Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Общи приказки / General talk => Темата е започната от: фараша в март 21, 2020, 10:56:20Титла: Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 21, 2020, 10:56:20
Не виждам смисъл да коментирам общи приказки по темата, който чете тук, вероятно вече отдавна е доста запознат по темата с този вирус. И все пак ми липсват 2 типа данни, примерно за Китай и Италия, като най-тежки и най-напреднали страни:
1. Какъв е процентът на вече резистентните към вируса/прекарали го/, особенно за Китай или поне за провинция Хубей?
2. Какви са бройките на починали хора по дни в Италия тази март спрямо бройката през дните на някой грипен месец миналата или по-миналата година? Все пак абсолютни числа от сорта на 400, 600, 700 за Италия на мен, а вероятно и на други българи, нищо не ни  говорят.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 22, 2020, 12:35:10
 :(


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русчуклия в март 22, 2020, 02:13:21
Абе много конспирации излизат напоследък, но е факт, че в най-засегнатите области в Италия болниците изнемогват и очевидно са доста по-натоварени, отколкото по времето на обикновена грипна епидемия, но както стана ясно когато върлуваше свинския гри нещата са били доста подобни у нас и за един месец сме загубили 4000 и то предимно млади хора. Аз тогава не помня да е имало някаква истерия, а числото не е никак малко. От друга страна сега по-младите са по-малко уязвими и не знам доколко е удачно да съсипем цялата икономика. Може би трябваше да се намери среден вариянт с изолация на по-възрастните и уязвими хора, а не на цялото население. Щото това, което идва след това може да се окаже по-страшно...


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 22, 2020, 02:47:28
Аз не казвам, че няма проблем и изобщо се смятам за доста недоктриниран тип, но уважавам числата и при такава лавина от информация, по толкова важен проблем, и да нямаме адекватни елементарни относителни данни, а само някакви нахвърляни абсолютни числа, ми идва в повече и не знам какво да мисля... >:D


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Orthodox в март 22, 2020, 04:38:16
Ето един щрих, който дава малко цифрова информация в относителни, а не само в абсолютни числа. Това е мой коментар към мнение в новинарския сайт Fakti.bg.

Първо мнението на другия потребител:

Цитат
13000 починали от COVID-19 за 7+ месеца & през това време са починали стотици милиони от рак, инфаркти, диабет, спин и ешерихия.

И коментарът:

Цитат
Нeкa дa видим. Знae ce, чe в cвeтa cрeднo умирa пo eдин чoвeк нa ceкундa. Ceдeм мeceцa ca oкoлo 18 милиoнa ceкунди, знaчи гoрe-дoлу тoлкoвa хoрa ca нaпуcнaли тoзи живoт. И oт тях 13000 ca пoчинaлитe oт кoрoнaвируc, тoecт пo-мaлкo oт 0.1% - и тoвa e cтрaшнaтa cвeтoвнa пaндeмия. Мaй нeщo другo ce криe зaд цялaтa тaзи рaбoтa...

Друг коментар към първото мнение казва:

Цитат
Тия болести които си изброил не са заразни, тъпак.

Което не е съвсем вярно, разбира се - СПИН и ешерихия са заразни.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Slex в март 22, 2020, 06:47:58
Ето данни от Евростат (https://ibb.co/VQRk2xk).

Третата (грип) и четвъртата таблица (пневмония) се включват в стойностите на втората (респираторни заболявания).


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: svetlin74 в март 23, 2020, 09:30:40
Аз следя разпространението от тук - Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU) (https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6)


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Linov в март 23, 2020, 10:23:09
И аз. Има и БГ еквивалент:
https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/6e2c968cf38540f29a4311295dce390f


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Orthodox в март 23, 2020, 06:46:29
Ето едно мнение от Интернет, което намирам за реалистично и адекватно на ситуацията. Малко е цинично, но по същество човекът е прав.

Цитат
Мама ви истерична! Де що има световно медицинско светило се изказа, че ако ще и лайната да си дезинфекцираме, рано или късно 90% от населението на планетата ще прекарат този вирус! Както впрочем вече се е случвало няколко пъти след 1960-а насам. 80% от населението дори няма да разберат, че са прекарали вируса. 10% ще се позакашлят и вероятно ще сменят цигарите, защото ще си мислят, че е от тях. 5% вероятно ще се наложи да пият антибиотик, защото така или иначе са си с хроничен ХОББ. Под 1% ще пукнат, защото са на възраст, в която всяка настинка им обостря 30-годишни здравословни проблеми! АМАН от хипохондрици!!! Като си бършете гъза, колкото и да си миете ръцете, поглъщате след това сума вибриони на холера и хепатит, ама единици се разболяват. Баси тъпаните малоумни и необразовани!


И още едно.

Цитат
Не се връзвайте! Да, има проблем, но той е зверски силно преекспониран. Имам чувството, че това е глобален социален експеримент!!!


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Slex в март 23, 2020, 09:32:52
Няма как да подмина иронията, че се дразни на истеричността на другите. Иначе дори процентите да са такива, каквито ги изнася, за страна като България смъртните случаи биха се равнявали на един град като Търново. Ако приемем, че половината от хората са щели да починат по други причини, пак остава един град като Разград. Не е ясно на колко трябва да се качат процентите, че да почва истерията - 5, 10, 15? Това не е обикновен грип и проблем не са мерките за ограничаване на заразата, а липсата на стимулиращи мерки за икономиката.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: n00b в март 23, 2020, 10:06:30
Най-добрата илюстрация на това е видях по случайност, един върл тръмпераст се пенявеше колко хора годишно умирали от усложнения от грип и в болниците и нямало проблеми, откъде-накъде някакъв си измислен вирус от който до момента имало само 15 хиляди починали, щял да блокира здравеопазването. И един шегаджия му цитира някакви цифри, колко хамбургера годишно се правели в макдоналдсите в САЩ - беше от сорта на милиарди. И вика "сега представи си че отида в най-близкия макдоналдс и поръчам само 50 хиляди сандвича, според тебе дали ще го блокирам до края на деня, а?". И пичът май си даде сметка, защото млъкна и спря да спори.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русенец в март 23, 2020, 11:21:35
Всъщност никой все още не знае точната рецепта за излизане от кризата. Очертават се основно два модела: превантивен и рационален. За модела "уйде коня у ряката" няма смисъл да се говори, горката Италия.
Превантивният модел разчита на затворени граници, намалена до минимум човешка активност, локализиране на единиците болни. Предимствата му са: евтин е - не натоварва толкова здравната система; първоначалните жертви са малко; обществото чувства силна ръка и че някой се грижи за него. Големият му недостатък е, че този модел разчита на изолирана и стерилна среда. Все някога ще трябва да отворим границите, да напълним курортите, да отворим кръчмите. Ние сме туристическа страна. Това означава, че ще плъпнат туристи от страни, които не са взели превантивни мерки и където има вирусоносители. Автоматично това означава нови епидемии или поне нови заразени и умрели. Икономическите последстия от превантивния модел също изобщо не са за подценяване.
Рационалният модел разчита на масово тестуване и диагностициране, контрол над заразените, добра обезпеченост с медицинска апаратура и консумативи, преболедуване с леки симптоми на голяма част от населението и изграждане на масов имунинет, като по този начин се спре разпространението. Предимствата на този модел са: бизнесът не страда толкова; обществото не чувства тежки рестрикции; масовият имунитет предотвратява бъдещи огнища - в дългосрочен план жертвите са относително малко. Големите му недостатъци са, че този модел разчита на добре обезпечена здравна система и че първоначалните жертви може да са сравнително много.

Гледам, че страните от Северна Европа и продължението им САЩ са се насочили към рационалния модел. За мен не е изненада, защото тези страни се управляват подчертано рационално и практично, мислят в перспектива, вкл. за икономиката. А и са доказали ефективността си във всичко.
Ние сме в зоната на превантивния модел. Също логично, защото като страна от европейския югоизток при нас има много емоция, много драма, фатализъм, заклинания да ни "подминат уроките", " да спи зло под камък" и т.н. Здравната ни система също не ни позволява много маневри.
Ако вирусът "умре" в близките месеци ще сме добре, ако обаче се окаже устойчив, дупе да ни е яко. Тогава нито икономиката ни ще издържи, нито свързаната с нея здравна система.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Slex в март 24, 2020, 12:44:26
Рационалният модел отиде у реката. Британците хлопнаха кепенците, Холандия ограничи събиранията до трима, а САЩ тепърва навлизат в стръмната част на кривата и според мен тепърва ще дават много жертви и е рано да се оценяват мерките им като успешни. Освен това на щатско ниво вече се въвеждат рестриктивни мерки.

А това да се разчита на стадния имунитет ми прилича на човек, който стои отстрани до басейна и се кани да влезе във водата, ама след като се научи да плува. Което очевидно няма как да стане, ще трябва първо да влезе и там да се учи. Така и с имунитета - не може да разчиташ на него да ти пази населението, защото в процеса на изграждането му една значителна част от населението ще измре. За по-нататък може и да е полезно, но нали идеята е да се предпазим от жертви сега, доколкото може. А и превантивният модел е просто за печелене на време. На този етап просто няма толкова тестове, колкото са необходими, няма ваксина и лекарство, за да ограничиш загубите в човешки животи по друг начин. Впоследствие мерките ще почнат да се разхлабват, но междувременно трябва да се ограничат негативните ефекти върху икономиката, което другите страни изглежда ще направят по-добре от нас.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русенец в март 24, 2020, 01:36:38
С всичките им нови ограничения, мисля че пак имат по-малко рестрикции от нас.
Явно прецениха, че здравните им системи няма да издържат. Борис Джонсън е и много атакуван и логично гледа да се подсигури. Тия три седмици на ограничения засега ми изглеждат максимума, който биха допуснали, после пак ще има разхлабване на мерките.
Ще видим какво ще стане и със САЩ.

На мен лично ми прави впечатление, че всички вирусолози по света настояват за изграждането на стаден имунинет, а те са специалистите по темата. Политиците имат своите основания да се опитват да не допуснат големи жертви, защото това ще рефлектира върху тях на изборите. Ако вирусът "изчезне" от това протакане има смисъл, но ако ще ни тормози периодично не е добре. Може би се разчита и на създаване на ваксина за това време.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 24, 2020, 08:34:37
Явно всичко е въпрос на баланс. Да проточим масовото заразяване ( за изграждане на имунитет) до степен здравната система да може да обслужи тежките случаи. Доколко обаче могат да се натягат гайките, така да се каже, за да не катастрофираме икономически?
А дали придобитият имунитет е траен, или догодина пак?


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Orthodox в март 24, 2020, 09:28:46
Доколкото разбрах, траен имунитет към коронавируса НЕ се създава след преболедуване. Излекуван от инфекцията италианец вече бил отново заразен и болен.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русчуклия в март 25, 2020, 02:57:21
Според мен пък това изключение потвърждава противоположното му правило.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 25, 2020, 03:19:47
От друга страна пък някои щамове циркулират с ежегодни епидемии. Други пък видове грипни вируси сякаш в един момент изчезват  ???

Мислили сме някога, че спортната зала ще изглежда така? ->
(https://rousse.info/wp-content/uploads/2020/03/IMG_8926-820x410.jpg)

РусеИнфо (https://rousse.info/полковник-добромир-добрев-леглата-са-30/)
Дано се разминем само с тренировката!


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русенец в март 26, 2020, 05:54:15
Така изглеждаше моето спално в казармата, когато ни накараха да го смъкнем на плаца. :D


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 26, 2020, 03:18:18
Кой да предполага, че на плаца дето си набивал крак ще пеят Тото, Киркоров, Клайдерман и Назарет. :D
Наистина има маниаци, които си умират да ходят по концерти...


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 28, 2020, 03:55:53
Днес цял следобед една патрулка обикаля Младежкия парк и успява да озапти желанието за разходки и игри. Паркът е практически празен в момента, само тук-там някой минаващ по транзитната /вело/алея към/от центъра.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 28, 2020, 05:32:09
И аз преди малко, докато минавах по "Алеи Възраждане" забелязах патрулката. Виждаше се тук-там някой човек, не липсваха и велосипедисти. Дали полицията гони всички наред или само, ако някой кибичи на пейка или пък се съберат няколко човека заедно?


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 28, 2020, 07:02:12
Отвисоко ми се струва, че разкарват всички навлезли навътре в парка, те там се и движеха с патрулката, докато към хората по крайните алеи явно имаше толеранс.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Русенец в март 28, 2020, 07:47:57
Аз днес си направих една разходка следобяд, минах покрай паркове и градинки и ми направи впечатление, че долу на кея беше пълно с хора и поне когато аз минах по "Придунавски" никой не ги гонеше, хора имаше в градинката пред "Христо Ботев" и централната градина на площада и също не видях някой да ги притеснява. За мен е нормално хората да излязат на въздух, лошото е, че тийнейджърите са на обичайните си тумби от по 4-5-6 човека.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: Slex в март 28, 2020, 08:06:34
Да, в парка имаше малко хора, за сметка на това под него покрай Дунава имаше много. Всъщност често се разхождам там и досега такава бройка като днешната не съм засичал. Аз лично забраната за разходки я намирам за ненужна, да не използвам по-силна дума. Важно е да се спазва дистанция, което повечето хора по принцип правят, при което рискът за разпространение на вируса клони към нула. Тийнейджъри на групички по 5-6, че и повече обаче не са рядкост. На тия години човек се мисли за неуязвим и сигурно от вируса наистина нищо няма да им стане, но пък имат родители и баби и дядовци. Оня ден гледах за индийския подход и си мисля, че на някои хора няма да им е излишен. Като чета темата за вандализма - също.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 28, 2020, 09:41:51
Просто е по-лесно за контрол така, като се каже, че е забранено посещението на паркове. Иначе идеята е ясна - физическа дистанция.

Вчера видях в разделителната ивица на бул. "Цар Освободител" четири човека да си общуват, всеки седнал на отделна пейка  :D


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в март 28, 2020, 10:37:49
Ако правилно разчитам комуникационните знаци от щаба, до няколко дена ще ни сложат пълна забрана за излизане от домовете+вечерен час. Така че нищо чудно, този уикенд да ни е последното по-масово излизане и стоене на открито. Разните деца и тинейджъри ще ги удари вероятно напълно. Днес трима играеха на баскет на Механото. За бабите не знам, все пак трябва да ядат.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: vesel в март 29, 2020, 09:48:40
Както обикновено, поради недостатъчен контрол следва допълнително натягане. Разбира се, риска от скъсване расте.
Смятам, че трябва да се подходи диференцирано към различните градове, дори в частност, към различните квартали.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в юни 12, 2020, 10:40:10
Най-сетне Короната си намери май майстора, като взе да се сблъсква челно с н.в. Летния туризъм в България и Европа. Почна да става клъстърен, взе да протича леко, болниците вече имали опит, абе...смело вървете на плаж да обменяте имунитет с хора от цялата страна и дай боже от цяла Европа. :D


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в юли 05, 2020, 11:46:49
Цитат
"Като затворим баровете, тези чартъри, където идват тука - в Слънчев бряг, какво да ги правим? Или в Поморие!? Значи или казваме, нацията: "Прибирайте се вкъщи". Но всеки има правото сам да си се прибере вкъщи. Защо трябва да го задължа?!" попита риторично Борисов.
"Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено! А защо искате със заповед да го забраним?! Ми, пазете се! Не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте! Трябва да живеем!"
 Борисов изказа и огорчение от това, че каквото и да предприеме, все има недоволни. "Като беше затворено, всеки ден питахте кога ще отворим, защо не отворите. Сега питат защо не ги затворите. Тука е малко като с шапка, без шапка", възмути се той.

Малко размишления на Борисов, в светлината на летния туризъм и очакваните чартъри.
С мои думи перефразирано - Никой /живот/ не е по-голям от чартърите!

Ето и цялата статия:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/05/4087302_borisov_merkite_niama_da_se_zatiagat_prez_juli_i/?ref=home_mainStory (https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/05/4087302_borisov_merkite_niama_da_se_zatiagat_prez_juli_i/?ref=home_mainStory)


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: n00b в юли 27, 2020, 12:57:32
Сега се връщам от родното лайноморие и мога да кажа че на чартърите е теглено една доста голяма майна за силно неудоволствие на Борисов (който май няма да го бъде още много, по Тракия имаше по мостовете транспаранти от вида "оставка, съд и затвор")


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: JMM в юли 27, 2020, 06:43:32
Не намирам поста ти да е свързан с темата, но ще коментирам следното

Сега се връщам от родното лайноморие ...

Любопитен съм, дали подобно отношение или израз може да бъде чут в която и да е от останалите държави с излаз на Черно море ...


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в юли 30, 2020, 10:44:08
По-скоро има връзка. Явно има вече ваксина срещу Ковид и тя е в туризма и ресторантьорството в България. Аха да сложат тестове на украинците и...ги отмениха скоропостижно. Както и с малко забавяне, дадоха исканата отстъпка за ДДС и за алкохола. Дълбоко съм убеден, че ако не бяхме в Евросъюза, нямаше да има тестове и ограничения за никоя държава, по време на летния сезон. Очевидно туризъм и политика у нас споделят общи парични кръгове, а вероятно и собственост.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: JMM в август 01, 2020, 11:38:34
За пореден път се убеждавам, че една от основните причини за днешните нещастни хора в България, са медиите скрити зад "свобода на словото" и разпространяваните от тях полуистини, откровени лъжи и конспиративни теории.

Цитат
Дълбоко съм убеден, че ако не бяхме в Евросъюза, нямаше да има тестове и ограничения за никоя държава, по време на летния сезон. Очевидно туризъм и политика у нас споделят общи парични кръгове, а вероятно и собственост.

От изказаното не става ясно, дали България като част от ЕС е нещо лошо, както и заключението "Очевидно туризъм и политика у нас споделят общи парични кръгове, а вероятно и собственост." без за подобна връзка да има някакви доказателства, а само предположения…


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: n00b в септември 04, 2020, 03:08:49
Жив и здрав да е евросъюза, в момента съм на Ситония и всичко си е супер, благодарение на ковид-а е и по-спокойно от предишните години. Да не каже някой че не съм патриот, това лято ходих и на св. Тома, дори онази кобила Ангелкова се появи за един уикенд, буквално броени дни преди да я низвергнат. Там не беше лошо, гледката в южна посока е доста добра, благодарение на гадната НАТУРА2000, която все още някак спазват там. В северна посока не я спазват обаче и гледката беше онази прословута подпорна стена.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: n00b в септември 04, 2020, 03:21:14
Та да, отплеснах се с екологичните проблеми и туризма, а темата беше за ковид-а. Така, тука като дойдох, първоначално хората ходеха с маски и по улиците, вече е само за затворени пространства. Сърби нямаше никакви, сега вече виждам чат-пат някой друг, минали години бяха повече от българите. Ако се пробваш да влезеш без маска в магазин, ще ти набият канчето лошо и това си се следи. Сега забавата - маски на плажа - както очаквах са фейк нюз, пуснати в нашите услужливи към туристическото министерство "медии". Мога да го сравня това с пребиваването си на родното черноморие, което беше преди вече месец и повече. Там никой не ебаваше маски никъде, персонала си ги носеше на устата, пускат се хора от цял свят (съмнително дали дори с тестове). Дали туристическите лобита натежават по отношение на противоепидемиологичните мерки, не знам. Силно съм склонен да вярвам че имат обаче.


Титла: Re:Коронавирус /COVID-19/
Публикувано от: фараша в ноември 03, 2020, 11:25:54
Сега влизаме в скиорско-кръчмарската мъка, тоест как хем да се вземат мерки против епидемията, хем зимни курорти и кръчми да бачкат. Накрая сигурно ще вземат по-скоро здравни мерки /идват избори все пак/, но ще им налеят милиони за компенсация. Така си мисля, ще видим...