Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: Zihuatanejo в декември 26, 2011, 12:55:52Титла: Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 26, 2011, 12:55:52
В последните години сигурно почти не остана човек от Русе, който да не е отскачал до съседна Румъния.  Затова мисля, че ще е полезно да има и една тема, в която всеки да споделя впечатленията си, да препоръчва места за посещение, за хапване, за шопинг, за нощувка и съответно да предупреждава за такива, които да се избягват. Да споделя и общите си впечатления за хората, градовете и за живота в Румъния.
Добавяйте и снимки от местата, които сте посетили, така темата ще е още по-интересна и приятна за четене.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 05, 2012, 01:19:29
Ето как стоят нещата с магистралите при комшиите:

Цитат
През 2011 г. бяха пуснати в експлоатация около 60 км магистрални отсечки, което разшири използваната в момента национална мрежа до 370 км. Други 440 км се доизграждат в момента, а за договори за около 140 км се очакват публични търгове. 

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2012/01/03/feature-05 (http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2012/01/03/feature-05)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 05, 2012, 09:50:30
Дааа, благодаря за линка. Леко ме хвърлиха в размисъл числата. Вярно, че Румъния е два пъти по-голяма по площ, обаче:

Цитат
Освен 58-те км завършени магистрали отчитаме и 500-те км национални пътища и 230-те км железопътните линии, които бяха модернизирани през 2011 г.

Цитат
до края на 2013 г. се очаква да бъдат завършени още 550 км магистрали

Това ако е вярно, то ние ще изглеждаме смешно.
В статията става въпрос и за довършване на магистралата Букурещ - Констанца. Спомената е вече завършена модернизация на ЖП линия в същото направление. Та в този ред си мисля как се вписва пристанище Варна и морските ни курортни комплекси. Та те са откъснати от всякъде. Имаме си 80 км псевдо магистрала от Шумен до Варна. Който пътува по нея знае защо е псевдо.
За изостаналия северозапад на България пък  :-X 
За железницата ни е по-добре да запазим мълчание....Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: фараша в януари 05, 2012, 11:59:48
Е чак пък смешно да изглеждаме? Румъния е два пъти и кусур по-голяма от България, сравнително равномерно населена, със средно големи градове по цялата и площ, предполагащи доста голяма транспортна инфраструктура. Специално тия 58 км магистрали лично мен не ме впечатляват изобщо. Не съм много сигурен, но към момента те имат под 400 км магистрали, което е много малко, да не кажа смешно малко.  :D


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 06, 2012, 01:36:04
Точно това щях да кажа и аз. Направих и една проверка. Към днешна дата в България има изградени 480 км магистрали, а в процес на стрителство са 219 км.  (Актуална карта)  (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Bulgaria_Highways.png)
Румъния е държава с двойно по-голяма площ, а разполагат с едва 370 км магистрали към днешна дата. ( Актуална карта (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Forumaugust2011.jpg) )
Плановете им до края на 2013 са за още 550 км, което ако се случи ще имат около 900 км. По същото време ние трябва да имаме около 700 км. Не мисля, че и при това положение ще изглеждаме смешни по този критерии.

Иначе няма спор, че като цяло Румъния има по-добра инфраструктура, особено вътре в градовете, което се вижда и от Google Street View. Но явно републиканската им пътна мрежа не е достатъчно добре развита щом в статията се говори, че толкова често се получават задръствания в различни части на страната.

Състоянието на жп линиите нямам представа какво е? Някой пътувал ли е с влак в Румъния?


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Linov в януари 08, 2012, 10:30:11
Лошото, е че ние нямаме мн пътища като този м/е Гюргево и Букурещ например, а си е фактор...


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: mart0s в януари 08, 2012, 07:20:14
Високо скоростни, да най-спокойно Гюргево - Букурещ го взимам за 35 минути


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 09, 2012, 02:19:30
Така е! В България нямаме много пътища 2х2. Такива има основно на входовете на по-големите областни градове. Такива са и няколко обходни пътища - обходния път на Плевен, на Русе (бул. България), на Дупница, на Благоевград и др. Но цели отсечки 2х2 които да свързват 2 града май са единствено Враца-Мездра и Хасково-Димитровград.
Като съберем всичко надали ще получим сбор по-голям от 150-200 км.

В Румъния са малко повече, защото според актуалната карта, която посочих в горните постове, освен Гюргево-Букурещ, такъв път е и Букурещ - Плоещ, Букурещ-Яш (най-дългата отсечка), Крайова-Филиаши и още няколко по-къси. Общо сигурно са някъде около 500 км.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: deian в януари 09, 2012, 08:37:44
Не знам дали сте обръщали внимание, но който е пътувал повечко километри из Румъния (отвъд столицата) със сигурност е забелязал, че по междуградските им пътища, колкото и да са хубави, се кара савнително бавно. Страната е гъсто населена и по главните пътища се влиза от село в село. Самата структура е такава, че селца и градчета са разположени по продължението на главния път и почти няма къщи навътре из улички.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: mart0s в януари 09, 2012, 12:53:02
В България такава отсечка е и Бургас - Созопол :)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Linov в януари 09, 2012, 03:03:52
Където ограничението е 80, а пътят е прекрасен.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vzlatev в януари 09, 2012, 03:13:16
Казанлък - Стара Загора почти целия път е 2х2 ленти и е много хубаво изпълнен...винаги ми е приятно да мина от там.

Що се отнася до пътищата в РО малки части от пътя Брашов - Сибиу също са 2х2. Препоръчвам този маршрут на всеки, който иска да се наслади на Трансилвания. Перфектен път, хубава природа, страхотни стари селца стил австро-унгария.

Като цяло новите пътищата в РО се строят и поддържат по-добре от нашите, който е карал по тях знае за какво говоря...не съм виждал така гнусно изхабен ново положен асфалт както се случва тук... не съм виждал обрасли трънаци или липса на маркировка. Зимата всичко се чисти до асфалт и се виждат нови машини чакащи през определени км да завали сняг...Изобщо мисля, че като цяло са по-добре в това отношение от нас.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 09, 2012, 10:33:30
Не знам дали сте обръщали внимание, но който е пътувал повечко километри из Румъния (отвъд столицата) със сигурност е забелязал, че по междуградските им пътища, колкото и да са хубави, се кара савнително бавно.

В тази връзка се сещам за една статия, в която един румънски ежедневник алармира, че до 2025 г. Румъния трябва да строи по 80 км магистрали на година, в противен случай средната скорост за движение по някои пътища ще достигне... 4 км/ч

Отделено от темата за пътищата можете да споделите, кои са най-красивите градове/местности в Румъния, които сте посещавали.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vzlatev в януари 09, 2012, 11:17:03
Селата са строени така дълги около пътищата с цел сигурност. Не зная обаче дали сте забелязали, че ограничението в повечето населени места е 70км а не 50. Мен лично са ме спирали полицаи там и бях с 64км. Не ми направиха проблем, а само ме записаха за проверка. Изненадах се приятно от доброто им отношение( за разлика от нашите).

За местности и градове препоръчвам маршрута Русе-Букурещ-Синая-Бран(Дракула)-Брашов-Сибиу. Където и да се отиде в Карпатите е много красиво, но хубавото е че румънците имат богато наследство от Австро-Унгария, което ние нямаме по обясними причини ???


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: фараша в януари 10, 2012, 12:05:43
Отделено от темата за пътищата можете да споделите, кои са най-красивите градове/местности в Румъния, които сте посещавали.
Извън стандартните туристически градове /Брашов, Сибиу/, като град ми допадна Клуж Напока, големичък е, бивша столица на Трансилвания и наистина от широките му улици с трамваи лъха на някаква стара слава. Другият ми любимец е един сравнително малък, но много приятен и очарователен средновековен град - Сигишоара. Старият град е под закрилата на Юнеско, ако не се лъжа.
Като местност/път/, препоръчвам прохода Трансфъгъраш, който обаче е отворен само лятно време. Най-високата точка на прохода е на височина малко над 2000 м и в близост до билната му част има ледниково езеро с хижа и лифт.  Много живописен и с мноооого завои. Само да предупредя, че с Предкарпатите, се събират едно към 100 км. планински път, но пък е красиво, наистина.

п.п. Сега го замерих Клуж, уж големичък ви го представих, а от гарата му, която е почти  в края на града, до площада му е точно колкото от нашата гара до нашия площад! :-[


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Русенец в януари 10, 2012, 01:13:19
п.п. Сега го замерих Клуж, уж големичък ви го представих, а от гарата му, която е почти  в края на града, до площада му е точно колкото от нашата гара до нашия площад! :-[
Все пак Клуж е над два пъти по-голям от Русе по население, а и общо-взето почти толкова по територия. Вероятно обяснението е, че е радиално-кръгово застроен, докато при нас центърът е разположен асиметрично заради Дунава.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 10, 2012, 02:12:07
А и вероятно е застроен преобладаващо с блокове. Според wikimapia само в един от големите жилищни квартали - Manastur живеят около 110 000 души (виж снимката).
Между другото си имат и квартал България.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: фараша в януари 10, 2012, 10:27:01
И по площ си е почти два пъти по-голям от Русе, като жилищната му част е с размери 8х4 км. Просто гарата и центъра са по ширината на града, пак като при нас. Другото забавно около този град е, че имат квартал с името България. А да и доста приятна и голяма ботаническа градина, в която можеш спокойно да изкараш половин ден.
Има един голям румънски град, който определено не ми хареса или поне центъра му - това е Питещ. Там около площада им и фонтаните се извисяват 10 етажни ЕПК-та ::)
Всъщност освен Сибиу, не се сещам за друг голям румънски град, който да няма огромни комплекси с блокове, а много често и по самите им главни улици блоковете стигат почти до центъра /да кажем като Борисова при нас/


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 10, 2012, 10:28:48
Разходка на бърз кадър в един от големите румънски градове, който досега май не сме споменавали в тази тема - Плоещ

http://www.youtube.com/watch?v=oeYb6tXA5yM#ws (http://www.youtube.com/watch?v=oeYb6tXA5yM#ws)]


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Valentin_K в януари 11, 2012, 12:43:16
Плоещ е много хубав. Ходил съм 2-3 пъти. Там за първи път видях сух фонтан на живо.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vzlatev в януари 11, 2012, 09:27:42
Лично на мен Плоещ не ми харесва има 2-3 големи рафинерии и е доста индустриализиран със замърсен въздух. Като град си е голям и лично аз не виждам нищо запомнящо в него.

В Клуж не съм бил-много ми е далеч, но съм чувал, че си е голям град в северозападната част на РО. Освен това, че е голям има и много промишленост там...фабриката на нокиа беше там.

Блоковете в Румъния се правят около големите булеварди в повечето случаи, а зад тях са къщи не много красиви:) сякаш правят блоковете за да прикрият къщите.

Град, който е близо до Русе и не сме обсъждали още е Констанца. До него може да се стигне по много начини от Русе. Града ми се струва, че е малко по-голям от Варна като площ и население. Имат голямо пристанище, каквото ние тук нямаме. Като красота Варна си е по-хубав според мен. В Констанца е доста сиво и старо...общо взето не ми хареса особено. Относно курортите до Констанца като Мамая, също може да се каже старо и сиво и много скъпо. Ето затова румънците идват на море основно в БГ.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 11, 2012, 03:50:16
Вероятно по същата причина идват и на ски тук, а и вече редовно заемат голям дял сред посетителите на най-големите ни исторически и природни забележителности.

Относно Костанца освен сградата на Казиното май нямат с кой знае какво друго да се похвалят. Поне с такова впечатление остава човек от снимките в нета. Тази сграда едва ли не присъства на всяка трета снимка от този град, разпространена в мрежата.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 11, 2012, 05:06:24
Констанца е доста сериозно пристанище, обаче като курорт не ми се струва добър. Аз не съм ходил там, мнението ми е от снимките, които разглеждах наскоро. Ще потърся някоя снимка от тези на брат ми, той ходи скоро в Констанца. Лошото е, че преди дни изгубих доста снимков материал заради проблем с компота, много от нещата няма от къде да ги възстановя. Ноооо сам съм си виновен  :-[  Така, че правете backup, не като мен да се туткате  :D


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: ystoyanov в януари 11, 2012, 09:37:26
В Констанца не съм ходил повече от двадесет години, мисля че за последно  бях през 1988, а... и после през лятото на 1990 г. Тогава ми направи много хубаво впечатление. Голям град- по голям от Варна и Бургас. Голямо пристанище- сигурно по- голямо от Варна и Бургас взети заедно. По това време нашите соц. страни бяха затворени за света, но в Констанца (заради моряците и корабите, може би) се усещаше повей на свобода и някаква аристократичност, подобна на русенската. Имаше големи магазини и в тях доста стока, което беше чак за учудване в това гладно време. Хубав център, много хубави стари сгради, беше чисто и приветливо. Спомням си казиното, паметника на Овидий и пристанището. Минахме през Мамая и стигнахме чак до Дунавската делта. Ще ми се пак да отида, за да видя какво представлява Констанца сега.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Русенец в януари 11, 2012, 11:45:17
Констанца не е по-голяма от Варна и винаги е била съизмерима с нея по население, а и по територия. Като пристанище предполагам обаче наистина е по-голяма, едно защото Румъния е два пъти и половина по-голяма от нас като население и второ, защото Румъния има само един голям град на морето за главно пристанище (а ние имаме два). Та по тия сметки излиза нормално да е е по-сериозен порт.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Valentin_K в януари 12, 2012, 12:22:00
Констанца по много, различни от населението на страната, причини е по-голямо пристанище. Като за начало пристанището е по-дълбоководоно, което предполага, че могат да влизат доста по-големи кораби. Другата причина е, че самия град е много по-добре свързан с големия пазар. Букурещ играе голяма роля в това отношение, заради своето летище, което по никакъв начин не може да се сравнява с варненското. Докато Варна е абсолютно изолирана сухопътно от Европа. Трета причина е, че на варненското липсват елементарни контейнерни терминали, каквито в Констанца са налични.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: фараша в януари 12, 2012, 12:35:18
Ето малко снимки от Трансфъгъраш
1-язовир в Предкарпатите
2-южен склон на прохода
3-тунела под билото на Карпатите /ок 1-1,5 км дълъг/
4- спускане на север


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: фараша в януари 12, 2012, 12:42:14
...и малко Клуж Напока
1 - готина сграда
2 - улица в центъра
3 - тяхната Борисова /жп гара-център/
4 - операта
5 - кадър от ботаническата градина


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 12, 2012, 12:45:12
Акостирането в пристанище Констанца се извършва с помощта на специално назначени за това лоцмани. Трафикът на кораби е много голям. Ето една извадка от туристически сайт
Цитат
Констанца е третият по големина румънски град с население 350 000 души по официални данни, а реално  над 400 000. Пристанището е четвърто в Европа след Ротердам, Антверпен и Марсилия и е доста по-голямо от Бургаското и от Варненското, взети заедно. Обира повечето товари в Черноморския регион. Новите сгради са предимно на банки, нови офиси и хотели. Бившият Томис е преустроен в МОЛ. Има още 2 мола - Tom Mall към Carrefour заедно с Bricostore и Doraly mall с множество малки магазини. Строи се City park mall - доста голям до езерото. В Констанца има какво да се види: има Делфинариум, който е по-стар от нашия и е открит, Аквариум, Планетариум, Аквапарк, старо Казино - символ на града, Генуезки фар, паметник на Овидий.
http://www.novatours.bg/novatours/Resort-Констанца_85.aspx (http://www.novatours.bg/novatours/Resort-Констанца_85.aspx)Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Русенец в януари 12, 2012, 01:57:37
Констанца по много, различни от населението на страната, причини е по-голямо пристанище. Като за начало пристанището е по-дълбоководоно, което предполага, че могат да влизат доста по-големи кораби. Другата причина е, че самия град е много по-добре свързан с големия пазар. Букурещ играе голяма роля в това отношение, заради своето летище, което по никакъв начин не може да се сравнява с варненското. Докато Варна е абсолютно изолирана сухопътно от Европа. Трета причина е, че на варненското липсват елементарни контейнерни терминали, каквито в Констанца са налични.
Предполагам, наясно си, едно е да си главно пристанище на 21 милионна страна, друго е да си едно от двете пристанища на 7,5 милионна. По принцип си има начин и дълбоководните кораби да бъдат обработени, даже част от товарите за Румъния се обработват в български пристанища.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Valentin_K в януари 12, 2012, 02:16:52
Така е, но като цяло не това е основната и решаваща причина пристанището в Констанца да е по-развито от варненското. Просто транспортната им свързаност със западна Европа е мнооооооого по-добра от тази на Варна и товарите от/към Германия, Франция и т.н. са много по-лесно преносими, веднъж стъпили там.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Русенец в януари 12, 2012, 02:30:08
Че транспортната им свързаност със Западна Европа е много по-добра от тази на Варна, не споря, но размерите на пазара на държавата, чието главно пристанище се явява Констанца са важни. Реално никой от Германия или Франция няма да внася/изнася сериозно стоки чрез Констанца за страните си. Главно значение има големината на вътрешния пазар в случая.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Valentin_K в януари 12, 2012, 03:11:58
Напротив. Това пристанище е част от основната транспортна ос Китай-западна Европа. Румънците няма какво толкова да внасят, а още повече да изнасят през това пристанище, докато западна европа внася суровини (нефт например) и разбира се хранителни продукти през него от Азия.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Русенец в януари 12, 2012, 07:33:04
ОК, няма да споря.
Само дето просто не виждам как при положение, че Западна Европа има пристанища като Ротердам и Хамбург ще внася през Констанца суровини и продукти и после ще ги превозва на 2000 км по пътищата.
Както и да е - отплеснахме се.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 12, 2012, 11:19:26
Разликата обаче не е малка. Пристанище Констанца обработва по около 50 млн. тона годишно, докато Варна 9 млн. тона, а Бургас пък само 3,5 млн. тона. Отделно нефтеното пристанище  в Росенец обработва още около 9 млн. тона.

Цитат от един коментар по темата, който открих в нета:

Цитат
Товарооборота на Констанца е около 49 млн. тона, т.е. 5.5. пъти, а не десет пъти. Освен това Констанца е единственото голямо пристанище на страна с 3.5 пъти повече население (Мангалия и Мидия са пренебрежимо малки), а България има и Бургас (държавното има оборот от 3.5 млн, Порт Росенец има 9 млн тона...)
Единственото, в което Констанца е напред, са контейнерните терминали и най-вече Дубайския. В обработката на контейнери имат наистина оборот около 5-6 пъти по-голям от този на Варна (Бургас няма да го броим защото оборота там е само окло 1/3 от този през Варна). Но така е - контейнерните превози са най-бързо развиващия се сектор и обемите в световен мащаб скачат всяка година с по 7-8 % (а в Черно море скачаха с двуцифрени проценти), а БГ не построи нито един контейнерен терминал. Казвам НИТО ЕДИН, защото и досега контейнеровозите се обработват на пригодени конвенционални кейове във Варна и Бургас.

www.capital.bg (http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/04/1738284_pristanishte_varna_uvelichi_pechalbata_si_do_4_mln_lv/)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 13, 2012, 08:46:41
Ей тия изрових набързо за Констанца, по-точно пристанището и плажа  8).


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 13, 2012, 08:49:30
Още няколко


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 14, 2012, 02:10:03
Последната снимка от плажа в Констанца ли е? Доста занемарено изглежда.
Иначе като цяло положението ми се струва сходно с това на централните плажове в нашите морски градове.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Linov в януари 14, 2012, 08:37:15
Интересни са ми тези доста големи кооперации, които са построени по брега им. Имат ли нещо като морска градина или реално от града направо се слиза на плажа м/у онея дръвчета?


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 15, 2012, 12:34:41
Като гледам май наистина са само някакви "диви гори". А и от сателитната снимка не личи да са оформени алеи. Но все пак нека автора на снимките да каже. Все пак е видял на живо за какво иде реч.

П.С. Като говорихме за пристанища, някой попадал ли е на данни за товарооборота на русенските пристанища по години?


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vzlatev в януари 15, 2012, 10:28:50
според мен нямат морска градина...плажовете в града са доста занемарени-общо взето картината е по зле от нашето черноморие и затова идват толкова по нашето.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 15, 2012, 12:20:32
Аз по-горе бях написал, че не съм ходил в Румъния, снимките са на брат ми  :-[ От това което ми е казвал и от снимките е формирано мнението ми, че като пристанище Констанца е много развит. Обаче като курорт не струва. Дали има морска градина, ще питам.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 16, 2012, 12:35:12
Е, все пак има интересни места около плажа. Това е снимка на една доста футуристична изложбена зала.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 28, 2012, 03:43:21
DeLonghi е купила бившия завод на Nokia в Румъния
http://www.regal.bg/show.php?storyid=1753301 (http://www.regal.bg/show.php?storyid=1753301)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Linov в януари 28, 2012, 09:53:31
Доста интересно. Кога точно е закрит заводът на Нокиа? До скоро бях в този бранш и поне до септември м.г. имаше телефони, произведени там.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 28, 2012, 04:49:20
Мисля, че през Октомври го закриха.
Той фунционира около 2 години в Клуж. Преди това е бил в Бохум, Германия. Голямо местене е падало.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Linov в януари 28, 2012, 09:13:37
Питам, понеже нещо не ми се връзва. Работил е 2г., открит е 2008-ма, а е закрит края на 2011. Sorry за издребняването...


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в януари 29, 2012, 02:52:42
Ами май не е много изненадващо с оглед на това, което излезе онзи ден:
Цитат
Финландският производител на мобилни устройства Nokia представи днес финансовия си доклад за четвъртото тримесечие на 2011 г. Резултатите не са особено позитивни – за трети пореден период компанията отбелязва загуби, този път в размер на 1.07 млрд. евро. За сравниение, през същия период година по-рано Nokia е отбелязала печалба от 745 млн. евро
http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2012/01/26/1753712_nokia_e_na_cherveno_treto_trimesechie_podred/ (http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2012/01/26/1753712_nokia_e_na_cherveno_treto_trimesechie_podred/)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: SW2FL в януари 31, 2012, 05:13:47
Днес ходих до Букурещ. И направих малко разказче в картинки:
- 38, 40, 41 - Гюргево, малко по зле от Русе :)
- 48, 49, 56, 59, 60, 63 - Пътя Гюргево - Букурещ
- 66, 69, 71, 46 - машинките по пътя


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: SW2FL в януари 31, 2012, 05:16:28
...продължение...


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: SW2FL в януари 31, 2012, 05:18:40
....


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: vesel в януари 31, 2012, 06:07:07
И румънците ги е натиснала зимата  ;D


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в октомври 07, 2012, 05:10:52
Вижте какви сериозни изменения е претърпял стадиона в Гюргево. Нов терен, нови седалки, осветление...
Astra - Vaslui, un nou meci de Liga I la Giurgiu (http://www.youtube.com/watch?v=5qm5i_UCmu4#ws)

А доколкото разбрах ще строят и чисто нов стадион за 14-15 хиляди зрители, но не знам дали са започнали.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: SW2FL в октомври 07, 2012, 01:09:03
Миналата седмица ходих до Букурещ. Които е ходил, знае, колко кабели висяха по стълбовете преди време! Е, в момента за мое изумление няма пукнат кабел! :)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в октомври 07, 2012, 02:59:23
Дали по всички улици или само по главните? Защото ако са успели да премахнат кабелите по всички улици - това наистина е постижение.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: SW2FL в октомври 07, 2012, 07:45:15
Аз минавах предимно по главни ... не знам как по малките улички.


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: Zihuatanejo в ноември 01, 2012, 02:50:40
На стотина километра от Русе: Бузеску – село за $ 4 милиарда
В румънския Бевърли Хилс 2, циганите милионери са издигнали своите палати, всеки на стойност до 30 млн. долара
http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=9855 (http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=9855)


Титла: Re:Румъния - впечатления, отзиви и снимки
Публикувано от: mm201 в ноември 01, 2012, 07:08:43
И по малките улички кабели няма.Явно всичко е под земята.Бях удивен от полицай в Букурещ,който на въпроса ми за пътя към Гюргево(на лош английски),ме упъти на български,вярно малко завален,но свърши работа.