Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Недвижими имоти в Русе => Темата е започната от: Кристин в юни 29, 2009, 10:19:48Титла: Панелните блокове
Публикувано от: Кристин в юни 29, 2009, 10:19:48
Наскоро бях провокирана от майка ми, с която разговаряхме за панелните жилища, новото строителство и възможностите на хората в България.
Панелните мастодонти с лопата да ги ринеш в България, социалистическият тип строителство засега си остава най-разпространеното. Обаче то е на доизживяване. Блокове на по над 20-30 години са все още обитаеми от повечето хора. Може да прозвуча крайно, но България живее в панелки. Скоро те ще започнат да се рушат и хората в тях ще останат на улицата. Ще има едно масово спасение по единично. Не искам да звуча като някои много известни оплаквачи, на които все държавата им виновна, но все пак не е ли въпрос на държавна политика?
Може би новото строителство може да даде някаква възможност за поетапното премахване на тези мастодонти.
Може пък да съм в заблуда, дайте предложения, мнения? :)


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: deian в юни 29, 2009, 11:12:17
С едно качествено саниране (под саниране не разбирам топлоизолация, а укрепване на връзките между панелите и подмяна на инсталации) ще надживеят новото строителство.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 29, 2009, 11:17:05
Крисе, лично мнение, с което не ангажирам никого, освен това не съм строителен инженер, нито архитект и не съм професионалист в материята, но съм говорил с професионалисти и съм търсил тяхното мнение по въпроса.
Та, аз не съм съгласен с това, което си писала, особено пък с това:
Обаче то е на доизживяване. ..... Скоро те ще започнат да се рушат и хората в тях ще останат на улицата.

Според немалко специалисти, няма да започнат да се рушат, и това, дето масово се говори за живот от 50 години на панелките, са пълни глупости. Това са поръчкови статии и разпространявани слухове. Те са платени от предприемачите, строители на ново строителство, за могат да си продават некачествените подобия на жилища за луди цени.

Не знам дали си виждала ново строителство, но в него няма една нормална стая, те са с някакви причудливи неправилни форми. Никъде няма отделна кухня. Кухнята ти е заедно със стаята. Тераските им са съвсем миниатюрни и гледат към отсрещния блок, който е на 2-3 метра от тебе и можеш да си направиш "здрасти" с комишята отсреща.
Качеството на новото строителство е много съмнително, тъй като то се строи с цел печалба, икономисва се от материали и от заплащане на труда, поради което "майсторите", които са го строили, са с много ниска квалификация и обикновено събирани от кол и от въже.

Докато панелите са строени през социализма, когато не е жален материала, и тогава строителните техници и архитектите са работели за едната заплата, никой от тях е нямало да си сложи подписа, че сградата е годна, ако рискува после тя да падне и да избие хората - щото са рискували доживотен затвор.

Самият панел като отделен панел е нещо изключително здраво, то със сигурност има живот няколко столетия. То представлява оплетка от арматуртно желязо и отгоре залят бетон. То на практика е вечно.
Проблемът е във връзката между отделните панели - тя е посредством заварки. Ако са добре замазани фугите и не влиза кислород, няма как да има окисляване, т.е. ръжда, и тия заварки спокойно могат да изкарат 300 години например. Където не са добре уплътнени фугите, може и да кородират. Само че заварките са много, така че даже и някоя да кородира, останалите държат.

При земетресение панелите са много по-устойчиви, защото могат да поемат много вибрации, усукване и други натоварвания, арматурно желязо е сравнително меко и може да поеме големи натоварвания.
Спомни си при голямото земетресение в Турция през 1999 година как всички блокове ново строителство бяха сринати със земята и колко жертви имаше. Всички мнения на специалисти са, че панелите са най-устойчиви на земетресения.

Освен това са ми казвали, че при социализма всичко е строено с коефициент на безопасност 2, което значи, че ако например е трябвало еди-каква си дебелина, за гарантиране на устойчивост при 7-ма степен по Рихтер, е правено 2 пъти по-дебело от това. Дори и да са крали материали и т.н., пак коефициент 1,5 е останал. Докато новото строителство не се знае дали и коефициент 1 има.

Да, панелите са грозни, това е разликата - новото има фаца, която представлява просто една боя отвънка. Панелите са проводими, чува се много в тях, и са проводими и на температура повече от тухлите. Това са им недостатъците. Може да са грозни, може да се чува много в тях, но за здравото са много здрави и са по-здрави от новото строителство.

Освен това в тях квадратурата е реална, стаите са големи и просторни, терасите са широки, и около тях има дръвчета, градинки и детски площадки, а не кални дупки и на 2 метра съседен блок, както е при новото строителство.

Това всичкото са ми го казвали строителни техници, майстори - зидари, строителни инженери и един архитект. Аз не разбирам. Но ми се струва, че са прави.

Въпросът е да се поддържа добре блока и входа, и един добре поддържат панел сигурно има повече живот от което и да е ново строителство.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 29, 2009, 11:31:53
Забравих да напиша, че често в новото строителство, поради това, че бързат да го завършат, бетонът е изливан и през зимата при минус 20 температура, а специалистите казват, че такъв бетон е пълен боклук. Често не се спазват никакви технологични изисквания. При панелите си е имало в домостроителните комбинати ОТК, а на строежа отговорните работи са били изпълнявани наистина от вещи специалисти.

Панелът е измислен от германци, а досега не съм чул нещо, измислено от германци, да се е оказало калпаво.
В Германия има панели от 1915 година, които и досега си стоят. Смятайте колко години са това.

В София имаше случаи, когато бяха поставяли взривове в панелките. Даваха по телевизията един такъв блок след взрива - естествено всички врати и прозорци бяха хвръкнали, някъде и дограмите. И това е всичко. Блокът си стоеше и нищо му нямаше.

В Москва нали скоро решиха да събарят панелки, щото загрозявали вида на столицата, и да построят на тяхно място "нови, модерни" сгради. Опитаха се да ги взривят и нещо стана малък проблем - пустите му панели не искат да падат :D Това го има и в нета, обаче сега не мога да дам линка, че нямам време да ровя.Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: спиро в юни 29, 2009, 01:12:22
Не съм фен на панелките, но ако наистина са толкова здрави и се поддържат добре нека си стоят в предвид, че много от хората не могат да си позволят да се преместят. Обаче поне да им направят един фейслифт, защото са много грозни. А и напоследък и околните пространства около тях са също много злe, което също е въпрос на взаимодействие между общината и живущите.   


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: фараша в юни 29, 2009, 01:47:24
А интересно защо не се строи вече с панели? Не говоря само за България - визирам също Гърция и Румъния, където не съм забелязал такива блокове в строеж.
При положение, че панелите са по здрави като техника на строеж, а и вероятно част от недостатъците им могат да се преодолеят, единствената причина за която се сещам, да не се строи с тях, е високата цена.  Висока, висока, колко да е - 500-600 евро/кв.м.? Айде с надценката за предприемача да станат 700-800 евро. Мисля, че има хора в БГ, които могат да си позволят тази цена. Защо тогава строителите не строят по тази технология? Може би изисква непосилна механизация - някакви кранове или знам ли кво??? :-[


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: deian в юни 29, 2009, 01:58:04
Освен здравината и безплатната екранировка, която отчасти получаваш поради металните решетки в самите панели, други предимства нямат. Недостатъците са много повече :D


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: фараша в юни 29, 2009, 02:01:54
Кои са другите недостатъци?
Предполагам днес могат да се направят по-добре шумо и топлоизолирани панели от тези от преди 30-40 години.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 29, 2009, 02:09:50
Освен здравината и безплатната екранировка, която отчасти получаваш поради металните решетки в самите панели, други предимства нямат.

Деяне, не бих казал това. Другите предимства са широките и просторни стаи, реалната квадратура, изградените около тях зелени площи и инфраструктура. Прав си за екранировката, бетонът не пропуска радиация, та затова и противорадиационните бункери са бетовови.

Не че съм фен на панелките. Просто да бъдем обективни. Недостатъци имат, като най-големите са лошата изолация, високата звукопроходимост /чуваш съседите си/ и най-вече лошата слава, умишлено създавана от платени публикации и изказвания, за да може да върви новото строителство.

Доста от панелките в София са в много лошо състояние, което обаче се дължи на обитателите им, че не поддържат, не си отстраняват течовете, държат мръсно и гледат кучета и котки в апартаментите си, като не чистят след тях. Ми то при такива обитатели всякакъв вид блок ще изглежда зле.

Пък изолация може да се направи, както много обитатели на панелки правят напоследък - както външна, така и вътрешна. Пак е много по-изгодно, отколкото да се плащат огромни суми за обща квадратура от новото строителство - стълби, коридори, и прочее.

Може би най-хубавите жилища у нас са "старите" тухли, каквито са например блоковете по ул. Плиска и Доростол. Например от блок  Орфей по Плиска до Ахелой и Клокотница, /разбира се, за Русе говоря/ - е тия тухлени блокове със сигурност са милион пъти по-качествени и по-здрави от което и да било ново строителство, разпределението им е много по-хубаво, и са тухлени. Те, разбира се, са по-добри от панелите. Само че пък панелите, според мен, са по-добри от новото строителство.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 29, 2009, 02:45:04
Ето един от многото материали в нета

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?id=0000602&issueid=3530&sectionid=3

Част от мненията:
Май че срутилите се нови или новостроящи сгради са повече, от колкото
паднали панели (мисля че има само два случая с панели до сега - като единият е пропадане заради подпочвена вода).
5 500 лв - 40% от цената на панелен апартамент???? (100% =13 750 лв) Къде има такива цени сега?
Всяко жилище иска поддържане и не може да се вини видът строителство
за това, че никой не е поддържал нищо в продължение на повече от 30-40 години. Реално панелното строителство има най-голяма издържливост на немарливост и е дуракоустойчиво.
Не е вярно, че сега не се строи панелно по света.
Строи се, но панелите не са масови, еднотипни, а се правят по проект за всяка сграда.И аз си мисля, че панелните сгради са доста по-издръжливи от нискокачественото строителство през последните години. Какво от това, че тук-там се използват нови материали, когато ги виждам как строят? Е, новото е, че слагат PVC дограма, докато по-рано я нямаше. Тук въпросът опира до съвсем друго - как да се доограби българина, защото се оказа, че българина трудно си дава жилището на мутрите.

9101


08.4.2009 г. 15:23:50 Нищо им няма на панелките, ще надживеят много от съвременното строителство. Няма паднал панелен блок, има паднали плочи на новостроящи се сгради. Единствения панел дето падна в Стара Загора май беше, е от пакетоповдигаща се конструкция, не от панелна. Защото на пакетоповдигащите блокове не се слагат панели за стени, ама там така са го направили.Повечето мнения са в този дух. И под други статии със сходна тематика също.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: Кристин в юни 29, 2009, 10:35:35
Добре, благодаря за подробната информация. От полза ми е.
От друга страна това за земетресенията го знам от първа ръка - строител : )
Но пък и според мен най-доброто си е старата тухла. По-добро май няма.
Еми... ще си къткам аз в панелката и ще се радвам на съседските шумове, ще се моля някога да имам пари да си купя тухлено жилище и ще плюя на новото строителство  :D Ха, наздраве!  *DRINK*


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 30, 2009, 10:03:40
За съседските шумове може да се направи изолация, Крисе. Например може да се налепи на тавана стиропор или някакъв друг шумоизолационен материал и отдолу да се сложи окачен таван. Алуминиевата дограма пък ще изолира външните шумове.

А иначе да, може би от старата тухла по-хубаво няма, стига да е поддържана обаче. Щото ако има течове например, тухлата се рони, за разлика от панела, който не се рони. А новото просто е красиво отвън, ама като гледаш санирани панелни жилища, дето отвън са им сложили нова боя, изглеждат точно по същия начин.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: ilko в юни 30, 2009, 07:21:13
На темата за панелките ,подкрепям Ники 67. В Норвегия не се строят а се сглобяват блоковете . Тухлената зидария е по скоро декоративна и за изолация . Онова малкото жълтичкото пред крана е моята пясъкоструйка/sandbloser  \m/ .кърти всичко .Забелязахте ли степента на механизация машина до машина мила моя майно лъо ! 4 човека поставят по 8 балкона за 8 часа ! И аз бях там и аз се потих и аз се веселих !


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: Русчуклия в юни 30, 2009, 08:56:41
Панелките си имат своите предимства и съм съгласен с Ники тоя път. Не съм съгласен обаче, че през социализма много много се е гледало за качеството на строителството. Един приятел например като си сменял тапетите видял на панела голям червен надпис "БРАК"  :D в Чародейка съм виждал няколко панела, които са напукани като почва след 3 месеца суша.
Социалистическите строители нямяше да е лошо да позапълнят тези фуги между панелите, защото корозията е много сериозна. Преди 2 години помня един случай в Стара Загора, където беше паднал един панел от 5-ти етах точно върхо един "Роувър". Виждаше са на снимката гърба на гардероба на нещестния собственик. Това, че московските панелки трудно се рушат дори с взрив, чеченците преди десетина години доказаха, че не е така. Имат си и плюсове и минуси. Аз живея в панелки и не е толкова зле.;)


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 30, 2009, 11:01:17
Най- после сме на едно мнение и с Русчуклия, и с Илко :D

Абе глей ся, Ruschukliq1986, тоя панел, дето падна в Стара Загора, май не било баш панел, освен това там е имало сериозни други причини. Пък при социализма все пак се е гледало на качеството доста повече от сега. Колкото до фугите, и аз съм чувал такива приказки, дето ти казваш, чувал съм, че били уплътнявани с кашони и вестници, ама никога не съм виждал да е така - даже на всички панели, дето съм виждал, фугите са си измазани и нищо си им няма. Докато виж, ново строителство, дето да са запълвани фугите с хартиени чували, има колкото щеш.
За чеченците не знам точно какво визираш, ама Грозни го бомбардираха отгоре със самолети, то това е друга работа. Ама ако сложиш взрив вътре в панелния блок, не пада. Отгоре като пуснеш бомба, то и от тухлата нищо няма да остане.

Аз съвсем не казвам, че панелите са върха де. Само че ме дразнят спекулациите в разни платени статии как били пълен боклук и как новото било върхът. И как едва ли не само новото строителство можело да се нарече нормални жилища.
А пък то е тъкмо обратното - точно пък новите жилища са съвсем ненормални като планировка, разпределение на площите, изпълнение на работите и не на последно място като цени.

За Русе според мен най-качествените жилища са старите тухлени блокове във Възраждане, както писах - блоковете Орфей, Венера, Ахелой, по ул. Доростол също, е разбира се и блока на "борците", който май обаче не се поддържа много добре в последно време, пък е и огромен мастодонт. Също в центъра около лятно кино Аврора и зад Кръговото в посока Борисова. Панелите обаче също никак не са лоши, особено тези, които се поддържат. А че имат минуси, имат, но то всички жилища имат.

За мен беше много интересно да науча това, дето вика Илко, че в Норвегия имало панели! Истинско откровение беше за мен. Ми норвежците да не са прости, а? И то сега, в наши дни ги строят! /поне така разбирам от Илко/. Ми то от този факт кво по-голямо доказателство.

Така че ако аз трябва да избирам между ново строителство и панел, няма да избера новото.

Много  ми е интересно това на снимката на Илко панел ли е!?! Ако е панел, егати. Ми че той удря всички наши тухли о земята бе ::)


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: di4ko в юни 30, 2009, 11:19:40
един случай в Стара Загора, където беше паднал един панел от 5-ти етах точно върхо един "Роувър". Виждаше са на снимката гърба на гардероба на нещестния собственик.
(http://storage3.album.bg/ea8/430x360_3b336_15388411.jpg)

(http://storage3.album.bg/074/sh_8be36_15388408.jpg)

Този блок е строен от строителни войски през 80-те ,а панела се е държал на едно -,, честна дума заварих го,,


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: Митака в юни 30, 2009, 11:25:03
В България може да се каже, че е имало 2 етапа на панелно строителство.
Начален - когато панелите са били новост и всичко се е правило както трябва. За пример панелките във Възраждане и стария Здравец.
Късен - може би след 1980 г. , когато вече осезаемо се е усещал недостига от ресурси и всичко е запчнало да се прави през куп за грош. За пример - панелките в Дружба и Чародейка.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 30, 2009, 11:27:03
Да де, тоя случай го знаем. Уникална снимка, Дичко!
Тука има някаква дебела причина, Господ знае каква. Ама въпреки всичко блокът си стои де. Туй да не е нещо допълнително слагано, а не оригинална стена, щото това отгоре и отдолу ми прилича на тераси, знам ли!? Но все пак на самия блок нищо му няма, а също и на въпросния апартамент - само едната стена му липсва :D


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 30, 2009, 11:29:21
Късен - може би след 1980 г. , когато вече осезаемо се е усещал недостига от ресурси и всичко е запчнало да се прави през куп за грош. За пример - панелките в Дружба и Чародейка.

Ее, Митко, що така бе!? За Чародейка не знам, ама в Дружба-3 на панелките нищо им няма. Просто тия квартали незнайно защо не са долюбвани от русенци. Не съм много съгласен, че панелките там са правени през куп за грош. И в момента ако ги погледнеш, освен че има малко поолющена боя по външните фасади, друго нищо им няма.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: фараша в юни 30, 2009, 11:38:16
Като чета темата оставам с впечатление за някакви стандарти свързани с типа строителство и времето. Дали нещата са чак толкова изчистени и ясни? Айде соц. панелите може и да имат някакъв стандарт, който горе долу да е поддържан в годините, но каква е логиката и гаранцията, че всичко тухлено строено преди 89-а година е много качествено, а всеки монолит след 89-а е много некачествен. Може ли да се обобщи, че най-некачествения стар монолит е по-качествен от най-качествения нов монолит? Ако отговорът е да, значи животът е просто нещо.  :-[


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: niki67 в юни 30, 2009, 11:43:21
Е, разбира се, че едва ли може да се обобщи така. Прав си, Фараш. Да го кажем тогава така - повечето тухли, строени преди 1985 да го кажем, са качествени, а повечето, строени след 1989 година, са некачествени :D Отделно пък всички, строени след 1989, са на абсолютно неадекватни, силно надути, цени. Все още са силно надути, въпреки че спаднаха с може би 50%.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: ilko в юли 01, 2009, 01:19:48
Просто се пести време а 1 час работа струва на капиталиста 100 лв за 1 работник .С крана ги нацвъкват ,завиват ги с болтове или заварка ,похлупак нов панел/плоча стандарт и почват следващия етаж щрак,щрак готово . 1 етаж на ден вдигат ,ама всичко е стандарт ,стълбищата и те си пасват на мястото . Някой външни  стени са от дървена рамка с гипсокартон или подобни плоскости . Дървото лесно се пробива през него да минат кабели и тръби . На този блок се използват водоравно заковани дъски отвън а в долната част на блока зидария опасваща гипсокартона .Обобщавам първо щрак,щрак панелите стени,подове,стълби след това се прави дървена рамка на която се закрепя впоследствие гипсокартона,врати,прозорци след това гипсокартона се покрива с плоскости,дървени дъски или зидария .между тях се поставя изолация .Много са напред,показвам и гаража на блока.


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: Evlogi в октомври 16, 2017, 11:52:10
Малко да изтупан тази тема, как върви санирането в Русе, интересуваме за един френдове, които са в кв.Родина, мисля че Родина 2 ми казаха, или само Родина ( в скайскрапер не искам да влизам в тази секция и да питам и затова тук )

Благодарско!


Титла: Re:Панелните блокове
Публикувано от: Русчуклия в октомври 17, 2017, 02:57:37
Щом темата има нужда от изтупване, очевидно не сме най-дейния град в това отношение, в сравнение с един Бургас например, където аз това лято се шашнах. Като цяло, все още върви доста мудно. От Общината казват, че имало около 70 сгради със сключени договори, но към момента се работи по едва десетина. Иначе в "Родина" в момента санират 2 много високи блока един до друг, по продължението на ул. "Чипровци", която също е в ремонт. Като цяло се очертава района там да придобие доста по-приличен облик.