Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Общ Форум
»
Общи приказки / General talk
»
Коронавирус /COVID-19/
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
]
2
3
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Коронавирус /COVID-19/ (Прочетена 9812 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1432
Коронавирус /COVID-19/
«
-:
март 21, 2020, 10:56:20 »
Не виждам смисъл да коментирам общи приказки по темата, който чете тук, вероятно вече отдавна е доста запознат по темата с този вирус. И все пак ми липсват 2 типа данни, примерно за Китай и Италия, като най-тежки и най-напреднали страни:
1. Какъв е процентът на вече резистентните към вируса/прекарали го/, особенно за Китай или поне за провинция Хубей?
2. Какви са бройките на починали хора по дни в Италия тази март спрямо бройката през дните на някой грипен месец миналата или по-миналата година? Все пак абсолютни числа от сорта на 400, 600, 700 за Италия на мен, а вероятно и на други българи, нищо не ни говорят.
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2971
Re:Коронавирус /COVID-19/
«
Отговор #1 -:
март 22, 2020, 12:35:10 »
Коронавирус /COVID-19/
X.jpg
(499.43 KB, 712x1024 - видяно 624 пъти.)
Активен
Русчуклия
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1430
«
Отговор #2 -:
март 22, 2020, 02:13:21 »
Абе много конспирации излизат напоследък, но е факт, че в най-засегнатите области в Италия болниците изнемогват и очевидно са доста по-натоварени, отколкото по времето на обикновена грипна епидемия, но както стана ясно когато върлуваше свинския гри нещата са били доста подобни у нас и за един месец сме загубили 4000 и то предимно млади хора. Аз тогава не помня да е имало някаква истерия, а числото не е никак малко. От друга страна сега по-младите са по-малко уязвими и не знам доколко е удачно да съсипем цялата икономика. Може би трябваше да се намери среден вариянт с изолация на по-възрастните и уязвими хора, а не на цялото население. Щото това, което идва след това може да се окаже по-страшно...
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1432
«
Отговор #3 -:
март 22, 2020, 02:47:28 »
Аз не казвам, че няма проблем и изобщо се смятам за доста недоктриниран тип, но уважавам числата и при такава лавина от информация, по толкова важен проблем, и да нямаме адекватни елементарни относителни данни, а само някакви нахвърляни абсолютни числа, ми идва в повече и не знам какво да мисля...
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5216
«
Отговор #4 -:
март 22, 2020, 04:38:16 »
Ето един щрих, който дава малко цифрова информация в относителни, а не само в абсолютни числа. Това е мой коментар към мнение в новинарския сайт Fakti.bg.
Първо мнението на другия потребител:
Цитат
13000 починали от COVID-19 за 7+ месеца & през това време са починали стотици милиони от рак, инфаркти, диабет, спин и ешерихия.
И коментарът:
Цитат
Нeкa дa видим. Знae ce, чe в cвeтa cрeднo умирa пo eдин чoвeк нa ceкундa. Ceдeм мeceцa ca oкoлo 18 милиoнa ceкунди, знaчи гoрe-дoлу тoлкoвa хoрa ca нaпуcнaли тoзи живoт. И oт тях 13000 ca пoчинaлитe oт кoрoнaвируc, тoecт пo-мaлкo oт 0.1% - и тoвa e cтрaшнaтa cвeтoвнa пaндeмия. Мaй нeщo другo ce криe зaд цялaтa тaзи рaбoтa...
Друг коментар към първото мнение казва:
Цитат
Тия болести които си изброил не са заразни, тъпак.
Което не е съвсем вярно, разбира се - СПИН и ешерихия са заразни.
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Slex
Full Member
Неактивен
Публикации: 200
«
Отговор #5 -:
март 22, 2020, 06:47:58 »
Ето
данни от Евростат
.
Третата (грип) и четвъртата таблица (пневмония) се включват в стойностите на втората (респираторни заболявания).
Активен
svetlin74
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 427
«
Отговор #6 -:
март 23, 2020, 09:30:40 »
Аз следя разпространението от тук -
Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3482
«
Отговор #7 -:
март 23, 2020, 10:23:09 »
И аз. Има и БГ еквивалент:
https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/6e2c968cf38540f29a4311295dce390f
Активен
Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5216
«
Отговор #8 -:
март 23, 2020, 06:46:29 »
Ето едно мнение от Интернет, което намирам за реалистично и адекватно на ситуацията. Малко е цинично, но по същество човекът е прав.
Цитат
Мама ви истерична! Де що има световно медицинско светило се изказа, че ако ще и лайната да си дезинфекцираме, рано или късно 90% от населението на планетата ще прекарат този вирус! Както впрочем вече се е случвало няколко пъти след 1960-а насам. 80% от населението дори няма да разберат, че са прекарали вируса. 10% ще се позакашлят и вероятно ще сменят цигарите, защото ще си мислят, че е от тях. 5% вероятно ще се наложи да пият антибиотик, защото така или иначе са си с хроничен ХОББ. Под 1% ще пукнат, защото са на възраст, в която всяка настинка им обостря 30-годишни здравословни проблеми! АМАН от хипохондрици!!! Като си бършете гъза, колкото и да си миете ръцете, поглъщате след това сума вибриони на холера и хепатит, ама единици се разболяват. Баси тъпаните малоумни и необразовани!
И още едно.
Цитат
Не се връзвайте! Да, има проблем, но той е зверски силно преекспониран. Имам чувството, че това е глобален социален експеримент!!!
«
Последна редакция: март 23, 2020, 06:49:16 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Slex
Full Member
Неактивен
«
Отговор #9 -:
март 23, 2020, 09:32:52 »
Няма как да подмина иронията, че се дразни на истеричността на другите. Иначе дори процентите да са такива, каквито ги изнася, за страна като България смъртните случаи биха се равнявали на един град като Търново. Ако приемем, че половината от хората са щели да починат по други причини, пак остава един град като Разград. Не е ясно на колко трябва да се качат процентите, че да почва истерията - 5, 10, 15? Това не е обикновен грип и проблем не са мерките за ограничаване на заразата, а липсата на стимулиращи мерки за икономиката.
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2274
«
Отговор #10 -:
март 23, 2020, 10:06:30 »
Най-добрата илюстрация на това е видях по случайност, един върл тръмпераст се пенявеше колко хора годишно умирали от усложнения от грип и в болниците и нямало проблеми, откъде-накъде някакъв си измислен вирус от който до момента имало само 15 хиляди починали, щял да блокира здравеопазването. И един шегаджия му цитира някакви цифри, колко хамбургера годишно се правели в макдоналдсите в САЩ - беше от сорта на милиарди. И вика "сега представи си че отида в най-близкия макдоналдс и поръчам само 50 хиляди сандвича, според тебе дали ще го блокирам до края на деня, а?". И пичът май си даде сметка, защото млъкна и спря да спори.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2432
«
Отговор #11 -:
март 23, 2020, 11:21:35 »
Всъщност никой все още не знае точната рецепта за излизане от кризата. Очертават се основно два модела: превантивен и рационален. За модела "уйде коня у ряката" няма смисъл да се говори, горката Италия.
Превантивният модел разчита на затворени граници, намалена до минимум човешка активност, локализиране на единиците болни. Предимствата му са: евтин е - не натоварва толкова здравната система; първоначалните жертви са малко; обществото чувства силна ръка и че някой се грижи за него. Големият му недостатък е, че този модел разчита на изолирана и стерилна среда. Все някога ще трябва да отворим границите, да напълним курортите, да отворим кръчмите. Ние сме туристическа страна. Това означава, че ще плъпнат туристи от страни, които не са взели превантивни мерки и където има вирусоносители. Автоматично това означава нови епидемии или поне нови заразени и умрели. Икономическите последстия от превантивния модел също изобщо не са за подценяване.
Рационалният модел разчита на масово тестуване и диагностициране, контрол над заразените, добра обезпеченост с медицинска апаратура и консумативи, преболедуване с леки симптоми на голяма част от населението и изграждане на масов имунинет, като по този начин се спре разпространението. Предимствата на този модел са: бизнесът не страда толкова; обществото не чувства тежки рестрикции; масовият имунитет предотвратява бъдещи огнища - в дългосрочен план жертвите са относително малко. Големите му недостатъци са, че този модел разчита на добре обезпечена здравна система и че първоначалните жертви може да са сравнително много.
Гледам, че страните от Северна Европа и продължението им САЩ са се насочили към рационалния модел. За мен не е изненада, защото тези страни се управляват подчертано рационално и практично, мислят в перспектива, вкл. за икономиката. А и са доказали ефективността си във всичко.
Ние сме в зоната на превантивния модел. Също логично, защото като страна от европейския югоизток при нас има много емоция, много драма, фатализъм, заклинания да ни "подминат уроките", " да спи зло под камък" и т.н. Здравната ни система също не ни позволява много маневри.
Ако вирусът "умре" в близките месеци ще сме добре, ако обаче се окаже устойчив, дупе да ни е яко. Тогава нито икономиката ни ще издържи, нито свързаната с нея здравна система.
Активен
Slex
Full Member
Неактивен
«
Отговор #12 -:
март 24, 2020, 12:44:26 »
Рационалният модел отиде у реката. Британците хлопнаха кепенците, Холандия ограничи събиранията до трима, а САЩ тепърва навлизат в стръмната част на кривата и според мен тепърва ще дават много жертви и е рано да се оценяват мерките им като успешни. Освен това на щатско ниво вече се въвеждат рестриктивни мерки.
А това да се разчита на стадния имунитет ми прилича на човек, който стои отстрани до басейна и се кани да влезе във водата, ама след като се научи да плува. Което очевидно няма как да стане, ще трябва първо да влезе и там да се учи. Така и с имунитета - не може да разчиташ на него да ти пази населението, защото в процеса на изграждането му една значителна част от населението ще измре. За по-нататък може и да е полезно, но нали идеята е да се предпазим от жертви сега, доколкото може. А и превантивният модел е просто за печелене на време. На този етап просто няма толкова тестове, колкото са необходими, няма ваксина и лекарство, за да ограничиш загубите в човешки животи по друг начин. Впоследствие мерките ще почнат да се разхлабват, но междувременно трябва да се ограничат негативните ефекти върху икономиката, което другите страни изглежда ще направят по-добре от нас.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2432
«
Отговор #13 -:
март 24, 2020, 01:36:38 »
С всичките им нови ограничения, мисля че пак имат по-малко рестрикции от нас.
Явно прецениха, че здравните им системи няма да издържат. Борис Джонсън е и много атакуван и логично гледа да се подсигури. Тия три седмици на ограничения засега ми изглеждат максимума, който биха допуснали, после пак ще има разхлабване на мерките.
Ще видим какво ще стане и със САЩ.
На мен лично ми прави впечатление, че всички вирусолози по света настояват за изграждането на стаден имунинет, а те са специалистите по темата. Политиците имат своите основания да се опитват да не допуснат големи жертви, защото това ще рефлектира върху тях на изборите. Ако вирусът "изчезне" от това протакане има смисъл, но ако ще ни тормози периодично не е добре. Може би се разчита и на създаване на ваксина за това време.
Активен
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2971
«
Отговор #14 -:
март 24, 2020, 08:34:37 »
Явно всичко е въпрос на баланс. Да проточим масовото заразяване ( за изграждане на имунитет) до степен здравната система да може да обслужи тежките случаи. Доколко обаче могат да се натягат гайките, така да се каже, за да не катастрофираме икономически?
А дали придобитият имунитет е траен, или догодина пак?
Активен
Страници: [
1
]
2
3
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери: