Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: Orthodox в септември 29, 2019, 03:40:28



Титла: Подробности от пейзажа
Публикувано от: Orthodox в септември 29, 2019, 03:40:28
Колеги, след дълъг размисъл реших да открия нова тема, което е породено от една според мен реална практическа нужда, с която аз поне се сблъсквам вече няколко пъти. Нека да поясня.

В другия форум (скайскрейпъра) има различна от тукашната организация на темите. Там са малко на брой (под 10) теми, но с по-общ предмет и съдържание (например Транспорт и инфраструктура, Строителство, Спортни съоръжения, Обновяване и реставрация на сгради и исторически паметници, Паркове и зелени зони, Градски дискусии и др.). Тоест, разделите в този форум (Транспорт, Инфраструктурни проекти и т. н.) там са оформени като теми със широко съдържание, в които се пишат всички мнения от цял тукашен раздел (например в Транспорт и инфраструктура влиза съдържанието на тукашните теми Русенските улици, Бул. Придунавски, Градският Транспорт, Шофирането в Русе, Паркинги в Русе, Сгради в Русе нуждаещи се от реставрация, Дунав мост 3, Новите сгради в Русе, Катедрален храм "Свех Святих" - възстановяване, Пoдлезите в Русе, Промени в Парка на младежта, Площад Свобода - реконструкция и още десетки други.) Схващате идеята.

За отделни особено важни за града проекти и въпроси все пак там са създадени отделни теми (Oбновен кей на Дунав, Саниране, Арена МОНБАТ, Велоалеи и др.), но това са по-скоро изключения.

Такова "по-едро" структуриране на информацията има и плюсове, и минуси. С един от плюсовете (и съответно минус на този форум) е възможността в тамошната тема Градски дискусии да се напише единично мнение по някоя дребна подробност, касаеща града, която не предполага някакво продължително дискутиране, а по-скоро е еднократно информиране на форумците за нещо от не особено голяма важност. В съответния на Градски дискусии тукашен раздел - Общи приказки, това няма как да стане, защото в него трябва да се открие нова тема, а това за някаква дреболия просто не е оправдано. Тъкмо затова създадох Подробности от пейзажа (алтернативно име - Оттук-оттам), за да можем да споменем нещо дребно, което ни е впечатлило и което другите форумци могат да прочетат и отминат, без да е непременно необходимо обсъждане (макар че, разбира се, всеки е свободен да отговори, ако желае  :)).

Ако сметнете, че темата е неуместна и повтаря някоя друга, която не съм открил въпреки търсенето, готов съм да я изтрия още сега, докато няма в нея много постинги и е лесно да бъдат преместени там, където вие прецените за по-уместно.

А засега публикувам първата "подробност от пейзажа", която ме е впечатлила.  :)


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Orthodox в септември 29, 2019, 03:42:13
Споделям един приятен детайл от градската среда, който ежедневно виждам на път за работа. На улица Оборище хората от един от блоковете са направили дарение на две симпатични улични кученца (не искам да използвам грозната дума "помияри" - те не са виновни, че са безпородни, родени на улицата и без стопанин), живеещи около блока и практически неразделни. Става дума за качествено изработена кучешка колибка (на шега я наричам "кучешки апартамент лукс категория") - фабрично произведена или направена от добър майстор-любител. Колибката е прикрепена с железни верижки към метални колчета, забити дълбоко в земята (макар че за евентуалния крадец това не е пречка - ще я отнесе заедно с веригите и колчетата...). Освен това до "жилището" винаги има купички с вода и храна за "кварталните любимци".

На втората снимка (направена в движение със скромен телефон и затова не много ясна) са самите обитатели на "апартамента" - кротки, доверчиви и дружелюбни към всеки минувач. Дано не се намерят зли хора, които да злоупотребят с доверието им.

Единствената малко тъжна мисъл, която ми навява тази иначе идилична картинка, е че бедните клошари, ровещи из контейнерите за парче сух хляб, рядко получават даже и част от вниманието, на което се радват двете четириноги от снимката. Рядко, виждайки такъв несретник, някой минувач ще му даде и 1 лев, за да си купи хляб. А в края на краищата животните не са и никога не могат да бъдат по-важни от човека, дори и изпаднал до общественото дъно... >:(

(https://i.postimg.cc/HLQtXMcg/Doghouse.jpg)

(https://i.postimg.cc/TYpqQFLQ/Puppies.jpg)


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: vesel в февруари 16, 2020, 09:13:08
Думам ти дъще, сещай се снахо  :)



Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Orthodox в февруари 16, 2020, 11:49:58
Е, това е доста по-мек и учтив вариант от един друг надпис върху дървена табелка, забита в тревна площ пред блок. Там направо бяха предупредени собствениците на кучета, които си облекчават естествените нужди в тревата, че в блока живее ловец. С намек, че домашните любимци може да бъдат гръмнати. Впрочем, табелката изчезна скоро, след като се появи. Вероятно някой кучелюбец не си е сдържал нервите. Съжалявам, че не я снимах.


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Slex в февруари 22, 2020, 11:47:21
Ами те кучетата все някъде трябва да си облекчават естествените нужди и то ще е или в тревните площи, или на цимента. А ловецът-бабаит да не си мисли, че като има пушка, може да прави каквото си иска.


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: vesel в ноември 19, 2020, 07:11:59
Захладня времето, топлинката е кът.


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: vesel в март 04, 2022, 07:30:22
Зад така наречения блок на борците:


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Orthodox в март 14, 2024, 02:10:07
Не намерих по-подходяща тема за този постинг и го пуснах тук. Пък може и да има...

Наскоро минавах през Парка на възрожденците и забелязах нещо, което беше в някаква степен изненадващо за мен. Преди всичко нека да напомня, че територията на парка е била старо русенско гробище, използвано след Освобождението до първата половина на XX век (през социализма е създадено това в Чародейка, а по-късно, след изчерпването на територията му, "градът на мъртвите" се пренася в землището на село Басарбово). Каменната основа на северната му ограда още може да се види по протежение на бул. Съединение и ул. Св. Наум (виж долната гугълска снимка); там е и гробището на съветските войници.
(https://i.postimg.cc/5t56HWMX/Fence.png)
В гробището са били погребани много от известните русенци, а зад стария храм Всех Святих (сега там е Пантеонът), който по същество е бил гробищен храм, и досега са запазени гробниците на видни русенски родове, между които и този на Захари Стоянов.

При построяването на Пантеона през 1970-те години останките на видните възрожденци са извадени от гробовете, положени в урни и пренесени в Пантеона, като за най-известните покойници в създадения зад него парк са монтирани паметни плочи (някои точно на местата, където са лежали тези хора, а други просто покрай някои алеи). Бях изненадан да забележа, че близо до тенис кортовете лежи в тревата една надгробна плоча от старото гробище, с някои отчупени части (вероятно в горния край е имало кръст) и с името на презвитера (ще рече - съпруга на свещеник) Елена ПопВеликова (20.07.1871 - 14.06.1926). Тази жена, която си е отишла сравнително млада (на 55 години), не е от най-известните хора в русенската история, и точно затова се учудих, че все пак надгробната плоча не е била премахната заедно с десетки други при създаването на парка, а е оцеляла и досега там, но пък не е стабилно монтирана и закрепена към земята като другите, а се търкаля в тревата до алеята. Би било добре потомците на тази русенка, ако все още има такива в града ни, да приберат паметника на сигурно място, за да не бъде поруган от някой малоумник, който може да реши, че камъкът е излишен отпадък и да го изхвърли някъде...

(https://i.postimg.cc/gkxs3n7f/Cemetery.jpg)


Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Русенец в март 14, 2024, 11:26:39
Наистина много странно, че подобна надгробна плоча е "оцеляла" над 70 години след като гробището бива премахнато.



Титла: Re:Подробности от пейзажа
Публикувано от: Orthodox в март 15, 2024, 10:35:04
Всъщност не зная кога точно е създаден Паркът на възрожденците и съответно прекратена употребата на това гробище - дали преди 70 години, както казваш (ще рече през 1950-те), или по-късно. В интерес на истината даже не зная дали при това са били извадени всички тленни останки на погребаните там и препогребани другаде, или сега се разхождаме върху костите на хората от онова време. Ясно е, че през 1970-те са били пренесени останките на известните русенци в новоизградения Пантеон, но там са били погребани много повече хора - какво е станало с тези гробове? Нямам информация.