Просто искам да споделя една идея относно яхтеното пристанище (на картата - в зелено). Според мен най-подходящото място е близо до Речна гара. В момента на това място няма абсолютно нищо, а от друга страна е много близо до старият вход на Русе - ул. Славянска. Така евентуалните посетители ще могат направо да се потопят в русенската атмосфера. Евентуално да се направи така и големите кораби да спират на това място.
Има само една наистина грозна сграда в момента в този район - тази на транспортна болница (отбелязал съм и нея). Ако и тя се ремонтира мястото ще е бонбон.
Мисля, че през следващите няколко години ще има доста голямо развитие в яхтеният бизнес. Не толкова русенци ще почнат да купуват яхти, колкото туристи от Запад ще идват с тях. Първо бяха големите туристически кораби, сега е време за малките яхти. Те имат нужда от пристан, техническа поддръжка, гориво и т.н.
Мисля си и за някои други промени в района. Примерно Речна гара може да бъде възстановена във формата на туристически център, а бараките (в оранжево) които сега са собственост на БРП да бъдат превърнати в нещо като "Дунавски Етър" - място за показване на занаяти свързани с реката, може да има и един рибен пазар за местните рибари. Възможно е да бъде организиран и музей, или пък да бъде направна възстановка на римски речен кораб, като тези които е имало в Сексагинта Приста. Би било интересно място.
Развитието на тази район трябва да стане в синхрон с останалата част от кея. Първо трябва да се махнат грозните огради, да се освежи озеленяването, да се ремонтира кейовата стена и целият кей да се развива в посока свързване с парка на Младежта. Да се изгрдят алеи за разходка и велосипеди.