Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Oт къде се вмирисва рибата?  (Прочетена 2982 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« -: декември 10, 2008, 12:03:58 »


...Мениджмънтът не бива да назначава човек, който смята интелигентността за по-важна от честността. Това е незрелост - и обикновено неизлечима. Никога не трябва да се издига личност, която е показала, че се бои от силните си подчинени. Това е слабост. Не е подходящ за управленски пост и онзи, който не поставя високи стандарти за собствената си работа. Подобно поведение подхранва неуважение към труда и към компетентността на мениджмънта.

Човек може да знае твърде малко, да се справя зле, да е лишен от способност за преценка и умения и пак да не навреди прекалено като мениджър. Но ако му липсва характер и честност, независимо колко е начетен, умен и преуспяващ, той ще руши. Ще руши хората, най-ценния ресурс на предприятието. Ще руши духа. Ще руши работата.

Това важи с особена сила за ръководителите на дадена институция. Тъй като духът на организацията се заражда от върха. Ако една организация има здрав дух, то е защото духът на висшия мениджмънт е здрав. Ако духът й е разложен, то е защото върхът се разлага; както е казано в поговорката - „Рибата се вмирисва от главата". Никой не би следвало да бъде назначаван на отговорен пост, ако висшето управление не желае неговият характер да служи като модел за подчинените му...


Питър Дракър; "Мениджмънт - задачи, отговорности, практики"; 1974


--------------------------------------------------------------------------------


Този текст ми направи голямо впечатление като го четох преди време и реших да го споделя с вас. Според вас може ли да се твърди, че винаги рибата се вмирисва от главата? До колко може да обвиняваме управителите на една институция, организация или фирма за състоянието й? Само тяхна ли е вината? Какво е влиянието им? До колко това е валидно за България? Какви са ви личните наблюдения?

За да не тикам темата в дадена посока ще си кажа мнението по-късно.   Smiley

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1266


Профил
« Отговор #1 -: декември 10, 2008, 12:19:08 »

Според вас може ли да се твърди, че винаги рибата се вмирисва от главата?

Като пишман рибар ще кажа, че обикновено рибата се вмирисва от стомаха. Wink

И аз ще спра дотук, че да не тикна темата в още по-грешна посока.
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: декември 10, 2008, 01:57:05 »

Ааа, Фараш, май за пръв път няма да се съглася с тебе тука, а ще се съглася напълно с Питър Дракър. Един от най-големите проблеми на българската икономика е липсата на грамотен мениджмънт. Изключения, разбира се, има, но те са толкова пренебрежимо малко, че не оказват влияние върху общата печална картинка. Пълно е с неграмотни собственици и управители на фирми и те имат съответно грешен подход както към работата, така и към човешките ресурси. Печалните резултати са налице - най-добрите български специалисти са в чужбина, българските фирми не са ефективни, производителността ни е много по-ниска от европейската и логично и доходите са най-ниски.

На въпросите на Екуинокс бих отговорил така:
Този текст ми направи голямо впечатление като го четох преди време и реших да го споделя с вас. Според вас може ли да се твърди, че винаги рибата се вмирисва от главата? Твърдо да, винаги.

До колко може да обвиняваме управителите на една институция, организация или фирма за състоянието й? На 100%

Само тяхна ли е вината? Естестевено, субективната вина е само тяхна. Косвено вина има и калпавата ни и често променяща се нормативна уредба, както и общата корупционна среда в страната.

 Какво е влиянието им? На управителите? Огромно. Те вземат управленските решения, те определят целеполагането, стратегията и тактиката /често не го правят, защото нямат понятие какво значат тези неща, а още по-малко пък - как се правят/, те назначават и уволняват хора.

До колко това е валидно за България? Ами доколко - на 100% е валидно, не само за България, ами и за целия свят. Разликата е, че при нас грамотните ръководители са 5% , а в останалия свят е обратното.
Какви са ви личните наблюдения? Еми горе-долу каквито ги описах накратко по-горе.

Откъм стомаха? Това ако значи средния персонал - има една българска поговорка, която е валидна в случая - кучето скача според тоягата. Българският народ е създал чудни поговорки. Ако един среден ръководител си губи времето с пасианси на компютъра и други подобни, това значи, че висшият ръководител е създал и толерира такава среда.

С две думи, за съдбата на една фирма изцяло отговорен е висшият мениджмънт. За частна фирма говорим.

Докато при държавното управление не е така, защото избирателите избират управляващите, а и не само за това. Държавата не е фирма и там нещата са доста различни. За хала на държавата е виновен по принцип целият народ. А за хала на фирмите са виновни само управляващите ги.
« Последна редакция: декември 10, 2008, 03:27:26 от niki67 » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1266


Профил
« Отговор #3 -: декември 10, 2008, 02:54:19 »

Ааа, Фараш, май за пръв път няма да се съглася с тебе тука, а ще се съглася напълно с Питър Дракър.

Eййй, доживях да загубя, ама поне е от Дракър. Халал да му е... Cheesy
Аз понякога говоря и пиша еднопластово, в случая визирах рибата, а не мениджмънта.
Интересно е че има поговорки, които не са особено верни, чисто емпирично.  Roll Eyes
По същество не виждам какво има да се коментира, нито виждам някакви спорни моменти. Питър, Ники и здравия разум подсказват именно това.
Екуинокс да каже направо какво го притеснява
« Последна редакция: декември 10, 2008, 02:58:35 от фараша » Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #4 -: декември 10, 2008, 03:18:05 »

Постоянно като преглеждам новините и има оправдания на разни работодатели, политици или каквито и да било други личности на ръководни позиции, че не са виновни те, а някой друг. Интересно щом всички приемаме, че "рибата се вмирисва от към главата" защо това не ни прави впечатление.  Huh? Много мразя да слушам изказвания от типа "заплатите са ни ниски, защото имаме ниска производителност, имаме ниска производителност защото работниците са мързеливи и поради това заплатите са ниски".  Shocked

Общо взето ме притеснява липсата на поемане на отговорности. Притеснява ме това, че постоянно смекчаваме вината на водещите личности. Примерно стане някой инцидент поради неспазване на норми или безхаберие и вместо да се търсят виновни за случилото се ние започваме да се вайкаме какъв народ сме и в каква държава живеем. Много често чета подобни мнения из интернет.
 

Цитат
Докато при държавното управление не е така, защото избирателите избират управляващите, а и не само за това. Държавата не е фирма и там нещата са доста различни. За хала на държавата е виновен по принцип целият народ. А за хала на фирмите са виновни само управляващите ги.


Духът на работата не е по-различен от този във фирмите. Според мен с пълна сила важи и за институциите. След като има толкова случаи на корупция и безхаберие в дадено министерство или институция не е ли редно виновен да е министъра или директора? Спомням си преди време как главният прокурор опрадваше провалите си с "калпавият" български народ.  Shocked

Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: декември 10, 2008, 03:47:20 »

Виж ся, Екуинокс. Политиката не ми е силна страна, така че може и да не съм прав, но защо написах това за държавата. Защото първо, ние, народът, избираме политиците - значи ние сме си криви, че ги избираме такива. После, всеки от нас нарушава ежедневно правилата. Всеки от нас върши безобразия, изхвърля си боклука на улицата, минава на червено, закъснява за работа, а на работа си реди пасианси на компа, паркира по тротоарите или на други забранени места, не си плаща парното, гледа да прецака ближния, скатава се в работно време, ако може - краде, а в същото време се страхува да говори открито за проблемите - няма гражданско общество. Като казвам всеки от нас, нямам предвид някой от нас конкретно или пък, недай си Боже, някой от форума. Имам предвид огромната част от народа, че прави така.
Всички сме ежедневно свидетели на истински безобразия, на откраднати милиони, на корупция - често и сами участваме в нея, като даваме например 20 кинта на катаджията, за да не ни пише акт- и си мълчим и си траем. Затова сме на тоя хал или както Чърчил е казал, всеки народ си заслужава управниците и съдбата.

С фирмите е различно. Там всичко завиди от мениджърите. Разбра се, че тук си прав - Много мразя да слушам изказвания от типа "заплатите са ни ниски, защото имаме ниска производителност, имаме ниска производителност защото работниците са мързеливи и поради това заплатите са ниски". 

Да, това че работниците били виновни е чиста глупост. Работникът работи с технологиите, машините и ноу-хауто, които му е осигурил работодателя. Като те са калпави - и производителността ще е ниска. Затова има вина работодателят, а не работникът. Ако работникът се скатава и не бачка - за това е виновен пак работодателят, защото е създал такава среда и я търпи. Или плаща, както вика Вуте - "они ми плащат колко да не умрем ама и я работим, колко да не заспим".

И другото дето вика Вуте - "они нивгаж не могат ме осъдят толко, колко я съм откраднал" - няма как да важи в частна фирма, а ако важи, виновен е пак работодателя. Ми че като не може да си опази имуществото или работното време, кой да му го пази?

Така че, работниците не са нито мързеливи, нито работливи. Под работници следва да се има предвид наемните служители - всякакви, включително и специалистите. Всеки работи толкова, колкото му се осигуряват условия и колкото има стимул.
Ако са некадърни и мързеливи, ми да ги изгонят бе! Що не ги гонят? И друга поговорка подходяща - не е луд който яде зелника, а който му го дава.

Затова в частните фирми, вината и отговорността за всичко е на мениджърите и собствениците. И то мениджърите, които имат реална власт - управителите. А не средния ешелон, които се водят някакви мениджъри и реално от тях нищо не зависи. Поне у нас е така.

А приказките, че заплатите били ниски, щото работниците били мързеливи, само доказват горните разсъждения за нивото на мениджърите. Производителността можеше да бъде и по-висока, ако вместо да си купуват мерцедеси ес -класа, бяха инвестирали малко в технологии, в ноу-хау и в персонала си. Ама не в тийм билдинги, фемили уикенди и прочее глупости, които в побългарения си вариант значат ядене и пиене, а в обучение и квалификации. Не да го пращат на курс на Хаваите или в Дубай, ама да отиде на курс в града, в който работи, или във фирмата да дойдат обучаващи, да се купи литература, да се внедрят добри практики - начини бол. Ама къде такава фирмена култура у нас. Някои западни фирми я прокарват, но засега са малко и рядко.


« Последна редакция: декември 10, 2008, 03:54:24 от niki67 » Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #6 -: декември 11, 2008, 12:12:14 »

Да, за държавата като цяло си прав. И все пак държавата може да значи и повечето пъти значи държавните институции, т.е. тези в които работят чиновници. До някъде си мисля, че и те имат огромната вина за това, което се случва. Те позволята ежедневно да се нарушават правилата без да има последици, те създават и нормативната база стимулираща корупцията и неспазването й. В крайна сметка и те носят отговорност. Примерно преди време когато беше кризата с боклука в София - софиянци се нахрълиха върху суходолци, вместо срещу кметството. Въпреки, че очевидно вината беше на кметството, че е дало неоправдани обещания. Корупцията лесно може да бъде драстично намалена. Но това трябва да почне от горе, не от долу... все пак всеки гледа да мине метър. Това е нормално на всякъде по света.

Друг интересен въпрос е защо в България мениджърите са такива - тези на частните и публичните институции. На какво се дължи това? Повлияни са от средата, в която са израстнали или... просто са някакво изкуствено създадени мениджъри, просто хванали подходящият момент. Малко ми е трудно да приема, че всички са така. И в крайна сметка се получава затворен кръг - калпави мениджъри създаващи калпави рабоници, които в бъдеще ще бъдат съответно калпави мениджъри. Как този порочен кръг може да бъде прекъснат?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.249 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.013s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 17, 2018, 09:30:49