Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Река "Дунав" / Danube River => Темата е започната от: фараша в юли 23, 2008, 10:19:33Титла: Силистра - Калараш
Публикувано от: фараша в юли 23, 2008, 10:19:33
Четох в www.skyscrapercity.com , че в Силистра ще строят Метро, Технополис, Кауфланд и прочее.
Аз лично много се зарадвах на тази информация
В тази връзка, най-учтиво приканвам нашия съфорумец  n00b, да удари едно рамо на колегите от долния Дунав и да направи една тема за Силистра в гореспоменатия сайт. Градът е готин и го заслужава, а и е кажи-речи широк център на Русе :D
Последното е майтап, да не вземе някой силистренец да се обиди ;)

П.П. Извинявам се за офтопика, ама не намерих по подходяща тема тук
 *DRINK*


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: n00b в юли 23, 2008, 11:01:44
Те имат и дунавски индустриален парк там. Ами може скоро да почна една тема, само че тази новина за МЕТРО там аз лично доста се съмнявам.


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: Митака в юли 24, 2008, 01:14:52
Силистра е хубав град, доста подценяван до момента. Радвам се, че и там ще има инвестиции в търговски вериги, но и аз дълбоко се съмнявам за Метро.


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: deian в юли 24, 2008, 08:17:39
Имайки предвид от кого е информацията, и аз може да се съмнявам :D


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: Кристин в юли 24, 2008, 09:39:06
Айде като наполвина силистренчанка да се обадя и аз. Мнооооого отдавна се говори, че ще правят Кауфланд и т.н. И само с говоренето си остана. Вероятно и така ще си остане. Наистина не вярвам.


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: vladkoo в юли 31, 2008, 09:52:57
такаа като говорите за градовете ще кача няколко снимки на галац и тутракан малко отдалече, а последната снимка е на браила ;) иначе др седмица ще снимам силистра и тутракан и браила и измаил...който се интересува знае къде тези градове  ;)


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: фараша в септември 01, 2008, 10:40:07
При наличие на специален раздел "Река Дунав", може би мястото на тази тема е точно там, не мислите ли?
Моля модератора с леки движения на мишката, да си каже тежката дума... ;)


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: Pfote2 в септември 01, 2008, 01:03:02
Не знам защо искате да махате най-старата железопътна линия в България - линията между гарата, пусната в експлоатация 1866 година и първата магазия с ЖП-административна постройка. Тези три постойки ги има до ден днешен. В гарата е ЖП-музея, а другите две постройки са под метеорологичната станция. Двете постройки са по-стари от Тракцията. Тази линия на никого не пречи. И ако някъде се прокара паралел между столици и реката Дунав, аз ще прекарам паралел между Дунава въобще и ЖП-линиите, които се извиват по брега му. Освен това по въпросната линия я минава я не минава един локомотив с 5 вагона на месец! Или много давам? Там сме свикнали да има линия. На времето бяха 4 коловоза. Сега е останал един. Не пречи, а е просто като точката на латинската буква i.


Титла: Re: Силистра - Калараш
Публикувано от: Pfote2 в септември 01, 2008, 01:16:02
Няма нищо чудно, че сградите в Трансилвания (бих добавил и в Ардял, Ardeal, унг. Erdei) напомнят по архитектурата си на русчушките. Трансилвания и Ардял стават румънски след като Австро-Унгария загубва заедно с Германия войната срещу Антантата, към която принадлежи и Румъния. Тогава тези два големи региона биват дадени на Румъния.
Става дума, разбира се, за Първата Световна и за годините след нея 1918-1920. А тогава и в Трансилвания, и в Русе всичко е било построено. Що се отнася до късния граждански барок.

До тогава границата на Румъния с Австро-Унгария минава веднага след Синая/Предеал. Брашов е бил вече австроунгарски град. За това пише Елиас Канети в книгата си "Спасения език". Как са им се изсмяли румънските митничари, защото Елиас и майка му били, вийш ли, с турски паспорти. В същност Елиас Канети не е имал никога български документи и никога не е знаел и дума български. Не е бил никога българин в смисъла на народността, поданството и/или гражданството. Нищо, че ми е съсед през две къщи.
Евреите в Русе остават лоялни на Турция за оказаното им гостоприемство 300-400 години преди това - по време на гоненията в Испания и другаде, и си запазват турското гражданство до към 20-те години на миналия век, но това вече е друга тема и вече съм писал другаде по нея.