Анкета
Въпрос: За кого ще гласувате на местни избори 2019?
Диана Иванова (ГЕРБ)
Пенчо Милков (БСП)
Няма да гласувам

Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Местни избори 2019  (Прочетена 79351 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #210 -: ноември 01, 2019, 01:18:11 »

Местните избори като цяло в България се концентрираха върху това не да се обсъждат решения, а това кой щял да спечели, все едно спечелването е самоцел и след това не следва нищо. В София това е дори още по-силно изразено. Маяма оревава България за това че ГЕРБ пазаруват ударно във Факултета и Хр. Ботев (то е ясно и на малките деца че ГЕРБ пазаруват най-много гласове в днешни дни). Самоковската даскалка по руски пък чертае апокалиптичните картини за София, където я няма Партията която щедро изсмуква пари от цяла България и налива в Шопия за метро и тангенти. Но това какво мислят да правят ако ги изберат е голяма тайна, затва и двете избегаха от дебата организиран от "Спаси София", защото ще трябва да отговарят, а те и двете нямат идея какво да кажат.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2392


Профил
« Отговор #211 -: ноември 01, 2019, 02:41:02 »

Нещо което се забелязва и при двамата кандидати е липсата на амбициозност. Нито дума за някаква мащабна идея или проект, а има толкова много: продължение на реконструкцията на кея на изток, изграждане на бул. Бозвели, бул. Родина, градска железница и т.н. Иначе много се говори за вдигане на доходи, а как точно става това никой сякаш не осъзнава...
Каква амбициозност? Единият е захаросан покемон, на който червените бабички се радват, че свързва правилно две изречения, другият (всъщност другата) е даскалица, която и две изречения не може да свърже и е очевидно насадена на пачи яйца. И двамата си нямат хал хабер на чист "български" казано. Като минат изборите ще мина в темата за визията.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5139Профил Ел. поща
« Отговор #212 -: ноември 01, 2019, 04:51:55 »

Мда, предизборната кампания на Пенчо показваше клипове и снимки как човекът сади фиданки с приятели и говори за зелен град. Това е важно, разбира се, но нима е най-нажнотго за Русе? Има много по-големи неща, които да се направят или поне да се започнат. И все пак ще подкрепя Пенчо, защото определено изглежда повече човек на делото (не в юридически смисъл  Smiley) в сравнение с Диана. И защото допускам, че може човекът да има по-мащабни намерения за Русе, но да се въздържа да говори за тях, за да не дава гръмки обещания предварително, а просто да ги извърши на практика през мандата си.

Във всеки случай обаче, независимо кой от двамата ще спечели кметското място, у мен започва да се засилва едно тягостно усещане, че ще си спомняме със съжаление за мандатите на Стоилов (при всичката спорност на дейността му) и още дълго ще чакаме да се появи градоначалник, който да работи за преобразяването на Русе с неговата мащабност... Huh?
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #213 -: ноември 01, 2019, 11:02:14 »

Нещо което се забелязва и при двамата кандидати е липсата на амбициозност. Нито дума за някаква мащабна идея или проект, а има толкова много: продължение на реконструкцията на кея на изток, изграждане на бул. Бозвели, бул. Родина, градска железница и т.н. Иначе много се говори за вдигане на доходи, а как точно става това никой сякаш не осъзнава...

Тука съм много съгласен. Направо е стряскаща тази липса на смелост да мечтаем. Вярно е, че много обещания не могат да се спазят, но ако си обещал примерно нови атракции по кея, дори и да няма пари сега, за 4 години ще теглиш заеми, ще правиш, ще струваш - ще добуташ идеята до някаква напреднала фаза. А аргументите на всички кандидати, не само на тези на балотаж са общи формулировки. Тя и Елеонора затова загуби - можеше да каже ще оправим улиците - зная как, ще направим още 1 голямо нещо - щеше да е достатъчно. Борбата с корупцията и повишаването на доходите са добра тема, но за национални избори, по места трябват смели ръководители и визионери. За съжаление в лицето на кандидат-кметовете поне, такива не се виждат. Дано поне в екипите им е малко по-розово положението.


Истината е, че нямаше дебат за Русе и няма платформи. А няма платформи, защото местната политика в страната е сведена до градинки, паркове и дупки и дори и това често се спуска от София. Тоест, местна политика в България НЯМА и това е големият политически въпрос, който липсваше за поредна година на тези дебати. Затова и единственият аргумент за пореден път е чисто рекетьорски - гласувайте за тоя, дето е от правителството, щото иначе страшно. То и да гласуваме за тоя, дето София са ни казали, като за София приоритет са самата София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и още някой друг, то все тая.

Нямаше кандидат за кмет с амбициозна програма, нито дори с политическо манифесто, че ще се бори за децентрализация. Тук някой може да влезе в дискусия за правомощията на кмета, но те са обект на закони и право, а то се променя с политика. Никой не може да забрани на кмета и общинските съветници да имат ясно изразена стратегия как да поставят този въпрос на национално ниво и да се борят за това.

Много слабо се засегна темата за проблема на проблемите на Русе - демографската картина, която е тежък социален въпрос и води след себе си абсолютно всичко останало. Тогава всъщност щяхме да влезем в дълбочина по различните сегменти и щеше да се установи ясната картинка на безпомощност, който и да е кмет. Защото дори и утре да стане кмет любимата ви учителка, посочена от София, то тя също ще е толкова безпомощна, тъй като политика се прави с пари. Вижте бюджета на Община Русе, вижте каква част отива за комунални разходи (сметопочистване, осветление и други битовизми) и ще видите какво остава да се прави политика. Дори и един кмет с капацитет (нещо, което тя със сигурност не е), трудно би се справил с тези дадености.

И тук идваме до бутафорната дискусия за лявото и дясното, която в Русе се сведе до ровене в кокалите с давност 80 години. Тези, които сега претендират да са много десни са тези, които върнаха култа към личността и степен на централизация, сравнима с авторитарни режими като Беларус например, тъй като сега властта е централизирана почти персонално в един човек. Искам да припомня, че в центъра на всяка дясна политика е идеята, че едно ръководно тяло, инсталирано някъде няма как да има целия огромен обем информация, за да дистрибутира правилно благата в едно общество. Дясната политика залага на това всичко да се случва най-близко до консуматора, както в икономически план (с пазарна организация на икономиката), така и в политически и административен. Дясна политика е местната власт да е силна, а централната да има координиращи функции. Тези, които днес се определят за десни ни върнаха както към плановата икономика (с централизирания олигархичен модел), така и към свръх-централизираната държава, където всичко зависи от волята на един човек. Мерси от такива "десни".
Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 197


Профил
« Отговор #214 -: ноември 01, 2019, 11:30:49 »

Ето малко обобощаващи данни за изборните резултати от първи тур. Това е само на база на кметските бюлетини. При гласуването за общински съветници нещата са общо взето същите, но делът на невалидните бюлетини е по-голям и като цяло БСП има по-ниски резултати от кандидата си Пенчо Милков.

Конкретно за кмет:

- Като изключим две секции в старчески домове, най-висока е избирателната активност в някои секции в центъра, а най-ниска - в някои секции от по-отдалечени квартали.

- По отношение на невалидните бюлетини ми е трудно да преценя. Секциите с малък дял невалидни такива са разпръснати из целия град. Има една секция в кв. Чародейка, където няма нито една невалидна бюлетина - както за кмет, така и за общински съветник, което ми е трудно да го повярвам, понеже бях застъпник в една секция и имам някаква идея за какво горе-долу става дума. За кмет мога да допусна, че ще мине без грешка, но бюлетина с преференции все някой ще сбърка. Като изключим старческите домове, най-много невалидни бюлетини има в секции в  Селяметя, Средна кула, Чародейка.

- По отношение на "бунтовническите бюлетини" - "Не подкрепям никого", ми е трудно да определя някаква тенденция.

- Пенчо Милков е на първо място в над 80% от секциите. Най-добре се представя във Възраждане и в по-малка степен в Центъра. а най-слабо - в Селяметя и Средна кула.

- Диана Иванова се представя най-добре в Селяметя и Средна кула, а най-слабите ѝ резултати са в секции във Възраждане.

- Галин Григоров е единственият друг кандидат, който печели най-много гласове в някоя от секциите, като изключим другите двама. Това става в секция 048 в ОУ "Ангел Кънчев".
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2392


Профил
« Отговор #215 -: ноември 01, 2019, 12:47:09 »

Както ви казах:

МК СДС недоволни от изборния резултат, застават зад Диана Иванова на балотажа
https://tvn.bg/mk-sds-nedovolni-ot-izborniya-rezultat-zastavat-zad-diana-ivanova-na-balotazha/?fbclid=IwAR3JO8nyrlSx7ZjJEZ17QHuYdcffNUEqESxEcq3EOoOtI2ElE7VQ6VRMy_w

Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #216 -: ноември 01, 2019, 01:03:00 »

Борисов буквално се подигра със собствената си кандидатка днес, няма такъв сеир...
Активен
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #217 -: ноември 01, 2019, 01:27:14 »

Цитат
Лидерът на ГЕРБ съобщи, че обявената като кандидатът по успешния „модел Фандъкова” Диана Иванова не е била първоначалния им кандидат за кмет на Русе. "Даже истинският ни кандидат се оказа, че няма 6-7 дена уседналост, защото се води в София. Имахме по-добър кандидат", каза още Борисов.

"Дори в Русе, където кандидатът на БСП води на нашия, ГЕРБ е първа политическа сила", натърти партийният лидер.

Ако шивачката имаше капка достойнство, след това просто би се отказала и демонстративно би напуснала надпревата.
Активен
valentino
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 29


Профил Ел. поща
« Отговор #218 -: ноември 01, 2019, 01:31:55 »

И е повече от показателно, колко много му пука на ГЕРБ за Русе. Отново сме натикани в деветата глуха на дълбоката провинция...
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2960


Профил Ел. поща
« Отговор #219 -: ноември 01, 2019, 04:56:58 »

Колко ниско ниво.


Това е разпечатано на гланцова хартия формат А3. Грижливо е пуснато във всички пощенски кутии на блока.
Няма подпис, не е ясно кой е така загрижен за русенци и града.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #220 -: ноември 01, 2019, 05:11:28 »

Почвам да се чудя дали пък не е нарочно това, то бива да оплескат всичко, ама тази кампания на учителката е просто катастрофа, все едно призовава хората да не гласуват за нея.
Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 197


Профил
« Отговор #221 -: ноември 01, 2019, 08:38:07 »

Това, ако Борисов наистина го е казал, е обидно за Диана Иванова.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #222 -: ноември 01, 2019, 08:50:12 »

Не съм гледал интервюто, но по всичко личи че наистина го е изцепил, цитирали са го в доста медии... https://www.google.com/search?q=борисов+русе+уседналост+по-добър+кандидат
« Последна редакция: ноември 01, 2019, 08:54:02 от n00b » Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 197


Профил
« Отговор #223 -: ноември 01, 2019, 08:50:50 »


Истината е, че нямаше дебат за Русе и няма платформи. А няма платформи, защото местната политика в страната е сведена до градинки, паркове и дупки и дори и това често се спуска от София. Тоест, местна политика в България НЯМА и това е големият политически въпрос, който липсваше за поредна година на тези дебати. Затова и единственият аргумент за пореден път е чисто рекетьорски - гласувайте за тоя, дето е от правителството, щото иначе страшно. То и да гласуваме за тоя, дето София са ни казали, като за София приоритет са самата София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и още някой друг, то все тая.
...
И тук идваме до бутафорната дискусия за лявото и дясното, която в Русе се сведе до ровене в кокалите с давност 80 години. Тези, които сега претендират да са много десни са тези, които върнаха култа към личността и степен на централизация, сравнима с авторитарни режими като Беларус например, тъй като сега властта е централизирана почти персонално в един човек.

С това съм напълно съгласен. Кандидатите, дори да имат някаква визия, ще си останат само с визията. При държавното и административно устройство на страната всякакви мащабни проекти се реализират с прякото участие на централната власт. Така че от добрия кмет очаквам добър микромениджмънт, а не грандиозни проекти. Ако пък централната власт реши да бламира кмета, защото не е от техните, проблемът не е в кмета, а в централната власт. И има известна ирония в това ГЕРБ да плашат с комунисти. Такова срастване на партия и държава сигурно не е имало след 1989 г.
« Последна редакция: ноември 01, 2019, 08:52:53 от Slex » Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 197


Профил
« Отговор #224 -: ноември 01, 2019, 09:03:17 »

Не съм гледал интервюто, но по всичко личи че наистина го е изцепил, цитирали са го в доста медии... https://www.google.com/search?q=борисов+русе+уседналост+по-добър+кандидат

То и за русенци е обидно. Един вид, там може и с резервите да бием, и с резервите да управляваме. Ако не, голяма работа, нали взимаме другите градове, които са ни по-важни.
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.052 секунди с 28 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница февруари 23, 2024, 11:13:58