у нас софтът по принцип е безплатен, ама... нали уж европейци ще ставаме, аджеба... Европейци, ама бедни... :o

Нейсе, запуши я! - дето рекъл бай Ганю.

А иначе намерих две, струва ми се, обещаващи фриуерчета за RAW обработка:

Raw Therapee http://www.rawtherapee.com/?mitem=1 (http://www.rawtherapee.com/?mitem=1)

Capture One PRO http://www.phaseone.com/ (http://www.phaseone.com/)

Само дето това второто не ми изглежда безплатно, като разгледах сайта на самата програма. По-скоро е сериозен комерсиален софтуер. А на руския сайт, където го намерих първоначално, се твърди, че се регистрира безплатно... Хммм... Май по-скоро са имали предвид някое "лекарство"...

Capture One PRO 4.6.3: обработка файлов RAW

Многие цифровые камеры позволяют получить фотографии в формате RAW. Этот формат имеет широкие возможности редактирования изображения. С помощью программы Capture One PRO от компании Phase One можно обработать RAW-файл, улучшив снимок. Программа устраняет большинство недостатков фотографии – неправильно выбранную экспозицию, размытость в результате случайного движения объектива в момент съемки, шум на изображении, неправильную цветопередачу, искажения, вызванные техническими особенностями объектива. Отдельная функция программы позволяет улучшить оттенки при портретной съемке. Программа поддерживает большое количество камер, среди которых устройства Nikon, Fuji, Sony, Canon, Pentax, Olympus и многих других производителей.

В последней версии улучшена поддержка P 65+ и фотоаппаратов Canon.

Скачать можно отсюда (требуется бесплатная регистрация), размер 44 Мб


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в април 11, 2009, 05:28:49
Баш ще да съм го платил :D Важното е, че имам легален лицензен номер :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 05:48:21
Ето, виждаш ли? А Pfote2 ми предлага да се изръся ?60 (120 кинта) за легално копие на ACDSee... Ха сега де - какво да правя?! Мдааа, трудно се става европеец. Особено когато ?60 са една немалка част от месечната ти заплата...

Ами засега ми остава да пробвам безплатните RAW редактори, колкото и да отстъпват на безспорно добрия ACDSee... >:(


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 07:08:05
Пфоте2 ти каза и деликатно от къде можеш да си вземеш неограничен по време трайъл. Безплатен, разбира се. Останалото Пфоте2 няма да го коментира. Не му е работа. Освен, че ако някой няма представа какво е RAW е най-добре да вземе първо именно ACDSee, а не лекарства за RAW. Тогава законният притежател на хардуера - камерата може да ползва софтуера на Канон, който се намира на дисковете или/и на сайта на Канон.
Софуерът на Канон се казва: Digtal Photo Professional и Zoom Browser EX Memory Card Utility.
 
Но въщност желанието на човека е негово царство небесно и съответно може да си ползва софтуер по желание. Аз слагам едностранно край на оперетата в 5 акта "RAW" и желая на всички приятна вечер. До виждане в другите теми.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 07:49:12
Е, щом е неограничен, то е друга работа... Все пак няма да снимам само един месец... Благодаря ти за идеята и прощавай, ако с нещо съм те подразнил - било е неволно, повярвай ми! :-[


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 07:54:36
С нищо не ме дразниш - освен с това, че искаш съвет, а не четеш. Это две большие разницы - по-одесски - едното е трайъл - легален за 30 дена от официалния сайт ACDSee, а другото е пак трайъл, неограничен - от официалния сайт Замунда. А в Замунда платно няма. Ади шимди сьойле анадънму, че на български не се разбираме. Не мога да ти кажа ачик: открадни си я! Успех.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 08:04:58
Просто не забелязах, че линкът е към Замундата. 'Щото това име говори достатъчно самò по себе си... ;)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 08:08:52
Та там можеш да си свалиш ACDSee Pro 2. И като се включиш ще ти предложи да ъпдейтваш на 2.5 - смело ъпдейтвай. Те не те знаят кой си. За целта (за да не те знаят кой си), обаче, не се регистрирай със безплатен 30 дневен трайъл на сайта им. Успех.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 08:40:03
Е, благодаря - това е предостатъчно засега! Но си запазвам правото да питам и по-нататък за работата в RAW - надявам се, че може... :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 08:44:06
Ти вече направи ли снимка в RAW? И ако си я направил тя вижда ли се на дисплея на фотоапарата? Прати насам една снимка в RAW.
Питай по всяко време.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в април 11, 2009, 08:59:31
Утре е неделя, ще щракна някоя из парка, времето е хубаво. После ще ти пратя и ще чакам мнението и съветите ти... :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в април 11, 2009, 09:10:54
Добре. Ама гледай освен зелено да има и синьо и червено.
Успех.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в юни 25, 2009, 08:54:59
Малко офтопик, но все пак ще се съгласите, надявам се, че между фотоапарати и фотоконкурс има някаква връзка, нали? ;)

Русенка - първа на световен фотоконкурс в Париж
25 юни 2009 / News.dir.bg

Евгения Максимова от Русе е отличена с първа награда на престижния конкурс на Париж Prix de la Photographie Paris, съобщиха от семейството й.

Русенката печели приза в групата на непрофесионалните фотографи, в може би най-тежката и масова категория "Обща" в конкуренция с над 2000 фотографи от 85 страни. Наградената серия носи наименованието Game of Luck, съобщи "24 часа".

Отличените творби ще бъдат изложени в престижна парижка галерия на 26 юни. След това ще бъдат отпечатани в луксозен каталог, който ще бъде предоставен на галерии, издатели и книжарници в цял свят.

Това е втора престижна награда за талантливата русенка. Миналата година тя спечели втора награда на световния фотографски конкурс International Photography Awards.

Освен Евгения Максимова в конкурса има само още един български участник, който също е сред отличените. Това е Таня Граматикова от Пловдив, която печели трета награда в категория "Голо тяло".

http://rousse.dir.bg/2009/06/25/news4669123.html (http://rousse.dir.bg/2009/06/25/news4669123.html)
-----------------------------------------------------

Браво на нашата талантлива съгражданка, която продължава серията първи места на града ни - макар и на индивидуално ниво. И дано има повече такива русенци, заради които името на града ни да се чува и чете из България и по света! @}->--


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в юни 25, 2009, 09:07:06
Ето, впрочем, снимки в художествен стил на Евгения, както и линк към страница във Фото Форум, където обсъждат постижението на русенката и я поздравяват (става дума обаче за долуспоменатото второ място от 2008):

(http://212.36.3.59/authors/emax.jpg) (http://4.bp.blogspot.com/_jp0n5_HYfQw/SNq7jJKHd_I/AAAAAAAAAEI/IhanxC9EjXc/s320/Eugenia+Maximova.jpg)

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=894190&t=894190 (http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=894190&t=894190)

Ето и една нейна снимка от миналата година, с която миналата година е била на второ място сред непрофесионалните фотографи в категория "Деца" на международния конкурс International Photography Awards (снимката е наречена Unresistable gang of sympathy):

(http://www.photoawards.com/winnerImage/08/resized/ME_60034_1.jpg)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в юни 25, 2009, 09:32:36
Ето и адреса на собствения сайт на фотографката (с ник и творчески псевдоним emax), която вероятно живее постоянно във Виена, прави изложби на Запад и доста пътува по света - има снимки например от Намибия. На сайта има доста нейни работи (черно-бели и цветни), било като отделни снимки или като слайд-шоу, в които се вижда талантът й.

http://emaxphotography.com/ (http://emaxphotography.com/)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 26, 2009, 06:54:42
само съветски марки, разбира се...
Имаше например един апарат ЗОРКИЙ 4 - беше точно копие на германската Leica с обекив в никакъв случай не по-лош от оригиналния. И механиката беше съвършена. Имаше един ФЭД, пак с номер - оптика със същото изключително високо качество. Така че за снимки ставаха идеално. И колчем стане дума във форумите за рязкост на фокуса на еди кой си обектив Канон... се сещам за резкостта на фокуса на горните апарати с фиксирани обективи. Невероятна! Днес за качествен 50 мм обектив от марка, състоящ се от 6-7 пластмасови и 1 "джемена" леща, ако въобще, се плащат луди пари.
Имаше маса други апарати и апаратчета от сорта на легендарната СМЕНА, СМЕНА 2 ....8, както и един върховен, с формат 6х6 - ЛюбителЬ. Последният струваше 12 рубли! Смените бяха по 15 - 20 р., а Зоркий и ФЭД бяха по 35 - 50 рубли според модела и обектива.
И аз имах една огромна кутия с негативи, за която съжалявам и днес. Попиляха се във времето.
Фотографската ни дейност кипеше на тавана на русенския историк Красьо Ганчев. Годините? 1964 - 1967. Той си беше направил самоделен копирен апарат, с обектив от руски фотоапарат. После някой по Дунава му донесе истински, но тоя - самоделният, заради по-качествената оптика си остана ненадминат. Там преснимахме на ч/б първите цветни порно списания, които носеха моряците от Виена, та после ни викаха един по един в милицията на Ангел Кънчев - до първата бензиностанция в Русе. Значи и доносническата дейност е била на висота винаги.
Колкото до това дали на някого ще означават нещо снимките след години също мога да кажа, че вече има снимки, на които самият аз не знам кой е сниман, а родителите ми са ги пазили ревностно! Затова на днешните снимки им дават "гаранция" - 80 - 90 години. Иначе ще станат планини от снимки и човеци един връз друг, макар и живи. Всяко нещо трябва все някога да отива в небитието. Нека сме оптимисти за снимките - на гърба на снимката днес винаги може да се напише нещо, а в днешно време и да се напечата на два езика.!!! Че и на три и четири. Знае ли днес човек внуците му, ако ги има, на кой език ще четат. И то нямам пред вид себе си.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 26, 2009, 11:10:00
Знаех си аз, че нещо ми убягва!! Ами фотоапаратат Зенит ще е. През 70-те много разпространен в България. Него пък го носеха български студенти от СССР за да си финансират ваканцията и/или да закупят стока за "натам". Тук снимка на един по стар- и един по-нов модел с експоно- или експозиметър. В същност това е популярният апарат, който носеха студентите. Особеността му беше, че можеше да му се сменя оптиката - обективите за избор бяха и без това само два w Bylgariq: Индустар и още един със светлосила 2.0. Днес светлосилата 2.0 струва пари. Имаше и един или два телеобектива, но тях не съм ги виждал, освен в магазин - единият го продаваха в комплект със Зенит под наименованието "Sniper".


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2009, 08:08:50
само съветски марки, разбира се...

Pfote2, надявам се цитирането на тези мои думи да не означава, че ги възприемаш като моя отрицателна оценка за съветските апарати, която да опровергаваш с посочването на качествата им в постинга ти. Напротив! Просто споменах обстоятелството, че на пазара ни имаше фототехника главно от СССР, поне що се отнася до апаратите (с изключение на немските Praktica), но това бяха (особено по-ранните модели, почти точни копия на немски оригинали) твърде качествени и здрави устройства с прецизна оптика и механика, които при внимателно използване и грижливо поддържане можеха да служат безотказно и на добро ниво по половин век и повече (както и оригиналите им от Германия). Всъщност немски произход сред формата 24 х 36 имаха главно фамилиите Зоркий и ФЭД, които основно копираха Leica и може би някоя друга немска марка, не зная. Един мой съученик в Английската (Бог да го прости, удави се на 19 години през 1980), който имаше изразени заложби за фотография и кино, снимаше тъкмо с прословутия Зоркий-4, който си е просто преименувана Лайка.

(http://images04.olx.ru/ui/3/86/07/48157907_1.jpg)

И досега помня чудесния му сменяем Индустар с безупречни оптически качества, скоростите му от 1 до 1/1000 и солидната му конструкция, която просто вдъхва увереност с надеждността си.

Е, моят първи апарат също беше Зоркий, но за съжаление от доста по-късно поколение, изцяло конструирано в СССР и предназначено за съвсем друга категория снимачи - такива, дето са далече от професионализма и даже от напредналото любителство и не им се занимава с изучаване на тънкостите на фотографската теория и практика, а просто искат да насочат обектива, да щракнат и да запечатат на кадъра семейния празник или красивия пейзаж. Дето сега му викат - point-and-shoot. Става дума за Зоркий-10, пълен автомат с фиксирани значения на двойките "скорост-диафрагма", нагласяни от апарата по твърда програма само под действие на осветеността, измервана с кръгов селенов светломер, вграден около несменяемия обектив (също Индустар). Е, всъщност можеше да се изключи автоматиката и да се наглася ръчно диафрагмата, но при постоянна скорост от 1/30. За всеки, който е поне малко наясно със снимачния процес, е ясно, че такъв апарат не дава кой знае какви възможности за творческо снимане. И все пак работих с него години наред и направих немалко кадри, някои от които и нелоши.

(http://www.sovietcams.com/sovietcams/m/m_images/wfiles/i6KZKNLJG.jpg)

Разбира се, добри думи може да се кажат и за съветските огледално-рефлексни апарати, основно (но не само) представени от фамилията Зенит. Донякъде тяхна слабост беше (поне за част от моделите) по-тесният диапазон от скорости (стандартно 1/30 - 1/500), но иначе имаха здрава механика и качествена оптика. Доста от ученическите ми познати снимаха със Зенити и постигнаха много с тях.

Струва си да се каже накратко и за средноформатния Любитель, двуобективен апарат с шахтов визьор за ролфилм 60 мм, който (ако не се лъжа) беше копие на Hasselblad.

(http://images02.olx.ru/ui/3/79/09/41257009_2.jpg)

Е, когато станах студент, вече се сдобих с немската Praktica MTL3 - един от последните модели на социалистическата марка, със задобективен светломер (TTL), класически диапазон на скоростите от 1 до 1/1000 и великолепен просветлен сменяем Pentacon auto със скачаща диафрагма, минимум аберации, безупречно рисуване и светосила 1.8 (1.8, Pfote2!). И, представи си, брате - изцяло от джам! High quality optical джам!

(http://www.collection-appareils.fr/pentacon/images/Praktica_MTL3.jpg)

Цялото това великолепие се използва около 7 -8 години, при което успях да го запазя във вид, като току-що донесен от магазина. После дойде перестройката и аз станах работещ човек, при което по куп причини поизоставих снимането за няколко години, а Практиката си стои и до днес в шкафа - в калъф и оригинална кутия, физически млада, но технологично безнадеждно остаряла. И как ми се иска да имам цифрова машинка с нейните качества (особено оптическите), но ти сам разбираш с колко трябва да се бръкна, за да осъществя мерака си. Когато дойде време да навляза в ерата на дигиталното снимане, първата ми машинка също беше Praktica - една скромна и проста камерка, също като напълно автоматичния ми Зоркий. Сега с тази първа сапунерка снима дъщеря ми, а аз щракам с една по-можеща - Canon PowerShot SX100 IS. Дали някога ще стигна до DSLR камера - не зная, но по-вероятно не...

Впрочем, с последните няколко постинга дискусията се отклони в посока, по-подходяща за темата Фотоапарати в раздел Общи приказки. Ако на Камен му се занимава - да мести постовете там...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 28, 2009, 10:11:21
Не бе! Не бъди толкова touchy. Докачлив дет се вика.
Напротив. Дълбоко уважение към съветските апарати. Как иначе щяхме да стигнем ние до германска техника. А руснаците не бяха льохмани в това отношение. Копираха 100% фотоапарати и часовници. Съзнателно. Виж ако България ги беше взела, щеше да е друга работа. Льохманска.

Аз като студент имах една великолепна камерка Werra - 2,8 Tessar. И зареждането ставаше със завъртане на гривната на 1/4 от обиколката, около обектива. Технически дизайн супер! Звукът на механиката не мога да го забравя и днес. И беше истински, не от *.vaw.
След това съм имал много и много различни. Легендарния Канон, легендарния Никон, обективи.

----
Такава, зелена беше и моята Верра. Много ми е скъпа и днес, макар и да я нямам отдавна. То е както с приятелките. Някои човек не ги забравя никога.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2009, 10:43:17
Иначе в социалистическа България прохождащите фотолюбители по правило започваха с класическата (и легендарна) Смена 8М, с която при умело използване можеше да се снима задоволително - като за начало, разбира се...

(http://img431.imageshack.us/img431/5940/smena8shuinn9.jpg)

А колкото до немската марка Вера - чувал съм и съм чел за нея, но не съм ги виждал "на живо". Не помня и да ги е имало в търговската мрежа. Вероятно в България са идвали чрез хора, пътували или работещи в чужбина.

(http://img692.imageshack.us/img692/5338/werra2.jpg)

Фототехника от други държави от соц-лагера, освен СССР и ГДР, имаше главно извън фотоапаратите - чехословашки увеличители Крокус, полски преси за сушене на копираните позитиви, пак полски рамки за кадриране при увеличението върху фотохартия, отново ГеДеРейски дози за негативна обработка и вани за позитивна (немска беше и цялата фотохимия по нашите магазини - проявители, фиксажи, пък и повечето филми - ORWO), механични таймери за отмерване на времето за пускане на увеличителя...

Накратко - фотоминало незабравимо от соц-времената...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 28, 2009, 10:47:59
Krokus бяха полски. Meopta - чехски(чехословашки). Но в Русе моряците носеха съветски, които съвсем не бяха лоши.
По мое време се започваше със Смена 4. Смена 2 беше малко по-стара, макар и много хора да я имаха.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в ноември 28, 2009, 11:11:46
Да, прав си, Крокусите бяха полски. Когато излязоха цветните негативи, появи се и един обектив Янполколор с вградени филтри за цветокорекция при позитивния процес. В Английската правихме през 1979-80 първите опити в цветното и с копиране на хартия (още пазя една-две от тези първи снимки), и даже се осмелявахме да проявяваме цветен диапозитив ОРВО с готовите комплекти химикали - макар, че по инструкция температурата на проявителя трябваше да бъде 20±0.5 градуса. Пълнехме с вода с нужната температура в голяма кофа, слагахме дозата в нея и единият върти макарата с филма, а другият се пули в термометъра и при нужда долива по малко студена или топла вода според отклонението. Жива мъка си беше, обаче ентусиазмът - огромен! И ставаха твърде добри слайдовете, ей! И сега имам в личния си архив няколко кутийки с нарязани и рамкирани диапозитиви от ученическите ни преживявания...

Иначе аз имах разглобяем съветски увеличител - събираше се в куфарче, което се използваше и за основа при копиране; не беше от класата на Крокусите, но за моите любителски изисквания вършеше работа. И досега го държа в един шкаф вкъщи, заедно с цялата ми славна лаборатория - но се питам за какво ли...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 29, 2009, 10:29:04
Мислех си дали въобще да споменавам обектива Ямполколор. И реших да не го споменавам изобщо. Знам го много добре, беше на една от Меоптите. На увеличителя.
А мисля, че го имаше и като сменяема оптика М42, но не съм сигурен.
Цветно не съм копирал, но пък диапозитиви съм проявявал не малко. Някои ги имам и днес. Цветни все още!
Ставаша идеално. А тогава определени снимкови жанрове нямаше как да бъдат дадени на фотото. Затова. Иначе цветно прояваване  имаше вече.
Ортодоксе, преподавали ли са ти в английската Генджови - Стефан и Мариана? Или вече съм те питал?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в ноември 29, 2009, 08:13:19
Да, обективът наистина е Янполколор - поколебах се между М и Н и накрая избрах погрешната буква...

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/ZD130461.JPG/609px-ZD130461.JPG)

Моят увеличител беше УПА-5М с обектив Индустар 42 (резба М50, ставаше и за фотоапарат):

(http://www.photohistory.ru/Pictures/Enl-UPA-5M.jpg)

Колкото пък до диапозитивите на филм ORWOCOLOR - те и при мен са все още цветни, и то наситено цветни. Старото си е старо...

Последно - за преподавателите в Английската. Учил съм там от 1975 до 1980 и не съм имал такива учители, но даже и не помня да съм чувал такива имена сред учителския колектив въобще. Вероятно са били там доста преди мен, като се има предвид и разликата във възрастта ни (с Pfote2). Така предполагам...


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 29, 2009, 10:37:50
Уха! Значи аз съм в грешка бил всичките тези години! Мерси за поправката.

Впрочем не само аз, но и други грешат в Интернет го има с М и с Н. Важното е какво пише на самия обектив.

Разликата е поне 12 - 14 години. Аз съм роден 1949 година. Долу слагам една снимка от днес - заради актуалността на образа. Другата ми е от март 2007.
После ще я махна.

Госпожа Генджова завърши 1968 английската, под името Мариана Кръстева, в първия випуск и влезе да учи веднага в Търново. Предполагам, че 1971 е започнала да преподава в английската, защото те в Търново последните две години бяха задочно. Но не знам колко време е преподавала, заедно с мъжа си Стефан. После отидоха в Бургас.
Тя беше от класа на Цоневска. На Катето, сега Панайотова, леля и. Нея може би си я сварил. Не беше стара жена, ама тогава и учителите излизаха на пенсия н 50 години. Мъжът и беше адвокатът Цоневски. Известни русенски фамилии.

Този УПА - нещо ми мержелее на дъното на мозъка. Май такъв съм виждал. Увеличител в куфарче във всеки случай съм виждал. Ей го пак - съветите с най-практичното решение - тъй като хората живееха на тясно - в куфарче и готово. Като му трябва - отваря куфарчето, а иначе е под кревата.Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в ноември 30, 2009, 08:14:30
Да, разликата е тъкмо 12 години - роден съм в 1961. За преподавателите в Английската трябва да се поровя в паметта си, защото тези, които не са ми преподавали, и тогава не ми бяха твърде добре познати (по природа винаги съм бил интраверт), а сега в голяма степен са се изличили от паметта ми...

Колкото пък до фотоувеличителя в куфарче - той беше особено подходящ за моите условия, защото нямах постоянна фотолаборатория ("тъмна стаичка") и всичко беше "мобилно", а импровизацията се правеше в банята нощем (както беше впрочем и при повечето ми връстници - фотоентусиасти). И досега всичката тази машинария пълни един шкаф вкъщи - увеличител, кадрираща рамка, дози, вани, щипки, червен фенер (това се асоциира с нещо друго, ама... :-[), таймер, термометър, гланцова преса за сушене на копията... Не мога да си позволя да ги изхвърля, но в същото време ми е безпощадно ясно, че никога повече няма да влязат в употреба. Физически напълно годни, но технологичната им епоха отмина... Даже доскоро имах и шишенца с проявители (знаменитият R09 Rodinal), пликчета с фиксаж А300 и други фотохимически чудесии на възраст над 20 години. Всичко това замина в канала, но техниката няма как...

Впрочем, нека вече да прекратим този разговор за техническата страна на фотографията или поне да го пренесем в тема Фотоапарати, защото тук все пак идеята е да се показват и обсъждат старите снимки на Русе. Така че да не изпитваме повече търпението на нашия админ Камен, защото го уважавам и не искам с форумното си поведение да предизвиквам арбитърската му намеса... ;D


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в ноември 30, 2009, 09:38:42
Успях да изтрия само един постинг. Нека модераторът изтрие всичките ми несъотносими по съдържание.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: SW2FL в декември 01, 2009, 08:11:13
Не не :) нищо няма да трием :) ще прехвърля разговора ви при фотоапаратие. Едно време и аз имах един от тези руски фотоапарати, приличаше много на "Зоркий" с тоя светлометър в обектива, но името му беше друго .. Сега се мъча са се сетя как се казваше, но нещо не ми се отдава :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2009, 12:46:38
В друг сайт попаднах на нещо уникално, за което не мислех, че някога е съществувало. Предполагам, че за повечето от нас във форума това също е изненада - оказва се, че през 1947 годена плевенски конструктор е създал серийно произвеждан български фотоапарат с марка Еделвайс. Никаква информация повече нямам за този уникат - нито къде е произвеждан, нито до коя годива или колко бройки за били изработени. Нямам и технически данни за това малко чудо, но поне можете за видите как изглежда - първият и единственият, както българските самолети ЛАЗ...

(Това, което се вижда от снимката - диафрагма 11 или 16, при това се сменят прости кръгли отвори в метален лист, а не свиваща се диафрагма от няколко пластинки; има и скорост М - ръчно натискане и задържане затвора отворен колкото е нужно, и режим В - при първо натискане затворът се отваря, при второ се затваря. Тези възможности ги има и при всички по-нови лентови фотоапарати до слизането им от сцената...)

(http://detstvoto.com/uploads/posts/2009-11/thumbs/1259024370_upl-pic-708700607.jpg)

(http://detstvoto.com/uploads/posts/2009-11/thumbs/1259024375_upl-pic-1538481206.jpg)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в декември 02, 2009, 08:22:28
Аз имах от баща ми една кутия 6х9 Zeiss-Ikon - и той беше със "сменяема" оптика. Сменяше се блендата от B на символ облаци и символ слънце - по същия начин - с нещо като оптуратор или май направо оптуратор с различни диаметри.
Светлосилата беше 1:8 невероятни снимки правеше на слънце. Оптиката беше Görtz.

Смътно си спомням и тая камера Еделвайс. Ама къде точно...!?


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: фараша в август 09, 2010, 10:15:34
Ще съм благодарен на малко помощ за избор на цифров фотоапарат/камера. Трябва ми фотоапарат със свястно видео, може и обратното - компактна камера, която да прави и снимки. Засега гледах  това, но съм отворен и на други предложения:

http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09053052 (http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09053052)

Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в август 09, 2010, 11:02:50
Недолюбвам Samsung. Ако ще е сапунерка, разбирай непрофесионален апарат, бих препоръчал Sony (но само ако е с Carl Zeiss оптика) и Panasonic (само ако е с оптика Leica).


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: фараша в август 10, 2010, 12:02:25
А мнения за това:
http://www.olympus.bg/consumer/29_digital-camera_sp-600uz_22725.htm (http://www.olympus.bg/consumer/29_digital-camera_sp-600uz_22725.htm)Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 10, 2010, 10:57:58
Подкрепям напълно Дидо. Той ползва Карл Цайс, а аз (куха) Лайка. С последното вече се насочваш към полу-професионалните. Има един сайт за фотоапарати, който Дидо може да ти даде. Аз по него избирах моя. М/у другото напълно ми е ясно за какво ти е :)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: фараша в август 25, 2010, 10:05:58
Апаратът вече е купен, така че благодаря на отзовалите се до момента :)
Идеята за марката дойде от форума.   8)


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Linov в август 25, 2010, 10:21:55
Коя марка и модел избра в крайна сметка. Сподели си впечатленията.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: фараша в август 25, 2010, 11:08:39
Ей го чарка:
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Super+Zoom/DMC-FZ38/Overview/2718819/index.html (http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/LUMIX+Digital+Cameras/Super+Zoom/DMC-FZ38/Overview/2718819/index.html)

Още нямам много впечатления, че сапунерката е сложна като личност, а се познаваме само от снощи :D
Направи ми приятно впечатление как приближава, пробвах да снимам блок от съседен квартал на малко повече от 1 км и на снимката мога да видя дали на балкона има човек, да се ориентирам мъж или жена е и горе-долу как изглежда. Може и да ми е слабо зрението, но с него даже балкона не мога да фиксирам ясно. 
Има сносна светкавица, доста режими на снимане, на автоматична доста добре се ориентира и сам какво да прави. Видеото още не съм го тествал, че нямам карта.
Като недостатък - малко е едричък и тежък за фотоапарат. Добре че имам голям багажник на колата. :D :D


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: deian в август 25, 2010, 12:45:15
Честито! Изглежда много добре като параметри. Скочил си на по-височък клас *DRINK*


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 25, 2010, 05:19:02
Честито! Само хубави снимки и по много наведнъж. Виж ако искаш тука едно изследване на твоята камера на майчин език:
http://www.whatdigitalcamera.com/equipment/reviews/compactcameras/27052/1/panasonic-lumix-dmc-fz38-review.html


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 28, 2010, 06:39:21
На огледално рефлексните могат да се правят въпросните три снимки, но на повечето като се изключи камерата за следващите три паралелни трябва наново да се наглася. Аз като видя прегоряло небе (снимам само в RAW) веднага затъмнявам снимката както тия тъмните от Айфеловата кула, конвертирам и записвам в JPEG и после със софтуера ACDSee осветявам тъмните части.
В първия случай работя със софтуера на Канон Digital Photo Professional, който се намира в кутията на всяка камера или камерка и който софтуер е изключително добър зa RAW. Като се затъмни снимката даже от прегоряло небе се изкарва синевина. По-нататък процедурата е ясна ACDSee, но в JPEG.
Независимо каква е камерата, ползвам също само спот-мерене. Колкото и сензора да има.
Хубаво беше да се кажат две думи за софта, с който се прави tone mapping-a.
Дано съм бил разбран правилно. Говорех само за небето в Русе, а не за снимките, които са безупречни.
Апропо. Оказва се, че на абсолюто всички камери и камерки на Канон можело да се снима в RAW, дори да не са предвидени за това от производителя.
Намерих софта за tone mapping: http://www.hdrsoft.com/de/ Но няма да мога да го ползвам, защото нямам фотошоп. И на Мак-а пък нямам Aperture. Ще го разгледам по-подробно. Мерси за идеята.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 28, 2010, 06:55:13
Свалих софта, има пробна версия. Струва 70 ?. Неудобното е, че снимките трябва да се правят предварително като поредица. Ако съм снел нещо и съм минал и заминал, и небето ми е останало прегорено, няма оправяне с този софтуер. Иначе е супер: набираш серията от снимки, клик и новата снимка е готова.
Другото неудобно е, че на моя апарат една RAW-снима е 22 - 29 МБ. Трите снимки са почти три по толкова.
Но във всеки случай си струва като знае човек, че скоро няма да може да повтори снимките през следващите 5 - 10 години. При пътувания до Мачу Пичу и др. такива далечни дестинации например. Или за мене например както бях сега през май в Русе. Но сега е късно. Сега само по "моя" метод. Основата на всеки метод е форматът RAW. С него всичко се оправя.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 28, 2010, 09:08:43
На огледално рефлексните могат да се правят въпросните три снимки, но на повечето като се изключи камерата за следващите три паралелни трябва наново да се наглася.

Да, това се нарича брекетинг (Bracketing) и лично съм го виждал в действие. Мое познато семейство, и двамата напреднали фотолюбители (даже бих казал полупрофесионалисти - жената прави вече втора самостоятелна фотоизложба във фоайето на Библиотека "Любен Каравелов", където и работи), имат два цифрови огледално-рефлексни апарата - Pentax и Canon EOS. И двата имат възможност за брекетинг - бързо автоматично снимане на серия от три кадъра един след друг с промяна на експонацията при всеки следващ с една степен. Това наистина понякога дава добра възможност да избегнеш грешка при снимането или просто да избереш най-добрия от три кадъра. Но пък три пъти по бързо се запълва паметта на апарата, затова трябва да се ползва само когато има основателна причина...

Хубавото е, че и моята сапунерка Canon PowerShot SX100 IS след инсталиране на софтуерно разширение (на руски му викат "прошивка") придоби такава възможност, при това доста гъвкаво настройваема - може да се избира дали брекетингът да бъде по скорост или по диафрагма, колко поредни кадъра да се правят, с колко степени да се променя експонацията при всеки следващ кадър и т. н. Но, разбира се, след изключване на апарата тези настройки се губят и трябва да се нагласят пак при следващо включване.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 28, 2010, 11:37:51
Прошивката е firmware. Много деликатно нещо. Руснаците имат много добри хора и развиват маса неща, но на камера не бих слагал firmware, ако не е от Канон. Руснаците имат софтуерни решения, които се слагат на карта и се инсталират.*
Иначе за EOS-ите има от време на време firmware updates. На моята 7D вече има втора официална прошивка. На 400D имах също две.
А за exposure bracketinga е ясно. На ЕОS-ите можеш да си сложиш разлики от по две, три и повече бленди. На немски му казваме Belichtungsreihe, тоест поредица от снимки с различна експонация.
____________
*Виж този сайт, може да ти се види интересен. http://mighty-hoernsche.de/ На английски е.

пп. Хванах се да чета стари работи тук. И установих, че тогава не съм разбрал за какво става дума като Ортодокс е писал за CHDK. Така че сайтът, който давам тук му е отдавна известен или знае друг, сравним, съотв. по-добър.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 29, 2010, 01:29:58
Ето го тук на английски:

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK (http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK)

Има и българска версия:

http://chdk.wikia.com/wiki/Bulgarian (http://chdk.wikia.com/wiki/Bulgarian)

Съдържа маса полезна информация, включително и за съвсем начинаещи. Постоянно се пускат за теглене нови версии на тези софтуерни разширения. С помощта на инфото от този сайт успях да си сложа на картата версията точно за моя модел и версия на фърмуера на PowerShot и нещата тръгнаха без проблеми. Теоретично ползването на прошивки би могло да създаде някакви проблеми с поддръжката на апарата от оторизираните сервизи (ако усетят, че са ползвани), но хубавото е, че не променят оригиналния фирмен софтуер и винаги може да се махнат безследно, ако има причина за това.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 29, 2010, 09:32:03
Имам на всичката техника RAW (канонски, защото RAW-овете са различни) и ме интересува като се сложи на камера, която не е имала досега, RAW формат какъв е тогава форматът RAW. Защото на Канон знам вече три различни RAW формàта и всеки си иска собствен декодер.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Orthodox в август 29, 2010, 12:20:43
Че има различни формати RAW - има. При моя PowerShot SX100 IS може да се избира от менюто на прошивката .CRW (този е избран по подразбиране при включването на апарата), .CR2 и .THM, а отделно може да се задава и DNG формат. Само дето още не съм имал време да ги опозная и разбера какво точно и чрез какви обработки може да се постигне с тях... ???

Иначе при 8-те мегапиксела на сапунерката RAW-овете се получават по 10 MB всеки.


Титла: Re:Фотоапарати
Публикувано от: Pfote2 в август 29, 2010, 12:40:45
CR2  е форматът на моята 400D и на 7D, макар че декодерите са различни за отделните апарати. Обикновеният формат CR го имах на PowerShot Pro1. Остарял е вече. DNG може да се обработва с ACDSee, но пък ACDSee e сравнително непозната програма, макар че е една от най-хубавите евтини. DNG Може да се обработва (вероятно, не съм го проверявал, защоот ги нямам тези програми поради цената им) с всяка програма от рода на Фотошоп.
На твое място бих избрал формáта CR2, защото освен че е най-модерният на Канон, само той може да се обработва пълноценно, с всичките възможни опции със софтуера на Канон DPP (Digital Photo Professional), който е действително един изключителен софтуер, при това безплатен. А и актуализирането му е безплатно.
Като четох старите си писания в тази тема намерих, че съм писал, че въпросният софтуер не е хубав. Междувременно се коригирах. Върховен софтуер е за RAW.