Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Река "Дунав" / Danube River => Темата е започната от: vladkoo в септември 12, 2008, 07:47:11Титла: Снимки по река Дунав
Публикувано от: vladkoo в септември 12, 2008, 07:47:11
Измаил :


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: vladkoo в септември 12, 2008, 07:49:22
Галац


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: vladkoo в септември 12, 2008, 07:51:43
Черна вода


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в октомври 03, 2008, 06:48:04
Това не знам на коя река е правено, обаче само вижте за какво става въпрос.
(http://wadias.in/site/arzan/blog/wp-photos/20060801-234058-1.jpg)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: niki67 в октомври 03, 2008, 06:54:02
Eгаси!!! Сигурно Phote2 ще може да ни светне къде е това. И къв е тоя горния канал, дето не му се вижда края.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в октомври 03, 2008, 07:23:26
Хората си направили канал, който пресича реката отгоре :D
А ние тука... без коментар.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в октомври 03, 2008, 08:22:08
Това е в Германия, но тъй като не е ясно къде точно, не мога да кажа. Предполагам, че е каналът над Река Елба при Магдебург (при Волмирщедт), корабите се движата в посока Берлин.
По водни пътища в Германия се стига на практика от Дрезден (плавателна е реката малко след Прага - от Мелник, където Вълтава се слива с Елба) до Хамбург, съответно до Холандия, Франция и Северно море. Затова в Берлин могат да се видят яхти освен от средна и северна Германия и от Англия, Холандия и даже от Бахамските острови. Има хора, най-често пенсионери, които пътуват по половин година на яхтите си там, където е по-топло. С такива съм се запознавал неведнъж тук и там. Всеки ги е виждал в Гърция (напр. в Неа Мармарис на Халкидики) и Турция. Тази снимка на Deian показва мястото на кръстосване на Елба с канала към реките Хафел и Шпрее. Хафел е на моменти два пъти по-широка от Дунава. Но бавна.

А връзката между реките Шпрее и Одер става с асансьор за кораби. Стрoен е преди повече от 100 години и той. Самият асансьор е пълен постоянно с вода. Слиза долу, нивото се изравнява, отваря се едната стена, корабът влиза. Стената се затваря, асансьорът се вдига на нивото на другата река, която е вдигната нарочно нагоре. Изравнява се нивото, отваря се другата стена, корабът излиза, друг влиза за надолу. И пак същото. А горе вече, тъй като реката е вдигната на естакада, паралелно на водата се движи едно трамвайче на 100 години, което тегли кораба за да няма вибрации от винта. При цялата операция се губят няколко кофи вода и цялата система се задвижва с 4 електромотора Сименс по 75 кс. - на принципа на противотежестите.

Аз предлагам една друга снимка - на круизера Аида по канала Северно-Балтийско море. Иначе канали в Германия дал господ. Този канал е строен преди 98 години. Дължината му е 99 км. Жалко, че на снимката няма и 5-6 крави!


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: niki67 в октомври 03, 2008, 08:41:06
Изумително. Всеки може да си отговори с колко века сме назад ние в България. >:(


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в октомври 03, 2008, 08:54:57
Ето го линка:
http://www.wasserstrassenkreuz.de/img/trogbruecke/5.html
Мостът е с пътеки за пешеходци и велосипедисти. Ако беше при нас, щяха да го напитят джиповете!

Оказа се, че е действително "мостът-вана" при Волмирщедт, където връзката изток-запад пресича река Елба. Построи се окончателно 2003 година в хода на свързването на транспортните пътища на изтока и запада. Първо, в началото на 90-те, се направи автобанът от Хановер до Берлин - с три платна в двете посоки. После и паралелно се правеше и този канал. Говоря за средна Германия. Такива транспортни проекти се реализираха в северна, средна, южна и към Чехия. Сега в пътищата - като пътувате за източна Германия и в източна Германия - няма разлика.

Малко напуснах темата. Би трябвало да покажа и снимки на канала Рейн-Маин-Дунав, за да сме в темата, той пък какво чудо е! Ама друг път.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в октомври 03, 2008, 09:41:16
А ето го и асансьора, между реките Одер (долу) и Шпрее (горе). Само че ъплоудфолдера бил пълен. Затова слагам само един линк. Има няколко снимки.
http://www.zum-barnimer-holzmichl.de/Seiten/Bilder-u-Infos-vom-Schiffshebewerk.html


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: sh_eklisiast в ноември 10, 2008, 10:00:02
снимки от Будапеща правени от мен тази пролет


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: sh_eklisiast в ноември 10, 2008, 10:02:44
още снимки


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: krasi_guteva в декември 02, 2008, 12:38:07
 Преди време пуснах снимка на кораб ,минаващ под Дунавмост. Утре има голяма вероятност да премине нов кораб,изработен в Корабостроителницата.Ако имам възможност ще напиша времето на тръгване. 


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 02, 2008, 12:43:12
Перфектно! Тр само да разберем дали има място, от което да идем да снимаме.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: krasi_guteva в декември 02, 2008, 01:58:30
  Корабът ще тръгне утре -13 или 14 часа ,но ще чака пред Дунавмост. В четвъртък -към 11 часа ще вдигат моста.Място за снимане- евентуално след моста,към КТМ. Дано успее някой да снима. А може би пак по русенските вестници ще публикуват снимка. Успех!!!!


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 02, 2008, 06:03:46
Това си заслужава да се види наживо!


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 02, 2008, 06:34:22
Жалко, че не съм в Русе в момента!!! Надявам се да направите хубави снимки!!! Успех.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 03, 2008, 10:42:34
Остава ли утре за 11 часа?
Дайте идеи откъде може да се снима и гледа добре!


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 03, 2008, 11:17:46
При КТМ е ограничен достъпът.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в декември 03, 2008, 11:21:17
Мисля да отида на ДДФ, дано да няма мъгла ;)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 03, 2008, 11:26:45
Предполагам Дунавски драгажен флот. Къде е това и как се стига?


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 04, 2008, 12:06:11
Тъкмо се връщаме с Деян от Моста! Беше неповторино изживяване. С помощта на няколко чичковци, седящи до бариери успяхме да намерим прекрасно място за наблюдение и снимки. Скоро ще качим снимките в галерията - очаквайте мн приятни моменти с нашите Sony и Panasonic, както и подробен разказ  ;)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 04, 2008, 12:11:19
Едно голямо БРАВО на вас!!!!


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в декември 04, 2008, 01:20:14
И аз направих малко снимчици  :-[ сега ще ги кача в галерията.

---
Готово, може да ги видите тук:
http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/v/danube/Bridge (http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/v/danube/Bridge)/


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 04, 2008, 03:27:38
Време е за разказа, а снимките може да видите на: http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/v/rosen_linov/NEW/ Дидо още не е качил своите, но ще го направи довечера в неговата галерия.
И така! Хванахме се тая сутрин след като снощи на Гугъл-а обстойно разгледах района м/у бул."Тутракан" и реката да видим от къде да минем, за да стигнем до брега. Движихме се в посока от кръговото на Дунав Мост по Тутракан към града. При първия ни опит за завой надясно ударихме на камък - навсякъде бариери. Човекът обаче ни упъти, че след следващата спирка (до логистични център на Еконт) може да се стигне. Там пак завихме надясно до момента, в който стигнахме нова бариера. Там мъжът беше безкрайно любезен и с усмивка на нашия ентусиазъм ни каза от къде да минем, но пеша, като каза и къде да оставим колата. Продължихме пеша през адски калища. На снимките се вижда през какво минахме и покрай какви огромни съоръжения, като по пътя се разминавахме с всякакви багери и камиони. Тогава се появи ново препятствие - 2 злобни и отвързани кучета, които обаче успяхме след малко маймунджулъци да успеем да накараме вместо да лаят, да въртят опашки (макар че едното беше по-труден характер). И накрая успяхме! Стигнахме до сами брега. Място с прекрасна гледка към моста и към идващия кораб. Забелязахме че Мостът вече е вдигнат, като констатирахме, че се вдига само ЖП-половината. По останалата част горе свободно си минаваха леки и не чак толкова автомобили. До нас огромен кран (приличащ на чудовището от "Cloverfield") разтоварваше баластра от един шлеп долу. По снимките на Камен подозирам, че той е бил от другата страна на тва чудо, пък ние с Дидо през цялото време се надявахме да го срещнем. Все пак бяхме точно, където той каза - ДДФ. Наляво в далечината забелязахме въпросния кораб и го познахме по високата му част, която леко щеше да остърже моста отдолу ако не го бяха вдигнали - струвало си е :) Мн бързо корабът се изправи спрямо течението и тръгна към нас. По пътя за Моста се размина с едно малко шлепче, което с уважение мина под по-ниска и странична част, за да не пречи. Някъде около 10:57 корабът мина под Дунав Мост и продължи пътя си към Делтата на "Европейстата водна магистрала". Ние с Дидо бяхме толкова ентусиазирани, че забравихме да гледаме и в един момент забелязах че моста "май" пада - процес, който едва личеше, защото беше безшумен и далечен. А и видимо конструкцията беше повдигната с не повече от 5, максимум 10 метра (все пак беше далеко). Направихме и клипчета, но не знам дали може да ги качим в галерията или направо в Youtube или vbox. Та това е. Навръщане поснимахме лунния пейзаж и доволни се метнахме на колата към града...

П.П. Благодарим на krasi_guteva за точната информация и на Камен, че ни упъти от къде може да се види събитието  *DRINK*


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в декември 04, 2008, 03:51:50
Хех :) били сме от двете страни на кранчето :)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 04, 2008, 05:04:28
Хаха, ние се шегувахме, че може да си горе в кабината на крана :P


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в декември 04, 2008, 05:08:13
:)) То не е за шегуване :) ама закъснях :( и щях да изтърва всичко


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 04, 2008, 05:13:48
Ама ти верно си бил на крана!?


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 04, 2008, 05:15:42
Превъзходни снимки! Браво. Браво и за друго. За това, че сте снимали местата, където е сниман успешният сериал "Дунав Мост" - места, на които макар и русенец, не съм ходил.

Сега г-жа Гутева, ако може да каже и името на кораба - да видим в регистъра под кой флаг ще плава. Изхождам от това, че е построен в Русе.

Направи ми впечатление новата спасителна технология, която видях преди два месеца в една германска кoроабостроителница на един незавършен още кораб и която встрояват и русенските корабостроители.

Още веднъж поздравления на авторите за снимките. И благодаря.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 04, 2008, 05:31:04
Кoрабът би трябвало да е AIN ZEFT. Назован по името на едноименната геоморфологична формация, намираща се в акваторията на Алжир, богато находище, откъдето вадят нефт от дълбочина 1530 метра. Вероятно корабът и плава под алжирски флаг. Все пак точната информация ще е добре, ако дойде. Корабът още го няма в регистъра на Ллойд.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 04, 2008, 05:31:51
Хайде и от мен:
http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/v/deian/dunavmost/ (http://www.ruseonline.info/gallery/main.php/v/deian/dunavmost/)
Скромно, но от сърце :)
А кога са го вдигнали, ние бяхме там към 10:30 и вече беше вдигнат! Само свалянето видяхме (е, за малко да го пропуснем, този мост слиза толкова плавно и безшумно, въпреки годините си).


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 04, 2008, 05:44:18
Точно Ain Zeft пише. Личи на една от снимките като се увеличи. А над надписа има някакви арабски йероглифи. Тези имена обаче на мен нищо не ми говорят, за разлика от на теб  :)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: krasi_guteva в декември 05, 2008, 07:27:13
  Браво,момчета!!! Много хубави снимки сте направили. Направо репортаж от мястото на събитието и то..... при трудни условия. Pfote2, напълно прав си и за името на кораба и за алжирския флаг.С интерес чета винаги твоите публикации . Изобщо си харесвам форума.Всички сте толкова любознателни, а повечето сте много млади. Харесва ми ,че спорите в добрия смисъл на думата. И във вашите публикации научавам толкова много неща-не само за любимия град Русе ,но и за други градове,различни истории. Прегледах няколко сайта и блогове за Русе,но нашия ми харесва най-много. И като визия и заради добри отношения между съфорумците.   :)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 05, 2008, 07:55:31
А ние много ти благодарим за информацията! :)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 05, 2008, 08:22:07
И аз благодаря и имам въпрос: това в същност танкер ли е?


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Orthodox в декември 05, 2008, 08:22:20
Така е, Краси - когато преди повече от година намерих този форум, ме впечатли етичната атмосфера, позитивният и конструктивен дух на дискусиите, а и неизменно доброжелателното отношение към родния ни град. Друга впечатляваща особеност на форума ни е ниската толерантност към офтопика, което според мен е положителен момент. Единственото, което искам да се промени, е увеличаването на броя активни участници и интензивността на общуването, което понякога прекалено замира. Но мисля, че в това отношение тенденциите са положителни. Имам навика от време на време да поглеждам форумната статистика - в началото на регистрацията ми среднодневният брой постинги беше околи 7, а сега клони към 15, тоест се е удвоил и продължава да расте. Темпът на регистриране на нови форумци и броят отваряни нови теми са практически неизменни през последната година и 2-3 месеца (съответно около 1 човек дневно и малко под 1 тема дневно), но това не е толкова важно - хубавото е, че расте активността на съществуващите членове, а те не са малко - засега наближават 800. Дано и други от тях преминат от състояние на наблюдатели или "мъртви души" към активно участие в дискусиите - нали всеки нов човек тук внася своята индивидуалност и заедно с нея - нещо ново и вероятно интересно като познание и мнение. Желая на форума добро бъдеще с повече активни и добронамерени участници, на които Русе е близо до сърцето им! @}->--


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: фараша в декември 06, 2008, 12:33:02
Поздравления и от мен за ентусиазма и добрите снимки. На една от снимките ми направи впечатление, че имаше хора на моста край секцията, която се вдига. Някой знае ли какъв е механизмът и начина на вдигане?


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 06, 2008, 09:19:15
Има едни ролки ако се загледаш горе. Встрани и отгоре. Тези отгоре не се въртяха по време на смъкването, може би има още накъде да се вдига с тях. Вероятно ползваха само страничните. И най-интересното е, че като се вдигне моста, не се спира автомобилния трафик по него. Вдига се само частта с ЖП линията.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: svilenrr в декември 06, 2008, 09:20:47
А дали тези ролки за които каза вдигат и автомобилната част? Може и това да е конструирано.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в декември 06, 2008, 09:45:28
И аз се чудех дали за още по-високи кораби не може да се вдига и пътното платно. Т.е. мостът да може да се вдига на 2 степени. Каквото и да е, архитектите са били гениални.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Orthodox в декември 06, 2008, 01:57:36
И като си помисли човек, че в някой военен конфликт на едно такова съоръжение, въплътило много човешки интелект и труд, може да му се случи случката, дето сполетя дунавските мостове в Сърбия през 1999 - един Томахоук и край! За секунда изчезва нещо, градено години наред и носило толкова полза на милиони хора! Гадна и брутална работа, а? Ама то си е казано - на война, като на война... Няма място за много размисъл и деликатничене. Във всеки случай, през 1999 бях бая притеснен да не би хамериканските демократизатори да объркат моста, щото е ясно, че хич не им дреме за балканските аборигени, били те сърби или българи (кой ще се задълбочава толкова?...), и ако нещо се беше случило с Дунав мост, щеше да последва само извинение за грешчицата с любезна усмивка... ::) :o


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 06, 2008, 02:20:48
Да де, ама не се случи нищо. Явно някой знае кои аборигени кои земи обитават. Макар, че (уж) не се знаеше къде, аджеба, на плана на Београд е китайското посолство. Това - изказването на мнения по отношение на американците и действията им, е труден и комплексен въпрос и дайте да ограничим критиката на "долу ръцете от прогресивен Ирак" - за да сме в унисон с всички прогресивни народи. Иначе го обръщаме на политика. Пък тука става дума за "моста", както му викаме ние в Русе.


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 19, 2008, 10:44:02
Ето накъде е бил тръгнал нашият кораб, минавайки под вдигнатия Мост:
http://www.ruseinfo.net/news_55701.html (http://www.ruseinfo.net/news_55701.html)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: Orthodox в декември 19, 2008, 07:31:19
Брей, какви хубави и престижни неща пише в статията за нашата Корабостроителница!!! Само така! (http://forums.fitnessreference.com/images/smilies/grinning-smiley-003.gif)


Титла: Re: Снимки по река Дунав
Публикувано от: vladkoo в януари 05, 2009, 11:40:27
ето  снимки от днес, малко качеството не е на ниво, ноо с телефон толкова  ;D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 08, 2009, 09:22:09
Случи се да съм на 1-ви май точно в Братислава. Ето няколко снимки от едно кафе на брега. Снимани с малка камера. Личи си от снимките.
От другата страна се виждат корабите, които словаците не са нарязали за старо желязо, въпреки, че страната им е малка и всяко населено място се стига не само с автобус, ами и с велосипед, въпреки, че имат и автобани и хубави шосета. Че и железница!
Вижда се корабът-кафе (Lod-Cafe), който явно не е и на 50 години, ами вероятно на два пъти по толкова. Вижда се един Метеор, който тъкмо набира скорост за някъде. Вижда се казиното от другата страна на реката и няколко други кораби. Вижда се плаващият хотел, както и известният братиславски мост. Това е Братислава днес. Чист, весел, пълен с туристи град.
Само за справка - две малкии бири "Злати бажант" струват 1,60 ?.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 08, 2009, 09:24:40
Още 4 снимки от Братислава на 1-ви май 2009 година. От другата страна имаше рок-концерт. В целия град свиреха банди и се танцуваше. Топъл и гостоприемен град. Препоръчвам го на всеки.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Valentin_K в май 08, 2009, 10:17:55
То техния мост бил като нашия, само че е по-нисък


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 08, 2009, 10:28:33
Само на снимка. Иначе мостът е несравнимо по-малък. Той е и пешеходен. Десет минути няма да минат и си отатък - в парковата зона на града.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dunav_rousse в май 08, 2009, 08:27:39
Знам, че не е никак по темата и няма нищо общо с река Дунав но се надявам все пак, че ще е интересно на някой. Тъй като съм доста далеч от нашата река аз си направих разходка до Милуоки, Уисконсин.
 На първата и втората се вижда кметството. На третата е малката река Милуоки която минава през центъра на града.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dunav_rousse в май 08, 2009, 08:34:40
Реката и в един от търговските центрове.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dunav_rousse в май 08, 2009, 08:38:11
Чудаци в Америка колкото искаш  :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dunav_rousse в май 08, 2009, 08:39:55
Това е за сега.  ;)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 08, 2009, 09:05:02
Хубави снимки на едно хубаво място.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: di4ko в май 08, 2009, 09:10:28
цветята пред банката (на предпоследната снимка )  истински ли са? :D Абе като за Америка е добре. \m/


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dunav_rousse в май 08, 2009, 11:47:15
Yeap!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Кристин в май 10, 2009, 02:00:24
Извинявам се за оффтопика, но

Phote2, можеш ли да ми кажеш кои групи са свирели, ако си обърнал внимание, когато си бил в Братислава? :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 10, 2009, 02:15:46
Не мога да кажа, защото се намирах на страната на града. В самия град около хотел Карлтон се чуваше музика "а ла" Горан Брегович (може и неговата група или Пушенье забраньено да са били), а на отсрещната страна имаше рок концерт - явно с няколко групи поред, защото народът си беше вече там. Аз седнах в кафето видимо в паузата, защото след това започна някаква словашка група - чуваше се словашки солист - текст.

Добавка: Ама си беше яка група, направо някакъв тежък текст, дълги жици, дисторшъни, едновременно мелодика - някаква съдбоносна музика беше. Липсваше за декорация само щрайх група от двадесетина виолинисти или самата, известна от Apocalypse Now и другаде, Словашка филхармония. Направо съжалих, че бях толкова далеч. Младежта беше затихнала и слушаше, а пък ние си бяхме изпили бирата Злати бажант, по 0,80 ? чашата. И станахме да си ходим. Между другото - де такива цени другаде, вкл. РБ! И то в сериозно кафе на Дунава, коетo на тях им е центъра на града. А и светая светих.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Кристин в май 10, 2009, 06:11:17
Благодаря :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 23, 2009, 05:24:41
Ето нещо, което другите градове в България нямат  :P
100 тонен плаващ кран "Титан"


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Valentin_K в май 23, 2009, 05:47:22
Къде е това.Не съм го виждал и ако знаеш къде се намира ?


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 23, 2009, 06:57:52
Това е плаващ кран, собственост на ИА Проучване и поддържане на река Дунав. Ползват го да вдигат кораби, понтони и т.н. Тук съм го снимал под транспортна полиция до кулата на Инспекцията по корабоплаване. По често съм го виждал да седи закотвен в участъка между топлата вода и хирургическият блок.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юни 09, 2009, 12:43:16
Ето го "желязото" отблизо, три дни преди да полага кабела по дъното на реката.
Става въпрос за този кабел http://www.ruseinfo.net/news_63636.html


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: СкручЪ в септември 02, 2009, 08:28:37
Между другото, цял ден чета из русенските медии, че Дунава е бил паднал до 1 м. Някой ходил ли е натам днес?


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: СкручЪ в март 02, 2010, 05:55:28
Това е от вчера

(http://img222.imageshack.us/img222/7868/dsc05990l.th.jpg) (http://img222.imageshack.us/i/dsc05990l.jpg/)
(http://img121.imageshack.us/img121/7048/dsc06002.th.jpg) (http://img121.imageshack.us/i/dsc06002.jpg/)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в март 03, 2010, 11:09:01
Доста водица  :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: myrmel4e в март 21, 2010, 02:21:31
Ето още едно красиво местенце по река Дунав - Крайдунавски парк (http://www.trivago.com/silistra-630/park--botanical-gardens/----kraidunavski-park-1240819).


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: di4ko в април 02, 2010, 07:42:28
"Primadonna" и "River Adagio" в Русе.
(http://storage4.album.bg/8ec/p1030641_331cf_22504611.jpg)
*
(http://storage4.album.bg/3ee/p1030642_1e991_22504614.jpg)
*
(http://storage4.album.bg/c3f/p1030644_ae220_22504618.jpg)
*
(http://storage4.album.bg/0c3/p1030648_1d592_22504626.jpg)
*
(http://storage4.album.bg/742/p1030647_ace41_22504623.jpg)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в април 02, 2010, 08:34:05
Това да се вижда! Повече туристи! Хубави снимки, ама как е нямало слънце!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: jorda в юли 05, 2010, 12:11:35
Една снимка, от комшиите. Предполагам ,че всички тук сме я виждали на живо

(http://img51.imageshack.us/img51/5274/cimg2476j.jpg)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юли 06, 2010, 04:11:40
Високи води


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в юли 06, 2010, 04:22:35
А :) има още доста докато стигне до тук:

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/4786-4/20060422_001.jpg)

Снимката е от покачването на нивото на Дунава - Април 2006 година


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: СкручЪ в юли 07, 2010, 02:25:48
Има още, но далеч не си е нормално


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юли 08, 2010, 02:59:57
Разликата от сега и 2006 е само метър  :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юли 16, 2010, 08:28:14
Няколко снимчици от кораби
(http://media.snimka.bg/6706/019667725-big.jpg) (http://vessel.snimka.bg/other/ruse.497127.19667725)

(http://media.snimka.bg/6706/019667725-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/6706/019667750-big.jpg)

(http://media.snimka.bg/6706/019667758-big.jpg)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в април 13, 2011, 04:55:49
Няколко снимки от Свищов свързани с реката


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в април 13, 2011, 11:20:25
Свищов имат ли си някаква крайбрежна пешеходна алея, или само аз не можах да я открия. Покрай реката ми се стори едно такова индустриално...


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в април 14, 2011, 10:38:25
Доколкото знам нямат крайбрежна алея. Накрая на пасарелката, от която съм снимал има даже табела да не влизат външни лица в района на пристанището. Мисля, че мястото за отдих е около Нове и Паметниците (на входа на града от към Вардим).


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: фараша в април 14, 2011, 11:32:55
Свищов имат ли си някаква крайбрежна пешеходна алея, или само аз не можах да я открия. Покрай реката ми се стори едно такова индустриално...

Дидо, те са много по-изолирани от Дунава от Русе. Което е доста тъпо за такъв симпатичен град, при това с доста млади хора през повечето време. :(
А паметниците са си направо извън града, нещо тип хижа Приста, не смятам че стават за кратка следобедна разходка тип нашия кей.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Valentin_K в април 14, 2011, 01:39:15
Като бях в Свищов преди около седмица, баща ми имаше среща с един от журналистите там, с които ще прави кореспонденция. Та тя каза, че община Свищов е спечелила проект на стойност 6 млн. лв за такава крайбрежна алея.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: deian в април 14, 2011, 03:07:39
Аз на Паметниците ходих, паркчето е хубаво. Съвсем близо е до града, ама пък баш в града да няма нищо...


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в август 27, 2011, 10:11:36
Непретенциозни снимки от една неделна разходка с корабчето "Рожен"  :)
 


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в август 28, 2011, 10:33:42
Весел, забележителни снимки! Особено 45 и 50. Гарата в пристанището (може да не е гара, да са си е въобще пристанище с една линия) е имала за мене винаги митическо обаяние. На времето от там, през водата - към парка, се чуваше музика. Друга държава, пък имат музика! Мислите ми като съвсем малък. За мене 50 е най-ценната и си я свалих с твое позволение. Ако имаш още големия оригинал, прати ми го по меил - да я имам голяма. Ако може, разбира се.
Самият Рожен също бих го видял, но сигурно го има някъде в интернет.
Въобще браво!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в август 28, 2011, 12:29:43
 :-[ Радвам се, че ти харесаха снимките. За съжаление телефона толкова може. Понякога вземам фотоапарата на приятели, обаче този път се качих набързо на корабчето и нямах време.
Брат ми каза, че синята сграда на румънския бряг е техният "ДИК".
Иначе аз не бях пътувал с кораб от повече от десет години. Беше много хубаво, въпреки че ходихме само до моста, пък и "Рожен" си е доста вехт пасажер. Като ми се отдаде възможност ще снимам и корабчето преди да е последвало съдбата на "Вихрен"  :'(


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 04, 2011, 11:05:31
Нивото на реката е доста ниско в момента. Някои понтони са наполовина на сухо.
Две снимки, една по време на обяда на немските гости  :D, и една от плаващия басейн, заведение или каквото там се получи.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в септември 14, 2011, 10:13:34
По принцип кога има разходки с Рожен, каква им е цената, чака ли се да се съберат определен брой хора, от къде тръгва?


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 14, 2011, 11:07:07
Доколкото знам редовни разходки, както едно време няма. Варианта е да се плати накуп от някого (човек или фирма) и да се пътува според договорката. Не е проблем да се ходи и до Свищов примерно, но май ТИМ - аджиите са заложили прекалено дебели цени  8)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в октомври 29, 2011, 07:58:27
Заведението вече е оборудвано отвътре, има си маси, столове, декорация с цветя  :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в ноември 08, 2011, 08:29:15
Реката край Силистра. И там имаше доста рибари, разчитащи на "неразредената" с вода риба  :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 03, 2011, 10:56:17
Нивото на реката е доста ниско в момента. Някои понтони са наполовина на сухо.

И продължава да пада. Ето снимки от днесТитла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 04, 2011, 05:35:26
Исторически снимки! С това спаднало ниво.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в декември 05, 2011, 09:33:35
Нивото на реката в момента е най- ниско от повече от 50 год насам. Вчера- 4 декември бях на хижа "Приста" и видях за какво става дума. Остров "Люляка" сега не е остров! Разходихме се до него и почти стигнахме до Румъния. Корабоплаването е замряло. По реката има тласкачи с шлеповете, дето изчакват да се вдигне нивото на реката. Пресъхналата река е станала кариера за пясък. Багери, камиони, трактори,  гребат и изнасят пясък на поразия. Дано всичко това е законно, защото за да се добива пясък трябва да сe плати концесия на държавата, каквото плащат няколкото драгажни фирми- наследници на ДДФ. Ако има  контрабанден добив ще падне цената и фирмите, дето са плащали концесия ще претърпят огромни загуби. В неделя следобед почиваха, но техниката си стои край реката и в понеделник сигурно пак ще гребат.
Ето ви няколко снимки от това "най- ниско ниво":


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в декември 05, 2011, 09:38:09
И още няколко снимки:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 05, 2011, 10:20:50
Йовчо, върти ми се нещо в главата, че тази есен в Германия е най-сухата от 1926 година насам. Снимките са забележителни - и твоите и на колегата Zihuatanejo. Мерси за информацията!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: martin1991m в декември 06, 2011, 11:45:08
За пръв път виждам подобно нещо,доста е странно...да е толкова ниско нивото на реката.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 07, 2011, 02:59:29
Айде и аз да се включа с малко сух материал от днес:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 07, 2011, 03:03:27
И за сравнение отпреди 5 години. Съжалявам, но са с телефон:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: martin1991m в декември 10, 2011, 12:39:17
лелеееее.....не знаех,че преди 5 години реката е била толкова висока  ::) на едната снимка даже алеята беше частично намокрена  8)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Berliner в декември 10, 2011, 09:34:42
predi 5 godini...


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: JMM в декември 10, 2011, 09:44:16
Ниското ниво на Дунав, разкри бреговете и излязоха някой странни неща, като този гранитен елемент. Дали някой от форумниците разполага с информация за произхода и предназначението му, както и мятото където се е намирал, преди да бъде 'изхвърлен' в коритото на реката.
Снимките са направени точно под Рига.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 10, 2011, 10:12:12
Прилича на древноримско столче, така като гледам за жени. Сигурно е от обзавеждането на Сексагинда приста  ;D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в декември 10, 2011, 03:47:38
От ниското ниво на река Рейн се показа точно така въздушна мина, сега не помня колко в килограми, но доста беше.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: SW2FL в декември 10, 2011, 04:29:55
И аз имам тук: http://ruselive.com/gallery/main.php/v/danube/ (http://ruselive.com/gallery/main.php/v/danube/) едно албумче с "наводненето" 2006 :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: JMM в декември 10, 2011, 04:30:03
Прилича на древноримско столче, така като гледам за жени. Сигурно е от обзавеждането на Сексагинда приста  ;D

Защо им е на римляните да правят подобни ... 'столчета' ...
Все пак в крепостта има цял легион едри, загорели, брадясали мъжаги и ако случайно някоя девойка направи грешка, като например да бере цветя в района на крепоста, то ... хмммм...
Да не продължавам, че форума се чете и от хора в невръстна възраст.
 :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: emo_rub4ev в декември 11, 2011, 09:35:54
Ето малко снимки от миналата седмица. На някои даже им се стори достатъчно топло за да поплуват.  :D Снимките са правени в района около хлебната мая (с изключение на тази с лудия човек  :D ).


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: emo_rub4ev в декември 11, 2011, 09:38:30
И още малко.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 23, 2011, 11:52:21
Ето още две снимки от дните, когато нивото беше достигнало едни от най-ниските нива в историята. Правени са от площадката пред комплекс Норд.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в декември 24, 2011, 08:51:21
Хехе, скоро май няма да плащаме такса мост  :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в януари 05, 2012, 09:15:21
Една статия за плаващи помпени станции. Има и снимки, но на руините.
http://www.ruseinfo.net/news_96572.html (http://www.ruseinfo.net/news_96572.html)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: dim1 в февруари 02, 2012, 12:32:57
И от мен!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в февруари 02, 2012, 05:10:24
Снимката на моста е забележителна и като качество на изпълнение, и като ракурс. И другата е хубава.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: di4ko в февруари 07, 2012, 09:28:51
Няколко снимки на ледохода край Русе.Взети са от фейсбук
(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/423119_2977674574986_1655520909_2471574_491887039_n.jpg)
*
(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/422132_2977675335005_1655520909_2471575_452334258_n.jpg)
*
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/417640_2977676415032_1655520909_2471576_948907369_n.jpg)
*
(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/423521_2977677455058_1655520909_2471577_1728306976_n.jpg)
*
(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/421306_2977679895119_1655520909_2471581_1037080956_n.jpg)
*
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/424928_2977680295129_1655520909_2471583_737372096_n.jpg)
*
(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409087_2977681175151_1655520909_2471584_1618566599_n.jpg)
*
(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/423810_2977682095174_1655520909_2471586_714677140_n.jpg)
*
(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/424956_2601361555866_1309645485_32046917_117665909_n.jpg)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в февруари 08, 2012, 11:05:15
Малко снимки на ледохода и от мен. Днес сварих сравнително слънчево време:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в февруари 08, 2012, 11:07:08
И още 2:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в февруари 09, 2012, 12:13:25
Заигравката с бялата мечка много ме разсмя.
Ето и от мен, има и патки  :D Не ми дадоха много да ги доближа, варненските лебеди са доста по-безстрашни.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 09, 2012, 12:46:46
Снимки и от мен на 09 февруари. Сутринта обаче, много мъгла покрай реката имаше.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 09, 2012, 04:36:21
А сега няколко снимки от 14 часа 09 февруари. Сега вече има слънце и по- добре се вижда.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 09, 2012, 04:38:37
И още четири снимчици. останалите ще ги кача в моя албум в галерията.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в февруари 09, 2012, 04:52:50
Една карта. Стори ми се интересна. Може да е интересна и на някого другиго.
Купих я преди 3 дни от Амазон, от Шотландия. Днес ми доставиха. Тя се оказа германска. Продадоха ми я за "България 1900 г.", но както гледам е преди 1885.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 09, 2012, 05:07:59
Видях, че в долния ляв ъгъл пише VІІ 99. Може тогава да е печатана тази карта. Но, безспорно българските граници са отпреди Съединението 1885 год.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Berliner в февруари 09, 2012, 08:51:27
sa sravnenije: moeta e ot 1887, beshe 2. isdanije (1. isdanije 1881)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в февруари 09, 2012, 09:11:39
На две от снимките на ystoyanov, май е баража за който се говори тук:
Цитат
На външната кейова стена на пристанище Русе - Запад бе сформирана група от закотвени и обвързани към брега плавателни съдове, които създават бараж и отклоняват ледохода. Предпазват се и съдовете от групата. Последната на практика осъществява и защита на понтоните от пристанище Център и пристанище "Пристис".
http://www.ruseinfo.net/news_97810.html (http://www.ruseinfo.net/news_97810.html)

Аз лично никога не съм виждал реката в това състояние. Искаше ми се утре да отскоча до Силистра, за да видя как е там, но се налага да пътувам към вътрешността на страната  :'(


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в февруари 09, 2012, 09:49:44
Аз съм я виждал Дунава изцяло замръзнал в началото на 60-те. Ходихме да си правим цветни снимки - първите опити на баща ми. Всичките излязоха сини заради многото бяло. Изглеждаше като ... не знам какво, нямам сравнение. Едни големи до огромни блокове лед, нахвърляни безразборно и само тук таме равно. И до румънския бряг никъде вода. Трябва да е било 1961, 1962 или 1963 г. Съжалявам, че не са запазени снимките.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в февруари 10, 2012, 09:23:08
Добрич се е казвал Пазарджик?


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 10, 2012, 09:35:00
На две от снимките на ystoyanov, май е баража за който се говори тук:
Цитат
На външната кейова стена на пристанище Русе - Запад бе сформирана група от закотвени и обвързани към брега плавателни съдове, които създават бараж и отклоняват ледохода. Предпазват се и съдовете от групата. Последната на практика осъществява и защита на понтоните от пристанище Център и пристанище "Пристис".
http://www.ruseinfo.net/news_97810.html (http://www.ruseinfo.net/news_97810.html)
Точно така. Вчера сутринта, като ходих още ги нямаше тия секции. Втората партида снимки, вече са от 14 часа. Ето още няколко на които се вижда тласкача Витоша, който наместваше секциите. По едно време му дойде на помощ още един тласкач Смолин- 4 (вероятно украински).
И наистина този бараж си върши идеално работата. Ледохода се отклонява и българския бряг на реката се предпазва в продължение поне на километър след този бараж.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в февруари 10, 2012, 10:00:54
Линов, ти не знаеше ли? Всички румънци, с които съм говорил са му викали даже Базарджик. Виж колко е хубаво човек да гледа старите карти. А "нашият" Пазарджик е бил Татар Пазарджик.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 10, 2012, 10:07:50
Добрич се е казвал Пазарджик?

През турско време се е наричал Хаджиоглу Пазарджик. През 1882 год е преименуван на Добрич по името на бълг. деспот Добротица, управлявал Добруджанското деспотство преди падането под турско робство.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: mitko_d в февруари 10, 2012, 10:52:54
Големите блокове лед се получават когато плътната ледена покривка започне да се размразява,и започне движение на ледените маси ,тогава е най-интересно и живописно ,надигат се огромни камари от по 4-5 метра и със силен трясък се разпадат.Спомням си че ги наричаха "кържи".Имам няколко картички от 1902г. когато много кораби са изхвърлени на брега точно от такива блокове лед.Ще се опитам да кача няколко но при мен не винаги качването е успешно,дано се получи.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в февруари 10, 2012, 11:34:54
Тия блокове, до които сме снимани са направо като канари в сравнение с нашия бой. Жалко, че я нямам снимката. Бил съм или в 6-и или в 7-и клас. Тоест 1962 или 1963 година. Плавателни съдове не се виждаха, от където правихме снимките - на пристанището.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в февруари 11, 2012, 12:13:23
Поглед от високо.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vzlatev в февруари 12, 2012, 09:04:40
Нетворкс са поставили камера на хотел Рига за да гледаме как замръзва Дунава:)

Frozen Danube (http://www.ustream.tv/channel/frozen-danube#)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в февруари 16, 2012, 09:09:49
Уха, добрах се до Силистра. Видях реката замръзнала  :P
Докато се наработя и слънцето се скри, обаче направих няколко снимчици.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Русенец в февруари 17, 2012, 12:21:16
Браво, vesel, чудесни снимки! Щеше ми се и в Русе да видим това природно явление, но си останахме само с ледоход - хем загуба за корабоплаването, хем нищо чак толкова интересно! :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в февруари 17, 2012, 08:22:11
Браво vesel, добре е, че и ние в Русе нямахме тази радост! Надявам се студените дни да свършат и да нямаме цялостно замръзвне на Дунава. Крайностите не винаги са добри за преживяване и изпитване.  Дано това да е бил минимума! Отсега нататък вече е лесно!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в март 11, 2012, 11:47:55
Наистина е добре, че нямахме тази радост със замръзналата река. Няколко снимки от последствията след вдигането на нивото с два метра и пропукването на леда  ::)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в март 11, 2012, 11:49:49
Още две. Железата на понтоните са сгънати като, че са от пластелин.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в март 11, 2012, 12:20:51
Ценни снимки, както и другите - с леда.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в април 08, 2012, 03:22:00
Новият пасажер на Дунав Турс за пръв път в Русе.
http://www.ruseinfo.net/news_99921.html (http://www.ruseinfo.net/news_99921.html)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в май 08, 2012, 04:57:41
Ниското ниво на Дунав, разкри бреговете и излязоха някой странни неща, като този гранитен елемент. Дали някой от форумниците разполага с информация за произхода и предназначението му, както и мятото където се е намирал, преди да бъде 'изхвърлен' в коритото на реката.
Снимките са направени точно под Рига.
Ето къде е била тази интересна гранитна колона- на кея в района на "конския" плаж:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=436568093036315&set=a.419094474783677.119383.100000493842359&type=1&theater (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=436568093036315&set=a.419094474783677.119383.100000493842359&type=1&theater)
Кога точно е съборена не можах да установя.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: mitko_d в май 10, 2012, 09:56:52
Наистина "фотоархеология", страхотна находка на Йовчо,доста снимки и картички на Русе са минали пред очите ми но шанса да видиш колоната в Дунава и след това мястото където се е намирала....БРАВО ЙОВЧО,НЕВЕРОЯТЕН СИ !


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в май 10, 2012, 06:11:41
Да, благодаря на mitko d за похвалата. Даже можеше да ги кача в другата рубрика "Русе някога и сега". Но, понеже нещо не се отварят коректно снимките на JMM (може би защото са големи файловете), а моята снимка дадох с линк към фейсбук, ще ги кача отново с цел да  стане по- прегледно.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: JMM в май 10, 2012, 10:19:03
Аз също искам да благодаря за отличната работа.
Невероятно е, че бе намерена снимка на която да присъства тази колона ...


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: mitko_d в май 11, 2012, 07:45:28
Поразрових архива и повтарям успеха на Йовчо,намери се точното място на колоната,картичката не е много качествена но но все пак е документ,издание на "Леонар",писана е на 28.02.1922г.клеймована е с Русенско клеймо на 04.03.,на местоназначението си -Пловдив е пристигнала на 06..


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: ystoyanov в май 11, 2012, 12:38:16
Поразрових архива и повтарям успеха на Йовчо,намери се точното място на колоната,картичката не е много качествена но но все пак е документ,издание на "Леонар",писана е на 28.02.1922г.клеймована е с Русенско клеймо на 04.03.,на местоназначението си -Пловдив е пристигнала на 06..
Много хубава картата- съвсем ясно се вижда всичко. Значи колоната още преди 1922 година е била на това място. Аз предполагах, че е сложена в края на 20- те години, когато са правили преустройство на кея- разширение на пристанището и увеличили коловозите и започнало строителството на Гара Пристанище.
И накрая, дядо Митко, помниш ли докога е стояла тази колона? Нарочно ли са я махнали или някоя висока вода я е отнесла.
 Няколко кмета се смениха и всички обещаваха да оправят кея. Вдигаха шум, сменяха собствеността и т. н. , но резултат никакъв. Например, тази колона може да се извади и да се монтира отново.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: mitko_d в май 11, 2012, 04:27:46
Йовчо, предполагам че е съборена и захвърлена /за по- лесно/, при строителни дейности,зад нея се вижда насип,така че струва ми се си прав това да е станало при преустройство на жп. линиите,но  със сигурност е след 1922г.Може да се провери в музея на транспорта коя година са извършвани строителните работи.Имаше някаква информация за старото Русенско ЖП но не си спомням къде,ще се поразровя, дано излезе нещо.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 23, 2012, 02:26:26
Две снимки (благодарение на брат ми), за това как върви строежа на втория мост над реката.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 27, 2012, 01:48:37
Браво на брат ти и на тебе! Чудесна информация!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Valentin_K в май 27, 2012, 10:33:03
В сайта на Дунав Мост 2 има подробни фоторепортажи с напредъка по строителството на моста, както от самия мост, така и от прилежащата инфраструктура. Идеята е до края на ноември тази година да е готов.

http://www.danubebridge2.com/indexbg.php (http://www.danubebridge2.com/indexbg.php)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: martin1991m в август 19, 2012, 01:23:51
Дунав спада опасно, носи загуби на речния транспорт

Нивото на река Дунав продължава да се понижава. За последното денонощие водата е намаляла с още 13 см и тази сутрин край Русе бяха измерени 70 см.
Сегашните нива все още са далеч от рекордния минимум на 2011 година, когато водният стоеж беше минус 73 см, т.е. под условната кота нула

Въпреки това тенденцията за продължителен спад тревожи участниците в корабоплаването. Заради дълбочината на праговете конвоите със секции трябва да бъдат натоварени по-малко.
Ако при нормални условия „газенето” във водата е около 2,60 до 3 метра, при праговете ограничението е 2,10 метра.
В резултат речният транспорт търпи загуби. На всичко отгоре засега прогнозите на специалистите за нивото на реката не са оптимистични.

[imghttp://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Aug2012/60994265.jpg][/img]

„Очаква ни продължаване на спадането,” каза Росен Райков от дирекция „Поддържане на плавателния път”. „Сега има временен застой, защото в Сърбия има валежи. Те ще задържат нивото на водата около 90.”
„Най-критично ще започне да става, когато Русе падне под 50 вече,” посочи Райков.
За утре се очаква ново понижаване, със стойности за Русе около 57 см.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в август 26, 2012, 03:28:26
В продължение на предния пост


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в ноември 27, 2012, 06:07:05
Снимка по реката, случват се и такива неща.
http://www.ruseinfo.net/news_107202.html (http://www.ruseinfo.net/news_107202.html)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 20, 2013, 10:28:31
Земснаряда в действие. Удълбочават входа на лиманаТитла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в септември 10, 2013, 08:41:19
Малко снимки на Русе от Дунава и от мен. Имам и други по маршрута от делтата до Пасау, но са прекалено много и ще кача като отсея.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в септември 10, 2013, 08:42:02
И още


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Linov в септември 10, 2013, 08:42:49
и толкова


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 10, 2013, 11:28:25
Хубаво е да се видим от друг ъгъл, от към реката  :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юни 15, 2016, 11:22:14
 :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в януари 15, 2017, 09:20:48
Някакви ентусиасти пробваха, посредством собственото си тегло, колко е здрав леда на входа на лимана. Слезе си единия човек от полуострова отсреща и си премина най-спокойно. После друг последва примера му от близката страна на брега. Луда работа.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Русчуклия в януари 16, 2017, 04:50:34
Много се говори за тая зима като феноменална, но много хора забравиха какво беше само преди 5 години. Това са снимки на Дунава край Тутракан от началото на 2012 г. Реката беше напълно замръзнала. Даже се разходих по леда.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в януари 16, 2017, 05:43:13
И аз за това се сетих, явно хората бързо забравяме. Бях направил снимки в Силистра тогава. Една или две страници назад са.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в ноември 04, 2017, 11:09:06
Силният вятър преди дни, успя да избута кораба на невнимателен екипаж в плитчините. Поизпотиха се малко, докато се измъкнат  8)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в ноември 12, 2017, 07:35:18
 :)

На последните две снимки е кораб "Васил Априлов", бутащ баржата на АЕЦ-а с отработеното гориво.
И едно бързо клипче, без претенции за качество - https://youtu.be/V81clZ2H8YI


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 28, 2018, 10:16:52
Дунавска работа  :D


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в октомври 29, 2018, 10:45:31
Намира се все още вода в реката.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: rospur в октомври 30, 2018, 07:43:16
28.10.2018 г. - под стария Дунавски кът - Да, все още се намира вода...


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в октомври 31, 2018, 08:17:32
Тази интересна снимка ме подсеща, че можеха да използват стария парапет от "Придунавски" и да го пренесат по тази стена, стояща необезопасена от години. Щеше да се върже перфектно.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: rospur в ноември 01, 2018, 07:47:30
Е, някой от "факторите" в града/някой Спасимир май беше/, каза след случая с Виктория/Бог да я прости.../, че за догодина имало предвидени пари за облагородяване там-включително и парапети. Бетонирането било с европейски пари и по договор не можело пет години да се прави нищо там/защото под бетона има тръби и трябвало да улегне/, а петте години изтичали тази година. Да видим какво ще стане. Между другото-снимката е на 200-300 м. нагоре по течението от мястото, където мангала е пребил жената.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в ноември 10, 2018, 05:06:56
"Хемус", познат като телбода  :D, прибира самоходката "Приста" в лимана.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в април 29, 2019, 04:12:07
Хм, някои кораби може да не напуснат този лиман цели  :(Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в август 25, 2019, 10:28:46
Ферибот "Бдин".


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 23, 2019, 10:47:58
Румънски гости  :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 31, 2020, 02:51:09
В Свищов. Кораб "Осъм" на АППД.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в май 31, 2020, 08:13:20
Корабът Осъм е явно пътнически. Рейсове ли прави до някъде и обратно или е за наемане?


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в май 31, 2020, 10:39:12
А, не. МК "Осъм" е от новите попълнения на Изпълнителна агенция "Проучване и подържане на река Дунав". На палубата му има специален кран и с негова помощ се маркира плавателния път, посредством разполагане на шамандури.
Ето по-близък план:


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в юли 26, 2020, 11:32:22
Просто така  :)


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: Pfote2 в юли 27, 2020, 12:10:37
Каква красота и спокойствие! Чудесна снимка!


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в септември 21, 2020, 11:09:18
Дебел  :D Не видях другарчето му.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в декември 16, 2020, 10:31:20
Зимно време.


Титла: Re:Снимки по река Дунав
Публикувано от: vesel в декември 16, 2022, 06:37:27
МК "Хемус" приключва работния ден и бавно се губи в мъглата.