Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русенските музеи  (Прочетена 38653 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« -: февруари 08, 2013, 02:40:34 »


Обобщителна тема за русенските музеи - инвестиции, новини, ремонти, инициативи, постижения... Постепенно може би ще оформя първия пост.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #1 -: февруари 08, 2013, 02:41:06 »

Музеят на транспорта в Русе става общински
9 Януари 2013

Музеят на транспорта в Русе ще стане общинска собственост, ако съветниците одобрят предложението на администрацията на сесия през януари.

В мотивите е посочено, че Община Русе има необходимия капацитет и желание, придобивайки собствеността върху сградния фонд на музея да осигури по-добро управление и опазване на музейните експонати, както и да организира провеждането на научни, културни, образователни и туристически мероприятия в него.

Единственият у нас Музей на транспорта е създаден по повод 100 - годишнината на железопътния транспорт в страната. Разположен е в помещенията на първата железопътна гара в България. Трите секции разказват за развитието на железопътния транспорт, речното корабоплаване и съобщенията в страната.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #2 -: февруари 08, 2013, 02:41:44 »

Общината и университетът ще обновяват Музея на транспорта и ще популяризират електромобилите
14 Януари 2013

Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев заяви готовността на учебното заведение да си сътрудничи с Община Русе в две важни за града сфери.

След като се реализира идеята за придобиване на Музея на транспорта от страна на Общината, факултетът по транспорт може да се включи в обновяването на експонатите. Заради липсата на средства за поддръжка в момента голяма част от тях са изложени на природните стихии, и състоянието им се влошава с всеки изминал ден. Проф. Белоев изрази надежда, че Общината ще получи възможно най-скоро право да стопанисва музея, и увери, че транспортният факултет разполага с необходимите знания и възможности да се включи в тази толкова важна за града кауза. Според кмета Пламен Стоилов засега Общината няма средства за поддръжка и обновление, но за това ще се разчита на европейски проекти, или в краен случай - ще се коригира бюджета за да се заделят средства.

Освен това, тъй като Русенският университет има разработки в сферата на електромобилите и "зеления" транспорт, в това число и два прототипа на електромобили, има възможност за сътрудничество и в тази област. След като Общината в най-близко бъдеще регламентира колонките за зареждане на електромобили, това ще отвори много възможности за развитие на сектора. От своя страна, от университета вече работят по проекти за електромобили, както и по организирането на международни конференции в тази сфера, и това може да даде началото на едно перспективно сътрудничество, както и да се насърчи още повече навлизането на електромобили в градска среда. Също така е напълно възможно в Русе да се произвежда и част от електрониката за новите технологии, което ще отвори и нови работни места. Според кмета Стоилов е необходима една по-мащабна концепция за развитие на идеята, но на този етап това е една добра първа стъпка в тази насока.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #3 -: февруари 08, 2013, 02:42:31 »

Над 44 хил. души са посетителите в Регионален исторически музей – Русе през 2012 г.
22 Януари 2013

44 011 души са посетили музейните обекти: Исторически музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3; Музей на градския бит (Къща на Калиопа); къща-музей „Захари Стоянов“ с експозиция „Семейство Обретенови“; Пантеон на възрожденците, както и трите обекта на открито - Римска крепост „Сексагинта Приста“ и археологическите резервати „Ивановски скални църкви“ и „Средновековен град Червен“.
Чуждестранните посетители са 10 453 души, от които най-голям е броят на туристите от Германия, Франция и Япония. Чужденци има още от Великобритания, САЩ, Аржентина, Русия, Румъния, Холандия, Швеция, Китай и Хонконг.
Броят на учениците от Русе и страната са 11 509 души, от тях 3088 са учениците от начален курс, 5291 са ученици от прогимназиален курс и 3130 са учениците от среден курс. Броят на студентите е 2783 души.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #4 -: февруари 08, 2013, 02:45:02 »

Стягат музея на Баба Тонка за празника на Русе. Това означава, че ако всичко върви по график, може да бъде готов до 6 май. За ремонтните дейности в бюджета за тази година са предвидени близо 250 000 лева.
РЕМОНТ НА МУЗЕЙ
Активен

Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3254Профил
« Отговор #5 -: февруари 08, 2013, 02:49:47 »

Ааа, Вальо, къртиш 
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4804Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: февруари 09, 2013, 01:37:50 »

Аааа, колегата Вальо е сътворил за един ден толкова постове (и съдържателни при това!), колкото средно не се появяват във форума и за седмица. Не зная на какво се дължи този изблик на бурна активност, но ако поне двайсетина форумци имаха такъв хъс поне от време на време, то форумът щеше да полети...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3254Профил
« Отговор #7 -: февруари 09, 2013, 08:27:32 »

Просто заради соня всички се отдръпнахме от форума, Вальо ни показва, че не бива.
Активен

Във форума се ражда истината.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #8 -: април 08, 2013, 08:55:30 »

Пламен Стоилов: На този етап Община Русе няма проект, който да е в риск
8 Април 2013

Въпреки обжалването и забавянето по различни причини на част от процедурите по някои проекти на Община Русе, няма рискове за тях, заяви днес кметът Пламен Стоилов.

Той сподели, че се налага препроектиране на ремонта на къщата-музей на Баба Тонка Обретенова. „За момента строителните работи са спрени, тъй като се налага препроектиране на първоначалния проект и съгласуването му с Националния институт за паметници на културата. Процедурата е тромава. Въпрос на седмица-две е да се получи това съгласуване“, каза Стоилов, като уточни, че в сряда необходимата документация ще бъде занесена в София. Той припомни, че при началото на ремонта, следствие на обилните валежи, едната от носещи стени се е компрометирала и това е наложило промени на първоначалните планове. Кметът отчете, че има осигурено финансиране от около 240 000 лв. и допълнителен щат на персонала. По думите му в рамките на 2-3 месеца би следвало да е завършен ремонта.

Пламен Стоилов разясни и какво се случва с проекта за „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл”. Той предвижда откриване на лапидариум в пространството зад музея, закупуване на различни мултимедийни продукти за историческия музей, както и ремонт на Регионалната библиотеката и експониране на старопечатния й фонд. С предоставените средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ ще се завърши и природонаучния музей, в който една от атракциите се очаква да е огромен аквариум с дунавски риби. Стойността на инициативата е 4 432 000 лева. Стоилов заяви, че има обжалване във Върховния административен съд (ВАС) за избора на надзора по проекта. „Чакаме произнасянето на ВАС, след което съобразно решението на съда вървим в посока на продължаване на дейностите“, каза кметът. Той изрази надежда, че тези процедури ще приключат до края на месеца, за да започнат строително-ремонтните работи.

„За съжаление, ето днес научих, че една шуменска фирма „Ес Пи Консулт БГ“ ООД в последния момент е обжалвала, преди изтичане на срока, процедурата, която е за избор на екип за управление на проекта за интегриран градски транспорт. Тромави са процедурите. Те са свързани с обжалване в КЗК (Комисията за защита на конкуренцията), с обжалване пред ВАС. Ние сме длъжни да се съобразим със закона, но така сме разчели линейните графици, че на този етап Община Русе няма проект, който да е в риск“, категоричен бе Пламен Стоилов.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #9 -: април 08, 2013, 08:57:13 »

Ремонтът на къщата-музей на Баба Тонка в Русе няма да приключи в срок. Забавянето се получило, тъй като се наложило препроектиране. Над 200 хиляди лева са отпуснати за реконструкцията.
ЗАКЪСНЯЛ РЕМОНТ
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #10 -: април 20, 2013, 12:21:49 »

Бави се изграждането на лапидариум в Русе. Става дума за терена зад историческия музей, където да се експонират големи архитектурни паметници. Причината за забавянето е обжалване на процедура от една от фирмите участвали в обществената поръчка.
ЗАБАВЯНЕ
Активен

RG
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51


Профил
« Отговор #11 -: май 28, 2013, 03:47:19 »

Днес има някакво раздвижване зад музея - заградиха и започнаха да разчистват. Вероятно започва работата по лапидариума.
Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 399Профил
« Отговор #12 -: юни 24, 2013, 03:09:34 »

Днес има някакво раздвижване зад музея - заградиха и започнаха да разчистват. Вероятно започва работата по лапидариума.

Да оказва се, че си прав :

Близо 60 каменни плочи с надписи от римско до турско време ще поставят в строящия се лапидариум в Русе.  .... Лапидариумът се строи с бързи темпове зад сградата на музея на мястото на импровизирания паркинг преди няколко месеца. ...


С изненада разбирам, че не са се отказали от една интересна идея тази за аквариум, който трябваше да бъде : "огромен аквариум с дунавски риби". Дали ще е огромен е друг въпрос :

...Засега само се обсъжда идеята как да се построи аквариума вътре, а уредниците се надяват всичко да се изпълни по проекта навреме.... Бъдещият музей ще се нарича Екомузей ...
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4804Профил Ел. поща
« Отговор #13 -: юни 25, 2013, 12:20:37 »

Впрочем, може би някои от форумците знаят, че зад музея (точно в този негов заден двор, където сега се строи лапидариумът) има(ше) един едрогабаритен експонат - артилерийско оръдие от времето (предполагам - не съм оръжеен спец) на Втората световна война. Аз самият го открих едва преди няколко години (а живея в Русе, откак съм се родил - 1961 година). Беше изненада за мен, но не е чудно, че толкова дълго не съм знаел за тази оръжейна антика - все пак мястото е доста забутано, а човек рядко се разхожда из задните дворове на разни сгради, пък били те и такива емблематични като Историческия музей.

Та ми е интересно сега какво ще стане с това оръдие - ще го преместят ли някъде или някак ще го впишат сред историческите камъни от новата експозиция... Huh?
« Последна редакция: юни 25, 2013, 12:22:17 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Berliner
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 115


Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: юни 25, 2013, 08:40:21 »

tova li?

Ruse1 003.jpg
Русенските музеи
* Ruse1 003.jpg (2900.15 KB, 2891x1927 - видяно 1119 пъти.)
Ruse1 002.JPG
Русенските музеи
* Ruse1 002.JPG (4165.44 KB, 3264x2448 - видяно 915 пъти.)
« Последна редакция: юни 25, 2013, 08:43:21 от Berliner » Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.127 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.045s, 2q)

Google e прегледал тази страница декември 28, 2020, 12:38:20