Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Общ Форум
»
Общи приказки / General talk
»
Шегата настрана
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
2
[
3
]
4
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Шегата настрана (Прочетена 26985 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2274
Re:Шегата настрана
«
Отговор #30 -:
май 01, 2009, 05:07:31 »
Апропо, по-добре ползвайте КДЕ за WM вместо гном, интерфейсът е доста по-близък до уиндоуския. И по възможност да е КДЕ 3.нещоси, защото четворката тръгна по много радикален еволюционен път...
А иначе не мога да разбера кое не му е user-friendly особено на дистрибуции като убунту да речем. Доволно много неща ти се спестяват, има удобен GUI frontend за пакетната система. За обикновен потребител няма особена разлика дали ще ползва openoffice или ms office, с firefox-a всички са свикнали и т.н.
Според мен това че линукс не е зрял за десктоп операционна система е малко като мит, по същият начин както се твърде че разните server editions на уиндоусите са ужасно нестабилни и сигурни. В интерес на истината, въпреки че работя предимно с линукси, на работа имам една management станция на windows 2003 server - има uptime от близо 4 години. Но пък няма никаква свързаност с интернет
Причината поради която линукс не може и няма да се наложи като десктоп операционна система е факта, че повечето потребители не разбират, не ги интересува и не им трябва да разбират особено много какво правят. На тях им е трябвало доста време за да могат да се оправят с уиндоус системата си и не могат да си позволят същото време в разучаване на нова система, чиито предимства не могат, не искат и не се налага да осмислят.
Та от чисто практическа гледна точка може би най-голямото предимство на линукс е това, че почти няма malware във вида му в който е в уиндоус. Спираш да мислиш за малоумни вируси, злонамерени сайтове инсталиращи троянци, зли неща като conficker, не се налага да ти работи антивирусна програма, която ти изсмуква 50% от процесорното време и паметта и тем подобни работи.
Като цяло обаче еднакво много е досадно да слушам линукс евангелисти-клонинзи на откачения Столман, както и уиндоус потребители, които държат да набият в главата на останалите възгледите си по въпроса кое ставало и кое не ставало. При положение че дори не могат да дадат дефиниция за "операционна система".
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен
Публикации: 572
«
Отговор #31 -:
май 01, 2009, 06:09:45 »
Цитат на: n00b в май 01, 2009, 05:07:31
Причината поради която линукс не може и няма да се наложи като десктоп операционна система е факта, че повечето потребители не разбират, не ги интересува и не им трябва да разбират особено много какво правят. На тях им е трябвало доста време за да могат да се оправят с уиндоус системата си и не могат да си позволят същото време в разучаване на нова система, чиито предимства не могат, не искат и не се налага да осмислят.
Точно това имах предвид, като казах, че не бих взел да си губя времето да уча други системи. Хич не ми е изтрябвало. А и на 99% от хората, които са като мен обикновени потребители. След като всичко, което ми трябва, мога да го правя на уиндоус, нямам зор да уча някакви тънкости, дето хич не са ми интересни. Това време ще ми е много по-ценно да го употребя да си прочета нещо по специалността, да речем.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5197
«
Отговор #32 -:
май 01, 2009, 06:14:42 »
Апропо, по-добре ползвайте КДЕ за WM вместо гном,...
Тъкмо и аз това се канех да попитам - не е ли за предпочитане KDE...
Та от чисто практическа гледна точка може би най-голямото предимство на линукс е това, че почти няма malware във вида му в който е в уиндоус. Спираш да мислиш за малоумни вируси, злонамерени сайтове инсталиращи троянци, зли неща като conficker, не се налага да ти работи антивирусна програма, която ти изсмуква 50% от процесорното време и паметта и тем подобни работи.
За мен има и едно предимство в съвсем друга сфера - нравствената. А именно - по съвест винаги съм се стремил да работя със законен, а не с краден софтуер. И тъй като не ми се дават пари за отрочетата на чичко Гейтс, едно добро решение се оказва безплатният Линукс. Като освен спокойна съвест това ми дава и спокойствие пред писания закон и неговите пазители. Засега у нас не са подгонили частните РС потребители, но това не е така в западните страни и вероятно няма да е още дълго така и у нас. Макар, че някъде бях чел мнение, че M$ не се занимава със съдебно преследване на хоум юзърите с кракнат (и краднат) Виндовс, защото той бил - да го кажем така - ракета-носител на приложния софт от Редмънд... Нещо като негласно споразумение с потребителя, подобно на онези западни GSM оператори, дето подаряват телефона на клиентите си, а печелят от услугата...
«
Последна редакция: май 01, 2009, 06:27:53 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2274
«
Отговор #33 -:
май 01, 2009, 06:42:41 »
И в западните страни не ги гонят домашните потребители (освен ако не разпространяват нелегално съдържание из разни p2p мрежи де).
Никога не съм ползвал линукс поради някакви морални там причини - просто за моите занимания ми върши много по-добра работа.
Активен
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
«
Отговор #34 -:
май 02, 2009, 04:28:54 »
Въпрос на вкус е дали ще ползваш ГНОМ или КДЕ. ГНОМа е по-изчистен и, съответно, по-лек. Има и три големи плюса - като посочиш някоя мп3-ка тя тръгва (това тъй-тъй не успях да го подкарам под КДЕ), всички линкове ако искаш автоматично се отварят в Лисицата (а не както ми е на мен - да трябва внимателно да копирам от Скъпето, после да отварям Лисицата и да пействам) и gDesklets (Karamba-та нещо не ми допада). Има си и минусите. Няма толкова малки улесненийци (които все пак някои от тях могат да се вкарат) и не е толкова красив (което си е въпрос на вкус).
Аз лично първо бях с ГНОМ, но в последствие открих, че КДЕ-то е по-удобно. Преди време се пробвах да дам втори шанс на ГНОМ-а, но нещо не ми се получи.
И каквото и да си говорим за М$ е по-добре потребителите да ползват пиратска Боза отколкото регистриран Линукс.
П.П. Шефе, би ли разделил темата?
П.П.П. Не ми обръщайте внимание ако съм написал някоя глупост. До преди малко боядисвах терасата и още съм надрусан.
Ето снимка на моето КДЕ
. Имай предвид, че не съм вкарвал разни гъзарии тип Compiz и SuperKaramba, че компа ми е бая слаб (Athlon 900mhz, 256 SDRAM). А някой ако знае как да сменя иконата на Kickoff-а без да се ровя всеки път из файловете да сподели.
П.П. Снимах го през конзолата защото е по-гъзария, иначе става с 1 копче.
«
Последна редакция: май 02, 2009, 04:34:33 от Кало
»
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2035
«
Отговор #35 -:
май 02, 2009, 08:44:03 »
ЛОЛ ! Много ми хареса wallpapera ти.Можеш ли да го постнеш, моля
Активен
www.kiss13.net
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
«
Отговор #36 -:
май 04, 2009, 01:20:35 »
Ще черпиш
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #37 -:
май 04, 2009, 01:26:13 »
Мерси много
Активен
www.kiss13.net
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5197
«
Отговор #38 -:
май 09, 2009, 08:00:40 »
Is Windows a Virus?
No, Windows is not a virus. Here's what viruses do:
1. They replicate quickly - okay, Windows does that.
2. Viruses use up valuable system resources, slowing down the system as they do so - okay, Windows does that.
3. Viruses will, from time to time, trash your hard disk - okay, Windows does that too.
4. Viruses are usually carried, unknown to the user, along with valuable programs and systems. Sigh... Windows does that, too.
5. Viruses will occasionally make the user suspect their system is too slow (see 2) and the user will buy new hardware. Yup, that's with Windows, too.
Until now it seems Windows is a virus but there are fundamental differences: viruses are well supported by their authors, are running on most systems, their program code is fast, compact and efficient and they tend to become more sophisticated as they mature.
So Windows is not a virus.
It's a bug.
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #39 -:
май 09, 2009, 08:47:22 »
Активен
www.kiss13.net
rusev_ivo
Гост
«
Отговор #40 -:
май 13, 2009, 04:26:23 »
Брей, колко много Linux потребители имало във форума. Когато си взех новия лаптоп му сложих Pardus Linux и карах с него 6 месеца. Нямах никакви проблеми с хардуера и бях много доволен, но имах страшна нужда да работя с Ms Office 2007 и сега съм с Виста. Openoffice е толкова бъгав и тромав, изобщо не ми върши работа.
Ето снимка на декстопа ми отпреди половин година:
http://files.myopera.com/marzeliv/files/4.png
И за да не се отклонявам от темата, ето и нещо смешно:
http://www.youtube.com/watch?v=oSky2Js5uFQ&feature=related
«
Последна редакция: май 13, 2009, 04:32:30 от rusev_ivo
»
Активен
mladen201
Гост
«
Отговор #41 -:
май 13, 2009, 08:00:17 »
много грозна виста си си сложил :'(
това е по хубаво
Активен
rusev_ivo
Гост
«
Отговор #42 -:
май 13, 2009, 09:04:25 »
Цитат на: mladen201 в май 13, 2009, 08:00:17
много грозна виста си си сложил :'(
това е по хубаво
Ъъъ,това което е на снимката ми е Линукса.
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #43 -:
май 13, 2009, 09:09:54 »
Недейте слага модове за ОС-ите.Ако не караш Виста на минимални си върви идеално просто
Активен
www.kiss13.net
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1431
«
Отговор #44 -:
февруари 15, 2010, 10:01:02 »
И малко мъжки трифонски хумор зарязан на следващата сутрин:
Мен смъртта не ме лови, освен понякога за оная работа.
Но по-добре смъртта да те хване за топките, отколкото живота за гърлото.
«
Последна редакция: февруари 15, 2010, 10:22:03 от фараша
»
Активен
Страници:
1
2
[
3
]
4
Нагоре