Live Web Cam Rousse

Live Web Cam Rousse => За форума => Темата е започната от: Orthodox в август 18, 2007, 02:22:42Титла: За писането във форума
Публикувано от: Orthodox в август 18, 2007, 02:22:42
Драги съфорумци, макар и нов във форума, си позволявам да направя едно предложение, или молба, или настояване, ако щете. Предварително зная, че част от пишещите тук ще скочат срещу идеята ми, даже може да ме "благословят" мислено или в някой постинг, защото човек обикновено си държи на навиците и трудно се разделя с тях, дори и да не са от най-добрите. Все пак обаче аз ще направя предложението си, защото се надявам, ако се приеме, да изчезне поне във форума едно недостойно явление. За какво става дума?

Всички тук сме патриоти на Русе, а той е част от България и затова е нормално да обичаме и Родината си. И щом е така, редно е да уважаваме българския език и азбуката, създадена за него преди повече от 1000 години от светите братя Кирил и Методий. Вместо това обаче твърде много българи, част от форумците също, покрай работата с компютри придобиха недопустимия навик да пишат на български с латиница даже и тогава, когато няма технически проблем да се ползва кирилица. Без при това да си дават сметка, че така плюят на националното си достойнство и се отричат от делото на двамата просветители - все грозни и недостойни неща. А нашата азбука е една от малкото в света, на която се знаят конкретните създатели и история, и това никак не е малко! Би трябвало да бъде една от причините за доброто ни самочувствие на българи, а ние сами се отказваме от него и доброволно захвърляме буквите, с които са писали предците ни вече над 10 века, за да ги сменим с чуждите. Та нали това е едно от нещата, които вече години наред се натискат да постигнат враговете на България - официалното подменяне на кирилицата с латиница, а ние вместо да оказваме съпротива в името на нашия род и Отечество, сами доброволно и съзнателно вършим същото на лично ниво! :o Такова поведение е напълно нелогично!

Редовно пиша и чета във форума на вестник Атака, без да съм член на партията, а само привърженик на патриотичната идея. Едно от правилата на техния форум категорично изисква да се пише само на кирилица. И държа да ви кажа, че даже и върли противници на атакистите, които посещават форума, почти неизменно пишат нещо в духа на: "Единственото, за което ви уважавам, е че успяхте да наложите във форума ви да се използва кирилицата". Значи това се оценява, прави добро впечатление! Нека бъдем истински достойни българи и направим и русенския форум по-достоен за уважение! Нищо няма да изгубим, но българското ще спечели. На тези, които имат дългогодишен навик да пишат на латиница, ще са им нужни усилия и време, за да привикнат към кирилицата (и все пак, тъжен парадокс - след години работа на компютър тепърва да почваш да се учиш на родната си азбука...), но си струва. Ако това стане, форумът ни ще бъде още по-български - а значи и още по-русенски.

Хайде да видим какви българи и русенци сме! Имат думата админът и модовете.

(http://i.data.bg/07/08/18/516152_orig.jpg)


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Linov в август 19, 2007, 06:05:33
съгласен съм с предложението ти макар да е изказано малко шувенистично според мен. по принцип във форумите е правило да се пише на Български, в смисъл това не е нещо ново. във форума на Дунав Русе е така, дори във форума на Ситроен е така. аз и без това си пиша на кирилица, надявам се и другите да го правят...


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Sashoko в август 20, 2007, 12:08:25
Пиша по-бавно на кирилица, но пък иначе напълно подкрепям идеята. Ще се опитвам да пиша по-често за напред  8)


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: фараша в август 20, 2007, 01:46:54
Подкрепям напълно!
Според мен е адски ненормално, човек да трябва да се "оправдава" че е патриот, за това че използва собствения си език :o
И още един довод - мнение на шльокавица освен че е нечетаемо, поне за мен, неизбежно олеква и звучи леко несериозно. Да ме прощават колегите, които пишат по този начин, но наистина така смятам...

И една закачка към създателя на темата - защо с такъв прякор? ;D ;D ;DТитла: Re: За писането във форума
Публикувано от: ftubusa в август 20, 2007, 05:10:30
УУУУУУУУУУУффффффффффффффл Добре де и аз ще пиша вече на кирилица. Мир да има.


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Orthodox в август 20, 2007, 08:00:00
И една закачка към създателя на темата - защо с такъв прякор? ;D ;D ;D

Охх, за този мой прякор (или ник по англоезичната форумна терминология) вече са ме бъзикали и атакистите, поради което се наложи да обясня позицията си за него. А сега, вместо да пиша наново, ще копирам тия обяснения от другия форум и ще ги пейстна тук. Постарал съм се да бъда максимално ясен. Разбира се, написаното се отнася за първоначалната ми регистрация с този прякор в атакисткия форум, а сега вече съм се утвърдил там с него и просто не искам да го меня. Думата е гръцки произход (Ορθοδοξ, в латински вариант Orthodox) и значи "православен", което пък отразява религиозните ми убеждения. А защо не съм го писал на кирилица - ето обяснението ми от другия форум.

При регистрирането си ползвах латиница, просто защото не мислех, че се допуска кирилица за никнейма - доста форуми тогава имаха такова ограничение. Когато разбрах, че все пак може, застанах пред дилема. По принцип съм малко педант и не приемам изписването на български думи с латиница, както и на чужди думи с кирилица (освен, разбира се, антропоними и топоними като Вашингтон например - макар че би трябвало да е Уошингтън). Значи или трябва да е или Orthodox, или Православен. За мен Ортодокс е също толкова неприемливо, колкото и Pravoslaven. Затова, щом вече съм избрал ник с гръцки произход (все пак благозвучна дума е), предпочетох да го оставя на латиница.

Наистина, думата е гръцка и оригиналното изписване е с гръцки букви. Но колкото бях сигурен, че ник на кирилица няма да се приеме от софтуера, на квадрат ми беше ясно, че няма да стане с "омикрон", "ро", "тита" и т. н. Пък и малцина от форумците биха го разчели свободно. Въобще, никът да ми е кусура! Нямам притеснения, защото думата е с добро съдържание, а фòрмата отговаря на съдържанието... :)

Е, надявам се това да е достатъчно, за да приключат закачките с прякора ми и да поговорим за Русе...(http://www.vestnikataka.com/forum/Smileys/default/icon_wink.gif)


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Pfote2 в април 28, 2008, 07:13:49
В интерес на истината, за да сме верни наследници на Св. Св. Кирила и Методия, трябва да пишем във форума на глаголическо писмо, защото двамата солунски братя нямат нищо общо с това, на което пишем сега. Това е просто една от няколкото големи заблуди на българина. Виж, глаголическото писмо е друго нещо. Точно него са се опитали да разпространят в Моравия. За жалост при нас даже на ниво до гимназия се учи друго. По-нататък хората са наясно, ама като цяло тънем в заблуда и самоуспокоение. Самоупокой.
А колкото до писането на български език - на времето ВСИЧКИ знаеха да пишат, с малки изключения, но тях ги учиха, вкл. и мене, учители, които бяха станали учители преди светлата дата 1944 година. Следващото поколение учители си научи учениците също горе-долу добре, но вече  учителите от по-следващите поколения - самите те пишат ужасно. Какво остава на бедните ученици! Учителят като такъв просто изпростя, обедня и накрая свестен човек вече не ще да става учител и да работи за 300-400 лева.
За мене е важно да не се пише с 4 и 6. Иначе езикът си заминава, както си заминава и българският народ.


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Orthodox в април 28, 2008, 08:46:53
Тъжно, но не е твърде далече от истината - уви! Само с една съществена забележка - не "си заминава" - "заминават го"... >:(


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Русчуклия в април 28, 2008, 09:04:36
аватара ми говори сам...нямам какво повече да кажа *DRINK*


Титла: Re: За писането във форума
Публикувано от: Pfote2 в април 28, 2008, 10:28:36
Дали го заминават или си заминава за мене е несъществено. Конспирация не търся. Нито балканска, нито световна, нито турска. Има вероятно все пак една, ама хайде да не я захващам. Който има очи - вижда, който има акъл - мисли и стига до заключения. Във всеки случай бъдещето е едно - такова, каквото трябва да се случи, а не такова, каквото ще ни харесва на нас. Нашият народ е обречен заради естествената си масова глупост и заради доброволната си и също естествена задръстеност. Индивидът е нещо друго, масата съвсем друго.