Анкета
Въпрос: Какво харесвате повече?
McDonalds - 19 (24.7%)
KFC - 19 (24.7%)
Баничка с боза - 22 (28.6%)
Друго българско - 10 (13%)
Друго чуждоземско Smiley - 4 (5.2%)
Всичко - 3 (3.9%)
Общ брой гласове: 74

Страници: 1 ... 12 13 [14] 15   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: McDonalds или KFC?  (Прочетена 148357 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2428

Профил
« Отговор #195 -: август 19, 2022, 03:46:32 »

Не си спомням вече детайлно тия древни времена, но малко косвена логика:
Отидох студент в София есента на 1994 г. и имаха KFC (разнасяха храната с едни Трабанти Cheesy). Ако в Русе имахме KFC по същото време, (почти) задължително щях да съм го посетил. А аз в русенското не съм влизал. Следователно е било след софийското и аз не съм бил по това време в Русе.
Активен
Flying spur
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Nothing good comes easy

Профил WWW
« Отговор #196 -: август 25, 2022, 03:30:14 »

Възможно е да е било по-късно, но не по-късно от 1995 на 100%. Спомням си че бях в началното училище още и ходихме 4 деца да ядем детско меню като го отвориха след 3-4 седмици да е било. В интернет попаднах на коментар, че е било 1992 година, затова си помислих, че може да е било тогава, но може някой да се е заблудил.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #197 -: април 15, 2024, 08:47:28 »

Макдоналдс се готви да отвори врати в Гюргево още през тази година

Макдоналдс, световноизвестната марка за бургери, салати, детски менюта и други емблематични продукти, идва в Гюргево, съобщават румънски медии отвъд Дунава.

Изглежда пазарното проучване и покупателната способност на младите хора най-после са убедили концерна да инвестира в окръжния център.

Откакто Макдоналдс се появи в Румъния, и жителите на Гюргево искат да има ресторант от веригата в техния град. Кметът Лучиан Илиеску е този, който се опита да убеди компанията да инвестира в Гюргево, но пазарните проучвания не завършиха добре, в смисъл че бизнесът не се оказа печеливш.

През 2015 г. кметът Николае Барбу също се опита да съдейства за привличането на Макдоналдс в Гюргево, на терена срещу болницата. Отново беше направено пазарно проучване, което се оказа положително, само че съответната земя е на Окръжния съвет, а не е прехвърлена на кметството.

След години чакане, McDonald’s вече се кани да отвори ресторант и в Гюргево. По същество, това ще бъде MC DRIVE с малък ресторант, разположен на B-dul Mihai Viteazul, точно до супермаркет Supeco.

Засега фирмата е подала необходимите документи в компетентните институции, а строителството ще започне след одобрението им. Очаква се това да се случи още тази година.

След Domino’s Pizza и KFC, Макдоналдс е поредна американска верига за бързо хранене, която стъпва в Гюргево.
https://rousse.info/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3/?fbclid=IwAR0bSR-guDt5-mp1zrn5XqHoSUJHvJKlDFHaiaBgK3HXQvnhlCCerXojcS0_aem_AaHTydMtOuIVUXCkDfOOPNIuq6Vdn2suR4kehzXq74yGHbcBeWiQ7Ql5MY-9iKoTsWxvrWQpSB0rfUUWKw1jypwR

Баси мамата, Гюргево, чуек... Дето е 54 хиляди според Уикипедия има две световни вериги и чака трета. А ние с триста зора получихме "Хесбургер"... Shocked
Активен
JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 875

Профил
« Отговор #198 -: април 16, 2024, 07:54:47 »

Все повече се убеждавам, че зад затварянето/прогонването на McDonald's в/от Русе стоят собствениците на веригата ресторанти за бързо хранене "Happy" , т.е. разбирай СИК. Както Happy, така и Бинго-то, намиращо се в някогашния ресторант "Стара круша", се управляваха в Русе от “Барса – Стоичков” ООД.
Ето защо не мисля, че е редно да търсим логика във фактори като "покупателната способност на младите хора" или големина на населено място. И тук веднага давам пример с "града на 500 лева" - нито "покупателната способност на младите хора", нито броя на жителите му са фактор за наличието на McDonald's ...
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3476

Профил
« Отговор #199 -: април 17, 2024, 06:53:57 »

Мисля че тези вериги отдавна са на франчайзингов принцип. Т.е. някой решава да инвестира, контактва шапката, плаща си и си отваря ресторант. Явно в другите градове има кой да го направи, докато при нас - не. От десетилетия не смятам, че става дума за експанзия и че самият бранд налива инвестицията в даден град.
Активен

Във форума се ражда истината.
JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #200 -: април 17, 2024, 07:53:01 »

Точно за същото говоря - "някой решава да инвестира, контактва шапката, плаща си и си отваря ресторант", след което идват "борчета", започват да поставят условия, и този "някой дето решава да инвестира" вземе та се откаже ... Такава бяха реалностите през 1997 г. - 2003г., а за веригата McDonald's и за населеното място - Русе, остават негативите ...
И ето как фактори като "покупателната способност на младите хора" или големина на населено място нямат никакво значение.
« Последна редакция: април 17, 2024, 07:55:33 от JMM » Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274

Профил WWW
« Отговор #201 -: април 17, 2024, 12:39:05 »

Покупателната способност и броят на жителите са добра метрика за големината на пазара, но не са единствените фактори. Пазарните настроения и предпочитания са друг фактор. Например много честа реплика е за това кооооолко вредна храна се приготвя в Макдоналдс, как било по-добре човек да си вземе баничка или нещо от сорта. Сега не искам да коментирам баничката, палмовото масло и долнопробният имитиращ продукт на сирене вътре колко е полезно, но такова е масовото виждане очевидно. Друго е че било overprice-нат ресторант за бърза храна, което според мен също е малко нелепо, в момента по-скоро е от най-евтините места където може да ядеш.

Аз помня какво плюнчене беше когато Макдоналдс имаха ресторант на площада. И това не беше от страна на мутри или нещо от сорта, горе-долу нямаше човек от една възраст нагоре който да не ги споделяше тези настроения. Съвсем отделно дето за разни такива антиваксинатори възрожденци и прочее паплач, това сигурно е направо някаква сатанинска църква.

Исландия например е такъв пазар, от който Макдоналдс се е изтеглил навремето (разни соцевангелисти-фейсбукари обясняват че били забранени, което естествено не е вярно). Изтеглил се е заради пазарните настроения, имало е силна местна конкуренция, която е също верига за бургери, но по-съобразени с местния вкус и накрая Макдоналдс са си затворили заведението в Рейкявик. А там е все пак платежоспособен пазар, не голям, но да речем колкото Варна като население, със сигурност ако го нямаше този момент, щеше да се развиват успешно на този пазар.
« Последна редакция: април 17, 2024, 12:43:32 от n00b » Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1432

Профил
« Отговор #202 -: април 17, 2024, 02:08:37 »

Съгласен съм с горенаписаното на теоретично ниво, но чак пък толкова ли сме различни пазарно русенци от средния българин, че при нас да не минават неща, които минават примерно в Плевен, Търново или Ст.Загора? Не съм останал с такива впечатления, особено за по-младото поколение, доколкото имам досег с тях.
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #203 -: април 17, 2024, 08:26:42 »

Смятам, че да. По мои наблюдения в Плевен и СЗ там се хранят главно мангали, явно сред тяхната диаспора заведението е вървежно, тип блузка на Guess или Boss. В Търново съществува само и единствено благодарение на транзитния трафик, веднъж да построят Хемус и половината търговски обекти по Магистрална приключват участие.
Активен

JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #204 -: април 18, 2024, 07:32:10 »

След построяването на  Хемус, вероятно ще преместят макдрайва на магистралата, и това въпреки факта натоварването между София и Варна да е гарантирано е по-малък от трафика на Дунав мост, където няма нито едно читаво място за бързо/бавно хранене.
Хайде някой от колегите да се пробва да вкара пазарна логика в тълкуването на този факт.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #205 -: април 18, 2024, 10:04:45 »

Съгласен съм с горенаписаното на теоретично ниво, но чак пък толкова ли сме различни пазарно русенци от средния българин, че при нас да не минават неща, които минават примерно в Плевен, Търново или Ст.Загора? Не съм останал с такива впечатления, особено за по-младото поколение, доколкото имам досег с тях.
Точно това исках да напиша, но вече си ме изпреварил.
Наистина е много странно!

Смятам, че да. По мои наблюдения в Плевен и СЗ там се хранят главно мангали, явно сред тяхната диаспора заведението е вървежно, тип блузка на Guess или Boss. В Търново съществува само и единствено благодарение на транзитния трафик, веднъж да построят Хемус и половината търговски обекти по Магистрална приключват участие.
То щото при нас няма мангали. Явно обаче нашите мангали наблягат на здравословното. Cheesy
Ако тамошните мангали могат да поддържат един такъв ресторант, нашите защо не могат?
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #206 -: април 18, 2024, 02:06:47 »

Абе имаме си мангали, разбира се, но Плевен и СЗ са видимо циганизирани градове. Относно цените, смятам че американските джънкове отдавна са загубили елитния си статут и вече и у нас са каквото и в родините си - режийна закусвалня.
Активен

SKCH
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 491

Профил Ел. поща
« Отговор #207 -: април 18, 2024, 10:23:19 »

Абе имаме си мангали, разбира се, но Плевен и СЗ са видимо циганизирани градове. Относно цените, смятам че американските джънкове отдавна са загубили елитния си статут и вече и у нас са каквото и в родините си - режийна закусвалня.
Ти изглежда имаш повече наблюдение върху ритейл пазарите. До каква степен е франчайз Макдоналдс или Доминос у нас в смисъла, че всеки може да се свърже с българската фирма и да си договори откриването на обект и докаква е франчайзът за нашата територия е дадена на тия - те да си го развиват.
Щото повечето Макдоналдси са по пътищата, често комбинирани с Шел, които не са точно франчайз. Пък същевременно няма Макдоналдс и Еко или Ромпетрол, които уж също са франчайз?
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274

Профил WWW
« Отговор #208 -: април 25, 2024, 05:33:16 »

Доминос не е точно франчайз, т.е франчайз е, но една фирма е взела правата за България и развива нейни си ресторанти, няма как да отидеш при тях, да платиш и да откриеш собствена пицария доминос.

А иначе дали роми, не роми, може би отговорът е по-тривиален и се крие във възрастовата структура на населението. Не просто в града, а в областта, не знам кое водят потенциален пазар, но подозирам че областта е най-близкото.

Това не обяснява защо не правят крайпътно заведение, особено предвид моста и трафика от румънски туристи. Но там според мен има друг фактор, Букурещ е прекалено наблизо. Може би Търново тогава е по-добър вариант.
Активен
bgdimitrov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 682

Профил
« Отговор #209 -: май 15, 2024, 10:54:44 »

KFC ще отварят ресторант в ритейл парк на Холидей Парк в Шумен. Надявам се ако някога стане техния ритейл парк в Русе, тук също да отворят. Все се чудя защо тръгнаха да отварят ритейл паркове първо в Перник, Хасково, Шумен, а този в Русе още е на никъде.
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.071 секунди с 27 запитвания. (Pretty URLs adds 0.006s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 06:59:09