Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Недвижими имоти в Русе
»
Тема за недвижимите имоти в Русе-цени, перспективи,строителство
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
17
18
[
19
]
20
21
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Тема за недвижимите имоти в Русе-цени, перспективи,строителство (Прочетена 199793 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
niki67
Hero Member
Неактивен
Публикации: 572
Re:Тема за недвижимите имоти в Русе-цени, перспективи,строителство
«
Отговор #270 -:
януари 21, 2010, 03:33:35 »
Я прочетете тука 5-та и 6-та страница, доста интересни твърдения на n00b, а се случи точно обратното. В голяма степен аз познах. Народът има много интересна стадна психика, която винаги е глупава и обратна на истината.
Тогава, през 2008, всички юруш да купуват на високите цени. Сега, когато цените доста паднаха, никой не купува, защото всички са убедени, че още ще падат. И както преди постоянно излизаха статии как цените само ще растат, сега пък постоянно излизат статии как цените още ще падат.
На мен ми се струва, че повече няма да падат, въпреки тези очаквания. Ами реално има увеличение на всички останали цени. То затова и няма сделки, защото сега пък има едно очакване у купувачите да купят съвсем без пари. Е няма как да стане. Особено качественото строителство - старата тухла - мисля, че дори ще поскъпне. Разбира се, нивата от 2008 няма да бъдат достигнати скоро, но този низходящ тренд просто няма как да продължи.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2421
«
Отговор #271 -:
януари 21, 2010, 03:51:39 »
Цитат на: niki67 в януари 21, 2010, 03:33:35
Я прочетете тука 5-та и 6-та страница, доста интересни твърдения на n00b, а се случи точно обратното. В голяма степен аз познах. Народът има много интересна стадна психика, която винаги е глупава и обратна на истината.
Тогава, през 2008, всички юруш да купуват на високите цени. Сега, когато цените доста паднаха, никой не купува, защото всички са убедени, че още ще падат. И както преди постоянно излизаха статии как цените само ще растат, сега пък постоянно излизат статии как цените още ще падат.
На мен ми се струва, че повече няма да падат, въпреки тези очаквания. Ами реално има увеличение на всички останали цени. То затова и няма сделки, защото сега пък има едно очакване у купувачите да купят съвсем без пари. Е няма как да стане. Особено качественото строителство - старата тухла - мисля, че дори ще поскъпне. Разбира се, нивата от 2008 няма да бъдат достигнати скоро, но този низходящ тренд просто няма как да продължи.
Като цяло си прав, но не забравяй, че много хора не купуват в момента, просто защото банките не отпускат необходимите кредити. Преди дори някои отпускаха 100 % от сумата, а кажи-речи всички 90. Колко са хората, които имат необходимите пари в брой ? Или дори само 30 % от стойността на имота, за да изтеглят кредит?
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #272 -:
януари 21, 2010, 04:28:45 »
Прав си, Русенец, напълно съм съгласен с тебе. Това е една от най-важните причини. Но другата причина е, че се формираха настроения и очаквания за продължаващ спад на цените и те са толкова нереални, колкото бяха пък очакванията през 2008, че цените вечно ще растат. Масово форумите са пълни с коментари, че цените щели да станат по 200 евро за квадрат в София, а това са по мое мнение пълни глупости.
Ами то само ремонт на панелката да си направиш, горе-долу толкова ще ти струва. Истински ремонт имам предвид, а не само смяна на тапети или боядисване.
Активен
add
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 56
«
Отговор #273 -:
януари 22, 2010, 02:21:04 »
Купувачи има и сделки също , в сревнение преди 1г. са в пъти повече .Сравнение с първото тримесечие на 2009 г. където наистина всичко беше умряло , раздвижването започна от август 2009 г. в момента купувачите са хора с пари в брой, така да се каже хора, който нямат собствен бизнес т.е това е масовото .Много рядко хора от бизнеса да се появят като купувачи и търсененто е до 40 000Е или и малко отгоре .Сделките стават бързо .Оказа се, че в обикновените хора има повече пари в брой отколкото в бизнеса .Неангажирам никой с това мое мнение , то е само от личните ми наблюдения.Банките поне три, за които знам освободиха обръча за кредитиране , отново приемат за доказване на дохода служебна бележка , но без 30% кеш пара няма смисъл да се пробва .За цените ....цените са шарени в топ център може да срещнеш оферта и по 750Е / даже и сделка/ и по 500Е на кв.м. В повечето случай цената може да се договори с от 5 до 10 % надолу ...но не винаги особенно ,ако имота е купуван с кредит на високи нива .Цените да ли биха паднали още ....може би на определени имоти , но като цяло новото строителство е на превършване , не са почвани нови обекти и тези ,които са готови почти са продадени с изключение на по непревлекателните апартамнти в дадена сграда .Има няколко сгради в по-широк център , който държат цени като в топ център и макар добро строителство още има свободни апартаменти.
От всичките оферти, който вървят в сайтовете , може да се приеме ,че всяка една е всъщност 10 пъти повторена .Така че , уж има много имоти за продавне , а кото почнеш да търсиш се оказва ,че въобще не е така а ако трябва да игнорираш тези но 1-ви и поседен етаж ...май май избора ти съвсем се ограничава.
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1431
«
Отговор #274 -:
януари 22, 2010, 02:55:11 »
А как стои въпросът с панелките и старите монолити? Има ли предлагане, търсене?
Като цяло очаквате ли ръст на цените в Русе? Виждам че сте от бранша, затова питам
«
Последна редакция: януари 22, 2010, 03:05:56 от фараша
»
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #275 -:
януари 22, 2010, 04:03:48 »
Доколкото имам наблюдения върху пазара в София, това, което е писала add e доста точно и важи с пълна сила в София. Върху Русе нямам наблюдения. Ти, Фараш не си ли купил още?
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #276 -:
януари 22, 2010, 08:57:19 »
"Индексът на пазарните цени на жилищата за четвърто тримесечие на 2009 г. спрямо трето тримесечие на 2009 г. е 98.1.0%, т. е. средното намаление на пазарните
цени на жилищата е 1.9%. Индексът на пазарните цени на жилища за 2009 г. спрямо 2008 г.е 78.6%. Индексът на пазарните цени на жилищата за четвърто тримесечие на 2009 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е 73.7%, т.е. средното намаление на пазарните цени на жилищата е 26.3%. През четвърто тримесечие на 2009 г. спрямо предходното, е регистрирано намаление на цените в 16 областни градове, като по - значително е в Плевен с 6.4%, Пловдив с 5.7%, Русе с 5.6%. Регистрирано e намаление в София-столица с 3.4%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.
За Русе средната пазарна цена през 3-то тримесечие на 2009-а е била 994.83 лева, а за последното - 938.67 лева за 1 м2. Данните представи днес Националния статистически институт. През 2008-а година средната годишна пазарна цена на на жилищата в Русе е била 1652.42 лева за 1 м2. Сега тя е 1041.95 лева за 1 м2 и продължава да спада. Данните се отнасят за апартаменти в областните градове (изключени са апартаменти ново строителство). Средната пазарна цена на жилищата за страната през четвърто тримесечие на 2009 г. е 1001.72 лв./кв. м."
Източник: НСИ и RI
Активен
add
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #277 -:
януари 23, 2010, 10:34:14 »
Има и стари монолити, но на цена на ново строителство , всъщвност ако се сметне на квадрат излизат по-ефтини , защото в нотариалниа акт е записана чистата площ , за разлика от новото строителство, пък и може да има и таван и маза ,което си бонус още 20-30 кв. ,но пък какво да ги правиш за да ти бъдат от някаква полза се иска толкова пари за ремонт ,колкото да си купиш още едно малко жилище .Купуваш стар монолит получаваш просторни стаи ,но до там,почваш ремонт и всичко от и до ...една шапка пари .Наистина има и добре подържани жилища , но от опит знам почнеш ли ремонт изкачат мното неподозирани разходи .Но това е всичко струва пари .Друго което е минус неогледните общи части .Панелките паднаха най-много за 27-30 000Е тристаен в Дружба 1-3 , в Родина също , Здравец , Възраждане е по -скъпо за толкова купуваш 2- стаен .Новото строителство по-малки площи , и по-малко пари за довършване .За предлагането ...както казах вече уж има много предлагане а всъщност не е така .Във Възраждане 70% са на 1-ви и последен етаж в момента .И се питам това как ли ще повлияе на цените ?Аз два пъти съм си сменяла жилището ,първото беше стар монолит .За ремонт дадох толкова пари колкото го купих ,че и отгоре, като не смятам обзавеждане .Преди няколко години смених жилището с ново строителство .Сега ако трябва пак да правя избор бих предпочела ново строителство ееее спалните са толкова малки че сутрин се изчакваме
но пък другото си е супер...Има избор всеки сам трябва да си вземе решение , какво и кога ...да си купи. И не забравяйте когато печелите, не се знае какво губите и обратно ...
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #278 -:
януари 25, 2010, 07:38:27 »
Ново - в никакъв случай, според моето мнение. Некачествено е, строено е "през куп за грош", пестено е от материали и масово е с турски цимент, в който нашите лаборатории откриха канцерогенния шествалентен хром. Хиляди проблеми с пускането на асансьор, в София и на ТЕЦ, с узаконяването дори, защото хиляди хора от години живеят без акт 16. Ама всеки си решава. Аз съм убеден, че от старото монолитно строителство по-добро няма. На второ място идват панелките, а "новото строителство" го слагам твърдо на последно място.
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #279 -:
февруари 01, 2010, 03:44:31 »
Цитат
Банките задържат жилищата с просрочени ипотеки
Зимните студове съвсем замразиха пазара на жилища, твърдят русенски брокери на недвижими имоти. "Въпреки кризата, предлаганите за продан евтини апартаменти са много малко и едни и същи 5 - 6 оферти се въртят между агенциите", каза шефът на "Олимпия" Иван Иванов. Както много често се случва в България, икономическите закони и здравата логика не успяват да се преборят с наглед дребни детайли и групови интереси и крайното положение се оказа доста отдалечено от нормалните очаквания.
Просрочените заеми растат всеки месец и според обявените в петък данни на БНБ вече са 13.6 %. Делът им при ипотачните кредити е над 10,6 на сто или кажи - речи всеки девети апартамент вече е обявен за продан. В същото време продажбите на такива жилища са съвсем инцидентни. Според брокери причината е на й- вече в това, че банките задържат ипотекираните жилища и не ги обявяват за продан с надеждата да настъпят по - добри времена с по - високи цени. На съдия - изпълнител се дава само малка част от тях, а сделките са още по - малко. Разбираемо банките не искат да продават на безценица и затова използват различни хватки. Имотът примерно се завежда като инвестиционен, кайто финансовата институция държи в портфейла си с цел бъдеща препродажба. Това за тях има и допълнителното предимство, че за лошия кредит няма да начисляват провизии. Те явно могат да си позволят да не бързат, тъй като въпреки кризата разполагат с достатъчно голям финансов ресурс. Дори отчитат печалби - за 2009 г. цялата банкова система е на плюс със 780 млн. лева. Според данните на БНБ привлечените от банките средства не са намалели ни на й- малко, като увеличените депозити от граждани и домакинства напълно компенсират намалението на привлечените средства от чужбина. През миналата година българите са скътали в банките още 2.7 млрд. лева, което обяснява защо търговците се оплакват, че продажбите не вървят, а кандидатите за нови апартаменти се броят на пръсти. Заради високите лихви продължаваме да пестим, а не да харчим. Така банките ни за разлика от дръгите в цял свят наистина са финансово стабилни и затова разпродажби на апартаменти на безценица не се предвиждат в близко бъдеще.
Продажбата на ипотекирани апартаменти зацикли и защото търговете се блокират от процедурни пречки, регламентирани изключително недалновидно от предходния парламент. Под натиска на популизма и лозунгите да не се продават жилищата на хората на безценица, депутатите гласуваха текстове, според които началната тръжна цена е не 50 %, а 75 % от "пазарната" цена на имота. Тъй като тия 75 % обикновено са доста повече, отколкото действителната стойност на поевтинялото жилище, на първия тур кандидати обикновено липсват. След като цената бъде намалявана няколко пъти съгласно процедурата, желаещи може и да се появят, но тогава влиза в сила друга пречка - парите трябва да се внесат в срок от 3 дни. Тоест човек трябва да ги има накуп. Така изпадаме в друг парадокс - от една страна просрочените ипотеки са на й- вече за панелки и по - евтини апартаменти, които са цел за по - неплатежоспособните. Те обаче могат да се купят само от богаташи, държащи поне 20 000 евро, които искат не панелка, а нещо по - добро.
В тази ситуация банките очаквано свалят надолу лихвите за нови ипотечни кредити, но и това сваляне е толкова плахо и профилирано, че до голяма степен се оказва илюзорно. "На практика голяма част от рекламираните лихви са подвеждащи и исканите условия за отпускане на кредит се оказват неизпълними. А ако клиентът не отговаря на някой критерий, лихвата от 7,75 % отива на 10.75 %. Изисква се кредитополучателят да се осигурява на някакви безумни пари. Такива хора просто няма. Имах случай с един бизнесмен, който трябваше да се назначи на работа с висока заплата в собствената си фирма, за да отговори на изискванията", каза Иван Иванов.
В същото време тия малко платежоспособни клиенти банките ухажват също както всички нас преди две години - предлагат им допълнителни кредити, увеличение на лимитите и т. н. Ако някой е теглил кредит от примерно 30 000 евро и си е изплатил редовно 5000 от тях без проблеми - напълно е възможно той да получи оферта и да получи веднага още 5 000 и да започне изплащане отначало. Такива предложения до отбрани кредитополучатели е изпратил до клиентите си русенският клон на една голяма банка.
Срив в цените на имотите има, но той е там, където е масовото предлагане, казва Иван Иванов. Купувачите търсят цени между 400 и 500 евро на квадрат за апартаменти в широкия център каквите все още се предлагат много малко. В крайните квартали търсенето е на нива между 300 и 400 евро на квадрат. Среща се и ново строителство на цени 350 - 360 евро/кв. м. В същото време предлагането на стари масивни жилища с реални квадрати почти липсва и цените там са доста различни. През октомври - ноември миналата година продадохме два такива на "Алеи Възраждане" и до СБА за по 1000 евро на квадрат, но това бяха големи апартаменти с по три спални. В сегашното ново строителство такива жилища не се правят и трябва да купиш 160 - 170 квадрата, за да разполагаш реално със 120, каза шефът на "Олимпия". Липсват и оферти за малки парцели или къщи с двор, които да се използват за собствено строителство.
Източник: Утро
Нещо ме съмнява в идеята, че банките спекулативно задържат ипотекираните панелки и прочие, в очакване на високите цени. Доста брокерско ми звучи.
Това би било вярно само за жилища, които са много надценени в ипотеката и собствениците им са тотално безпереспективни от финансова гледна точка. Иначе кво и пука на банката, колко и дали ще загуби собственика, от една евентуална продажба, щом тя ще си възстанови лош кредит?
Активен
Cobaca
Full Member
Неактивен
Публикации: 148
Re:Тема за недвижимите имоти в Русе-цени, перс
«
Отговор #280 -:
февруари 01, 2010, 08:56:30 »
Цитат на: niki67 в януари 21, 2010, 03:33:35
Според мен цените са котва.
Активен
add
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #281 -:
февруари 02, 2010, 07:39:40 »
Няма нищо съмнително , логиката и механизва са точно такива .От една продажба на съдия изпълнител нито клиента печели , нито Банката .Банката си взема евентуално само една част от парите , а клиента до като е жив дължи останалите от кредита му , освен ако няма и други имоти ,който Банката да обяви за продажба за да си събере цялата сума.Да си купиш имот от Съдия изпълнител , не е за всеки , дори да оставим на страна това, че в рамките на 1 седмица след като си спечелил търга трябва да го платиш , но какво става после....как се изваждат хората от там , дори и това да е направено , смятай как ще живееш в такова жилище , кой знае какви
клетви и какво ли още не ще отнесеш .....не благодаря и подарък да е , мерси ...
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #282 -:
февруари 02, 2010, 08:47:33 »
Е как пък не се сетих, че банката НЕ ПЕЧЕЛИ от една такава продажба? Естествено, че икономически е по-изгодно тя да разсрочи кредита на длъжника за неопределено време или направо да му го опрости. За какво и е на банката да си връща кредитите, като може да ги трансформира в спекулативни имотни инвестиции?
Относно покупка от съдия изпълнител, аз лично бих си купил, стига цената да ме устройва. Половин живот съм живял под наем и не виждам нищо нищо страшно или нелогично в това, човек взел неправилно финансово решение, да слезе на по-ниско ниво в имотно отношение - от собственик в наемател. Още повече, че част от ипотеките са си направо скрити продажби - да ипотекираш жилището си и да му вземеш преди 3 години 100 хил. лв, при положение, че сега и за 60 хил. лв ще го продадеш трудно, то остава и да не го загубиш, че и накрая да те съжаляват едва ли не.
Активен
add
Jr. Member
Неактивен
«
Отговор #283 -:
февруари 02, 2010, 09:08:17 »
Голама част от хората, който са живели половин живот под наем , и днес пак няма да могат да купят от съдия изпълнител , там се плаща кеш и то за 7 дни , което означава , че по -бедните пак ще си останат под наем , а тези който са се подлъгали и са купили във времето на високи цени с кредит и немогат да плащат , ще отидат под наем ..така че ще се увеличат хората под наем .Единици са тези , който са спестявали пари и не са купували жилища , но пък като плащаш наем, какво можеш да спестиш.За съжаление за голяма част от хората рано или късно пак опират до банката , но така е по цял свят .А не смятате ли ,че във време на криза вноската към банката и да 100лв и 200лв все тая , като си останал без работа и няма пари ..няма ..искам да кажа, че в криза е трудно за всички на едни повече на други по-малко ,сега са добре тези без кредити , но ако си без работа ..какво ти е добрето ...
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #284 -:
февруари 02, 2010, 09:25:36 »
Цитат на: add в февруари 02, 2010, 09:08:17
Голама част от хората, който са живели половин живот под наем , и днес пак няма да могат да купят от съдия изпълнител , там се плаща кеш и то за 7 дни , което означава , че по -бедните пак ще си останат под наем , а тези който са се подлъгали и са купили във времето на високи цени с кредит и немогат да плащат , ще отидат под наем ..
Да, така е - няма значение как си живял, щом не си спестил, нормално е да не можеш да си купиш /евтино/жилище. Обратното би било странно. Само не разбрах, банката има ли интерес да кешира ипотекираните жилища по лоши кредити или предпочита да остави длъжниците да живеят в тези жилища и да чака.
Активен
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
Нагоре