Live Web Cam Rousse

Общ Форум => Река "Дунав" / Danube River => Темата е започната от: vladkoo в декември 06, 2008, 12:07:17Титла: Дунавските пирати
Публикувано от: vladkoo в декември 06, 2008, 12:07:17
Сръбски пирати плячкосват Дунав
Крадат бензин и метали, наш моряк им дава отпор


Балканските пирати не са толкова зрелищни и опасни като сомалийските им "колеги"
Дръзки пирати плават по Дунав и плячкосват каквото срещнат по пътя, пише сръбският в. "Политика". Балканските корсари не са толкова зрелищни като сомалийските им колеги, защото не взимат заложници, но пък всяват страх с физическо насилие. Наш моряк обаче се оказал доста корав противник. В. "Политика" разказва за "твърдоглавия българин", който през октомври след смела съпротива е блъснат в реката. След инцидента неговите колеги са изгубили желание да се бунтуват.
Речните пирати редовно налитат на български кораби. За последните две години на пристанището в Смедерево са били нападнати и ограбени 38 безекипажни композиции на Параходство "Българско речно плаване".
Участъкът, в който най-често действат пиратите, е от Смедерево до Белград. Тук няма речна охрана и нападателите могат лесно да отмъкват стоки като бензин, метали, жито, захар и изкуствени торове.
Последният драстичен случай с български шлеп, нападнат при Смедерево, е от 10 октомври, но бе обявен вчера, след като той се завърна. Старшият Иван Митов, който бил на борда със съпругата си, чул странен шум около 2,30 ч през нощта. Излязъл на борда да провери какво става и забелязал четирима непознати на шлепа. Опитал се да ги изгони, но се подхлъзнал и паднал в лодката на пиратите. Мъжът не е пострадал сериозно.
От Речно плаване са категорични, че през последните две години нямат плавателен съд, който да е бил на пристанището в Смедерево и да не е бил ограбен. Основно се крадат електрически кабели. Възстановяването на плавателния съд отнема минимум два дни и струва по хиляда евро на съд за параходството. Има случаи и на откраднати товари. Изпратени са жалби до полицията в Смедерево, но резултат до момента няма. За тревожната тенденция са уведомени българските министри на транспорта и на външните работи Петър Мутафчиев и Ивайло Калфин. Търси се съдействие и от генералния директор на Дунавската комисия.
Цветелина Терзиева

В това пристанище положението е много тежко.. тези пирати играят заедно с полиция и никой нищо не може да им направи на тия бандити ... а тая случка става една вечер след като го оставихме на стоянката в Смедерево въпросният шлеп ...


Титла: Re: Дунавските пирати
Публикувано от: Orthodox в декември 06, 2008, 02:15:50
Ами остава корабоплавателните компании за самозащита да оборудват съдовете си с тежки картечници и базуки, пък тогава да припарят пиратите с техните гемии... ;)


Титла: Re: Дунавските пирати
Публикувано от: deian в декември 06, 2008, 02:16:41
Те сигурно са въоръжени до зъби също :)


Титла: Re: Дунавските пирати
Публикувано от: Orthodox в декември 06, 2008, 02:33:15
А, сигурно! Няма да тръгнат да обират кораби с голи ръце, я! Нали знаят, че за такива работи бият... И ако срещу тях също извадят оръжие, какво? Дунавска война, а? (http://msnsmileys.net/m/smileys/Military/Machine_Gun.gif)


Титла: Re: Дунавските пирати
Публикувано от: vladkoo в декември 06, 2008, 07:23:34
ходят ходят, чувал съм с калашниците се движат ... оставаме безпомощтни  ???


Титла: Re: Дунавските пирати
Публикувано от: Pfote2 в декември 07, 2008, 12:29:49
Поне по Дунава няма как компаниите да въоръжат екипажите с каквото и да е, освен с колове и пръти, защото по Дунава няма екстериториални, международни води. Няма как даже да се опита да се внесе оръжие в която и да е дунавска страна. Няма как, дори оръжието да е заключено и запечатано.

По времето на войните на територията на бивша Югославия са ми вземали бинокъл в Келебия, от колата! И то не някакъв специален бинокъл а просто "няккъв", за 20 марки!
За оръжие, като чужденец - и в мирно време има следствен затвор. Във всяка страна от дунавските.

Проблемът с пиратите ще стане вероятно действително голям. Но проблемът си го има в самата Сърбия. Пътувам често Суботица-Ниш-Суботица - никъде на местата за почивка не се спира. Винаги са празни, а пък си има пейки, WC. Ако все пак има някой и вляза и аз, хората моментално се изнизват. Веднъж за малко да ме нападнат двама с един голф. Бяхме с жена ми и се бяхме разположили за закуска към 11 часа, една неделя през декември, малко преди Коледа  - на силно слънце и синьо небе, на един паркинг - това беше по отсечката на автопута Суботица-Нови Сад. Минаха съвсем бавно покрай нас, разгледаха ни добре и ни препречиха излаза от паркинга. Как да е излязохме. И от тогава никога повече не спирам освен на OMV Лапово, където има въоръжена охрана, на бензиностанциите и в двете посоки. Работата е много по-сериозна и пиратите са само върха на айсберга. Просто има твърде много оръжие в Сърбия. Но пък полицията им е порядъчна и държи много здраво. Това го разбират и българските мутри с джиповете много бързо. Който познава днешна Сърбия няма как да вменява съучастие на полицаите. Черни Овци има винаги и навсякъде.