Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: apostoloff в юли 01, 2010, 04:17:46Титла: Богат- беден
Публикувано от: apostoloff в юли 01, 2010, 04:17:46
БОГАТ- БЕДЕН

От десетилетия насам срещу България се води една клеветническата кампания, която от ден на ден все повече се ожесточава. Легиони от злонамерени драскачи безобразно изопачават фактите и катадневно ни внушават, че сме мизерници, измекяри и бедняци. Защото е повече от ясно, че хората без самочувствие и гордост се управляват много по- лесно. Казано другояче, медиите години наред изпълняват една изключително долна политическа поръчка.

Истината е, че българите, които знаят и могат и не се боят от труда, живеят вече доста добре. Докато животът извън родината е труден, напрегнат, изнурителен и тревожен.  За да не съм голословен, ще ви запозная с някои факти, които взимам от дневник.бг.

Билет за кино от 22 долара и 5 хил. долара месечен наем за апартамент с две спални. Това са средни цени в най-скъпия град в света – Токио. Столицата на Япония се връща на първа позиция за пръв път от 2005 г. насам в редовната класация на ECA International, компания за консултации и мениджмънт в областта на човешките ресурси, цитирана от изданието BusinessWeek.


Ето и класацията с първите десет града и стойността на живота в тях:

1-во място – Токио, Япония

Позиция през 2009 г.: 2-ра

Храна:

Обяд в ресторант: 18 долара

Кен бира в супермаркет: 3.37 долара

Килограм ориз: 8.47 долара

Дузина яйца: 3.78 долара

Забавление: билет за кино: 22 долара

Уреди: Миялна машина: 879 долара

Повишението на йената връща Токио на първа позиция в класацията на ECA International за пръв път от 2005 г. насам. В добавка към горните разходи, ако ще живеете там, трябва да извадите 5 хил. долара месечно за наем на апартамент с две спални.

2-ро място – Осло, Норвегия

Позиция през 2009 г.: 8-ма

Храна:

Обяд в ресторант: 43 долара

Кен бира в супермаркет: 4.71 долара

Килограм ориз: 5.66 долара

Дузина яйца: 6.72 долара

Забавление: билет за кино: 16 долара

Уреди: Миялна машина: 880 долара

Осло изпреварва Копенхаген като най-скъпия град в Европа, след като норвежката крона поскъпна спрямо останалите валути. Според ECA International тенденцията за ръст в цената на петрола, кратката рецесия и репутацията на Норвегия като сигурно място за инвеститори съдейства за повишаването на националната валута.

3-то място: Луанда, Ангола

Позиция през 2009 г.: 1-ва

Храна:

Обяд в ресторант: 47 долара

Кен бира в супермаркет: 1.62 долара

Килограм ориз: 4.73 долара

Дузина яйца: 4.75 долара

Забавление: билет за кино: 13 долара

Уреди: Миялна машина: 912 долара

Столицата на африканската държава пада на трета позиция през тази година заради обезценка на местната валута – куанца. Цените в Луанда са се повишили в последната година, но промените във валутния курс компенсират инфлацията, посочват създателите на класацията. Допълнително към стойността на ежедневните нужди трябва да се добави и 3500 долара месечен наем на апартамент с две спални в столицата на Ангола.

4-то място: Нагоя, Япония

 Позиция през 2009 г.: 3-та

Храна:

Обяд в ресторант: 19 долара

Кен бира в супермаркет: 3.08 долара

Килограм ориз: 9.14 долара

Дузина яйца: 3.33 долара

Забавление: билет за кино: 20 долара

Уреди: Миялна машина: 621 долара

Четвъртият по население град в Япония е сред най-скъпите в страната. Като център на автомобилната индустрия Нагоя е и важна бизнес точка на картата на страната: 44% от японските автомобили се произвеждат там. Компании като "Тойота", "Хонда", "Сузуки", "Мицубиши", "Фолксваген" и "Дженерал мотърс" имат административни управления, производствени или дистрибуторски бази в региона.

5-о място: Йокохама, Япония

Позиция през 2009 г.: 4-та

Храна:

Обяд в ресторант: 17.39 долара

Кен бира в супермаркет: 3.26 долара

Килограм ориз: 6.54 долара

Дузина яйца: 3.72 долара

Забавление: билет за кино: 19.50 долара

Уреди: Миялна машина: 630 долара

Пристанищният град, който се намира на час и половина път с влак от столицата Токио, развива активно морски транспорт, биотехнологии и производство на електропроводници. Йокохама е един от най-скъпите градове в света, но компаниите тук се радват на по-ниски работни разходи в сравнение със столицата. Тази година централа в града отвори "Нисан", като обяви, че ще продаде офиса си в Токио, за да намали разходите си.

6-о място: Ставангер, Норвегия

Позиция през 2009 г.: 14-та

Храна:

Обяд в ресторант: 33 долара

Кен бира в супермаркет: 4.76 долара

Килограм ориз: 5.71 долара

Дузина яйца: 6.34 долара

Забавление: билет за кино: 15.50 долара

Уреди: Миялна машина: 749 долара

Малкият град на брега на морето дължи богатството си на петрола от Северно море и е познат като норвежката столица на черното злато. По данни на сайта Stavangerexpats.com разноските за храна в Норвегия са около 50% над средното за Европейския съюз: кен със сода например струва 2.80 долара, а бира в заведение може да достигне 12 долара.

7-мо място: Кобе, Япония

Позиция през 2009 г.: 6-а

Храна:

Обяд в ресторант: 16 долара

Кен бира в супермаркет: 3.09 долара

Килограм ориз: 8.57 долара

Дузина яйца: 2.81 долара

Забавление: билет за кино: 20 долара

Уреди: Миялна машина: 470 долара

Градът е едно от най-големите японски пристанища и е център на много компании от тежката индустрия, производство на желязо и стомана, както и на храни. По данни на Японската организация за външна търговия 117 чуждестранни компании имат офиси в Кобе.

8-о място: Копенхаген, Дания

Позиция през 2009 г.: 7-ма

Храна:

Обяд в ресторант: 36 долара

Кен бира в супермаркет: 2.10 долара

Килограм ориз: 4.85 долара

Дузина яйца: 6.99 долара

Забавление: билет за кино: 15 долара

Уреди: Миялна машина: 1196 долара

Изследване на 73 града по света, направено от UBS, показва, че работещите в столицата на Дания вземат едни от най-високите заплати. Място с високи възнаграждения съответно има и високи цени, но местните хора тук се радват на добър стандарт на живот като цяло. И няколко примера за цената да живееш в Копенхаген: наемането на DVD струва 8 долара на нощ, чифт дамски джинси са над 150 долара, а еднопосочен билет за градски транспорт е 3.70 долара.

9-о място: Женева, Швейцария

Позиция през 2009 г.: 9-а

Храна:

Обяд в ресторант: 30 долара

Кен бира в супермаркет: 2.02 долара

Килограм ориз: 3.81 долара

Дузина яйца: 7.64 долара

Забавление: билет за кино: 16 долара

Уреди: Миялна машина: 1304 долара

Центърът на много компании и организации е един от най-скъпите градове по отношение на храна и домакински уреди. Цените на храната в Швейцария са с 45% по-високи спрямо останалите страни в Западна Европа, а цените на електрониката и домакинските уреди са сред най-високите в света, показва проучване на UBS.

10-о място: Цюрих, Швейцария

 Позиция през 2009 г.: 10-а

Храна:

Обяд в ресторант: 25 долара

Кен бира в супермаркет: 2.01 долара

Килограм ориз: 3.36 долара

Дузина яйца: 5.81 долара

Забавление: билет за кино: 16 долара

Уреди: Миялна машина: 974 долара

Най-големият град в Швейцария е и основен бизнес център в страната, тук са централите на много финансови компании, включително банките UBS и Credit Suisse. Също така обаче Цюрих има най-високия брой фалити на фирми за миналата година. Индексът на инфлация в града през тази година отново расте след спада през 2009 г.

Останалите градове до 22-о място:

11. Берн, Швейцария

12. Базел, Швейцария

13. Либървил, Габон

14. Хелзинки, Финландия

15. Москва, Русия

16. Париж, Франция

17. Абидиа, Кот д’Ивоар

18. Абуджа, Нигерия

19. Тел Авив, Израел

20. Сеул, Южна Корея

21. Стокхолм, Швеция

22. Йерусалим, Израел

Мога и трябва да допълня и това: едно актуално изследване на Евростат показва нещо изумително. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки сред страните в Европейския съюз са най-високи в Дания - 39 на сто по-високи от средните в съюза, а най-ниски в България - 32 на сто под средните.

След Дания най-скъпо е прехранването в Ирландия - 29 на сто над средното в Европейския съюз, Финландия - 20 на сто и Люксембург - 17 на сто.

Последно, но не най- маловажно… Статистиката сочи, че 94 % от българите притежават НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ! Докато 92 % от западно европейците НЕ ПРИТЕЖАВАТ такава…

И така, кой е беден и кой е богат?…


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


Титла: Re:Богат- беден
Публикувано от: ilko в юли 01, 2010, 06:25:24
Апостолов ,това че 92 процента от западняците нямат собствено жилище е глупост . Може би статистиката има предвид земя с имот ,но доколкото знам ,апартаментите се купуват без земята и може да се спекулира по въпроса .


Титла: Re:Богат- беден
Публикувано от: Русенец в юли 02, 2010, 12:13:18
Мене ме изненадва присъствието на толкова африкански градове в двайсетицата. Това за недвижимата собственост е глупост наистина.


Титла: Re:Богат- беден
Публикувано от: ilko в юли 02, 2010, 12:41:06
Мене ме изненадва присъствието на толкова африкански градове в двайсетицата. Това за недвижимата собственост е глупост наистина.
                 Единствените свестни градове в Африка са в ЮАР . Вярно ,че има много пари в Абуджа ,ама на 5 км от банките и министерствата почват талибанските махали .Нали оттам изгониха конкурса мис свят ,щото било против исляма блалаалалалаа. Та апостолов нека си ходи в Нигерия и Габон ,сигурно ще си купи собствено жилище ,ама тип ,,колиба,, без джамове .


Титла: Re:Богат- беден
Публикувано от: Pfote2 в август 29, 2010, 10:14:40
Цитат на Апостолофф
Истината е, че българите, които знаят и могат и не се боят от труда, живеят вече доста добре. Докато животът извън родината е труден, напрегнат, изнурителен и тревожен.  За да не съм голословен, ще ви запозная с някои факти, които взимам от дневник.бг.

Абсолютно вярно. С тая добавка, че животът и удоволствието от живота на тия, които знаят и могат в България е застрашен от съвсем други дребни неща - кражба с взлом, нападение заради гривна или синджирче, простащина на улицата, простащина на съседи, поведение на водачите в уличното движение......