Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Българите, свободата... или къде отиде Господ, по дяволите?!?  (Прочетена 5610 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1427


Профил
« -: октомври 09, 2007, 12:20:40 »


Наскоро се замислих как историята хем се повтаря, хем всичко е съвсем различно. Ето например идването на свободата след турско, носи на българите много бърз прогрес, докато свободата след комунистическия режим донесе по-скоро разпад, упадък и някакъв мъчителен прогрес впоследствие. Навремето младите българи са учели в странство и после масово са се връщали в България, а сега е по-скоро обратното. Дори за учещите в България един от важните критерии за избор на училище е доколко диплома му се признава в чужбина...и възможността за студентски бригади. Може да звучи куриозно, но ми се струва, че свободата е правопропорционална на нашите ценности и вяра – колкото по-малко са те,толкова по-малко свободни сме. И обратното.За мен свободата не е да правиш квото си поискаш, а каквото трябва. Преди 120-130 години най-големите родолюбци и патриоти са били точно високообразованите българи, а сега те първи напуснаха страната си и последни ще се върнат. Някои и не.
И първите ще станат последни , а последните-първи. Амин.
Представете си сега, близо 20 години след промените, ако всички българи учили и работили в чужбина се бяха върнали, да инвестират и работят в България - какво щеше да е. Само в Русе щеше да има поне няколко десетки инженери, музиканти, икономисти и прочие на много високо ниво. България щеше да е напълно различна, Русе щеше да е привлекателно място за букурещлии заради високия си стандарт и култура, а не заради цени и т.н. и т.н.

Мисля си, че дори и Господ да е бил българин, той отдавна  е емигрирал.
И все пак...ако е така...надявам се един ден да се върне.
 Cool

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3444Профил
« Отговор #1 -: октомври 09, 2007, 10:46:12 »

Ще се радвам да видя този пост публикуван като статия в някой вестник.
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5145Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: октомври 09, 2007, 07:00:54 »

Аз обаче съм категорично против богохулни писания като последния абзац (последните две изречения) от постинга на фараша. Вярващ човек съм и съм напълно убеден, че именно отдалечаването от Бога и заживяването против волята Му е основната причина за бедите ни сега. А изказвания като горното ("Мисля си, че дори и Господ да е бил българин, той отдавна  е емигрирал. И все пак...ако е така...надявам се един ден да се върне.") са също проява и плод на отдалечаването ни от нашия Творец и вярата в Него, които допринасят за общата ни отдалеченост от Неговата благодатна подкрепа и закрила - а при това какво добро очаквате за България?! Българите са православни християни вече над 1000 години и оттогава и докрай надеждите ни да съществуваме като народ и да имаме държава са били във верността към Бога, в чистотата на живота ни пред Него и във всеотдайното вършене на волята Му (което, впрочем, не е нещо лошо, а носи само добри неща на личността и обществото, внася хармония, ред и добруване в човешкото съществуване).

Казваш, фараш, какъв разцвет и напредък е имало у нас след Освобождението и каква разруха и упадък (включително и нравствен) настъпи след социализма (а уж също беше вид освобождение... Roll Eyes). Какви всеотдайни родолюбци са били хората тогава и какви безродници станаха сега... Да, но има една дълбока, принципна разлика между следосвобожденските българи и следкомунистическите. Първите излизат от едно дълго другородско и друговерско иго, през което обаче са били непоколебимо верни на вярата (наричали са я "българска вяра", за да се разграничат от ислямския завоевател и в национално отношение) и Църквата и са живели в чистота по християнските нравствени норми, имали са въобще православен мироглед, ценности и цели в живота. Такива са били и първите ни управници и политици. Нямало е корист, себичност, цинизъм, груб егоистичен материализъм, но е имало чувство на дълг към род и Родина, затова и държавата се е развивала процъфтяващо във всяко добро отношение, а злото в обществения и личния живот е било по-скоро изключение, а не норма на живот като сега. Но и какво да очакваме след половин век (след 1944) образование и възпитание в атеистично-материалистичен дух, провеждано на най-високо държавно ниво?! Какви хора очаквате да станат българите, щом на три поколения е било внушавано и на свой ред са го предали на децата си, че "в света няма друго освен вечно движеща се материя"? И ние, хората, сме високо организирана материя, която изкарва няколко десетилетия на земята и после безследно се разпада - и това е краят на човешката личност. Разбира се, че при това е нормално човекът с такива разбирания да се стреми да изконсумира колкото повече приятности за тези свои няколко десетилетия, защото после вече нищо няма - и него го няма. И такъв естествено приема житейския девиз: "Живей за мига!" И щом тук, на родна земя не може да получи търсените житейски блага и приятности, без колебание си дигва чукалата в търсене на "земния рай" другаде. Защото не знае за истинския, вечния. И това става при всякакви хора - учени и прости, богати и бедни, с най-различна професия или обществено положение. Съвсем друго нещо е вярващият човек и мирогледът му. Но ще престана дотук, за да не бъда обвинен, че правя религиозна пропаганда във форума.

Само ще допълня, че нашите благочестиви предци от края на XIX и началото на XX век въздигнаха България до разцвет и всестранен подем, а хората от края на XX и началото на XXI век май са на път да докарат Родината до срив, че и до изчезване, както върви (пази Боже!). Това важи най-вече за политиците, разбира се, макар че доста от тях по високите нива всъщност не са българи по произход. Но мнозина други, които са спомогнали за това положение на нещата, уж българска майка ги е раждала, но твърде лесно са си продали душиците и заради личния си интерес са предали България... Sad Sad Sad
« Последна редакция: октомври 09, 2007, 07:07:22 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
antiya
antiya
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 80Профил
« Отговор #3 -: ноември 13, 2007, 12:26:47 »

Не съм за богохулството, но въпреки всичко смятам, че българинът е по-скоро езичник по душа. И не мисля, че това е чак такава катастрофа, като се има предвид времето отпреди покръстването на българите - тогава също България е била велика и е вдъхвала респект и уважение, дори у враговете си. Според мен проблемът в настоящето е, че българите са изгубили чувството си за принадлежност и национална гордост (може би отново благодарение на висшестоящите и в немалка степен на все по-лошата образователна система) Това би трябвало да се превърне в национална политика - вижте САЩ, които дори не са нация! А ние имаме реални поводи за гордост, но уви, не се е родил новият Паисий, който да успее да извади масата от летаргията!
Активен

Оптимист
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #4 -: февруари 04, 2008, 10:34:39 »

Ровейки се из форума попаднах на тази наистина чудесна тема. Много истини сте казали и наистина мисля, че е важно да се обърне внимание на това какво представлява българина днес като характер и манталитет. Според мен днешното положение на България се дължи изцяло на нас самите. Сами забелязвате как всеки търси вината в другия, всеки се стреми да накърни другия и за жалост това доставя удоволствие на хората. Изчезна милосърдието, хората не си казват едно добър ден по улиците, гледат намръщено и не защото имат конкретен повод, ами най-често защото спазват абсурдните правила на съвременното ни общество. Днес България е по-разделена от всякога, днес нашата Родина е попаднала в най-страшното робство - това на собствените си граждани. Аз принципно не съм много вярващ - може би е нормално това -> вие обяснихте някои от причините, но съм твърдо ЗА църквата отново да поеме своята роля и да изгради новото българско общество. Просто трябва да се потърси нещото, което ни обединява, а не се сещам за друго. Трябва да се върнат ценностите като милосърдие, доброта, безкористност и т.н., за да има бъдеще за България!!!
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5145Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: февруари 05, 2008, 12:23:14 »

Моите уважения за този постинг, друже, а колкото до вярата - човек насила не може сам да се направи вярващ, то е все едно сам да се измъкнеш от блатото за косата. Вярата е дар свише и затова ще кажа - дай Боже повече наши съграждани и сънародници да стигнат до Истината! Тогава и животът ни ще стане по-хубав... Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #6 -: февруари 06, 2008, 09:51:58 »

Аз пък няма да се съглася с това. Точно обратното. Човек има собствена воля и сам взема решението дали да стане вярващ или не. Абсолютно сам. И само религия да се учи в училищата не е гарант, че децата ще са вярващи. Ако евентуално човек търси - намира.
Просто наистина трябва сами да се вдигнем от калта си. За целта е нужно да потърсим помощта, а не винаги да махваме с ръка и да служим на единственият си бог - егото ни...
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #7 -: април 20, 2008, 03:43:07 »

Първо - НЕ на богохулството. Останалото за похвала.
Имаше в Русе едно учителско семейство. Той преподаваше физика, а госпожата химия. Казваха се Михаил и Веса Хранови. Преподавали са в девическата и в мъжката гимназии. Той е студент на Макс Планк в Хумболдт-Университет в Берлин. За малко да се засече и с Айнщайн, който е също студент на Макс Планк. Чичо Хальо (така му викаха близките) се вдига чак от Берлин и идва в Русчука да преподава за една учителска заплата физика. Живееха на сегашната улица Априлов - до училището Любен Каравелов, на 100 метра от ъгъла с Л. Каравелов.
И въобще ако вземете да проследите биографиите на умните мъже от първата половина на миналия век, ще установите следното: роден в малко балканско, тракийско или не знам какво селце или градче, отива да учи гимназия в околийския град, след това във Виена, Париж, Берлин или другаде ... и след десетина години се връща в България и става ...

Преди три години ходих да търся следите на българите, загинали при потъването на ТИТАНИК. Да, Титаник, същия! Българите са били 51 на брой като са се качили в Шербур и Саутхемптън. От тези 51 човека цели 12 остават живи и са спасени съответно. Посъбират малко пари в строежа на железопътни линии и вместо да си останат в Америка, цели 7 човека от тях се връщат доброволци в Балканската война 1914 година! България никога не е била богата, винаги се е живеело на ръба на бедността. Даже фабрикантите не са били толкова заможни, колкото унгарските, чехските или австрийските фабриканти! Не е било богатството, което в връщало хората по родните им места, а просто фактът, че са си били от там.
Защо сега хорат мислят другояче? Оставям го на други да разяснят.
« Последна редакция: април 20, 2008, 03:45:04 от Pfote2 » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5145Профил Ел. поща
« Отговор #8 -: април 04, 2009, 01:02:54 »

Ще се възползвам от тази тема като най-близка, за да споделя едно мое наблюдение и преживяване от днес. Рано тази сутрин (между 4.30 и 5 часа - все още тъмно) минавах покрай елитната чалготека Oppium и точно по това време оттам излизаха голяма група тийнейджъри, явно след поредния нощен концерт, а една групичка от десетина момчета се беше събрала пред входа на заведението, на Александровска. Това, което ме учуди, но и зарадва едновременно, беше, че един от младежите разтягаше акордеон и доста умело свиреше едно кръшно българско хоро, а останалите слушаха с явно удоволствие и приповдигнато настроение, от време на време се провикваха и го окуражаваха да продължи свиренето ("Давай!", "Ха тъй!" и все в тоя дух). Беше необичайна гледка - тези млади хора, звуците на българската народна музика в ранния утринен час над спящия град, и ентусиазма на слушателите, изразен във веселото им настроение. Е, може да е помогнала и музиката в заведението преди това, може и алкохолецът да е дал едно рамо (но пък нали пийналият човек се показва такъв, какъвто е - без преструвки) - и все пак тези момчета свиреха и слушаха с удоволствие не чалга, а истинска, традиционна българска народна музика!

Хорото продължи да звучи след мен дълго, след като отминах, възгласите на слушателите - също. Вървях и си мислех, че все пак българският дух не умира толкова бързо и в такава степен, както обезкуражаващо изглежда на пръв поглед. Просто се крие там някъде в дълбоките гънки на душата българска - на млади и стари. Предава се нататък с майчиното мляко. И може би ще се събуди и прояви, когато нещата около нас станат критични. Само дано не е късно...

П.П. Впрочем, и друг път съм се срещал с този битов патриотизъм - вървейки по улиците, съм чувал през отворените прозорци как пийнали компании (и то от явно млади хора, около и под двайсетте) запяват с голямо настроение и силно чувство вечните български песни - "Биляна платно белеше", "Хубава си, моя горо", че и "Мила Родино" даже, което може и да не е много уместно за хора "на градус", но във всеки случай означава, че им е мила България, което е добре. Но във всеки случай вярно го е казал дядо Вазов: "Пиянството на един народ"...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #9 -: април 17, 2009, 01:59:41 »

Пропуснал съм нещо тази тема....според мен просто целия свят е съвсем различен отпреди 100 години и на това се дължат фактите, посочени от фараша. Сега светът е много по-космополитен, националните различия между държавите стават все по-малки, границите стават все по-формални, и те не са такива бариери, както са били в края на 19-ти и началото на 20-ти век.
Тъй като съм имал възможност да общувам с хора от различни държави, мисля, че младите хора сега почти навсякъде в Европа са почти еднакви. Те имат сходен мироглед, ценностна система, приоритети и виждания за живота. Почти никаква разлика няма между българските младежи на около 20 години и връстниците им от Германия, Франция, Италия например. Че и езикова бариера почти няма, защото повечето се оправят с английския, и горе-долу на едно ниво. Различията са в по-старото поколение, което олицетворява и колко различни са били държавите преди 40-50 години.

Нормално е значителна част от младите хора да търсят адекватна реализация там, където могат да я намерят. Те са по-прагматично ориентирани и в това, според мен, няма нищо лошо. Но не всички мислят за емиграция или пък да не се връщат. Аз познавам страшно много млади хора, които харесват България и нямат намерение да емигрират.
Например, работил съм в големи одиторски фирми, част от така наречената Голямата четворка в света. Младшите одитори в тези фирми - така наречените Junior, са младежи до 25 годишна възраст. Те знаят поне по два западни езика, като задължително много добре английски, имат много добра теоретична подготовка по икономика или право, перфектни са с компютрите и работят по 10-12 часа на ден. Те са се реализирали много добре тук, имат много високи за България доходи, наясно са какво искат от живота си и работят за това. И в други области има такива хора.

Аз много не съм привърженик на теорията, че най-кадърните и най-можещите са емигрирали. Разбира се, има и такива, но ми се струва, че болшинството емигранти не са от тях. Човек, който не успее да се реализира в родната си страна, едва ли ще успее да го направи в друга такава. Повечето работят ниско престижни и ниско платени работи, например познавам много хора в Англия, които мият чинии или чистят по къщите, такива неща. Емиграцията не е феномен, присъщ само на българското общество, ами дори и от много европейски страни кадърни и можещи хора емигрират в САЩ, защото там са в пъти по-добре платени.

Нищо чак толкова страшно няма. Сега светът е такъв, ценностите са такива, нещата са динамични и се променят. След още 20 години всички тези мрачни прогнози, дето сте ги правили, ще ви се виждат смешни, защото тогава сегашните 20-годишни българи ще са управляващия и бизнес - елита на страната. А сегашните 20-годишни българи не се различават от 20-годишните европейци в която и да е страна.

Пороците на действителността ни се дължат на 45-те години тоталитаризъм. Няма как за по-малко от 20 години свободно общество да стигнем развитите държави. Но пътя, по който сме, е правилният път и той вече дава резултати.

Колкото до това, че България винаги е била бедна и се е живеело по-зле, трудно мога да се съглася. От баба ми, която беше образован човек и знаеше няколко езика, съм чувал, че през 1939 година сме имали стандарт, равен на този на Австрия. Било е страшна евтиния, заплатите са били високи и като правило жените не са работели, а мъжете са получавали достатъчна заплата, за да издържат семейството и децата си. И от други нейни връстници съм го чувал.
А съм чел статистики, според които заплатите за еднакви длъжности в Англия и Германия тогава са били около 2 пъти по-високи от тези в България. Статистики и за обикновени работнически длъжности, и за специалисти.
Два пъти, а не десет-двайсет пъти. Сега ако средния българин взема 500 евро, разликата със средния германец е поне 6-8 пъти. А не знам дали и 500 евро взема българина, щото май извън София това все още е доста висока заплата.

Така че ония 2 пъти разлика в заплатите от 1939 година можем само да ги сънуваме засега.
« Последна редакция: април 17, 2009, 10:12:14 от niki67 » Активен
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #10 -: април 17, 2009, 06:07:09 »

Напълно споделям мнението на Ники!!!  Huh? Peaaaaaaaace!  Cool Tongue
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #11 -: април 17, 2009, 06:51:45 »

Заплатите преди 1944 година и някои цени в Русе. Работник-специалист в "Постоянство" 5.000 - 8.000 лева. Надницата на работниците надничари - 100 - 150 лева.
Литър вино 5 - 8 лева. Кило месо 20 лева. Кило чушки на пазаря в Русе 2 - 3 лева. Домати според сезона до стотинки.
Преглед при лекар - 20 лева, домашно посещение на болен 50 лева.
Завеждащият парната машина на фабрика "Постоянство" - 15.000 лева. Това ще дойде като главен енергетик днес и става дума за човек завършил машинното училище във Варна, което днес се нарича Военно-Морско училище. Тогава не е било висше, но все пак инженерно - 3 и половина години след гимназия 12 класа. В Германия също има инженери и дипломирани инженери.
Главният счетоводител на "Постоянство" - 18.000 - 20.000 лева. Начинаещ счетоводител с икономическо образование от един от трите икономически вуза по това време, във фабрика "Мюлхаупт" (по-късно Вела Пискова) - 8.000 лева.
Банков чиновник в русенска банка - 20.000 - 25.000 лева плюс бонификации от сделките.
Изброените лица ги познавам - двамата ми дядовци, а главният счетоводител на Постоянство е г-н Хрусанов - на вуйна ми баща и. Начинещият счетоводител е баща ми.  Може да има известни неточности. Това е, което съм запомнил в многочислените разговори на които съм присъствал и от това, което съм питал безброй пъти.
N.B. Само в село Сливо Поле и квартала му Сливица по това време има 40.000 овце! Как няма да изпраща България на съюзниците си кожухчета на източния фронт. Три такива армии е можела да облече България. Месото и вълната - башка парасъ.
Следват реформите - парична 1947 година и обмяната на парите от май 1952. Много са сложни. Имам все пак подробни сведения. Останалото е известно.
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #12 -: април 17, 2009, 10:03:23 »

Именно. При 15 бона заплата и литър вино 8 лева, кило месо 20лв - ми че това са днешните цени, айде месото е малко по-евтино от 20, ама виното си е баш толкоз. А кой взема сега 15 бона?! И било зле в България тогава ли?!
Значи, права е била баба ми и още как. А и от други възрастни хора съм го чувал. Наистина сме имали стандарта на централно -европейските страни. Плюс това, че е нямало престъпност като днешната, нито такава несигурност, нито такава корупция в управлението.
Ми нали точно това казвах я.
« Последна редакция: април 17, 2009, 10:05:36 от niki67 » Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #13 -: април 18, 2009, 10:39:44 »

Излиза, че сме били по-добре, отколкото сега са в Европа Smiley 
Активен
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #14 -: април 18, 2009, 11:54:54 »

Защо не? В исторически аспект, след Освобождението започва един подем на икономиката. Моята любима историческа личност е точно политикът Стефан Стамболов. Въпросът е бил да се вземат мерки, отговарящи на сериозността на положението. За съжаление, в момента шутовските номера на управляващите не успяват да отговорят дори на несериозно положение в която и да е страна, те са напълно неадекватни за това, което се случва тук.
Искам да кажа, че в дадените условия, хората са ценели това, което са успели да постигнат, и са постигали повече точно по тази причина. А сега... Smiley
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 10, 2024, 02:17:58