Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Здравеопазване / Health Services => Темата е започната от: krasi_guteva в януари 13, 2011, 10:08:20Титла: Новата "стара " здравна система
Публикувано от: krasi_guteva в януари 13, 2011, 10:08:20
 Може би повечето съфорумци са прочели в русенските новини- "Петък е крайният срок, в който всеки личен лекар трябва да избере структура в Русе, която да обслужва пациентите му в часовете и дните, в които не е на работа. Това съобщи в Русенския следобед на Дарик радио председателят на сдружението на Общопрактикуващите лекари в Русе д-р Орлин Кожухаров. Промяната е посочена в НРД, тя изисква от семейните лекари да осигуряват 24-часово обслужване.

Вариантите в Русе са два-„Мобилмед” и Медицинския център в многопрофилната болница, към който ще бъде разкрит кабинет. Те ще поемат пациентите на личните лекари след 1 февруари, когато бъдат сключени договорите. Общопрактикуващите лекари в русенска област са около 120, около 90 от тях са в Русе."


 Досега само някои от лекарите имаха договор с Мобилмед.И както си здравно осигурен -така трябва  да си платиш 25-30 лв. за преглед в извън работното време на джипито . Когато се избираха в началото личните лекари , единственното което ме мотивира да избера моята лекарка беше близкото разстояние от дома  й до моето жилище. Представях си , че ще има посещения в къщи при по-тежки случаи. Но... истината често е различна. При висока температура и болки  в корема на дъщеря ми преди години, които подсказваха възпален апандисит-личната лекарка не благоволи да дойде до в къщи , а даде указания по телефона да заминаваме в Спешното. Добре ,но като стигнахме там -поискаха направление от нея заради изследванията. С висока татемпература и силните болки ни въртяха цяла нощ  и накрая се решиха на операция.  Смятам ,че в случая помогна популярната медецинска литература ,която съм прочела , а не "указанията " на джипито.
 Така че ,задължително трябва да се върнат старите дежурни  кабинети в извънработно, нощно време и в почивните дни -за деца и възрастни хора , а защо не и дежурни манипулационни.
 Смятам ,че всеки от вас се е сблъсквал с подобни проблеми и има предложения за подобряване на лечението на нашето  и на близките ни здраве.


Титла: Re:Новата "стара " здравна система
Публикувано от: vesel в януари 14, 2011, 10:14:20
Никак не ми се иска да коментирам темата за медицинското обслужване, просто имам твърде много лоши впечатления  >:(
Преподавател в университета казваше, че най-големите престъпници са докторите. Гадно, но пък като знам какви неща съм виждал, сякаш има истина в това изказване. Нека да ме извини тази част от лекарското съсловие, която има претенции да си върши съвестно работата  8)